Sunday, May 19, 2013

AIR ASIA DAN RAKYAT MALAYSIA ... BACA KEJADIAN YANG AMAT MENDUKA CITA INI ..


AIRASIA, AZRAN OSMAN RANI INILAH MEREKA, APAKAH RAKYAT MALAYSIA BERDIAM DIRI SAHAJA
Ahad, Mei 19, 2013 |

IBU DAN BAYI SENGSARA DI VIETNAM : AIR ASIA USAH LEPAS TANGAN ( EKSKLUSIF ) UPDATED

Kira-kira jam 8.45 malam tadi, mengikut waktu tempatan di Vietnam, saya terlihat penumpang pesawat AK 1455, warga Malaysia dihampiri oleh kakitangan lelaki Air Asia. Penerbangan pulang ke Kuala Lumpur dijadualkan berlepas pada jam 9 malam atau 10 malam waktu Malaysia.

Setelah beberapa minit berlalu, perlahan saya kemudian mendekati kumpulan penumpang itu dan mengajukan soalan.

"Ada masalah apa puan?"

"Kakitangan Air Asia ini berkata, anak saya dilarang menaiki pesawat kerana dia demam campak. Kami sekeluarga, dua belas orang, datang ke Ho Chi Minh pada hari Rabu lalu. Kami memang ada membawa bekalan ubat demam, jadi bagi kepada dia kalau dia demam. Dia sudah tidak demam lagi," ujar ibu bayi, Izan Suhaila Mohd Ali, 36 tahun.

"The mother and the baby had to stay here for five days. They cannot board the aircraft," arah kakitangan Vietnam Air Asia berdiri di sebelah saya.

Mereka bimbang sekiranya deman terbabit menjangkiti penumpang lain.

Menurut ahli keluarga Izan, semua beg pakaian mereka telah dimasukkan ke dalam pesawat. Setelah bercuti selama empat hari, kandungan beg bercampur aduk dan barangan keperluan asas Izan dan anaknya, Maryam sukar dipisahkan.

Bayi, Maryam Sofea Mohd Reza, berusia 14 bulan.

Lalu saya terangkan keadaan sebenar kepada kakitangan syarikat penerbangan tambang murah itu.

"So, all twelve had to stay then ," balasnya.

"I understand the situation, law is a law but don't forget, these are human beings not dogs or cats. If she were going to stay here for another five days, she and the baby need cloth to wear. Please refer this matter to your superior again before making further decision," balas saya.

Tidak lama kemudian, muncul seorang penumpang memperkenalkan dirinya sebagai pegawai perubatan ( medical doctor ) datang menghampiri dan menyentuh tubuh Maryam.

"Dia kena chicken pox tetapi sudah tidak demam lagi. Hanya tinggal kesan tompokan hitam sahaja di tubuh," ujar doktor terbabit.

Beberapa minit kemudian tampil pula jururawat wanita tempatan dan pantas menyelitkan jangka suhu di bawah ketiak bayi itu sebanyak dua kali.

"Apabila kita bertanya, berapakah suhu badan Maryam, dia membisu," ujar kakak Izan, Norhamiza.

Saya perhatikan, airmata jernih mula bergenang di bawah dua kelopak mata Izan sambil dia terus mendakap erat anaknya mengalami sindrom down.

Barangkali dia bak tidak mampu mempercayai cabaran didepaninya tatkala itu amat getir. Tambahan pula suami tersayang tidak bersamanya untuk mengharung detik hitam tidak mungkin dapat dilupakan sepanjang hayatnya itu.

Keputusan muktamat telah dibuat oleh kakitangan Air Asia berpenampilan bongkak biarpun tidak dipersetujui ramai penumpang lain.

"The captain doesn't allow this baby on board," ujar pegawai sama kepada kami.

Warga Malaysia berkunjung ke bandaraya Ho Chi Minh untuk membeli-belah. Lazimnya, ramai tidak membawa baki wang tunai tatkala pulang ke Malaysia.

Di saat perpisahan hampir menjenguk, Izan dipeluk erat oleh ahli keluarganya. Mereka juga tidak berupaya menahan deraian airmata tumpah di pipi.

"Ibu ini diarahkan untuk tinggal bersama anaknya selama lima hari lagi di sini. Barangkali dia tidak mempunyaii wang tunai mencukupi. Kalau hati terbuka untuk menghulurkan bantuan, dipersilakan," kata saya spontan kepada semua penumpang sedang beratur untuk menaiki pesawat.

Tidak semena-mena, warga Malaysia pelbagai bangsa, Melayu, Cina dan India, tergesa-gesa mengeluarkan matawang pelbagai jenis dari poket serta beg duit mereka dan pantas menghulurkan kepada Izan.

Hebat sungguh warga Malaysia. Memori sebegitu bakal terus terpahat di minda saya, selagi hayat dikandung badan.

Saya berasa amat kagum.

Biarpun mereka tidak mengenali Izan dan keluarga, fakta itu diketepikan. Saya melihat lelaki Cina bertubuh tinggi menyeluk saku lalu menghulurkan sejumlah wang kepada Izan, berdiri di elevator.

Kakitangan Air Asia bertugas bak tidak sabar untuk membawa Izan, Maryam dan dua anak buahnya keluar daripada kawasan itu.

Sebelum beredar, Izan sempat dipeluk oleh beberapa wanita Melayu tidak pernah dikenalinya. Sebilangan wanita lain, berlari mendapatkan ibu bertugas sebagai kakitangan Hong Leong Bank itu dan mendermakan wang tunai.

Saya berasa amat terharu menyaksikan detik memilukan itu tetapi gagal untuk tidak mengizinkan kejadian itu berlaku.

Untuk rekod, beberapa petugas, lelaki dan perempuan kelihatan berdiri di kaunter Air Asia. Gambar mereka saya rakamkan. Siapapun sekali mereka, kumpulan itu dilihat mewakili syarikat penerbangan terbabit.

Andai kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Air Asia, Tan Sri Tony Fernandes tiba-tiba berkebetulan muncul di lokasi itu, pasti saya tidak segan untuk merayu ...

"Tan Sri, tolong hulurkanlah sedikit bantuan. Mungkin kakitangan Air Asia boleh mencarikan hotel untuk mereka menginap kerana Vietnam, negara asing bagi mereka. Lagipun kini hampir jam 10 malam. Pengguna perkhidmatan syarikat Tan Sri itu juga BUKAN orang kaya dan ternama seperti Tan Sri. Apapun, hakikatnya, Izan dan anaknya adalah pelanggan Air Asia dan mereka telah membayar tambang untuk pulang. Jika penumpang tidak mengenali mereka, sudi membantu, inikan pula Tan Sri, individu tersohor di mata rakyat Malaysia"

Malangnya saya tidak berpeluang bersemuka dan meluahkan rayuan itu kepada Tony tatkala beliau diperlukan.

Lupakan Tony tetapi saya berharap selepas membaca entri ini, beliau dan kakitangan Air Asia akan mengambil tindakan segera menangani kesengaraaan bakal ditempuh penumpang malang pesawat Air Asia terbabit.

Tony, just like what I have told your staff in Vietnam, Izan dan Maryam are humans.

Sekitar jam 9.30 malam, kami semua hanya mampu menjadi penonton ketika ibu dan anak itu diarahkan keluar dari pintu 18, lapangan terbang.

Pesawat AK 1455 terbang pada kira-kira jam 10 malam waktu Vietnam, terlewat kira-kira sejam berbanding masa sebenar. Lebih MENAKJUBKAN, tiada sebarang permohonan maaf diumumkan kepada penumpang berikutan kelewatan berlaku.

Sebaik menaiki pesawat, saya menceritakan butiran kejadian kepada ketua pramugari, Kasturi, sedang berdiri berhampiran pintu utama pesawat. Melihat reaksi wajahnya gadis berpakaian serba merah itu, saya dapat menjangkakan kes itu terlalu asing bagi dirinya.

"Tolong maklumkan kepada kapten dan ground staff Air Asia di LCCT supaya Izan dapat dibantu," pinta saya.

Setelah menjamah nasi lemak tidak berapa enak dipesan, saya sekali lagi kembali menghampiri Kasturi.

"Saya dimaklumkan, ibu dan anak itu telah dibawa ke hospital oleh ground staff kita," kata gadis tinggi lampai itu.

"Adakah kapten mengetahui kejadian itu? Kerana ground staff tadi memaklumkan saya dan keluarga Izan, kapten tidak membenarkan Mariam menaiki pesawat," soal saya.

"Kapten hanya tahu sebentar tadi setelah saya maklumkan," akui Kasturi.

Kapten bertugas, Ariffin Bakar.

Sebenarnya, tiada individu bijak gemar bertindak melanggar undang-undang. Jika kehadiran Maryam di dalam pesawat ternyata membahayakan nyawa semua penumpang, molek jika bayi itu dirawat dengan kadar segera di hospital di Ho Chi Minh terlebih dahulu.

Sewaktu tiba di LCCT, saya mendapatkan berita terkini melalui Norhamiza dan ahli keluarga lain termasuk ibunya, Zaiton Baharom, 71 tahun.

"Memang kami terekjut," komen Zaiton terkilan.

