Tuesday, November 18, 2014

“Aku Hanya Hafal 7 Ayat, Maka Aku Lantas Menyampaikannya”Foto: Page Aja-ib wa Ghara-ib ad-Dun-ya
Foto: Page Aja-ib wa Ghara-ib ad-Dun-ya
Oleh: Fachriy Aboe Syazwiena
INI seorang lelaki Amerika. Suatu ketika ia sholat di sebuah masjid. Setelah selesai, lelaki ini berdiri dan segera mengambil mikrofon.
Dibacanya al-Fatihah dengan suara lirih melemah yang tidak dipahami kecuali oleh mereka yang memahami surat tsb. Lantas berlinanglah air matanya lalu segera berlalu ke luar.
Imam masjid tersebut mengikutinya dan menanyai alasan terhadap sikap yang dilakukannya tadi.
Lelaki Amerika itu menjawab: “Aku baru dua hari masuk Islam. Kubaca sebuah kitab terjemahan tentang Islam. Kudapati hadits Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, ‘Sampaikan dariku walaupun satu ayat.’ Dan aku hanya hafal 7 ayat. Maka aku lantas menyampaikannya.” []

Ubi kayu 20 Kg

Teks dan gambar oleh Mohd Hilmi Mahmud

am@hmetro.com.my

Balik Pulau: Pesara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Mansor Johar, 53, mengambil masa lebih 30 minit untuk menggali ubi kayu gergasi seberat 20.20 kilogram di kebunnya di Bukit Kecil, Sungai Pinang, 3 petang semalam.
Mansor berkata, dia juga terpaksa berhati-hati dan menggunakan parang untuk mengorek tanah bagi mengelakkan daripada terkena ubi berkenaan.
"Saya tidak sangka ubi kayu ditanam beberapa bulan lalu akan mengeluarkan hasil sebesar ini.
"Saiznya yang besar membuatkan saya terpaksa mengorek tanah hampir satu meter dalam sebelum dapat mengeluarkan ubi berkenaan," katanya.
Dia bercadang untuk menyimpan ubi kayu berkenaan bagi memberi peluang kepada orang ramai melihat keunikan tumbuhan itu.
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 16 November 2014 @ 1:50 PM


MANSOR memegang ubi kayi gergasi yang ditanam di kebun milknya. FOTO Mohd Hilmi Mahmud
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9447#sthash.zbM5lpCv.dpuf

Rezeki ‘ikan mabuk’

Oleh Ibrahim Isa 
am@hmetro.com.my


Muar: Penduduk daerah ini gempar apabila ribuan ikan terutama gelama muncul di permukaan Sungai Muar berhampiran Masjid Sultan Ibrahim di sini, tengah hari tadi.
Kejadian dikenali sebagai fenomena 'ikan mabuk' menyaksikan ribuan ikan timbul dan melompat-lompat di sungai ketika air surut.
Ia berlaku dipercayai disebabkan peralihan air sungai dan campuran air hujan di sungai berkenaan.
Keadaan itu menyebabkan orang ramai tidak melepaskan peluang untuk menjaring atau menangkap ikan hingga mampu membawa pulang lebih 10 kilogram seorang.
Kebanyakan pengunjung yang hadir akan membawa jaring atau sanggup membeli jaring baru kerana tidak mahu melepaskan peluang menjaring 'ikan mabuk' di sungai itu.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 6:08 PM


PENGUNJUNG mengambil kesempatan fenomena ikan mabuk di Sungai Muar.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9915#sthash.VKO22oyv.dpuf

Bayi 22 tahun

Oleh Zulfa Mohamad 
am@hmetro.com.my


Tasek Gelugor: Walaupun sudah berusia 22 tahun, Mohd Firdaus Che Omar, masih memerlukan penjagaan seperti bayi termasuk diberikan susu botol dan dipakaikan lampin berikutan menderita penyakit kepala berair sejak lahir.
Bapanya, Che Omar Ismail, 52, yang tinggal di Jalan Besar di sini, berkata, Mohd Firdaus juga belum memiliki MyKad berikutan usaha mereka membuat permohonan kerap terbantut.
Ia berikutan penyakit dihidapi Mohd Firdaus menyebabkan dia sukar bergerak dan lebih selesa menghabiskan masa dengan terlantar di atas tilam di rumah.
"Penyakit anak saya ini sudah dirujuk ke hospital dan dia sudah empat kali menjalani pembedahan, namun keadaannya tetap tidak berubah.
"Kerana ketiadaan dokumen pengenalan diri, ia turut menyukarkan kami untuk membuat permohonan bagi mendapatkan bantuan bagi membiayai keperluan harian Mohd Firdaus dari agensi berkaitan," katanya.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 17 November 2014 @ 5:37 AM


AHLI Pertubuhan Nur Haq Malaysia (kanan) melihat keadaan Mohd Firdaus yang terlantar sejak 22 tahun.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9628#sthash.fez2wICo.dpuf

Jam RM79j berpuaka

London: Jam tangan eksklusif ini terkenal sebagai yang paling mahal di dunia, tetapi dikatakan membawa nasib malang kepada pemiliknya.
Sheikh Saud bin Mohammed Al-Thani pemilik jam paling mahal bernilai £15 juta (RM79 juta), meninggal dunia secara mengejut di kediamannya minggu lalu.
Bilionair berusia 48 tahun itu yang terkenal sebagai pengumpul hasil seni terbesar di dunia, ingin menjual jam itu dan bersedia untuk melelongnya.
Namun, dia meninggal dunia akibat serangan jantung dua hari sebelum jam itu dilelong.
Jam tangan yang dihasilkan oleh Patek Phillipe pada 1933 sering dikatakan membawa malang kepada pemiliknya.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 5:06 AM


SYEIKH Saud (kiri) meninggal dunia dua hari sebelum jam termahal di dunia itu dilelong.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9792#sthash.clzZnYoD.dpuf

Dakwaan kisah Nabi S.A.W menyebut ‘Ummati, Ummati..” ketika hampir wafat


http://www.e-fatwa.gov.my | .
ISU:
Benarkan dakwaan yang mengatakan bahawa kisah Nabi S.A.W menyebut ‘Ummati, ummati..” ketika hampir wafat adalah kisah yang tidak benar?

