Tuesday, July 6, 2010

Bala,Raja petra ada ' kunci peti rahsia' kabinet Najib


Muslimeen United

Negara Islam: Anwar perlu nyatakan pendirian


- OSMAN MAT ISA

'Negara Islam' kembali lagi menjadi tajuk klasik yang sering merangsang pergeseran dan tidak pernah mendapat kesepakatan politik antara pemimpin tertinggi DAP dan Pas, meskipun kedua-dua kepemimpinan parti tersebut sudah bergabung di bawah barisan Pakatan Rakyat.

Sejak Allahyarham Fadhil Noor menyandang kerusi Presiden Pas lagi, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak pernah berganjak memperjuang dan mempertahankan penubuhan sistem pemerintahan Negara Islam, meskipun sering mendapat tentangan daripada parti pembangkang DAP, terutama bekas Setiausaha Agungnya Lim Kit Siang dan Pengerusinya Karpal Singh.

Kemuncak siri pertelagahan politik antara kedua-dua parti pembangkang itu, pemimpin tertinggi DAP membuat kesimpulan bahawa sampai bila pun DAP tidak akan bekerjasama dengan Pas selagi Pas tidak berganjak mahu memperjuangkan kewujudan sistem pemerintahan Negara Islam.

Justeru barisan pemimpin UMNO, termasuk mantan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sering secara stereotaip menyifatkan kedua-dua pemimpin tertinggi parti pembangkang itu tidak dapat bergabung atau bekerjasama kerana kedua-duanya tidur sebantal, tapi mempunyai mimpi politik yang berbeza.

Kini sekali lagi daripada pemimpin lantang DAP yang sama, Karpal Singh dalam satu temu bual bersama sebuah portal berita dengan segar, mengulangi pendiriannya menolak keras berkompromi dengan konsep Negara Islam yang diperjuangkan Pas jika barisan pembangkang itu mengambil alih teraju kepemimpinan nasional.

Mengulas perkara itu sepertimana dilaporkan Sinar Harian 1 Julai, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dipetik mencabar Karpal supaya membuktikan konsep Negara Islam yang didukung Pas dan dilaksanakan di Kelantan sejak 20 tahun lalu adalah salah.

Mursyidul Am Pas itu menegaskan, pihaknya tetap akan meneruskan usaha memperjuangkan pembentukan Negara Islam.

Sejak era kepemimpinan DAP diterajui Chan Man Hin lagi, parti pembangkang ini agak konsisten menerusi suara lantang dan terbuka Karpal menentang keras penubuhan Negara Islam. Pimpinan tertinggi Pas pula konsisten memperjuang dan mempertahankan doktrin penubuhan Negara Islam.

Karpal agak sinonim dengan kelantangannya, namun pemimpin tertinggi DAP termasuk kawan baik saya Allahyarham Ahmad Nor, bekas Ahli Parlimen DAP Bayan Baru, Zulkifle Md Nor dan pemimpin DAP Melayu lainnya tidak pernah menyentuh topik berkenaan, termasuk juga Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam era kepemimpinan Chan Man Hin adalah antara pemimpin DAP yang tercorot, hanya lebih dikenali sebagai pemimpin lantang menentang penguatkuasaan Akta ISA sahaja.

Apakah mungkin Lim Guan Eng yang cenderung mahu mencontohi sistem pemerintahan Khalifah Saidina Omar dan sering bercakap soal nahi mungkar sejak menerajui kerajaan Pulau Pinang, sudah memahami teori falsafah Negara Islam, sekali gus dapat menerima doktrin pembentukan Negara Islam?

Apakah barangkali Karpal adalah antara seorang saja pemimpin veteran DAP berbanding Lim kit Siang dan pemimpin lain yang tidak memahami dan tidak mempunyai ilmu pengetahuan mengenai doktrin Negara Islam yang diperjuangkan Pas, menyebabkan beliau sering lantang menyuarakan bantahan keras terhadap perkara tersebut?

Sungguhpun tajuk doktrin pembentukan Negara Islam Pas ini tidak mungkin menemui satu resolusi politik yang muktamad antara DAP dan Pas, tapi Penasihat Parti Keadilan Rakyat berjaya kesudahannya memborong semua barisan parti pembangkang, termasuk Presiden Parti Rakyat Malaysia Dr Syed Husin Ali duduk di bawah satu bumbung dikenali sebagai Pakatan Rakyat.

