Monday, September 5, 2011

Soalan untuk renungan anak pasca merdeka

1. Benarkah Umno tidak pernah berperang dengan British dan pemimpinnya hanya berunding untuk mendapat kemerdekaan. Jadi Tunku adalah perunding atau pejuang?

2. Sebelum merdeka British begitu terancam dengan PKM selepas merdeka Umno pula, walaupun sudah berdamai (1989) tetapi tetap gelabah. Apakah mereka bimbang mengenai hakikat sejarah yang akan terbongkar?

3. Benarkah ramai tentera British telah menjadi korban gerila Tentera Pembebasan Rakyat Malaya (TPRM) yang terdiri dari seluruh bangsa rakyat Malaya yang bergabung tenaga bersama PKM?

4. Bilakah semboyan merdeka bermula dan siapakah pemulanya?

5. Benarkah ramai perajurit TPRM juga telah terkorban menentang tentera penjajah Inggeris sejak darurat 1948 hinggalah merdeka. Apakah maksud pernyataan ini?

6. Kalau merdeka tanpa pertumpahan darah kenapa begitu ramai nama-nama askar Inggeris yang yang mati direkodkan di tugu negara kita. Kenapa mereka mati? Mempertahankan siapa - tanah jajahan atau rakyat Malaya?

7. Benarkah Darurat 1948 adalah perang terhadap rakyat yang berjuang bersemboyankan merdeka. Mereka ditangkap, dipenjara dan dibunuh yang terlepas menyusup ke hutan bergerila membentuk TPRM.

8. Akta Darurat 1948 adalah demi keselamatan negara atau keselamatan imperialis Inggeris di Malaya?

9. Benarkah darurat 1948 ini diisytiharkan sesudah kuasa penjajah Inggeris melihat PKMM, AWAS, API, PKM, BATAS, Kesatuan Buruh dan lain-lain telah berjaya mengumpulkan berjuta rakyat Malaya di bawah PUTERA-AMCJA untuk mengusulkan negara merdeka berpelembagaan.

10. Benarkah darurat 1948 diistiharkan bagi mengekang tekanan dan suara merdeka di bawah PUTERA-AMCJA pelbagai kaum rakyat Malaya ketika itu.

11. Benarkah HARTAL yang dilancarkan pada 1948 adalah antara penyebab kuasa imperialis Inggeris melancarkan akta darurat 1948… dan kenapa?

12. Siapakah yang sebenarnya dalam keadaan darurat – imperialis Inggeris atau rakyat kerana kebangkitan seluruh rakyat ketika itu?

13. Benarkah akta ini adalah muslihat untuk British tidak mengisytiharkan perang sedangkan ia suatu perang terhadap rakyat yang berjuang menuntut Merdeka dengan membawa masuk 400,000 tentera dari tanah-tanah jajahannya ke Malaya ?

14. Kerana akta ini ramai pemimpin PKMM, AWAS, API serta lain-lain parti yang berjuang untuk menuntut merdeka telah bersama PKM dan berjuang dengan senjata menentang Inggeris dan kenapa ?

15. Jika mereka tidak memilih hutan dan gerila apakah pilihan yang ada untuk mereka kerana seluruh parti-parti progresif telah diharamkan. Apakah mereka perlu memilih rumah pasung Inggeris (balai polis), penjara atau tali gantung (Umno sahaja yang tidak diharamkan ketika itu kerana ia ditaja oleh British).

16. Kenapa perang dalam negeri terus berlangsung selepas merdeka. Bukankah ini antara syarat yang dikenakan Inggeris untuk merundingkan kemerdekaan? Apakah signifikan syarat ini? Tidakkah untuk memberi masa kepada British bagi mengelak “premature withdrawal” dan apakah signifikannya terhadap soal perniagaan senjata jangka panjangke Malaya oleh British serta kepentingan mempertahankan harta mereka (kolonial) yang masih ada?

17. Benarkah Inggeris memberi kemerdekaan kepada Malaya kerana mereka hormat orang Melayu yang mereka pernah tulis sebagai bangsa yang tinggal di atas pokok (1786) atau kerana mereka sudah tidak dapat tahan terhadap ribuan serangan bertubi-tubi dari gerila PKM yang menyebabkan beribu-ribu askarnya cedera dan terkorban.

18. Setujukah kalau kita katakan bahawa kita hanya ada sebelah buku sejarah iaitu versi Umno sedangkan Inggeris mempunyai buku sejarah tentang negara kita yang lebih lengkap yang tersimpan di London.

19. Bolehkah wira-wira Melayu silam seperti Tok Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Datuk Sagor, Datuk Maharajalela dan yang lainnya yang dituduh oleh British sebagai pengganas itu diterima sebahagian dari pejuang kemerdekaan.

20. Benarkah pada tahun 1948 Umno hanya sebuah parti (gerombolan) kecil minoriti seperti PERKASA hari ini ?

21. Kenapa semboyan Umno adalah hidup Melayu dan bukan Merdeka, adakah ini kerana mereka pada awalnya memperlekehkan gerakan untuk merdeka atau takut atau ingin mengambil hati Inggeris?

22. Kenapa rundingan Baling 1955 gagal. Tidakkah Tunku di bawah tekanan David Marshallyang merancang untuk menggagalkan rundingan ini? [Said Zahari (17 tahun pernah merengkok dalam penjara) Ketua Pengarang Utusan Melayu ketika itu - adalah penulis cerita ini masih hidup serta boleh diwawancara].

23. Kenapa Rundingan Baling II yang dijanjikan oleh Tunku tidak menyusul bagi menamatkan perang dalam negeri. Apakah kesannya, jika berdamai bukankah tiada tentera kita yang terpijak periuk api dan menjadi korban perang yang sia-sia?

24. Ramai pemimpin-pemimpin Melayu termasuk ulama telah ditangkap dan dipenjara kerana mereka tidak sealiran dengan Umno. Mereka telah dicap sebagai pengganas kemudian ditangkap - kenapa?

25. Di manakah pemimpin Melayu yang progresif seperti Dr Burhanudin al-Helmi, Mustapha Hussein serta Pak Sako, Ahmad Boestamam, Ustaz Abu Bakar al-Bakir dan lain-lainnya telah menghabiskan usia mereka kalau bukan dalam penjara sedangkan mereka adalah nasionalis?

26. Jika PKM adalah anti agama dan tuhan, bagaimana ulama seperti Ustaz Abu Bakar al-Baqir dan ramai pemimpin progresif Melayu boleh berjuang dalam satu pasukan yang sama menentang Inggeris.

27. Kenapa di setiap daerah (province) di China terdapat masjid malah jumlah orang Islam di China lebih dua kali ganda dari penduduk Islam di Malaysia? Begitu juga penganut agama lain bebas mengamal agama mereka.

28. Kenapa orang Melayu selalu ditakut-takutkan dengan fikiran lapuk terhadap komunis yang dituduh tidak percaya kepada Tuhan serta anti agama sedangkan Umno menjunjung sistem ekonomi riba sedang Allah menganjurkan perang terhadap riba dan memberi ancaman dengan api neraka (al-Baqarah: 279 dan 275).

