Saturday, June 9, 2012

AJK Pemandu Bersih 2.0 diserang lima pemuda

AJK Pemandu Bersih 2.0 diserang lima pemuda - Semasa - Sinar Harian:NORAIZURA AHMAD
9 Jun 2012
AJK Pemandu Bersih 2.0 diserang lima pemuda
Dahi Huat Wong cedera selepas dipukul dengan topi keledar dan ditumbuk
oleh lima lelaki yang tidak dikenalinya.
KUALA LUMPUR – Ahli jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0 diserang lima pemuda ketika sedang jogging di Taman Kanagapuram di Seksyen 18, Petaling Jaya, awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.40 pagi, Chin Huat Wong, 39, cedera di kepala selepas diserang menggunakan topi keledar dan ditumbuk oleh lima lelaki menaiki motosikal.

Huat Wong berkata, dia dikepung dan berlari sejauh 100 meter untuk menyelamatkan diri tetapi gagal selepas terjatuh.

“Saya dipukul bertubi-tubi dan salah seorang daripada mereka mengarahkan saya memberi wang.

“Lima pemuda tersebut beredar selepas saya tidak memberikan wang kepada mereka,” katanya.

Menurutnya, akibat serangan tersebut, dia menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Dia membuat laporan di pondok polis PPUM.

Dia yang juga pensyarah di salah sebuah universiti tempatan berkata, tidak menolak kemungkinan serangan ke atasnya bermotifkan politik kerana penyerang tidak menunjukkan kesungguhannya untuk menyamun.


Huat Wong berkata, hairan dengan tindakan penyerang kerana tidak memeriksa badannya selepas diberitahu tidak mempunyai wang walaupun dia mempunyai telefon bimbit di dalam poket seluarnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunadi Mohamed mengesahkan menerima laporan tersebut.


Menurutnya, kes tersebut diklasifikasikan sebagai cubaan samun dan pihaknya akan menjalankan siasatan.

Zam: Kesilapan besar Tunku dan Dr Mahathir

Zam: Kesilapan besar Tunku dan Dr Mahathir - Nasional - Sinar Harian:

Zam: Kesilapan besar Tunku dan Dr Mahathir
MOHD FAZLI ZAINUL ABIDIN
9 Jun 2012
Mahathir: Tidak mungkin polis rosakkan harta sendiri
Tun Mahathir
SHAH ALAM - Tan Sri Zainuddin Maidin mendakwa banyak pihak tidak menyedari bahawa Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan Tun Dr Mahathir Mohamad telah melakukan "kesilapan besar" semasa menyandang jawatan perdana menteri iaitu masing-masing dalam kes Singapura menyertai Malaysia dan membawa masuk Datuk Seri Anwar Ibrahim ke dalam kerajaan dan Umno.
Wartawan veteran dan bekas Menteri Penerangan itu berkata, tindakan Tunku Abdul Rahman membawa masuk Singapura ke dalam Malaysia pada 1963, yang mana turut sama membawa bersamanya dasar 'Malaysian Malaysia' telah memberikan kesan kepada negara.
Singapura keluar dari Malaysia dua tahun kemudian.

Dalam pada itu, Zainuddin juga mendakwa Dr Mahathir membawa masuk Datuk Seri Anwar Ibrahim juga satu kesilapan kerana tindakannya yang dikatakan memporak-perandakan perpaduan bangsa.

"Ramai antara kita tidak menyedari, dua pemimpin Agung dari Kedah, Tunku Abdul Rahman dan Dr. Mahathir telah membuat dua kesilapan besar yang menjadi masalah kepada negara ini hingga sekarang.

"Tunku membawa masuk Singapura ke dalam Malaysia yang mana turut  sama membawa bersamanya Malaysian Malaysia sementara Dr. Mahathir membawa masuk Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kemudianya telah memporakperandakan perpaduan bangsa," katanya lagi.

Dr Mahathir memecat Anwar pada September 1998. Ketika dipecat, Anwar merupakan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

"Di sebalik kesilapan Tunku dan Dr Mahathir mempunyai terlalu banyak tugu-tugu jasa yang mereka bina bagi melindungi kelemahan mereka," kata beliau yang dipetik dari entri blognya.

Zainuddin yang lebih dikenali sebagai Zam juga berkata, "tercatit sebagai sejarah mulia, dengan sokongan kuat seorang nasionalis rakyat, Allahyarham Tun Ghafar Baba, Dr Mahathir dengan berani menunjukkan kuasa rakyat bila maruah mereka mula terjejas dengan mengingatkan raja-raja tentang Raja Berperlembagaan demi untuk mengikis feudalisme."

