Friday, April 18, 2014

Rumah aktivis PAS Jerai musnah terbakar


YAN: Musibah menimpa bekas Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Jerai, Abdul Halim Kadir, 61 apabila rumah kayu dua tingkat yang dihuni bersama enam ahli keluarga musnah dijilat api dalam kejadian pukul 7.20 petang, 6 April lalu.
Kebakaran yang berlaku akibat litar pintas itu  memusnahkan sama sekali rumah yang terletak di No. 34A, Batu 23, Jalan Yan, dekat sini.
Selain Abdul Halim, rumah itu turut dihuni isteri Abdul Halim, Saudah Jasin, 57; anaknya, Fadzil, 39; menantunya, Che Mastura Zulkipli, 40; Farhana Halim, 25; dan dua orang cucu, Muhammad Ammar Sajjad, 8 dan Nur Zahraa' Tohirah, 11.
Selain pernah menjawat jawatan di peringkat kawasan, Abdul Halim juga bekas Majlis Ketua Kampung (MKK) Titi Serong dan Ketua PAS Cawangan Kampung Titi Serong.
Tiada kemalangan jiwa dilaporkan pada kejadian itu. Kerugian dianggarkan RM180,000.
Orang ramai yang bersimpati dengan musibah yang menimpa Abdul Halim boleh menghulurkan sumbangan melalui akaun Bank Islam (BIMB) no.  0208 4020 0920 63.

 

‘Kalau boleh biar saya tanggung’

 Oleh Khairulmizan Yahya

Kuantan: “Sudah kering air mata saya mengenangkan penderitaan ditanggung anak. Jika boleh bertukar tempat dengannya, saya sanggup,” kata Azmah Ariffin, 33, ibu Muhammad Saqir Aminuddin Mohd Lazim Sakila, 2, yang menderita penyakit misteri apabila perutnya membesar sehingga sebesar buah tembikai sejak awal tahun ini.
Menurutnya, dia masih tidak mengetahui dengan jelas penyakit misteri dialami Muhammad Saqir walaupun pernah membawa anak keempatnya itu membuat pemeriksaan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini, sebelum ini.
Katanya, pada peringkat awal ada benjolan kecil di bawah perut anaknya dan mereka membawanya ke Klinik Pesakit Luar di Jalan Bukit Sekilau, di sini, namun doktor memberitahu ia ketulan najis tersumbat.

“Anak saya diberikan antibiotik, namun keadaannya tidak berubah, sebaliknya perutnya terus membengkak dan kami membawanya ke HTAA untuk pemeriksaan lanjut.
Foto
MUHAMMAD Saqir bersama Azmah dirumahnya di Kampung Batu Tiga, semalam.

“Doktor meminta anak saya dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan kimoterapi tanpa memaklumkan dengan jelas penyakit sebenar anak saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Batu Tiga, Jalan Kuantan-Gambang, dekat sini, semalam.

Azmah mendakwa, akibat ragu-ragu berhubung punca sebenar penyakit anaknya itu, dia dan suami Mohd Lazim Sakila Mohd Nor, 34, memutuskan untuk tidak mengikut nasihat doktor di HTAA. 

“Kami tidak berani menanggung risiko melakukan rawatan seperti disyorkan sebaliknya membawa Muhammad Saqir menemui pakar kanak-kanak dalam masa terdekat selain mendapatkan rawatan tradisional,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/18