PENJELASAN:
Kisah kewafatan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam adalah satu peristiwa yang sangat besar dan perincian peristiwa tersebut telah direkodkan secara bersanad oleh para ulama hadis. Justeru, sebarang perkataan atau perbuatan yang disandarkan kepada baginda termasuklah peristiwa kewafatan baginda, hendaklah dinilai kesahihan atau kedaifannya melalui kaedah ilmu hadis.

Berkenaan dengan perkataan “Ummati, ummati...” (Umatku, umatku...) yang dikatakan disebut oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam ketika hampir wafat, kisah ini tidak didapati dalam sumber-sumber hadis yang muktabar di sisi Ahli Sunnah.

Namun, perkataan “Ummati, ummati..” disebut oleh baginda dalam beberapa hadis lain yang tidak ada kaitan dengan peristiwa kewafatan baginda.

Antaranya hadis tentang syafaat di akhirat yang menyebut bahawa baginda menyebut “Wahai Tuhanku, Ummati, ummati”. (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Begitu juga hadis bahawa Nabi membaca beberapa potong ayat Quran lalu menyebut “Ummati, ummati..” sambil menangis. (Riwayat Muslim).

Kedua-dua hadis sahih tersebut tidak ada kaitan dengan peristiwa kewafatan Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam. Manakala kisah kewafatan baginda, tidak ada riwayat sahih yang merekodkan bahawa baginda menyebut, “Ummati, ummati” sebelum kewafatannya.

Adapun yang diriwayatkan oleh Al-Tabarani dalam Mukjam Awsat, dan juga Abu Nu’aim dalam Hilyah al-Awliya (4/73) bahawa baginda berkata sebelum wafat:

من لأمتي المصطفاة من بعدي
Hadis tersebut dinilai dhaif oleh ulama hadis. Antaranya Al-Hafiz al-Iraqi di dalam kitab al-Mughni ‘An Haml al-Asfar Fi al-Asfar (m/s 1849) mengatakan, “Sanadnya dhaif”.

Wallahu A’lam.

Semua empangan Selangor lepasi paras 50%


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Semua lapan empangan di Selangor mencatatkan peningkatan paras air melepasi kadar 50 peratus, lapor Selangor Kini.

Menurut laman sesawang Lembaga Urus Air Selangor (Luas) setakat jam 8.00 pagi hari ini, Empangan Sungai Selangor yang membekalkan kira-kira 60 peratus air ke Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor kini berada di paras 54.77 peratus.

Empangan itu pada kira-kira empat bulan lalu berada pada tahap kritikal sehingga menyebabkan penjadualan air dilaksanakan bagi mengatasi kekurangan air.

Manakala, Empangan Batu mencatatkan (94.75 peratus), Empangan Klang Gate (97.73%), Kolam Takungan Sg. Labu (ORS) (66.10%) dan Empangan Langat (100%).

Sementara itu, Semenyih (72.73%), Empangan Sg Tinggi (51.81%), Tasik Subang (73.11%).

Peningkatan itu melegakan penduduk Lembah Klang selepas paras air di empangan itu mencatatkan penurunan beberapa bulan lalu yang menyebabkan penjadualan air dilaksanakan.

Kadar hujan yang tinggi mutakhir ini membantu peningkatan paras air empangan.

Bukan akui kesilapan tetapi hutang 1MDB - Mahfuz


SALMIYAH HARUN | .
KUALA LUMPUR: Datuk Mahfuz Omar meragui penjelasan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berhubung hutang 1MDB di Dewan Rakyat hari ini.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempertikaikan penjelasan Ahmad yang mengakui tidak ada niat untuk mengelirukan dewan.

"Pada hari tersebut dia mengelirukan dewan. Seperti bunuh tanpa niat. Ini mengelirukan tanpa niat," bidas Mahfuz ketika mencelah.

Tegas Mahfuz, persoalan yang sebenarnya bukan mengakui kesilapan tetapi hutang 1MDB yang tidak ada jaminan daripada kerajaan.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang turut mencelah sangsi dengan niat sebenar timbalan menteri berkenaan kerana beliau tidak menyebut apa yang sepatutnya disebut.

"Saya alu-alukan keputusan Speaker yang berbaik sangka kepada timbalan menteri.

"Dia telah tertinggal perkataan pokok sebanyak 2 kali. Maka saya merasakan walaupun keputusan dah dibuat bagi saya sangsi dengan niat menteri," katanya.

Ahmad Maslan mengakui kesilapannya dan tidak berniat untuk mengelirukan dewan berhubung penjelasan hutang 1MDB.

Beliau menjelaskan perkara tersebut setelah Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mahu mengheretnya ke Jawatankuasa Khas Parlimen kerana didakwa berbohong di dalam dewan.

Sementara itu, Ahmad Maslan mengakui tertinggal enam perkataan ketika membuat penggulungan Bajet 2015 berhubung pelaburan 1MDB pada 6 November lalu.

Beliau hari ini telah memperbetulkan pemahaman kenyataannya yang sepatutnya berbunyi "...tidak ada surat jaminan lain apa semua"..."satu lagi yang disebut mengenai letter of support yang memberi jaminan lain itu sebanarnya tidak ada".

Pada 6 November lalu beliau dilaporkan berkata "...tidak ada surat apa semua"..."satu lagi yang disebut mengenai letter of support itu sebenarnya tidak ada".

Enam perkataan tersebut adalah "jaminan lain" dan "yang memberi jaminan lain".

Sebelum itu, Rafizi yang membacakan usulnya meminta Ahmad Maslan menjelaskan sama ada hutang 1MDB bernilai RM5.8 billion yang dijamin kerajaan mempunyi surat sokongan atau tidak.

