Saturday, July 21, 2012

KANTOI ...

Semakin "Menarik" : CEO, Pengerusi SYABAS Bakal Dipecat.."Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji pengerusi eksekutif SYABAS sahaja adalah berjumlah sekurang-kurangnya RM5.1 juta setahun," kata menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Berikut kenyataan penuh Khalid:

Kerajaan Negeri Selangor telah menubuhkan Jawatankuasa Pemantauan SYABAS yang dipengerusikan oleh setiausaha kerajaan negeri Selangor lanjutan daripada kenyataan dan cadangan untuk membuat catuan air yang diumumkan oleh SYABAS.

Tujuan jawatankuasa ini untuk memantau secara harian keberkesanan, kecekapan perkhidmatan SYABAS dan kedudukan semasa pembekalan air kepada pengguna termasuk meninjau sendiri di tapak masalah kekurangan bekalan air yang dicanangkan oleh SYABAS.

Jawatankuasa ini akan mengkaji cadangan penambahbaikan dan pemulihan ke atas masalah bekalan air yang dihadapi. SYABAS telah diminta membentangkan dan melaporkan kepada Jawatan kuasa tersebut perkara-perkara berikut:

1. Pengeluaran air harian bagi setiap loji air dan paras empangan;
2. Permintaan air berdasarkan bil air (metered consumption) dari Januari 2012 hingga sekarang;
3. Unjuran permintaan air yang disediakan oleh SYABAS;
4. Maklumat mengenai paras kolam utama(balancing reservoir-terminal reservoir-service reservoir);
5. Kawasan yang mengalami masalah gangguan bekalan air ;
6. Maklumat terperinci mengenai rangkaian paip air utama termasuk kolam air hingga ke kawasan yang bermasalah termasuk NRW;
7. Punca-punca utama (micro) yang menyebabkan kawasan tersebut mengalami masalah air;
8. Cadangan penyelesaian yang dirancang oleh SYABAS ke atas masalah yang dibangkitkan; dan
9. Emergency response plan yang disediakan oleh pihak SYABAS.

Berdasarkan kepada hasil penelitian dan penyiasatan yang dibuat oleh jawatankuasa ini selama tiga hari, kerajaan negeri Selangor merumuskan bahawa:

1. Kerajaan Negeri Selangor akan mengemukakan cadangan kepada Lembaga Pengarah SYABAS supaya memecat pengerusi eksekutif dan ketua pegawai eksekutif SYABAS kerana tidak hadir memberikan penjelasan kepada jawatan kuasa tersebut. Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji pengerusi eksekutif SYABAS sahaja adalah berjumlah sekurang-kurangnya RM5.1 juta setahun.

2. Kerajaan negeri Selangor bersedia membelanjakan peruntukan bagi membina loji rawatan air baru untuk tujuan meningkat kapasiti pengeluaran air terawat dan dengan serta merta akan memanggil tender untuk Projek Mitigasi 2 yang berjumlah RM225 juta.

Langkah yang diambil kerajaan Negeri ini bagi melindungi kepentingan pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang terjejas kerana kegagalan SYABAS membekalkan air bersih seperti yang dipersetujui dalam perjanjian konsesi.

Kerajaan Selangor yakin kerajaan persekutuan tidak akan cuba menyulitkan usaha yang dirancangkan ini demi menjaga kepentingan dan kesejahteraan rakyat.
 

Pembaca berita pengsan ketika siaran

Ankara: Pembaca berita jelita terkenal Turki, Seda Selek, pengsan ketika siaran langsung berita harian stesen Kanal 24, semalam. 

Dia pada awalnya kelihatan seperti tidak selesa ketika siaran berita itu apabila sering memandang ke bawah dan seperti panik.
Cuba ubah kedudukan 
Selek kemudian dilihat seperti cuba mengubah kedudukan kerusi sebelum tersungkur. Seorang petugas berdekatan segera mendekati pembaca berita itu bagi memberi bantuan. 

Bagaimanapun, doktor yang memberi rawatan mengesahkan tiada apa yang perlu dibimbangkan, menurut laporan. 

“Doktor memberitahu bahawa tekanan darah saya terlalu rendah. Sekarang saya sudah kembali baik,” kata Seda selepas itu. 

Rakannya dipetik sebagai berkata: “Seda sudah sihat. Dia cuma malu kerana pengsan disaksikan semua penonton di seluruh negara.” 
Meskipun agak memalukan, pengalaman Seda boleh dikatakan tidak seteruk seorang lagi pengacara televisyen di Greece baru-baru ini. 

Pengacara berkenaan memutuskan untuk membenarkan seorang penyokong neo-Nazi memberi pandangan dalam programnya. 

Malangnya, program itu diserbu sekumpulan penunjuk perasaan yang membaling dadih dan telur ke arah mereka. 

Pada masa sama, pengacara itu, Panagiotis Vourhas dipuji kerana tidak cuba menghentikan tindakan penunjuk perasaan berkenaan. 

Dia dilaporkan tidak memberi reaksi kepada ‘serangan’ itu sehingga satu minit sebelum ia disuraikan. - Agensi

Bashar Assad diisukan melarikan diri dari Damaskus ke Latakia?DAMASKUS (Arrahmah.com) - Tak lama setelah bom menghantam gedung Keamanan Nasional Suriah di Damaskus, yang telah menewaskan beberapa pejabat senior rezim Syi'ah Nushairiyah, Bashar Assad diisukan melarikan diri dari Damaskus.

Media-media Arab dan Barat melaporkan kabar yang belum diverifikasi bahwa Assad dan keluarganya diisukan melarikan diri ke kediamannya di Latakia setelah pengeboman tersebut terjadi. Hal tersebut juga dikonfirmasi oleh sumber-sumber oposisi Suriah.

Namun kemudian Assad terlihat dalam TV Nasional Suriah pada hari Kamis (19/7/2012), sehari setelah bom operasi syahid terjadi, dia melantik menteri pertahanan baru (menhan) Mayor Jenderal Fahad Jassim al-Feraj, di istana kepresidenan untuk menggantikan Dawud Rajiha yang tewas dalam serangan tersebut, berdasarkan laporan surat kabar pemerintah Suriah, SANA.

Di sisi lain, Barat yang ingin memanfaatkan situasi di Suriah, mendesak Assad untuk segera menyerahkan kekuasaannya. (siraaj/arrahmah.com)

sumber: http://arrahmah.com/read/2012/07/20/21775-bashar-assad-diisukan-melarikan-diri-dari-damaskus-ke-latakia.html

Sedikit komen dari org agama lain ttg tok guru