Sunday, March 30, 2014

Pasangan Philip Wood percaya pesawat tak terhempas


WARTAWAN SINAR HARIAN
30 Mac 2014

Pasangan Philip Wood percaya pesawat tak terhempas
Pasangan Philip Wood percaya pesawat tak terhempas Sarah Bajc di temubual dalam BBC News.SHAH ALAM – Pasangan kepada salah seorang penumpang pesawat MH370, Philip Wood iaitu Sarah Bajc percaya pesawat itu tidak terhempas.

Sebaliknya, beliau dalam satu temu bual dengan saluran BBC News merasakan seolah-olah wujud motif lain di sebalik kehilangan pesawat tersebut.

“Setiap jenayah mesti ada niat dan motif di sebaliknya. Ada 30 jurutera pertahanan dalam pesawat itu dengan kemahiran yang unik.

“Mereka boleh menjadi sesuatu yang berharga untuk mana-mana negara yang mencari kelebihan untuk peralatan tentera mereka. Ada banyak motif di sebaliknya, tapi saya tak nampak ada motif untuk seseorang membuatkan pesawat terhempas,” katanya.

Menurut Bajc, beliau tidak memiliki kepakaran dan hanya membuat andaian berdasarkan common sense.

Namun, katanya, pandangan sama juga banyak disuarakan pakar penerbangan dalam laman Facebook yang diwujudkan dengan nama ‘Finding Philip Wood’.

“Kebanyakannya berpandangan pesawat itu dirampas, bukannya terhempas. Jadi saya pelik mengapa usaha pencarian hanya tertumpu di lautan.

“Saya percaya ada sesuatu berlaku disebaliknya dan ramai merasakan kerajaan cuba mengelirukan kami,” katanya.

Cerita aneh 'penumpang MH370'


MUHAMMAD ZAKWAN NAZARALY
29 Mac 2014

Cerita aneh 'penumpang MH370'
 Philip Wood

Cerita aneh 'penumpang MH370'
Koordinat imej direkodkan di Diego Garcia.
Cerita aneh 'penumpang MH370'
Tarikh imej dirakam direkodkan di Diego Garcia.
MUHAMMAD ZAKWAN NAZARALY

SHAH ALAM – Cerita Philip Wood, seorang eksekutif syarikat komputer IBM yang juga penumpang MH370, yang dikatakan telah menghantar mesej secara rahsia mendakwa pesawat itu dirampas pihak tertentu dan dia kini ditahan di sebuah pangkalan tentera, tidak harus dipercayai.

Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Dr Azmi Hassan berkata, dakwaan itu hanya satu usaha memburukkan Malaysia oleh pihak yang mahu masyarakat antarabangsa mempercayai bahawa kerajaan negara ini menyembunyikan maklumat apa yang didakwa sebagai fakta sebenar di sebalik kehilangan MH370.

"Mesej itu dibuat oleh orang. Mustahil dalam tempoh 22 hari, dengan begitu banyak negara terlibat dalam usaha mencari secara besar-besaran, perkara ini boleh disimpan sebagai rahsia. Bagi saya, ini tidak logik. Media asing sengaja membesarkannya sebagai berita sensasi untuk memburukkan imej Malaysia," katanya.

Dalam mesej internet bertarikh 19 Mac lalu, pengirim yang mengaku dirinya 'Philip Wood' itu mendakwa mereka ditahan sepasukan anggota tentera selepas pesawat MH370 dirampas.

'Wood' mendakwa ketika rampasan itu, matanya ditutup dan dia percaya, telah diberikan dadah oleh perampas.

Apa yang lebih mengejutkan, pengirim mesej itu juga mendakwa dia dan penumpang lain ditahan di Pulau Diego Garcia di mana dia ditempatkan dalam sel yang berasingan daripada penumpang lain.

"Saya menyembunyikan telefon di dalam dubur, membolehkan saya menghantar mesej ini," tulis 'Wood'.

'Wood' yang nama itu sememangnya direkodkan sebagai seorang daripada 227 penumpang MH370, rakyat Amerika Syarikat dan merupakan eksekutif kanan IBM berpangkalan di Beijing
sejak dua tahun lalu, menyertai penerbangan MH370 dalam perjalanan pulang selepas menyelesaikan urusan kerjanya di negara ini.