"Saya menerima kekhilafan atas tertinggalnya enam perkataan tersebut menyebabkan salah faham. Saya tidak ada sebarang niat untuk mengelirukan dewan.

"Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah dan yang lemah itu daripada hamba-Nya. Maaf dan terima kasih," jelas Ahmad.

Bagaimanapun Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin menjelaskan kenyataan di dalam 'handsard' boleh diperbetulkan dengan menambah ayat atas budi bicara Speaker mengikut Paraturan Mesyuarat 10(4).

"Tak payahlah dibahas atau diruuk mana-mana sebab dia tidak ada niat untuk kelirukan dewan," katanya. - HARAKAHDAILY 18/11/2014

1MDB: Saya ramalkan Najib tumbang kerananya


DR DZULKEFLY AHMAD | .
SAYA ramalkan PM DS Najib Tun Razak bakal tumbang akibat 1MDB!

Namun sukar hendak diramal waktunya secara persis. Lebih selamat kalau saya katakan selewat-lewatnya pada Pilihan Raya Umum ke-14 dan seawal-awalnya pada Perhimpunan Agung Umno akan datang.

Sengaja saya ambil ‘liberty’ atau ‘kebebasan’ untuk membuat congakan ini secara ‘intuitif’. Ia pendekatan ‘shock therapy’ bagi rakyat yang masih lena. Akan tetapi ia punya jalan pikiran atau hujahnya, bukan intuitif atau tembak begitu sahaja.

Saudara boleh sahaja tidak bersetuju. Bagi yang percaya ‘nujum’ saya ini, rumit buat saya. Saya bakal dituntut untuk ‘tunaikan’ semacam ‘janji’ ini, walaupun saya tidak pernah berjanji. Sekadar ramalan.

Saya lebih senangi kelompok ketiga yang tunggu dan lihat. Mungkin sahaja kelompok ini akan berubah sikap setelah membaca penghujahan nanti.

Paling penting PM Najib sendiri mungkin terkesan. Nah, dengan itu mungkin sahaja beliau mahu menyelamat dirinya. Maka ramalan Najib akan tumbang ini, adalah penyebab penyelamatnya. Satu paradoks juga. Itu pun kalau dia segera bertindak. Mari kita mulakan. Penulisan ringkas ini hanya kemaskini naratif yang panjang dan berliku-liku.

Serangan Ahli-Ahli Parlimen Pakatan mutakhir ini atas 1-MDB telah dilipatgandakan. Di samping Ketua Pembangkang, terkedepan ialah YB Petaling Jaya Utara dan kini dibantu YB Pandan, MP penggal pertama. Penulis sendiri tidak lagi dapat bersuara menyokong kawan-kawannya, sekadar menulis dalam media cetak dan portal. Najib gusar juga.

Sebaliknya, Najib boleh persetankan pelbagai kritikan tajam blogger popular pro-Umno. Akan tetapi, ketika dua tokoh Tun, juga mantan Menteri Kewangan, turut bersuara perihal 1MDB, maka ia bakal mengundang amarah rakyat bukan kepalang dan isyarat ‘mala petaka’ buat Najib.

Tambahan, setelah beberapa siri penulisan sebuah ‘Bisnes dan Pelaburan’ terkemuka di tanah air iaitu ‘The Edge’, maka Najib Tun Razak terus sengkak dan terjerut juga sudahnya.

Dengan rentetan ini meramalkan ‘karier politik’ bakal berakhir, tidak memerlukan seorang ‘pundit politik’. Pun begitu, ada yang kata saya keterlaluan.

1-MDB adalah sebuah ‘dana kekayaan negara’ atau ‘sovereign wealth fund’ kedua selepas Khazanah Nasional Berhad. Kedua-dua dimilikki 100% oleh Kementerian Kewangan. Misi korporat kedua-dua adalah ‘rakan strategik kerajaan bagi membantu menjana ekonomi berpendaatan tinggi, mapan dan inklusif’. Persamaan dua dana ini terhenti di situ.

Dari segi tadbir-urus kewangan dan prestasinya ia sangat berbeza. 1MDB adalah sangat ‘opaque’ dan ‘tidak telus’, berbeza dengan Khazanah. Penulis pernah bertanya kepada pihak Khazanah mengapa berbeza sekali tadbir-urus kedua dana ini? ‘No komen’ kata mereka. Pelik tapi benar.

Sejak penubuhan penuh kontroversi dengan cubaan kaitan dana Wang Ihsan Terengganu (TIA), IMDB tidak putus-putus mengundang kontroversi pada setiap pinjaman, pelaburan dan perolehan.

Nah, dengan tidak mengulangi apa yang pernah juga saya tulis (rujuk ‘1MDB: Rakyat tuntut ketelusan pengurusan dana rakyat’ - Harakahdaily dan ‘All 1MDB has to show is mountain of debt? - Malaysiakini) pertikaian kali ini tertumpu sekitar isu ‘Surat Sokongan’ sekali gus meletakkan  risiko kepada kewangan negara.

Sedikit kemas kini, 1-MDB sebenarnya sudah empat tahun menanggung kerugian kalau tidak kerana ‘penilaian semula aset’ yang memberi ‘keuntungan atas kertas’ (paper profits). Dengan tidak ada ‘revaluation’ dana pemegang-saham atau ‘shareholders funds’ pada hakikatnya ialah negatif RM4.7 bilion.

Kerana hutang terlalu besar buat tahun kewangan 2014, 1-MDB gagal menunjukkan keuntungan walaupun kaedah ‘penilaian semula aset’ dibuat juga. ‘Revaluation’ aset dibuat sehingga ke paras RM896.8 bilion, tetap 1-MDB untuk tahun kewangan 2014 (FY2014) menanggung kerugian sebanyak RM665.36 bilion!

