Wednesday, January 27, 2016

Akhirnya Umno Kedah kalah di tangan sendiriMOHD IDROS MOHD ALI ALOR SETAR - Masing-masing cuba mempertahankan kumpulan sendiri dalam kemelut Umno Kedah sejak minggu lalu.
Kedua-dua pihak mengeluarkan kenyataan dan alasan sendiri untuk mewajarkan tindakan mereka iaitu mengekalkan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah dan Pengerusi Umno Kedah agar keadaan kembali seperti sedia kala.
Manakala kumpulan atau penyokong Timbalan Pengerusi Umno Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah pula mempunyai alasan lain agar dibuat perubahan dalam pentadbiran negeri ini termasuk dari segi politik dan parti pemerintah.
Kehangatan kedua-dua pihak mengeluarkan 'fatwa' dan hujah menampakkan seakan-akan masing-masing terlupa bahawa mereka dari satu kapal yang sama dan melayari ke destinasi yang sama.
Namun pertembungan yang berlaku kelihatan seolah-olah mereka adalah dari parti berbeza dan cuba melakukan usaha bermati-matian demi survival politik masing-masing di Kedah.
Seorang veteran Umno ketika ditemui mengakui masalah ini walaupun nampak kecil tetapi rumit kerana melibatkan pertembungan idea dan matlamat berbeza dalam Umno Kedah.
Beliau mengakui keadaan itu sudah melampaui batasan pemikiran waras dengan penyebaran pelbagai 'emel layang' dan 'WhatsApp layang' termasuk video tertentu seolah-olah mereka sudah berpatah arang berkerat rotan untuk terus kekal dalam persada politik negeri Jelapang Padi ini.
Menurutnya, episod yang menyedihkan dalam Umno Kedah berulang lagi dan tidak pernah menjadi iktibar dalam kalangan pemimpinnya sejak 1980-an lagi.
“Peristiwa dan episod hitam yang berlaku sebelum ini tidak pernah menyedarkan mereka. Sepatutnya mereka menoleh sebentar dan melihat kesan dirasai Umno akibat perebutan kuasa sesama pemimpinnya.
“Kekalahan dalam PRU12 tidak pernah menginsafkan mereka untuk bermuhasabah dan mengambil pedoman untuk tidak mengulangi kesilapan sama.
“Umno membayar harga paling tinggi akibat kerakusan sesetengah pemimpinnya untuk mengambil kuasa termasuk melalui cah keting atau tikam rusuk kawan, apabila tewas dan gagal mengekalkan pentadbran kerajaan negeri,” katanya.
Beliau bimbang episod hitam 2008 berulang jika tiada usaha ke arah pemulihan dan penyatuan parti dilakukan segera kerana kini mereka berpecah kepada beberapa puak atau kumpulan.
“Adakah ada jaminan kesan luka akibat perebutan kuasa tahun 2016 boleh sembuh dan pulih dalam masa dua tahun akan datang.
“Bolehkah mereka bekerjasama sebagai satu kumpulan untuk terus mengekalkan kuasa pentadbiran negeri dalam PRU14 dan semua penyokong bemaaf-maafan dan melupakan apa yang sudah berlaku,” katanya.
Tokoh veteran ini meragui keadaan itu akan tidak dapat membayangkan nasib yang bakal menimpa Umno di Kedah dalam pilihan raya umum akan datang.
“Dengan kekuatan dan sokongan rakyat sekadar nyawa-nyawa ikan, adakah Umno boleh bangkit dan melonjak semula selepas ini?
“Nasib baik pembangkang pun dalam keadaan meruncing. Tetapi ini  tidak boleh menjadi alasan atau sumber kekuatan untuk Umno berpaut dengannya. Tidak logik untuk kita bangkit meraih kejayaan dengan menafikan kelemahan sendiri sebaliknya menuding jari kepada pihak lawan,” katanya.
Seorang lagi veteran Umno berpendapat apa-apa tindakan perlu dilakukan dengan teliti dan tidak melukakan hati mana-mana pihak dan perpaduan dalam parti tidak terjejas.
“Kenapa perlu membuat hebahan untuk menyatakan rasa tidak puas hati atau tidak lagi percaya kepada kepimpinan.
“Kita masih ada banyak lagi cara lain untuk melakukan. Apakah pemimpin Umno sudah tidak boleh duduk semeja dan berbincang sesama mereka untuk mencari jalan terbaik agar peralihan kuasa dapat berjalan lancar tanpa perlu membuka pekung di dada,” katanya.
Melihat kepada senario semasa, beliau menganggapnya seperti nasi sudah menjadi bubur dan agak sukar kedua-dua pihak menarik brek tangan atau menggunakan 'gear gostan' bagi meredakan keadaan.
“Saya bimbang dengan kekuatan dan keutuhan Umno Kedah yang makin merosot, kita akan keciciran dan akhirnya tewas di gelanggang sendiri akibat sikap balas dendam sesama sendiri.
“Orang luar akan tepuk tangan melihat pergesesaran yang berlaku dalam Umno Kedah. Jangan lupa pesan orang tua - menang sabung kampung tergadai,” katanya.
Menurutnya, apa guna mendapat jawatan dan kedudukan tetapi ia tidak dapat dipertahankan dalam pilihan raya kelak.
“Akhirnya yang menang jadi arang, yang kalah jadi abu. Tiada siapa pun yang untung dalam kemelut kali ini,” katanya.
Untuk itu, tokoh ini meminta semua pemimpin Umno Kedah perlu menilai diri sendiri dan melihat semula matlamat perjuangan mereka selama ini sama ada benar-benar untuk bangsa, agama dan tanah air atau sebaliknya untuk diri sendiri dan orang sekeliling sahaja.
“Umno bukan bertunjangkan kepada perjuangan individu tetapi secara kumpulan. Pemimpin datang dan pergi tetapi Umno perlu terus unggul dalam persada politik tanah air dengan syarat diurus dengan baik, jujur, ikhlas dan sabar,” katanya
.

Lelaki Sikh diusir keluar dari kempen Trump

Lelaki Sikh diusir keluar dari kempen Trump
26 JANUARI 2016 DES MOINES - AMERIKA SYARIKAT. Gara-gara mempamerkan kain rentang tertera 'Hentikan kebencian', seorang lelaki Sikh telah diusir keluar dari perhimpunan anjuran calon Presiden kontroversi mewakili parti Republikan, Donald Trump di Muscatine, Iowa kelmarin.
Insiden itu berlaku selepas jutawan hartanah itu bercakap mengenai serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York pada 11 September 2001 dan insiden tembakan ganas di Amerika Syarikat (AS).
"Ada kumpulan radikal yang melakukan keganasan di seluruh dunia dan kita ada presiden (Barack Obama) yang hanya membisu mengenai perkara itu," katanya.
Trump juga seakan mempersendakan turban berwarna merah yang dipakai oleh lelaki tersebut sebelum menyambung semula ucapannya yang berbaur perkauman. - CB
S