Thursday, January 6, 2011

Butir Lampiran Kes Menteri Rogol Amah - Mengaitkan Nama Rais !! (Rupa Sebenar Robengah!!)

edyesdotcom
SOLIDARITI ANAK MUDA MALAYSIA (SAMM)


Kenyataan Media
5 Januari 2011


LAPORAN POLIS DESAK SIASATAN DAN TINDAKAN TERHADAP PENDEDAHAN KAIT MENTERI DENGAN KeJADIAN ROGOL PEMBANTU RUMAH
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) hari ini tampil mengambil peranan selaku warga negara yang bertanggungjawab untuk membuat satu laporan polis mengenai wujudnya laporan mengaitkan anggota kabinet Malaysia dengan kejadian merogol pembantu rumahnya warga Indonesia.
Dokumen dilampirkan. Kejadian sekitar tahun 2007 ini menjadi perhatian apabila didedahkan oleh wikileak dan kemudian dilaporkan semula secara agak lengkap dihttp://rockybru.com.my danhttp://bigdogdotcom.wordpress.com/

Setelah carian lanjut dibuat saya memperolehi dokumen lengkap seperti dilampirkan dimana dengan jelas menyebut nama YB Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim.

Laporan polis ini dibuat untuk mendesak PDRM membuka fail siasatan dan memulakan siasatan. SAMM mengambil tanggungjawab tampil untuk membantu PDRM memulakan siasatan berkenaan kes ini.

Seseorang tidak bersalah sebelum dibuktikan bersalah, dalam perkara ini mangsa pertama ialah Dr. Rais Yatim sendiri, beliau belum dibukti bersalah namun boleh dikatakan hampir semua blog dan cakap-cakap mulut sudah menyebut nama beliau sebagai terlibat kes rogol. Namun kesalahan beliau ialah terus membisu berdiam diri. Selaku Menteri 'budaya seni warisan' seharusnya beliau faham budaya rakyat Malaysia iaitu diam tanda setuju. Maka beliau tidak boleh menyalahkan rakyat yang mengaitkan beliau kerana beliau sendiri berdiam diri. Ini berbeza sekali apabila baru – baru ini dalam satu posting blog dihttp://rockybru.com.my mengenai skandal pemberian kontrak, Dr. Rais telah membuat laporan polis.

Penyiasatan polis boleh membantu Dr. Rais membersihkan namanya. Namun jika polis juga tidak menyiasat maka ia mengundang persoalan lebih besar iaitu kemungkinan wujud perlindungan istimewa terhadap kejadian jenayah yang dilakukan oleh Menteri.

YAB Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri harus segera menyatakan pendirian dalam perkembangan ini. Jika Dr. Rais terus berdiam Najib seharusnya menggantung Dr. Rais sebagai anggota kabinet sehingga siasatan selesai. Itupun jika Najib berani melakukan perkara tersebut untuk membuktikan beliau benar dengan proses transformasi penambah baikan negara.

Kes ini jika gagal ditangani dengan baik akan sekali lagi menjadi punca konflik Malaysia – Indonesia jesteru itu rakyat seharusnya tampil un tuk mendesak penyelesaiaan dan penyiasatan serta tindakan terhadap kes ini.

Pada mulanya SAMM ingin mendedahkan identiti 'mangsa' rogol tersebut, tetapi setelah difikirkan soal maruah mangsa dan lebih lagi apabila mendapat isyarat dari keluarga mangsa yang kuatir akan menerima nasib seperti Altantuya maka identiti mangsa dirahsiakan.

Samm mendesak agar siasatan yang telus dan bebas dijalankan oleh pihak berkuasa tanpa sebarang campur tangan pemimpin tertinggi seperti yang didakwa berlaku sebelum ini.

Di mana-mana negara di dunia sekalipun, tiada pemimpin yang boleh menghalang keadilan daripada ditegakkan tetapi malangnya di Malaysia, ada pemimpin tertinggi yang cuba melindungi kejadian rogol.

SAMM menyatakan sokongan atas nama kemanusiaan kepada pihak Kedutaan Indonesia, pihak berkuasa di Indonesia, pertubuhan NGO Migrant Care yang berpangkalan di Jakarta dan pihak-pihak terlibat agar berusaha menegakkan keadilan bagi warganya yang teraniaya. SAMM sudah menghantar surat menyatakan kesediaan membantu.

Cuma persoalannya kini adakah kes Robengah ini akan terus kekal 'misteri' tanpa penyiasatan ? Jika ini berlaku maka anak muda wajar bersama menumbangkan Regim Bn ini kerana apa lagi harapan masa depan jika perogol dipertahan dan diberi jawatan Menteri !

