Friday, November 19, 2010

Nyawa remaja direntap ketika senjaPELESIT rempit melakukan aksi wheelly untuk menunjuk-nunjuk kehebatan kepada rakan-rakan mereka. - Gambar hiasan


KUALA TERENGGANU - Keseronokan tiga pelesit rempit berlumba haram di Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) yang belum dibuka dekat sini dengan membuat aksi berbahaya ala Superman berakhir dengan tragedi apabila kesemua mereka terbunuh selepas motosikal yang dinaiki bertembung sesama sendiri kelmarin.
Kejadian pukul 6.50 petang berdekatan Kampung Bukit Guntong di sini itu mengakibatkan seorang pelajar sekolah berusia 16 tahun, Solihhuemi Harun dari Kampung Hulu Jeram, Tepu; Md. Abdul Rahman Md. Jusoh, 20, dari Kampung Raja, Tepu; dan Mohd. Firdaus Nawi, 20, dari Kampung Sungai Ikan, Tepu dekat sini maut.
Kesemua mangsa cedera parah dengan kepala dan tangan kiri salah seorang daripada mereka hampir putus. Seorang mati di lokasi kejadian. Dua lagi meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini.
Ketika kejadian kesemua mangsa sedang menunggang motosikal jenis Yamaha RXZ, Honda Cub C70 dan Honda EX5 yang telah diubahsuai dengan kelajuan melebihi 100 kilometer sejam. Honda EX5 itu dipercayai kenderaan curi.
Difahamkan, sebelum kejadian, penunggang Honda Cub C70 dan Honda EX5 dari arah yang sama telah bergesel ketika berlumba sambil membuat aksi Superman manakala penunggang motosikal Yamaha RXZ dari arah bertentangan yang juga sedang melakukan aksi sama merempuh mereka.
Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Negeri, Supritendan Alias Hashim berkata, siasatan awal mendapati kejadian tersebut berlaku ketika kesemua mereka menunggang pada kelajuan tinggi sambil membuat aksi berbahaya.

Dua beradik yatim dipelihara datukSHAHAR (kanan) menemani cucunya, Firdaus yang cedera di Kampung Guar Badak, Lenggong semalam. Gambar kecil, Fatihah masih dirawat di HRPB, Ipoh.


IPOH – “Selagi hidup, saya akan jaga cucu-cucu saya.” Itu kata Shahar Mohd. Ariffin, 61, datuk kepada dua adik-beradik, Firdaus Shaiful Fadzilah, 8, dan Fatiha, 4, yang menjadi yatim piatu setelah kedua-dua ibu bapa mereka terbunuh selepas sebuah kereta dirempuh treler di Slim River kelmarin.
Kedua-dua kanak-kanak itu akan tinggal bersama Shahar dan isterinya di Kampung Guar Badak, Lenggong.
“Saya dan ahli keluarga tidak sesekali akan membenarkan dua cucu saya itu dipelihara oleh orang lain selepas ibu bapa mereka meninggal dunia,” ujarnya ketika dihubungi semalam.
Shahar berkata, dia akan menguruskan pertukaran sekolah Firdaus yang sebelum ini bersekolah di Sekolah Integrasi di Salak Tinggi, Nilai, Negeri Sembilan dalam masa terdekat.
“Saya mahu dia meneruskan tahun tiga persekolahan di Sekolah Kebangsaan Lenggong. Selagi hayat dikandung badan, saya akan memastikan dia dan adiknya mendapat pendidikan sewajarnya sehinggalah ke menara gading,” ujarnya.
Shahar berkata, Fatiha yang masih menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini akan didaftarkan di Taman Bimbingan Kanak-Kanak berdekatan kediamannya.

Tempat sampah sebelah flat

SHAH ALAM: Bau hanyir dan busuk, sampah diselongkar, banyak ulat dan kotor adalah masalah bakal dihadapi pemilik pangsapuri Andora, Taman Sri Muda, di sini berikutan cadangan pihak tertentu untuk membina tempat membuang sampah baru berhampiran bangunan itu tidak lama lagi.
Setakat ini, kawasan menempatkan tong sampah baru itu sudah dibersihkan dan dijangka pembinaan akan dimulakan selepas Aidiladha ini.

Beberapa pemilik rumah mempersoalkan kewajaran pembinaan dan penempatan tong sampah itu kerana di kawasan berkenaan pemaju sudah menyediakan rumah sampah yang luas untuk kemudahan penduduk membuang sampah.