Masalah besar dengan ‘keuntungan atas kertas’ atau ‘paper profits’ dengan revaluation ini ialah ia tidak menghasilkan ‘cash-flow’ atau ‘pendapatan’. Penganalisis menghitung bahawa kadar pulangan pelaburannya masih tidak mencukupi untuk membayar kos pinjamannya.

Anggaran kos pinjaman (kadar faedah) 1-MDB bukan serendah 3.8% kalau setaraf dengan MGS (Sekuriti Kerajaan Malaysia), tetapi lebih tinggi antara 5.73% ke 7.61% tergantung kepada apa yang telah dilakukan secara ‘kreatif’ oleh penasihat kewangan 1-MDB. Ini parah buat 1-MDB! Mengapa terlalu jauh bezanya?

Nah, dalam kemelut mutakhir ini, PM Najib hanya bersedia mengakui bahawa kerajaannya hanya menjamin pinjaman sukuk oleh 1-MDB bagi jumlah RM5.8 bilion (USD 1.75 bilion) ketika hutangnya berjumlah RM36.25 bilion. Perkara ini disahkan oleh Timbalan Menteri Kewangan di Parlimen baru-baru ini.

Pertikaian menjadi lebih sengit ketika Najib dan disokong oleh Ahmad Maslan pada November 6 lalu di Parlimen, menafikan bahawa kerajaan tidak menjamin pinjaman selain RM5.8 bilion tadi.

YB PJ Utara bersama YB Pandan seperti didakwa oleh Tun M dan kini telah juga didedahkan oleh majalah The Edge, mempertikaikan akan penafian yang dibuat oleh Pentadbiran Najib.

Jelasnya dari Surat Sokongan (Letter of Support) bertarikh 14 Mac 2013, yang dikeluarkan untuk 1-MDB sebagai penerbit (issuer), meskipun ia bukan satu Surat Jaminan, tetapi tertera secara jelas dalam para 3(b)..seandainya 1-MDB gagal untuk membayar  atas apa jua sebab… maka kerajaan Malaysia akan masuk (step-in) untuk menyuntik (inject) sejumlah dana (the necessary capital) bagi melunaskan tanggungjawab penerbit (issuer) yakni 1-MDB kepada mereka yang memberi Hutang (Debt)  tersebut.

Tegasnya, kalau pun Surat Jaminan (Guarantee Letter) tidak diberikan kepada 1-MDB dalam pinjaman kali ini yakni USD3bilion atau RM9.6 bilion oleh kerajaan Najib, jelasnya Surat Sokongan membawa implikasi yang sama.

Seandainya 1-MDB gagal membayar ansuran hutang mereka, maka kerajaan Persekutuan akan terpaksa campur-tangan serta menyuntik dana untuk mereka membayar hutang terebut. Ini pastinya adalah satu proses ‘Bailout’ atau ‘Menyelamat’ 1-MDB. Hutang 1-MDB bakal menelan berbilion ringgit wang rakyat!

Ya, terlalu banyak yang menjadi tanda-tanya akan perihal urus-tadbir 1MDB ini termasuk bayaran yuran terlalu mahal kepada pihak Goldman Sachs dan pelaburan berisiko tinggi di Cayman Island yang kini mula di’repratriate’ atau dikembalikan meskipun didakwa 1-MDB membuat keuntungan. Bagaimana panel pelaburan boleh mengizinkan dananya dibuat dalam portfolio seperti ini masih menjadi satu tandatnya!

Sementara rakyat diperah dan dibeban bagi membantu mengatasi defisit fiskal dan hutang kerajaan, Najib mengizinkan pelaburan 1-MDB dengan berbillion ringgit di luar negara secara culas atau ‘reckless’. Bukan sahaja itu, ia mengundang risiko hutang tak berbayar atau ‘corporate debt default’ ke paras mencetuskan ‘Tipping Point’ ke atas kewangan Kerajaan Persekutuan.

Seandainya Najib gagal bertindak maka beliau bakal dihukum rakyat dalam PRU ke-14. Lebih malang dan menggusarkan lagi buat Najib, war-lords dan mantan-mantan Tun dalam Umno sendiri akan mengambil langkah ‘intervensi’ menyelamatkan parti mereka.

Dari segi itu, nasib Najib akan sama seperti ‘boss’ yang disingkirkannya. – HARAKAHDAILY 18/11/2014

Dr Dzulkefly Ahmad, Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidika PAS. 

Kutipan zakat 2013 cecah RM2.2 bilion - Jamil Khir

KUALA LUMPUR: Kutipan keseluruhan zakat bagi 2013 mencecah RM2.2 bilion, meningkat daripada tahun sebelumnya, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Bagaimanapun, katanya, jumlah itu masih sedikit berbanding nisbah pembayar yang layak dan ia tidak mencukupi bagi menampung jumlah penerima zakat yang juga meningkat.
"Walaupun jumlahnya nampak agak besar, jumlah penerima lagi besar daripada peruntukan sedia ada.
"Lebih-lebih lagi jumlah penerima asnaf di bawah kategori fakir dan miskin, belum dicampur lagi kategori fisabilillah (termasuk mereka yang mengajar agama seperti imam) dan mualaf," katanya kepada pemberita selepas melancarkan sambutan Bulan Zakat Kebangsaan (BZK) 2014 di sini, hari ini.
Beliau berkata, berdasarkan data yang dijumlahkan Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) pada 2012, kutipan zakat semua 14 negeri ialah sebanyak RM1.9 bilion.
Justeru, Jamil Khir berkata, Majlis Agama Islam Negeri perlu melaksanakan pendekatan inovatif serta memainkan peranan lebih proaktif untuk menyemarakkan lagi pengurusan zakat.
"Tidak boleh tunggu semata-mata, kena pergi jumpa, bertemu dan minta mereka yang berkenaan memberi perhatian tentang pembayaran zakat," katanya.
Terdahulu, ketika berucap, Jamil Khir berkata, bank data penerima zakat setiap negeri juga perlu sentiasa dikemas kini agar pengurusan zakat lebih mudah dijalankan.
Pada majlis berkenaan, Jamil Khir turut menyampaikan Anugerah Ikon Asnaf Kebangsaan 2014 kepada lima penerima bagi setiap kategori.
Pemenang Kategori Akademik ialah Pensyarah Kanan Universiti Sultan Zainal Abidin, Dr Hasanulddin Mohd; pemilik Restoran Nasi Ayam Hainan BP, Mohd Sharif Foo Abdullah (Usahawan); pemilik syarikat Azmi Rehabilitation Tools, Azmi Zain (Usahawan Khas); Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd (Syarikat Sdn Bhd) dan Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (Inovasi Zakat Terbaik).
Program tahunan yang kali ini bertemakan "Transformasi Baitulmal: Zakat Diperkasa Ummah Sejahtera" itu, antara lain bertujuan menyebar luas informasi berkaitan amalan berzakat dan mengenal pasti potensi serta cabaran semasa bagi pentadbiran zakat negara. - BERNAMA