Harap ia tidak jadi 18 kes berprofile tinggi yang pernah didedahkan kewujudanya oleh Dr.Rais ketika menjadi menteri Undang-undang yang terus disenyapkan kerana mendapat perlindungan istimewa.Jika dalam masa 14 hari tidak ada tindakan susulan maka SAMM telah sedia untuk membuat tindakan susulan demi membela maruah negara dan keadilan kemanusiaan yang akan diumumkan kelak.che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)
Gantung Segera Tugas Rais Yatim at Anwar Ibrahim

KENYATAAN MEDIA KETUA WANITA KEADILAN
MERANGKAP AHLI PARLIMEN AMPANG

Saya berasa amat kesal apabila insiden “Menteri Rogol Amah” ini seolah dipandang sambil lewa oleh kerajaan Malaysia sedangkan sudah jelas apa yang berlaku mencemarkan imej dan kredibiti Malaysia di peringkat antarabangsa. Tindakan PM sendiri yang mengambil jalan mudah dengan berdiam diri seolah ‘merestui’ jenayah pihak terbabit.
Sebagai sebuah negara Malaysia yang telah bersama menandatangani perjanjian Konvensyen Mengenai Penghapusan Semua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW), sikap sambil lewa ini amat bertentangan dengan CEDAW itu sendiri iaitu bertujuan menghapuskan semua bentuk diskriminasi, bukan sahaja terhadap wanita Malaysia semata-mata, tetapi juga merangkumi perlindungan daripada diskriminasi terhadap wanita imigran dan pekerja asing.
Sebagai respon kepada penafian Menteri Datuk Seri Rais Yatim terhadap isu ini, sya mempersoalkan tindakan Rais Yatim yang seolah-olah cuba menyalahkan pihak Pakatan, bloggers dan media bahawa kononnya insiden ini adalah ciptaan permainan politik berkepentingan. Wanita Keadilan menganggap ini sebagai suatu tuduhan keras dan Rais Yatim patut segera memohon maaf.
Pihak kerajaan juga seharusnya mengantung tugas Rais Yatim buat sementara dan berkuat-kuasa serta merta bagi menjamin sebuah pentadbiran yang benar-benar bersih, sehingga keputusan siasatan selesai.
Semakin lama kerajaan Umno-BN memerintah semakin bertimbun kes-kes penindasan, diskriminasi dan memalukan terhadap wanita berlaku. Bermula dari kes Rahim Tamby Chik, isu Penan, pemerdagangan manusia, penyeksaan pembantu rumah Bonita dan kini sudah sampai ke kemuncaknya apabila seoarang Menteri sendiri dikaitkan dengan jenayah serius ini. Kerajaan Malaysia nampakkan tidak menunjukkan ketegasan dan tiada ‘potical-will’ dalam menjanjikan keadilan hak kemanusiaan buat semua.
Maka, atas dasar kebimbangan dan kebertanggungjawaban terhadap keadilan buat semua wanita di negara ini saya menggesa agar Kemmenterian Pembangunan Wanita, Sumber Manusia, Kementerian Dalam Negeri dan Perdana Menteri memandang perkara ini dengan serius dan segera mendapatkan japawn kepada jenayah ini bagi membersihkan imej kerajaan Malaysia di peringkat antarabangsa sekaligus membawa penjenayah terbabit ke muka pengadilan.
Sekian. Terima kasih.
YB ZURAIDA BINTI KAMARUDDIN
KETUA WANITA KEADILAN
MERANGKAP AHLI PARLIMEN AMPANG

MOHON SOLAT HAJAT, KAMI DAH TAK LARAT

misbahul munir: MOHON SOLAT HAJAT, KAMI DAH TAK LARAT

Minta solat hajat, kami dah tak tahan - Dr Halimah

Harakahdaily

SHAH ALAM, 6 Jan: Semua ahli PAS dirayu supaya mengadakan solat hajat serta doa qunut nazilah untuk mempertahankan kerajaan negeri Selangor yang sedang diserang sekarang.

Exco kerajaan negeri Selangor, Dr Halimah Ali dalam mesejnya yang penuh imosi memohon bantuan semua pihak bagi menghadapi serangan ini.

"Kami dah cuba mempertahankan kerajaan ini selama ini.

"Kami perlukan bantuan anda semua. Maaf kami tak larat untuk melakukan semua perkara," tulis Dr Halimah yang juga Adun Selat Klang dalam mesejnya kepada Harakahdaily.