Beliau yang turut memuatkan kenyataan Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri yang pertama berkata, walaupun berketurunan diraja, beliau tetap menyedari kuasa rakyat yang disebutkan dalam tulisannya.

"Ketika itu beliau berada dalam krisis dengan Sultan Selangor dan juga dengan abangnya Sultan Kedah. Saya akan mendedahkannya dalam ruangan Z fail di blog ini," katanya.

Zainuddin yang mula aktif sebagai blogger menggunakan moto 'Setiakawan Demi  Warisan, Kemanusiaan dan Kerukunan' memaparkan tiga ruang utama pendedahan maklumat untuk dikongsi dengan rakyat sepanjang penglibatan beliau sebagai wartawan sehinggalah menjadi seorang menteri Kabinet.

Antara ruangnya Z fail, Pintas dan cerita Zam merupakan rangkuman daripada pengalaman kewartawanan yang dilalui yang telah diterbitkan dalam bentuk buku pada tahun 1980 bertajuk 'Pertama dan Terakhir'.

20 akaun: Anwar pula cabar Muhyiddin

20 akaun: Anwar pula cabar Muhyiddin - Nasional - Sinar Harian:


NURUL AINI MOHAMED ALI
9 Jun 2012
Datuk Seri Anwar Ibrahim
Datuk Seri Anwar Ibrahim
PETALING JAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan aset dan akaun miliknya jika mahukan penjelasan beliau berkenaan dakwaan  berhubung pemilikan 20 akaun induk, membabitkan harta RM3 bilion seperti terkandung dalam akuan berkanun bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid, 13 tahun lepas.

"Saya mencabar Muhyiddin untuk dedahkan semua akaun dan aset  yang beliau ada, baru saya akan dedahkan akaun dan segala aset yang saya ada secara terbuka," kata Ketua Pembangkang itu di sini, petang ini.

Tegas Anwar, beliau bersedia untuk menyerahkan segala dokumen kepada pihak berwajib tetapi hanya akan dilakukan jika Muhyiddin, yang juga Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) menyahut cabarannya.
"Kenyataan yang diberi Muhyiddin itu jelas menunjukkan yang beliau terdesak hingga terpaksa mengaitkan isu ini dengan saya," kata Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) ini ketika ditemui selepas sesi dialog Agenda Ekonomi Malaysia hari ini.
"Jika benar saya bersalah berhubung isu ini, saya yakin saya ditahan dan disiasat sejak tahun 1998 lagi," ulas beliau yang dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan pada awal September 1998.
Pagi tadi, Muhyiddin menggesa Anwar menjelaskan segera dakwaan berhubung pemilikan 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang bernilai RM3 bilion.
Timbalan Perdana Menteri berkata, dakwaan berkenaan bukan perkara kecil dan dengan itu Penasihat PKR itu perlu bertanggungjawab untuk menjelaskan perkara berkenaan kepada rakyat.
"Angka (RM3 bilion) yang disebut adalah besar. Jadi, ia merupakan tanggungjawab Ketua Pembangkang untuk  memperjelaskannya. Apakah benar atau tidak. Rakyat hendak tahu... pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membuat tuntutan supaya penjelasan dibuat pun mewakili kumpulan rakyat yang bukan sedikit.
"Kalau tidak betul, Anwar harus mengambil tindakan terhadap pihak yang membuat dakwaan termasuk bekas Penolong Gabenor Bank Negara," katanya.
Selasa lepas, Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali dilaporkan menimbulkan persoalan mengenai status siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap pendedahan Abdul Murad.
Ibrahim dilaporkan berkata, dalam pendedahan bekas Penolong Gabenor Bank Negara, yang dibuat menerusi akuan berkanun itu antara lain mendakwa, Anwar mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion, yang diperoleh ketika beliau menjadi Menteri Kewangan pada akhir 1990-an.
Akhbar hari ini pula melaporkan beberapa NGO turut menggesa SPRM supaya menyegerakan siasatan mengenai dakwaan berkenaan memandangkan ia merupakan perkara  berkepentingan awam.

UMNO + APCO = ZIONIS.

