SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] Skandal yang melibatkan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bukan saja membebankan kerajaan malah boleh membuatkan BN kalah dalam PRU14 akan datang, kata Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau menzahirkan perkara itu dalam satu program tertutup yang dihadiri ahli Umno termasuk beberapa naib presiden.

Menurut Muhyiddin, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu memecat semua ahli lembaga pengarah serta Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB jika mahu memulihkan imej kerajaan.

“Saya beritahu perdana menteri, pecat semua ahli lembaga pengarah 1MDB. Buang mereka, buanglah, pasal mereka, perdana menteri terpaksa menanggung, tetapi tidak dibuang lagi.

“Kalau syarikat itu saya punya, dan bangun pagi dilaporkan ada perkara luar biasa berlaku dengan tak semena-mena CEO tu pinjam (RM)10 bilion, lepas tu kalau tiap bulan saya kena bayar faedah  RM100 - RM200 juta. Saya tidak pernah terfikir mana-mana syarikat menanggung beban begitu berlaku di Malaysia.

“Kalau anda, apa anda buat? Buanglah, CEO ni buang, bukan buang sahaja, panggil polis siasat. Ambil tindakan, jadi rakyat tengok kerajaan rasa bertanggungjawab ambil tindakan serius, kalau tak buat begitu ini akan membebankan dan membawa kita jatuh ke bawah,” katanya melalui pendedahan sebuah video, semalam, yang tersebar di laman sosial.

Tambah beliau, perdana menteri tidak boleh ambil sikap tunggu dan lihat kerana isu itu sudah merebak dan menjadi modal pembangkang serta menjadi perhatian rakyat.

“Susah betul, kita perlu ambil tindakan, tidak boleh, tak apalah bagi sedikit masa. Tak boleh,” tegasnya.

Jelasnya, apa yang dizahirkan itu bukan untuk melawan pucuk pimpinan parti tetapi isu 1MDB menjadi persoalan rakyat keseluruhannya.

“Maaf saya sebut ini kerana isu ini dalam benak (pemikiran) saudara, bagaimana mahu selesaikan. Kita bagi peluang presiden parti, tak apalah dia selesai. Dalam majlis tertinggi juga kita sudah bincang dan banyak pihak sudah bercakap soal ini.

“Saya bukan mahu tunjuk kehebatan atau saya benci atau tidak sebulu dengan kepimpinan saya, tidak. Saya hormat, (pemimpin tertinggi) sebagai manusia kita kena hormat,” katanya.

Melalui video berdurasi tujuh minit itu juga, Muhyiddin sekali lagi menafikan yang pertemuan beliau bersama beberapa pemimpin negara di Milan, Itali bukan untuk menjatuhkan Najib.

“Sebenarnya tak ada komplot saya, Tok Pa (Datuk Seri Mustapa Mohamed) dan Datuk (Seri Mohamed) Nazri Abdul Aziz duduk berkomplot nak jatuhkan, termasuk Tun Daim (Zainuddin). Bohong, fitnah. Jangan mudah percaya pada media sosial,” katanya.

Sementara itu, Muhyiddin ketika ditemui media di Parlimen berkata, kenyataan tersebut adalah pandangan peribadi beliau.

Menurutnya,  pandangan itu adalah untuk dikongsi bersama rakan pimpinan politik lain agar mereka lebih faham.

“Pandangan kita tentang isu tidak penting. Yang penting kita nak tentukan penyelesaian tentang perkara tersebut,” katanya.