Halimah (gambar) juga memaklumkan, Menteri Besar dan semua Exco kerajaan negeri terpaksa menyertai majlis angkat sumpah Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru yang disekalikan dengan majlis penganugerahan darjah kebesaran di istana negeri hari ini.

"Umno mahu menggunakan tektik sembah derhaka untuk ambil alih kerajaan Selangor seperti modus operandi Perak kalau kami tidak pergi," kata Halimah yang merupakan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor.

Tidak bermakna kami rela

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam kenyataan medianya sebelum ini memaklumkan, pemergian mereka ke istana hari tidak bermakna mengiktiraf perlantikan Khusrin.

"Kami ingin menegaskan kehadiran kami ini tidak bermakna kami rela dengan tindakan arbitrasi SPA terhadap pentadbiran ini. Kami tetap dengan pendirian bahawa isu pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri belum muktamad dan perlu penyelesaian bijaksana," kata Khalid dalam kenyataannya.

Apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri, kata Khalid adalah "sebagai bukti dan tanda kasih serta taat setia kami kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor."


Kerajaan Negeri Selangor, katanya, telah menghantar surat kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam ( SPA ) dan menyatakan rasa terkilan Negeri Selangor di dalam isu pelantikan SUK.

"Kita nyatakan dengan tegas bahawa tindakan mereka telah membelakangkan semangat Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan," katanya.

Kerajaan Negeri juga memohon agar proses perbincangan dapat dilakukan dan akhirnya penyelesaian terbaik boleh dicapai.

Pentadbiran Negeri Selangor juga telah memaklumkan kepada DYMM Sultan Selangor beberapa perkembangan hasil dari pertemuan pada 3 Januari, termasuk cadangan memulakan proses penyelesaian dengan SPA.

Pentadbiran Kerajaan Negeri kesal apabila berlaku manipulasi pihak tertentu dan berkepentingan dalam soal ini.

Media pula menggambarkan seolah-olah berlaku krisis di antara Istana dan pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat, katanya.


"Kita juga telah memberi maklum kepada DYMM Sultan bahawa Pentadbiran Kerajaan Negeri akan mengadakan Sidang Dewan Negeri Selangor dalam tempoh terdekat untuk meminda Undang-undang Tubuh Negeri Selangor untuk mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar khusus dalam melantik tiga pegawai eksekutif iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan dan Penasihat Undang-undang Negeri.

"Tindakan ini sekali gus menolak dakwaan pihak-pihak yang menuduh kami menderhaka dengan Sultan dan Kerajaan negeri Selangor sebaliknya kamilah yang akan mengembali dan mempertahan kuasa Sultan dan Negeri yang terhakis sejak 1993 kesan dari krisis Perlembagaan," katanya.

Rahsia pesawat kuasatinggi China bocor kepada AS

mengejar cahaya: "

J-20 dikatakan mirip pesawat pejuang ini F-35 Amerika

Majalah Aviation Week yg berpusat di Amerika telah menyiarkan gambar sebuah kapalterbang perang milik China yg menjadi ‘rahsia’ dari pengetahuan dunia setakat ini. Gambar kapalterbang yg menjadi rahsia pertahanan China itu dirakam ketika sedang menluncur naik disebuah lapanganterbang khas di Chengdu China."

menjadikan pekerja seks dan tukang urut Thailand sebagai isteri


menjadikan pekerja seks dan tukang urut Thailand sebagai isteri - Isu Semasa - CARI Malay Forums

 THAILAND: Segelintir lelaki Malaysia yang kemaruk beristeri lebih, dikesan menjadikan pekerja seks dan tukang urut Thailand sebagai sasaran untuk dijadikan isteri mereka sejak dua tahun lalu.
Difahamkan, kebanyakan lelaki terbabit berkunjung ke sini untuk berfoya-foya di pusat hiburan yang banyak di sini dan berlagak sebagai orang kaya sebelum mengajak pekerja tempat berkenaan berkahwin. Imam Masjid Fathuislami yang juga Jurunikah Bertauliah selatan Thailand, di sini, Sufian Ismail, berkata kebanyakan wanita terbabit berkahwin semata-mata kerana mahukan kemewahan dan tidak pernah memeluk Islam sepenuh hati. Bagaimanapun, katanya, apabila menyedari suami mereka itu bukanlah orang kaya dan tidak mampu menampung kos sara hidup mereka, ramai dikalangan wanita terbabit kembali kepada pekerjaan dan agama asal selepas bercerai.
Apabila bercerai, wanita itu kembali kepada agama asal mereka atau murtad serta bekerja semula sebagai pekerja seks. Bekas suami itu juga hanya membiarkan bekas isteri mereka itu murtad, katanya ketika ditemui, di sini.
Beliau berkata, sepanjang dua tahun lalu 10 wanita Thailand bercerai dan kembali agama asal mereka selepas kecewa dengan perkahwinan mereka membabitkan lelaki Malaysia. "