Dokumen berhubung hutang 1MDB diserah kepada Speaker - Ahmad Maslan

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata beliau sudah menyerahkan dokumen kepada Parlimen untuk membuktikan bahawa kerajaan tidak mengeluarkan surat jaminan untuk menjamin RM9.6 bilion hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti didakwa pembangkang.
Beliau berkata dokumen itu diserahkan kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, hari ini.
Sehubungan itu, katanya Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli juga perlu berbuat demikian bagi menyokong dakwaannya.
"Saya sudah menyerahkan dokumen bahawa RM9.6 bilion itu tidak dijamin oleh kerajaan.
"Namun menurut Speaker, beliau masih lagi mahu menunggu dokumen pembangkang. Oleh itu, isu ini K.I.V (simpan dalam perhatian) sehingga dokumen yang beliau inginkan daripada Rafizi diperolehi," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.
Sebelum ini, Rafizi yang juga Naib Presiden PKR memaklumkan akan merujuk Ahmad kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen di bawah Peraturan Mesyuarat 36 (12) dan 80A kerana tuduhan mengelirukan Dewan Rakyat.
Rafizi tidak hadir pada sesi Dewan Rakyat, hari ini.
Ahmad sekali lagi menegaskan bahawa kerajaan tidak pernah mengeluarkan surat jaminan untuk menjamin lebih daripada RM5.8 bilion hutang 1MDB.
Beliau berkata, kerajaan mengakui ada mengeluarkan surat sokongan, namun ia tidak menjamin hutang RM9.6 bilion itu.
"Walaupun kerajaan menyatakan akan campur tangan apabila 1MDB tidak mampu membayar hutangnya, namun melihat kepada jumlah aset yang dimiliki oleh 1MDB sebanyak RM51 bilion, tentulah 1MDB mampu membayar RM9.6 bilion bon berkenaan.
"Oleh kerana itu, saya beranggapan bahawa pihak pembangkang tidak dapat untuk berdiri atas kenyataan atau tuduhan mereka," katanya.
Ahmad juga berkata, beliau masih berpegang bahawa kenyataannya sebagai benar dan tidak bertujuan mengelirukan Dewan Rakyat. - BERNAMA

Isu 1MDB tidak perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen - Speaker

SELASA, 18 NOVEMBER 2014 @ 1:43 PM

 
KUALA LUMPUR : Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebentar tadi memutuskan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB) tidak perlu dirujuk ke Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan Parlimen.

Beliau menjelaskan keputusan itu diambil selepas mendapati tiada sebarang niat daripada Timbalan Menteri Kewangan yang juga Ahli Parlimen Pontian, Datuk Ahmad Maslan untuk mengelirukan dewan.

Terdahulu, beliau memberi ruang kepada Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli membahaskan hujah berkenaan tindakannya untuk merujuk Ahmad ke jawatankuasa berkenaan.

Kemudian, Ahmad pula membalas hujah selama kira-kira 10 minit dan menegaskan kenyataan dikeluarkannya pada 6 November lalu berkaitan surat sokongan dan jaminan kepada hutang 1MDB berjumlah RM5.8 bilion itu masih kekal dan tidak berubah.

"Untuk seseorang ahli dirujuk kepada Jawatankuasa Hak Dan Kebebasan, ada beberapa syarat, hujah dan fakta salah, tiada usaha untuk perbetulkan. Paling penting sekali daripada mula sampai tamat berhujah, ada cubaan mengelirukan dewan.

"Yang Berhormat Pontian sudah jelaskan beliau tiada niat untuk mengelirukan dewan dan sudah memperbetulkan kenyataannya di luar dewan, ada surat sokongan itu tetapi tidak disebut dalam Dewan," kata Pandikar.

Bagaimanapun, beberapa Ahli Parlimen pembangkang kemudiannya cuba bangun mempertikaikan keputusan speaker, namun ia tidak diendahkan Pandikar sebelum dewan bersambung dengan penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 peringkat jawatankuasa Kementerian Kerja Raya.

Elak Menipu: Pelajar Ambil Periksa Di Padang, Guru Pakai Teropong


Diterbitkan: Selasa, 18 November 2014 10:02 AM
Padang Kolej Shaanxi Sanhe penuh dengan ribuan pelajar yang menduduki peperiksaan bagi mengelak penipuan.