Walaupun kedudukan kira-kira 50 meter dari bangunan pangsapuri ini tetapi ia dianggap munasabah untuk keselesaan penghuni kerana terhindar dari bau busuk.

Seorang pemilik rumah, Norzila Ali, 39, berkata tindakan membina tapak tong sampah baru berhampiran rumahnya langsung tidak mengambil kira keselesaan orang lain.

“Apa guna tong sampah baru sedangkan rumah sampah disediakan sudah ada dan mampu untuk menampung keperluan penduduk. Yang menjadi masalah, tong sampah berkenaan bukan diisi dengan sampah domestik sebaliknya dibuang dengan pelbagai sampah lain termasuk kayu, perabot buruk dan serpihan bangunan.

“Kenapa ini berlaku? jawapannya tiada pemantauan daripada Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Ke mana perginya penguat kuasa adakah mereka lebih selesa berada di pejabat berhawa dingin daripada menguatkuasakan undang-undang yang ada,” katanya.

Seorang penyewa pula, Mazira Malek, 43, berkata jika kawasan tong sampah baru itu dibina apakah jaminan tidak akan menimbulkan masalah pencemaran bau kepada penghuni yang tinggal berhampiran.

Katanya, MBSA sebagai penguasa tempatan perlu memainkan peranan dan sentiasa memantau apa yang berlaku dalam kawasan pentadbirannya.

“Tolonglah prihatin dan bertimbang rasa dengan keselesaan kami yang tinggal di pangsapuri ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam MBSA, Shahrin Ahmad ketika dihubungi berjanji menyemak status pembinaan yang dikatakan. Ini kerana ia ada kemungkinan milik pemaju.

Pekerja asing tak beradab

MELAKA: Cara hidup negatif pekerja industri warga asing dari Nepal, Bangladesh dan Vietnam yang menyewa rumah di Taman Ayer Keroh Height, Ayer Keroh, dekat sini, menimbulkan pelbagai masalah kepada penduduk tempatan.
Selain berkongsi sehingga 20 orang dalam sebuah rumah yang dijadikan asrama, pekerja asing terbabit tidak menjaga kebersihan selain kerap membuat bising dan bergaduh.

Keadaan bertambah buruk apabila mereka melakukan perbuatan memalukan apabila mandi di luar rumah dalam keadaan separuh bogel dan pergaulan bebas antara lelaki dan wanita.

Difahamkan, masalah terbabit berlarutan sejak sekian lama, namun belum diatasi sepenuhnya apabila pekerja asing terbabit ‘keras kepala’ dan enggan mematuhi peraturan pihak berkuasa tempatan mahupun menghormati adab dan budaya masyarakat tempatan.

Susulan aduan penduduk di taman itu, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ), Kamarudin Md Shah mengarahkan satu operasi pendatang tanpa izin dijalankan di kawasan terbabit, baru-baru ini.

Operasi bermula jam 8 malam disertai seramai 69 orang anggota dari MPHTJ, Bahagian Pekerja dan Pelajar Antarabangsa (BPPA) Jabatan Ketua Menteri, Jabatan Imigresen, Ikatan Relawan Rakyat (Rela), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Kesihatan Negeri.

Ia diketuai Pengarah Penguat Kuasa MPHTJ, Mohd Sham Dali dan Penolong Pegawai Penguat Kuasa, Muhammad Munir Sharabudin bertujuan memastikan semua warga asing yang bekerja di kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan (PBT) itu mempunyai permit dan pasport selain aspek kebersihan dan keselamatan penduduk terjamin.

Sepanjang operasi, sebanyak 21 rumah di Lorong Setia 1 dan 3 di taman berkenaan diserbu dan dua rumah didiami penghuni warga Vietnam, Bangladesh (sebuah) dan Nepal (18 buah).

Rumah terbabit dihuni ramai warga asing yang bekerja di kilang memproses makanan berhampiran di Taman Perindustrian Ayer Keroh.

Pelbagai karenah warga asing khususnya lelaki antaranya ada yang mandi dengan hanya memakai seluar dalam di luar rumah beramai-ramai sambil membasuh pakaian tanpa mempedulikan kehadiran anggota penguat kuasa.

