Wednesday, October 13, 2010

Nurul Izzah tidak layak bertanding Timbalan Presiden PKR


KUALA LUMPUR 12 Okt. - Hasrat Anggota Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak kesampaian apabila beliau gagal memperoleh pencalonan minimum untuk membolehkannya bertanding.
Nurul Izzah, yang ayahnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ibunya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail masing-masing merupakan Penasihat dan Presiden PKR, hanya memperoleh satu pencalonan iaitu dari cabang Keningau, Sabah.
Perkara ini disahkan sendiri oleh Anggota Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR, Wong Hoy Cheong ketika dihubungi Bernama.
"Setiap calon bertanding dimestikan memperoleh sekurang-kurangnya dua pencalonan daripada setiap cabang dan beliau (Nurul Izzah) hanya menerima satu pencalonan dari Keningau," katanya.
Cabang Lembah Pantai telah mencalonkan bekas menteri, Datuk Zaid Ibrahim bagi jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti yang bermula hujung bulan ini.
Sebelum ini, Zaid mengumumkan beliau sedia menarik diri dan memberi sokongan penuh jika Nurul Izzah bertanding jawatan nombor dua parti itu.
Perebutan jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan PKR dijangka melibatkan beberapa calon, antaranya Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, dua naib presiden PKR, Mustafa Kamil Ayub dan Mohamed Azmin Ali, serta Zaid.
PKR menetapkan 10 Oktober lalu sebagai tarikh akhir bagi pencalonan.
Pemilihan bagi jawatan tinggi parti akan diadakan dari 31 Okt hingga 21 Nov ini manakala kongres kebangsaan parti dari 26 hingga 28 Nov.
Wong berkata berdasarkan senarai yang diperoleh ibu pejabat, tiga calon layak bertanding jawatan Presiden manakala tujuh calon layak bertanding Timbalan Presiden tetapi beliau enggan mendedahkan butirannya.
Katanya bagi jawatan Naib Presiden, 27 calon layak untuk mengisi tujuh kekosongan manakala 209 calon layak bertanding bagi mengisi 20 jawatan dalam Majlis Pimpinan Pusat (MPP).
Wong berkata senarai mereka yang layak bertanding sedang disaring sebelum nama mereka diumumkan pada Sabtu ini. - BERNAMA.

Anwar dakwa mampu selesai masalah Malaysia-Indonesia segeraJAKARTA 12 Okt. - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengunjungi Indonesia hari ini mendakwa pertikaian dan masalah Malaysia-Indonesia boleh diselesaikan segera jika beliau menjadi Perdana Menteri.
Dakwanya, beliau hanya memerlukan beberapa minggu sahaja untuk mencari jalan penyelesaian terhadap segala kemelut yang berlaku melibatkan kedua-dua negara.
Dalam wawancara dengan stesen televisyen TVOne, Anwar berkata, tujuannya ke Indonesia adalah bagi menyatakan tidak ada sentimen memusuhi dan menghina negara itu, melainkan kalangan mereka yang jahil, dangkal atau sombong.
Anwar juga dengan angkuh mendakwa beliau lebih memahami sistem pemerintah di Indonesia kerana mendukung demokrasi, berbanding pihak pemerintah Malaysia.
Selain itu, Anwar yang dilihat berang dengan tindakan media Malaysia mendedahkan kepincangan yang berlaku di dalam PKR mengambil kesempatan ketika wawancara tersebut untuk melabelkan media di Malaysia sebagai menjijikkan kerana menjadi alat propaganda kepada kerajaan.
Difahamkan, Anwar berada di Indonesia sejak semalam, bagaimanapun tidak diketahui apa tujuan kunjungan berkenaan yang merupakan kali kedua dalam tempoh tidak sampai dua minggu.
Sementara itu, Anwar pada sidang akhbarnya selepas pertemuan Timbalan Speaker Dewan Rakyat Indonesia, Priyo Budi Santosa, berang apabila ditanya mengapa beliau tidak hadir pada sidang Dewan Rakyat di Malaysia, sebaliknya sibuk mengadakan pertemuan dengan ahli Parlimen Indonesia.
Tanpa menjawab pertanyaan itu beliau terus menyerang wartawan Utusan Malaysia sebagai berniat jahat.
"Akhbar ini milik UMNO kerja mereka hanya serang saya dan tidak pernah beri ruang bebas, kehadiran saya di sini juga tidak disenangi dan diserang sebagai tidak setia kepada negara," katanya.
Anwar juga menuduh Utusan Malaysia tidak pernah melaporkan Perdana Menteri dan menteri-menteri yang tidak hadir pada sidang yang sama kerana akhbar berkenaan dikawal oleh UMNO.
Sedangkan kata Anwar, semalam beliau hadir di Dewan Rakyat dan bertanyakan soalan kedua sebelum bertolak ke Indonesia pada sebelah petangnya.
"Kepada Utusan Malaysia saya ingin nasihat, Indonesia itu tidak semuanya tenaga kerja (TKI), tidak semua kongsi, tidak semua reformasi huru-hara, akhbar di sini beri liputan lebih adil, reformasi sangat bererti untuk mematangkan demokrasi, pertumbuhan ekonomi Indonesia jauh lebih baik daripada Malaysia dan pelaburan Indonesia juga jauh lebih baik," kata Anwar yang sering menggambarkan bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri pada bila-bila masa sahaja. - utusan

