Thursday, August 6, 2015

Lagi Serpihan Bangkai Pesawat Ditemui di Pulau Reunion


Diterbitkan: Khamis, 6 Ogos 2015 7:10 PM
Foto yang dirakamkan oleh agensi berita antarabangsa, AFP ini menyebut seorang pakar penerbangan (tengah) dari Malaysia sedang mencari sebarang bahan bukti yang dapat dikaitkan dengan pesawat malang MH370 di persisiran pantai Pulau Reunion pada Khamis.

PETALING JAYA: Agensi-agensi berita antarabangsa melaporkan, beberapa lagi cebisan daripada bangkai pesawat termasuk apa yang dipercayai bahagian tingkap pesawat telah ditemui terdampar di pantai Pulau Reunion dan telah dihantar ke Perancis untuk pengecaman dan penilaian pasukan penyiasat antarabangsa.
Memetik Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai sebagai berkata, beliau hanya dapat mengesahkan memang apa yang ditemui itu adalah sebahagian daripada serpihan pesawat.
Namun pada masa yang sama beliau juga tidak dapat mengesahkan sama ada ia adalah daripada pesawat MH370 yang hilang di Lautan Hindi pada 8 Mac tahun lalu bersama-sama 239 penumpang dan anak kapal.
Menurut Liow, apa yang boleh beliau sahkan ialah ia memang sebahagian daripada cebisan bangkai pesawat.

Menjawab pertanyaan sekumpulan wartawan luar negara pada Khamis, Liow berkata bahan-bahan yang ditemui itu telah pun dihantar ke Perancis untuk dianalisa.

Cebisan tersebut termasuklah apa yang dipercayai berkas tingkap pesawat serta kerajang aluminum juga dipercayai digunakan dalam badan pesawat.

Pada awal pagi Khamis, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak memberitahu satu sidang akhbar khas bahawa kepingan flaperon yang ditemui minggu lalu di pantai yang sama telah pun disahkan sebagai sebahagian daripada anggota sayap MH370.

Pengesahan itu dilakukan berdasarkan nombor siri penyelenggaraan pada bahagian yang ditemui tersebut.

Liow juga berkata, warna cat pada flaperon yang ditemui itu adalah dari jenis yang sama yang digunakan oleh pesawat-pesawat MAS.

Pada masa yang sama Liow memberitahu yang Kerajaan Malaysia telah memohon bantuan Mauritius dan Madagascar untuk turut melakukan pemeriksaan di pantai mereka.

MH370: Bukti Pada Flaperon Sepadan Dengan Rekod MAS - Liow


Diterbitkan: Khamis, 6 Ogos 2015 4:36 PM

PUTRAJAYA: Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, Malaysia yakin flaperon yang ditemui di Pulau Reunion merupakan milik penerbangan MH370 kerana ia didapati sepadan dengan rekod yang ada pada Malaysia Airlines Berhad (MAS).
"Kesimpulan ini dibuat berdasarkan maklumat teknikal yang dipadankan dengan rekod MAS," kata menteri penangkutan itu.
Menurutnya, rumusan itu dibuat menerusi persetujuan bersama oleh tiga pihak iaitu pasukan penyiasat Malaysia, wakil Jabatan Penerbangan Awam dan (MAS) yang kini berada di Perancis.
Beliau berkata, mereka juga telah mengenalpasti warna yang ada pada flaperon itu.
Liow memberitahu, kerajaan juga menghormati keputusan Perancis untuk melakukan siasatan lebih terperinci.
Jelasnya, Pulau Reunion merupakan kawasan jajahan Perancis dan mereka berhak meneruskan siasatan.
Bagi serpihan lain, menurut Liow, usaha mengenalpasti sedang dilakukan.
Berikutan itu, Malaysia akan menyerahkan kepada pakar untuk menentukan soal keperluan mengubah kawasan pencarian di Lautan Hindi.
Beliau berkata, keputusan mengenai kawasan pencarian akan diputuskan menerusi pertemuan antara tiga pihak iaitu Australia, China dan Malaysia.