"Tadi sewaktu saya hubungi melalui telefon, Izan berkata, kakitangan Air Asia itu menghantar mereka sampai ke stesyen teksi dan berkata, I am sorry. Izan kemudian terpaksa pergi membelikan baju Mariam dan dua pasang baju dia sendiri kemudian pergi balik ke May Flower Hotel, tempat kami menginap sebelum ini. Bayarannya, USD60 semalam. Hujung minggu, banyak hotel penuh dan terpaksa tinggal di situ. Ini trip pertama Izan ke Vietnam," tambah Norhamiza.

"Jadi tidak benarlah kenyataan mereka kononnya Maryam telah dihantar ke hospital oleh kakitangan Air Asia bertugas di lapangan terbang?," tanya saya kepada ahli perniagaan itu.

"Tidak," balasnya ringkas.

"Apakah pesanan puan kepada Air Asia?," soal saya.

"Periksa secara teliti terlebih dahulu sebelum membuat keputusan. Jika Maryam membawa penyakit, sudah pasti kami antara individu paling awal dijangkiti kerana kami bercampur-gaul dengan dia. Saya sendiri tidur sebilik dengan Maryam," luah Norhamiza, kecewa.

Apakah bakal berlaku kepada Izan dan Maryam? Adakah mereka mempunyai wang mencukupi untuk Maryam melakukan pemeriksaan darah di hospital di Vietnam? Wajarkah Air Asia lepas tangan dalam kes ini?

Perkembangan kes ini bakal saya kongsikan bersama semua, kelak.

SILA SEBARKAN KANDUNGAN ENTRI INI DI MEDIA SOSIAL

SUMBER: http://mymassa.blogspot.com/2013/05/airasia-azran-osman-rani-inilah-mereka.html

Ada berani ?

Ada berani nak samun nenek ni? Kalau selit pistol kat situ memang berani lah pakai barang kemas dua-tiga kilo kat badan. Haha! 

subhanallah

Orang kurang upaya lebih kuat dan cekal menghadapi cabaran hidup berbanding orang yang normal. Semangat hidup yang amat mengagumkan.

subhanallah

Empat Kerosakan Akibat Diterapkannya Demokrasi

Democracy_is_an_IllusionLIBERALISME (kebebasan)  merupakan pilar dari sistem demokrasi. Dan pilar ini mengandung setidaknya empat bahaya yang merupakan konsekuensi dari  kedaulatan di tangan manusia. Hal itu terungkap dalam Muktamar Khilafah Sulawesi Tengah, Ahad (19/5/2013) di Halaman Masjid Agung An Nur, Luwuk Banggai.
 Pertama, kebebasan beragama (freedom of religion). “Ide ini sangat membahayakan umat karena akan merusak aqidah Islam,” pekik Haerudin, aktivis HTI Kabupaten Tojo Una Una, di hadapan sekitar seribu peserta yang hadir dari berbagai daerah di Sulawesi Tengah.
Berdasarkan prinsip ini, lanjutnya,  agama menjadi sesuatu yang tidak prinsip sehingga seolah menjadi permainan. Menyuburkan aliran sesat. Murtad atau keluar dari agama Islam dianggap hal yang lumrah.
Kedua, kebebasan berpendapat (freedom of speech). Dalam demokrasi, setiap individu berhak mengembangkan pendapat atau ide apapun dan bagaimanapun bentuknya tanpa tolok ukur halal-haram. “Semuanya atas nama kebebasan berpendapat, riba, salah satunya bunga bank, yang jelas-jelas diharamkan Allah SWT, dilegalkan dalam demokrasi,” tegasnya.
Ketiga, kebebasan kepemilikan (freedom of ownership). Kebebasan ini, lanjut Khaerudin, memberikan hak kepada siapapun yang memiliki modal untuk memiliki dan mengembangkan harta dengan cara apapun tanpa peduli halal dan haram.
Ia pun menyebutkan, dengan kekuatan modal ini mereka membolehkan memiliki apa saja meskipun sesungguhnya itu merupakan pemilikan umum (milkiyah ‘amah) yang merupakan  milik rakyat seperti air, listrik, atau tambang-tambang yang jumlahnya melimpah.
Atas dasar kebebasan pemilikan inilah, bebernya, kekayaan alam negeri-negeri Islam, termasuk Indonesia dijarah dan dirampok. Perampokan ini dikemas dengan istilah-istilah manis yang menipu seperti kebebasan perdagangan, pasar bebas, investasi asing, privatisasi, bantuan luar negeri dan lain-lain.  Namun pada hakekatnya adalah sama yaitu perampokan.
“Tidak kalah bahayanya adalah kebebasan bertingkah laku (personal freedom),” ungkapnya menyebut bahaya keempat.
Atas dasar ide ini, kupas Khaerudin, mereka mengajarkan umat Islam untuk tidak terikat pada aturan Allah SWT. Alasannya,manusia berhak menentukan apa yang baik untuk dirinya sendiri, berdasarkan kebebasan. Tidak perlu terikat pada aturan agama.
Sehingga mereka pun menyebarluaskan pornografi, membela dan memuji seks bebas tanpa ikatan pernikahan, bahkan memaksa umat Islam untuk melegalkan homoseksual dan lesbianisme. “Lagi-lagi alasannya adalah kebebasan bertingkah laku. Akibat ide ini, tidak sedikit  generasi muda Islam yang  terjerumus dalam kemaksiatan!” pungkasnya. (Joy/HTI)
Muktamar tersebut disukseskan pula dengan kehadiran tokoh dan peserta dari berbagai ormas Islam di antaranya adalah Hidayatullah, Al Wahdah, Muhammadiyah. Di sampimg itu, nampak hadir pula H Bukhori (mantan Kepala Kantor Kementrian Agama) dan Husni (pengusaha Muslim).[]Muhaimin/Joy

Perang Afghanistan; Perang Yang Dimenangkan?

Afghanistan-war-1SEMUA jenderal militer AS di Afghansitan telah membukukan perubahan—Stanley McChrystal menunjukan ia lebih efektif dibanding pendahulunya yang sudah dianggap gagal. Ia mengalihkan perang ke udara dengan pesawat dan jet tempur nomor satu yang paling canggih yang pernah dipunyai oleh AS. Angkasa Afghanistan selalu dipenuhi dengan asap pekat dan dengkingan misil serta bom yang dijatuhkan dan diluncurkan ke segala arah.
Tentara AS dan Nato menyebutn perang Afghanistan sebagai perang yang hampir mereka menangi!
Jawabannya? Dua belas tahun tahun penuh kesalahan di awal dan di tengah peperangan, sebagian media di Eropa menyebut kemenangan itu sebagai samar-samar dan jauh. Benar memang pemerintah Pakistan telah memberantas Taliban yang mereka anggap sebagai ancaman, tapi mereka melakukannya dengan melibatkan korban sipil sangat banyak. Benar memang, AS dan sekutunya telah meredefinisi tujuan berperang mereka di Afghanistan yaitu mengamankan pemilu Afghan, tapi revisi mereka ini sebelumnya sudah dipakai berulang kali tanpa ada kejelasan bagaimana mengakhirinya. Yang jelas, ada konsentrasi baru di Afghanistan berupa perlawanan rakyat kepada pemerintah Kabul dan di sisi lain Taliban mengisi alih berbagai wilayah di Afghanistan.
Kampanye presidensial Afghanistan tampaknya semakin mengalami komplikasi. Katakanlah, Afghanistan memang harus mengganti presiden Hamid Karzai, namun ini belum akan menyelesaikan masalah. Karzai sudah menyiapkan gerbong-gerbong di belakangnya untuk status quo—siapapun nanti yang akan muncul memerintah Afghanistan. Negara ini sudah jatuh dalam korupsi tingkat akut dan berdarah-darah, dan bahkan tentara AS dan sekutu yang melihat fakta secara langsung, sudah sejak jauh hari tak yakin bahwa kependudukan mereka akan mengubah wajah Kabul. Mereka mulai sadar, Karzai adalah boneka AS, namun ia juga ternyata tak segoblok yang mereka bayangkan, dengan menyiapkan “bom-bom” serta mesin waktu di belakangnya, menjaga kemungkinan ia ambruk dalam sistem demokrasi.
Lantas, setelah—misalnya—presiden Afghanistan baru terpilih, apa lagi untuk tentara AS? David Kilcullen, penasihat Jenderal David Petraeus di Iraq, pada tahun 2010 sudah memberikan sinyal, “Sepuluh sampai 15 tahun ke depan, termasuk dua tahun berikutnya akan terus menjadi medan pertempuran (AS).” Ini artinya, segala pengamanan pemilu dan penyelamatan rakyat sipil Afghanistan bisa jadi hanya sebuah kampanye belaka. Ada sasaran akhir yang sedang dituju oleh AS yaitu menghabisi Taliban sepenuhnya. Al Qaidah tak pernah ditemukan, jadi hanya Taliban yang menjadi lingkaran tembak.
Inggris sudah mulai berpikir, apakah akan segera menarik mundur pasukannya dari Afghanistan ataukah tidak melihat perkembangan ini. AS mulai digerogoti oleh keyakinan dari sekutunya sendiri. Prancis dan Kanada mungkin segera menyusul.
Korban rakyat sipil makin parah, biaya perang makin membengkak, sementara rakyat AS semakin dibebani pajak yang tinggi untuk menopang perang ini. Barack Obama telah menciptakan perang ini. Ketika Obama dalam kampanye presidennya pertama kali mengatakan akan memperhatikan dengan intens perang di Afghanistan, konflik di Afghanistan tampaknya akan bisa direduksi.
Namun, semua orang ternyata salah, karena perhatian intens Obama justru dengan menggencarkan penguasaan AS di negara itu. Jika Bush telah berhasil menyulap Iraq menjadi setengah pincang jiwa dan raga, tampaknya Afghanistan pun bernasib sama di bawah kebijakan Obama. [sa/islampos/guardian]