Selain itu, keadaan rumah terbabit amat menjijikkan dan kotor serta berbau busuk dengan pakaian bergantungan di dinding dan tingkap serta katil, tandas tersumbat, peralatan memasak berselerakan dan sampah-sarap bertaburan.

Kamarudin berkata, dalam operasi itu, seramai 360 warga Nepal, 40 warga Vietnam dan 20 warga Bangladesh diperiksa dan semua mereka didapati mempunyai dokumen serta permit yang sah.

Katanya, walaupun tiada tangkapan dilakukan, pihaknya memandang serius pelbagai masalah timbul di penempatan warga asing terbabit.

“Operasi seumpamanya akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi mencegah kebanjiran pendatang tanpa izin selain mencegah pelbagai masalah berkaitan termasuk kebersihan bagi menjamin keselesaan dan kesihatan penduduk,” katanya.

Resah lapan tahun tiada CF

BANTAH...sebahagian penduduk Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang memprotes pemaju.
BANTAH...sebahagian penduduk Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang memprotes pemaju.


AMPANG: Kira-kira 10,000 penduduk Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang, di sini, berdepan risiko ‘mati katak’ berikutan rumah mereka duduki sejak lapan tahun lalu tidak memiliki Sijil Layak Menduduki (CF).
Penduduk mendakwa pinjaman mereka diluluskan untuk membeli pangsapuri berharga kira-kira RM41,000 itu kerana mempunyai CF sementara bagi tempoh enam bulan pertama.

Pengerusi Kelab Rukun Tetangga (KRT) Blok E, Sulaiman Yaacob, berkata keadaan itu boleh mengundang pelbagai kejadian buruk sekiranya berlaku situasi kecemasan termasuk kebakaran kerana mereka tidak berhak membuat tuntutan.

“Ketika ini tiada kejadian buruk berlaku, mana tahu pada masa akan datang kejadian tidak diingini menimpa rumah, jadi kami tiada hak untuk membuat tuntutan.

“Lagipun, kami tak mampu menuntut apa-apa termasuk insurans kebakaran dan kemalangan walaupun rumah ini dibeli hasil titik peluh sendiri,” katanya ketika ditemui di Pangsapuri Seri Nilam, di sini, semalam.

Sulaiman berharap, pihak terbabit mengambil serius hal itu dengan memberi CF kepada rumah mereka.

Pengerusi Penyelaras KRT, Abdul Rahim Ismail, berkata ketiadaan CF menyebabkan penduduk langsung tiada jaminan keselamatan dan mereka berdepan risiko ‘mati katak’.

“Kami berkeluarga. Disebabkan ketiadaan sijil itu membuatkan kami rasa tidak selamat untuk menduduki pangsapuri ini.

“Aduan sudah dibuat kepada pihak pengurusan dan pihak berkuasa, tetapi tiada tindakan diambil,” katanya.

Katanya, selepas tamat CF sementara pada 2002, pemaju sepatutnya membuat CF baru bagi rumah berkenaan, tetapi ia tamat begitu saja.

“Penduduk berhak untuk mendapatkan CF kerana rumah ini milik kami dan setiap bulan membayar bil perkhidmatan yang disediakan pengurusan,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Norhayati Ahmad, berkata rumah berkenaan mempunyai Sijil Layak Duduk Sementara (TCF) dan pemaju seharusnya memohon CF daripada pihaknya dalam menjamin keselamatan penduduk.

“Kami nasihatkan pemaju memohon CF dengan mengikut syarat MPAJ,” katanya ketika dihubungi.

Tiada niat pinggir abang

KUALA TERENGGANU: “Kami langsung tidak pernah berniat meminggirkannya, malah ibu puas berusaha mencuba pelbagai cara termasuk rawatan tradisional, namun sikap ganasnya tidak pernah berubah sehingga sekarang,” ’kata Ahmad Baharudin, 21 adik bongsu Ahmad Shaari Mohamed, 27, yang menyerang ibu kandungnya Ahad lalu.
Ahmad yang bekerja sebagai buruh di Kijal berkata, sikap agresif abang sulungnya itu semakin menjadi-jadi dan beberapa kali mengamuk di tempat kerja ibu semata-mata mahu mendapatkan wang.

“Kalau di rumah, parang dan pisau dianggap seperti mainannya yang sering diacu kepada ibu dan adik-beradik lain jika permintaannya tidak dipenuhi.

“Penyakit mental abang disebabkan serangan demam panas ketika kecil dan ibu kerap menangis memikirkan sikap Ahmad Shaari yang semakin buas dari hari ke hari,” katanya.