Tetapi Anwar yang disifatkan layak menjawat kerusi Mursyidul Pakatan Rakyat oleh Nik Abdul Aziz mahupun Dr Syed Husin, turut berdiam diri tidak terbabit dalam perbalahan doktrin pembentukan Negara Islam oleh Pas itu.

Adakah mungkin 'masyarakat madani' istilah yang dipopularkan Anwar ketika dalam UMNO dulu boleh diwujudkan di bawah sistem pemerintahan Negara Islam yang diperjuangkan Pas atau ideologi Malaysia Malaysian DAP atau ideologi sosialis Parti Rakyat Malaysia?

Kepemimpinan DAP menyifatkan Malaysia bukan sebuah Negara Islam berasaskan perlembagaan negara, sementara Pas menyifatkan perlembagaan nasional adalah ciptaan kolonialis. Di sinilah titik-tolak Karpal dalam menyanggah doktrin pembentukan Negara Islam.

Walau bagaimanapun kita melihat idealisme politik Pas adalah jelas dan konsisten termasuk DAP. Tapi yang tidak jelas atau kemungkinan besar tidak mempunyai draf piagam doktrin sistem pemerintahan yang jelas dan konkrit langsung ialah PKR.

Jika demikian konflik politik barisan pakatan pembangkang, DAP tidak memahami teori doktrin pembentukan negara Islam Pas atau Pas tidak memahami idealisme perjuangan DAP, atau barangkali kedua-dua parti pembangkang itu tidak cukup mengenali dan memahami idealisme perjuangan Anwar dan PKR?


Bukan puja tapi sembah

UMNO bukan parti memuja pemimpin

JELI - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, UMNO bukan sebuah parti primadona yang berkonsepkan pemujaan terhadap seseorang pemimpin tetapi berjuang atas dasar parti dan masa depan bangsa Melayu.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, parti yang berjuang atas dasar pemujaan terhadap seseorang pemimpin tidak akan kekal lama.

"Malah, ia akan mudah hilang pengaruh apabila tiba masanya menyebabkan ahlinya berpaling tadah kepada UMNO atau Barisan Nasional (BN)," katanya ketika ditemui selepas mengadakan perjumpaan dengan pemimpin UMNO empat peringkat di Kompleks UMNO Bukit Nangka dekat sini, malam tadi.

Mustapa yang juga Ketua UMNO Bahagian Jeli berkata, gabungan parti dalam pakatan pembangkang seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR), Pas dan DAP adalah rapuh dan bukan ikatan kuat.

"Tetapi oleh kerana rakyat terlalu terpengaruh dengan emosi politik ketika itu (pilihan raya umum 2008) menyebabkan rakyat menolak UMNO atau BN.

"Tetapi kini keadaan ternyata berubah apabila ramai pemimpin atau wakil rakyat parti pakatan pembangkang itu mula berpaling tadah dan hilang kepercayaan dengan pemimpin tertinggi mereka," katanya.

Kerajaan Negeri ambil langkah atasi bayi tidak berbapaMARANG - Kerajaan Terengganu memberi perhatian serius dan berusaha mengambil langkah mengatasi atau mengurangkan masalah kelahiran anak tidak berbapa di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Yahya Khatib Mohamad berkata, kerajaan Negeri akan meningkatkan langkah pencegahan bibit-bibit masalah itu daripada peringkat awal dengan mengadakan kursus dan motivasi yang menekankan nilai keagamaan.

"Program motivasi atau kursus kepada remaja diadakan sebelum ini dan ia akan ditambah nilai pada program pada masa depan dengan memasukkan aspek keagamaan dan keislaman," katanya ketika ditemui selepas merasmikan program Jejak Gemilang Murid Terbilang anjuran Yayasan Terengganu di Sekolah Menengah Pengkalan Berangan di sini, hari ini.

Yahya berkata, kursus yang diadakan itu perlu mendapat kerjasama semua pihak seperti polis, Jabatan Agama Islam selain ibu bapa remaja itu sendiri.