29. Kenapa ulama-ulama upahan Umno lebih gemar menyerang socialism yang anti riba daripada menyerang capitalism yang mendukung sistem ekonomi riba?

30. Kenapa dalam setiap ulang tahun perayaan kemerdekaan Umno tidak menonjolkan pejuang-pejuang lain yang sepanjang abad bergerila menentang kuasa penjajah Inggeris seperti Tok Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Datuk Maharajalela, Datuk Sagor serta yang sebelumnya. Adakah hanya Tunku sahaja yang berjasa kerana dia dipilih oleh Inggeris menjadi wakil untuk berunding?

31. Kenapa Umno sangat benci dan memusuhi pemimpin progresif Melayu hingga sanggup melebelkan mereka sebagai komunis agar mereka dijauhi oleh masyarakat dan tidak mengganggu tahta kuasa yang sedang berada di tangan Umno.

32. Siapakah yang menggerakan gerakan menentang Malayan Union 1948 sedangkan pada waktu itu Umno hanya gerombolan dan sangat kecil jumlahnya.

33. Benarkah PUTERA-AMCJA telah menggerakan seluruh rakyat Malaya keluar menentang Malayan Union pada 1948? Kenapa tidak nampak satu pun bendera Umno ketika itu sedangkan terdapat ribuan kibaran bendera yang lain?

34. Pernahkah Umno menjelaskan tentang makna merah dan putih benderanya dan dari mana mereka telah menciplaknya ?

35. Betulkah MCA itu berasal daripada Parti Kuomintang (bukan PKM) yang pernah mengganas selama 14 hari ketika Jepun tewas pada tahun 1945 ?

36. Kenapa rakyat Malaysia disuruh mendewakan Tunku Abdul Rahman sahaja dan tidak boleh menghargai pejuang-pejuang kemerdekaan yang lain yang telah menyumbangkan bakti menghalau Inggeris keluar dari negara ini?

37. Kenapakah Umno terus memusuhi PKM walaupun mereka sudah berdamai pada tahun 1989? Adakah ini suatu cara untuk mereka terus menipu rakyat?

38. Adakah mana-mana rekod jenayah yang pernah dilakukan oleh ratusan bekas-bekas perajurit PKM yang dapat kita jadikan bukti bahawa mereka adalah spesis pengganas selepas 22 tahun mereka bersama rakyat?

39. Kenapa Umno perlu gelabah apabila kisah sebenar Bukit Kepong didedahkan. Jika versi Umno benar kenapa perlu gelabah kerana kebenaran tetap kebal?

40. Kenapa tidak diadakan perdebatan, forum secara terbuka mengenai perkara ini?

41. Kenapa orang yang berbeza pandangan tentang sesuatu kisah boleh dituduh pengganas hanya kerana dia tidak bersetuju dengan kerajaan.

42. Jika kisah ini tidak betul kenapa ianya tidak dibetulkan sahaja melalui pembentangan fakta-fakta dan bukti yang sahih?

43. Adakah rakyat semakin kelihatan cenderung untuk tidak mempercayai sejarah yang ditulis oleh Umno – apakah dosa Umno hingga ia semakin dibenci?

44. Adakah ini tanda awal bahawa kuasa dan sejarah sedang mengalami perubahan?

45. Kenapa Umno masih memaksa rakyat melihat sejarah dari perspektif penjajah – tidakkah ini suatu kecurangan yang besar terhadap rakyat?

46. Adakah rakyat akan menolak kenyataan bahawa Tunku itu adalah salah seorang perunding untuk kemerdekaan di samping itu terdapat juga ramai lagi tokoh dan pejuang yang lain yang juga berjasa?

47. Adakah salah kalau kita menerima orang lain juga berjuang dan mereka juga perlu diberi sanjungan kerana jasanya sama ada besar atau kecil.

48. Peristiwa Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 (sebelum Merdeka) yang menggariskan pertentangan di antara anak tempatan dengan penjajah – kenapakah Umno terus-terusan mahu membela penjajah ? Adakah kita masih belum merdeka?

49. Kepada anak muda Malaysia sesekali pergilah melawat tugu negara dan fikirkan fakta-fakta yang terpahat di situ kemudian cuba fikirkan dari siapa kita merdeka. Dari Inggeris atau PKM?

50. Tidakkah sejarah negara bangsa kita begitu comot, kotor dan curang, hingga amat sedikit daripada rakyat Malaysia (termasuk professor, guru sejarah dan pelajar serta pemimpin dan ahli-ahli Umno) yang benar-benar faham dan dapat menceritakan rentetan sebenar perjuangan menentang penjajah dan mencapai kemerdekaan?

51. Tidakkah ia bagai seorang gadis yang telah disolek sesuka hati hingga tiada yang dapat mengenalinya dari kalangan anak muda Malaysia hari ini?

52. Abdullah CD pernah bertemu Jins Samsudin mengenai fakta filem Bukit Kepong yang jauh terpesong namun beliau telah mengelak diri untuk janji temu kedua yang telah dipersetujui untuk membetulkan fakta ini. Kenapa Jins mengelak kalau bukan kerana Jins sebenarnya berniat memesongkan sejarah kerana ini adalah projek untuk menipu rakyat oleh Umno?

53. Benarkah kita sudah merdeka sedang kita boleh saja masuk penjara hanya kerana kita memakai baju kuning sesudah dituduh komunis atau subversif oleh pemerintah.

54. Jika sejarah kita umpama seorang gadis, apakah harus dia disolek sesuka hati hanya untuk mempertahankan kuasa yang diperolehi hasil dari perjuangan orang lain?
http://shalehudin.blogspot.com

MASYALLAH ! UMNO TOTOK DAH BENCI UMNO DAN NGAKU MAT SABU BENAR


Rujuk Dokumetari RTM 1970an : Yusuf Rono mengaku Mat Indera selamatkan nyawanya dari ditembak komunis
"Saya adalah penyokong kuat UMNO yang pernah berada di mukim Lenga, Johor. Di Johor kalau seseorang itu kuat UMNO ia akan dipanggil UMNO totok.

Jadi, saya ini adalah salah seorang UMNO totok. Tetapi sejak akhir-akhir ini kepincangan dalam UMNO tlh membuatkan saya merasa amat benci terhadap UMNO.

Ini kerana UMNO tlh bnyk memesongkan fakta sejarah negara dan juga mengamalkan kuropsi. dlm peristiwa Bukit Kepong ini adanya betul pendapat YB Mat Sabu yang menyatakan Mat Indera adalah hero sebenar Tanah Melayu pada waktu itu.

Ini kerana dia ingin membebaskan negara ini daripada pemerintahan British. Pada waktu itu bukan ada lagi Polis Di Raja Malaysia, tetapi diwujudkan Polis British E II R. Nahhh!!! Siapa yg betul sedangkan filem Bukit Kepong arahan Dato' Jins Shamsudin juga telah diputar belitkan oleh UMNO dan PDRM.

Apalah yg bezanya perjuangan Mat Indera yang ingin membebaskan Tanah Melayu ini daripada British seperti apa yg dibuat oleh Tok Janggut, Dato' Maharaja Lela, Ontoros Antanom, Yamtuan Antah, Mat Salleh, Rentap, Abd. Rahman Limbong, Sharif Masahar, Dol Said, Dato' Bahaman, Mat Kilau pada era tahun 1800 ke atas.