Semalam, Harian Metro melaporkan seorang wanita berusia 60 tahun meminta pihak tertentu ‘mengambil’ anaknya yang menghidap sakit mental untuk ditempatkan di pusat pemulihan atau rumah kebajikan.

Rakiah Ngah, tukang sapu dari Kampung Laut di sini, berkata dia hilang punca untuk mengawal anaknya yang berperangai pelik dan semakin ganas sehingga sanggup mencederakannya.

Walaupun amat menyayangi anaknya, dia bimbang jika dibiarkan, keselamatan keluarga serta orang ramai boleh terancam.

Rakiah yang pernah diserang di Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) Ahad lalu ketika bertemu anaknya itu untuk mendapatkan beg yang dicuri Ahmad Ashaari bernasib baik kerana sempat memberitahu anggota polis di pondok berhampiran yang menyelamatkannya.

Polis menahan anaknya itu, tetapi terpaksa membebaskannya kerana Ahmad Ashaari mempunyai kad pesakit mental.

Sekadar wajah seiras

IPOH: “Segala bukti termasuk gambar yang didedahkan ahli keluarga kanak-kanak perempuan itu bukan milik saya. Sekali imbas, memang wajah arwah bapa kanak-kanak itu ada iras muka saya.
“Dia (arwah bapa kanak-kanak itu) mungkin peminat tegar saya sehingga bergaya dan meniru gaya saya seperti yang ditunjukkan dalam gambar berkenaan. Tetapi, yang pasti dia bukan saya.” Demkian kata pemain gitar bass kumpulan May, Mohd Mokhtar Mohd Madin, 48, atau dikenali dengan nama Yus mengenai dakwaan kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun bernama S bahawa Yus ayahnya dan meninggal dunia lima tahun lalu akibat Aids.

Mohd Mokhtar berkata, dia terkejut selepas namanya dikaitkan dengan kanak-kanak terbabit seperti disiarkan sebuah akhbar berbahasa Cina pada 15 November lalu.

“Berita itu tidak benar dan ia membuatkan saya tersentak berikutan ia boleh menyebabkan reputasi kumpulan May tercalar.

“Saya tidak kenal kanak-kanak itu dan kenyataannya tidak betul. Malah, nama Md Nor yang didakwa nama bapa kanak-kanak itu berlainan dengan nama saya. Saya tidak pasti dari mana cerita tidak benar ini timbul, namun perkara ini perlu dijelaskan,” katanya ketika ditemui.

Yus berkata, apa yang pasti dia, isteri bersama tiga anak berusia tujuh hingga 21 tahun masih sihat walafiat dan hidup bahagia di bandar ini.

Budak Aids dakwa anak gitaris May

SEIRAS...Yus (kiri) dalam poster kumpulan May.
SEIRAS...Yus (kiri) dalam poster kumpulan May.
TELUK INTAN: Seorang kanak-kanak perempuan yatim piatu berusia sembilan tahun dan menghidap Aids mencetuskan misteri apabila mendakwa dia anak pemain gitar kumpulan rock May, sedangkan pemuzik itu masih hidup dan langsung tidak mengenalinya.
Kanak-kanak itu yang mahu dikenali sebagai S mendakwa, ayah, ibu serta adiknya yang berusia empat tahun semuanya meninggal dunia akibat Aids dan dia dijangkiti penyakit berbahaya itu daripada ibu dan bapanya.
“Ayah saya seorang pemain gitar, dia meninggal dunia lima tahun lalu kerana Aids. Ibu juga meninggal dunia kerana penyakit sama pada Jun lalu manakala adik meninggal dunia tahun lalu,” katanya.


Ketika ditanya lebih lanjut siapa ayahnya, S mengeluarkan poster kumpulan May dan menunjukkan gambar pemain gitar bass, Yus sebagai ayahnya.


Bagaimanapun, S memberitahu nama ayahnya adalah Md Nor sedangkan nama sebenar Yus adalah Mohd Mokhtar Mohd Madin, 48.

Ibu saudara S yang enggan identitinya didedahkan mengiakan dakwaan murid darjah tiga itu bahawa Yus ayah kanak-kanak itu.

Menurutnya, S kini terpaksa bergantung hidup dan mengharap belas kasihnya dan besar kemungkinan hanya menanti detik ajal seperti dilalui ahli keluarganya lain.

