Tuesday, June 10, 2014

RM27.6j kos fasa pertama operasi cari pesawat


2014/06/10 - 07:45:15
RM27.6j kos fasa pertama operasi cari pesawat
Kuala Lumpur: Sejumlah RM27.6 juta dibelanjakan bagi membiayai kos logistik anggota keselamatan Malaysia yang menyertai fasa pertama operasi mencari pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Jumlah itu bagi menampung makan minum anggota pasukan mencari dan menyelamat serta petrol bagi aset yang digerakkan dalam pencarian itu.

Kos itu membabitkan anggota lima agensi kerajaan, iaitu Tentera Darat Malaysia, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyifatkan kos itu rendah hasil kerjasama negara seperti Australia dan China.

“Jumlah ini adalah bagi peringkat awal dan kita bernasib baik kerana mempunyai negara rakan yang bermurah hati membantu tanpa menuntut ganti rugi. Malaysia mengucapkan terima kasih dengan bantuan semua negara itu yang menanggung kos bagi aset canggih masing-masing.

“Bila orang pertikaikan isu kos, hari ini saya dedahkan. Saya sebenarnya bangga kerana mungkin, keikhlasan kita, tak ada ego, kita tahu kita ada had dan batas dalam pencarian, dan pendekatan sebegini, ramai pihak tampil bantu secara percuma,” katanya selepas mendedahkan kos pencarian MH370 pada sidang media di lobi Parlimen, semalam.

Lantik penyiasat persendirian Hishammuddin turut melahirkan perasaan terharu dengan usaha keluarga p enumpang MH370 yang mengumpul dana bagi melantik penyiasat persendirian untuk mengesan pesawat itu.

Bihun cap masjid tiada sijil halal Jakim

Jakim
KUALA LUMPUR - 'Bihun Istimewa' cap masjid keluaran sebuah kilang di sini tidak mempunyai sijil halal yang sah, demikian menurut Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini.

Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Hakimah Mohd Yusoff berkata, produk bihun itu mengguna pakai logo halal sendiri pada pembungkusan dan ia bertentangan dengan Akta Perihal Dagangan 2011, Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011.

Kenyataan itu dikeluarkan di laman web Jakim berikutan penyebaran beberapa keping gambar pemprosesan bihun istimewa yang kotor dan jijik di laman sosial, hari ini.
  
Mengenai kicap 'ABC Saus Manis' yang didakwa menggunakan botol arak, Hakimah memaklumkan produk tersebut adalah tiruan dan tidak menggunakan logo halal Jakim.
  
"Produk tersebut dikilangkan semula di kilang yang tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan telah diambil tindakan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan berdasarkan aduan orang awam," katanya.
  
Hakimah berkata, produk 'ABC Saus Manis' yang asli dikilangkan di Indonesia dan mempunyai pengesahan halal daripada badan pensijilan halal Majelis Ulama Indonesia (MUI) yang diiktiraf Jakim.

Ramadan mungkin sunyi tanpa bacaan al-Quran

thailand
BANGKOK - Bagi penduduk di selatan Thailand, terutama umat Islam, Ramadan kali ini mungkin sunyi tanpa bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan program keagamaan lain yang lazimnya berkumandang melalui corong radio.

Ini kerana sejak rampasan kuasa pada 22 Mei lalu, radio-radio komuniti di wilayah selatan telah diarah menghentikan siaran dan sekalipun rayuan telah dibuat agar mereka dibenar kembali bersiaran sebelum Ramadan, sehingga kini masih belum ada jawapan.

Setakat ini pihak tentera di selatan tidak boleh beri jawapan kerana arahan menghentikan siaran radio bukan hanya di selatan tetapi di seluruh negara, kata Pengarah Media Selatan Wan Ahmad Wan Kacik kepada Bernama.

Jurucakap junta di sini, Pattamaphorn Rattanadilok Na Phuket berkata keputusan mengenai perkara itu bergantung kepada Suruhanjaya Telekomunikasi dan Penyiaran Kebangsaan.

Arahan menghentikan siaran oleh Majlis Kebangsaan Bagi Keamanan dan Ketenteraman itu membabitkan 14 stesen televisyen satelit dan 6,000 stesen radio komuniti berdaftar serta 2,000 yang tidak berdaftar, bertujuan menjaga keamanan.

Di Pattani, Yala dan Narathiwat, lebih 50 stesen radio komuniti terjejas termasuk Stesen Radio dan Televisen Bahasa Melayu yang baru dibuka selama setahun lebih oleh Pusat Pentadbiran Wilayah Sempadan Selatan (SBPAC).

Mengulas lanjut, Wan Ahmad berkata radio komuniti memainkan peranan penting di wilayah selatan terutama Media Selatan yang merupakan stesen radio dan laman sesawang.

Rancangan Dunia Hari Ini adalah ruangan yang paling ramai peminat, katanya.

Program itu wujud selepas termeterainya Dialog Damai di Kuala Lumpur pada 28 Februari 2012 antara Thailand dan wakil Gerakan Pembebasan Patani-BRN (Barisan Revolusi Nasional) dengan Malaysia sebagai fasilitator.

Rancangan ini memberi ruang kepada semua pihak menyuarakan hasrat mereka, kata beliau.

Antara yang pernah ditemu bual menerusi program itu ialah wakil BRN Hasan Taib, Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Negara dan wakil tentera Jen. Paradorn Srichapan serta  fasilitator dari kerajaan Malaysia iaitu Datuk Seri Ahmad Zamzamin  Hashim.

"Dunia Hari Ini mendapat  sambutan dari segi saranan serta nasihat dansebagainya daripada rakyat. Kalau dulu kita tidak pernah dengar rakyat Pattani memperkatakan tentang pendamaian, proses damai dan sebagainya," katanya.

Wan Ahmad juga berkata maklumat yang disampaikan dalam siaran dalam bahasa Melayu lebih dipercayai oleh masyarakat setempat.

Ini kelebihan radio komuniti kalau dibandingkan dengan radio kerajaan dan sebagainya, iaitu masyarakat umumnya di Pattani ini memberi kepercayaan kepada radio komuniti, kata Wan Ahmad.

Beliau berkata selain daripada maklumat pengetahuan berita dan sebagainya, tugas radio komuniti di selatan ialah siaran agama seperti azan, kuliah agama dan sebagainya.

Katanya radio kerajaan banyak menggunakan bahasa Thai, sedangkan ramai rakyat di selatan Thai kurang memahami bahasa itu..

"Saya rasa perkara ini akan membawa akibat yang buruk sekiranya Ramadan nanti kita tidak dapat menyiarkan radio kita. Masyarakat mungkin tertanya-tanya tentang kesungguhan kerajaan pusat terhadap masyarakat di sini dan sebagainya," kata Wan Ahmad. - Bernama

Tempat Pemprosesan Bihun Cap Masjid


Apa Komen Anda