Pada saya, tindakan YB Mat Sabu itu betul. Kalau nak dikirakan filem Bukit Kepong arahan Dato' Jins Shamsudin telah banyak tidak ditunjukkan kesilapan Polis British pada waktu ini, oleh sebab watak Sarjan Jamal yg sebenarnya beliau adalah anggota terawal kematiannya.

Tetapi dalam filem itu, watak sarjan ini ditamatkan jadi HERO dalam filem tersebut sudah lari dari fakta. Kedua, kenapa ramai polis tidak bersedia pada waktu itu?

Sebilangan besar anggota polis telah dijamu dengan arak oleh masyarakat cina. Orang kampung tidak berani untuk menegur perbuatan ahli yg teribat.

Maklumlah, orang kampung dan polis amat berkuasa, jadi pada masa tu pegangan akidah anggota polis tidak berapa kuat. Jadi polis-polis tersebut telah minum arak sehingga mabuk. Ini tidak pula diterangkan dlm filem tersebut.

KENAPA?? kalau tidak percaya, orang-orang UMNO Lenga boleh tanya di kedai-kedai kampung lama di Bukit Kepong. Untuk makluman semua, pihak RTM ada menayangkan satu slot dokumenteri mengenai sejarah Bukit Kepong melalui program WARISAN pada tahun 1970an.

Dalam program itu ada diterangkan En. Yusof Rono di saat akhir selepas kominis balik. Apabila En. Yusof Rono telah diarahkan di kepala oleh salah seorang kominis, Mat Indera telah menghalang komunis itu daripada menembak En. Yusof Rono, sambil berkata "sudahlah, yg dah lepas, biarkan" ini bermakna Mat Indera masih ada perasaan simpati pd Polis British itu. Kalau boleh, pihak RTM tayang balik Dokumenteri tersebut yg dikeluarkan pada tahun 1970an.

Siapa HERO sebenar? Kalau bukan Mat Indera. Dengan ini, kita cuba perbetulkan Sejarah Negara semula yang telah lama dipesongkan.

Al-fatihah buat "HERO SEBENAR MALAYA" iaitu, MAT INDERA. Amin....Siasahkini

Honda panggil semula lebih 40,000 kenderaan 2006-2008

KUALA LUMPUR: Honda Malaysia Sdn Bhd akan melaksanakan ujian dan langkah pencegahan awal membabitkan kira-kira 40,456 unit daripada kenderaannya yang dikeluarkan pada 2006 hingga 2008.

Dalam satu kenyataan hari ini, katanya ia sedang memberitahu pemilik model kereta Civic model 2006 hingga 2008, City 2006-2007 dan Jazz 2005 hingga 2007 di bawah kempen mengemas kini produk bagi melaksanakan langkah pencegahan daripada isu teknikal yang tidak diingini di dalam unit yang terbabit.
"Ini adalah panggilan awal bagi dilakukan pemeriksaan dan penggantian, di mana kami percaya dapat mengekalkan prestasi produk yang terbaik bagi para pelanggan walau pun berlaku kecacatan," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno.
Yoichiro berkata, sebagai contoh, adalah dilaporkan unit bagi model Civic (16,537 unit) kemungkinan mengalami kebocoran minyak dari hos perantara stereng kuasa, yang disebabkan aliran air panas dan cuaca yang lembap, yang boleh menimbulkan isu keselamatan pada masa depan.

Pengeluar kereta Jepun itu perlu menukar bahan getah hos perantara stereng kuasa model Civic yang terbabit.

"Kesemua alat ganti dan caj buruh kerja berkenaan akan ditanggung oleh Honda Malaysia," kata Yoichiro.

Pemilik model berkenaan dinasihati menghantar kenderaan masing-masing kepada peniaga yang dibenarkan secepat mungkin sebaik mendapat notis berkenaan.
Bagi mendapatkan maklumat lanjut, pelanggan boleh menelefon nombor bebas tol Honda di 1-800-88-2020 atau lawati sebarang peniaga Honda yang dibenarkan.

Pelanggan juga dinasihati membuat panggilan bagi membuat temu janji bagi mengelakkan tempoh menunggu yang lama. - BERNAMA , bharian

Mat Indera orang Seberang? Dr Khoo putar belit Sejarah..Menurut Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, seorang yang juga dikenali sebagai tokoh sejarah terkemuka tanah air Mat Indera bukan anak tempatan.

Katanya “Dia (Mat Indera) berasal dari Indonesia, bukan rakyat jajahan takluk kesultanan Melayu.”

Oleh itu tambahnya lagi “Mat Indera atau nama penuhnya Ahmad bin Indera bukan seorang pejuang kemerdekaan yang menentang British.”


“Sejarah diputar belit oleh ahli politik dari kedua – dua belah gabungan politik. Mereka tidak memahami sejarah,” kata Dr Khoo

Itu kata Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim mengenai sejarah Mat Indera, aku tak tahu sumber rujukannya dari mana punya buku sejarah..

Adakah benar apa yang dinyatakan oleh Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim itu bahawa Mat Indera adalah orang seberang?

Cuba baca sebahagian dari artikel XPDC Menjejak Mat Indera dibawah ini..

Menurut Pak Johan (gambar), mereka mempunyai 8 orang adik-beradik. Mat Indera, atau nama penuhnya Ahmad bin Indera merupakan anak kedua dan Pak Johan adalah anak yang bongsu.

Salasilah keluarganya ialah Ahmad bin Indera bin Salleh bin Husin. Husin inilah yang dikatakan dari keturunan Datuk Bentara Husin Lela, Pahlawan Siak Seri Inderapura yang pernah menjadi panglima kanan Sultan Sharif di Siak.

Beliau (Mat Indera) dilahirkan pada tahun 1920 di Kampung Gombak, Peserai, Batu Pahat, Johor.

Bagaimanapun kerana anak yang pertama sudah meninggal dunia ketika masih kecil, Mat Indera seolah-olah sudah menjadi anak sulung dan memegang tanggung jawab menjaga 6 adik-beradiknya yang masih kecil. Ibu mereka meninggal dunia ketika Mat Indera berusia 18 tahun, Pak Johan pula baru berusia 2 tahun.

Mat Indera pernah berguru kepada Kiyai Haji Fadzil Bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat Sultan Johor, DYMM Sultan Ibrahim. Menurut Pak Johan, disebabkan Mat Indera pernah menjadi anak murid kepada Kiyai Haji Fadzil Bentan inilah yang menjadikan faktor mengapa Sultan Ibrahim enggan menandatangani surat hukuman gantungnya selepas Mat Indera dituduh bersalah.

Sepenuhnya sila baca di (SINI)

Mat Indera dilahirkan pada tahun 1920 di Kampung Gombak, Peserai, Batu Pahat, Johor menurut adik Allahyarham Mat Indera sendiri.. dan kata Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, Mat Indera adalah orang seberang..

Jadi siapa yang memutar belit Sejarah untuk kepentingan peribadi sekarang? Mat Sabu, Pak Johan atau Khoo Kay Kim??


