Sunday, August 28, 2011

Gaddafi terus diburu
TRIPOLI: Pihak pemberontak Libya telah menguasai Ras Jdir, sebuah pos di sempadan negara itu dengan Tunisia, yang dipercayai mungkin digunakan Encik Muammar Gaddafi untuk melarikan diri dari Libya, sedang usaha memburu beliau diteruskan semalam.

Sedang pertempuran terus berlaku di beberapa tempat dengan pihak pemberontak mengukuhkan kedudukan mereka di Tripoli, fokus operasi mereka kini beralih kepada era pasca Gaddafi dengan gesaan ke arah perdamaian dan satu peralihan secara aman.
Pihak pemberontak lewat kelmarin mendakwa telah mencapai satu kejayaan ketenteraan baru dengan menguasai Ras Jdir, manakala seorang pegawai Tunisia berkata pihak pro-Gaddafi melarikan diri sedang lebih 100 pemberontak tiba di tempat itu dan mengibarkan benderanya.
Sedang salah satu laluan untuk melarikan diri bagi Encik Gaddafi ditutup, agensi berita rasmi Mesir, MENA, memetik satu sumber pemberontak sebagai berkata bahawa satu konvoi enam kereta berperisai yang mungkin membawa para pegawai Libya, dan mungkin juga Encik Gaddafi, telah berlepas ke Algeria.

Sumber itu dipetik sebagai berkata bahawa sekumpulan kereta itu telah diiringi oleh askar-askar propemerintah sehingga ia tiba di bandar Ghadames di Algeria.Pihak pemberontak gagal mengejar mereka kerana kekurangan bekalan senjata dan peralatan.
'Kami rasa mereka membawa para pegawai tinggi Libya, mungkin juga membawa Gaddafi dan anak-anak lelakinya,' kata sumber itu.
Algeria enggan mengiktiraf Majlis Peralihan Negara (NTC) Libya kelmarin, sambil mendesak bahawa ia akan mematuhi dasar 'berkecuali ketat' yang dipegangnya sejak permulaan konflik di Libya.
Pihak pemberontak mahu mencari Encik Gaddafi supaya mereka boleh mengisytiharkan kemenangan sejak berlakunya pemberontakan terhadap pemimpin Libya itu enam bulan lalu. -- AFP.
http://kerajaanrakyat.blogspot.com/2011/08/gaddafi-terus-diburu.html#more

Gaddafi: Mahu Runding Atau Helah?TRIPOLI, 28 Ogos - Pemimpin Libya Muammar Gaddafi menyatakan kesediaan untuk berunding mengenai peralihan kuasa, demikian menurut jurucakapnya hari ini.
Jurucakap itu memberitahu sebuah agensi berita bahawa perundingan akan diketuai oleh salah seorang anak Muammar, Saadi.
Pejuang-pejuang pemberontak kini menguasai kebanyakan kawasan di Libya termasuk ibu negara Tripoli. Muammar dipercayai masih bersembunyi di ibu negara Libya sejak ia jadi sasaran pemberontak. Lapor BBC menyebut tawaran terbaru ini satu lagi helah Muammar dan pengikutnya. (IH) 

Dunia hampir kiamat : Anak Kembar Yang Aneh, Satu Ibu Dari Dua Ayah Yang Berbeza
 

28/08/2011 
Dari Jutaan Anak Kembar Hanya Satu Ini yang Kembar Beza Ayah
Aalbaek, Denmark- dikurniakan  anak kembar sudah bukan hal yang aneh meski tak semua orang beruntung mengalaminya. Namun yang ini benar-benar beza dan hanya terjadi pada 1 dari 1 billion kelahiran anak kembar, kerana keduanya berasal dari ayah yang berbeda.
Charlotte Hilbrandt, perempuan 36 tahun dari Aalbaek, Denmark cukup beruntung dikurniakan  anak kembar yang kini sudah berusia  6 tahun. Keduanya yakniMarcus dan Lucas sama-sama lahir tanggal 23 Agustus 2005 dan hanya terpaut tepat 48 minit.

Meski lahir nyaris bersamaan, kedua kanak-kanak ini tidak kembar identik alias memiliki perbezaan fisikal dan mental yang nyata. Marcus yang lahir lebih dulu pada pukul 01.35 berperawakan pendek dan gemuk namun enerjetik dan berambut merah, sedangkan Lucas yang lahir pukul 02.23 lebih jangkung, berambut perang dan cenderung kalem.

Tak heran jika sifat kedua anak kembar ini bagaikan bumi dan langit, sebab hasil tes DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) mengungkap sebuah fakta yang sangat mengejutkanMarcus dan Lucas adalah saudara kembar dari satu ibu, namun dipastikan 100 persen keduanya berasal dari 2 ayah yang berbeda!

Sebelum mengandung anak kembar, Charlotte berstatus sebagai isteri dari Michael dan telah memiliki 2 anak yakni Philips (12 tahun) dan Victor (8 tahun). Namun pada Ogos 2004, pasangan suami isteri ini bercerai kerana merasa tidak ada kesesuaian yang tidak mungkin lagi dipertahankan.
Karena tidak ingin terlalu lama menjanda, Charlotte segera bertemu pacar barunya bernama Tommy di sebuah bar di Aalbaek. Singkat cerita, 2 sejoli ini langsung akrab hingga suatu ketika keduanya tidak boleh menahan diri untuk berhubungan intim.

Tak disangka, mantan suami Charlotte, Michael masih berharap boleh rujuk dan pada suatu ketika berhasil meluluhkan hati mantan isterinya. Mungkin kerana terhanyut romantisme masa lalu, pasangan ini terlibat hubungan intim hanya dalam jeda 48 jam sejak Charlotte melakukan hal yang sama dengan Tommy.

Skandal itu akhirnya terbongkar juga sehingga Michael dan Tommy sama-sama menuntut penjelasan status siapa ayah kandung dari kedua anak kembar tersebut. Meski penasaran, Charlotte dan kedua lelaki tersebut belum melakukan tes DNA hingga Marcus dan Lucas berusia 1 tahun.

Kebenaran akhirnya terungkap dan anehnya, tidak ada satupun pihak yang dikecewakan oleh hasil tes DNA. Charlotte dan kedua lelaki ini sama-sama berhak menjadi orangtua kandung, kerana Marcus memiliki kesesuaian DNA dengan Michael sedangkan Lucas mewarisi DNA Tommy.

Kes kembar dari 2 ayah yang berbeda seperti yang dialami Charlotte terbilang sangat langka. Dikutip dari Mirror.co.uk, Minggu (28/8/2011), kejadian ini hanya terjadi pada 1 dari 1 billioan kes kelahiran bayi kembar.
sumber:adaapeyep

Lelaki Ini Miliki Ekor Sepanjang 33 Cmhttp://idahsalam.blogspot.com/


 
 Gistink.Info - Tak ada yang aneh dari sosok Chandre Oram. Hanya, lelaki dari   Alipurduar, Bengal Barat, India, ini memiliki daging tumbuh bertulang lunak sepanjang 33 sentimeter yang menyembul dari tulang ekornya.

