Thursday, March 26, 2015

"Dengar Dahulu" - Hadi


Diterbitkan: Khamis, 26 Mac 2015 1:06 PM
Abdul Hadi Awang

KUALA LUMPUR: Selepas tidak diiktiraf dan dihina oleh parti sekutunya sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akhirnya tampil menjelaskan kontoversi berhubung pelaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) Pindaan 2015 di Kelantan.
Bagaimanapun, penjelasan presiden PAS itu dilihat bakal menimbulkan pertikaian baharu apabila menyatakan bahawa rang undang-undang (RUU) persendirian yang akan dikemukakannya di Dewan Rakyat bukanlah rang undang-undang hudud.
“Apa yang ingin dicadang dan akan dibawa oleh PAS menerusi  Private Members Bill  (RUU persendirian) nanti pula bukanlah rang undang-undang hudud, tetapi pindaan dalam akta Mahkamah Syariah untuk membuka sedikit ruang bagi membolehkan satu-dua aspek syariah itu dilaksanakan terhadap penganut Islam sahaja.
"Kita adalah makhluk yang berilmu, bertamadun dan matang. Maka dengarlah dahulu apa yang ingin dikemukakan. Jangan terus melompat dan bertempik gegak gempita memberikan kritikan tanpa mengetahui hujung pangkalnya,” katanya pada Khamis.
Beliau berkata demikian menerusi surat terbuka kepada umat Islam dengan tajuk ‘isu hudud yang dikelirukan’ di sini.
Pada Selasa lalu, DAP menuduh Hadi bersikap tidak bermaruah apabila menjalinkan kerjasama dengan Umno untuk melanggari kerjasama dalam pakatan pembangkang.
Malah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut menggesa supaya Hadi meninggalkan Pakatan Rakyat jika mahu meneruskan hasrat membentangkan rang undang-undang persendirian berhubung hudud di Dewan Rakyat.
Lebih parah apabila DAP membuat keputusan memutuskan hubungan dengan Hadi namun pada masa sama mahu meneruskan komitmen mereka dalam pakatan pembangkang.
Menerusi surat terbuka itu lagi, Hadi berkata kandungan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) Pindaan 2015 yang diluluskan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan pada 19 Mac lalu sudah mengambil kira beberapa cabaran utama.
"Enakmen ini mengalami beberapa pindaan dari segi memperkemaskannya dengan mengambil kira cabaran dalam perlembagaan dan masyarakat majmuk, tanpa paksaan, dan bagi orang Islam sahaja setelah mengambil kira pandangan para ulama daripada semua mazhab dan sejarah pelaksanaan yang berjaya di sepanjang zaman,” katanya.

Muat 1.6 juta jemaah


Madinah: Lebih 5,000 pekerja, jurutera dan juruteknik kini bekerja bergilir-gilir 24 jam sehari bagi menyiapkan projek pembesaran Masjid Nabawi di sini.

Menurut sumber terdekat dengan projek berkenaan lebih 95 peratus kerja meroboh sudah selesai.

Kerja meroboh itu juga membabitkan 10 hotel di timur masjid kedua paling suci itu dan beberapa rumah serta kemudahan asas lain yang diruntuhkan bagi menyediakan ruang untuk projek besar-besaran itu.

Pengarah Perhubungan Awam Majlis Hal Ehwal Dua Masjid Suci, Abdul Wahid Ali Al-Hattab berkata fasa pertama pembesaran Masjid Nabawi mampu menampung 800,000 jemaah, manakala dua lagi fasa di plaza timur dan barat mampu memuatkan jumlah yang sama.“Apabila kerja pembesaran siap, masjid itu mampu menampung 1.6 juta jemaah,” katanya.

Menurut Abdul Wahid, kawasan dalam masjid itu kini hanya mampu menampung 146,000 jemaah sementara keseluruhan kompleks masjid berkenaan hanya dapat memuatkan 600,000 orang.

“Pada waktu puncak, jumlah jemaah boleh mencecah sejuta orang,” katanya.

Pengarah Kementerian Haji cawangan Madinah, Mohammed Al Bijawi pula berkata kerja menaik taraf Masjid Nabawi tidak menjejaskan kedatangan umat Islam untuk menziarah masjid berkenaan memandangkan langkah jeselamatan sudah diambil dan penginapan alternatif disediakan.

Menurut Mohammed, penangguhan kerja merobohkan 26 hotel membantu menampung peningkatan bilangan pengunjung di Madinah sejak musim umrah bermula 23 November tahun lalu.