Kunci pedal bas setakat 90km/j untuk kawal had laju – Ali RustamNajib Tun Razak sebelum mempengerusikan mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, semalam. Turut sama, Muhyiddin Yassin dan Mohd. Sidek Hassan (dua dari kanan). – BERNAMAPUTRAJAYA 12 Okt. – Kerajaan negeri Melaka mencadangkan supaya semua bas ekspres dan bas pelancongan diwajibkan mengunci mekanisme pedal minyak bagi mengawal had kelajuan.
Mengambil iktibar dari nahas mengorbankan 12 orang di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan Ahad lepas, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, pada masa sama pihaknya mencadangkan agar laluan kereta api yang ketika ini mengikut jajaran lama, turut dihubungkan ke setiap ibu negeri.
Ia bagi mengelakkan kebanjiran kenderaan di jalan raya.
Perkara itu dibangkitkan oleh beliau pada Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-110 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Bangunan Perdana Putra di sini pagi ini.
‘‘Kerajaan negeri Melaka minta Kerajaan Pusat wajibkan supaya bas ekspres dipasang pedal yang hanya boleh memecut semaksimum 90 kilometer sejam (km/j) sahaja.
‘‘Juga, kita harapkan supaya diperkenal dan dibina laluan keretapi laju atau perkhidmatan transit aliran ringan (LRT) Kedua yang menghubungkan ke setiap ibu negeri. Jika dilihat laluan sedia ada ke Melaka, ia melalui setakat Pulau Sebang iaitu sempadan Tampin-Melaka sedangkan ramai orang mahu (melancong) ke bandar Melaka menyebabkan mereka terpaksa naik kereta atau bas.
‘‘Saya telah timbulkan dua perkara ini dalam mesyuarat dan nampaknya Perdana Menteri ambil perhatian,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.
Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri yang bermula pukul 10 pagi itu turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan.
Pada 10 Oktober lalu, seramai 12 orang terbunuh manakala 40 lagi cedera dalam kemalangan membabitkan dua buah bas, tiga buah kereta dan sebuah van di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat dekat Rembau.
Nahas pada pukul 6.50 petang itu berlaku apabila sebuah bas Ekspres Delima yang dipercayai dipandu laju dari arah selatan gagal dikawal lalu terbabas dan melanggar pembahagi lebuh raya sebelum melambung ke laluan bertentangan.
Cadangan supaya semua bas ekspres dipasang dengan alat mengehadkan kelajuan pernah dibangkitkan dua tahun lalu ketika banyak berlaku kemalangan membabitkan kenderaan tersebut.
Namun, keberkesanan dan kesesuaiannya masih dikaji kerana ia dikatakan melibatkan kos pada pihak industri pengangkutan malah pandangan industri pengangkutan juga perlu diperoleh sebelum sebarang dasar diambil.
Kaedah-kaedah motor (Had Laju) 1989 memperuntukkan bahawa kelajuan maksimum untuk bas ekspres dan bas pelancongan adalah 90 km/j di lebuh raya dan 80 km/j di jalan-jalan biasa.
Dalam pada itu, Mohd. Ali berkata, Perdana Menteri pada mesyuarat itu telah menjelaskan tentang perkembangan ekonomi dunia terutama di Amerika Syarikat yang menyusut.
‘‘Perdana Menteri menerangkan kesan dari perkembangan ekonomi global ini terhadap Malaysia serta kepentingan pelaburan domestik.
‘‘Dalam hal ini, ada kalangan kerajaan negeri meminta supaya lebih banyak insentif diberikan kepada pelabur tempatan dan pada masa sama Perdana Menteri mahukan komitmen berterusan kerajaan negeri dalam melaksanakan program dan projek dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10),” kata beliau.