Di tengah tradisi Hindu yang masih kental, masyarakat setempat meyakini Oram sebagai reinkarnasi Hanoman atau titisan Dewa Monyet. "Banyak orang sembuh dari penyakit parah ketika mereka menyentuh ekor saya," katanya seperti laporan  dari Daily Time.

Sejak tahun lalu, Oram sudah menarik perhatian masyarakat India juga luar negara. Ia menjadi pusat perhatian setelah ribuan orang rela beratur demi mendapat keberuntungan setelah menyentuh ekornya.

Populariti itu tak sepenuhnya membuat Oram merasa beruntung. Gara-gara ekornya, ia pernah ditolak sedikitnya 20 wanita pujaannya. "Banyak yang membatalkan berkahwin  dan pergi setelah melihat ekor saya," katanya. "Saya harus menemukan wanita yang boleh  menerima saya dan ekor saya."

Terlepas dari kepercayaan masyarakat setempat, ahli bedah terkemuka di India, Dr B Ramana, mendiagnosis Oram mengalami cacat bawaan yang membuat tulang ekornya menonjol. Meski kondisinya jarang berlaku , doktor sepenuhnya yakin Oram bukan dewa atau tuhan.

Dunia perubatan  menyebut kelainan bawaan itu sebagai spina bifida. Ditutupi banyak rambut, tulang yang menjulur itu diperkirakan terjadi akibat mutasi gen yang memicu perpanjangan tulang ekor.

Sejumlah doktor telah menawarkan  pembedahan  untuk  membuang ekor itu. tetapi, Oram dan keluarganya menolak. "Dia tak akan boleh  hidup tanpa ekornya. Ekor itu sudah menjadi sebahagian  dari hidupnya, identiti dirinya," kata Rekha,  kakak Oram.

Kes  serupa terjadi di Kota Lixing, China, tahun lalu. Seorang bayi perempuan bernama Hong Hong juga lahir dengan ekor. Berdasarkan pengamatan sinar X, ekor itu ternyatata menyambung dengan tumor jaringan lemak tulang belakang. Namun, atas persetujuan keluarga, doktor telah membuang ekor itu.

Jika Oram dan Hong Hong memiliki ekor, Huang Yuanfan, 84, dan Zhang Ruifang, 101, memiliki tanduk di kepala. Tanduk Yuanfan tumbuh hingga tujuh sentimeter di kepala bahagian belakang. Sementara tandung Ruifang tumbuh sepanjang enam sentimeter di dahinya.

Mengenai tanduk yang tumbuh di kepala dua orang  itu, doktor memperkirakan itu berasal dari keratin, substansi yang sama seperti kuku.

sumber

MEMANG SUSAH JADI MELAYU
http://tukartiub.blogspot.com/2011/08/memang-susah-jadi-melayu.html


PENGIKUT SYIAH DI KARBALA IRAQJAIM SERBU MARKAS FAHAMAN SYIAH- meloya

MELAKA 25 Ogos - Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) hari ini menyerbu sebuah rumah di Taman Paya Dalam dekat sini yang dipercayai menjadi markas sebuah kumpulan penganut fahaman Syiah.

Dalam serbuan itu, sejumlah 35,000 buku dan risalah mengenai fahaman Syiah yang telah diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri ditemui di rumah tersebut.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa JAIM, Rahimin Bani berkata, buku dan risalah yang ditemui itu telah siap dibungkus dan akan diedarkan melalui pos ke seluruh masjid dan jabatan-jabatan kerajaan.

Lebih mengejutkan, katanya, satu memorandum mengenai penubuhan Persatuan Syiah Malaysia yang akan dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin turut ditemui di situ.

"Siasatan awal mendapati, buku-buku yang akan dihantar itu datang daripada Majlis Syiah Malaysia beralamat di Ulu Tiram, Johor Bahru dan sejumlah 6,000 naskhah telah dihantar ke seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas mengetuai serbuan itu di sini, hari ini.

Antara ajaran kumpulan itu adalah menghalalkan para pengikutnya bernikah secara kontrak dan membenarkan sembahyang jamak dilakukan pada bila-bila masa walaupun bukan dalam keadaan darurat.

Pengikut ajaran tersebut juga menyanjung Ahlul Bait iaitu ahli keluarga Nabi Muhammad SAW secara keterlaluan dengan menganggap golongan itu maksum atau bebas daripada dosa serta anti para sahabat kecuali Saidina Ali.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH AKH


woit... SUSAH JADI ORANG MELAYU DI MALAYSIA INI... kah kah kah...

kah kah kah.... MAKAN DALAM GEREJA DITUDUH MURTAD.... kah kah kah...

kah kah kah.... DAPAT BATUAN DARI GEREJA DI TUDUH MURTAD.... kah kah akh

woit....YANG TERBARU.... TAK IKUT AJARAN SUNNAH WAL RASUAH KENA TANGKAP....kah kah kah...

nota:
kalau ikut ajaran sunnah wal rasuah ini
berapa ramai agaknya pengikut syiah yang akan ditangkap?
dipakistan hampir setengah penduduk ialah syiah
di iraq majhoriti syiah
di syria libanon mesir memang ramai penganut syiah
dan di iran lagi ramai
hu la la kah kah kah 