‘Mat Indera bukan pejuang kemerdekaan’PETALING JAYA: Seorang tokoh sejarah tampil menjelaskan bahawa Mat Indera atau nama penuhnya Ahmad bin Indera bukan seorang pejuang kemerdekaan yang menentang British.

“Komunis ketika itu cuba mewujudkan orde baru dunia berdasarkan fahaman komunis dan Mat Indera seorang penyokong gerakan komunisme,” jelas tokoh sejarah terkemuka, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim.

Beliau berkata demikian ketika ditanya berkenaan latar belakang Mat Indera yang mengetuai serangan komunis ke atas balai polis Bukit Kepong pada tahun 1950.

Isu berkenaan Mat Indera sebagai ketua kumpulan Parti Komunis Malaya yang terlibat dalam serangan Bukit Kepong menjadi kontroversi apabila timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dalam ceramahnya di Pulau Pinang mendakwa bahawa komunis yang terlibat adalah pejuang kemerdekaan sebenar, lapor Utusan Malaysia pada minggu lepas.

Khoo turut menjelaskan bahawa Mat Indera bukan anak tempatan.

“Mat Indera orang seberang.

Asal Indonesia

“Dia berasal dari Indonesia, bukan rakyat jajahan takluk kesultanan Melayu.”

Khoo turut menyatakan bahawa sejarah diputar belit oleh ahli politik untuk kepentingan diri.

“Sejarah diputar belit oleh ahli politik dari kedua – dua belah gabungan politik. Mereka tidak memahami sejarah,” kata Dr Khoo ketika ditanya sama ada sejarah dimanipulasi oleh golongan politikus.

Beliau turut melontarkan persoalan kepada Mohamad Sabu – “Adakah Mohamad Sabu memahami sejarah ketika itu?”

Beliau menambah, masyarakat hanya sedar berkenaan serangan komunis ke atas balai polis Bukit Kepong kerana pembikinan filem Bukit Kepong arahan Tan Sri Jins Shamsuddin.

“Sebenarnya serangan komunis ke atas balai polis bermula lebih awal. Saya menyaksikan serangan balai polis oleh komunis di dalam tahun 1945 di Teluk Anson yang kini dikenali sebagai Teluk Intan, Perak.

Free Malaysia Today
http://darisungaiderhaka.blogspot.com

Isu pejuang merdeka: KJ sedia debat dengan PAS

2011/09/05

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menyahut cabaran PAS untuk berdebat secara terbuka mengenai isu siapa yang layak digelar pejuang kemerdekaan negara. 

Khairy yang juga Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN) berkata, beliau sudah menerima jemputan yang dipanjangkan oleh kerajaan negeri Kelantan untuk berdebat dengan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang mencetuskan kontroversi berkenaan.
"Saya dah terima jemputan...untuk berdebat dengan Mat Sabu di Balai Islam Lundang Kota Bharu.
"Saya akan berada di sana," katanya menerusi mesej Twitter semalam dan berkata beliau tidak gentar walaupun terpaksa bertandang ke kubu kuat parti itu. 

Khairy berkata, walaupun di gelanggang lawan, sama ada Mohamad Sabu atau Datuk Husam Musa (Naib Presiden PAS) beliau tetap akan hadir. 

"Masa lawan Husam dulu tiga ribu penyokong PAS dok sorak. Its OK. 

"Tak payah cari gelanggang neutral," katanya. 
Semalam, Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengsyorkan debat PAS-UMNO berhubung kontroversi tragedi Bukit Kepong dan isu siapa pejuang kemerdekaan negara bagi membolehkan rakyat sendiri membuat penilaian. - BERNAMA 

Perlu tempurung kepala baruPERMATANG PASIR – Masih ingatkah anda kepada Mohd Azizi Khalib, remaja yang dibuang separuh tempurung kepalanya selepas terlibat dalam kemalangan pada Mac 2009 lalu di Bukit Teh?

Kisahnya pernah disiarkan beberapa kali di akhbar ini bermula dari penderitaan yang dialami, kepayahan keluarganya mengharungi dugaan sehinggalah bantuan bertali arus diterima, pembedahan memasang tempurung kepala dan terakhir Mei tahun lalu mengenai perkembangan kesihatannya.

Namun, selepas lebih dua tahun berlalu, Azizi yang kini berusia 19 tahun menghadapi masalah apabila tempurung kepala yang dipasang tidak lagi berfungsi, selain mengecut menyebabkan dia sering mengadu sakit kepala.

Ibunya, Roslina Che Ros, 41, berkata, doktor mengesahkan mengenai perkara itu kira-kira setahun lalu, dan kini pembedahan kali ketiga diperlukan bagi memasang tempurung baru.

Bagaimanapun, menurutnya, kos yang diperlukan amat tinggi menyebabkan dia dan suami, Khalib Yahaya, 47, terpaksa menangguhkannya dahulu.

“Ketika membuat pemeriksaan susulan di Hospital Pulau Pinang Jun lalu, doktor ada meminta RM2,000 sebagai pendahuluan untuk pembedahan, tetapi, saya minta tangguh lagi kerana tidak mempunyai wang yang cukup.

“Jika saya membayar wang pendahuluan itu sekali pun, kos sebenar pembedahan masih belum diketahui kerana doktor perlu melihat jenis dan berapa besar tempurung yang diperlukan untuk dipasang ke kepala Azizi., katanya.

Roslina sekeluarga ditemui ketika menerima kunjungan Pemuda Umno Permatang Pauh di kediaman barunya yang dibina di bawah projek Risda dekat Kampung Petani, di sini, semalam.

Ibu kepada cahaya mata ini berkata, pemeriksaan seterusnya bagi melihat perkembangan kepala Azizi akan dibuat 12 September ini.

Ketua Pemuda Umno Permatang Pauh, Mohd Zaidi Said dalam pada itu berkata, pihaknya akan menyerahkan RM2,000 kepada keluarga berkenaan sebagai wang pendahuluan untuk pembedahan remaja terbabit.

Di samping itu, pihaknya akan turut membantu mencari dana bagi menampung kos pembedahan berkenaan.

“Ambil positif kenyataan Mat Sabu isu Bukit Kepong”KOTA BHARU – Kenyataan Mohamad Sabu mengenai isu sejarah Bukit Kepong seharusnya diambil positif oleh Umno terutamanya pemimpin negara dan juga masyarakat kerana ia dinyatakan berdasarkan fakta sejarah sebenar dan bukan hasil idea penjajah.

Ketua Muslimat Pas Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof berkata, sepatutnya semua pihak berfikiran terbuka dalam menangani isu itubukan terus melemparkan pelbagai tuduhan terhadap Timbalan Presiden Pas itu.

“Kenyataan Mat Sabu mengenai isu sejarah Bukit Kepong itu untuk membuka pemikiran pemimpin tanah air, masyarakat dan rakyat untuk supaya sedar peranan penjajah yang memutarbelitkan fakta sejarah sebenar.