Usia bersara: Pendirian CUEPACS kekal


KUALA LUMPUR 12 Okt. - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) bertegas dengan pendiriannya meminta umur persaraan bagi bidang yang memerlukan kepakaran dan kemahiran dinaikkan kepada 60 tahun.
Presidennya, Omar Osman berkata, pihaknya telah menjalankan kajian dan rujukan di kalangan penjawat awam luar negara sebelum mencadangkan kepada kerajaan untuk menaikkan umur persaraan daripada 58 kepada 60 tahun.
"Umur persaraan itu merupakan satu pilihan bukan automatik kepada penjawat awam dalam bidang tertentu yang memerlukan perkhidmatan mereka lagi.
"Perkara ini dapat menguntungkan kerajaan agar tidak perlu membayar wang pencen dan bayaran gaji kontrak kepada penjawat awam yang sudah bersara," katanya ketika dihubungiUtusan Malaysia di sini, hari ini.
Beliau mengulas mengenai pendirian kerajaan tidak bercadang melanjutkan umur persaraan penjawat awam yang dimaklumkan pada sidang Dewan Rakyat semalam.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz menyatakan sebarang keputusan mengenai cadangan menaikkan umur persaraan perlu dikaji dengan teliti terutama mengenai kesannya dalam beberapa aspek.
Bulan lalu, Omar Osman meminta kerajaan menaikkan umur persaraan daripada 58 kepada 60 tahun bagi 1.2 juta penjawat awam supaya seragam dengan amalan negara lain di rantau ini.
Omar berkata, kenaikan tersebut juga memerlukan mekanisme seperti syarat-syarat yang diperlukan bagi menentukan seseorang penjawat awam layak meneruskan perkhidmatan.
Katanya, kenaikan tersebut perlu bagi meletakkan Malaysia setaraf dengan negara maju lain yang menetapkan persaraan umur 60 tahun dan ke atas.
Menurutnya, siswazah yang tamat pengajian tidak perlu risau mengenai ketiadaan pekerjaan disebabkan kenaikan itu.
"Perancangan teliti oleh negara bagi melahirkan modal insan dapat memastikan graduan kita mempunyai peluang pekerjaan.
"Cumanya, jika semua siswazah ingin memasuki penjawat awam, sudah tentu jawatan kosong tidak akan mencukupi," katanya.

PR gesa tarik balik penswastaan dua kemKUALA LUMPUR – Pakatan Rakyat (PR) menggesa Kerajaan menarik balik proses penswastaan dua buah kem tentera di Kem Kantomen di Jalan Ipoh dan Pangkalan Udara Sungai Besi yang didakwa boleh menggadaikan jaringan keselamatan dan kedaulatan negara. 

Menurut Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua, pengkalan udara berkenaan telah dilengkapi sistem pertahanan canggih bawah tanah (MADGE) dan sistem radar yang canggih. 

“Jika pemindahan berlaku akan menyebabkan kerajaan menanggung kos tinggi dan menjadi beban kepada rakyat. 

“Ia amat penting bagi mengawal jaringan keselamatan ibu negara,” katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen semalam. 

Ahli Parlimen Batu itu juga mempersoalkan tindakan kerajaan tidak mendedahkan nilai harga yang dijadualkan kepada Lembaga Angkatan Tentera (LTAT) dan 1Malaysia Development Berhad. 