Apa Kes?..Polis Bertopeng Tendang Janda Anak Tiga


Ibu tunggal kena tendang belum sempat buka pintu
RANTAU PANJANG, 25 Ogos: Seorang armalah bagaikan bermimpi apabila rumahnya di sini tiba-tiba diserbu sekumpulan lelaki bersenjata kira-kira jam 8.30 pagi semalam.
Pintu rumahnya ditendang kumpulan lelaki terbabit yang datang tanpa diundang.
Lebih parah lagi dakwa Noraisiah Che Ghani, 40 salah seorang lelaki bertopenglengkap bersenjata itu menendang di bahagian perutnya sehingga terduduk.
”Kesannya saya mengalami sakit di bahagian pinggang dan perut sehingga sekarang. Ketika kejadian saya sedang tidur di ruang tamu tiba-tiba terperanjat mendengar bunyi kenderaan yang kuat di halaman rumah.
“Sebaik sahaja bangun dua anggota polis bertopeng menendang pintu rumah dan tendangan terkena perut sehingga saya terduduk.
“Sampai hari ini saya tidak boleh duduk lama kerana sakit di bahagian pinggang dan perut,” ujarnya berniaga sayur di Pasar Rantau Panjang.
Armalah kepada tiga anak yang berusia antara sembilan dan setahun setengah itu pada mulanya panik tidak tahu apa punca kedatangan lelaki bertopeng lengkap bersenjata.
Ujar beliau tanpa memberitahu apa sebab kedatangan mereka terus bertindak.
”Selepas lama mengeledah kemudian salah seorang anggota polis terbabit memohon maaf di atas kesilapan mereka, lalu meninggalkan rumah saya.
”Seorang anggota polis pada awalnya mendakwa kononnya saya terlibat menyeludup senjata api,” katanya yang masih tidak dapat melupakan peristiwa berkenaan ketika ditemui di rumahnya hari ini.
Ketika kejadian turut berada di rumahnya tiga anaknya, emak yang cacat penglihatan, dua adik beradiknya.
Kumpulan bersenjata itu menyelongkar segenap ruang di dalam rumahnya hampir dua jam sebelum beredar tanpa menemui sebarang barangan disyaki.
Mencerita lanjut saat-saat mencemas itu Noraisiah memberitahu beliau kemudian ditawarkan sejumlah  bayaran sebagai kos perubatan bagi menutup kes tersebut ketika datang membuat laporan polis di Balai Polis Rantau Panjang.
Menurut beliau adiknya Numi Che Ghani juga turut ditawarkan sejumlah bayaran yang sama.
Serbuan itu juga turut menjadikan adik iparnya Sopian Sautar, 31 sebagai mangsa apabila dipaksa meminum air empat botol kerana disyaki penagih dadah ketika datang menemankan Norasiah di Balai Polis.
“Pada mulanya saya enggan sebab saya berpuasa, tetapi saya dipaksa juga minum empat botol air kosong dalam botol besar selepas ujian kali pertama didapati saya negatif sebarang dadah,” ujarnya.
Menurut Norasiah selepas kejadian kira-kira jam 11 pagi beliau ke klinik berhampiran rumahnya untuk mendapatkan rawatan dan kira-kira 11 malam pula membuat laporan polis.
Sementara itu anggota Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof berharap kerajaan dan pihak polis bertanggungjawab ke atas mangsa yang ditendang sekumpulan lelaki bersenjata alasan disyaki sebagai penyeludup senjata.
“Kita minta kerajaan dan pasukan polis bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku. Mereka juga meninggalkan mangsa begitu sahaja tanpa membantunya membawa ke hospital biar pun tercedera,” katanya ketika menziarahi mangsa di rumahnya di sini.
Siti Zailah yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat turut melahirkan rasa hairan apabila salinan laporan polis yang diterima mangsa tidak sama dengan apa yang dilapor semalam.
“Dalam laporan itu, mangsa memberitahu anggota polis yang bertopeng menyerbu rumahnya dengan diacu senjata seramai hampir 20 orang, tetapi dalam laporan yang diberi kepada pengadu hanya dua orang sahaja,” katanya.
Hd
http://abushahid.wordpress.com/

Gambar Artis Nanu Bermain Anjing dan Penjelasan Blogger Kerabu Bersuara

Kami telah mengeluarkan artikel berkaitan artis Malaysia, si Nanu ni pegang dan tidur dengan anjing.
Rujuk:

http://kerabubersuara.blogspot.com/2011/08/lagi-kisah-artis-malaysia-nanu-pegang.html
Maka ramai la yang tak faham. Kita Islam ada 4 Mazhab.
MAKLUMBALAS BERKAITAN HUKUM MENYENTUH / MEMEGANG ANJING DAN KEPEKAAN UMAT ISLAM TERHADAP MAKANAN HALAL
1. PENDAHULUAN
Tulisan ini dikemukakan untuk tatapan awam sebagai menjawab aduan awam berkaitan
tindakan seorang wanita Melayu memegang anjing dan isu kepekaan masyarakat Islam
terhadap kepentingan mengambil sumber makanan halal lagi baik.
2. LATAR BELAKANG
2.1. Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah menerima aduan awam mengenai satu artikel dalam Akhbar The Star bertarikh 24 April 2010 (Sabtu) menyiarkan seorang wanita Melayu yang giat aktif menyertai secara sukarela satu pertubuhan menyelamatkan binatang terbiar seperti anjing iaitu Society, Prevention, Cruelty dan Animal(SPCA). Aktiviti seorang wanita Melayu Islam memegang seekor anak anjing telah menimbulkan isu kurang senang di kalangan pembaca akhbar tersebut.
2.2. Pengadu iaitu Nora mendakwa Akhbar The Star dianggap telah menghina Islam melalui aktiviti yang telah dilakukan oleh seorang wanita Melayu Islam. Bertitik tolak dari itu, penjelasan lanjut diketengahkan menjurus kepada isu orang Islam memelihara anjing, isu berpegang kepada sesuatu mazhab di samping kepekaan orang Islam termasuk golongan saudara baru terhadap pengambilan makanan halal terutamanya di hotel-hotel.
3. PENJELASAN BERKAITAN HUKUM ORANG ISLAM MENYENTUH / MEMEGANG ANJING MENGIKUT MAZHAB SHAFIE
3.1 Mengikut pandangan Mazhab Shafie, binatang anjing adalah termasuk dalam kategori najis mughallazah (najis berat). Kalau terkena air liur dan najisnya perlu disamak dengan air mutlak 7 kali dan sekali dengan air bercampur tanah. Menyentuh atau memegang anjing tidaklah berdosa atau menyalahi hukum Islam.
3.2 Berkaitan hukum memelihara anjing mengikut pandangan Mazhab Shafie adalah seperti berikut :
a) Diharuskan memelihara anjing untuk tujuan berburu, memelihara keselamatan rumah daripada dimasuki oleh pencuri, menjaga tanaman, rumah, harta benda dan sebagainya.
b) Tidak dibolehkan memelihara anjing untuk tujuan hobi (pet) atau dijadikan sebagai binatang hiasan di rumah. Berdasarkan syarah Imam Nawawi dalam Kitab Majd al-Musyarah wa Muhadzah, juz 9, halaman 9 menjelaskan bahawa tidak boleh memelihara anjing kecuali untuk berburu binatang, menjaga binatang ternakan, menjaga tanaman dan
menjaga keamanan rumah.
3.3 Jika dirujuk kepada pandangan Yusuf al-Qaradawi, (kitab al-Halal wa al-Haram fi al-Islam) beliau mengatakan hukum memelihara anjing sebagai binatang kesukaan adalah haram. Hal ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. yang bermaksud dari Abi Sufian bin Abu Zuhair, bahawa Nabi S.A.W. bersabda antara lain maksudnya : “Barang siapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirot”. Erti qirot hanya Allah sahaja yang mengetahui kurangnya. Hadith ini disepakati oleh Bukhari dan Muslim.
4 . PENJELASAN ISU ORANG ISLAM MENGAMBIL JALAN MUDAH TERHADAP SESUATU MAZHAB (BERKAITAN MENYENTUH ANJING / MEMELIHARA ANJING)
4.1 Pada umumnya para ulama berpendapat bahawa orang awam diharuskan berpindah-pindah mazhab dengan syarat-syarat yang tidak menyimpang daripada al-Qur’an dan al-Hadith. Ini kerana dalam kes-kes tertentu ulama – ulama Mazhab ini berbeza mengenai perkara yang furu’ (cabang) dan bukan perkara asas. Bahkan Imam-Imam Mazhab juga tidak memaksa pengikutnya hanya berpegang kepada pegangannya sahaja. Lazimnya mereka berpindah dari satu mazhab ke mazhab yang empat kerana ada sesuatu kesulitan (masyaqqah) dan ada juga yang berpindah mazhab secara berterusan atau secara sekejap sahaja (kemudian kembali semula ke mazhab asal) adalah diharuskan.
4.2 Isu berpindah-pindah mazhab adalah dibenarkan dengan syarat tidak berlaku talfiq yang diharamkan (berlaku perkara yang tidak diiktiraf oleh ulama Islam). Apakah yang dimaksudkan dengan talfiq? Talfiq di sini bermaksud diharamkan mengumpulkan atau menghimpunkan pendapat ulama di dalam satu masalah. Jika dihimpunkan dua atau tiga pandangan ulama dalam satu masalah, para pelopor mazhab tidak membenarkan dan tidak diakui oleh mazhab tersebut. Contoh, menghimpunkan cara mengambil wuduk mengikut Mazhab Syafie, Hanbali dan Maliki dalam satu ketika adalah tidak dibenarkan. Contoh lain yang lebih mudah difahami. Bolehkah dalam satu waktu seseorang itu memakai tiga jenis pakaian tradisional iaitu Cina, Melayu dan pakaian Panjabi. Ketiga-tiga pelopor pakaian tradisional tersebut tidak mengiktiraf cara pemakaian baju tradisional tersebut.
4.3 Memahami Mazhab Syafie secara umum adalah suatu kewajipan bagi yang berpegang dengan mazhab tersebut. Adapun isu yang timbul dalam masyarakat Islam masa kini ialah mereka tidak mendalami serta memahami sesuatu mazhab itu. Sehingga apabila timbul sesuatu kesulitan, mereka terus berpindah ke sesuatu mazhab (Hanafi) contohnya, tanpa memahami dengan lebih mendalam. Akibatnya mereka terperangkap dalam kekeliruan dan kejahilan di antara dua mazhab tersebut. Situasi ini tidak dibolehkan
sama sekali dalam konteks bermazhab.
4.4 Berbalik kepada isu seorang wanita Melayu yang memberi pandangan dibolehkan mengikut Mazhab Maliki ketika menyentuh anjing walaupun terkena air liurnya, adalah bertentangan dengan prinsip berpindah mazhab seperti yang dijelaskan di atas. Di dalam Kitab Majmu’ Fatawa, halaman 382 secara jelas dinyatakan bahawa tiada seseorang perlu mengikut orangorang yang tertentu sama ada larangan dan cadangan, selain dari Rasulullah S.A.W. Seorang Islam hendaklah merujuk soalan mereka kepada ulama dan bukan mengikut citarasa tersendiri berdasarkan kecenderungan-kecenderungan tertentu yang tidak bertepatan dengan Syarak. Jumhur ulama Islam membenarkan seseorang itu mengambil keputusan atau pandangan seseorang Imam terhadap sesuatu perkara yang mana dia rasakan lebih baik dari segi komitmen agamanya atau lebih tepat dalam hal-hal yang diselisihkan itu.
4.5 Sementara itu, Syeikh Abd al-Karim al-Khudayr mengatakan bahawa seseorang itu tidak boleh menukar pendapatnya semata-mata kerana sesuatu pandangan itu menyenangkannya atau memilih sesuatu pandangan kerana rukhsahnya (keringanan) semata-mata. Sebaliknya umat Islam boleh memilih sesuatu pandangan berdasarkan dalilnya yang terbaik di kalangan yang lain atau pandangan yang lebih benar. (Lihat Majmu’ Fatawa, halaman 23).
4.6 Sebagai penegasan berdasarkan kenyataan di atas, umat Islam tidak dipaksa mengikut sesuatu pandangan sahaja tanpa mengetahui nas-nas yang memerintahkan untuk melakukan demikian. Mereka dibenarkan memilih pandangan (nas) yang lebih baik dari kalangan Imam (mazhab) yang bersesuaian. Demikian juga umat Islam tidak boleh memilih sesuatu pandangan mazhab kerana rukhsahnya / keringanannnya semata-mata.
Jika tidak membuat pemilihan, ikutilah Imam (pemimpin) yang lebih taqwa dan berilmu pengetahuan. Umat Islam dilarang memilih pandangan yang mudah dan sesuai dengan naluri tanpa melihat kepada nas-nasnya terlebih dahulu.
5. KEPEKAAN ORANG ISLAM TERMASUK GOLONGAN SAUDARA BARU TERHADAP KEUTAMAAN MENGAMBIL / MEMILIH MAKANAN HALAL
5.1 Adalah menjadi kewajipan umat Islam memilih makanan yang diyakini dan disahkan halal lagi baik termasuk premis makanan / restoran yang menyelenggarakannya. Islam mengambil berat aspek pemakanan bukan sahaja dari khasiatnya sahaja tetapi juga dari mana sumber asalnya dan daripada apa serta bagaimana ianya dihasilkan bertepatan dengan konsep halalan toyyiba (Surah al-Baqarah 2 : 168, Surah al-Maidah 5 : 88, Surah al-Anfal 8 ; 69 dan Surah al-Nahl 16 : 114). Ini kerana, daripada makanan
yang dimakan akan menjadi darah daging dan memberi kesan kepada perlakuan atau tindakan individu. Jika umat Islam tidak prihatin dalam soal memilih jenis makan minum termasuk premis makanan yang disahkan halal, dikhuatiri boleh menimbulkan fitnah di kalangan umat Islam kerana tidak menjaga status makanannya halal atau haram.
5.2 Sebagai sebuah agensi Kerajaan, Jabatan Agama Islam mempunyai bidang kuasa untuk memberi penerangan dan dakwah dari semasa ke semasa kepada umat Islam dan mengingatkan mereka supaya sentiasa berhati-hati dalam urusan pengambilan sumber makanan yang halal lagi baik. Tidak terkecuali kepada golongan saudara baru yang dilihat perlukan sokongan moral yang kuat daripada seluruh umat Islam. Namun, nasihat dan teguran secara hikmah daripada orang ramai amat diperlukan dalam pelbagai aspek supaya semua orang Islam dan termasuk golongan saudara baru memahami aspek-aspek Syariah mengikut cara yang sebenar. Oleh itu, perlu ditegaskan adalah menjadi satu tanggungjawab dan kewajipan kepada semua orang Islam untuk melaksanakan kerja-kerja dakwah sama ada melalui tulisan, secara lisan atau melalui teladan yang baik. Kerana sesungguhnya kerja-kerja dakwah tidak hanya dibebankan kepada Jabatan Agama Islam sahaja. Sebaliknya semua orang Islam berhak melaksanakan usaha dakwah dengan apa cara sekalipun sehingga ajaran Islam tersebar ke seluruh pelusuk alam.
6. PENUTUP
Sebagai sebuah agensi agama yang menjaga kemaslahatan umat Islam di Negeri Selangor, JAIS menggesa supaya:
6.1 Media massa dan media cetak khasnya Akhbar The Star untuk tidak mengulangi paparan isu-isu yang boleh menyentuh sensitiviti agama Islam dan yang berkaitan orang Islam secara semberono. Kerana sesungguhnya tulisan yang boleh menimbulkan sensitiviti umat Islam tidak menguntungkan semua pihak. Malah jika tidak dibendung, ianya boleh menggugat keharmonian masyarakat majmuk di Malaysia.
6.2 Para ulama yang mempunyai autoriti dalam mengemukakan pandangan perlu dirujuk dalam menanggapi persoalan semasa dan tidak sewenangwenangnya setiap individu mengemukakan idea dan pandangan tanpa berlandaskan nas atau keterangan yang tepat, jelas dan berwibawa lebihlebih lagi dalam hal-hal yang bersangkutan dengan taklid mazhab.
6.3 Umat Islam diingatkan berhati-hati dalam konteks pengambilan sumber makanan yang halal lagi baik supaya menjamin kesihatan dan mendapat keberkatan dalam hidup.
Disediakan oleh :
Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan
Jabatan Agama Islam Selangor
18 Mei 2010 / 4 Jamadilakhir 1431H
Kredit kepada bro kerabubersuara…
http://kerabubersuara.blogspot.com/2011/08/panas-isu-artis-nanu-pegang-anjing-mari.html