Tiada 'Tangan Ghaib' Arah Siasat SPRM - Bukit Aman


Diterbitkan: Khamis, 6 Ogos 2015 5:24 PM
Noor Rashid Ibrahim

KUALA LUMPUR: Bukit Aman menyangkal dakwaan adanya 'tangan ghaib' yang terbabit dalam siasatan terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim berkata, fokus pihaknya adalah berkaitan dakwaan kebocoran maklumat yang melanggar satu seksyen mengikut Akta Institusi Kewangan dan Perbankan (Bafia).
"SPRM boleh dan akan meneruskan siasatan mereka.
"Kami tidak mengganggu siasatan yang mereka jalankan," katanya kepada pemberita di Bukit Aman di sini ketika lawatan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Masir Anak Kujat.
Noor Rashid mengulas penahanan beberapa pegawai SPRM dan serbuan di pejabat suruhanjaya itu sejak minggu lalu.
Susulan penahanan itu, Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM, Datuk Bahari Mohammad Zin berkata, pihak polis tidak akan bertindak sedemikian kecuali adanya 'tangan ghaib' yang mengarahkan mereka berbuat demikian.
Noor Rashid berkata, polis bukan sahaja menyiasat kebocoran maklumat berkaitan draf kertas pertuduhan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, tetapi juga maklumat berkaitan data perbankan yang menyalahi Bafia.
Beliau berkata, polis menjalankan siasatan mengikut fakta dan jika ia memberi petunjuk kepada Bank Negara atau pihak bank pihaknya akan menyiasat pihak berkenaan juga.

Polis Tak Ganggu Siasatan SPRM - Khalid


Diterbitkan: Khamis, 6 Ogos 2015 5:38 PM
Khalid Abu Bakar

PETALING JAYA: Polis hanya menjalankan tugas dan bukan bertindak kerana adanya tekanan atau arahan daripada mana-mana pihak, kata Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Ketua Polis Negara menerusi kenyataannya pada Khamis menolak dakwaan bahawa tindakan pihaknya baru-baru ini dilakukan atas arahan pihak tertentu untuk mengganggu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Ia juga bertujuan untuk menjelaskan langkah memanggil pegawai suruhanjaya itu, serta rampasan dokumen serta peralatan berkaitan siasatan kebocoran maklumat rasmi kerajaan dan dokumen perbankan.
"Adalah jelas pihak polis berada di landasan betul dalam menjalankan siasatan kes ini, di mana dokumen rasmi kerajaan dan perbankan bocor dan dimanipulasi oleh pihak tertentu untuk mengganggu gugat kestabilan negara," kata Khalid.
Hasil siasatan kes itu akan diserahkan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut.
"Orang ramai perlu faham bahawa setiap agensi kerajaan mempunyai tugas dan tanggungjawab untuk menjalankan siasatan masing-masing . Bagaimanapun ia masih lagi seiring dengan matlamat asas iaitu untuk mencari kebenaran," katanya.
Sehubungan itu, kata Khalid, pihaknya tidak mengganggu SPRM dalam menjalankan tugasnya atau bertindak dalam apa juga keadaan untuk menggugat hubungan serta kerjasama antara agensi berkaitan.
Beliau juga mengingatkan semua pihak untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh dianggap sebagai menangguk air yang keruh.
"Beri peluang kepada agensi berkaitan melaksanakan tugas tanpa sebarang campur tangan mana-mana pihak yang mempunyai kepentingan atau agenda tersembunyi," kata Khalid.

1MDB: Polis Thailand Lengkapkan Siasatan Terhadap Xavier Justo


Diterbitkan: Khamis, 6 Ogos 2015 3:51 PM

BANGKOK: Polis Thailand telah melengkapkan siasatan terhadap warga Switzerland, Xavier Justo  dan menyerahkan kes kepada pendakwa raya pada Khamis.
Polis Thailand mendakwa, Justo cuba mengugut bekas majikannya, PetroSaudi International - sebuah syarikat tenaga yang bekerjasama dengan syarikat milik kerajaan Malaysia, 1MDB.
Dia telah menandatangani pengakuan dan berharap hukuman akan dikurangkan.
Jenayah itu boleh dikenakan hukuman penjara 10 tahun dan denda sebanyak 2,000 hingga 20,000 bath (RM220 hingga RM2,209).
"Ia kini terpulang kepada pendakwa raya untuk mendakwa Justo," kata Timbalan Komander Pencegahan Jenayah Thailand, Kornchai Klayklueng, kepada The Straits Times pada Khamis.
Justo ditahan reman oleh polis di rumahnya di Pulau Koh Samui sejak Jun lalu.
Pada 2013, bekas eksekutif PetroSaudi itu didakwa meminta sebanyak RM9.94 juta kepada majikannya tetapi telah ditolak.
PetroSaudi kemudian membuat laporan kepada polis Thailand pada pada Mei tahun ini selepas portal berita, Sarawak Report menyiarkan mengenai kegagalan urus tadbir kewangan 1MDB.
Dalam satu temu bual bersama The Straits Times pada bulan lalu, Justo mendedahkan dia telah dijanjikan sebanyak RM7.7 juta oleh seorang ahli perniagaan Malaysia, Tong Kooi Ong yang mahu mendapatkan dokumen berkenaan.
Bagaimanapun dia tidak mendapat sebarang bayaran sehingga ditangkap.
Kooi Ong merupakan pemilik The Edge Media Group.

