Tuesday, December 11, 2012

Cari keluarga 46 tahun terpisah

Cari keluarga 46 tahun terpisah - Perak - Sinar Harian:

Cari keluarga 46 tahun terpisah
Norbai’ah menunjukkan sijil kelahiran asal yang diberi nama Yia Ah Heng pada 10 April 1966 dan dilahirkan di Rumah Bersalin Bukit Panjang, Singapura pada jam 12.50 tengah hari.
IPOH - Selepas 26 tahun tinggal bersama keluarga angkat, rahsia asal usul Norbai’ah Mohamed, 46, akhirnya terbongkar ketika dia mahu melangsungkan perkahwinan pada tahun 1992.
Bapa dan ibu angkatnya, Mohamed Sirin dan Hasnan Manan bertindak menyerahkan sijil kelahiran asal Norbai’ah kepada bakal suaminya sewaktu majlis akad nikah berlangsung.
Norbai’ah berkata, ketika mengetahui asal usulnya, dia terkejut namun majlis perkahwinannya berjalan seperti yang dirancang.
“Apabila saya tahu perkara sebenar, saya cuba mendapatkan maklumat berhubung keluarga kandung daripada keluarga angkat.
“Pada mulanya mereka (keluarga angkat) berat hati untuk menceritakannya tetapi selepas beberapa ketika akhirnya mereka menceritakan sedikit latar belakang mengenai keluarga kandung saya,” katanya.
Norbai’ ah ditemui pada sidang media yang diaturkan Ketua Biro Pengaduan MCA dan Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Lee Kon Yin, di Pejabat Biro Pengaduan MCA dan Barisan BN Perak, barubaru ini.
Dia diserahkan oleh seorang penjual buah di kantin sekolah di Johor Baharu kepada ibu dan bapa angkatnya lima hari selepas dilahirkan di Singapura.
“Mengikut sijil kelahiran asal, saya dilahirkan sebagai Yia Ah Heng pada 10 April 1966 dan dilahirkan di Rumah Bersalin Bukit Panjang, Singapura pada jam 12.50 tengah hari. “Bapa saya, Yia Hung bekerja sebagai buruh manakala ibu saya, Boo Moi Tiang pada ketika itu berusia 40 tahun sewaktu melahirkan saya.
Kedua-dua mereka berbangsa Cina berketurunan Teochew,” ujarnya.  Tambahnya, Mohamed yang bekerjadi sebuah kilang di Singapura dan Hasnan bertugas sebagai guru di Johor Baharu memang mengidamkan anak Cina.

Dalam perkembangan berkaitan, Norbai’ah berkata, sewaktu kecil dia bersama kakak angkatnya sering mengusik ketika bermain bersama. Katanya, abang sulung dalam keluarga angkatnya juga merupakan anak angkat kepada ibu dan bapa angkatnya.
Bagaimanapun, menurutnya, kedua ibu dan bapa angkatnya sudah meninggal dunia pada tahun 2004 dan 2005.
Kini, pada usia 46 tahun, Norbai’ah menetap di Bandar Meru Raya bersama suami, Abd Salam Abdullah, 38, dan tiga orang anak berusia 7, 14 dan 19 tahun.
“Sehubungan itu, saya berharap kepada sesiapa yang mengenali keluarga kandung saya supaya tampil untuk memberi maklumat di mana mereka berada, sama ada di Singapura, Malaysia mahupun di luar negara.
“Saya tidak kira status keluarga kandung sama ada miskin ataupun kaya yang penting saya dapat bertemu semula dengan darah daging saya,” katanya yang menaruh harapan tinggi akan bertemu keluarga kandungnya pada  satu hari nanti.
Sementara itu, Kon Yin meminta kepada mereka yang mempunyai maklumat mengenai keluarga kandung Norbai’ah boleh menghubunginya di talian 012-515 1178.

'via Blog this'

Krisis Mesir: Tentera diberi kuasa tahan orang awam

Krisis Mesir: Tentera diberi kuasa tahan orang awam - Global - Sinar Harian:

Mohammed Mursi
Mohammed Mursi
KAHERAH - Kerajaan Mesir menyediakan kuasa sementara kepada pihak tentera untuk menahan sesiapa sahaja bagi melindungi proses pungutan suara yang diadakan Sabtu ini ke atas draf perlembagaan.
Perintah itu dikeluarkan lewat kelmarin di sebalik pertembungan antara kumpulan membantah dan menyokong draf perlembagaan dibawa Presiden Mesir, Mohammed Morsi.
Langkah itu membolehkan pihak tentera memberi sokongan kepada polis dan berganding dengan mereka bagi melindungi institusi-institusi penting sehingga keputusan referendum diumumkan kelak.
"Undang-undang terbaru ini, yang memberi pihak tentera hak untuk menahan sesiapa yang terlibat dalam kerja-kerja bertentangan dengan undang-undang seperti membakar bangunan atau merosakkan kawasan-kawasan awam hanya untuk memastikan keselamatan ketika referendum," katanya
Sumber memberitahu, "kini presiden bertanggungjawab."
"Dalam usaha memastikan anggota tentera terlibat mengawal proses referendum, satu undang-undang perlu dikeluarkan," kata sumber itu.

