Thursday, September 19, 2013

Larangan berhijab disifat keterlaluan

Larangan berhijab disifat keterlaluanPelajar dilarang mengenakan hijab di Britain.

LONDON - UNITED KINGDOM. Larangan berhijab di Britain terus mendapat kecaman selepas Birmingham Metropolitan College di Britain mengeluarkan arahan menghalang pelajar Islam berhijab, dua minggu lalu.

Menteri Dalam Negeri, Jeremy Browne mendakwa, larangan itu perlu dilaksanakan bagi memastikan keselamatan masyarakat di Britain.

"Kita perlu lebih berhati-hati dalam mengenakan pematuhan agama pada masyarakat yang sentiasa mementingkan kebebasan bersuara. Bagaimanapun, terdapat juga perdebatan tentang wanita yang terpaksa memakai tudung kerana kanak-kanak dianggap tidak mampu meluahkan pilihan peribadi mereka," katanya kepada Press TV.

Sementara itu, komen Brown dianggap melampau oleh Ketua Eksekutif Yayasan Ramadhan, Mohammaed Syafiq yang mengatakan ia adalah satu lagi contoh diskriminasi kepada masyarakat Islam oleh ahli politik. 

MNLF bebaskan ketua polis


Zamboanga: Seorang ketua polis tempatan yang diculik anggota pemisah nasionalis Filipina dibebaskan semalam dan berjaya memujuk sebahagian daripada mereka menyerah diri.

Bagaimanapun, sebahagian besar anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) itu terus menahan tebusan lain.


Krisis di selatan Filipina yang masuk hari ke-10 itu menjadi isu keselamatan paling buruk bagi Presiden Beningno Aquino sejak dia memegang kuasa pada 2010.

Krisis bermula 9 September lalu apabila anggota MNLF cuba menguasai Zamboanga, pelabuhan utama yang dihuni hampir sejuta orang. Mereka digagalkan oleh pasukan keselamatan negara itu tetapi masih berjaya menawan puluhan penduduk kampung di sepanjang pantai sebagai tebusan. MNLF berjuang untuk kebebasan umat Islam yang mendominasi wilayah selatan negara itu dan tidak gembira dengan rundingan damai yang berlangsung antara kerajaan dengan pesaingnya, Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) yang menuntut agar wilayah itu diberikan kuasa autonomi.


Pergeseran tidak dijangka berlaku semalam apabila ketua polis Jose Chiquito Malayo dan tiga anggotanya diacukan senjata ketika cuba memujuk sekumpulan kecil 20 anggota pemisah agar menyerah diri dekat Zamboanga.


Setiausaha Dalam Negeri Mar Roxas berkata walaupun Malayo ditahan dia tetap cuba meyakinkan pemberontak sehingga berjaya. Kumpulan itu berkata, mereka datang dari pulau berhampiran untuk bantahan secara aman tetapi berundur selepas insiden berbalas tembakan tercetus antara tentera kerajaan dan ketua mereka, kata Roxas.

Sementara itu, jurucakap tentera Ramon Zagala berkata, perkara penting ialah Malayo mampu memujuk mereka untuk menyerah diri.


Menurutnya, tentera sudah menawan semula 70 peratus daripada kawasan tepi pantai yang dikuasai kumpulan pemisah. - AP

Nafi muat naik gambar lukisan pokok di perut


YASMIN HANI yang sarat mengandung bersama suami, Sha’arin.


KUALA LUMPUR – Pelakon dan model, Yasmin Hani Ismail Richardson atau lebih dikenali sebagai Yasmin Hani menafikan dia memuat naik gambar dirinya yang mengandung dengan perut dihiasi lukisan pokok ke laman sosial Instagram.
Sebaliknya, ujar Hani, 34, gambar yang sepatutnya menjadi simpanan peribadinya itu telah dimuat naik oleh anak saudaranya yang teruja berkongsi hasil lukisan tersebut.
“Ia merupakan koleksi gambar peribadi dan bukan saya yang memuat naik gambar tersebut. Anak saudara saya yang telah memuat naik gambar itu di Instagramnya tetapi dia tidak berniat menyebarnya. Dia seorang pelukis yang telah melukis gambar tersebut di perut saya,” jelasnya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0919&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz2fHuIUOhN 
Hakcipta terpelihara 

1,000 nikah di Thailand sebulan


MASIH ramai rakyat Malaysia memilih untuk bernikah di selatan Thailand.


SONGKHLA – Secara purata 1,000 rakyat Malaysia terutamanya dalam kalangan mereka yang berumur 30-an melangsungkan perkahwinan di selatan Thailand pada setiap bulan.
Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla, Mohd. Faizal Razali berkata, angka tersebut tidak termasuk pernikahan membabitkan rakyat negara ini melalui orang tengah atau sindiket.
“Jumlah yang direkod membabitkan mereka yang melangsungkan pernikahan melalui saluran sah dan mengikut garis panduan Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim), Majlis Agama Islam Wilayah berkenaan dan mendapat pengesahan pejabat Konsulat Malaysia di sini.
“Ada dalam kalangan pasangan tersebut berkahwin dengan pasangan warganegara lain seperti Thailand, India dan Pakistan,” dedah beliau selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) dan Persatuan 12 buah sekolah di Songkhla, Thailand di Kompleks Sukan di sini semalam.
MoU tersebut akan menyaksikan kerjasama KPTM dan 12 buah sekolah di Songkhla dalam menjayakan pusat bahasa yang ditubuhkan KPTM di wilayah itu untuk membantu pelajar-pelajar di negara jiran menguasai bahasa Melayu dan Inggeris.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0919&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2fHrZsXxX 
Hakcipta terpelihara