Selaraskan Ucapan Dalam Sholat Dengan Kehidupan Nyata

shalat-di-kapalDi dalam sholat seorang muslim pasti membaca surah Al-Fatihah. Bahkan dia wajib mengucapkannya. Sebab tidak sah sholat seseorang jika tidak membacanya. Nabi Muhammad shollallahu ‘alahi wa sallam bersabda:
لَا صَلَاةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِأُمِّ الْقُرْآنِ
Ubadah bin ash-Shamit mengabarkan bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Tidak sah shalat seseorang yang tidak membaca Ummul Qur’an (surah Al-Fatihah).” (HR Muslim – Shahih)

Perlu diketahui bahwa di dalam surah yang mulia ini ada satu permohonan doa kepada Allah subhaanahu wa ta’aala yang diucapkan seorang muslim. Itulah permohonan yang berbunyi:
اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ
“Tunjukilah kami jalan yang lurus,” (QS Al-Fatihah 6)
Selanjutnya si muslim tersebut menegaskan jalan yang lurus itu jalan yang seperti apa. Ia kemudian membaca ayat berikut:
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلا الضَّالِّينَ
“(yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.” (QS Al-Fatihah 7)
Ia menegaskan bahwa jalan yang lurus merupakan jalan orang-orang yang telah dianugerahi Allah nikmat kepada orang-orang yang telah menempuhnya. Siapakah mereka? Allah subhaanahu wa ta’aala jelaskan di dalam Kitabullah. Mereka adalah orang-orang yang masuk ke dalam kategori salah satu dari empat golongan manusia.
وَلَهَدَيْنَاهُمْ صِرَاطًا مُسْتَقِيمًاوَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا
“… dan pasti Kami tunjuki mereka kepada jalan yang lurus. Dan barang siapa yang mentaati Allah dan Rasul (Nya), mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah, yaitu: Nabi-nabi, para shiddiiqiin, orang-orang yang mati syahid dan orang-orang saleh. Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya.” (QS An-Nisa 68-69)
Jadi, orang-orang yang telah dianugerahi nikmat oleh Allah sepanjang perjalanan panggung sejarah ialah para Nabi, para shiddiqiin (orang-orang yang selalu jujur), orang-orang yang mati syahid serta orang-orang sholeh. Inilah yang dimohonkan seorang muslim tatkala ia sedang sholat. Inilah cita-cita tertinggi seorang muslim. Ia sangat berkeinginan dimasukkan ke dalam kelompok orang-orang mulia tersebut. Ia ingin dikumpulkan bersama mereka. Sebab merekalah orang-orang yang berada di atas jalan yang lurus. Sebab mereka adalah orang-orang yang senantiasa mentaati Allah dan Rasul-Nya. Dan karena mereka merupakan teman yang sebaik-baiknya, di dunia maupun di akhirat.
Selanjutnya si muslim berlindung kepada Allah subhaanahu wa ta’aala agar dirinya tidak berada di atas jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat. Siapakah yang dimurkai oleh Allah subhaanahu wa ta’aala? Siapakah yang tersesat dari jalan yang lurus? Perhatikanlah penjelasan Nabi Muhammad shollallahu ‘alahi wa sallam berikut ini:
الْيَهُودُ مَغْضُوبٌ عَلَيْهِمْ وَالنَّصَارَى ضُلَّالٌ فَذَكَرَ الْحَدِيثَ بِطُولِهِ
Nabi Muhammad shollallahu ‘alahi wa sallam  bersabda: “Sesungguhnya Yahudi dimurkai sedangkan Nasrani sesat.” (HR Tirmidzi  - shahih)
Jelas berdasarkan hadits di atas bahwa jalan mereka yang dimurkai Allah ialah jalan kaum yahudi. Sedangkan jalan mereka yang tersesat ialah jalan kaum nasrani. Di dalam kitab tafsirnya Ibnu Katsir mengomentari ucapan Nabi di atas. Ibnu Katsir bilang bahwa kaum yahudi dimurkai karena mereka punya ilmu tetapi tidak mau beramal sesuai dengan ilmu yang dimilikinya. Adapun kaum nasrani disebut sesat karena mereka banyak beramal tetapi tidak berlandaskan ilmu yang benar.
Jika kita kaitkan kondisi dunia modern dewasa ini dengan peranan kaum yahudi dan nasrani, maka kita teringat dengan sebuah hadits Nabi shollallahu ‘alahi wa sallam. Di dalamnya Nabi memberikan prediksi bahwa akan datang suatu zaman dimana orang-orang yang mengaku muslim menjadi pengekor kaum yahudi dan nasrani. Sedemikian rupa sehingga kaum muslimin terjerembab ke dalam lubang biawak bersama kaum yahudi dan nasrani yang mengajak mereka masuk ke dalamnya.
لَتَتَّبِعُنَّ سَنَنَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْشِبْرًا بِشِبْرٍ وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوا
فِي جُحْرِ ضَبٍّلَاتَّبَعْتُمُوهُمْ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ آلْيَهُودَ وَالنَّصَارَى قَالَ فَمَنْ
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Sungguh, kalian benar-benar akan mengikuti kebiasaan orang-orang sebelum kalian sejengkal demi sejengkal dan sehasta demi sehasta, sehingga sekiranya mereka masuk ke dalam lubang biawak sekalipun kalian pasti akan mengikuti mereka.” Kami bertanya; “Wahai Rasulullah, apakah mereka itu kaum Yahudi dan Nasrani?” Beliau menjawab: “Siapa lagi kalau bukan mereka? (HR Muslim – shahih)
Dunia modern adalah suatu dunia di bawah kepemimpinan “peradaban barat”. Peradaban barat ialah Eropa dan Amerika. Eropa dan Amerika tidak lain ialah “masyarakat yahudi dan nasrani”.
Bukan rahasia lagi bahwa dewasa ini sebagian besar orang yang mengaku muslim mengekor kepada kaum yahudi dan nasrani dalam banyak urusan hidupnya.  Mereka menunjukkan loyalitas kepada apapun yang ditawarkan oleh kaum yahudi dan nasrani. Padahal dengan tegas Allah subhaanahu wa ta’aala melarang sekaligus mengancam agar umat Islam tidak memberikan kesetiaan kepada kaum yahudi dan nasrani. Bila mereka menyerahkan kesetiaan kepada kaum yahudi dan nasrani, maka Allah subhaanahu wa ta’aala tidak lagi menilai mereka sebagai bagian dari orang-orang beriman. Tetapi Allah subhaanahu wa ta’aala mem-vonis mereka keluar dari tubuh keluarga besar kaum muslimin (baca: murtad) dan selanjutnya menjadi bagian dari kaum yahudi dan nasrani itu…! Na’udzubillahi min dzaalika….
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاءَبَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ
 وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْإِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu serahkan wala’mu (loyalitasmu) kepada kaum Yahudi dan Nasrani; sebahagian mereka ber-wala’ kepada sebagian lainnya. Barang siapa di antara kamu menyerahkan wala’nya kepada mereka, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka.Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. (QS Al-Maidah 51)
Berarti tindakan seorang muslim menyerahkan loyalitasnya kepada kaum yahudi dan nasrani termasuk dapat menyebabkan dirinya terjangkiti virus murtad tanpa sadar…! Atau dalam istilah para ulama terdahulu termasuk penyakit nawaaqidhul iman(pembatal iman). Padahal dalam realitanya dewasa ini begitu banyak orang yang mengaku muslim menyerahkan loyalitasnya kepada kaum yahudi dan nasrani. Mereka memakai sistem politik, ekonomi, hukum, kemasyarakatan, budaya, militer yang berasal dari kaum yahudi dan nasrani. Bahkan mereka dengan setianya membela ideologi produk kaum yahudi dan nasrani seperti misalnya ideologi pluralisme, sekularisme, liberalisme, nasionalisme, humanisme, hedonisme dan demokrasi.
Sungguh ironis..! Di dalam sholat orang-orang yang mengaku muslim itu memohon kepada Allah subhaanahu wa ta’aala agar ditunjuki ke jalan yang lurus. Jalan para Nabi, shiddiqiin, syuhada dan sholihiin. Mereka berlindung kepada Allah dari jalan kaum yahudi yang dimurkai Allah subhaanahu wa ta’aala dan jalan kaum nasrani yang tersesat. Tetapi dalam kehidupan sehari-hari mereka menjalankan cara hidup kaum yahudi dan nasrani. Bahkan mereka sedemikian setianya kepada kaum yahudi dan nasrani sehingga membelanya seolah itulah cara hidup milik kaum muslimin sendiri. Malah mereka merasa asing dan terkejut jika ditunjuki dan dijelaskan cara hidup Islam yang sebenarnya dicontohkan oleh Rasulullah shollallahu ‘alahi wa sallam dan para sahabat radhiyallahu ‘anhum ajma’iin.
Sungguh benarlah apa yang difirmankan Allah subhaanahu wa ta’aala di dalam Al-Qur’anul Karim:
وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلا نَصِيرٍ
“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang/rela kepada kamu hingga kamu mengikuti millah (cara hidup) mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”. Dan sesungguhnya jika kamu (kaum muslimin) mengikuti kemauan mereka (kaum yahudi dan nasrani) setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.” (QS Al-Baqarah 120)
Allah subhaanahu wa ta’aala menyingkap karakter dasar kaum yahudi dan nasrani. Bahwa mereka tidak akan senang dan rela kepada kaum muslimin sebelum kaum muslimin bersedia menjalani hidup di dunia berdasarkan cara hidup kaum yahudi dan nasrani. Kaum yahudi dan nasrani tidak suka melihat kaum muslimin mengikuti petunjuk Allah subhaanahu wa ta’aala dalam berbagai urusan hidup, seperti urusan ekonomi, politik, sosial, budaya, hukum, militer dan lain sebagainya. Padahal justeru itulah Allah subhaanahu wa ta’aala menegaskan kepada kaum muslimin:
قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى
“Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”.
Petunjuk yang benar adalah petunjuk Allah bukan petunjuk kaum yahudi dan nasrani. Ingin berpolitik? Berpolitiklah menurut petunjuk Allah subhaanahu wa ta’aala bukan petunjuk kaum yahudi dan nasrani. Tegakkanlah mekanisme musyawarah yang menjunjung tinggi petunjuk Allah dan Rasul-Nya, bukan berpolitik melalui demokrasi yang sadar ataupun tidak sadar ingin menyingkirkan kedaulatan Allah dan berusaha dengan sia-sia menegakkan kedaulatan manusia atau rakyat. Ingin berekonomi? Berekonomilah menurut petunjuk Allah subhaanahu wa ta’aala bukan mengikuti petunjuk kaum yahudi dan nasrani. Mudahkan serta hidupkanlah jual-beli dan tinggalkanlah praktek riba dalam berbisnis. Ingin berhukum? Berhukumlah mengikuti petunjuk Allah subhaanahu wa ta’aala bukan petunjuk kaum yahudi dan nasrani. Tegakkanlah hukum Allah Yang Maha Adil berlandaskan kitabullah Al-Qur’an dan tinggalkanlah hukum buatan manusia yang penuh kezaliman dan kajahilan serta sarat kepentingan pribadi dan kelompok.
Kemudian di ujung ayat di atas Allah subhaanahu wa ta’aala mengakhiri dengan sebuah peringatan keras:
وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلا نَصِيرٍ
“Dan sesungguhnya jika kamu (kaum muslimin) mengikuti kemauan mereka (kaum yahudi dan nasrani) setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.”
Perlukah kita heran melihat begitu banyak negeri kaum muslimin dewasa ini sepertinya tidak memperoleh perlindungan dan pertolongan Allah subhaanahu wa ta’aala? Jawabannya sangat jelas. Ini semua terjadi karena masih terlalu banyak orang yang mengaku muslim namun dalam realitas hidupnya lebih nyaman bahkan lebih bangga mengikuti petunjuk kaum yahudi dan nasrani dalam menata berbagai urusan kehidupannya. Mereka enggan untuk tunduk kepada petunjuk Allah subhaanahu wa ta’aala dan meneladani jalan hidup teladan ummat, yaitu Nabi Muhammad shollallahu ‘alahi wa sallam.
Sungguh, umat Islam perlu menyelaraskan ucapan dalam sholatnya dengan kehidupan nyata di luar sholatnya. Allah subhaanahu wa ta’aala sangat murka terhadap orang yang mengucapkan apa-apa namun tidak dikerjakannya.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لا تَفْعَلُونَ كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لا تَفْعَلُونَ
“Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu mengatakan apa yang tidak kamu perbuat? Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tiada kamu kerjakan.” (QS Ash-Shaff 2-3)
(Islampos/BJKSD)

