Saturday, January 8, 2011

Rumah warga emas terabaiBATU GAJAH – Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itulah nasib warga emas di Rumah Orang-orang Tua Islam Seri Payung, di sini, yang didakwa terabai oleh pihak yang menjaga kebajikan mereka. 

Mereka juga mendakwa segala makanan dan urusan kebajikan rumah itu seolah-olah tidak terurus selepas individu yang diupah jatuh sakit kerana terlibat dalam satu kemalangan jalan raya. 

Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan Batu Gajah, Ammar Rosdy berkata, hasil maklum balas daripada orang ramai, seorang warga emas yang diupah menyediakan makanan dan penjaga rumah itu tidak dapat menguruskan hal berkenaan setelah patah kaki kirinya. 

Menurutnya, penjaga rumah itu menyatakan telah beberapa kali membuat aduan mengenai keuzuran rumah orang tua dan perlu diperbaiki namun, tiada tindakan yang diambil. 

“Kejadian menjadi bertambah buruk apabila penjaga ini mengalami kemala�ngan� sehingga makan minum dan penjagaan penghuni di rumah ini terabai. 

“Menurut penjaga ini, rumah ini di bawah bidang kuasa pegawai daerah dan bantuan kewangan pula daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), dia mendakwa telah beberapa kali membuat aduan kepada pihak berkenaan tetapi kedua-dua pihak menuding jari ke arah masing-masing dan akhirnya lepas tangan,” katanya kepada Sinar Harian selepas program gotong-royong di rumah berkenaan. 

Sementara itu, Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan Gopeng, Ir Radzi Zainon berkata, pihaknya memohon agar perkara berkenaan diberi perhatian serius oleh pihak dan agensi berkaitan. 

Menurutnya, pihaknya bersangka baik dengan pihak JKM dan pejabat daerah, berkemungkinan mereka terlepas pandang akan masalah yang berlaku di rumah kebajikan berkenaan. 

"Kita akan membuat tindakan susulan bagi menyuarakan masalah ini kepada pihak bertanggungjawab agar tindakan segera diambil. 

“Pihak Pas turut berusaha mencari pengganti individu untuk menyediakan dan menjaga makan minum warga emas di sini dan kita akan berusaha untuk mencari dana tambahan bagi menambahkan elaun penjagaan kepada tukang masak baru yang bakal dilantik,” katanya. 

Katanya, dalam satu mesyuarat dengan jawatankuasa rumah orang tua-tua itu, Pas Batu Gajah berusaha untuk kerap melawat dan mengadakan beberapa program gotong-royong bagi memastikan kebersihan serta keselesaan penghuni terjaga. 

“Pada hari ini, pihak pemuda Pas, Unit Amal Malaysia, Briged Muslimat dan Perak Care menganjurkan program gotong-royong menceriakan kawasan sekitar agar penghuni tidak gelisah dengan keadaan semak samun ini. 

“Selain itu, sumbangan yang sedikit ini akan menjadi pembuka jalan kepada individu dan badan bukan kerajaan tampil membantu dengan menghulur bantuan agar nasib warga emas di sini terbela,” katanya.

BENCANA LETUSAN GUNUNG BROMO

Cyberita Online Luar Negara: "Foto JOHARI RAHMAT

Bahana Bromo

SEDANG dunia sibuk menyambut tahun baru dengan pancaran bunga api dan berpesta buih, para penduduk di lereng-lereng Gunung Bromo, di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia, bergelumang dengan abu coklat kehitaman yang terus disembur gunung berapi itu.

Sudah lebih sebulan mereka hidup dalam sekitaran tercemar dek letusan demi letusan sejak hujung November.

Bumbung rumah, halaman, jalan raya, kebun dan alam sekitar mereka yang dulunya serba menghijau dan berlatar belakangkan Gunung Bromo yang mencakar awan biru, kini malap.

Hidup mereka susah dan menyayat hati dek diporak- perandakan abu 'gunung persembahan' itu.

Berita Harian meninjau 'kawasan mati' itu dan pahit getir serta warna kehidupan penduduk di situ."

SU MB 'Sgor: Fakta pelantikan SUK diputarbelit - Malaysiakini

Kenyataan ketua setiausaha negara (KSN) dan bekas setiausaha kerajaan (SUK) negeri Selangor Datuk Ramli Mahmud bahawa Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim dimaklumkan sebelum 21 Disember berhubung pelantikan SUK baru didakwa ternyata salah.