http://www.jais.gov.my/rnd/2010/mei/MaklumbalasTheStar.pdf
http://abushahid.wordpress.com/

San Miguel bakal labur AS$1b naik taraf loji penapis28/08/2011 3:38pm

KUALA LUMPUR 28 Ogos – Konglomerat Filipina, San Miguel Corporation (SMC), yang memperoleh 65 peratus pegangan kepentingan Exxon Mobil Corporation dalam tiga perniagaan yang beroperasi dalam sektor petroleum hiliran Malaysia, merancang untuk melabur sehingga AS$1 bilion (RM3 bilion) untuk menaik taraf dan memasang peralatan baru di loji penapis berusia 48 tahun di Port Dickson.
Anggota Lembaga Pengarah SMC, Eric Recto berkata, syarikat merancang untuk membawa jentera baru bagi menghasilkan lebih banyak produk nilai tambah di pasaran Malaysia.
"Kami menjangka pencapaian yang sama seperti mana yang kami lakukan semasa kami memperoleh Petron Corporation tiga tahun lepas.
"Loji penapis Malaysia merupakan aset berguna, memandangkan jumlah pelaburan yang dikeluarkan bagi menggantikan peralatan dan jentera lama,” kata beliau kepada wartawan Malaysia di sini melalui sidang suara dari Amerika Syarikat hari ini.
SMC menguasai 68 peratus ekuiti dalam Petron Corp.
Recto, yang juga Presiden Petron Corp, berkata, perancangan akan dilaksanakan dalam proses jangka panjang antara tiga hingga lima tahun. – Bernama

Bekas polis bantah kenyataan Mat Sabu sokong komunis
28/08/2011 4:13pm

BESUT 28 Ogos – Persatuan Bekas Anggota Polis Negeri Terengganu yang mempunyai 4,500 anggota hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang dianggap keterlaluan hingga sanggup menghina polis demi mencari populariti.
Pengerusinya, Hussin Awang Ngah berkata, tindakan Mohamad menyanjung komunis dan merendahkan maruah anggota keselamatan amat dikesali, sekali gus menunjukkan beliau telah terpengaruh dengan ideologi komunis.
"Saya hairan kenapa sekarang orang kuat nombor dua Pas itu baru menimbulkan perkara tersebut dan tidak membangkitkannya selama ini.
"Saya percaya, tujuannya tiada lain kerana beliau nak mencari populariti kerana tiada isu lain yang boleh dibangkit memandangkan pilihan raya umum telah hampir tiba,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kampung Raja di sini hari ini.
Kata Hussin, beliau sedih dengan pendirian Mohamad Sabu yang sanggup memainkan apa jua isu asalkan dirinya mendapat sokongan dalam kalangan penyokongnya. – Bernama

Penjualan Esso Malaysia kepada San Miguel adil dan wajar28/08/2011 6:02pm

KUALA LUMPUR 28 Ogos – Cadangan penjualan pegangan kepentingan 65 peratus Exxon Mobil Corporation dalam Esso Malaysia Bhd dan perniagaan lain dalam sektor petroleum hiliran Malaysia kepada San Miguel Corporation (SMC) dari Filipina adalah adil dan wajar, kata Naib Presiden ExxonMobil, Stafford T. Kelly.
Beliau berkata, bida berkenaan pada dasar persaingan dengan 20 syarikat, termasuk tujuh firma tempatan, yang pada mulanya berminat dan tawaran SMC merupakan yang terbaik ditawarkan.
San Miguel, selain memberikan nilai terbaik bagi ketiga-tiga entiti dalam Esso Group, merupakan satu-satunya syarikat yang melibatkan rancangan untuk mengambil alih dan memperluaskan loji penapis minyak berusia 48 tahun di Port Dickson, katanya.
"Pembida yang lain (termasuk dari Malaysia) tidak berminat dalam loji penapis dan mahu menutupnya,” kata beliau pada sidang audio dengan media di sini dari Amerika Syarikat hari ini.
Kelly berkata, langkah berkenaan menunjukkan komitmen ExxonMobil untuk tidak membiarkan tenaga kerja di loji penapis itu begitu sahaja.
ExxonMobil International Holdings memeterai perjanjian dengan SMC bagi ExxonMobil menjual 65 peratus pegangan dalam syarikat dagangan petroleum tersenarai, Esso Malaysia Bhd (EMB), dan syarikat milik penuhnya ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd (EMMSB) dan ExxonMobil Borneo Sdn Bhd (EMBSB) pada AS$610 juta (RM1.83 bilion) atau RM3.50 sesaham EMB. – Bernama