Katanya, dia bersimpati terhadap nasib dilalui anak saudaranya itu dan menjaganya selepas adik perempuannya meninggal dunia pada Jun lalu.

“Adik saya sebelum ini berkahwin dengan artis kumpulan rock terkenal berkenaan sebelum dikurniakan dua cahaya mata berusia empat dan sembilan tahun.

“Namun segalanya penuh misteri apabila suami adik saya itu yang berusia 38 tahun mati mendadak kira-kira lima tahun lalu tanpa diketahui punca kematiannya, manakala anak lelaki mereka yang berusia empat tahun menghembuskan nafas terakhir tahun lalu sebelum adik perempuan saya itu mati mengejut pada Jun lalu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini.

Wanita itu mendakwa, arwah adiknya tidak pernah mendedahkan penyakit dialami dan dia hanya mengetahui punca kematian itu selepas dimaklumkan pihak hospital.

“Adik saya tidak pernah berterus-terang dan memberitahu menghidap Aids sehingga dia menghembuskan nafas terakhir. Mungkin dia malu atau mahu menjaga nama baik keluarga.

“Kini, saya perlu membawa anak saudara saya (S) ke hospital untuk menjalani pemeriksaan darah dan mengambil ubat bagi merawat penyakitnya,” katanya.

Katanya, biarpun mengalami demam dan batuk yang berterusan, S aktif dan lincah seperti kanak-kanak lain seusianya, malah memasang impian menjadi doktor haiwan apabila besar.

Menurutnya, pihak sekolah sudah mengetahui penyakit S dan mereka sudah maklum mengenai langkah yang perlu dilakukan sepanjang anak saudaranya itu berada di sekolah termasuk ketika makan dan menyertai aktiviti sukan.

Ketika ditemubual, S tidak putus-putus menahan batuk dan setiap kali batuk dia akan menutup mulutnya dengan tangan.

Roboh lagi


Oleh Amir Hamzah Nordin 
bhnews@bharian.com.my
2010/11/19

JAMBATAN  Sungai Jelai yang menghubungkan 12 kampung terputus selepas dirempuh balak ketika arus deras.
JAMBATAN Sungai Jelai yang menghubungkan 12 kampung terputus selepas dirempuh balak ketika arus deras.
Jambatan kayu merentasi Sungai Jelai perlu diganti konkrit 

KUALA LIPIS: Kira-kira 1,000 penduduk dari 12 kampung di pesisiran Sungai Jelai berdekatan Kampung Gemunchor meminta sebuah jambatan konkrit dibina di situ bagi menggantikan jambatan kayu yang sering roboh setiap kali musim tengkujuh.Jambatan konkrit itu penting bagi mereka kerana ia juga dapat menyediakan kemudahan lebih baik kepada penduduk untuk meningkatkan ekonomi setempat.
Ini disebabkan ketika ini mereka terpaksa bergantung sepenuhnya kepada jambatan kayu untuk membawa keluar hasil tani seluas kira-kira 800 hektar yang dilaksanakan penduduk kampung dengan pelbagai tanaman dan Estet Mini RISDA seluas kira-kira 100 hektar tanaman kelapa sawit. 

Jambatan kayu yang merentangi Sungai Jelai hampir 20 tahun itu yang juga nadi utama perhubungan penduduk itu bagaimanapun kerap runtuh setiap kali hujan lebat yang akan membawa arus deras dan menghanyutkan sisa balak yang akhirnya akan menghentam tiang jambatan kayu hingga roboh. 

Penduduk 12 kampung itu antaranya Kampung Baru Gemunchor, Kampung Kemunchor, Kampung Tanjung Jelai, Kampung Batu Bor, Kampung Batu Tunggal, Kampung Batu Balak, Kampung Tulus, Kampung Mempelas, Kampung Tanjung Aur, Kampung Kuala Kenong, Kampung Jeram Bungor Seberang dan Kampung Kecau kini terputus lagi hubungan apabila jambatan itu sekali lagi roboh awal pagi Selasa lalu. 

Ketua Penerangan Belia 4B Penerus Gemilang dan Mela, Mohd Safri Salleh, 30, berkata pembinaan jambatan baru itu perlu disegerakan kerana selain untuk kegunaan perhubungan, ia dapat meningkatkan pengeluaran hasil pertanian. 
“Estet mini RISDA akan lebih aktif dengan ramai pengusaha kampung berdekatan dan pekebun dari beberapa kampung berkenaan yang mempunyai kebun di kawasan itu dapat memasarkan hasil pertanian mereka,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. 