Setiausaha politik kepada menteri besar Faekah Husin sebaliknya berkata, tidak juga terdapat surat berkaitan dengannya sama ada dari KSN mahupun dari Ramli.


"Sebaliknya apa yang berlaku ialah KSN telah menyerahkan senarai nama kepada DYMM Sultan Selangor melalui Datuk Ramli. Cara ini ternyata tidak menepati prosedur dan membelakangkan Datuk menteri besar serta mengetepikan amalan telus dan profesional.


"Hal ini terbongkar apabila pada 21 Disember (setiausaha sulit Sultan) Datuk Munir (Bani) telah menghantar surat kepada setiausaha sulit menteri besar dengan mengepilkan surat bertarikh 10 Disember yang beliau hantar kepada Datuk Ramli berkenaan perkenan Tuanku melantik Datuk Khusrin sebagai SUK," kata Faekah lagi.


Berikut kenyataan penuhnya sekitar kontroversi pelantikan Datuk Khusrin Munawi:

YAB Dato' MB terharu dengan titah DYMM Tuanku Sultan pada 6 Jan lalu. Tuanku ternyata melihat keikhlasan Kerajaan Pakatan Rakyat mentadbir negeri ini dengan telus cekap dan efisien. Tuanku juga menegur sesetengah pihak yang cuba mengambil kesempatan di dalam isu yang hangat ini dengan memberi persepsi silap kepada rakyat. Pakatan Rakyat bersyukur dengan titah ikhlas yang dikeluarkan Duli Tuanku.


Mengambil maklum dan menjunjung titah Tuanku tersebut, Dato' MB ingin memperbetulkan beberapa dakwaan oleh bekas Setiausaha Negeri Dato' Ramli Mahmud dan KSN kononnya Dato' MB telah dimaklumkan berkenaan lantikan Dato' Khusrin Munawi sebelum 21 Disember. Dato' MB menegaskan beliau telah dibelakangkan dalam semua urusan penyerahan nama ke Istana sebelum 17 Disember 2010. Begitu juga maklumat dari KSN diserahkan kepada Dato' Ramli dan beliau tidak memanjangkan kepada Dato' MB.


Kerajaan Negeri Selangor berhasrat untuk mentadbir negeri secara profesional dan mantap tanpa ada niat untuk bermain politik dalam soal pentadbiran mahupun mempolitikkan isu-isu tertentu. Namun apabila sesuatu fakta itu diputar belit serta bercanggah dengan bukti yang sedia ada, adalah menjadi tanggungjawab Dato' MB memberi penjelasan. Bukti amat jelas bahawa tindakan Kerajaan Persekutuan yang melantik Setiausaha Negeri tanpa rundingan dengan Menteri Besar adalah satu tindakan sabotaj yang memang bersifat politik. Tindakan arbitrasi inilah yang telah memulakan segala kekeliruan dan akhirnya menjadi masalah.


Dato' Ramli akan bersara wajib pada 24 Mac 2011. Justeru, pada 26 Oktober Pejabat Menteri Besar telah diberi nota amalan (practice notes) dari Pejabat Setiausaha Negeri melalui Pusat Sumber Manusia (PSM) Negeri. Nota amalan ialah berkenaan amalan yang biasa (convention) yang dilakukan untuk melantik Setiausaha Kerajaan Negeri ( SUK ). Nota amalan tersebut jelas menyatakan tatacara yang perlu diambil iaitu;


Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan menghantar senarai calon yang difikirkan layak ( Gred 54 ke atas ) kepada Menteri Besar.


Menteri Besar kemudiannya memilih calon atau calon-calon yang sesuai dan menyerahkan senarai pendek kepada DYMM Sultan Selangor.


Setelah Tuanku berkenan memilih nama yang dicadangkan, Dato' MB akan menyerahkan semula nama tersebut kepada SPA untuk tujuan penyediaan dokumentasi lantikan.


Sebaliknya apa yang berlaku ialah Ketua Setiausaha Negara ( KSN ) telah menyerahkan senarai nama kepada DYMM Sultan Selangor melalui Dato' Ramli. Cara ini ternyata tidak menepati prosedur dan membelakangkan Dato' Menteri Besar serta mengetepikan amalan telus dan profesional.


Hal ini terbongkar apabila pada 21 Disember Dato' Munir telah menghantar surat kepada Setiausaha Sulit Dato' MB dengan mengepilkan surat bertarikh 10 Disember yang beliau hantar kepada Dato' Ramli berkenaan perkenan Tuanku melantik Dato' Khusrin sebagai SUK.