“Beliau bercakap berdasarkan fakta dan perkara itu perlu dilihat dari sudut positif. Kenyataan Mat Sabu juga memberi cetusan dan kesedaran kepada masyarakat mengenai fakta sejarah sebenar yang ditutup penjajah selama ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, isu sejarah tanah air harus diteliti dengan mendalam dan bukannya diambil terus dari tulisan penjajah demi mencerminkan kebaikan yang dilakukan British sehingga fakta sebenar disorok kepada rakyat.

Tuduhan sesetengah pihak yang menyatakan Mat Sabu buta sejarah, pro komunis dan sebagainya disangkal kerana katanya, ramai lagi pemimpin Umno yang buta sejarah dan hanya mengikut apa sahaja yang dikatakan penjajah.

Siti Zailah berkata, masyarakat sekarang yang bijak menilai sepatutnya berpendirian kritis dan terbuka dalam isu itu kerana ia dinyatakan berdasarkan fakta yang betul dan bukannya dari kaca mata British.

“Fakta sejarah salah satu cara penjajahan pemikiran oleh British terhadap rakyat kita sehingga kini masyarakat masih percaya apa sahaja yang ditulis oleh mereka.

“Oleh itu pemimpin Umno diingatkan supaya tidak memperbesarkan isu kenyataan Timbalan Presiden Pas itu semata-mata untuk mengalih pandangan rakyat terhadap isu lain yang lebih serius seperti daftar pemilih yang dipesongkan, rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya,” katanya.

Kedai gambar guna latar belakang gereja, salibKOTA BHARU - Sebuah keluarga terkejut apabila dua gambar kenangan Aidilfitri yang dirakamkan dan dicuci di sebuah premis di kawasan Ketereh dekat sini, diletakkan latar belakang sebuah gereja dan lambang salib.

Seorang pembantu arkitek yang dikenali sebagai Azman berkata, dia menyedari lambang salib dan juga suasana sebuah gereja terdapat pada gambar tersebut selepas melihat imej berkenaan dengan teliti ketika berada di kedai itu.

Azman berkata, selepas memerhatikan gambar itu dia berang melihat tanda salib dan patung yang menggambarkan penganut agama Kristian jelas kelihatan.

Menurutnya, dua gambar tersebut didakwa dicuci di sebuah kedai di Ketereh pada Selasa lalu dan diambil semalam selepas membuat bayaran deposit sebanyak RM20.

”Apabila saya melihat gambar tersebut, saya cuba mendapatkan penjelasan daripada pemilik kedai terbabit, yang berusia lingkungan 40-an, tapi malangnya alasan yang diberikan ianya tidak disengajakan dan dia tidak mengetahuinya.

”Saya juga menjelaskan bahawa orang Islam tidak boleh meletakkan tanda tersebut dan saya juga mempersoalkan sepatutnya dia mengetahui sensitiviti tersebut memandangkan media melaporkan pelbagai hebahan berhubung sebuah gereja baru-baru ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, semalam.

Azman, 25, mendakwa wanita itu membuat tawaran supaya menukar latar belakang pada gambar itu, namun dia enggan kerana ini seolah-olah mahu mempersendakan agama Islam.

Katanya, dalam masa sama dia juga sempat melihat beberapa keping gambar yang siap dicuci dan juga kelihatan mempunyai tanda sama seperti pada gambar mereka.

”Saya percaya masih ada banyak gambar yang dipercayai mempunyai imej tersebut dan pelanggan tidak menyedarinya.

”Pada mulanya saya ingin membakar gambar tersebut tetapi ia satu tindakan yang tidak tepat dan sepatutnya ia didedahkan untuk pengetahuan umum,” katanya.

Azman meminta supaya pihak berkaitan khususnya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK) membuat pemantauan segera berhubung perkara tersebut kerana dikhuatiri boleh memudaratkan selain menimbulkan kekeliruan dalam kalangan Umat Islam di negeri ini.

Mat Sabu anggap kecaman paling berat, jijikRANTAU PANJANG – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu (Mat Sabu) menganggap kecaman dan tuduhan sejak mengeluarkan kenyataan bahawa lelaki yang didakwa bersekongkol dengan Parti Komunis Malaya (PKM), Mohamad Indera adalah hero sebenar paling berat dan jijik diterimanya. 

Menurutnya, berikutan kenyataan itu, beliau dituduh menyokong komunis oleh akhbar yang menjadi menjadi milik Umno dan didakwanya cuba memesongkan fikiran rakyat. 

“Fitrah telah berulang, saya tidak hairan ditentang kerana siapalah saya. 

“Tok Guru juga teruk pernah dihentam sebelum ini dengan pelbagai tuduhan yang mana setiap kenyataan dikeluarkan sekerat sahaja menjadikan perkara itu tak sampai maksud,” katanya ketika berucap di Pusat Tarbiah Rantau Panjang, malam kelmarin. 

Pada ucapan sama, Mat Sabu berkata, Umno kini panik berikutan rating sokongan rakyat terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak jatuh sebanyak enam peratus berdasarkan kajian yang dibuat satu pihak, baru-baru ini. 

Menurutnya, kejatuhan dilihat berpunca daripada perbelanjaan dibuat isteri Perdana Menteri. 

“Setiap perbelanjaan dibuat tidak masuk akal termasuk pendedahan tentang cincin dimiliki beliau bernilai RM24 juta serta bil air kediaman beliau RM10,000,” katanya.

AU mungkin bertanggungjawabMOGADISHU 4 Sept. - Kesatuan Afrika (AU) mengaku pasukan pengamannya di Somalia mungkin terlibat dalam insiden seorang wartawan televisyen Malaysia ditembak mati di ibu negara ini.
Pasukan pengaman AU dalam satu kenyataan lewat semalam berkata, pihaknya menyiasat laporan awal bahawa sebuah konvoi mereka mungkin terlibat dalam insiden tembakan yang mebawa kematian ke atas jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor, kelmarin.
Kenyataan itu tidak membuat ulasan lanjut.
Noramfaizul terbunuh semasa membuat liputan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia bagi membantu mangsa kebuluran di Somalia.
Pertubuhan hak asasi manusia dan penduduk Mogadishu kerap menuduh pasukan pengaman AU yang diberi mandat mempertahankan kerajaan Somalia yang goyah, membedil kedudukan awam di ibu negara ini dengan sewenang-wenangnya. - Agensi

20 korban Taufan Talas di JepunTOKYO 4 Sept. - Angka korban akibat Taufan Talas di Jepun yang membawa hujan lebat dan mengakibatkan kejadian tanah runtuh meningkat kepada sekurang-kurangnya 20 orang ketika ribut itu bergerak ke arah utara merentasi negara ini, hari ini.
Menurut media tempatan, sekurang-kurangnya sebanyak 43 orang lagi cedera dan 50 lagi dilaporkan hilang akibat bencana alam itu.
Arahan dan nasihat pemindahan telah dikeluarkan kepada 460,000 orang penduduk di barat dan tengah Jepun, lapor agensi berita Kyodo.
Rakaman NHK TV memaparkan sebuah jambatan dihanyutkan air selepas hujan lebat menyebabkan air sungai bertukar menjadi warna coklat.
Agensi Meteorologi Jepun melaporkan, Talas bergerak peralahan ke arah utara merentasi Lautan Jepun dan akan melalui selatan pulau Shikoku serta tengah pulau Honshu tengah malam ini.
Ekoran pergerakannya yang perlahan, agensi itu memberi amaran hujan lebat dan tanah runtuh mungkin berlaku.
Menurut polis, tiga rumah dilaporkan tertimbus akibat kejadian tanah runtuh di wilayah Wakayama dan seorang gadis berusia 14 tahun berjaya diselamatkan daripada insiden itu. - Agensi

