Tuesday, October 1, 2013

Turki tarik balik larangan pakai tudung


Recep Tayyip Erdogan

ANKARA 30 Sept. - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan hari ini mengumumkan akan menghentikan pengharaman pemakaian tudung dalam kalangan wanita di institusi kerajaan.
Pengumuman itu adalah sebahagian daripada usul pakej pembaharuan hak asasi manusia oleh kerajaan yang telah lama ditunggu-tunggu.
Peraturan baharu itu bagaimanapun tidak akan digunapakai untuk institusi kehakiman dan tentera.
Erdogan dalam pada itu turut mengumumkan rancangan untuk memulangkan harta biara milik etnik Assyria Kristian yang dirampas oleh negara ini. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131001/lu_07/Turki-tarik-balik-larangan-pakai-tudung#ixzz2gSrpCAIe
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Komander MNLF dipercayai masih hidup


Manila: Mayat yang ditemui bersama kad pengenalan Habier Malik, komander Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang mengetuai serangan di Zamboanga baru-baru ini disahkan bukan mayat pemimpin kanan itu.

Pegawai Kebangsaan Filipina berkata, kami dimaklumkan orang yang memiliki lad pengenalan itu bukan Habier.


Pegawai kanan keselamatan Filipina, Alan Purisima memberitahu wartawan, pihaknya berusaha mendapatkan bukti sama ada memang habier yang terbunuh.

Anggota tentera menemui kad pengenalan Habier dalam pakaian seorang pemberontak yang mati.


Wajah mangsa sama seperti Habier hingga mencetus spekulasi dia terbunuh.


Purisima berkata, pihaknya kini mengumpul bukti DNA untuk mengenal pasti mangsa.

Terdapat laporan lain mengatakan Malik meninggalkan Zamboanga sebelum tentera melancarkan opeerasi membersih saki-baki pemberontak, minggu lalu.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/10/01

Wanita hamil 13 janin


Baghdad: Seorang wanita Iraq yang berusia awal 40-an hamil dengan 13 janin walaupun sudah melahirkan tujuh anak termasuk anak kembar sejak dia berkahwin 24 tahun lalu.

Suaminya, Fadhil Al Azawi yang juga peladang dari wilayah tengah Salahuddin berkata, ujian perubatan menunjukkan isterinya mengandungkan 13 janin selepas lima tahun tidak hamil.


Fadhil berkata, dia berkahwin dengan seorang lagi wanita tahun lalu selepas isterinya gagal hamil lagi. “Saya gembira dengan kehamilan isteri saya tetapi pada masa yang sama saya juga bimbang bagaimana untuk menjaganya. “Berita isteri saya mengandungkan 13 janin cukup mengejutkan. Saya kini sibuk menguruskan persediaan untuk menyambut kelahiran bayi. Saya mungkin satu-satunya bapa yang mempunyai anak kembar 13,” katanya. Pakar sakit puan di Hospital Takreet, Dr Mikdam Al Jabouri berkata, ujian imbasan menunjukkan wanita itu hamil dengan 13 janin. “Ujian awal menunjukkan empat daripada janin itu sudah mati kerana jantung mereka tidak lagi berdenyut, manakala yang lain dalam keadaan baik.

“Si ibu juga dalam keadaan baik dan ini adalah kes kehamilan paling jarang ditemui. Bagaimanapun, kami menjangka lebih banyak janin akan mati pada awal peringkat kehamilan dan mungkin jumlah yang lahir kelak kecil saja,” katanya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2013/10/01

Dua jeneral AS di Afghanistan diarah bersara


 
WASHINGTON: Pasukan Marin Amerika Syarikat (AS) hari ini mengarahkan dua jeneral di Afghanistan supaya bersara kerana gagal mempertahankan markas tentera daripada diserang Taliban, tahun lalu.

Jeneral berpangkat dua bintang itu didakwa bertanggungjawab menyebabkan dua askar marin AS terbunuh dengan beberapa pesawat musnah.
Komandan Pasukan Marin AS, Jeneral James Amos, berkata beliau membuat keputusan itu selepas menilai hasil siasatan selama empat bulan yang dijalankan terhadap kes berkenaan.

Lima belas pejuang Taliban menyerang dan mengambil alih Kem Bastion di barat daya Afghanistan pada September 2012.

Amos berkata beliau meminta Mejar Jeneral Charles M. Gurganus dan Mejar Jeneral Gregg A. Sturdevant supaya bersara dan mereka bersetuju berbuat demikian.

Gurganus adalah komander tentera bersekutu di barat daya Afghanistan manakala Sturdevant adalah komander Marin Udara AS di wilayah sama. - AP