Antara 10 hingga 21 Disember, Dato' Ramli telah hadir pada dua Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Mesyuarat Exco), dua mesyuarat Majlis
Tindakan Ekonomi Selangor (MTES). Majlis persaraan beliau juga diadakan. Dalam lima pertemuan ini, Dato' Ramli tidak pernah menyebut bahawa Tuanku telah memberi perkenan kepada Dato' Khusrin.


Justeru, kenyataan KSN dan Dato' Ramli bahawa Dato' MB telah dimaklumkan sebelum 21 Disember ternyata salah. Tidak juga terdapat surat berkaitan dengannya sama ada dari KSN mahupun dari Dato' Ramli.


Kerajaan Negeri Selangor bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang ikhlas memperjuangkan kebajikan rakyat. Sekiranya kerajaan Persekutuan menghormati semangat Federalisme dan memahami kehendak rakyat yang telah memilih kerajaan Negeri Selangor hari ini, pastinya mereka tidak akan melantik seorang Setiausaha Negeri tanpa sebarang konsultasi dengan Dato' MB yang telah dipilih rakyat.

Dato' MB berharap KSN dan amnya SPA akan sanggup bekerjasama untuk mencari penyelesaian terbaik dalam masa terdekat. Tidaklah perlu memanjangkan perkara ini dengan menimbulkan isu lain kononnya Dato' MB terlewat menghantar nama dan sebagainya. Dato MB percaya hanya dengan bertindak secara profesional serta jujur pada amalan, isu ini boleh diselesaikan.SU MB 'Sgor: Fakta pelantikan SUK diputarbelit - Malaysiakini

Pejabat ADUN Seri Muda disimbah cat merah

Utusan Malaysia Online - JenayahPusat Khidmat Masyarakat ADUN Sri Muda disimbah dengan cat merah di Jalan Anggerik Vanila Kota Kemuning, semalam.


SHAH ALAM 7 Jan. - Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Muda, Shuhaimi Shafiei disimbah cat merah dipercayai ada kaitan dengan kenyataan wakil rakyat dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu yang dianggap menghina Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menerusi blognya, sebelum ini.
Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, pihaknya menerima satu laporan polis yang dibuat oleh seorang kakitangan ADUN berkenaan, pukul 9.30 pagi ini.
Katanya, berdasarkan laporan, pintu hadapan pejabat ADUN itu di Jalan Anggerik Vanilla R 31/R, Seksyen 31, di sini telah disimbah cat merah.
Tambahnya, pintu belakang premis terbabit turut rosak dipercayai dibaling dengan objek keras yang disyaki batu.
"Kita sedang menjalankan siasatan sama ada kejadian itu mempunyai kaitan dengan jenayah," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Tambah Zahedi, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan iaitu melakukan khianat.
Sementara itu, Mohamad Azmin Abdul Karin, 35, yang merupakan Penyelaras Pusat Khidmat Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Muda berkata, dia menyedari kejadian tersebut semasa hendak memulakan tugasnya kira-kira pukul 7 pagi.
"Sebaik sahaja tiba di pejabat berkenaan yang terletak di tingkat dua, saya ternampak cat merah disimbah pada jeriji pintu hadapan premis itu.
"Saya kemudian membuat laporan di Balai Polis Seksyen 15," katanya.
Sebelum ini, Shuhaimi menerima kritikan hebat daripada pelbagai pihak ekoran kenyataan dalam laman blognya, http://srimuda.blogspot.com/ pada 30 Disember lalu yang dikatakan menghina Sultan Selangor.
Kenyataan itu dikeluarkan berhubung perkenan baginda melantik Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).
Dalam blog itu, Shuhaimi antara lain turut menyatakan pelantikan jawatan SUK tidak memerlukan perkenan Sultan Selangor sebaliknya ia adalah di bawah bidang kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN).
Sehubungan itu, baginda seharusnya bertindak berdasarkan nasihat majlis berkenaan dan bukannya berkecuali.
Malah, Shuhaimi menerusi kenyataan di dalam laman blog berkenaan seolah-olah turut memberi amaran kepada institusi beraja Selangor agar tidak berterusan bertindak membelakangkan MMKN atau berdepan dengan gelombang kebangkitan rakyat bagi menentang pihak istana.
Tidak cukup dengan itu, wakil rakyat tersebut turut menyatakan kononnya rakyat akan menolak sebarang tindakan 'beraja di mata, bersultan di hati' oleh mana-mana pihak bertindak sewenang-wenangnya, tidak kira sama ada oleh raja yang berjiwa rakyat atau rakyat yang berjiwa raja.