“Ini boleh menimbulkan keraguan adakah kerajaan menjual pangkalan tersebut lebih rendah daripada harga pasaran,” katanya. 

Tian Chua berkata, kerajaan juga tidak pernah menyatakan secara terbuka penswastaan tersebut namun proses itu berlaku secara dalaman dengan kedua-dua syarikat tersebut. 

Terdahulu di persidangan Dewan Rakyat, beliau mengutarakan soalan berhubung siapa pembeli kedua-dua kem tersebut dan kenapa kerajaan tidak menjualnya secara tender terbuka selain bertanya mengenai keluasan kawasan serta nilai harga yang ditawarkan. 

Menteri dalam jawapannya bagaimanapun tidak menjelaskan berhubung nilai harga yang diberikan kepada dua syarikat tersebut. 

Sehubungan itu, Tian mendesak kerajaan menarik balik cadangan penswastaan tersebut sebelum satu kertas putih dibentangkan. 

Pada sidang media yang sama, Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar pula menuntut satu kertas putih dibentangkan di Dewan Rakyat berhubung penswastaan kedua aset itu. 

Ianya kerana timbul keraguan berhubung nilai harga yang dijual kepada LTAT dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

KDN tidak siasat dakwaan Musa: HishammuddinKUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri tidak bercadang untuk membuat siasatan ke atas dakwaan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bahawa terdapat campur tangan pihak ketiga dalam urusan polis. 

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kementerian juga tidak bercadang untuk mengambil tindakan ke atas dakwaan tersebut. 

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada Lim Guan Eng (DAP-Bagan) yang ingin tahu hasil siasatan dakwaan bekas Ketua Polis Negara itu, pada persidangan Dewan Rakyat di sini, semalam. 

Pada 6 September lepas, Musa melahirkan kekecewaannya dengan tindakan sesetengah pihak yang mencampuri urusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika badan keselamatan negara itu mengawal ketenteraman awam dan menahan mereka yang menyalahi undang-undang. 

Kementerian berkenaan kemudiannya menafikan dakwaan tersebut. - Bernama

19 butir peluru dirakam di dua lokasiSHAH ALAM – Seorang jurugambar memberitahu Mahkamah Sesyen di sini, memberitahu mengambil gambar 19 butir peluru terdiri daripada anak dan kelongsong di kawasan kejadian kejar dan tembak seorang remaja, Aminulrasyid Amzah pada 26 April lalu. 

Detektif Koperal Mokhtar Hussin, 50, dari Unit Forensik, Ibu Pejabat Polis Daerah Selangor berkata, dua daripada gambar terbabit diambil di tempat kejadian, Jalan Tarian, Seksyen 11, Shah Alam pada tengah malam hari berkenaan dan pada sebelah pagi, 28 April lalu. 

Saksi itu berkata, pada sebelah petang, 28 April lalu pula dia mengambil gambar sebanyak 17 butir kelongsong peluru yang ditemui dari Bulatan Kayangan hingga ke tempat kejadian kereta Aminulrasyid, 15, tersadai selepas terkena tembakan polis. 

Koperal Jenain Subi, 48, dituduh menyebabkan kematian remaja berusia 15 tahun itu, tanpa niat di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11, antara jam 1.10 pagi dan 2 pagi 26 April lalu. Ketera- ngan saksi mengenai gambar anak dan kelongsong peluru itu ketika sesi soal balas oleh peguam Jenain, M Athimulan. 

Menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Adillah Ahmad, saksi itu memberitahu, selain mengambil gambar anak dan kelongsong peluru, beliau juga mengambil gambar keseluruhan pokok yang terkopak, kereta Proton Iswara putih yang dipandu Aminulrasyid, dan kesan tembakan termasuk bahagian dalam kereta serta gambar mangsa. 

Ketika disoal balas seorang lagi peguam Jenain, Salim Bashir, saksi itu memberitahu beliau tidak dapat mengagak atau mengira jarak antara kelongsong dan serpihan peluru yang diambil gambar itu tetapi bersetuju bahawa kedua-dua barang kes itu dirakam di dua tempat berasingan. 