BEIJING: Lebih 1,000 pelajar menduduki peperiksaan di padang sebuah kolej di wilayah Shaanxi kerana pelajar di negara itu dikatakan memang bijak menipu.
Tambah menarik lagi apabila guru bertugas memantau menggunakan teropong dan kamera bagi mengesan sebarang tindak tanduk pelajar sepanjang tempoh pelajar menjawab soalan peperiksaan itu.
Guru di Kolej Shaanxi Sanhe membawa keluar semua kerusi dan meja di kelas ke padang supaya perbuatan menipu termasuk menggunakan gajet canggih dapat dibendung.
Keadaan padang yang terbuka itu membolehkan guru mendapat pemandangan lebih menyeluruh terhadap semua pelajar yang mengambil peperiksaan itu.
Seramai 3,800 pelajar itu mengambil peperiksaan berkenaan secara berkala dalam kumpulan 1,200 dan setiap sesi dipantau 80 guru.
Situasi dan kaedah sama dilakukan sekolah berkenaan sejak 10 tahun lalu.
Ujian itu diadakan dua kali setahun bagi memastikan tahap kebijaksanaan pelajar untuk rujukan majikan apabila melangkah ke alam pekerjaan.

Sidang Kemuncak Pemimpin G20, Sangat Konstruktif - Putin


Diterbitkan: Isnin, 17 November 2014 11:33 AM
Vladimir Putin.

BRISBANE, Australia: Presiden Rusia, Vladimir Putin memuji 'suasana konstrutif'  di Sidang Kemuncak Pemimpin G20 di Brisbane, Australia, walaupun beliau dikatakan menerima tekanan hebat dari negara-negara Barat pada persidangan itu berhubung pendirian negara itu mengenai krisis di Ukraine.

Bercakap pada sidang media yang disiarkan oleh televisyen Rusia, Putin berkata, 'sebahagian daripada pandangan kami tidak secara kebetulan tetapi perbincangan dapat diselesaikan, konstruktif dan sangat membantu. 
Putin turut berterima kasih kepada Perdana Menteri Australia, Tony Abott kerana menganjurkan acara berkenaan. 

Pemberian 'Golden Handshake' RM2.6 Juta Disiasat


Diterbitkan: Selasa, 18 November 2014 10:38 AM

PETALING JAYA: Tindakan akan diambil sekiranya pembayaran pampasan atau 'golden handshake' bernilai RM2.6 juta kepada lapan pembantu bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak mematuhi prosedur yang ditetapkan Menteri Besar Diperbadankan (MBI).

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohammed Khusrin Munawi yang juga salah seorang daripada tiga ahli lembaga pengarah MBI berkata, pihaknya sudah memulakan siastaan berhubung aduan terhadap pembayaran itu.

Dua lagi ahli lembaga pengarah MBI ialah Menteri Besar dan Pegawai Kewangan Negeri.

"Kami akan siasat dan ambil tindakan," katanya mengulas mengenai kekecohan terhadap pembayaran pampasan yang didakwa mambabitkan kira-kira 2.3 peratus daripada rizab MBI berjumlah RM112 juta.

Pembayaran tersebut dibuat di penghujung tempoh perkhidmatan Abdul Khalid sebelum Mohamed Azmin Ali mengambil alih jawatan menteri besar.

Sumber berkata, malah enam ahli exco yang dipecat oleh Abdul Khalid diberi pampasan berjumlah 17.5 peratus daripada gaji terakhir yang didarab dengan bilangan perkhidmatan mereka.

"Dalam kes pembantu bekas menteri besar, sistem pengiraan yang sama digunakan namun dalam kadar yang tinggi," kata sumber itu.

Antara yang dilaporkan menerima bayaran tersebut ialah bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MBI, Faekah Husin yang didakwa menerima RM695,400, bekas Setiausaha Akhbar Abdul Khalid, Arfa'ezah Abdul Aziz (RM413,000) dan Setiausaha Politik, Mustapa Mohd Talib (RM265,000).

"Tiada siapa yang pertikaikan apabila bekas exco terima pampasan.

"Tapi kenapa persoalan hanya timbul apabila membabitkan orang-orang Khalid," kata sumber itu lagi.

Revolusi mental: Beri Jokowi tempoh setahun


Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Herman Prayitno.
Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Herman Prayitno.
SHAH ALAM - “Beri tempoh setahun buat Presiden Joko Widodo untuk melakukan revolusi mental buat rakyatnya,” kata Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Herman Prayitno.

Herman berkata, tempoh itu berdasarkan pembentukan Kabinet baharu yang  dikenali sebagai Kabinet kerja.

“ Bagi merealisasikan revolusi mental, janji pertama beliau ialah untuk memberikan kemudahan kesihatan secara percuma kepada golongan yang tidak berkemampuan kerana selama ini golongan itu tidak mampu untuk ke hospital kerana dikenakan bayaran yang tinggi,” katanya ketika wawancara eksklusif bersama Sinar Harian di Kumpulan Media Karangkraf di sini hari ini.

Menurutnya, perkara tersebut sudah dimasukan kedalam bajet yang akan dibentangkan pada Januari tahun hadapan.

“Revolusi mental turut dilakukan terhadap barisan Kabinet baharu supaya mereka sentiasa bekerja sekaligus bertanggungjawab terhadap janji-janji mereka.

“Revolusi mental turut dibentangkan di mesyuarat Apec bagi memberi gambaran positif terhadap Kabinet baharu Jokowi di mana soal tanggungjawab portfolio Kabinet diberi keutamaan,” jelasnya.

Dalam perkembangan yang sama, ketika ditanya mengenai hubungan dua hala Indonesia-Malaysia selepas memasuki era Jokowi, Herman berkata, hubungan yang sedia ada sentiasa terjalin erat.

“Hubungan tiada masalah, Cuma masalah Indonesia dan Malaysia hanya melibatkan perbatasan darat dan laut, tetapi perkara itu sudah dibincangkan… misalnya mengenai perbatasan laut delegasi masing-masing sudah bertemu sebanyak 28 kali, dan pertemuan Jokowi serta Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak juga sudah diadakan.

“Diharap ada penyelesaian yang saling menuntungkan kedua-dua negara,” katanya.

Revolusi mental merupakan perubahan minda yang ingin dilakukan oleh Jokowi sebaik sahaja memegang jawatan presiden.

"Kita ini kan selalu bicara mengenai fizikal  dan ekonomi. Padahal, kekurangan besar kita’ character building’. Oleh sebab itu saya sebut revolusi mental," kata Jokowi seperti dilapor media Indonesia.