Pembantu rumah buat penafian bertulis

myMetro | >Pembantu rumah buat penafian bertulis:


CIPANAS: Ketua Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI), Jumhur Hidayat, semalam turut menafikan laporan seorang menteri Malaysia merogol seorang pembantu rumahnya.

Menurut Jumhur, ada pengesahan bertulis daripada pembantu rumah terbabit, Robingah, yang menyatakan dia tidak pernah mengalami serangan seksual sepanjang bekerja di rumah menteri itu.


“Seorang kakitangan BNP2TKI bertemu Robingah di rumahnya di Madukara dan memperoleh kenyataan bertulisnya,” katanya.

Dalam kenyataan itu, Robingah mengaku tidak pernah diperkosa dan dilayan dengan baik oleh majikannya.


Laporan itu diserahkan kepada Menteri Tenaga kerja dan Transmigrasi Indonesia, Muhaimin Iskandar.


Berhubung dakwaan Robingah dirogol seorang menteri ketika di Malaysia, Jumhur berkata, semua pihak perlu berhati-hati dan menyemak maklumat yang ada sebelum membuat kenyataan.

“Dakwaan ini membabitkan maruah seseorang,” katanya. - Agensi"

Robingah nafi dirogol

myMetro | Robingah nafi dirogol
BANJARNEGARA: Bekas pembantu rumah Datuk Seri Dr Rais Yatim, Robingah, menafikan dia pernah diperkosa Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu pada 2007.
Ketika ditemui media di rumahnya semalam, Robingah berkata, dakwaan dia menjadi mangsa serangan seksual Rais tidak benar sama sekali.

Malah, katanya, sepanjang bekerja di rumah Rais, dia mendapat layanan baik daripada menteri berkenaan.

“Saya sering diberi ole-ole atau wang sagu hati,” katanya.

Berasal dari Pagelak, daerah Madukara di Banjarnegara, Jawa Tengah, Robingah mendakwa bekerja di rumah Rais selama lapan tahun mulai 1999.


Sepanjang tempoh itu, katanya, dia pernah pulang ke kampung bercuti selama satu setengah bulan pada 1999.

“Ketika itu ada tiga pembantu rumah berasal dari Indonesia di rumah beliau,” katanya.

Menurut Robingah, 47, ketika di rumah Rais, tugasnya adalah sebagai penghantar makanan jika menteri terbabit mengadakan jamuan.

Katanya, dia juga menjadi tukang buka pintu setiap kali Rais keluar atau pulang ke rumah.

“Beliau adalah seorang majikan yang baik dan tidak pernah melakukan kekasaran ke atas saya.


“Di sini, saya menegaskan bahawa tidak pernah berlaku kejadian perkosaan seperti dilaporkan beberapa pihak,” katanya.


Sementara itu, suami Robingah, Sukirman, 52, mengaku wanita terbabit tidak pernah mengeluh atau mengadu mengenai masalah kerja sepanjang tempoh berkhidmat di Malaysia.


Disebabkan begitu, kata Sukirman, dia tidak keberatan membenarkan Robingah bekerja di rumah Rais sehingga lapan tahun.


“Justeru, saya terkejut apabila ada berita mendakwa isteri saya diperkosa majikannya,” katanya. - Agensi

Jawi cari 650 imam muda

Kosmo! Online - Negara: "

CHE MAT memberi penerangan mengenai program IMQ pada sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) sedang mengadakan pencarian bakat-bakat muda di sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya untuk diketengahkan sebagai imam menerusi program Imam Muda Qaryah (IMQ).

Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali berkata, program bercorak dakwah itu menyasarkan 650 peserta berkebolehan berdasarkan pengetahuan ilmu agama Islam untuk dilatih dan diketengahkan bagi menggantikan kira-kira 400 imam sedia ada di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

'Kebanyakan imam- imam terutama khatib yang dilantik Jawi dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) terdiri daripada warga emas berusia antara 40 hingga 60 tahun ekoran faktor kurangnya kemahiran dan minat generasi muda untuk menggalas tugas sebagai imam.

'Jadi, penganjuran IMQ merupakan tindakan proaktif jabatan dalam menangani situasi itu di mana ia juga boleh dilihat sebagai landasan terbaik melahirkan imam-imam pelapis di kalangan orang muda,' katanya pada sidang akhbar program IMQ di sini semalam."