Dakwaan murtad: Bekas pengetua buat laporan polis

KUALA LUMPUR 28 Ogos – Seorang bekas pengetua sekolah membuat laporan polis hari ini berhubung satu laman blog yang mendakwa beliau antara kalangan individu yang ”murtad” kerana menukar agamanya kepada Kristian.
Zainal Ratin Zainal Abidin, 67, membuat laporan itu di Balai Polis Taman Tun Dr Ismail di sini dengan ditemani anaknya, Zainal Azam, kira-kira 2 petang.
Beliau berkata, perkara itu disedari seorang anaknya yang ketika melayari Internet malam tadi menemui senarai 430 nama individu beragama Islam yang telah bertukar kepada agama lain, antaranya Kristian, Hindu dan Buddha.
"Nama saya ada dalam senarai itu. Ini merupakan satu fitnah yang bagi saya amat besar kerana ia membabitkan diri, akidah dan maruah keluarga saya,” katanya kepada pemberita.
Zainal Ratin meminta pihak yang bertanggungjawab, termasuk polis, membuat siasatan terperinci kerana ia melibatkan bilangan umat Islam yang ramai. – Bernama

SPR Kantoi Lagi : Daftar Pemilih Melayu bukan Islam - Blog Malaysia Times di Lapor kepada Polis..Popularlah Mat Samankati (MSK) ....
pengendali laman blog malaysiatimes. Apabila laporan daftar pemilih bangsa melayu bukan Islam yang ditulisnya telah dibuat laporan polis..
.
Laporan dibuat oleh seorang bekas pengetua sekolah yang tidak berpuas hati apabila namanya terpapar sebagai berugama kristian..
Berita ini keluar dalam berita TV9 sebentar tadi,, terpampang kat senarai nama tu difokus kamera nama MALAYSIA TIMES...
Apa yang SPR nak jawab lepas ni....
Berita berkaitan DI SINI .

LIBYA - Pengkalan Tentera Terakhir Ghaddafi DitawanAlthaf
Ahad, 28 Agustus 2011 10:19:54
Hits: 44
TRIPOLI (Arrahmah.com) – Pasukan pemberontak Libya berhasil merebut pangkalan militer terakhir milik pemimpin buron Muammar Gaddafi di Tripoli lima hari setelah mereka berhasil menduduki pejabatnya di ibukota.Pemberontak menyatakan bahawa mereka merebut pangkalan pasukan elit Brigade 32 pimpinan Khamis Gaddafi -salah seorang putra diktator Gaddafi- pada hari Sabtu (27/8/2011) setelah salibis NATO melakukan serangan udara di kawasan tersebut.
Sejauh ini belum ada laporan mengenai jatuhnya korban jiwa.
sumber satuumat

Robert Mugabe bantu Gaddafi melarikan diri, didakwa dilihat di Zimbabwe sejak 24 Ogos lalu


http://keretaburuk12.blogspot.com/HHRS 2.0 - Rekaan dalaman jet peribadi Mugabe. Rekaan gaya mewah. Mana-mana diktator di dunia ini adalah sama, menghabiskan wang rakyat.

Diterjemah dari fiqhislam

Gaddafi Melarikan Diri ke Zimbabwe dengan Pesawat Jet Pribadi Robert Mugabe
Muammar Kaddafi telah melarikan diri dari Libya ke Zimbabwe dengan menggunakan sebuah jet yang disediakan oleh Presiden Zimbabwe Robert Mugabe ketika pasukan pemberontak bergerak menuju wilayah asal pemimpin Libya yang digulingkan dari kekuasaannya ini.

Lawan politik Mugabe mendakwa perisik mereka melihatkedatangan Kaddafi di Zimbabwe dengan menaiki pesawat Tentera Udara zimbawe Rabu (24/8/2011) pagi. "Tidak diragukan lagi Kaddafi merupakan tetamu khas Mugabe," kata jurucakap Gerakan Perubahan Demokrasi pembangkang kepada harian The Sun.

Apabila meninggalkan Libya, Kaddafi dianggarkan bertolak dari pangkalan udara dari kawasan asalnya di bandar Sirte yang telah dibom oleh pesawat tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara, NATO, dalam masa beberapa hari. Bunker persembunyian Kaddafi di berhampiran bandar tersebut telah dihancurkan dengan hujan peluru berpandu peluru berpandu yang dimuntahkan oleh beberapa jet Tornado, Jumaat (26/8/2011)

STATUS Zainal Ratin MURTAD Salah Siapa, SPR atau MSK?


http://pulakdah.blogspot.com
KUALA LUMPUR, 28 Ogos -- Zainal Ratin Zainal Abidin, 67 membuat laporan polis berkaitan namanya yang disenaraikan sebagai salah seorang yang didakwa telah murtad kerana menukar agama Islam kepada Kristian di sini, hari ini.


Zainal Ratin Zainal Abidin, 67 memberi kenyataan kepada media selepas membuat laporan polis berkaitan namanya disenaraikan sebagai salah seorang yang didakwa telah murtad kerana menukar agama Islam kepada Kristian di sini, hari ini.

Seorang bekas pengetua sekolah membuat laporan polis hari ini berhubung satu laman blog yang mendakwa beliau antara kalangan individu yang 'murtad' kerana menukar agamanya kepada Kristian.

Zainal Ratin Zainal Abidin, 67, membuat laporan itu di Balai Polis Taman Tun Dr Ismail di ibu negara dengan ditemani anaknya, Zainal Azam, kira-kira jam 2 petang.

Beliau berkata perkara itu disedari oleh seorang anaknya yang ketika melayari Internet malam tadi menemui senarai 430 nama individu beragama Islam yang telah bertukar kepada agama lain, antaranya Kristian, Hindu dan Buddha.

"Nama saya ada dalam senarai itu. Ini merupakan satu fitnah yang bagi saya amat besar kerana ia membabitkan diri, akidah dan maruah keluarga saya," katanya kepada pemberita.

Zainal Ratin meminta pihak yang bertanggungjawab, termasuk polis, membuat siasatan terperinci kerana ia melibatkan bilangan umat Islam yang ramai.

- Bernama


***************************************************************************

Nama Zainal Ratin antara yang disenaraikan oleh MSK di dalam blognya berdasarkan senarai Daftar Pemilih yang dikeluarkan oleh SPR.