Rayu siapkan jalan tar

Berita Harian Online | Rayu siapkan jalan tar


Oleh Junita Mat Rasid

2011/01/06

Kerja naik taraf laluan sepanjang 6km sejak setahun lalu masih terbengkalai

LABIS: Penduduk Kampung Orang Asli Segamat Kecil di sini, meminta kerajaan mempercepatkan kerja naik taraf laluan masuk ke kampung itu sejauh kira-kira enam kilometer (km) menerusi FELDA Redong sebagai kemudahan kepada penduduk termasuk pelajar terpaksa berulang alik ke sekolah berhampiran.

Kampung itu terletak kira-kira 34km dari bandar Segamat, termasuk laluan sejauh 7km laluan berturap antara jalan utama ke FELDA Redong, manakala 6km laluan jalan tidak berturap sehingga ke kampung itu.
Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Orang Asli Segamat Kecil, Lias Hassan, 65, berkata kerja menaik taraf laluan itu sudah dijalankan sejak tahun lalu tetapi sehingga kini belum siap sepenuhnya menyebabkan penduduk terpaksa melalui laluan berdebu dan berlopak setiap kali hujan.
“Kemudahan laluan sepanjang kira-kira 6 km itu adalah satu-satunya jalan masuk ke kampung ini yang terpaksa digunakan 560 penduduk di sini untuk berulang alik ke bandar atau pelajar yang bersekolah di Sekolah Menengah (SM) Tenang Stesen yang terletak di laluan utama,” katanya.

Katanya, selain masalah laluan masuk ke kampung itu, pihaknya juga berharap supaya kerajaan membina lebih banyak Rumah Mesra Rakyat kepada masyarakat Orang Asli untuk membolehkan golongan itu keluar daripada kehidupan yang susah.

“Kampung ini mempunyai 156 rumah dan ada yang dibina melalui PPRT (Projek Perumahan Rakyat Termiskin) namun masih ada lagi keadaan rumah yang terlalu uzur. Kami berharap kerajaan meluluskan projek pembinaan Rumah Mesra Rakyat kerana kami berkeupayaan membayarnya secara ansuran,” katanya.

Katanya, penduduk juga berharap sebuah balai raya untuk kegunaan masyarakat setempat dibina di kampung itu kerana sebelum ini mereka tidak mempunyai tempat khas bagi menjalankan pelbagai program sehingga terpaksa menumpang kawasan Sekolah Kebangsaan (SK) Segamat Kecil yang dilihat tidak bersesuaian kerana boleh menjejaskan kebersihan dan keselesaan murid.
Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Segamat Kecil, Mamat Mohd Yassin, 37, berkata, pihaknya dan masyarakat Orang Asli kampung itu berterima kasih kepada kerajaan yang membina dua blok bangunan empat tingkat sekolah berkenaan tetapi pada masa yang sama meminta supaya laluan masuk ke kampung itu dibaik pulih dengan segera bagi memudahkan anak mereka menyambung pelajaran ke sekolah menengah yang terletak di luar kampung berkenaan.

“Bukan saja penduduk kampung, malah guru SK Segamat Kecil juga terpaksa bersusah payah melalui jalan yang becak setiap kali hujan dan berhabuk ketika musim panas sehingga menyebabkan tidak selesa,” katanya.

Sehubungan itu beliau berharap usaha membaik pulih laluan masuk ke kampung itu dapat dijalankan secepat mungkin bagi memberi keselesaan kepada masyarakat setempat dan mereka yang berulang alik ke kampung berkenaan.