Bayi maut dihempap mayat pengasuh gemuk

LONG ISLAND: Bayi lelaki berusia sebulan dan anak kepada wartawan televisyen mati akibat kelemasan apabila pengasuhnya rebah dan maut lalu menghempap bayi malang itu.
Michael Baldwin II yang bekerja di stesen berita 12 New York, berkata, dia meminta Teresa Coffey, 39, menjaga anak lelakinya selepas dipanggil bekerja Khamis lalu. Bagaimanapun, selepas panggilan dibuat ke kediamannya beberapa kali dari tempat kerja tidak berjawab, dia bergegas pulang ke kediamannya di Greenlawn di sini dan menemui bayinya, Michael Baldwin III dan Teresa sudah meninggal dunia. Baldwin memberitahu Newsday: “Anak saya bagaikan nyawa saya. Dan kini dia sudah tiada lagi.” Teresa yang berketinggian 1.67 meter dan berat melebihi 90.7 kilogram ditemui di atas bayinya kira-kira jam 9.30 malam sebaik Baldwin tiba di rumahnya. Wartawan TV itu menemui Teresa rebah di atas sofa tetapi gagal menemui anak lelakinya.

“Saya mencari di setiap bilik sambil memanggil namanya, Michael, Michael,” katanya.

Apabila dia gagal menemui anak lelakinya itu, dia pergi semula ke ruang tamu di mana Teresa tertiarap dengan lututnya terjulur ke lantai.

“Saya ada terfikir mungkin Teresa rebah di atas bayi saya.

“Saya kemudian mengangkat tubuh Teresa dan melihat Michael di bawahnya.


“Dia kelihatan pucat...saya lalu mendukung dan memanggil namanya walaupun saya tahu dia mungkin sudah tiada lagi,” katanya. Teresa adalah rakan isteri Baldwin. - Agensi

Dukun ditembak mati diIngushetia

MOSCOW: Seorang dukun ditembak mati di wilayah Ingushetia di Russia, bahagian utara Caucasus, tempat kumpulan pemisah yang ingin menubuhkan negara sendiri berusaha menghapuskan amalan bertentangan dengan ajaran Islam.
Pegawai penyiasat berkata, mayat Movladi Buzurtanov, 69, ditemui di kediamannya di desa Nesterovskaya, kelmarin.

Polis berkata Buzurtanov adalah dukun yang mengamalkan amalan tradisional menggunakan tangkal dan jampi. “Dia mengamalkan amalan perubatan sedemikian untuk merawat pesakit,” kata polis tempatan.

Pegawai yang enggan dikenali itu berkata, pembunuhan Buzutanov ada hubungan dengan amalan dengan kerjayanya.

Dukun dan tukang tilik menjadi sasaran kumpulan pemisah yang menyifatkan amalan berkenaan bertentangan dengan ajaran Islam. - AFP

9 jam duduk dengan mayat

AUCKLAND: Seorang wanita terpaksa duduk bersebelahan mayat teman lelakinya selama sembilan jam selepas lelaki terbabit mati tercekik ketika menjamu selera dalam pesawat.
Vanessa Preechakul mendedahkan bagaimana dia terkejut apabila teman lelakinya, Robert Rippingale, 31, tercekik hingga mati ketika makan hidangan daging dalam penerbangan Jetstar dari Singapura ke Auckland. “Sebelum itu kami duduk bersebelahan sambil berkucupan, berpegang tangan tetapi tidak lama kemudian dia tercekik,” kata Vanessa, 27, seorang arkitek.

“Saya bertanya pada diri saya, kenapa kejadian itu berlaku pada saya? “Rippingale ingin sangat pulang ke New Zealand dan dia sudah pun meninggalkan saya,” katanya.

Vanessa memberitahu New Zealand Herald, mereka bertemu di Singapura, tempat teman lelakinya itu tinggal dan bekerja selama tiga tahun.

Rippingale membawa teman wanitanya ke New Zealand supaya Vanessa dapat melawat negara itu dan meraikan hari jadi ke-50 ibu bapa lelaki itu. “Dia sangat seronok ingin pulang dan tiba di lapangan terbang enam jam lebih awal untuk penerbangan jam 8 malam,” katanya. Selepas satu jam 30 minit berlepas, pesawat Jetstar (pesawat tambang murah milik syarikat Qantas, Australia) yang mengambil masa 11 jam penerbangan itu menyediakan hidangan pilihan daging atau ayam untuk makan malam.

Rippingale memilih hidangan daging dan makan sambil menonton filem. Tiba-tiba, Vanessa melihat teman lelakinya itu menggeletar, tetapi dia tidak menyedari ada perkara yang tidak diingini berlaku.


“Saya ingat dia ketawa terbahak-bahak. Kemudian apabila saya memandang ke arahnya, saya lihat matanya terjuling ke atas dan dia tidak dapat bercakap. Bibirnya mula kebiruan.” Seorang doktor dan dua jururawat antara penumpang di pesawat itu dan mereka bergegas untuk membantu sebaik mendengar Vanessa menjerit meminta bantuan.

Rippingale kemudian diangkat ke bahagian dapur pesawat dan kakitangan perubatan melakukan bantuan CPR tetapi gagal menyelamatkannya. “Doktor berkenaan datang kepada saya dan meminta maaf kerana tidak dapat menyelamatkan Rippingale,” katanya.


Mayat Rippingale dialihkan ke bahagian rehat kru kabin dan ditutup dengan selimut.

Bagaimanapun, Vanessa tidak mahu meninggalkan mayat teman lelakinya itu. Dia meminta izin untuk duduk bersebelahan mayat Rippingale selama sembilan jam waktu penerbangan sebelum tiba di Auckland. — Agensi

Gempa 6.1 magnitud landa Kepulauan Vanuatu

2011/09/05

SYDNEY: Gempa berukuran 6.1 magnitud melanda Kepulauan Vanuatu di Pasifik Selatan awal pagi ini tetapi tiada amaran tsunami dikeluarkan. 

Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (USGS) berkata, gempa melanda kawasan 160 kilometer di selatan ibu negara Port Vila.
Ia susulan gempa beberapa minggu lalu termasuk gempa kuat berukuran 7.5 mangnitud pada 21 Ogos dan 7.0 mangnitud, Ahad lalu. - AFP

Chile isytihar berkabung berikutan nahas pesawat

2011/09/05

SANTIAGO: Chile hari ini mengisytiharkan berkabung selama dua hari selepas 21 orang terkorban berikutan nahas pesawat tentera di Pulau Robinson Crusoe di Pasifik, Jumaat lalu. 

