Wednesday, September 30, 2015

Snowden muncul di Twitter

MESEJ pertama Snowden di Twitter. - Foto EPA
WASHINGTON: Edward Snowden kini muncul daripada persembunyian - di Twitter. Snowden, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) yang mendedahkan butiran program pengintipan Amerika Syarikat, membuka akaun Twitter dari tempat persembunyiannya di Russia dengan menggunakan nama mudah - @Snowden.
Beliau menarik lebih 171,000 pengikut selepas kira-kira sejam dan meningkat kepada 740,000 pengikut menjelang petang. Namun Snowden hanya mengikuti satu akaun Twitter, iaitu bekas majikannya.
"Sementara itu, ribuan orang di Fort Meade baru membuka Twitter," kata Snowden, merujuk Pangkalan Tentera Darat AS di Maryland yang menjadi ibu pejabat NSA.
Mesej pertama Snowden di Twitter ialah: "Bolehkah anda mendengar saya sekarang?" Mesej itu yang meminjam kata-kata dalam iklan televisyen sebuah syarikat pengendali rangkaian telefon, dikongsi semula 25,000 kali dalam tempoh sejam.
Dalam profil akaun Twitter, Snowden menggambarkan dirinya sebagai "Saya pernah bekerja dengan kerajaan. Sekarang saya bekerja untuk orang awam."
Penyokong beliau melihat Snowden sebagai pendedah perbuatan keterlaluan kerajaan tetapi kerajaan AS memfailkan dakwaan pengintipan terhadap beliau kerana membocorkan maklumat risikan. - Reuters
EDWARD Snowden muncul pada sidang video yang disiarkan secara langsung dari Moscow pada satu acara di Honolulu pada Februari lalu. - Foto AP

Pakai topeng elak tekanan kerja


30 September 2015 2:19 AM
HANGZHOU 29 Sept. – Sebuah syarikat pembangunan di Hangzhou, timur China membenarkan kakitangannya memakai pelbagai jenis topeng muka bagi membantu diri mereka berasa lebih yakin dan mengendalikan tekanan apabila berurusan dengan pihak atasan.
Kakitangan firma Songcheng Performance Development yang mengendalikan sebuah taman tema perfileman terbesar di Zhejiang, dibenarkan berbuat demikian sempena hari mengurangkan tekanan, ‘De-stress Day’ yang diadakan pada 23 September lalu.
Menurut portal Mail Online, pelbagai jenis topeng termasuk watak kartun Angry Bird dan Minion dipakai oleh kakitangan syarikat bagi membina keyakinan diri yang lebih tinggi.
Seorang pengurus yang enggan dikenali berkata, program tersebut ternyata membuahkan hasil apabila ramai kakitangan lebih berkeya­kinan apabila berdepan dengan bos masing-masing.
Jelasnya, dia berharap idea ber­kenaan akan membantu kakitangan berasa selesa apabila bertugas terutamanya pada sesi membentangkan pendapat ketika mesyuarat.
“Melalui aktiviti ini, kakitangan boleh menrasai keseimbangan antara kerja dan berhibur.
“Program ini dapat membantu mereka menangani tekanan di tempat kerja,” katanya.
Program itu turut mendapat maklum balas positif daripada pengguna laman sosial Weibo yang ­menyifatkan kakitangan syarikat berkenaan memiliki manfaat yang baik kerana boleh menyembunyikan muka.
“Pihak atasan syarikat itu tidak perlu menunjukkan sebarang emosi terutamanya perasaan marah apabila mereka bermesyuarat bersama. Mereka hanya boleh membuat muka selamba sahaja,” jelas seorang pengguna Weibo.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pakai-topeng-elak-tekanan-kerja-1.141323#sthash.eLA2p70p.dpuf