Semasa sesi pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Dusuki Mokhtar saksi memberitahu, kelongsong yang dirakam itu dalam keadaan berlainan posisi. 

Semalam ialah hari pertama perbicaraan terhadap Jenain yang didakwa mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan menyebabkan kematian Aminulrasyid. 

Turut hadir ke perbicaraan ialah ibu Aminulrasyid, Norsiah Mohamad, 60, dan sanak saudara termasuk orang awam yang mengikuti kes perbicaraan Aminulrasyid. 

Semalam dijangkakan rakan Aminulrasyid, Muhammad Azamuddin Omar, 15, memberi keterangan bagaimanapun enam saksi yang juga anggota polis dipanggil lebih awal. 

Mereka ialah anggota Gerakan, Lans Koperal Mohd Sabri Salleh, jurugambar polis, Ahmad Zamzami Abdul Wahab, 25, Lans Koperal Saiful Izam Abd Hamid, 31, dan anggota cawangan persenjataan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Shah Alam, Jamaludin Basir, 46. 

Terdahulu, Muhammad Azamuddin yang sebelum ini dikatakan trauma akibat kejadian rakannya itu ditembak hadir ke mahkamah kira-kira jam 8.30 pagi ditemani ahli keluarganya. 

Kejadian kejar dan tembak Aminulrasyid mencetuskan kontroversi di negara ini kerana polis dikatakan sewenang-wenangnya melepaskan tembakan kepada orang awam. 

Menurut laporan, Aminulrasyid dan rakannnya itu sedang dalam perjalanan pulang dari sebuah restoran di Seksyen 7, Shah Alam pada malam kejadian itu. 

Difahamkan selepas keretanya memotong sebuah kereta polis, kenderaannya dikejar dan beberapa das tembakan dilepaskan polis kerana dikatakan enggan berhenti. 

Kereta Aminulrasyid akhirnya ditemui terbabas dan remaja itu ditemui mati di kerusi pemandu.

Felda nafi dakwaan AnakKUALA LUMPUR – Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan menafikan kenyataan Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman bahawa Felda kalah dalam kes saman 10 peneroka Felda Sungai Koyan 2 dan 3 seperti diputuskan Mah- kamah Kuantan baru-baru ini. 

Katanya, jika benar dakwaan tersebut, Felda pastinya akankan membuat rayuan terhadap keputusan itu. 

Sebaliknya, Ahmad berkata, keputusan mahkamah itu mengesahkan garis panduan yang dilaksanakan Felda selama ini berhubung pembayaran wang tanam semula. 

Katanya, ini apabila mahkamah menetapkan yang kumpulan peneroka terbabit berhak menanam semula tanpa melalui Felda dan berhak mendapat bayaran RM1,700 setiap 0.4 hektar dengan syarat mereka mematuhi prosedur Felda. 

“Kalau Felda kalah, sudah tentu rayuan akan dibuat sebaliknya keputusan mahkamah itu dengan jelas menyatakan peneroka hanya berhak dapat tuntutan mereka jika patuh kepada prosedur Felda. 

“Jadi, tindakan saman itu hanya merugikan mereka kerana terpaksa membayar khidmat peguam. Kalau mereka tak saman pun, kita tetap bayar,” katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen, semalam. 

Kelmarin, Mazlan mendakwa Felda kalah dalam kes di mahkamah selepas Hakim Mahkamah Kuantan menetapkan Felda perlu membayar tuntutan wang tanam semula kepada 10 peneroka. 

Dalam pada itu, menjawab kenyataannya sebelum ini yang mendakwa terdapat peneroka yang menyalahgunakan wang tanam semula, beliau menjelaskan bahawa kenyataannya itu tidak merujuk kepada semua peneroka. 

“Saya tidak kata semua peneroka yang terbabit. Ada sebahagian kecil yang melakukannya. Saya tengok sendiri beberapa kejadian,” katanya. 

Ahmad sebelum ini mendakwa kebun peneroka tanam sendiri menjadi hutan, penuh dengan babi, ular sawa, tikus dan kumbang. 