Tragedi itu membawa kepada pengkebumian negara selepas hanya empat mayat setakat ini berjaya ditemui sejak pesawat jenis CASA 212 yang dipercayai dipukul ribut terhempas ketika hendak mendarat lewat Jumaat lalu.
Operasi mencari dan menyelamat dihentikan lewat semalam apabila mereka mendapati usaha untuk menemui mereka yang masih bernyawa amat tipis.
Presiden Chile, Sebastian Pinera berkata, dua hari berkabung itu membolehkan orang ramai memberi ucapan takziah kepada keluarga mangsa termasuk seorang personaliti televisyen terkenal negara itu, Felipe Camiroaga. - AFP 

'Noramfaizul mati syahid'

2011/09/05

pix_gal0
KUALA LUMPUR: Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Noh Gadut menyifatkan kematian Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor sebagai mati syahid akhirat kerana terkorban ketika bertugas dalam misi menghapuskan kejahilan, kemiskinan dan penyakit yang melanda Somalia. 

Beliau berkata, mati syahid terdiri daripada tiga bahagian iaitu mati syahid dunia, mati syahid akhirat dan mati syahid dunia akhirat.
“Syahid dunia menjurus kepada peperangan kerana dunia, syahid akhirat pula merujuk kepada kematian yang disebabkan penyakit berbahaya seperti wabak taun atau ditembak, manakala pejuang yang mati disebabkan perang bagi mempertahankan agama Islam pula dianggap mati syahid dunia akhirat.
“Dalam kejadian menimpa arwah, pahala kematiannya insya-Allah syahid akhirat, namun urusan pengebumiannya masih perlu melalui proses sama seperti jenazah lain iaitu dimandikan, dikafankan, disembahyangkan dan akhir sekali dikebumikan di tanah perkuburan,” katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam. 

Beliau berkata, pemergian Allahyarham boleh diibaratkan sebagai sesuatu yang patut dikenang oleh semua lapisan masyarakat di negara ini. 

Noh juga menyeru orang ramai melakukan solat jenazah ghaib terhadap Allahyarham sebagai menghargai pengorbanan beliau sepanjang menjalankan tugasannya. 

Sedu tangisan iringi ketibaan
bhnews@bharian.com.my
2011/09/05


  • Foto
    DALAM suasana pagi suram, ribuan menyambut jenazah jurukamera BERNAMA TV, Noramfaizul Mohd Nor dan 54 anggota Misi Kemanusiaan Somalia di Subang, semalam.
  • Foto
    NAJIB bersama Muhyiddin mengaminkan doa selepas solat jenazah di Masjid Pangkalan TUDM, Subang, semalam.
PM mahu pengorbanan jadi model

SUBANG: Pagi semalam suasana di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), di sini berbeza sekali apabila keluarga dan ribuan masyarakat pelbagai lapisan menunggu ketibaan jenazah wakil media yang terkorban ketika melaksanakan tugas membantu mangsa bencana kemarau dan kebuluran di Somalia.
Kesedihan dan bunyi tangis ahli keluarga kedengaran ketika pesawat C 130 yang membawa jenazah jurukamera BERNAMA TV, Noramfaizul Mohd Nor dan 54 anggota misi bantuan kemanusiaan itu, mendarat kira-kira jam 10.05 pagi.
Sebaik mendarat, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang turut menunggu jenazah menaiki pesawat menemui anggota misi bantuan kemanusiaan itu.

Mereka kemudian bersama bapa Allahyarham Noramfaizul, Mohd Nor Mat Yassin, 66, dan ibu, Naemah Abd Majid, 63, serta ahli keluarga lain mengiringi jenazah ke van jenazah yang dibawa ke Masjid Pangkalan TUDM di Subang.

Pada sidang media selepas itu, Perdana Menteri menyifatkan pengorbanan Allahyarham Noramfaizul wajar menjadi model untuk merangka misi bantuan kemanusiaan seterusnya, selain merangsang semangat petugas media yang membuat liputan di kawasan berisiko tinggi. 

“Allahyarham disifatkan sebagai wira negara dan kita patut jadikan pengorbanan beliau sebagai model, malah cerita dan kisah yang menimpanya wajar merangsang semangat kita untuk terus memainkan peranan dalam misi bantuan kemanusiaan seterusnya,” katanya. 
Najib berkata, pengorbanan Allahyarham Noramfaizul turut menaikkan imej Malaysia sebagai negara yang sentiasa berada di saf hadapan dalam membantu negara lain yang mengalami malapetaka atau kesengsaraan.

Beliau turut memaklumkan kerajaan akan memberikan bantuan kepada keluarga Allahyarham termasuk menanggung kos pendidikan dua anaknya, Mohd Irfan, 8, dan Mohd Naufal, 3.

Perdana Menteri berkata, Malaysia akan terus menghantar misi bantuan kemanusiaan dan memberi jaminan memberi perhatian khusus terhadap aspek kawalan keselamatan membabitkan semua peserta misi berkenaan.

Dalam misi bantuan kemanusiaan, katanya, aspek kawalan keselamatan dikendalikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), pasukan pengaman atau kerajaan sedia ada dan permintaan di luar daripada yang mereka sanggup tidak akan diberikan. 

Pengilat kuku Kate beri inspirasi

2011/09/05

LONDON: Kate Middleton disifatkan seorang yang sentiasa mementingkan fesyen sehingga membabitkan pengilat kuku dipakainya. 

Perkara itu disedari pereka pengilat kuku terkenal, Essie Wein-garten yang mengesahkan beliau sudah mempunyai beberapa warna sesuai hasil inspirasi daripada Duchess of Cambridge itu.
“Wanita yang mementingkan gaya hebat, sering memberi inspirasi kepada saya untuk menghasilkan koleksi baru ini,” kata Essie mengenai koleksi baru beliau yang menyebut Middleton secara khusus.
Bagaimanapun masih belum diketahui nama yang akan diberikan kepada koleksi baru terbabit yang pastinya akan menarik perhatian ramai. 

Wanita cantik berusia 29 tahun yang mengahwini Putera William dalam satu majlis mewah di Westminster Abbey pada 29 April lalu semakin dikenali kerana pilihan gayanya. 

“Ketika Kate bertemu Presiden Obama beliau memakai pakaian klasik rona kuning air, kasut tinggi hitam dan beg tangan hitam sepadan. Kelihatan begitu kewanitaan. Saya sukakan gaya klasik, tetapi anggun,” katanya. – Agensi 

Strauss-Kahn tiba di Perancis

2011/09/05

STRAUSS-KAHN bersama isteri, Anne tiba di lapangan terbang Charles de Gaulle di Roissy, Perancis, semalam.
STRAUSS-KAHN bersama isteri, Anne tiba di lapangan terbang Charles de Gaulle di Roissy, Perancis, semalam.
Hakim gugur tuduhan ke atas bekas Pengarah Urusan IMF minggu lalu 

NEW YORK: Bekas Pengarah Urusan Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF), Dominique Strauss-Kahn, tiba di negara asalnya, Perancis, lewat kelmarin, tidak sampai dua minggu selepas dakwaan serangan seksual ke atasnya digugurkan.
Sumber rapat dengan Strauss-Kahn berkata, beliau membeli tiket penerbangan Air France dan tiba di Paris jam 8.35 pagi semalam.
Terdahulu, Strauss-Kahn dan isterinya, Anne Sinclair, mengharungi puluhan wartawan yang berkumpul di lapangan terbang sebelum dibantu melepasi pusat pemeriksaan keselamatan. 