Kilang arak milik anak maha firaun punya beli exxon mobil..DI ANTARA PEJUANG PEJUANG GAGAH BERANI
YG MEMPERJUANGKAN KETUANAN MELAYU.
KAH KAH KAH

KUALA LUMPUR 28 Ogos – Konglomerat Filipina, San Miguel Corporation (SMC), yang memperoleh 65 peratus pegangan kepentingan Exxon Mobil Corporation dalam tiga perniagaan yang beroperasi dalam sektor petroleum hiliran Malaysia, merancang untuk melabur sehingga AS$1 bilion (RM3 bilion) untuk menaik taraf dan memasang peralatan baru di loji penapis berusia 48 tahun di Port Dickson.
Anggota Lembaga Pengarah SMC, Eric Recto berkata, syarikat merancang untuk membawa jentera baru bagi menghasilkan lebih banyak produk nilai tambah di pasaran Malaysia.
"Kami menjangka pencapaian yang sama seperti mana yang kami lakukan semasa kami memperoleh Petron Corporation tiga tahun lepas.
"Loji penapis Malaysia merupakan aset berguna, memandangkan jumlah pelaburan yang dikeluarkan bagi menggantikan peralatan dan jentera lama,” kata beliau kepada wartawan Malaysia di sini melalui sidang suara dari Amerika Syarikat hari ini.
SMC menguasai 68 peratus ekuiti dalam Petron Corp.
Recto, yang juga Presiden Petron Corp, berkata, perancangan akan dilaksanakan dalam proses jangka panjang antara tiga hingga lima tahun. – Bernama

KAH KAH KAH
AIK..INI ADALAH SYARIKAT ARAK TERBESAR DI FILIPINA..
YG PEMEGANG SAHAM TERBESARNYA ADALAH..
ANAK LELAKI MAHA FIRAUN DARI MALAYSIA..
AKAN BELI EXXON?
UTK MENAMBAHKAN LAGI KEHANCURAN ORG ORG ISLAM..
BAHKAN AKAN MENGJAHANAMKAN ORG ORG MELAYU..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
INI KETUANAN MELAYU.. DARI BANGSAWAN HARBI..
SUDAH LABUR DUIT DALAM SYARIKAT HARAM BAGI ISLAM..
LEPAS TU MAU CUCI ITU DUIT KASI MASUK ITU SYARIKAT MINYAK..
LEPAS TU BAGI RAKYAT MALAYSIA MAKAN BENDA2 YG HARAM..
MAKA JADI BANGANG LAH SEBAHAGIAN RAKYAT MALAYSIA..
YG TERMAKAN BENDA BENDA YG HARAM..
INI AKAN MENGUNTUNGKAN HARBI UMNO WAL APCO..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
INI MAHA FIRAUN PUNYA ANAK LELAKI NAMANYA ISLAM..
ISLAMNYA HANYA PADA NAMA..
DALAM RUMAH ADA BAR..
DALAM KUASA ADALAH PEMEGANG SAHAM TERBESAR..
SYARIKAT ARAK FILIPINA..
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
APA KENAL SIAPA ITU ANAK LELAKI MAHA FIRAUN?
YG BERJUANG DEMI KETUANAN ARAK MELAYU?
KAH KAH KAH

JAHANAM MELAYU JADI BOS SYARIKAT ARAK.
UMNO APCO DAN ARAK MEMANG TAK DAPEK DI PISAHKAN..
ANAK ANAK MUDA PERLU TAHU AKAN HAKIKAT INI..
YG DI RAHSIAKAN DARI LU ORG SELAMA INI..

INGAT PESAN INI..
CETUSKAN GELODAK INI DI JIWA LU ORG..
TIADA DAYA MELAINKAN ANAK MUDA JUALAH YG MAMPU..
UNTUK MENGUBAHNYA..
-ERA PASCA

Daftar pemilih SPR: Askar berumur 111 tahun masih berkhidmat dalam tenteraKUALA LUMPUR, 25 OGOS – Keajaiban dalam daftar pemilih undi semakin menjadi-jadi dengan penemuan 21 orang pengundi berlainan kaum tinggal di sebuah kedai, seorang askar dengan dua isteri yang nama mereka sama, seorang askar berumur 111 tahun yang masih lagi berkhidmat dalam tentera dan seorang wanita yang lahir dua kali pada abad yang lepas.
Keganjilan yang bersifat penyelewengan dan penipuan ini telah didedahkan oleh  Ketua Pemuda DAP Kebangsaan Anthony Loke dalam satu sidang akhbar di sini hari ini.
Beliau berkata, DAP telah menemui 21 nama daripada beberapa keluarga Cina dan India yang berdaftar sebagai tinggal di sebuah kedai yang dijadikan pusat khidmat tidak rasmi seorang pemimpin MCA di Negeri Sembilan.
Kedai itu yang beralamat di A11-2 Metrix Medan Jalan Manikawasagan, Seremban mempunyai 10 pengundi Cina dan 11 India.
“Ini membuktikan satu penipuan yang jelas kerana tidak munasabah sebuah kedai, dan bukannya rumah, boleh mempunyai begitu ramai pengundi daripada keluarga yang berbeza,” katanya.
Menurutnya, satu lagi keganjilan yang ditemui ialah nama seorang pengundi di kem tentera Jalan Rasah, iaitu Nor Hisham bin Md Darus dengan kad pengenalan tentera T1091492.
“Apa yang pelik di sini ialah Nor Hisham ini mempunyai seorang isteri bernama Khadijah Binti Husin yang mempunyai dua kad pengenalan, iaitu 79022011518 dan 700220115182.
“Adakah Nor Hisham ini mempunyai dua isteri dengan nama yang sama dan ejaan nama yang sama?” katanya.
Loke yang juga Ahli Parlimen Rasah berkata, ini adalah tidak mungkin kerana Khadijah membuat pendaftaran baru sementara Khadijah ‘yang kedua’ baru sahaja mendaftar sebagai pengundi.
Dalam masa sama juga, beliau mempertikaikan bagaimana seorang anggota tentera bernama Hisni Bin Isnain yang bernombor tentera T1102918 dan lahir pada 24 Julai 1900, masih berkhidmat di kem tentera Sunggala, Bagan Pinang.
“Hebat sekali anggota tentera kita. Sudah berumur lebih 100 tahun pun masih berkhidmat,” ujarnya.
Loke yang juga Adun Lobak berkata, DAP juga menemui dalam daftar pemilih nama  seorang pengundi Swee Lan @ Chia Swee Lan yang lahir pada 17 September 1918 yang mempunyai kad pengenalan baru dan lama bernombor 410917055006 dan 1559230.
Daripada maklumat dua kad pengenalan itu, tidak dapat dipastikan sama ada Swee Lan telah dilahirkan dua kali, iaitu pada 1918 dan 1941.
“Ini hanya di kawasan Parlimen dan DUN saya sahaja, dan hanya beberapa kes sahaja yang dapat kami kesan, kerana bukannya mudah untuk mengesan pengundi-pengundi misteri ini,” kata Loke.
Justeru, beliau berkata, walau pun penubuhan Jawatankuasa Pemilih Parlimen (PSC) adalah satu langkah yang boleh diterima, tidak ada gunanya jika masalah pelik yang boleh menimbulkan keraguan dalam sistem pilihan raya negara gagal diatasi.
“Begitu juga kenyataan Suruhanjaya Pilihan Raya yang angkuh kerana mengatakan  mereka boleh menolak apa-apa keputusan PSC. Maksudnya, masalah-masalah ini tidak akan selesai,” katanya.
Oleh itu, beliau berkata DAP bersama PAS dan PKR akan terus mengutarakan perkara berhubung pengundi hantu, penipuan daftar pemilih dan ketidakadilan pengundian pos agar setiap rakyat Malaysia sedar betapa kotornya sistem pilihan raya yang sedia ada.
Katanya, Pakatan Rakyat akan sentiasa mendesak reformasi menyeluruh berhubung masalah senarai pengundi yang kian meruncing.
“Kita melihat serius perkara ini dan ianya makin meningkat dari hari ke hari.
“Oleh itu kita sentiasa mendesak supaya ada iltizam politik oleh Perdana Menteri untuk reformasi dalam pilihan raya umum, dan ia bukan masalah remeh seperti yang dikatakan Pengerusi SPR bahawa tidak perlu digembar-gembur dalam media,” tambahnya.
Bukti-bukti penyelewengan dalam senarai SPR itu membuktikan kerajaan Barisan Nasional tidak bersedia untuk melaksanakan reformasi sistem pilihan raya secara serius.  – Roketkini.com