"Kita kena duduk semeja bagi membincangkan masalah anak-anak ini. Dengan cara itu kita dapat membendung atau mengurangkan masalah kian merebak sekarang," katanya.

Baru-baru ini, Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah bertitah, negara sedang berdepan krisis moral yang membimbangkan apabila perangkaan menunjukkan 257,000 sijil kelahiran yang dikeluarkan dari 2000 hingga Julai 2008 tidak mencatatkan nama bapa.

Berdasarkan perangkaan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), bermakna 2,500 anak luar nikah direkodkan setiap bulan atau purata 84 kes setiap hari. - Bernama

Guan Eng saran BN buka keahlian tanpa kira agama

GEORGETOWN - Menyokong penuh tema Piala Dunia 2010, ‘Tak Nak Perkauman’, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengajak Barisan Nasional (BN) supaya membuka keahlian untuk semua agama menyertai parti itu sepertimana yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat (PR).

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, tema yang dilaungkan sempena Piala Dunia 2010 itu wajar diterima pakai oleh semua rakyat di Malaysia termasuk kepada BN yang sebelum ini mengkhususkan parti komponennya mengikut kaum.

“Kerajaan Negeri menyokong seratus peratus tema yang menidakkan perkauman yang mana adalah satu mesej yang berguna kepada golongan muda iaitu bukan warna kulit yang menjadi keutamaan tetapi sifat dan pegangan yang perlu ditonjolkan. Saya percaya rakyat Malaysia juga menyokong slogan ini kerana ia mesej yang sangat berguna.

“Saya juga berharap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menghayati mesej tema ini dan kita harap ia diamalkan oleh semua parti politik seperti BN khususnya dalam parti komponennya iaitu UMNO untuk kaum Melayu, MIC untuk kaum India manakala MCA untuk kaum Cina bagi melahirkan sebuah parti politik yang telus dan adil,” katanya kepada media, semalam.

Menurutnya, BN perlu mengambil langkah itu kerana ia adalah contoh terbaik kepada semua parti di negara ini.

“BN sepatutnya menjadi contoh terbaik dalam menyokong tema ini kerana merekalah yang memimpin negara dan saya berharap agar Najib akan mempertimbangkan apa yang terbaik.

“Ini bagi mengelak dari pentadbiran yang berat sebelah yang mengutamakan sesetengah agama dan bangsa sahaja. Ini hanya pandangan sahaja, jika ada yang mengatakan tema ‘Tak Nak Perkauman’ ini salah, itu terpulang lah kepada pendapat masing-masing,” katanya.

Sebelum itu, Guan Eng menerima kunjungan dari Datuk Bandar Adelaide, Michael Harbison serta isteri, Kathy Harbison yang dijemput oleh Kerajaan Negeri bagi menyaksikan Georgetown Festival yang bermula 1 Julai lalu yang mana ia akan diadakan sepanjang bulan Julai ini.

Tyson menangis di Raudah

MADINAH: Bekas juara tinju heavyweight dunia, Mike Tyson, kelihatan menangis ketika berada Raudah semalam dan menganggap dirinya bertuah kerana berada di satu daripada taman syurga.
TYSON dengan pakaian ihram bersiap untuk ke Makkah bagi menunaikan umrah, semalam.
TYSON dengan pakaian ihram bersiap untuk ke Makkah bagi menunaikan umrah, semalam.

Lawatan Tyson ke Arab Saudi untuk mengerjakan umrah ditemani Ketua Persatuan Dakwah Kanada, Shahzad Muhammad.
Kata Shahzad, Tyson menjadi begitu emosional ketika mengucapkan salam kepada Rasulullah (SAW) “Dia menangis lebih setengah jam ketika berdiri di depan makam Nabi sambil mengangkat tangannya.

“Tyson terus berada di kawasan Raudah selama beberapa jam untuk bersolat, membaca al-Quran dan berzikir,” katanya, semalam.

Dia kemudian menukar pakaian untuk mengenakan ihram sebagai persediaan mengerjakan umrah.

Sementara itu, kedatangan Tyson menarik perhatian orang ramai yang berpusu-pusu untuk melihatnya dari dekat.