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Belia Penerus Gemilang dan Mela, Amirul Haidil Ismail, 19, berkata ramai belia turut mengerjakan kebun getah di Kampung Gemunchor dan jambatan itu sebagai nadi untuk mereka bergerak ke seberang. 

“Sejak jambatan ini runtuh, kami tidak dapat mengerjakan kebun kami kerana kesukaran ke seberang dan cara lain hanyalah dengan menggunakan perahu untuk menyeberang sungai kira-kira 300 meter dengan meredah arus deras yang merbahaya,” katanya. 

Penghulu Mukim Cheka 1, Abdullah Mat Isa, berkata beliau bimbang penduduk di situ makin berkurangan dan terus ketinggalan serta mungkin berpindah jika jambatan lama masih belum diganti dengan konkrit. 

“Jika hal ini berlarutan, mungkin kampung berkenaan menjadi kampung tinggal dan semua hasil pertanian mereka akan ditinggalkan serta mewujudkan masalah baru seperti kadar kemiskinan meningkat,” katanya. 

9,641 pesalah dadah ditangkap


KUALA TERENGGANU 18 Nov. - Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Terengganu mencatatkan sejumlah 9,641 tangkapan bagi kes melibatkan pelbagai kesalahan dadah sejak awal Januari hingga bulan ini berbanding 8,427 tangkapan dalam tempoh yang sama tahun lalu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Negeri, Supritendan Roslan Abd. Wahid berkata, jumlah tersebut membuktikan kes dadah di negeri ini semakin meningkat ekoran jumlah tangkapan bertambah seramai 1,214 orang pada tahun ini.
Katanya, daripada jumlah tersebut, seramai 408 orang merupakan pengedar telah berjaya ditahan.
Terbaru, ujarnya, Operasi Tapis Bersepadu (Ops Tapis) dijalankan di seluruh daerah di negeri ini bermula 12 hingga 15 November lalu.
"Dalam tempoh hanya empat hari itu, seramai 476 orang berjaya ditangkap dengan pelbagai kesalahan dan ia jelas sekali membuktikan kegiatan dadah di negeri semakin serius.
"Justeru itu, dalam usaha untuk membanteras gejala tidak sihat ini, JSJN negeri akan menjalankan operasi secara berterusan dan bersepadu di semua daerah terutamanya pot-pot di pinggir bandar," katanya pada sidang akhbar, di sini semalam.
Daripada jumlah pengedar tersebut, seramai 73 ditahan di bawah Seksyen 39 (B), 27 orang di bawah Seksyen 39 (A) dan 223 di bawah Seksyen 39 (A)(1) dan kesemuanya di bawah Akta Dadah Berbahaya 1957 manakala selebihnya di bawah Langkah-Langkah Pencegahan Khas (LLPK).
Mengulas lanjut, Roslan berkata, dengan penangkapan sejumlah pengedar itu, pihaknya yakin dapat membendung bekalan dadah di beberapa kawasan di negeri ini.
Beliau berkata, antara kawasan yang sering menjadi tumpuan kegiatan itu ialah di Manir, Hulu Terenganu, Marang, Dungun dan Kuala Terengganu.
"Kita harapkan orang ramai dapat membantu polis dengan menyalurkan maklumat tentang kegiatan ini walaupun sekecil manapun," katanya.

Lembu terlepas, orang ramai bertempiaran lari


PENDUDUK mengepung seekor lembu korban yang terlepas untuk menangkapnya semula di Padang Temu, Melaka, kelmarin.