Beliau juga mendakwa wang tanam semula RM17,000 diguna peneroka membeli motor, kereta dan membaiki rumah. 

Menjawab isu baja yang dibekalkan Felda yang didakwa dicampur dengan pasir menyebabkan kandungan aslinya berkurangan, Ahmad berkata, Felda akan menyiasat perkara terbabit.

Empat pelajar UKM bakal berdepan tindakan tatatertib
2010/10/13

KUALA LUMPUR: Empat penuntut Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bakal berhadapan dengan tindakan tatatertib apabila Mahkamah Tinggi menolak permohonan injunksi erinford mereka bagi menghalang universiti itu berbuat demikian. 

Keempat-empat penuntut itu didakwa terbabit dalam kempen Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor pada April lalu.Hakim Datuk Aziah Ali membuat keputusan itu dalam kamar dengan dihadiri peguam Haris Ibrahim yang mewakili penuntut berkenaan, Peguam Kanan Persekutuan, Aida Adha Abu Bakar bagi pihak Kerajaan Malaysia dan Menteri Pengajian Tinggi, manakala UKM diwakili peguam Sarah Abishigam.Haris memberitahu pemberita selain itu, Aziah turut mengekalkan perintah kos guaman yang perlu ditanggung oleh kesemua penuntut terbabit sebagai mana keputusannya pada 28 September lalu, berkaitan kes sama. 

Pada 7 Oktober lalu, ketika berhujah untuk pendengaran permohonan injuksi itu, peguam Malik Imtiaz Sarwar yang turut mewakili semua pelajar berkenaan, memohon supaya mahkamah tidak menetapkan sebarang kos memandangkan pemohon terdiri daripada golongan yang masih menuntut. 

Injuksi erinford bermaksud status quo dikekalkan sehingga rayuan didengar di Mahkamah Rayuan. 

Pada 1 Jun lalu, Muhammad Hilman Idham, 21; Woon King Chai, 22; Muhammad Ismail Aminuddin, 22, dan Azlin Shafina Mohamad Adzha memfailkan saman pemula terhadap kerajaan, Kementerian Pengajian Tinggi dan UKM, untuk mencabar tindakan universiti itu terhadap mereka. 
Dalam saman berkenaan, semua penuntut itu mendakwa UKM, melalui surat bertarikh 13 Mei, meminta mereka hadir di universiti berkenaan untuk menjawab pertuduhan terhadap mereka, dan sekiranya mereka gagal berbuat demikian atau tidak menghantar representasi secara bertulis dalam tempoh 14 hari, maka pengajian mereka akan digantung serta-merta. 

Mereka yang juga adalah penuntut tahun kedua jurusan sains politik, mendakwa tindakan tatatertib yang dikenakan oleh universiti itu bagi kesalahan mengikut Seksyen 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti, adalah tidak berasas dan tidak sah di sisi undang-undang. 

Haris turut memberitahu pihaknya telahpun memfailkan rayuan berhubung keputusan Aziah pada 28 September. - BERNAMA 

tak pernah tutup selamanya

KDN tidak pernah tutup kes orang hilang: Abu Seman


2010/10/13

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) menafikan bahawa ia sudah berpuas hati dengan kejayaannya menyelesaikan kira-kira 60 peratus kes orang hilang setakat ini daripada lebih 35,000 kes yang diterimanya. 

Timbalan Menterinya, Datuk Wira Abu Seman Yusop, berkata kes-kes sedemikian tidak akan ditutup selagi KDN dan polis berupaya mendapat maklumat atau petunjuk terbaru berkaitan orang hilang."Bila kita ada petunjuk terbaru, atau apa jua maklumat untuk mengesan orang-orang yang dilaporkan hilang, kita pasti akan teruskan. Jangan sesekali kata kita berpuas hati dengan pencapaian kita," katanya.Beliau diminta mengulas kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad sebelum ini bahawa tidak ada apa yang patut dibanggakan KDN selepas dapat menyelesaikan 21,000 daripada 35,000 kes orang hilang. 

Khalid berkata demikian sebagai mengulas jawapan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein di Dewan Rakyat Isnin lalu bahawa dari tahun 2000 hingga Ogos tahun ini, sebanyak 35,473 kes orang hilang dilaporkan dan dari jumlah itu 21,344 kes telah selesai atau telah dijumpai semula. 