Dia juga memuat naik gambar profilnya yang setelah dikaji, menggunakan perisian tertentu dirakam di Diego Garcia bertarikh 18 Mac 2014.

Orang ramai turut memberi reaksi terhadap mesej yang diragui itu malah, ada yang menganggap tidak masuk akal.

Empat beradik tabah ibu bapa dipenjaraANAK-ANAK Azizul Raheem dan Shalwati. Dari kiri, Ammar, Adam, Arif dan Aisyah.


KOTA BAHARU - Keempat-empat anak pasangan Malaysia, Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Norshal yang dihukum penjara oleh mahkamah di Sweden kelmarin menerima keputusan itu dengan tabah walaupun sedih.
Ibu saudara empat beradik itu, Shaleena Norshal, 43, berkata, ketika beliau memberitahu keputusan mahkamah itu, mereka dapat menerimanya dengan tenang.
"Saya maklumkan perkara tersebut selepas solat Maghrib semalam dan memang mereka sedih tetapi saya dapat lihat ketabahan mereka.
"Jadi mereka memahami dan bersyukur yang ibu bapa mereka hanya dikenakan hukuman penjara minimum," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Kampung Wakaf Tok Wali, Melor di sini semalam.
Shaleena berkata, dia dan anggota keluarga yang lain sering memberitahu empat beradik itu bahawa perkara itu terjadi bukan kerana salah mereka.
"Mereka akan terus tinggal bersama-sama kami dan mereka juga dah semakin selesa tinggal di sini, Aishah pun dah boleh bertutur dalam bahasa Melayu dengan lebih baik sekarang.
"Saya juga nak berterima kasih kepada pihak Kedutaan Malaysia di Stockholm yang banyak membantu dari awal hingga akhir," katanya.
Sementara itu, di Kuala Terengganu, Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, Kementerian Pelajaran masih meneliti status jawatan Shalwati, guru yang bercuti tanpa gaji mengikut suaminya bertugas di Sweden sebelum dikenakan hukuman penjara di negara berkenaan kerana mendera anak mereka.
Menurutnya, kementerian memahami bebanan yang dihadapi Shalwati selaku penjawat awam dan kerajaan akan membantu sedaya upaya kerana kes ini melibatkan perundangan berkaitan perkhidmatan awam.
"Saya perlu lihat (bentuk) perundangan dan pandangan daripada pakar undang-undang terlebih dulu. Kita akan cuba untuk mengurangkan beban mereka itu sebagai rakyat negara kita yang dihukum di luar negara.
"Ini merupakan perkara baharu yang perlu kita selesaikan kerana dia dihukum di luar negara dan kita lihat apakah pertimbangan-pertimbangan yang mustahak agar tidak membebankannya," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Pengajian Tinggi Negara (KPTN) 'Jom Masuk U' kali ke-10 di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini semalam.
Kelmarin, Mahkamah Daerah Solna di Stockholm mendapati Azizul yang merupakan Pengarah Pelancongan Malaysia di Sweden dan Shalwati bersalah atas tuduhan mencabuli integriti dan memukul empat anak mereka.
Shalwati dihukum penjara 14 bulan dan diperintah membayar pampasan SEK67,200 (RM33,909) manakala Azizul dijatuhi hukuman penjara 10 bulan dan diperintah membayar pampasan SEK36,400 (RM18,367) kepada anak mereka.
Pasangan itu dituduh memukul anak mereka, Aisyah, 15; Ammar, 12; Adam, 11 dan Arif, tujuh tahun. - Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0330&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz2xOcpKOUV 
Hakcipta terpelihara 

Obama temui aktivis wanita Arab Saudi di RiyadhOBAMA (kiri) menyampaikan Anugerah Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa kepada Maha di Riyadh semalam.