Strauss-Kahn, 62, meletak jawatan sebagai Pengarah Urusan IMF Mei lalu selepas ditahan di Lapangan Terbang John F Kennedy dan didakwa dengan serangan seksual dan cubaan merogol seorang pembantu hotel di New York. 

Minggu lalu, beliau dibebaskan apabila hakim menggugurkan tuduhan ke atasnya. Pendakwa berkata, mereka tidak boleh meneruskan kes itu kerana pembohongan pembantu hotel yang dilakukan menjadikan mustahil untuk membuktikan tuduhan itu mengatasi keraguan munasabah. 

Strauss-Kahn, yang memakai sut gelap berbaju putih tanpa tali leher, senyum dan melambai kepada sekumpulan penumpang tetapi tidak bercakap dengan wartawan. Beliau tidak mendaftar di kaunter Air France sebelum melepaskan pemeriksaan keselamatan. 
Pakar ekonomi dihormati Perancis dan pernah berkhidmat sebagai Menteri Kewangan itu dijangka menjadi pencabar utama Presiden Nicolas Sarkozy dalam pilihan raya presiden 2012 sebelum skandal itu terbongkar Mei lalu tetapi kejadian itu menjejaskan karier politiknya. 

Kepulangannya memalukan pembangkang Perancis, Parti Sosialis, ketika bersedia melakukan undian memilih calon menentang Sarkozy. 

“Saya tidak sabar untuk kembali ke negara saya,” katanya kepada wartawan di luar rumahnya di Lower Manhattan pada 23 Ogos lalu selepas tuduhan terhadapnya digugurkan, menyifatkan kejadian itu sebagai pengalaman teruk dan tidak adil. – AFP 

Iran mula bekal tenaga nuklear

2011/09/05

TEHERAN: Loji kuasa nuklear pertama Iran mula membekalkan 60 megawatt daripada kapasiti 1,000 megawatt tenaga elektrik, kata Pertubuhan Tenaga Atom negara itu semalam. 

“Malam kelmarin pada jam 11.29 malam waktu tempatan, loji kuasa Bushehr disambungkan dengan 60 megawatt mengikut grid kebangsaan,” kata jurucakap pertubuhan itu, Hamid Khadem Qaemi, kepada televisyen Al-Alam.
Sambungan loji yang dibina Russia di selatan Iran dengan grid kebangsaan itu pada mulanya dijadualkan selesai akhir 2010. Loji Bushehr dibina pada November 2010, tetapi masalah teknikal berulang melewatkan operasinya, menyebabkan pembuangan logam bahan bakar Mac lalu.
“Kapasiti akan meningkat dan melepasi fasa ujian dan pada 12 September ini dan loji kuasa itu akan mencapai kapasiti 40 peratus,” kata Khadem Qaemi. 

Timbalan ketua atom yang bertanggungjawab ke atas loji nuklear itu, Mohammad Ahmadian, memberitahu stesen televisyen loji berkenaan dijangka mencapai kapasiti penuh November ini. 

“Bagaimanapun, penting bagi kami mengambil langkah akhir dengan penuh berhati-hati. Kami mahu menjamin operasi berfungsi,” katanya. 
Pertengahan Ogos lalu, ketua pertubuhan atom Iran, Fereydoon Abbasi Davani, berkata loji itu dijangka mencapai kapasiti 1,000 megawatt lewat November atau awal Disember. 
Russia, yang membina loji itu, berkata jurutera terpaksa membuat kerja menggunakan komponen yang ketinggalan zaman. Pembinaan bermula pada tahun 1970-an dengan bantuan syarikat Jerman, Siemens, yang menarik diri daripada projek itu selepas revolusi Islam 1979 berhubung kebimbangan perjanjian nuklear. – AFP 

'Gaddafi perlu dibicara di Libya'

2011/09/05

TENTERA anti-Gaddafi menemui periuk api disimpan di dalam sebuah rumah di Tripoli, semalam.
TENTERA anti-Gaddafi menemui periuk api disimpan di dalam sebuah rumah di Tripoli, semalam.
Jenayah sepanjang pemerintahan wajar diadili tanpa ambil kira dakwaan ICC

LONDON: Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, perlu dibicarakan di negara itu kerana jenayah yang dilakukan sepanjang pemerintahannya tanpa mengambil kira dakwaan yang dikenakan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) terhadapnya.
Penyelaras bersama Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) di Britain, Guma al-Gamaty, berkata Gaddafi perlu dibicarakan di Libya berikutan banyak jenayah yang dilakukan sejak berkuasa pada tahun 1969.
ICC yang beribu pejabat di The Hague, mengeluarkan waran tangkap ke atas Gaddafi kerana jenayah kemanusiaan yang dilakukan ketika pemberontakan di Libya, bersama waran untuk anaknya, Seif al-Islam dan ketua perisikan beliau.

“ICC cuma akan membicarakan Gaddafi atas jenayah yang dilakukan sejak enam bulan lalu. Gaddafi bertanggungjawab ke atas banyak jenayah yang dilakukan sejak 42 tahun pemerintahannya, beliau perlu dibicarakan dan menjawab semua tuduhan dalam perbicaraan di Libya,” katanya kepada televisyen Perbadanan Penyiaran Britain (BBC).

Beliau berkata terpulang kepada mahkamah untuk menentukan sama ada hukuman mati sesuai untuk Gaddafi tetapi menambah: “Mahkamah adil dan saksama dan akan memenuhi semua piawaian antarabangsa.”

“Pemerhati antarabangsa daripada pertubuhan hak kemanusiaan dan organisasi dipercayai lain serta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan dibenarkan memantau. Ia akan menjadi perbicaraan yang adil, sesuatu yang Gaddafi tidak pernah berikan kepada penduduk Libya yang mengkritiknya sejak 42 tahun lalu,” katanya. 
“Masa sudah berlalu. Tawaran rundingan kepadanya oleh NTC beberapa bulan lalu dan beliau tidak pernah menerima. Juga sukar bagi Gaddafi dan anaknya mencari tempat selamat atau negara yang mahu menerima mereka,” katanya.

Mengenai waran tangkap ICC, beliau berkata pilihan mereka amat terhad. 

“Apa yang akan mereka hadapi jika ditangkap ialah ditahan dan dilayan dengan baik. Mereka akan dipastikan selamat dan berdepan dengan perbicaraan serta menjawab semua jenayah yang dilakukan,” katanya. 

Sementara itu, Britain dilaporkan pernah menjemput dua anak lelaki Muammar Gaddafi, ke ibu pejabat unit pasukan khas (SAS), ketika bekas Perdana Menteri, Tony Blair, cuba menjalin hubungan dengan rejim Libya, lapor akhbar The Sunday Times.

Dalam pendedahan terbaru daripada dokumen perisikan yang diperoleh media dan kumpulan hak di Tripoli, akhbar berkenaan melaporkan Blair juga membantu seorang lagi anak Gaddafi, Seif al-Islam, dengan tesis kedoktorannya. – AFP