Menurut Jokowi, negara Indonesia adalah negara besar. Namun, masyarakat Indonesia sering tidak percaya diri saat menghadapi cabaran zaman. Oleh sebab itu, mindset rakyat Indonesia harus diubah melalui kepemimpinan dirinya.

Mahkamah Hong Kong keluar notis

Beberapa penunjuk perasaan masih enggan meninggalkan tapak bantahan di wilayah Mongkok, semalam. Foto: AFP
Beberapa penunjuk perasaan masih enggan meninggalkan tapak bantahan di wilayah Mongkok, semalam. Foto: AFP
HONG KONG - CHINA. Mahkamah Hong Kong mengeluarkan notis arahan kepada penunjuk perasaan pro demokrasi supaya meninggalkan tapak bantahan yang diduduki mereka sejak tujuh minggu lalu.

Sebelum ini, penunjuk perasaan mengadakan bantahan besar-besaran di tiga bandar utama bagi mendesak agar diadakan pilihan raya bebas apabila Hong Kong memilih pemimpinnya pada 2017.
Namun China berkeras untuk menyaring calonnya terlebih dahulu.

Dalam perkembangan berkaitan, media tempatan melaporkan beberapa pemimpin pelajar dihalang menaiki penerbangan ke Beijing.

Ia sekali gus menggagalkan usaha mereka untuk menghantar bantahan secara terus kepada China. - Channel News Asia

Video baharu rakaman selepas MH17 terhempas


Video baharu rakaman selepas MH17 terhempas
HRABOVE, UKRRAINE - Sebuah rakaman video dipercayai dibuat oleh seorang penduduk kampung di Hrabove menunjukkan saat-saat awal pesawat MH17 terbakar selepas ditembak dan terhempas hanya beberapa meter dari rumah penduduk.

Video berdurasi dua minit itu disiar selepas empat bulan tragedi MH17 berlaku dan diperoleh melalui penduduk itu sendiri.

Rakaman tersebut menunjukkan penduduk kampung kelam kabut berlari-lari dengan membawa baldi berisi air.

Melalui perbualan yang dirakam dalam video tersebut, penduduk bertanyakan nasib juruterbang pesawat berkenaan dan jumlah pesawat yang terlibat dalam nahas tersebut.

Namun, saksi kejadian dalam video itu memberitahu hanya sebuah pesawat yang terlibat dan tiada yang mengetahui keadaan juruterbang pesawat berkenaan.

Hal itu ekoran juruterbang dan anak kapal pesawat tentera Ukraine yang ditembak jatuh sebelum ini akan dijadikan tawanan puak pemisah.

Pesawat MH17 dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dipercayai ditembak jatuh oleh misil pada 17 Julai lalu ketika terbang di ruang udara wilayah Donetsk di timur Ukraine.
 
Pesawat Malaysia itu membawa 298 penumpang dan anak kapal.

Presiden Rusia elak kritikan negara Barat


Putin (kanan) bersama Perdana Menteri Australia, Tony Abbott sempat mendukung koala sebelum mesyuarat pertama Sidang Kemuncak G20 bermula. - AFP
Putin (kanan) bersama Perdana Menteri Australia, Tony Abbott sempat mendukung koala sebelum mesyuarat pertama Sidang Kemuncak G20 bermula. - AFP
MOSCOW - RUSIA. Tindakan Presiden Rusia, Vladimir Putin meninggalkan Sidang Kemuncak G20 lebih awal telah mencetuskan pelbagai reaksi termasuk daripada media tempatan.

Menurut laporan AFP, Akhbar Kommersant mendakwa Putin bertindak sedemikian kerana beliau mahu mengelakkan sebarang konfrontasi mana-mana pihak yang mahu menggunakan sidang kemuncak itu untuk memulaukan Rusia.

Sementara itu, akhbar Vedomosti pula berpendapat Putin sebenarnya mahu mengelakkan pertelingkahan dengan pemimpin Barat yang melontarkan kritikan pedas terhadapnya pada akhir sidang tersebut.

"Sidang kemuncak itu telah dijadikan sebagai medan untuk mengkritik Rusia secara terbuka hingga menyebabkan banyak pihak menuduh Moscow cuba mengelak tekanan Barat berhubung konflik antara negara itu dengan Ukraine," menurut laporan itu lagi.

Sementara itu, Putin turut memuji suasana konstruktif ketika sidang kemuncak tersebut walaupun dipulaukan dan berdepan tekanan hebat dari negara Barat berhubung krisis dengan Ukraine.
"Konflik tersebut sebenarnya boleh diselesaikan secara baik," katanya.

Dalam perkembangan lain. Sidang Kemuncak G20 yang berlangsung selama dua hari di Brisbane, Australia akhirnya mencapai kesepakatan dalam beberapa isu yang bertujuan untuk memacu pertumbuhan ekonomi global, menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan dan menggalakkan liberalisasi perdagangan.

Sidang Kemuncak kali ke-10 pada tahun depan bakal menyaksikan Turki sebagai tuan rumah.