Hutang negara RM500b, Najib tak layak pegang Menteri KewanganRekod buruk Najib Razak selama memegang portfolio Menteri Kewangan cukup menjadi kayu ukur Perdana Menteri itu tidak lagi layak meneruskan jawatan tersebut, kata Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.
Beliau mengulas pengekalan jawatan Menteri Kewangan yang disandang Najib dalam pengumuman senarai Menteri Kabinet semalam.
“Berdasarkan rekod kewangan semasa, beliau boleh dikategorikan Menteri Kewangan gred ‘F’ kerana gagal membawa transformasi ekonomi seperti yang dicanang.
“Berbanding lima Perdana Menteri sebelum ini, Najib adalah Perdana Menteri paling boros dan banyak menghabiskan duit negara,” katanya kepada Keadilan Daily.
Sebelum ini, format penjawatan Perdana Menteri memegang portfolio Menteri Kewangan yang dipraktikkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad diteruskan oleh Tun Abdullah Badawi dan disambung Najib.
Saifuddin berkata, rekod ‘terbaik’ yang dicatat Najib adalah menambah jumlah hutang negara sehingga lebih RM500 bilion sebelum diambil alih dari Abdullah sebanyak RM250 bilion pada 2009.
“Satu-satunya ‘kejayaan’ Najib selama memegang jawatan Menteri Kewangan apabila hutang negara melonjak sehingga RM500 bilion.
“Pertambahan sebanyak lebih RM200 bilion dalam masa empat tahun merupakan jumlah yang amat membimbangkan. Rakyat terpaksa menangung hutang sementara menunggu pilihan raya lima tahun akan datang,” kata Saifuddin.
Katanya, tindakan Najib menamakan dirinya sebagai Menteri Kewangan kerana beliau bimbang kehilangan pengaruh di kalangan Menteri Barisan Nasional.
“Najib adalah Presiden Umno yang meletakkan Umno dalam posisi terburuk sepanjang sejarah pilihan raya. Jika Najib kehilangan pengaruh dalam aliran kewangan negara, bermakna beliau akan hilang pengaruh total di kalangan Menteri BN.
“Itu yang lebih dibimbangi Najib berbanding kedudukan negara yang semakin hampir ke tahap bankrap,” kesalnya.
Saifuddin juga bimbang jika negara bankrap di bawah pentadbiran Najib menyebabkan rakyat terpaksa menanggung bebanan malah pelbagai masalah lain akan timbul termasuk pertambahan kadar jenayah dan gejala sosial.
Sebelum ini, rekod kewangan negara menunjukkan kedudukan hutang negara berada pada tahap lebih RM547.79 bilion atau lebih 53 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) ketika Parlimen dibubarkan pada 3 April lalu.

saya akan tangkap anwar ibrahim...

Exco Selangor : Pas dapat 4 tempat, guna formula 4:3:3Barisan Exco Selangor akan diwakili empat calon daripada Pas dan masing-masing tiga daripada PKR dan DAP, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Memaklumkan akan mengguna pakai formula 3:3:4 (PKR: DAP: Pas), beliau sekaligus mengesahkan cakap-cakap akan berlaku perubahan dalam agihan perwakilan dalam barisan exco berikutan penguasaan Pas dan DAP yang masing-masing dengan 15 kerusi di Dun berbanding 14 kerusi oleh PKR pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) 5 Mei lalu.

Pada PRU 2008, PKR yang menang 15 kerusi Dun, DAP (13 kerusi) dan Pas (lapan kerusi) menggunakan formula 4:3:3 bagi barisan exco iaitu empat daripada PKR dan masing-masing tiga daripada DAP dan Pas.

Abdul Khalid berkata senarai nama calon bagi mengisi barisan Exco telah diserahkan kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Jumaat lepas termasuk senarai calon alternatif.

"Saya telah berikan senarai kepada baginda termasuklah beberapa nama alternatif bagi memberi peluang kepada baginda untuk melihat dan membuat pilihan. Jika ada sebarang perubahan baginda akan memanggil saya untuk diadakan perbincangan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Kesyukuran Dun Pelabuhan Klang di Pandamaran di sini, malam tadi.

punya la diaorang takoot dngn pemuda yng brnama Adam Adli ..punya la diaorang takoot dngn pemuda yng brnama Adam Adli ... huhuhuhu

Gambar dari atas Studio Radio Bangsar Utama. Polis sedang menggeledah kereta Adam Adli. Berani Langgar Laporan Jelas!!

ARE YOU READY FOR GST?????

wakakakakaka..... padan muka ... pangkah la BN lgi wakakaka 

# Hadiah Kemenangan BN PRU13 

Tuntut Khalid utamakan keselamatan rakyat, kurang kadar jenayah


Ketua Polis Negara baru, Tan Sri Khalid Abu Bakar diminta berikrar menjadikan keselamatan rakyat sebagai keutamaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mengembalikan persekitaran yang baik.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, ikrar itu pasti akan diuji supaya ia tidak hanya menjadi janji di mulut semata-mata tetapi mesti dibuktikan dengan kejayaan menurunkan kadar jenayah di negara ini.