UMNO + APCO = ZIONIS.
(I)Bangsa penakut. -
menggunakan senjata ke
atas musuhnya yg tak
bersenjata spt dlm kes
ceramah2
PR,BERSIH,Memali dll.
(II)diskriminasi undang2 -
undang2 hanya berfungsi
sebagai senjata bagi
musuh2 mereka saja...bagi
mereka undang2 tu
benteng pertahanan.
(III)double standard dlm
pengagihan peruntukan -
rakyat yg mereka tak suka
akn diketepikan.Sebaliknya
kroni mereka mendapat
sesuatu peruntukan tanpa
kelayakan spt dlm kes
pengagihan baja
petani,bantuan nelayan &
peniaga serta pinjaman @
biasiswa ke IPT.
(IV)menggunakan mufti &
majlis fatwa utk
membendung kesalahan
mereka.
(V)melampau dlm
bertindak ke atas musuh2
politik mereka spt fitnah &
berbohong sehingga guna
agama dlm cara yg salah
spt dlm kes liwat II.
(VI)menggadai
keselamatan negara demi
memenuhi saku mereka
spt dlm kes Scorpene &
APCO.
(VII)membelakangi &
meminda hukum2 yg tlh
ditetapkan Allah spt
murtad dll.
(VIII)melalaikan belia2
negara dgn hiburan yg
melampaui adab &
tatasusila spt konsert2 dlm
program mereka.
(IX)merobohkan tempat2
ibadat yg tak sehaluan dgn
politik mereka.
(X)mengenakan riba' yg
tinggi ke atas orang ramai
demi menutup 'rompakan'
yg mereka lakukan.
UBN kini persis... "Ular
simbolik &
kepentingannya.Ketidaksetabilan
neraca
perlembagaan.Ketakutan
di dlm istana2.Kuasa &
cita2.Cakap2
Parlimen,risaalah2.Salahguna
kuasa,perhambaan
ekonomi,hak2 Rakyat.
Sistem ekonomi &
golongan
aristokrasi.Tentera Yahudi-
Mason.Penyusutan Goyim.
Kelaparan & hak2
permodalan,kumpulan
perusuh & pertabalan.
Kedaulatan Tuhan Sekuruh
Alam. Pengajaran asas dlm
program2 sekolah di masa
akan datang. Rahsia sains
struktur masyarakat. Krisis
ekonomi sejagat.
Perlindungan kita (Yahudi-
Mason).Sistem kuku
besi,kerajaan yg
munasabah. Hilang
panduan... Protokol no.3 -
Protocol of Zion. Untuk itu
kembalilah kita kpd "Hai
orang2 yg beriman
janganlh kamu
mengkhianati Allah &
Rasul & juga janganlh
kamu mengkhianati
amanah2 yg dipercayakan
kpdmu,sedang kamu
mengetahui".QS: Al
Anfal,ayat 27. Dlm hadis
yg diriwayatkan olh Ibnu
Hibban & Al Baihaqi dari
Abu Hurairah Nabi saw
bersabda "Kemuliaan sorg
mukmin itu adalh krn
agamanya,maruahnya
terletak pd akalnya &
kedudukannya bergantung
pd akhlaknya".
Adakah pemimpin2 BN
mengikuti 2 nas di atas
atau menuruti protokol
tersebut.......

Di antara beberapa siri keganasn UMNO dengan disokng oleh PDRM ke atas musuh politik mreka.....


(i)1964 - YDP Agung PAS
Prof.Dr.Dzulkifli Mohamad
mati dalam kemalangn kereta
yang tragis.
 (ii)1964 - Pemuda
Tahan Lasak UMNO
menebang pokok & membakar
jambatan mnyekat orang2 PAS
keluar mengundi.
 (iii)1967 -
selepas beri ceramah maulud
Hj.Abd.Samad Gul
Muhamad Muniaji,Ketua
Pemuda PAS M'sia
diserang hingga terbunuh di
depan Pejabat PAS Kota
Bharu.
(iv)8.3.1970 - YB Cikgu
Tahrim Ariffin,satu2nya
ADUN PAS di Perlis
dibunuh di rumahnya.
(v)14.4.1982,jam 1.30pagi -
Datuk Mokhtar
Hashim,Menteri Belia &
Sukan dipnjara 20 tahun
kerana menembak mati
Speaker DUN N.Smbilan
Datuk Mohamad Taha
Talib.
 (vi)18.2.1985.jam
8.45 mlm - 18 orang cedera
parah & 1 orang mati/Osman
Taib diserang sekumpulan
ahli UMNO di FELDA
Lubuk Merbau.
(vii)19.11.1985 - 4000 polis
brsenjata n berkereta perisai
menyerang Ustaz.Ibrahim
Libya hingga terbunuh
bersama 9 orang muridnya &
14 orang cedera parah di
Memali.
 (viii)2.9.1998 -
selepas DSAI dipecat &
ditangkap bebrapa orang
pnyokong beliau & aktivis
menentang kezaliman
Mahathir ditangkap.
(ix)12.9.2007,jam 9.25 mlm
- polis tembak dengan peluru
hidup kepada hadirin di
ceramah PAS di Batu Buruk
yg mengakibatkan 2 orang
cedera parah.
(x)2.2.2012 -
kereta dibakar di rumah
Timb.P/jaya PAS Johor
Dr.Dzulkifli Ahmad.
(xi)24.5.2012 - Ceramah
Anwar diserang oleh
samseng UMNO di Pantai
Dalam.
(xii)Ceramah2 PR
diserang di
Johor,Melaka,N.Sembilan &
beberapa tempat lain.
(xiii)pembunuhan Teo
Beng Hock.
 (xiv)keganasan
& tangkapan ke atas aktivis
& pemimpin Bersih 1,2 & 3
srta beberapa siri kezaliman
mereka lain lagi. Tiada lagi
dalih UMNO kerana sejarah
telah membuktikn kejahatan
mereka ke atas musuh
politik mreka sudah
terpahat di Malaysia
ini.