Hishammuddin menyifatkan perkara itu sebagai kejayaan yang boleh dibanggakan dan mampu menangkis persepsi negatif terhadap polis. - BERNAMA 

Jepun, China setuju untuk berdamai
TOKYO – Menteri Pertahanan Jepun, Toshimi Kitazawa dan rakan sejawatnya dari China, Liang Guanglie bersetuju membaiki hubungan tegang dua negara itu dan mewujudkan sistem perhubungan yang baik untuk mengelak berlaku perbalahan di laut. 

Kitazawa dan Guanglie bertemu semasa menghadiri persidangan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (Asean) di Hanoi, Vietnam, baru-baru ini. 

Surat khabar Jiji melaporkan, Kitazawa juga setuju dengan cadangan Guanglie untuk bekerjasama mewujudkan perkongsian yang boleh mendatangkan keuntungan di kedua-dua negara pada masa hadapan. 

Menteri Pertahanan Jepun bertemu dengan China buat pertama kalinya selepas insiden penahanan kapten bot nelayan negara itu di Pulau Ishigaki bagi membantu siasatan polis di Jepun, Ogos lalu. 

Kapten bot nelayan tersebut dibebaskan selepas ditahan lebih daripada dua minggu di Jepun dan dibenarkan pulang ke China pada 25 September lalu.

Usah biar lebih ramai terkorban


Oleh Ratinawati Rasidi
ratinawati@bharian.com.my
2010/10/12

pix_gal0
Kerjasama semua pihak penting elak nahas

SUDAH terhantuk baru terngadah, pepatah yang sesuai untuk menggambarkan tahap kesedaran pengguna jalan raya di negara ini. Menurut kajian, 60 hingga 70 peratus kemalangan berpunca daripada sikap pemandu. Selebihnya, membabitkan masalah kenderaan dan persekitaran jalan raya.Adakah perlu untuk kita melihat lebih ramai lagi terkorban dek kelewatan melaksanakan apa juga bentuk peraturan dan polisi. Kerajaan berusaha sedaya mungkin memperkenalkan peraturan mahupun jalan penyelesaian, tetapi adakah ia memadai? Sejauh manakah semua peraturan itu benar-benar difahami dan diamalkan. Adakah perlu kita gunakan alat perakam maklumat seperti kotak hitam atau menguatkuasakan penggunaan had kelajuan kenderaan untuk memantau sikap pemandu.Tidakkah semua ini dilihat umpama memantau kanak-kanak yang belum mampu mengerti apa itu bahaya, mahupun kematian. Berapa banyak lagi akta atau peraturan yang perlu kita perkenalkan semata-mata memantau pelakuan pemandu atau pihak berwajib bersikap acuh tak acuh dalam menguatkuasakan undang-undang.

Baru kelmarin kita dikejutkan dengan kemalangan ngeri meragut 12 nyawa dan mencederakan 40 penumpang bas, kereta, van dan seorang penunggang motosikal. 
Ops sikap ke-22 lalu mencatatkan 16,817 kemalangan berlaku dan angka ini sudah cukup membuktikan betapa pengguna jalan raya kurang mengambil iktibar daripada setiap kemalangan yang berlaku. Benar ia dilaporkan menurun 9.5 peratus, berbanding Ops Sikap ke-21 tetapi kemalangan ngeri tetap berlaku dan ia sebenarnya mampu dikurangkan jika semua pihak bekerjasama.

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS), Prof Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah, berkata tidak ada sesiapa yang mahukan kemalangan berlaku tetapi tragedi tetap berlaku atas sebab dan alasan tersendiri. Apa yang pasti, polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) sedang menyiasat secara terperinci kemalangan itu.
“Di negara ini, apabila sudah berlaku kemalangan, baru orang sibuk memperkatakan siapa yang bersalah, ngerinya kemalangan dan punca kemalangan. Sebaliknya, kita gagal mengambil iktibar. Kita tidak pernah mengharapkan semua ini berlaku dan kita tidak mahu pun ia berlaku. Apa yang penting, sudah tiba masanya pengguna bekerjasama dengan kerajaan. Kerajaan tidak mampu bertepuk sebelah tangan dan jangan hanya memandang ia sebagai tragedi,” katanya.

