Saturday, January 23, 2016

1MDB jual 60 peratus ekuiti Bandar Malaysia

KHAMIS, 31 DISEMBER 2015 @ 10:39 AM

Oleh Petah Wazzan Iskandar
PRESIDEN dan Pengarah Kumpulan Eksekutif 1MDB, Arul Kanda. - Foto Yazit Razali
KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Berhad (1MDB), hari ini melaksanakan Perjanjian Jual Beli Saham dengan menjual 60 peratus ekuiti Bandar Malaysia Sdn Bhd (BMSB) kepada Konsortium Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corporation (M) Sdn Bhd (CREC).
Presiden dan Pengarah Kumpulan Eksekutif 1MDB, Arul Kanda, berkata konsortium yang dikenali sebagai IWH-CREC Sdn Bhd adalah hasil usahasama 60:40 antara IWH an CREC.
"IWH yang juga pemaju utama bagi bahagian Flagship A Koridor Pertumbuhan Ekonomi Malaysia Iskandar adalah perkongsian awam-swasta antara Credence Resource Sdn Bhd (60 peratus) dan Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn Bhd (40 peratus), yang dimiliki oleh kerajaan negeri Johor.
"Konsortium terbabit menilai penuh 100 peratus tanah Bandar Malaysia pada harga RM12.35 bilion. Nilai bersamaan 60 peratus tanah adalah RM7.41 bilion dan 1MDB dan menerima deposit 10 peratus atau RM741 juta selepas pelaksanaan perjanjian.
"Urus niaga transaksi ini dijangka lengkap menjelang hujung Jun tahun depan," katanya pada majlis menandatangani perjanjian urus niaga, di sini, sebentar tadi.
Turut menyaksikan majlis terbabit, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah.

RM100,000 Harta Pemimpin UMNO Yang Dilelong Dipulang Kembali..

Saturday, January 23, 2016Perkakasan rumah Datuk Hamidah Osman yang habis dilelong RM100,000 dalam cuma lima minit semalam dikembalikan semula selepas pembida tidak berhasrat menjadikannya milik peribadi.

Fatimah Mohd Isa, 52, berkata barangan itu dikembalikan semula kepada Hamidah kerana menyifatkan bekas ketua wanita Umno Gopeng itu sebagai “pejuang sejati.”

“Saya juga membuat keputusan mengembalikan semua barangan dibida itu kepada beliau yang bermakna tiada satu pun barangan dilelong itu akan dibawa keluar dari rumah ini,” katanya seperti dilaporkan Harian Metro hari ini.

Sebanyak 62 unit kelengkapan rumah dan tiga set bilik tidur bernilai RM200,000 itu dibida Fatimah dengan harga RM100,000, lapor portal Sinar Harian.

Barangan bekas wakil rakyat Sungai Rapat itu dilelong selepas disita Mahkamah Tinggi menyita pada 23 Disember tahun lalu.

Bekas exco Perak itu gagal melunaskan bayaran ganti rugi RM200,000 dalam satu kes saman malu kepada ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Pada 27 April tahun lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan Hamidah membayar jumlah berkenaan kepada bekas pemimpin PAS itu atas penerbitan artikel yang bertajuk “Umat Islam Perlu Bersatu.”

Hamidah yang menulis artikel itu di blognya pada Januari 2010 memuatkan gambar yang diubahsuai seperti Khalid berpakaian seorang paderi.

Lelongan semalam yang bermula 11 pagi di rumah Hamidah di Kampung Tersusun Batu Gajah di sini dimulakan dengan harga bidaan RM200,000 tetapi tiada sambutan.

Pelelong berlesen Hasniza Abu Samah kemudian menurunkan harga kepada RM150,000 tetapi masih tiada sambutan setelah diumumkan tiga kali.

Apabila harga diturunkan kepada RM100,000, Fatimah membuat bidaan tanpa dilawan harga oleh sesiapa, lapor Berita Harian.