'via Blog this'

Liga Arab desak Presiden Syria letak jawatan

Liga Arab desak Presiden Syria letak jawatan - Global - Sinar Harian:

Liga Arab desak Presiden Syria letak jawatan
Sheikh Hamad (dua, kiri) bersama Mahmoud Abbas dan Nabil Al Arabi (dua, kanan) bermesyuarat di Doha, Qatar kelmarin.
DOHA - Jawatankuasa Menteri Liga Arab Mengenai Krisis Syria mendesak Presiden Syria, Bashar Al Assad berundur bagi memudahkan  peralihan kuasa sekali gus menghentikan konflik yang berlanjutan lebih 21 bulan.

Dalam kenyataan selepas mesyuarat kelmarin yang dipengerusikan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri Qatar, Sheikh Hamad Jassem bin Jabor Al Thani berkata, kemerosotan berterusan memberi kesan terhadap masa depan Syria, rakyat dan integriti wilayah tersebut.

Agensi berita melaporkan, jawatankuasa mengesahkan mendapat sokongan daripada Duta Liga Arab Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Lakhdar Brahimi selepas beliau bersepakat dengan Ahli Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi pemindahan kuasa
dan membentuk kerajaan peralihan dengan penuh tanggungjawab dalam mewujudkan rejim demokratik.

Pengerusi Jawatankuasa Menteri Arab dan Setiausaha Agung Liga Arab, Nabil Al Arabi juga mengumumkan untuk meneruskan usaha mencapai kata sepakat meminta Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi mandatori bagi gencatan senjata.

Hadir sama pada mesyuarat itu, Presiden Palestin; Mahmoud Abbas, Menteri Luar Arab Saudi, Oman dan Kuwait.

“Semua negara dan organisasi antarabangsa dalam Liga Arab digesa melipatgandakan usaha menyediakan pelan komprehensif untuk menyediakan bantuan kemanusiaan segera ke kawasan terjejas serta pelarian di dalam wilayah Syria dan pelarian Syria di negaranegara
jiran,” menurut laporan itu.

'via Blog this'

Empat termasuk bayi terbunuh di Narathiwat

Empat termasuk bayi terbunuh di Narathiwat - Global - Sinar Harian:

BANGKOK - Empat termasuk bayi berusia 11 bulan terbunuh manakala empat yang lain cedera parah apabila beberapa lelaki melepaskan tembakan ke arah sebuah kedai kopi di Narathiwat awal hari ini.
Ketua Polis Ranget Kol Jiradech Pornsawan berkata, tembakan itu dilepaskan ke arah semua mangsa semasa mereka sedang bersarapan di kedai kopi di Kampung Dama Buah, Tanjung Lima, Ranget, Narathiwat pada kira-kira 7.30 pagi.
Tiga yang terbunuh dikenal pasti sebagai Pakngah Rimae, 79, Kabari Hak, 37, dan Amizi Chekdo, 23, manakala identiti bayi itu masih belum dikenal pasti.
Jiradech berkata, seorang bayi berusia lapan bulan, Muhd Rishakimi Yaena, adalah antara empat yang cedera selain Siti Rohimah Mamat, 70, Tuanma Tingi, 61, dan Misbah Musa, 25.
Mangsa yang cedera telah dipindahkan dari Hospital Ranget ke Hospital Narathiwat berikutan keadaan mereka yang kritikal.
Polis menemui 40 butir kelongsong peluru daripada tiga jenis raifal - M-16, AK-47 dan HK yang digunakan oleh penyerang yang tiba dengan menaiki pick-up, katanya.
Lebih 5,000 orang terbunuh sejak kumpulan pemisah dikatakan menyambung semula kempen bersenjata mereka untuk mendapatkan kemerdekaan bagi tiga wilayah di selatan iaitu Narathiwat, Pattani dan Yala, lapan tahun lepas. - Bernama

'via Blog this'

Ahli politik paling rasuah berbanding pekerja bidang lain

myMetro | Ahli politik paling rasuah berbanding pekerja bidang lain: "BANGKOK: Ahli politik lebih rasuah berbanding mereka yang terbabit dalam pekerjaan lain, menurut laporan Soal Selidik Suan Dusit, semalam.