PANAS! Misteri Kehilangan RM30 Bilion Bank Negara Malaysia Bakal Terbongkar!


Penang Institute akan
menganjurkan Forum
mengenai misteri
kehilangan RM30 bilion
membabitkan Bank Negara
Malaysia (BNM) pada
tahun 1992 yang dikaitkan
dengan spekulasi tukaran
matawang pula pada 2 Jun
depan bermula jam 2.30
petang di Dewan Sri
Pinang, Georgetown, Pulau
Pinang.
Inisiatif itu selepas
kejayaan menganjurkan
forum ilmiah mengenai
skandal Zon Bebas
Pelabuhan Klang (PKFZ)
berjumlah RM12.6 bilion
baru-baru ini yang turut
diadakan di bandar pintar
tersebut.
Zairil Khir Johari selaku
Ketua Pegawai Eksekutif
(CEO) institusi itu berkata,
skandal forex atau tukaran
mata wang asing yang
pernah meledak lanskap
politik tanah air sejak
dekad 1990-an tersebut
wajar dinilai semula secara
wacana memandangkan
tiada satu penjelasan atau
langkah penguatkuasaan
diambil oleh pihak berwajib
sebelum ini.
"(Lebih) 20 tahun berlalu
tanpa penjelasan,
akauntabiliti dan tidak ada
tindakan yang diambil ke
atas kerugian besar yang
dialami oleh Bank Negara
dari kontroversi spekulator
mata wang sehingga lah
spekulasi tukaran
matawang ini.
"Kerajaan (pusat)
bertindak balas (terhadap
desakan pihak
pembangkang) dengan
menolak skandal itu
sebagai 'kerugian atas
kertas' semata-mata yang
datang daripada
'keuntungan yang dibuat
dalam urusan tukaran
mata wang asing pada
tahun-tahun sebelumnya'.
"Kerajaan (pusat) masih
kekal senyap dan
panggilan untuk sebuah
suruhanjaya diraja siasatan
tidak diendahkan
langsung," ujarnya kepada
PenangInsight.com.
Justeru katanya, wacana
pada hari berkenaan
menumpu pada tajuk:
Skandal Tukaran
Matawang Bank Negara:
Apabila Kerajaan Menjadi
Spekulator akan cuba
mencungkil kebenaran,
mendidik orang ramai
serta mengetengahkan
keperluan integriti,
akauntabiliti dan ketelusan
(CAT) terutamanya yang
membabitkan wang awam.
Forum kontroversi itu akan
menampilkan bekas
Timbalan Perdana Menteri
merangkap bekas Menteri
Kewangan selama lapan
tahun, Anwar Ibrahim yang
kini merupakan Ketua
Pembangkang Parlimen
Malaysia sebagai panelis
utama.
Ketua Menteri Pulau
Pinang merangkap
Setiausaha Agung DAP,
Lim Guan Eng turut
dijadualkan berkongsi
pendapat dalam forum
ilmiah tersebut.
Zairil berkata, pihaknya
turut menjemput Nor
Mohamed Yakcop sebagai
panel memandangkan
Menteri di Jabatan Perdana
Menteri (JPM) itu
dikatakan memainkan
peranan penting di sebalik
pentadbiran Bank Negara
semasa didedah terbabit
dalam aktiviti forex
sebelum ini.
"Adalah diharapkan
bahawa dia akan
menerima tawaran dalam
semangat demokrasi," ujar
beliau yang juga
Setiausaha Politik Kepada
Ketua Menteri Pulau
Pinang, Lim Guan Eng.
Wacana awam secara
konsistan anjuran Penang
Institute dengan galakan
daripada Kerajaan Negeri
Pulau Pinang dijangka akan
menyemarakkan lagi
budaya integriti dalam
kalangan rakyat di negeri
berkenaan.
Jalan Pulang