Sunday, November 20, 2011

Hajjah dah buang tudung

Air disahkan tercemar bakteria E.coliPENIAGA kedai runcit, Nik Razali Majid (kanan), 46, sedang menjual air bersih yang berharga RM7.50 setong.


KUALA LUMPUR 19 Nov. - Uji kaji makmal terhadap sampel air di Kelantan pada setiap tahun oleh Kementerian Kesihatan bukan saja mendapati ia mengandungi logam-logam berat malah bakteria berbahaya termasuk E.coli.

Lebih membimbangkan, E.coli turut ditemui dalam sampel air yang dibekalkan ke rumah-rumah oleh Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB).

Penemuan E.coli itu dalam sampel air dari Kelantan dikesan dalam uji kaji yang dijalankan kementerian itu dari 2008 hingga 2010.

Laporan Bilangan dan Peratusan E.coli dan Logam Berat Bagi Air Terawat dan Air Mentah Mengikut Daerah Negeri Kelantan 2008-2010 yang dibekalkan kepada Mingguan Malaysia oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Hasan Abdul Rahman.

Perlu ditegaskan bahawa kerajaan dan juga standard antarabangsa menetapkan bahawa bekalan air terawat mestilah bebas daripada bakteria E.coli.

Ini kerana, E.coli sangat berisiko kepada kesihatan manusia iaitu boleh menyebabkan cirit-birit, muntah, demam, najis berdarah dan paling bahaya ialah dehidrasi atau penyahhidratan yang membawa maut.

Sepanjang tahun lalu sahaja, 11 kes pencemaran E.coli membabitkan air AKSB direkodkan kementerian di Tanah Merah, diikuti Jeli (lapan kes), manakala Pasir Puteh dan Kuala Krai masing-masing dengan tujuh kes.

Beberapa syarikat pengendali air negeri lain memberitahu Mingguan Malaysia, pencemaran bakteria E.coli dalam air terawat iaitu air yang telah melalui loji rawatan, selalunya berpunca daripada kekurangan klorin.

Bagi kes kandungan E.coli dalam air mentah pula, pada 2010 Pasir Puteh mencatat peratusan kes tertinggi iaitu 17.31 peratus, diikuti Gua Musang (16.67 peratus) dan Tanah Merah (11.97 peratus).

Kehadiran banyak bakteria itu dalam sumber air mentah yang digunakan rakyat Kelantan dipercayai berpunca daripada ketiadaan sistem tangki septik (najis) yang sistematik di negeri itu sejak sekian lama dan ia merangkumi keseluruhan daerah termasuk Kota Bharu.

Disebabkan ketiadaan sistem tersebut dan kesukaran mendapat air terawat, kebanyakan masyarakat Kelantan menggali perigi pada jarak rata-rata kurang 50 meter dari tangki najis rumah masing-masing, menyebabkan berlaku serapan bakteria melalui air bawah tanah.

Dalam laporannya, kementerian turut mengesan pencemaran logam berat dan bakteria berbahaya tidak hanya terhad kepada air mentah dari sumber perigi, telaga tiub dan sungai semata-mata, tetapi turut merangkumi air yang dibekalkan AKSB.

Ancaman utama sekali lagi membabitkan mangan, arsenik serta bakteria e-coli disebabkan kegagalan AKSB mematuhi piawaian rawatan air selain kadar liputan air terawat kepada isi rumah Kelantan yang cukup rendah, iaitu hanya 57 peratus daripada 1.54 juta penduduk.

Dalam pada itu, pencemaran mangan dalam air mentah, hanya Bachok dan Tumpat yang bebas daripada pencemaran logam berkenaan untuk tempoh 2008 hingga 2010.

Kota Bharu, Machang, Pasir Mas, Pasir Puteh, Tanah Merah, Gua Musang, Kuala Krai dan Jeli dikesan mempunyai kandungan mangan melebihi piawaian dengan Kuala Krai mencatat pencemaran tertinggi sejak 2009.

Pencemaran mangan dalam air terawat yang dibekalkan AKSB juga tidak banyak bezanya apabila hanya empat daripada 10 daerah yang bebas pencemaran iaitu Machang, Bachok, Pasir Mas serta Pasir Puteh dan kawasan paling teruk tercemar adalah Kota Bharu.

Berbeza dengan ujian oleh Mingguan Malaysia bagi pencemaran arsenik untuk tahun ini, kementerian hanya mengesan pencemaran logam itu pada 2010 melibatkan air mentah dengan kawasan paling teruk juga di Kota Bharu.

Utusan Malaysia Online - Berita Utama:

'via Blog this'

Kriminal: Menggelupur di tengah jalan

SEPANJANG minggu ini, dunia digemparkan dengan rakaman video pemandu van dan lori yang dengan sengaja melanggar seorang kanak-kanak berusia dua tahun, dikenali sebagai Yue Yue di Foshan, Guangdong, China, pada 13 Oktober lalu.