Katanya, Khalid juga berdepan cabaran untuk membuang persepsi negatif masyarakat bahawa beliau mempolitikkan pasukan polis demi Barisan Nasional (BN) sebaliknya memberi tumpuan membanteras jenayah, bukannya terhadap pemimpin Pakatan Rakyat.

“Keselamatan awam adalah isu pilihan raya umum yang menyaksikan rakyat meluahkan kebimbangan mereka berikutan peningkatan kes ragut, rompakan dan kes tembak menembak walaupun mendakwa indeks jenayah menurun 7.6% pada 2012, dengan 153,811 kes direkodkan berbanding 166.295 kes pada 2011 iaitu penurunan sebanyak 12,484 kes,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, dengan begitu banyaknya mangsa jenayah, tidak ada sesiapa yang mempercayai dakwaan pihak polis atau bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa kadar jenayah menurun 27% antara 2009 dan 2012, berbanding peningkatan 33% antara 2004 dan 2008.

Menurutnya, Khalid boleh menjadi Ketua Polis Negara (KPN) yang lebih teruk daripada KPN sebelumnya, kecuali jika beliau boleh menunjukkan kejayaannya membanteras penjenayah, bukannya mengurus musuh politik BN.

“Saya mempunyai pengalaman buruk dengan Khalid, ketika beliau menjadi Ketua Polis Selangor apabila secara terbuka menyerang saya kononnya saya enggan bekerjasama dengan pihak polis sedangkan saya sudah memberi kenyataan kepada polis sebelum itu.

“Bagaimanapun beliau kemudiannya mengakui kesalahannya, tetapi tidak meminta maaf atau menarik balik serangannya terhadap saya,” ujarnya.

Beliau berharap Khalid akan bertindak secara lebih merendah diri apabila berinteraksi dan mendengar keluhan masyarakat umum bahawa semua orang pernah melakukan kesilapan namun yang penting ialah bagaimana beliau mengurus kesilapan yang dilakukan itu.

Katanya, Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan DAP bersedia untuk bekerjasama dengan pihak polis untuk membanteras jenayah kerana ini adalah isu yang terlalu penting untuk dipolitikkan.

Selain itu, katanya, DAP juga menyarankan tiga pendekatan dilaksanakan iaitu menambah bilangan anggota peronda di jalan raya sebanyak 100%, menggalak pempolisan komuniti melalui rondaan sukarela di dalam kejiranan oleh penduduk setempat seperti Pasukan Peronda Sukarela di Pulau Pinang, dan komitmen memasang lampu jalan serta kamera litar tertutup (CCTV), terutamanya di kawasan panas bagi menghalang dan mengenal pasti jenayah.

“Marilah kita menjadikan jalan raya, tempat kerja, kedai, pusat rekreasi, sekolah, dan perumahan di Malaysia selamat untuk semua, terutamanya wanita dan kanak-kanak,” katanya

Kit Siang: KPN dan Zahid ‘bermain politik’, gesa tangani jenayah !Ketua polis negara (KPN) baru dan menteri dalam negeri perlu berhenti “bermain politik” dan mula melindungi rakyat Malaysia, pelancong dan pelabur selamat daripada jenayah dan bahaya, kata pemimpin DAP Lim Kit Siang hari ini.
Penasihat DAP tersebut membidas KPN, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamid ekoran kenyataan kedua-dua mereka ke atas perhimpunan Pakatan Rakyat (PR) dan rakyat Malaysia yang tidak gembira dengan keputusan pilihan raya.

“Kedua-dua perlu sedar bahawa mereka dibayar oleh pembayar cukai untuk menjalankan tugas utama mengurangkan jenayah, untuk melindungi keselamatan rakyat Malaysia, pelancong dan pelabur dan untuk menghapuskan perasaan takut terhadap jenayah yang menghantui rakyat Malaysia dalam negara ini , bukan mengabaikan tugas mereka dengan bermain politik dengan menggunakan kedudukan mereka,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.Lim kemudiaan mencabar kedua-dua individu supaya menumpukan tanggungjawab mereka serta memberitahu kepada rakyat bagaimana mereka akan mengurangkan kadar jenayah, bukan dengan hanya bersikap sambil lewa dan pandai berpolitik sahaja.

“Kalau mereka banyak masa terluang, apa kata mereka cabar diri sendiri untuk membuang Johor Baru sebagai pusat jenayah dalam tempoh 12 bulan daripada sekarang.

Firanda Kenapa Dendam Kepada Syaikh Mohammad Said Ramadhan Al BoutiDo’a Albani Tak Terkabul: Ternyata Al Bouti Wafat dalam Tanda-tanda Kematian Syahid


BERITA FAKTA – Ketika anda berkunjung ke blog Firanda, dan anda sebagai muslim yang hormat kepada Ulama pastinya akan terheran-heran kenapa Firanda sedemikian benci dan bahkan dendam kepada Syaikh Al Bouti? Di blognya itu Firanda berkata dengan penuh dendam dalam sebuah artikelnya: “KEHINAAN ULAMA ASWAJA ABAD INI MUHAMMAD SA’ID ROMADHOON AL-BUUTHY”, silahkan simak apa yang dikatakan oleh Firanda si “Corong Najd” berikut ini:

Masih terlalu banyak kesesatan DR Muhammad Said Romadhon al-Buthy, akan tetapi cukup inilah yang bisa saya (Firanda) paparkan, agar para pembaca sekalian faham tentang hakekat dari ulama Aswaja ini, yang sering dijadikan dalil oleh kaum aswaja Indonesia untuk mencela Syaikh Al-Albani rahimahullah.
Bahkan sebagian orang menyatakan bahwa kesesatan Al-Buthy ini adalah buah dari doa Syaikh Al-Albani yang dizolimi oleh Al-Buthy. Diriwayatkan bahwasanya Syaikh Al-Albani pernah berdoa sekitar 45 tahun yang lalu dengan doanya yang ia tujukan kepada Al-Buuthy setelah Al-Buthy menuduh beliau dengan tuduhan-tuduhan dusta.
أسأل الله أن يطيل عمرك وأن يفضح سريرتك
“Aku mohon kepada Allah agar Allah memanjangkan umurmu (wahai Al-Buuthy) dan Allah membongkar rahasia keburukanmu”
(silahkan lihat http://www.youtube.com/watch?v=LJG7mkFuiPY), jika riwayat ini benar, maka kesesatan yang dinampakan oleh Al-Buthy saat ini bisa jadi merupakan bentuk terkabulkannya doa Syaikh Al-Albani rahimahullah, yang telah mengetahui bahwa Al-Buuthy adalah seorang yang suka berdusta.
Kota Nabi -shallallahu ‘alaihi wa sallam-, 23-04-1434 H / 05 Maret 2013 M
Abu Abdil Muhsin Firanda
www.firanda.com


Begitulah dendam kesumat Firanda kepada Al Bouti hanya karena Al Bouti sering mengkritik kekeliruan-kekeliruan Syaikh Albani.

Wahabi sebagai kaum yang anti kritik karena merasa satu-satunya kaum yang paling benar dan satu-satunya golongan penghuni surga kelak, maka mereka akan selalu membantah sebisa-bisanya setiap fakta kesalahan-kesalahan yang disodorkan kepada mereka. Bisa jadi mereka selalu punya persepsi terhadap dirinya sendiri; “orang paling benar kok dipersalahkan?” Sampai-sampai ketika Albani terpojok tidak bisa menghindar dari fakta-fakta kesalahannya, Al bani bahkan berdo’a dengan sejelek-jelek do’a kepada ulama Aswaja yang menjadi pengkritiknya.

Albani berdo’a: “Aku mohon kepada Allah agar Allah memanjangkan umurmu (wahai Al-Buuthy) dan Allah membongkar rahasia keburukanmu”.

Layakkah Al Albani disebut sebagai Ulama dengan do’a jelek seperti itu? Bandingkan dengan do’a Syaikh Al Bouti terhadap oarng-orang yang membencinya. Pada beberapa hari sebelum kewafatannya, Al Bouti berkata: “Setiap apa yang berlaku padaku atau yang menuduhku daripada ijtihadku, maka aku harap ia tidak terlepas dari ganjaran ijtihad.” (maksudnya: yang tuduhannya benar mendapat dua ganjaran dan yang tidak benar mendapat satu ganjaran. Seperti ucapan syaikh al Bouti inilah seharusnya ucapan seoarang Ulama yang layak disebut sebagai ulama Shalih).

Firanda dengan Penuh Dendam Menyangka Do’a Albani Sudah Terkabul

Benarkah do’a jelek Albani kepada Al Bouti sudah terkabul sebagaimana yang dikhayalkan Firanda? Ternyata tidak, do’a Albani tidak dikabulkan Allah Swt, justru do’a tersebut dijawab Allah dengan akhir hayat Al Bouti yang KHUSNUL KHOTIMAH, di mana tanda-tandanya Al Bouti wafat dalam kematian syahid, amin….

Ada banyak tanda-tanda kematian syahid, dan sedikitnya ada dua tanda mati syahid bagi kewafatan Syaikh Al Bouti :

1- Syaikh Al Bouti meninggal pada saat mengerjakan amal shaleh.