Sesetengah pihak sanggup menunggu berjam-jam di hotel didiaminya berhampiran Masjid Nabawi semata-mata mahu mengambil gambarnya.

Malah, dia terpaksa diiring pengawal keselamatan untuk ke masjid bagi menunaikan solat Zuhur kerana orang terlalu ramai berada di laluan berkenaan.

Tindakan Tyson mengenakan tutup kepala bagi mengelak daripada dikenali juga gagal dan dia terus diekori peminatnya.

Tyson berkata, dia memang gembira diterima baik orang ramai di Tanah Suci.

“Cuma, saya harap tidak diganggu dan biarkan saya menikmati pengalaman beribadah di sini,” katanya.
Selain Masjid Nabawi, Tyson turut meluangkan masa menziarahi Masjid Quba, Masjid Qiblatain (Masjid Dua Kiblat) dan Universiti Islam Madinah. Tyson memeluk Islam ketika di penjara selepas didapati bersalah mencabul kehormatan seorang model kulit hitam.

Ketika berada di Kazakhstan minggu lalu, bekas peninju itu berkata, dia amat takut kepada Allah. - Agensi

Obama buat barbeku rai merdekaPosted on the July 6th, 2010 under BeritaLuar NegaraUnik by Syedz
15/7

SEBAHAGIAN tetamu yang menghadiri barbeku Obama di pekarangan White House, Washington kelmarin.

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menyambut hari ulang tahun ke-234 kemerdekaan negara itu dengan menganjurkan majlis makan barbeku secara meriah di pekarangan White House di sini kelmarin.
Bersama dengan isterinya, Michelle sebagai Wanita Pertama, Obama turut berucap dari beranda kediaman rasminya itu di depan lebih 1,200 tetamu yang meliputi anggota tentera AS, ahli keluarga, bekas askar dan waris askar yang terkorban.
Beliau yang memakai baju lengan pendek dan isteri kemudian meluangkan masa 15 minit berjabat serta beramah mesra bersama hadirin termasuk kanak-kanak yang turut menghiasi wajah muka mereka dengan warna-warna bendera AS.
Majlis barbeku yang julung kali diadakan itu turut dihiburkan dengan persembahan muzik oleh pancaragam pasukan tentera marin AS selain penyanyi Brandi Carlile, kumpulan rock The Killers dan pelawak terkenal, Cedric the Entertainer. – AP
kredit : kosmo.com.my

Wartawan jadi hakim ratu bogelPosted on the July 6th, 2010 under BeritaLuar Negara by Syedz
15/7

SARAH MENNIE (tengah) bersama pemenang pertama Ratu Bogel Australia Selatan, Sarah (kiri) dan pemenang kedua, Jo Jo Jackson.
ADELAIDE – Seorang wartawan wanita, Sarah Mennie menceritakan pengalaman dirinya yang dipilih sebagai hakim pertandingan Ratu Bogel Australia Selatan yang disertai oleh lima peserta pada Rabu lalu, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Wartawan akhbar Sunday Mail South Australia itu ialah satu-satunya wanita yang menjadi hakim daripada empat hakim lelaki lain yang diadakan di sebuah kelab bogel terkenal, Crazy Horse di sini.
Sarah ditemani tunangnya semasa mengadili pertandingan itu.
Dia mendapati acara tersebut sebenarnya dilakukan dengan bersungguh-sungguh dengan hadiah peringkat kebangsaan pada bulan depan berjumlah A$20,000 (RM53,840).
“Saya sendiri tidak tahu maksud pakaian malam untuk pertandingan itu kerana peserta sendiri kelihatan tidak memakai pakaian yang mencukupi untuk dikatakan sebagai pakaian dan ia lebih menyerupai pakaian di kolam renang,” kata Sarah.
Ketika para peserta berbaris di atas pentas, hakim-hakim sibuk membuat penilaian yang amat ketat untuk beberapa kategori termasuk Kaki Terbaik, Punggung Terbaik, Payu Dara Terbaik, Susuk Tubuh Terbaik dan Keseluruhan Terbaik.
Pemenang pertandingan itu ialah Sarah manakala wanita dikenali sebagai Jo Jo Jackson menduduki tempat kedua.
- Agensi
kredit : kosmo.com.my