Lebih menyedihkan, suntingan rakaman video selama tujuh minit itu turut menunjukkan 18 orang yang lalu-lalang di lokasi kejadian, tidak mempedulikan dan membiarkan mangsa terkulai parah di bahu jalan terbabit.

Hanya selepas individu ke-19, iaitu seorang wanita berusia 57 tahun, Chen Xianmei yang juga pengutip sampah, datang menyelamatkan Yue Yue dan kemudiannya berusaha mencari ibu bapa mangsa berkenaan.

Agensi berita kerajaan China, Xinhua yang memetik kenyataan seorang jurucakap perubatan sebagai berkata, Yue Yue kini dalam keadaan yang amat kritikal dan mangsa masih koma serta otaknya gagal berfungsi.


Katanya, kestabilan dan keadaan mangsa juga merosot, walaupun menunjukkan tanda-tanda akan pulih dalam beberapa minggu ini.


“Kami diarahkan supaya tidak mendedahkan maklumat (kesihatan) terperinci mengenainya,” kata sumber berkenaan lagi.
Begitupun, Yue Yue gagal diselamatkan dan disahkan meninggal dunia kelmarin, sebagaimana yang dilaporkan akhbar, Foshan Daily.

Laporan sebuah laman sesawang, Shanghaiist menyatakan dua pemandu yang bertanggungjawab dalam insiden berkenaan sudah pun ditahan dan hanya menunggu masa untuk dibawa ke muka pengadilan.

Laporan itu turut mendedahkan salah seorang pemandu itu ada menghubungi bapa mangsa sebelum ditahan dan menawarkan sejumlah wang bagi menebus kesilapannya.

Suspek itu berkata, ketika kejadian, dia tidak menyedari kelibat mangsa di atas jalan raya kerana ketika itu dia sedang berbual menggunakan telefon bimbit.

“Apabila saya tersedar melanggar mangsa, saya terfikir untuk turun (dari van) dan melihat keadaannya. Namun saya dapati mangsa sudah parah, saya tekad dan ambil keputusan melarikan diri kerana menyedari tiada siapa yang melihat insiden itu,” katanya.

Bapa mangsa, dikenali sebagai Wang dalam satu temuramah televisyen, berkata dia tidak menyangka apa yang berlaku dan berharap anaknya itu kembali pulih.

“Yue Yue anak yang periang. Saya harap dia akan bangun dan kembali memanggil saya ayah,” katanya.

Ibu mangsa pula, Que Feifei kini difahamkan masih dalam trauma.

Sementara itu, berdasarkan laporan China Daily, satu-satunya akhbar nasional berbahasa Inggeris di China, sekurang-kurangnya 10 pertubuhan merangkumi parti dan jabatan kerajaan, badan kebajikan serta persatuan di Guangdong sudah memulakan debat untuk menghukum 18 individu yang membiarkan dan tidak membantu mangsa.

Dalam kenyataan akhbar itu, Zhu Yongping yang juga seorang peguam di Firma Datong Law berkata insiden berkenaan cukup memalukan negara mereka dan tiba masanya untuk mewujudkan undang-undang bagi menghukum individu yang enggan memberi bantuan kepada pihak sewajarnya.

“Ada banyak undang-undang sedia ada, termasuk menghalang orang yang mabuk memandu kereta. Ini adalah masa yang tepat supaya perundangan diwujudkan bagi ‘menghukum’ individu yang enggan membantu orang lain yang dalam kesusahan,” katanya.


INFO

MANGSA: Yue Yue
UMUR: Dua tahun
KES: Maut selepas cedera parah dalam langgar lari
TARIKH KEJADIAN: 13 Oktober 2011
LOKASI KEJADIAN: Foshan, Guangdong, China
SUSPEK: Dua individu yang tidak dinamakan

FAKTA JENAYAH: Satu rakaman video mendedahkan sebuah van dan lori dengan sengaja melanggar Yue Yue sehingga mengalami kecederaan parah. Lebih mengejutkan, 18 orang yang lalu-lalang di lokasi kejadian tidak mempedulikan dan membiarkan mangsa terkulai di bahu jalan

FAKTA KES: Kedua-dua pemandu yang melanggar mangsa sudah ditahan dan menunggu masa untuk dibicarakan. Baru-baru ini, sekurang-kurangnya 10 pertubuhan di China membabitkan parti dan jabatan kerajaan, pertubuhan serta persatuan di Guangdong memulakan debat untuk menghukum 18 individu yang tidak membantu mangsa. Mereka juga mahukan kerajaan China mengambil inisiatif mewujudkan undang-undang untuk menghukum individu yang enggan membantu orang lain dalam kesusahan

myMetroKriminal: Menggelupur di tengah jalan:

'via Blog this'

Kelantan larang siar gambar bekas sultan

KOTA BHARU: Semua media massa termasuk akhbar dan televisyen di negeri ini, dilarang menyiarkan sebarang bentuk gambar ayahanda Sultan Kelantan, Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra, berkuat kuasa semalam.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Zainuddin Ibrahim, berkata kenyataan akhbar terbabit selepas mendapat perkenan Ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V.