Asri: Bunuh pengkritik Raja Melayu, cadangan hina

Asri: Bunuh pengkritik Raja Melayu, cadangan hina - Malaysiakini


Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata kepercayaan sesetengah pihak bahawa adalah haram untuk mengkritik atau mempunyai pendapat yang berbeza dengan Raja-Raja Melayu, seolah-olah menyamakan kedudukan mereka dengan para Nabi.
Sebaliknya, kata Dr Asri, Raja-Raja Melayu bukanlah Nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik.
asri jais record statment colum upacara telan air ludah ustaz 100410 pc“Sedang para al-Khulafa al-Rasyidin iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali yang jauh lebih mulia daripada sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka.
“Namun mereka menjawab dengan penuh amanah, wibawa dan mereka tidak membunuh pengkritik mereka. Bahkan berterima kasih,” katanya dalam satu kenyataan media.
Menurut Dr Asri, ada beberapa kejadian yang sahabat tidak bersetuju dengan cadangan Nabi Muhammad SAW dan membantah keputusan baginda seperti yang berlaku ke atas Umar ketika perjanjian Hudaibiyyah. Namun, tambahnya, Nabi tidak membunuh beliau.
conference of rulers majlis raja rajaJusteru, katanya, cadangan beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan pemimpin politik agar golongan yang mencadangkan pengkritik Raja-raja Melayu dihukum gantung, sebenarnya lebih hina dan besar dosanya daripada menggalakkan pemerintah berzina, atau berjudi atau minum arak atau semua maksiat yang lain.
Dosa besar
“Ini kerana, nyawa dalam Islam amat berharga dan haram ditumpahkan tanpa sebab yang sah. Cadangan ini bererti menggalakkan pemerintah membunuh orang tanpa sebab yang diizinkan oleh Allah dan Rasul. Dosa membunuh dalam Islam lebih besar dari dosa zina, arak, judi dan lain-lain,” katanya.
Menurut Dr Asri, baginya, pencadang hukuman tersebut adalah pengampu yang melebihi had.
NONE“Jika dia Muslim, dia seorang yang 'kering perasaan' dan tidak takutkan Allah mengenai 'darah orang lain'. Mungkin dia berhujah dengan undang-undang yang dia fahami sehingga dia lupa syariat Allah yang Maha Tinggi yang mengharamkan ditumpah darah dan nyawa manusia tanpa sebab yang sah di sisi syarak.
"Wajib dia bertaubat dan menarik balik cadangan tersebut,” katanya.
Pada 3 Januari lalu, dua pertubuhan bukaan kerajaan - Gerakan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) mahu ADUN Seri Muda dari PKR,Shuhaimi Shafiei dihukum gantung kerana didakwa cuba mencetuskan “peperangan ke atas Raja-raja Melayu”.
NONEShuhaimi antara lain, dalam blognya menulis - jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor tidak memerlukan perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah dan sebaliknya ia adalah di bawah bidang kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan baginda seharusnya bertindak berdasarkan nasihat majlis berkenaan, bukannya berkecuali.

Malah, Shuhaimi didakwa seolah-olah turut memberikan amaran kepada institusi beraja Selangor supaya tidak berterusan bertindak membelakangkan majlis mesyuarat berkenaan atau terpaksa berdepan dengan gelombang kebangkitan rakyat bagi menentang pihak istana.

Tahanan mati di lokap polis akibat serangan jantung

Tahanan mati di lokap polis akibat serangan jantung - Malaysiakini:
Jan 5, 11 6:47pm
Kongsi

Seorang tahanan lelaki mati di lokap Balai Polis Nibong Tebal di Seberang Perai awal hari ini akibat serangan jantung.

Ooh Joo Kia, 44, seorang penjaga kedai komputer, disahkan meninggal dunia pada pukul 5.30 pagi selepas rebah di dalam lokap.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Zahruddin Abdullah berkata Ooh ditahan bersama tujuh lelaki lain bagi membantu siasatan kes perjudian berkomputer.

'Ooh dikatakan rebah pada pukul 3.30 pagi dalam lokap dan polis telah memberikan bantuan kecemasan tetapi dia tidak dapat diselamatkan,' katanya kepada pemberita di Georgetown hari ini.

Beliau berkata hasil bedah siasat yang dijalankan di Hospital Sungai Bakap mendapati Ooh mati akibat penyakit lemah jantung dan tiada kesan kecederaan ditemui pada badan lelaki itu.

Kes itu diklasifikasi sebagai mati mengejut, katanya.

Beliau berkata Ooh yang masih bujang itu mempunyai lebih kurang 10 rekod jenayah berkaitan kes dadah dan perjudian.

- Bernama"

Keputusan Inkues Teoh Terbuka05/01/2011 16:13:31

Mahkamah Koroner sebentar tadi tidak dapat membuat keputusan sama ada Teoh Beng Hock dibunuh atau membunuh diri.
Koroner Azmil Musthapa Abas sebaliknya membuat keputusan terbuka atau 'open verdict'.
Teoh ditemui mati pada 16 Julai, 2009 di koridor tingkat 5, Plaza Masalam selepas memberi keterangan di Pejabat SPRM Selangor yang terletak di tingkat 14 bangunan sama.
Inkues yang dijadualkan berlangsung selama sebulan mulai 29 Julai, 2009 akhirnya berlarutan dan selesai 4 November tahun lalu.