Katanya, perkhidmatan bersepadu disediakan untuk tetamu Allah itu sepanjang musim umrah dan akan berterusan sehingga hujung Ramadan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Mac 2015 @ 8:11 AM

GAMBAR menunjukkan kerja meroboh dan merata tanah giat dijalankan berhampiran Masjid Nabawi, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/39102#sthash.ihpLJj0U.dpuf

Tentera kanak-kanak diselamatkan di Sudan


SEBAHAGIAN kanak-kanak yang dijadikan tentera kerahan di Sudan. - AGENSI


JUBA, Sudan Selatan – Lebih 250 orang tentera kanak-kanak, termasuk empat gadis dengan seorang daripadanya berusia sembilan tahun telah dibebaskan oleh kumpulan bersenjata, The Cobra Faction di negara ini.
Pembebasan itu dibuat di kampung Lekuangole di pedalaman negeri Jonglei manakala 400 orang lagi akan dibebaskan dalam beberapa hari akan datang.
Ini merupakan pembebasan kanak-kanak kali ketiga selepas perjanjian damai antara kumpulan tersebut dengan kerajaan Sudan Selatan.
Suruhanjaya Perlucutan Senjata, Menghentikan Kerahan dan Mengintegrasi Semula Kebangsaan (NDDRC) dan Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) sedang bekerjasama untuk menjaga kanak-kanak tersebut dan mengintegrasi semula mereka ke dalam masyarakat.
The Cobra Faction telah memaklumkan UNICEF bahawa mereka mempunyai sehingga 3,000 orang tentera kanak-kanak dalam kumpulan tersebut.
Dalam satu majlis rasmi di kampung Lekuangole, kanak-kanak itu dihentikan kerahan oleh NDDRC yang menggantikan uniform dan senjata mereka dengan pakaian awam.
UNICEF kemudian mengambil tanggungjawab untuk menjaga kanak-kanak berkenaan di sebuah pusat jagaan peralihan di kampung tersebut dengan menyediakan makanan, perlindungan dan kemudahan perubatan sebelum menjejak kembali ahli keluarga kanak-kanak tersebut.
Pembebasan itu merupakan yang terbesar setakat ini dengan 654 kanak-kanak telah didaftarkan oleh UNICEF dan NDDRC.
Wakil UNICEF di negara ini, Jonathan Veitch menjelaskan, pembebasan kali ini menjadikan jumlah tentera kanak-kanak yang dihentikan kerahan kepada 1,314 orang. – Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0325&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3VJvi5rCN 
Hakcipta terpelihara 

Ribuan kereta mewah ditinggalkan di Dubai setiap tahunSISTEM perundangan yang tidak memberi perlindungan muflis kepada pemilik menyebabkan banyak kenderaan mewah ditinggalkan begitu sahaja.


DUBAI, Emiriyah Arab Bersatu – Bandar raya ini menjadi lubuk individu tertentu meninggalkan kereta mewah mereka bagi mengelakkan tindakan undang-undang kerana tidak mampu membayar ansuran bulanan.
Lebih 3,000 kereta mewah ditemui pihak berkuasa setiap tahun di pelbagai lokasi termasuk kawasan letak kenderaan lapangan terbang dan pusat beli-belah yang ditinggalkan sama ada oleh warga asing mahupun orang tempatan.
Kebiasaannya jika pemilik gagal muncul dalam tempoh 15 hari, maka kereta tersebut akan dilelong pada harga yang sangat murah.
Jurucakap polis memberitahu, gejala meninggalkan kereta mewah di Dubai semakin teruk dan kebanyakan kenderaan tersebut tidak pernah dituntut semula oleh tuannya.
“Keadaan itu mungkin disebabkan sistem perundangan di negara ini yang tidak memberi perlindungan muflis kepada pemilik kenderaan berkenaan selain mereka akan dipenjara jika gagal membayar hutang,” katanya.
Antara kereta mewah yang kerap ditemui ialah jenis Ferrari, Mercedes dan Porsche. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0326&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3VJvX2tIh 
Hakcipta terpelihara 

AS perlahankan pengunduran tentera dari AfghanistanSEBILANGAN kadet pegawai tentera Afghanistan menghadiri upacara pentauliahan mereka di Akademi Tentera Kebangsaan di Kabul pada 18 Mac lalu.


WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama kelmarin meluluskan permintaan Afghanistan untuk memperlahankan pengunduran tentera AS dari negara itu.
Obama berkata, beliau akan mengekalkan tentera AS di Afghanistan seramai 9,800 orang sepanjang tahun ini tetapi kekal komited untuk berundur sepenuhnya dari negara berkenaan menjelang 2017.
Semasa memberi layanan istimewa kepada Presiden Afghanistan, Ashraf Ghani di White House di sini Obama berkata, kekuatan tentera AS sedia ada akan dikekalkan bagi melatih dan membantu askar Afghanistan.
Tentera Afghanistan mula mengambil alih tugas memerangi kumpulan Taliban dan militan Islam lain pada awal tahun ini.
Menurut Obama, kadar pengunduran askar AS pada 2016 akan ditentukan lewat tahun ini. Washington mahu mengumpulkan saki-baki tenteranya di Kedutaan AS di Kabul pada hujung 2016.
Di bawah pelan sebelum ini, tentera AS perlu dikurangkan sebanyak 50 peratus kepada hampir 10,000 orang menjelang hujung 2015 tetapi beberapa pegawai berkata, hubungan baik dengan Afghanistan membolehkan rancangan itu disemak semula.
“Saya melakukan penilaian sebagai ketua komander tentera AS bahawa adalah munasabah untuk kami melanjutkan tempoh pengunduran askar selama beberapa bulan lagi bagi memberi bantuan dalam beberapa perkara seperti logistik,” kata Obama pada satu sidang akhbar bersama dengan Ghani di White House. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0326&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3VJuz6OjQ 
Hakcipta terpelihara