Ditanya kumpulan mana yang mereka rasa paling rasuah, 45.39 peratus memilih ahli politik, 30.24 peratus penjawat awam, 12.86 peratus anggota polis dan tentera dan 11.51 peratus ahli perniagaan dan pelabur.
Ditanya pendapat mereka mengenai kedudukan Thailand di tempat ke-88 Indeks Persepsi Rasuah dalam Transperancy International yang dikeluarkan minggu lalu, 33.25 peratus berkata ia memalukan dan memburukkan imej negara, 28.06 peratus berkata, masalah itu perlu diselesaikan segera, 22.96 peratus merasa bimbang dengan masalah rasuah di Thailand dan 15.73 peratus berkata tindakan keras terhadap rasuah masih kurang efektif.

Soal selidik itu dibuat ke atas 1,286 orang di seluruh negara. - BP"

'via Blog this'

Penyampai radio muncul di TV

Kosmo! Online - Dunia:Christian (kiri) dan Greig diwawancara dalam program televisyen Today Tonight di Sydney semalam.


SYDNEY - Dua penyampai radio Australia yang membuat panggilan palsu ke sebuah hospital London yang merawat isteri Putera William, Kate, menyatakan semalam bahawa mereka kesal mendengar berita kematian seorang jururawat pusat rawatan berkenaan.
Penyampai radio 2DayFM, Mel Greig dan Michael Christian sebelum ini bersembunyi dan menjalani rawatan kaunseling sejak jenaka mereka mencetuskan kemarahan di seluruh dunia berikutan laporan bahawa jururawat itu, Jacintha Saldanha telah membunuh diri.
Dalam wawancara bersama sebuah stesen televisyen Australia, di sini, kedua-duanya mula bersuara susulan kematian Saldanha di London pada minggu lalu setelah program mereka dibatalkan pemilik 2Day FM manakala semua panggilan jenaka oleh badan penyiar itu turut dihentikan.
Greig memberitahu dalam keadaan sebak bahawa dia kesal apabila diberitahu jururawat kelahiran India itu sudah mati.
"Saya mengingati detik itu dengan baik sekali kerana saya tidak dapat berhenti daripada berfikir tentang peristiwa tersebut sejak ia berlaku.
"Saya masih ingat lagi soalan pertama saya apabila mendengar perkhabaran tersebut iaitu adakah dia seorang ibu?," katanya kepada saluran televisyen Seven Network dalam program Today Tonight.
Dalam satu wawancara berasingan dalam program A Current Affair menerusi saluran Nine Network, Greig pula berkata: "Terlintas dalam fikiran saya untuk menemui mereka (keluarga Saldanha), memeluk mereka dan memohon maaf. Saya berharap mereka berada dalam keadaan baik, saya ikhlas meluahkannya."
Panggilan daripada Greig dan Christian yang menyamar sebagai pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan anakandanya, Putera Charles dijawab oleh Saldanha, 46, di Hospital King Edward VII di London.
Ibu dua anak itu kemudian menyambungkan panggilan itu kepada rakan sekerjanya yang mendedahkan butiran mengenai keadaan Kate yang semakin sembuh selepas mengalami loya yang teruk.
Kate merupakan menantu Ratu Elizabeth II.
Saldanha seterusnya ditemui mati di kediaman untuk kakitangan hospital tersebut tetapi polis Britain enggan mengesahkan sama ada dia membunuh diri kerana kes tersebut masih disiasat.
Suami jururawat itu, Ben Barboza, 49, yang merupakan seorang akauntan sebelum ini menyatakan hatinya berkecai ekoran kematian isterinya itu dalam keadaan tragis.
Christian juga mengaku dia kesal dengan kejadian itu.
"Terkejut, kesal dan hancur luluh... kami menghulurkan simpati kepada keluarga dan rakan-rakan Saldanha," ujarnya.
Kematian Saldanha mencetuskan kemarahan terhadap stesen radio berkenaan dan kedua-dua penyampainya walaupun pihak 2Day FM memberitahu, tiada siapa yang dapat menjangka tragedi itu berlaku.
Ketua Pegawai Eksekutif Southern Cross Austereo yang memiliki stesen radio itu, Rhys Holleran memberitahu, pihaknya telah menghubungi Hospital King Edward VII sebanyak lima kali untuk berbincang tentang panggilan tersebut sebelum ia disiarkan.
Menurut Holleran, beliau berpuas hati dengan semakan yang dilakukan oleh pihaknya sebelum segmen perbualan telefon itu ke udara.
"Adalah benar bahawa kami telah beberapa kali mencuba untuk menghubungi pihak hospital berkenaan," jelas Holleran kepada stesen radio tempatan, Fairfax.
Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sama ada pihaknya menerima maklum balas daripada pihak Hospital King Edward VII.
Susulan kematian Saldanha, sebahagian akhbar Britain mengecam jenaka Greig dan Christian menyebabkan ramai pengguna internet menuduh mereka menjadi penyebab kematian Saldanha.
Namun, dakwaan tersebut dibidas oleh media Australia yang menyatakan media Britain sengaja menjadikan kedua-dua penyampai radio berkenaan sebagai kambing hitam dalam tragedi tersebut. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1211&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2EkYWBPdS 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'