Ibnu Abbas ra. berkata : “Pergi diwaktu pagi atau sora ke mesjid untuk mengajar ilmu agama lebih baik disisi Allah daripada jihad fisabilillah.” (R. Abnu An Najar, Kitab Irsyadul ‘Ibad)

2- Syaikh Al Bouti wafat pada malam jum’at.

Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah: “Tidaklah seorang muslim yang wafat pada hari jum’at atau pada malam jum’at kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari siksa kubur” (HR. Ahmad).

Al-Habib Ali Al-Jufri seorang Ulama Aswaja internasional dari Yaman mengatakan: “Aku telah menelefonnya dua minggu sebelum kewafatannya dan beliau (Syeikh Dr. M. Said Ramadhan Al-Bouti) berkata pada akhir percakapan: “Tidak akan lama umurku melainkan beberapa hari lagi. Sesungguhnya aku sedang mencium bau surga dari belakangnya. Jangan lupa wahai saudaraku untuk mendoakan aku.” (Habib Rizieq shihab).

Dekianlah proses kematian khas para Ulama Aswaja, kelak di kemudian hari, kematian Syaik al Bouti akan dicatat sebagai kematian yang indah untuk dikisahkan, menambah daftar kisah-kisah indah kematian khusnul khotimah para Ulama Aswaja, yaitu kematian-kematian yang sangat dikenali proses kematiannya, tanpa teka-teki, tanpa kemisteriusan, tak perlu dirahasiakan sebagaimana proses kematian para ulama suu’. Alhamdulillah wa syukru lillah….

Al fatihah…. Semoga Allah menerima kematian Syaikh Al Bouti sebagai kematian syahid, amin….

Siapakah Syaikh Mohammad Said Ramadhan Al Bouti ?
Syaikh Mohammad Said Ramadhan Al Bouti adalah sosok ulama yang sangat dihormatii oleh para ulama dan pemikir muslim dari berbagai penjuru dunia, karena ketinggian ilmu dan kehebatan argumentasinya dalam berbagai diskusi. Menjelang akhir hayatnya, Said Al Bouti aktif memberikan cermah/pengajian di beberapa masjid di Damaskus. Pengajian Mingu Malam (al-Hikam li Athoillah as-Sakandari) dan Kamis malam (Riyadlush-Shalihin li al-Imam an-Nawawi) di Masjid al-Iman Damaskus selalu dipenuhi oleh ribuan kaum muslimin yang haus akan ilmu.

Ada 60 Buku Karya-Karya DR. Mohammad Said Ramadhan Al Bouti, berikut ini adalah di antaranya:

Muhadhorot Fil Fiqhil Muqharin Ma’a Muqaddimati Fi Bayani Asbabi Ikhtilafi al-Fuqaha’ Wa Ahammiyyati Dirasatil Fiqhil Muqarin (Problematika Dalam Fiqh Muqarin, Sebab Terjadinya Perbedaan Fuqaha’, Dan Pentingnya Mempelajari Fiqh Muqarin) محاضرات في الفقه المقارن مع مقدمه في بيان اسباب اختلاف الفقهاء و اهميه دراسه الفقه المقارن
Al-Islam Maladz Kulli Mujtama’at Insaniyyah; Limadza Wa Kaifa? (Islam Tempat Berlindung Seluruh Masyarakat Sosial; Mengapa dan Bagaimana?) محاضرات في الفقه المقارن مع مقدمه في بيان اسباب اختلاف الفقهاء و اهميه دراسه الفقه المقارن
Al Jihad Fil Islam; Kaifa Nafhamuhu ? Wa Kaifa Numarisuhu? (Jihad dalam Islam; Bagaimana Kita Memahami dan Melaksanakannya? الاسلام ملاذ كل المجتمعات الانسانيه:لماذا..و كيف 4. Salafiyyah; Marhalah Zamaniyyah Mubarakah La Madzhab Islami السلفيه:مرحله زمنيه مباركه لا مذهب اسلامي
Al ‘Uqhubat Islamiyyah; Wa ‘Aqduhu al-Tanaqhudhu Bainaha Wa Baina Ma Yusamma Bithobi’ihal ‘Ashri العقوبات الاسلاميه:و عقده التناقض بينها و بين ما يسمي بطبيعه العصر
Hurriyatul Insan Fi Dhilli ‘Ubudiyyahatihi Lillah (Kebebasan Manusia Dalam Beribadah) حريه الانسان في ظل عبوديته لله
Difa’ ‘An Islam Wa Tarikh (Belaan Terhadap Islam dan sejarah) دفاع عن الاسلام و التاريخ 8. Al Islam Wa ‘Asru; Tahaddiyat Wa ‘Afaq (Islam dan Modernisme; Sebuah Tantangan dan Harapan) الاسلام و العصر:تحديات و افاق
Al Aqidah Al Islamiyyah wa Al Fikr al Mu’asirah
Al La Madzhabiyyah Akhtaru Bid’atin Tuhaddidu as Syari’ah Al Islamiyyah
Al Mazdhab al Iqtishady Baina Syuyu’iyyah Wal Islam
Dhawabitu Al Maslahat Fi As Syariah al Islamiyyah
Fi Sabilillahi Wa Al Haq
Fiqhus Sirah
Hiwar Haula Musykilati Hadhariyyah
Kubra Yaqiniyyati al Kauniyyah
Mbahitsul Kitab Wa As Sunnah min ‘Ilmi Ushulil Fiqhi
Mamuzain, Qishatu Hubbub Nabati Fi Al Ardhi wa Aina’u fi As Sama’, Mutarjamah
Manhaj Al Hadharah al Insaniyyah Al Jadaliyyah
Manhaj Al ‘Audah Ilal Islam
Masalatu Tahdidi an Nashli Wiqayatn wa ‘Ilajan
Min Al fikri wa Al Qalbi
Min Rawaiyl Qur’an
Naqdul Auhami Al Maddiyah Al Jadaliyah
Tajribatut Tarbiyah Al Islamiyyah Fi Mizan Al Bahts
Al insan Wa Adatullahi Fi Al Ardli
Al islamu Wa Muskilatus sabab
Bathinul Ismi al Khatar Fi Hayatl Muslimin
Hakadza Fal Nad’u al Islam
Ila Kulli fatatin Tu’minu Billah
Man Huwa Sayyidu al Qadri fi Hayatil Insan
Minal Mas’ul ‘An Takhallufi Al Muslimin
Min Asrari Alk Manhaj Al Islami
Semoga buku-buku karya Syaikh Al Bouti menjadi amal shalih yang akan terus mengalirkan pahala kepadanya, dan kami berharap di Indonesia nantinya akan bermunculan buku-buku terjemahan bahasa Indonesia dari karya-karya syaikh Al Bouti. Semoga harapan kami menjadi kenyataan, dan terus tetap waspadai dari tangan-tangan jahil pemalsuan.

Untuk memperjelas tanda-tanda kematian syahid Syaikh Al Bouti:
Ternyata jasad syekh al-Bhuti sedang sujud dalam keadaan mendekap Al-Qur’an. Karena yg saya baca demikian….

Jadi ada 6 Tanda ke Khusnul Khotimahan dan kesyahidan syekh al-Bhuti :
1. Meninggal dibunuh oleh sesama muslim yang membencinya sedangkan beliau adalah seorang ulama yang shaleh, zuhud, dan wara’
2. Meninggal di malam Jum’at, sehingga mendapat jaminan terbebas dari azab kubur
3. Meninggal sedang di dalam masjid (di tempat yang mulia)
4. Meninggal sedang menyampaikan ilmu ( orang yang wafatnya sedang mencari ilmu maka sangat dekat derajatnya dengan para Nabi, sedangkan syekh al-Bhuti tidak hanya sedang mencari ilmu, namun sedang mengajarkan ilmu agama kepada para jama’ahnya)
5. Meninggal sedang bersujud (muslim yang wafatnya sedang bersujud maka berguguranlah dosa-dosanya)
6. Meninggal dalam keadaan mendekap al-Qur’an….

By: Abah Rudi

ANDAI TERJADI


Apabila negara-negara Islam yang lain dilanda peperangan atau diserang oleh askar kafir….. kita sering mendengar pemimpin-pemimpin kita menggunakan modal seperti ini.."Kita patut bersyukur Malaysia aman dan damai…"

Tetapi pernahkah kita berfikir untuk sejenak, sejarah ditulis setelah ia berlaku, tetapi sejarah tidak dapat diramal ketika ia sedang berlaku. Ketika rakyat Islam Bosnia disembelih oleh paramilitari Serb, pada malam sebelumnya mereka hidup seperti biasa dan tidak pernah terlintas bahawa keesokan harinya akan bermulanya hari celaka bagi mereka. Jadi, untuk sejenak cuba kita berfikir dalam bentuk reverse engineering iaitu: Bagaimana jika kita yang diserang oleh kuasa kuffar seperti negara Islam lain, dan negara Islam yang lain pula jadi seperti kita?