RIYADH - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam menemui seorang aktivis wanita Arab Saudi, Maha Al-Muneef di sini.
Pertemuan itu dilakukan ketika Maha berikrar untuk tidak mematuhi larangan memandu yang dilaksanakan kerajaan Arab Saudi ke atas wanita.
Maha merupakan seorang daripada 10 orang wanita yang diberikan penghargaan oleh Jabatan Negara AS pada tahun ini kerana keberanian mereka untuk memperjuangkan hak-hak wanita.
Obama mengambil kesempatan dengan menyampaikan Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa pada satu majlis di sini kepada Maha
Pada awal bulan ini, Maha tidak dapat menerima anugerah tersebut di Jabatan Negara AS di Washington.
Maha merupakan pengasas Program Keselamatan Keluarga Wanita Kebangsaan pada tahun 2005 bagi menentang kempen keganasan rumah tangga di Arab Saudi.
"Untuk menyaksikan perkembangan yang telah dilakukannya, kemampuannya untuk bekerja di negara beraja ini bagi memujuk kebanyakan penduduk bahawa ia (hak wanita) merupakan isu yang penting untuk masyarakat bagi tempoh yang panjang, saya berpendapat, anugerah ini amat wajar (diberikan kepada Maha)," kata Obama.
Selepas pertemuan itu, Obama berlepas pulang ke Washington.
Ketika bertemu dengan pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah selama dua jam kelmarin, Obama memberitahu, kedua-dua negara masih buntu berhubung kepentingan strategik tentang dasar mengenai peperangan saudara di Iran dan isu nuklear Iran.
Menurut Obama, negaranya tidak akan menggunakan pendekatan ketenteraan ke atas Syria yang kini terlibat dalam peperangan saudara sejak Mac 2011. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0330&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2xObJn2PJ 
Hakcipta terpelihara 

Pesawat China temui tiga objek


BEBERAPA orang menyaksikan kapal frigat HMAS Toowoomba milik Tentera Laut Diraja Australia yang turut menyertai misi mencari pesawat MH370 di Pangkalan Tentera Laut Armada Barat, Pulau Garden, Perth semalam.


PERTH - Sebuah pesawat China yang terbang di kawasan pencarian baharu di selatan Lautan Hindi yang terletak 1,800 kilometer (km) dari barat Perth, Australia mengesan tiga objek yang berwarna putih, merah dan oren.
Menurut agensi berita Xinhua, objek tersebut ditemui di dalam kawasan pencarian baharu untuk mencari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang sejak 8 Mac lalu.
Kru pesawat Ilyushin IL-76 itu melihat objek tersebut pada jarak ketinggian 300 meter dari Lautan Hindi.
Agensi berita itu melaporkan, sebuah kapal milik China, Haixun 01 itu akan cuba untuk menjejaki objek tersebut dan mengambilnya selepas ia dilihat kru pesawat berkenaan.
Kelmarin, beberapa pesawat turut mengesan 11 objek termasuk dua objek yang berbentuk segi empat tepat yang berwarna kelabu dan biru.
Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, kapal-kapal akan cuba untuk mengambil objek tersebut.

TEMBAKAN suar dilepaskan daripada sebuah pesawat tentera Udara Diraja New Zealand di lokasi mencari pesawat MH370 di selatan Lautan Hindi kelmarin.


"Objek-objek itu tidak boleh disahkan atau dipercayai sebagai serpihan dari pesawat MH370 itu sehingga ia ditemui semula dan diambil kru kapal-kapal tersebut," kata AMSA dalam satu kenyataan.
"Setakat ini, masih tidak diketahui berapa banyak bahan terbuang seperti yang digunakan untuk aktiviti perikanan berada di lautan itu.
"Sekurang-kurangnya, satu objek perikanan telah dikenal pasti," menurut kenyataan itu.
Lokasi pencarian baharu itu beralih ke kawasan 1,100 kilometer ke timur laut dari kawasan pencarian sedia ada sejak kelmarin.
Perpindahan lokasi itu adalah disebabkan satu analisis terbaharu mengenai data radar yang mendapati pesawat berkenaan terbang lebih laju daripada yang dianggarkan sebelum ini menyebabkan minyak pesawat MH370 itu habis dengan cepat.
Kerja-kerja pencarian sebelum ini ditumpukan di kawasan sejauh 2,500 kilometer (km) dari barat laut Perth.
Namun, kawasan pencarian itu kini ditumpukan di kawasan yang terletak sejauh 1,850km dari barat Perth.
Pesawat itu yang membawa 227 penumpang dan 12 kru hilang ketika ia sepatutnya menghubungi menara kawalan di Vietnam.
Ketika hilang, pesawat Boeing 777-200ER itu dalam penerbangan ke Beijing, China.
Seramai 153 warga China menaiki pesawat itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0330&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2xOanhS9P 
Hakcipta terpelihara