“Jawatankuasa Pemantauan Keistimewaan dan Keselamatan Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra menerima maklum bahawa pada masa ini, Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra, masih lagi menerima rawatan berterusan dan menunjukkan sedikit peningkatan kepada status kesihatan baginda.

“Kami (jawatankuasa) dengan ini berpendapat bahawa pada masa ini, tidak sesuai bagi semua media massa termasuk televisyen, akhbar-akhbar dan mana-mana penerbitan termasuk secara maya menyiarkan sebarang bentuk gambar Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra,” katanya.


Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa terbabit berkata demikian selepas menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa Pemantauan Keistimewaan dan Keselamatan Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra di Hotel Renaissance di sini, semalam.


Tujuh ahli jawatankuasa itu termasuk, Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr Nordianah Hassan; Pengarah Hospital Raja Perempuan Zainab II, Datuk Dr Ghazali Hasni Hassan; Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman dan timbalannya, Datuk Mazlan Lazim.

Selain itu, jawatankuasa itu disertai Pengarah Kampus Kesihatan USM, Prof Datuk Dr Mafauzy Mohamed, Pakar perunding Kanan Perubatan (Endokrin) Hosputal Universiti Sains Malaysia (HUSM), Datuk Prof Wan Mohamad Wan Bakar dan Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Ahmad Mahmood.


Ditanya lanjut mengenai larangan terbabit, beliau berkata hanya perihal positif berhubung Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra boleh disiarkan di akhbar mahupun televisyen kecuali penyiaran gambar yang dikuatkuasakan serta-merta, semalam.

“Baru-baru ini, keluar artikal dalam akhbar ketika hari keputeraan baginda Sultan Muhammad V, apabila turut disiarkan majlis sambutan hari ulang tahun keputeraan bekas Sultan Kelantan, SuItan Ismail Petra, di Istana Mahkota, Kubang Kerian, di sini.


“Sultan Muhammad V, tidak murka tapi baginda berasa perkara itu tidak sesuai.” Beliau yang diajukan soalan sama ada tindakan akan diambil kepada pihak menyiarkan gambar berkenaan, tidak ada sebarang arahan diterima mengenainya tetapi wartawan perlu beretika dalam menyiarkan sebarang maklumat.

myMetroKelantan larang siar gambar bekas sultan:

'via Blog this'

Sebiji kelapa di Terengganu RM3


KUALA TERENGGANU - Ramai pengguna terutamanya suri rumah terkejut mendapati harga kelapa meningkat di antara RM2.50 hingga RM3 sebiji dan beberapa penjual mendakwa kenaikan itu kerana bekalan yang berkurangan.

Menurut mereka, harga kelapa mula meningkat sejak beberapa hari lalu dan santan segar pula dijual dengan harga RM9 satu kilogram.

Peniaga kedai runcit, Yusof Abdullah, 43, berkata, sebelum ini kelapa dijual antara RM1.20 dan RM2 sebiji, bergantung pada saiz dan dia terpaksa menjual dengan harga tinggi daripada biasa kerana kurang mendapat bekalan.

"Pembekal juga menjual dengan harga lebih tinggi berbanding biasa," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, penjual nasi dagang Fatimah Awang, 46, berkata, harga nasi dagang sekarang dijual RM2.50 sebungkus kerana kenaikan harga bahan asasnya termasuk kelapa.

"Sekarang susah hendak cari nasi dagang dengan harga rendah seperti dahulu terutama di bandar ini," katanya.

Katanya, kenaikan harga kelapa itu bukan sahaja melibatkan peniaga nasi dagang tetapi juga peniaga makanan yang lain.

Pihak Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Terengganu ketika dihubungi berkata, pihaknya akan menyiasat kenaikan harga kelapa, sementara pengarahnya Hasan Jusoh meminta pemborong kelapa menghubungi bahagian operasi FAMA untuk mendapatkan bekalan jika perlu.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Majlis persandingan Eira, Azad meriahAIZAT menyuap buah anggur ke mulut Eira Syazira pada majlis persandingan mereka di Bandar Tun Razak, Cheras malam kelmarin.


DETIK BAHAGIA. Selepas dua bulan berumah tangga, pasangan pelakon Azad Jazmin John Louis Jeffri, 35, dan Syazira Shuhaimi atau Eira Syazira, 27, diraikan pada majlis persandingan mereka yang cukup meriah malam kelmarin.

Majlis yang berlangsung di Dewan Pusat Belia Antarabangsa di Bandar Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur turut dihadiri keluarga kedua-dua belah pihak serta kenalan kedua-dua mempelai.

Mereka dinikahkan pada 16 September lalu di rumah pengantin perempuan di Putrajaya oleh bapa Eira Syazira, Shuhaimi Acheh serta disaksikan Imam Besar Masjid Putra, Putrajaya, Abdul Manaf Mat.

Turut hadir memeriahkan majlis persandingan itu ialah selebriti seperti pelakon Shaheizy Sam, Ainul Aishah, Fara Fauzana dan Adam Corrie Lee.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'