Mungkin suatu hari..
Amerika menyatakan Malaysia sarang pengganas..Alasannya masyarakat Malaysia sedang mengalami perang saudara kerana kejahatan pemimpin atau sebaliknya. Katanya lagi pejuang Hizbullah,Al-Qaeda,Militan Filipina atau Jemaah Islamiah terlibat di Malaysia

…Lalu menghantar Kapal Pengangkut Pesawatnya (CARRIER) di Selat Melaka dan di Laut China Selatan. Menghantar kapal selam nuklearnya dgn muatan peluru berpandu membawa armada tentera untuk menyerang malaysia …

Amerika menyuruh negara berhampiran dengan Malaysia yang merupakan sekutu rapatnya Singa**** di selatan, T***land di Utara dan Philip***** di Timur menyerang Malaysia dengan alasan memburu pengganas al-Qaeda atau Hizbullah sama seperti alasan Israel menyerang Lubnan.Sama alasan Amerika menceroboh LIBYA!

Walaupun Malaysia kata Malaysia negara bebas pengganas,tapi tentera Kuffar tetap menyerang Malaysia juga sama seperti mereka menyerang Iraq kerana mereka dakwa Iraq ada senjata pemusnah, Afghanistan ada Pengganas Taliban, Lubnan ada Pengganas Hibullah dan Malaysia mengalami perang saudara.Media yang dikawal Yahudi memberitahu penduduk dunia,Malaysia dalam keadaan kritikal dan perlukan bantuan.PBB pula bertindak menghantar tentera NATO.
Malaysia tetap mempertahankan Malaysia, tidak ada pengganas dan segala kesulitan sedang diperbaiki sebaik-baiknya melalui pelbagai rundingan sesama masyarakat.Tetapi suara kita tidak dihiraukan sama seperti mereka tidak hiraukan Afghanistan , Iraq dan Lubnan.

Sebelum tiba saat MALAYSIA DISERANG ini Perdana Menteri kita… YB Wakil Rakyat… Parlimen dan ADUN… Tauke-tauke Cina yang kaya… semua cabut lari ke keluar negara dengan jet dan pesawat peribadi masing-masing. Mereka ada duit untuk cari perlindungan di luar negara.
Tinggallah rakyat Melayu Islam yang miskin hina ini di negara sendiri, menunggu masa untuk diserang oleh tentera Kuffar Amerika dan sekutunya. Barulah rakyat tahu bahawa pemimpin Melayu dan tauke cina yang dijadikan pemimpin sebelum ini tidak sama seperti Khalifah Umar Al-Khattab… Khalifah Ali Abi Thalib… Khalifah Khalid Al-Walid… Khalifah Salahuddin Al-Ayubbi… yang sanggup berada dibarisan hadapan berdepan musuh-musuh Islam.

Saat Peperangan bermula….

Tempat yang mula-mula sekali dibom adalah Putrajaya, diikuti negeri-negeri lain. Amerika dan Sekutunya mengebom…melancar peluru berpandu… membedil…menembak rakyat Malaysia…mereka membunuh Orang tua… perempuan dan Anak-anak kecil orang Melayu islam kita…sama seperti Yahudi menembak dan membunuh rakyat Palestin yang tak berdosa!!!
Amerika dan sekutunya menyerang MALAYSIA secara besar-besaran. Apabila selesai pesawat pejuang di Selat Melaka mengebom Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur . Datang lagi pesawat musuh silih berganti…..

Debaran semakin memuncak dalam jiwa rakyat.Ada yang menangis ketakutan.Ada yang kelaparan.Ada yang menjadi setengah gila mencari keluarga yang hilang.Telefon tidak berguna lagi untuk berhubung.Facebook tidak berguna lagi untuk meluahkan perasaan.
Apabila selesai pesawat pejuang di laut China Selatan mengebom Kelantan, Terengganu, Pahang….datang lagi pesawat musuh silih berganti….

Johor pula dibedil dengan peluru berpandu jarak sederhana Singa****… diserang dengan jet-jet pejuang yang sentiasa melalui ruang udaranya… menghujani bom-bom dan roket…kemudian Johor dan negeri sembilan dapat ditawan tentera musuh.Asap putih menyusur di celah dedaun pokok nan rimbun itu. Kepulan yang naik menjulang langit, menutupi sebahagian hadapan rumah Kiri kanan tingkap terbuka lebar, memuntahkan haba panas yang mencengkam rasa. Pedih mata, tak terkata hingga nafas tercungap-cungap dada

Anda di berada di Terengganu….Pasukan Darat tentera Bersekutu mara dari bahagian Pantai Timur seperti Jepun mendarat dahulu…Tentera Bersekutu semakin dekat dengan rumah anda… menentang pintu rumah anda….anda bersama dengan Isteri yang sarat mengandung dan 3 orang anak ketakutan dalam rumah…Keributan dan kekalutan dasyat pagi itu, disaksikan fajar.
Tragedi menghayat hati pun memulakan kisah lukanya.Tentera bersekutu memperkosa anak perempuan yang berusia 12 tahun anda depan mata anda…sebagaimana tentera Sebia memperkosa umat Islam Bosnia …muncung senapang ditujukan di kepala anda…
Anak perempuan kesayangan anda yang anda bawa berjalan-jalan setiap hujung minggu diacukan muncung senapang…

"DAMMMMMM"…anak kesayangan anda mati ditembak oleh tentera bersekutu..Serpihan otaknya melekat pada dinding.

Sebelum ini anda melihat anak umat islam Lubnan, Palestin mati ditembak.. anda tidak mempunyai perasaan apa-apa… sekarang berlaku kepada diri sendiri… baru tahu perasaan sedih anak mati ditembak di depan mata…Seorang anak anda berumur 5 tahun diambil oleh salah seorang tentera anutan Syiah lalu dimasukkan kedalam oven pembakar kerana anak anda bernama Aisyah ataupun Umar.Mereka memaksa anda melihat bagaimana anak anda dibakar hidup-hidup dan mati perlahan-lahan.Sebagaimana mereka melakukannya di Baghdad.

Anda mengalirkan air mata… INGAT AKAN ALLAH…Selama ini anda hanya sibuk mengumpul kekayaan..Membesarkan rumah dan memiliki kereta mewah..Tapi semuanya tidak berguna lagi.
Sekarang ujian peperangan berlaku didepan mata anda. Anda sebelum ini tidak pernah terlintas dengan peperangan. Kita sering disogokkan negara kita aman, tiada peperangan, tiada pertumpahan darah tiba-tiba hari ini diuji berlaku peperangan.

Dipuncak bukit anda melihat kampung halaman anda terbakar. Mayat orang Melayu Islam bergelimpangan mati terutama golongan orang tua dan kanak-kanak yang tidak sempat melarikan diri.Ya!Kanak-kanak yang sentiasa bermain bersama anak anda,orang-orang tua yang sentiasa anda tegur apabila di kedai kopi.

Diatas bukit itu juga…anda melihat beribu-ribu Tentera bersekutu berkumpul untuk membunuh dan menembak saki-baki orang Melayu Islam yang masih selamat… mengeledah setiap ruang kononnya memburu Al-Qaeda, Hizbullah atau Jemaah Islamiah…Padahal mereka melakukan penghapusan kaum Melayu Islam..


Anda bertanya kepada diri "Mengapa mereka lakukan walaupun kita menafikan tiada pengganas di Malaysia?"..

Selama ini anda hidup dalam kedamaian anda tidak pernah mengambil tahu sejarah Kemelayuan.Anda tidak tahu Melayu sangat ditakuti Yahudi.Orientalis dan Sejarawan mereka percaya keturunan Siti Qaturah yang melahirkan bangsa Melayu akan menyembelih bangsa mereka di akhir zaman seperti yang dinyatakan dalam kitab-kitab kuno Yahudi.

Anda tidak tahu tanah Melayu luasnya ke timur mencecah tanah Okinawa Jepun,baratnya menyentuh peta India,selatannya hingga ke Jawa dan utara menjejak Champa!Anda tidak sedar Imprealisma membahagi-bahagikan memecahkan tanah ini seperti sel yang mengalami diffusion.Sehingga saki-baki kerajaan Melayu hanya terdapat di selatan Siam,Melaka,kepulauan Sumatera dan Jawa sahaja.Tidak cukup dengan itu,mereka menghantar pula British dan Belanda memisahkan rumpun Melayu di Nusantara.Malangnya anda percaya Tanah Melayu itu bermula dari Perlis hingga ke Johor.Anda sebenarnya BUTA kerana membutakan diri! Anda kata Sejarah langsung tidak berguna...

............................................

Sementara menunggu sakaratul maut menjemput anda apabila anda terjumpa dengan Tentera bersekutu nanti….
Apa yang anda harapkan pada masa itu????
Tiada perkara lain yang anda harapkan kecuali…

Bantuan Allah dan bantuan tentera untuk membela agama Allah..
Anda mengharapkan tentera dari negara lain memberi bantuan ketenteraan kepada Malaysia. Anda mengharapkan saudara seagama datang melindungi daripada tentera Kuffar … Anda mengharapkan bantuan tentera fi sabilillah daripada negara jiran!