Harga minyak Indonesia akhirnya naik


Jakarta: Hanya sehari selepas pulang dari luar negara, Presiden Jokowi mengumumkan kenaikan harga minyak sebanyak Rp2,000 (55 sen) menjadikan petrol premium kini dijual pada harga Rp8,500 (RM2.33) seliter dan diesel Rp7,500 (RM2.06) seliter.
Mengumumkan mengenainya semalam, Presiden Jokowi berkata, kerajaan menyediakan kad khas untuk membantu golongan yang tidak berkemampuan.
“Untuk mereka, kerajaan menyediakan Kad Keluarga Sejahtera, kad Indonesia Sihat dan Kad Indonesia Pintar,” katanya.
Melalui kad itu, kata Jokowi, rakyat berpendapatan rendah dapat menggunakannya untuk menjaga daya beli serta meningkatkan ekonomi produktif.
Katanya, kerajaan menjangkakan pasti ada pihak yang menyokong dan membantah keputusan kerajaan memotong subsid minyak itu.
“Pada masa sama, kami mengalu-alukan sebarang pandangan daripada rakyat,” katanya.
Jokowi menyatakan, kenaikan harga minyak itu bermula 12 tengah malam tadi.
Sementara itu puluhan penunjuk perasaan daripada Himpunan Mahasiswa Islam (HMI) menyekat laluan di Jakarta Pusat sebagai memprotes keputusan kerajaan.
Tinjauan mendapati sehingga jam 11.30 malam tadi mereka masih menyekat laluan berkenaan dan membakar tayar.
Keadaan itu menyebabkan berlaku kesesakan lalu-lintas serius dari arah Tugu Tani menuju Cikini dan Jalan Diponegoro.
Puluhan polis pula dikerah berkawal di situ. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 5:03 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9753#sthash.vlHIy97a.dpuf

Mendadak popular lepas hina Jokowi

Jakarta: Tukang cucuk sate yang pernah ditahan polis kerana menghina Presiden Jokowi dilaporkan menjadi popular dalam kalangan penduduk setempat.
Muhammad Arsyad Syafrudin berkata, pada setiap hari ada saja orang menyapa dan ingin bergambar dengannya.
“Kadang-kadang mereka masukkan gambar kami ke Facebook. Saya malu juga,” katanya.
Muhammad Arsyad baru-baru ini ditangkap dan dijel selepas ada pihak membuat aduan kepada polis mengenai status dimuat naiknya di Facebook menghina Jokowi.
Bagaimanapun, peguam Muhammad Arsyad berkata, pemuda berusia 23 tahun itu terikut-ikut dengan kehangatan pemilihan presiden beberapa bulan lalu.
Jokowi kemudian memaafkan kesalahan Muhammad Arsyad, tetapi mengingatkan ibu bapanya supaya lebih menjaga pemuda terbabit agar kesilapannya tidak diulang.
Kata Muhammad Arsyad, pada ketika tertentu ada penunggang motosikal atau pemandu kereta sengaja berhenti di depan gerai untuk melihatnya.
Walaupun mengakui malu, Muhammad Arsyad tidak sepenuhnya keberatan dengan populariti dikecapinya.
“Kini pendapatan di warung sate majikan saya meningkat lebih banyak,” katanya.
Tidak cukup dengan itu, Muhammad Arsyad juga membuka warung sendiri di depan rumahnya dengan menjual pelbagai makanan serta keperluan asas. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 5:03 AM


MUHAMMAD Arsyad
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9758#sthash.n5n5KW3Y.dpuf

Enggan guna kereta buatan India


Kathmandu: Perdana Menteri Pakistan Nawaz Sharif semalam menolak kereta kalis peluru yang disediakan oleh India pada sidang kemuncak pemimpin Asia Selatan di ibu negara Nepal ini, minggu depan.
“Nawaz akan membawa keretanya sendiri. Semua kenderaan untuk ketua kerajaan yang lain dibawa dari India,” kata jurucakap Kementerian Luar Nepal, Khaga Nath Adhikari.
Adhikai menafikan langkah itu sebagai satu tindakan menghina yang disasarkan terhadap India.
Hubungan India dan Pakistan semakin tegang sejak Oktober lalu berikutan kejadian tembak-menembak di sempadan, yang paling buruk berlaku sejak beberapa tahun.
“Bukan kerana mereka tidak mahu menggunakan kereta buatan India. Apabila Presiden Amerika Syarikat melawat ke luar negara, beliau juga membawa keretanya sendiri. Ia bukan isu,” kata Adhikari.
Sidang kemuncak Persatuan Kerjasama Serantau Asia Selatan itu akan turut dihadiri pemimpin dari Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Maldives dan Sri Lanka.
Ia akan berlangsung pada 26 dan 27 November. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 5:03 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9749#sthash.juHIKteL.dpuf

Ulama bantah dilabel pengganas pengganas


Agensi
Dubai: Sekumpulan ulama yang diketuai Sheikh Youssef al-Qaradawi semalam menyuarakan rasa hairan selepas dilabelkan pertubuhan pengganas oleh Emiriah Arab Bersatu (UAE), antara negara teluk yang melihat politik Islam sebagai ancaman keselamatan.
Dalam kenyataanya, Kesatuan Ulama Islam Antarabangsa menggesa UAE menggugurkannya daripada senarai 85 kumpulan yang dinamakan Kabinet negara itu sebagai pertubuhan pengganas.
Dalam kenyataan itu yang ditandatangani bersama oleh pengerusinya, al-Qaradawi, ia tertera, tindakan memasukkan kesatuan itu dalam senarai berkenaan dibuat tanpa berdasarkan sebarang analisis atau siasatan, sama ada dari segi perundangan, logik atau rasional.
“Kesatuan menyuarakan kehairanan kerana dimasukkan dalam senarai pertubuhan pengganas dan menolak langkah UAE itu sama sekali,” menurut kandungan kenyataan itu.
Kesatuan itu berkata, tujuan kewujudannya antara lain ialah untuk meningkatkan kesedaran mengenai Islam.
Kumpulan lain yang turut tersenarai ialah Barisan al-Nusra dan Negara Islam (IS), beberapa kumpulan militan Syiah seperti pergerakan Houthi di Yaman dan Ikhwanul Muslimin Mesir yang ada hubungan rapat dengan al-Qaradawi.
Beberapa persatuan kemasyarakatan, kemanusiaan dan bantuan Islam di dunia Arab juga tersenarai.
Ketiga-tiga negara monarki yang bersekutu dengan Amerika Syarikat itu tidak mempercayai Ikhwan kerana doktrinnya yang mencabar prinsip pemerintahan diraja.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 5:01 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9730#sthash.NRnNDIgn.dpuf