MELAKA 18 Nov. - Gara-gara seekor daripada 20 lembu yang hendak disembelih tiba-tiba terjun dari sebuah lori sebelum merempuh pagar, majlis korban berkelompok di Padang Temu di sini, semalam kecoh seketika.
Ini kerana, orang ramai yang hadir menyaksikan majlis korban sempena Aidiladha itu terpaksa menyelamatkan diri daripada dirempuh oleh lembu yang tiba-tiba naik minyak.
Begitupun, setengah jam selepas itu lembu terbabit ditangkap semula dengan kerjasama orang ramai.
Dalam kejadian kira-kira jam 12.45 tengah hari itu, lembu berkenaan tanpa disedari terlepas daripada ikatan ketika berada di atas lori sebelum diturunkan untuk disembelih.
Penganjur program itu, Muhammad Akram Abdullah berkata, lembu terbabit terjun dari lori sebelum berlari merempuh pagar dan khemah hingga menyebabkan orang ramai yang menunggu giliran untuk mengambil daging korban bertempiaran lari menyelamatkan diri.
"Keadaan kembali tenang apabila lembu tersebut berjaya ditangkap semula oleh beberapa petugas program dengan kerjasama orang ramai.
"Kejadian tersebut merupakan kali pertama berlaku sepanjang program korban kelompok secara tradisi yang dianjurkan oleh keluarga saya sejak berpuluh-puluh tahun dulu.
"Saya bersyukur kerana tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku dan tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa, '' katanya ketika ditemui di Padang Temu di sini, semalam.
Akram berkata, walaupun kejadian itu mengejutkan orang ramai tetapi ia tidak menjejaskan program tersebut yang tetap berjalan lancar.
Sebanyak 20 ekor lembu termasuk tiga ekor kambing disembelih pada majlis berkenaan dan dihadiri kira-kira 3,000 peserta termasuk dari Singapura.
Katanya, program itu menjadi tradisi yang diamalkan ahli keluarganya demi merapatkan hubungan silaturahim dengan penduduk setempat.
Ujarnya, konsep program korban berkelompok adalah untuk menyemai kesedaran di kalangan masyarakat supaya bersama-sama menghayati ibadah korban yang dilakukan secara bergotong-royong.
"Program seperti ini juga menjadi salah satu tanggungjawab sosial dan bertepatan dengan semangat persaudaraan sesama muslim," ujarnya.
Menurutnya, daging korban berkenaan diagihkan kepada 90 fakir miskin yang terdapat di sekitar Padang Temu.

Lima beradik yatim rayu dapatkan MyKad


LIMA beradik malang yang tidak mempunyai MyKad menunjukkan sijil kelahiran mereka di rumah abang mereka di Kampung Bersia Lama, Gerik, Perak, semalam. – BERNAMA


GERIK 18 Nov. – Lima beradik yang kematian bapa dan kini ditinggalkan ibu sejak tujuh bulan lepas merayu pihak yang bersimpati tampil membantu mereka untuk mendapatkan MyKad bagi membolehkan mereka kembali ke sekolah.
Mereka juga merayu agar ada pihak yang sudi membantu mereka untuk menyambung belajar.
Bapa adik beradik itu, Awang Bakar Jusoh meninggal dunia pada 2 Oktober 2008 di Kuala Lumpur.
Nur Syafiqah Abdullah, 14, memiliki sijil lahir tetapi gagal mendapatkan MyKad kerana Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menganggap dia bukan warga negara dan disebabkan tidak mempunyai kad pengenalan, dia tidak dibenarkan masuk ke tingkatan satu.
“Saya dan adik beradik berlainan bin dan binti kerana JPN kata surat nikah ibu dan ayah palsu, jadi kami diletakkan dengan bin atau binti Abdullah.
“Hanya dua adik, Nur Syahidah (11 tahun) dan Muhammad Azhar (9 tahun) berbin dan berbintikan ayah iaitu Awang Bakar,” katanya ketika ditemui di sini.
Berikutan gagal diterima memasuki ke tingkatan satu sejak 2009, Nur Syafiqah kini tercicir dua tahun pengajiannya dan sepanjang tempoh itu dia hanya tinggal di rumah.
Bagaimanapun, menurut Nur Syafiqah dia tetap membaca buku rakan-rakannya yang bersimpati dan sering mengikuti perkembangan melalui berita di televisyen.
Menurut Nur Syafiqah sebelum itu, dia belajar di Sekolah Kebangsaan Seri Rampai di Taman Setapak Jaya, Kuala Lumpur, dari darjah satu hingga enam.
Adiknya, Muhammad Aidil Fitri, 5, masih belum mempunyai sijil kelahiran.
Nur Syafiqah dan empat adiknya kini menumpang di rumah abang mereka yang berlainan ibu, Mohd. Irwandi Awang Bakar di Kampung Bersia Lama, Bersia di sini.
Mohd. Irwandi, seorang nelayan kecil Tasik Banding yang hanya memperoleh pendapatan tidak seberapa, turut menanggung seorang isteri dan seorang anak.