Prof Dr Ahmad yakin sudah tiba masanya semua pengusaha bas mempraktikkan secara keseluruhan Kod Amalan Keselamatan, Kesihatan dan Persekitaran (SHE) bagi mengurangkan kemalangan terutama bas ekspres. Kod amalan itu, mencakupi komitmen pengurusan tertinggi syarikat terhadap keselamatan, pengurusan pemandu, pengurusan kenderaan, pengurusan risiko dan perjalanan dan pengurusan dokumen pengurusan kenderaan. 

SHE tertakluk di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (OSHA 1994). Kod ini diperkenalkan pada 2007 dan Kabinet memutuskan untuk mewajibkan semua pengusaha kenderaan melaksanakan Kod Amalan SHE. 

Mengulas penggunaan Alat Sistem Kedudukan Global (GPS), Prof Dr Ahmad berkata, penggunaan ‘technology in a vacuum’ bukanlah sesuatu yang digalakkan kerana Kod Amalan SHE dilihat lebih sesuai berbanding kebergantungan terhadap alat elektronik.

Walaupun diperkenalkan tiga tahun lalu, masih ramai pengusaha bas tidak memahami kod amalan SHE, apatah lagi untuk menjadikannya sebagai salah satu syarat wajib lesen. Perkara ini pernah didedahkan Pengerusi LPKP, Datuk Halimah Mohamed Sadique.

“Apabila kita ambil keputusan jadikan SHE syarat lesen, rupanya hampir semua syarikat tak faham apa itu jawatankuasa dan polisi SHE, inikan pula nak tubuhkan audit dalaman... mereka tak faham apa patut dibuat. Oleh kerana mereka tidak faham, kita tak dapat kuatkuasakan SHE. 

“Jadi, sekarang kita nak beri kefahaman kepada mereka dulu. Justeru, selepas kita selesai memberi penerangan kepada mereka mengenai SHE, kita akan beri mereka tempoh tiga bulan untuk bangunkan ketiga-tiga elemen ini dan kemudian baru boleh kenakan tindakan penguatkuasaan,” katanya.

Berikut ialah senarai nama mangsa yang terbunuh dalam kemalangan di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Pedas, malam kelmarin:


 • R Ramachandra, 52 – pemandu bas Ekspres Delima (Alamat: Batu 3 Kampung Tengah, Klebang Besar, Melaka)

 • Muhammad Farizuddin Talib, 19 – penumpang bas (Balai Panjang, Malim, Melaka)

 • Azizi Ajis, 20, – penumpang bas (Kampung Japis, Nyalas, Melaka)

 • Norazmi Abdul Karim, 24 – penumpang bas (Kampung Pondok Kempas, Selandar, Melaka)

 • Sharene Sofia Fadzry Tan, 18 – penumpang bas (Taman Semabok, Melaka)

 • Nur Shafika Baba, 19 – penumpang bas (Jalan Pokok Mangga, Melaka)

 • Ng Sok Kuan, 52 – penumpang bas (Sungai Udang, Melaka)

 • Pau Khaw Tual, 21 – penumpang bas (Warga Myanmar)

 • Kam Khaw Tual, 19 – penumpang bas (Warga Myanmar)

 • Cin Chwen Tuang, 30 – penumpang bas (Warga Myanmar)

 • Goo Chuan Heng, 34 – pemandu van Toyota(Taman Maju, Batu Pahat, Johor)

 • Pang Shi Moe, 57 – penumpang kereta Honda Accord (Taman Segar, Segamat, Johor)

  Mangsa dirawat (mengikut hospital)

 • Hospital Tuanku Jaafar, Seremban – 23 orang (4 parah, 19 cedera ringan)

 • Hospital Melaka – 11 orang (2 parah, 9 cedera ringan)

 • Hospital Kuala Lumpur – 1 orang (parah dan kritikal)

 • Hospital Pantai, Melaka – 3 orang (parah dan kritikal)