Tetapi tunggu punya tunggu…. bantuan ketenteraan tidak kunjung tiba…
ANDA terdengar ucapan daripada pemimpin negara Islam yang lain menyatakan:

"Kami Negara-Negara Islam Mengutuk tentera PENCEROBOH menyerang Malaysia "(Pengerusi OIC yang baru)

"Tujuan peperangan ini adalah untuk melindungi masyarakat daripada pengganas"
(Negara-negara Komanwel)

"Kami akan menghantar 10 000 Tentera pengaman ke MALAYSIA selepas tamat perang nanti…setelah habis kawasan Malaysia dibom oleh tentera bersekutu"
(Presiden NAM)

"Alhamdulillah… Negara kita Indonesia aman damai berbanding dengan negara Malaysia yang dilanda peperangan…Kita semua patut bersyukur… kita dapat menyambut hari raya aidilfitri dan deepavali dalam suasana yang aman harmoni"
( Presiden Indonesia- Pemimpin Malaysia selalu sebut camni)

"Tak apa… selepas peperangan tamat… Kami akan menghantar para pendakwah ke Malaysia untuk mendidik rakyat Malaysia "
( Wakil Penduduk Islam Selatan Thailand )
APA PERASAAN ANDA APABILA MENDENGAR UCAPAN PEMIMPIN-PEMIMPIN ISLAM SEPERTI DIATAS DIKALA ANDA MEMERLUKAN BANTUAN DARIPADA MEREKA??
Saya pasti masih ada pembaca berkata "Perkara ini tidak akan berlaku" dan masih bergembira dalam dunia masing-masing..

Sama seperti sangkaan saudara kita sebelum ini.Tapi?
renung-renungkan….

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda;
"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang kelaparan mengerumuni talam hidangan mereka".
Salah seorang sahabat bertanya "Apakah kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu ramai, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan "wahan" ke dalam hati kamu.
Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu wahai Rasulullah?"
Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta dunia dan takut mati".
(H.R. Abu Daud)
 

Hanya Di Malaysia !!!!

Alhamdulillah... Pereka fesyen terkenal Calvin Thoo memeluk agama Islam...

Alhamdulillah... Pereka fesyen terkenal Calvin Thoo memeluk agama Islam...Turut dijemput bersama Ustaz Dato Ismail Kamus, Dato Dr Asri dan Yb Us Solihin Mokhyi.. Calvin Thoo menyatakan beliau memilih Islam di saat mimpi dan bermimpi bersyahadah..Subhan'Allah :)

Polis Bawa Adam Adli Keluar Lokap Untuk Cari Bukti KesSepasukan polis hari ini membawa Adam Adli ke satu pejabat yang sering dikunjungi aktivis pelajar tersebut di Bangsar Utama, Kuala Lumpur untuk mengesan bahan bukti berhubung siasatan yang dijalankan ke atas anak muda itu.

Seramai lebih 10 orang anggota polis berpakaian preman tiba di pejabat tersebut, yang terletak di tingkat atas di deretan rumah kedai itu, pada kira-kira jam 4.15 petang ini.
Adam, yang bergari dan dikawal ketat anggota polis, kelihatan letih tetapi ceria apabila disapa teman-temannya di pejabat tersebut.
Beliau yang digantung pengajiannya di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) juga sempat menjamah beberapa suap laksa dan menghirup minuman bertenaga 100 Plus yang diberikan oleh rakannya sekalipun dalam keadaan bergari.
Beliau turut dibawa ke satu kenderaan yang digunakan Adam, bagi mengesan bahan bukti tersebut, sebelum beredar kira-kira 20 minit kemudian.

Seorang pengerusi jawatankuasa BERSIH, Mandeep Singh, yang turut berada di kediaman tersebut ketika operasi berkenaan berkata, polis bagaimanapun tidak membuat apa-apa rampasan.

adam adli raid 190513Bapa Adam, Abdul Halim Abdul Hamid, 52, yang ditemui ketika operasi polis di Bangsar Utama itu berkata beliau berbangga dengan anak lelakinya itu.

Gambar tokguru

Gambar tokguru di majlis kesyukuran perkahwinan anak Dato Dr Nik Mazian sebentar tadi di Gelanggang Seni.... Oleh Ustaz Fadhli Shaari.

Alhamdulilah TG makin sihat

Penurunan Harga Minyak.

Terkini!!! 

Kerajaan hari ini mengesahkan bahawa semua harga minyak akan diturunkan sebanyak 50 sen se liter, di semua stesen minyak kecuali yang terletak di negeri negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat seperti Pulau Pinang, Kelantan dan juga Selangor.
Perkara ini telah disahkan selepas selesai sahaja Mesyuarat Majlis Saudagar Minyak yang berlangsung di Shah Alam sebentar tadi.
Dalam Mesyuarat nya petang tadi, sebulat suara bersetuju untuk menghapuskan cukai yang dikenakan pada premis premis syarikat minyak, dengan itu harga minyak mampu diturunkan sebanyak 35 peratus untuk setiap kategori akan berkuatkuasa pada pukul 12 malam ini.
Sumber itu juga menegaskan, penurunan harga tersebut juga akan dapat dinikmati oleh semua kenderaan yang mengisi minyak di stesen tersebut walaupun tidak menpunyai no pendaftaran di negeri yang di perintah.


Berikut adalah senarai minyak yang terlibat dengan penurunan harga, 1.Minyak Angin 2.Minyak Senyonyong 3.Minyak Gamat 4.Minyak Dagu 5.Minyak Pengasih.
6.Jgn Naik Minyak yo..

Ahak... Ahak..... tersodak pulak.

Ok fakta tak dilaporkan oleh media2 propaganda. tahukah anda? Tahniah pengundi bangla anda meringankan beban umno

Veteran Umno arah anggota boikot AirAsia, AirAsia X


2:25PM Mei 19 2013 
Persatuan Veteran Umno mengeluarkan arahan kepada anggotanya supaya memboikot perkhidmatan penerbangan tambang murah AirAsia dan AirAsia X berikut kenyataan seorang pegawai tinggi syarikat AirAsia X yang didakwa mencerca akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Laporan edisi hujung minggu akhbar tersebut hari ini memetik kenyataan setiausaha Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakub yang mahu anggota persatuan tersebut menunjukkan reaksi balas itu atas sikap yang ditunjukkan ketua pegawai eksekutif AirAsia X Azran Osman-Rani.

Tindakan itu juga ekoran kegagalan AirAsia X memecat Azran dari jawatan tersebut, kata Mustapha yang menganggap dakwaan cercaan ke atas Utusan itu sebagai penghinaan ke atas kaum Melayu.

"Kenyataan Azran benar-benar menghina Melayu. Oleh kerana AirAsia X tidak mahu menghukumnya, maka veteran UMNO akan menghukum AirAsia X dan AirAsia dengan memboikot kedua-dua syarikat ini.

"Bagi kami Azran adalah lambang Melayu yang lupa identiti bangsanya. Inilah Melayu yang dikatakan kacang lupakan kulit. Individu seperti inilah yang menjadikan Melayu hilang identiti malah sanggup menggadai maruah bangsa sendiri," katanya.

Menurut Utusan, Azran dalam tulisannya di Facebook menulis: "I am Malaysian. I am anti-racism. I am disgusted by Utusan's editorial stance. (Saya rakyat Malaysia. Saya antiperkauman. Saya meluat dengan pendirian pengarang Utusan),"

Azran juga mengumumkan untuk menarikh balik iklan AirAsia, di Utusan Malaysia dan menyebut: "Utusan sudah lama tidak relevan. Jumlah pembaca merosot kerana minda pengarang sempit. Utusan tidak mewakili Melayu Malaysia."

AirAsia merupakan antara pembeli ruang iklan utama di media Malaysia.

Veteran Umno arah anggota boikot AirAsia, AirAsia X


2:25PM Mei 19 2013 
Persatuan Veteran Umno mengeluarkan arahan kepada anggotanya supaya memboikot perkhidmatan penerbangan tambang murah AirAsia dan AirAsia X berikut kenyataan seorang pegawai tinggi syarikat AirAsia X yang didakwa mencerca akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Laporan edisi hujung minggu akhbar tersebut hari ini memetik kenyataan setiausaha Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakub yang mahu anggota persatuan tersebut menunjukkan reaksi balas itu atas sikap yang ditunjukkan ketua pegawai eksekutif AirAsia X Azran Osman-Rani.

Tindakan itu juga ekoran kegagalan AirAsia X memecat Azran dari jawatan tersebut, kata Mustapha yang menganggap dakwaan cercaan ke atas Utusan itu sebagai penghinaan ke atas kaum Melayu.

"Kenyataan Azran benar-benar menghina Melayu. Oleh kerana AirAsia X tidak mahu menghukumnya, maka veteran UMNO akan menghukum AirAsia X dan AirAsia dengan memboikot kedua-dua syarikat ini.

"Bagi kami Azran adalah lambang Melayu yang lupa identiti bangsanya. Inilah Melayu yang dikatakan kacang lupakan kulit. Individu seperti inilah yang menjadikan Melayu hilang identiti malah sanggup menggadai maruah bangsa sendiri," katanya.

Menurut Utusan, Azran dalam tulisannya di Facebook menulis: "I am Malaysian. I am anti-racism. I am disgusted by Utusan's editorial stance. (Saya rakyat Malaysia. Saya antiperkauman. Saya meluat dengan pendirian pengarang Utusan),"

Azran juga mengumumkan untuk menarikh balik iklan AirAsia, di Utusan Malaysia dan menyebut: "Utusan sudah lama tidak relevan. Jumlah pembaca merosot kerana minda pengarang sempit. Utusan tidak mewakili Melayu Malaysia."

AirAsia merupakan antara pembeli ruang iklan utama di media Malaysia.