San Miguel sah beli Esso, labur RM3b naik taraf loji penapis PDAugust 28, 2011
KUALA LUMPUR, 28 Ogos — Sementara beberapa parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan menuntut penjelasan Putrajaya, San Miguel Corporation merancang untuk melabur sehingga AS$1 bilion untuk menaik taraf dan memasang peralatan baru di loji penapis berusia 48 tahun di Port Dickson.
Syarikat Filipina itu memperoleh 65 peratus pegangan kepentingan Exxon Mobil Corporation dalam tiga perniagaan yang beroperasi dalam sektor petroleum hiliran Malaysia.
Ahli Lembaga Pengarah San Miguel Corporation, Eric Recto berkata syarikat merancang untuk membawa jentera baru bagi menghasilkan lebih banyak produk nilai tambah di pasaran Malaysia.
“Kami menjangka pencapaian yang sama seperti mana yang kami lakukan semasa kami memperoleh Petron Corporation tiga tahun lepas.
“Loji penapis Malaysia merupakan aset berguna, memandangkan jumlah pelaburan yang dikeluarkan bagi menggantikan peralatan dan jentera lama,” kata beliau kepada wartawan Malaysia di sini melalui sidang suara dari Amerika Syarikat hari ini.
San Miguel Corporation menguasai 68 peratus ekuiti dalam Petron Corp.
Dipetik Bernama Online, Recto yang juga Presiden Petron Corp berkata, perancangan akan dilaksanakan dalam proses jangka panjang antara tiga hingga lima tahun.
ExxonMobil dan San Miguel Corporation menandatangani perjanjian jual beli bagi ExxonMobil menjual pegangan 65 peratusnya dalam syarikat dagangan petroleum yang tersenarai, Esso Malaysia Bhd dan syarikat milik penuhnya ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd serta ExxonMobil Borneo Sdn Bhd kepada entiti Filipina yang amat pelbagai itu pada RM614.25 juta atau RM3.50 sesaham.
San Miguel Corporation merupakan konglomerat perniagaan Filipina dan syarikat induk Petron Corp, syarikat penapisan dan pemasaran minyak terbesar di Filipina.
Anak syarikatnya yang dikuasai 68 peratus, Petron Corp, adalah syarikat penapisan dan pemasaran minyak bersepadu di Filipina, dengan kapasiti penapisan sebanyak 180,000 tong sehari dan lebih 1,700 stesen di seluruh Filipina.
Mengikut perjanjian tersebut, selain loji penapis Port Dickson, 10 terminal pengedaran bahan api (tujuh aktif), kira-kira 560 tapak bahan api runcit berjenama (420 milik syarikat), serta perniagaan bahan api Perindustrian dan Borong serta Penerbangan ExxonMobil, akan dikuasai oleh San Miguel Corporation.
Recto berkata kerja-kerja menaik taraf, akan membolehkan loji penapis Port Dickson yang kini mengeluarkan 50,000 tong sehari dapat memaksimumkan kapasiti pengeluaran kilang sebanyak 88,000 tong sehari.
Pelaburan berkenaan, kata beliau, akan dibahagikan kepada dua segmen, di mana 70 peratus akan diperoleh daripada institusi kewangan manakala baki 30 peratus adalah daripada San Miguel.
“Dalam hal ini, operasi ExxonMobil Malaysian boleh berdiri sendiri, memandangkan ia akan membiayai 30 peratus daripada operasinya di Malaysia.
“Hanya sekiranya bantuan pelaburan diperlukan, baru SMC terlibat. Bagaimanapun, kami akan amat berhati-hati dari mana wang berkenaan diperoleh,” kata beliau yang mengaitkan kebimbangan daripada warga tempatan mengenai dari mana wang akan diperoleh memandangkan San Miguel Corporation pada mulanya merupakan syarikat bir.
Recto menjelaskan bahawa pada masa ini, San Miguel Corporation yang berpangkalan di Filipina, merupakan konglomerat yang amat pelbagai dengan perniagaan terdiri daripada makanan dan minuman hingga petroleum, tenaga dan infrastruktur serta syarikat sekarang memperoleh lebih 70 peratus daripada perolehannya daripada segmen bukan makanan dan minuman.
Mengenai bank pula, Recto berkata bank-bank dari Malaysia dan Filipina berminat untuk membiayai perbelanjaan pelaburan syarikat.
“Tidak diragukan yang bank-bank Malaysia akan diberikan keutamaan, memandangkan pencapaian dan kemampuan mereka,” katanya.
Dalam usaha meningkatkan modal insan, Recto berkata San Miguel Corporation berjanji tidak akan memberhentikan mana-mana kakitangan operasi sedia ada di loji penapis serta perniagaan lain memandangkan ia akan memerlukan mereka semua, malah lebih banyak pekerja diperlukan di masa depan, seiring dengan sasaran syarikat untuk memaksimumkan penggunaan loji penapis itu.
“Kami akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan keutamaan pertama adalah untuk warga Malaysia.
“Apabila pertama kali kami memperoleh loji penapis Manila, kami memerlukan kira-kira 20 hingga 25 peratus pekerja tambahan bagi membina semula dan menyusun semula loji,” katanya dan menambah bahawa peluang pekerjaan yang sama mungkin juga diperlukan di Port Dickson.
-THE MALAYSIAN INSIDER