Pancaroba


‘Malaikat’ dari langit mana derma RM2.6 bilion?


Gambar hiasan
BERITA yang disampaikan stesen televisyen mulai malam tadi hingga pagi ini menyebutkan bahawa SPRM mengesahkan akaun berjumlah RM2.6 bilion milik Najib Tun Abdul Razak bukan dari 1MDB tapi dari penderma. 
 
Mmmmm… ‘malaikat’ (penderma) dari langit mana ye yang begitu sangat murah hati menderma sampai RM2.6 bilion.  
 
Sehingga bila agaknya rakyat Malaysia akan disogokkan dengan kenyataan-kenyataan yang sangat meragukan dan tak masuk akal? 
 
Bingai dan dungu sangatkah semua rakyat Malaysia nih sehingga tidak mampu membaca apa yang tersirat di sebalik wayang yang sedang dimainkan ketika ini? 
 
SPRM sudah diterajui oleh orang baru yang baru dilantik oleh Perdana Menteri Datuk Sri Najib Razak. 
 
Seluruh Kabinet baru yang dilantik oleh sang Perdana Menteri ketika ini adalah mekanisme atau jentera perang (konspirasi) mempertahankan Najib dari sebarang kaitan yang boleh membawa imej negatif khususnya mengenai sekandal 1MDB. 
 
Pelaksanaan undang-undang, Rukun Negara seolah-olah sudah tidak berfungsi bahkan seperti tidak wujud lagi. 
 
Kepercayaan kepada Tuhan, Kesetiaan kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-Undang, Kesopanan dan Kesusilaan, semuanya sudah dinjak-injak di bawah telapak kaki mereka yang merasa sangat berkuasa dan berkedudukan. 
 
Bahkan Majlis Tertinggi dan seluruh anggota parti yang menjadi sandaran hampir seluruh bangsa Melayu di Negara ini seolah-olah sudah menukar kulit untuk menjadi zombie yang tidak mampu mengeluarkan apa-apa pandangan selain mendengar dan menerima arahan dari kuasa tertinggi parti yang juga sebagai Perdana Menteri. 
 
MasyaALLAH, malapetaka apa sebenarnya yang sedang menimpa negaraku yang tercinta ini?
 
Apa yang disebut oleh suatu pihak bahawa kononnya ada konspirasi menjatuhkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat sebenarnya tidak pernah wujud. 
 
Skandal 1MDB yang dikaitkan dengan Perdana Menteri Datuk Sri Najib itulah yang wujud sebenarnya. 
 
Benar atau tidak, maka pasukan penyiasat dari badan-badan yang diamanahkan dan dipertanggungjawabkan sebagai mewakili suara rakyat seluruhnya mulai menjalankan siasatannya. 
 
Isunya adalah Najib sang Perdana Menteri yang diamanahkan dan dipertanggungjawabkan sebagai peneraju kepimpinan untuk mengangkat martabat bangsa agama dan negara. 
 
Apabila si peneraju mulai terpalit dengan berbagai isu yang meragukan dan merosakkan kepercayaan rakyat, adalah menjadi tanggungjawab sesiapa sahaja khususnya mereka yang terdekat sama ada Majlis Tertinggi atau badan penasihat mempersoalkan dan memperincikan hal yang berlaku sebenarnya. 
 
Menyedari kedudukannya sebagai Perdana Menteri akan tergugat, Najib terlebih dahulu melakukan tindakan drastik dengan mengugurkan Tan Sri Muhyiddin Yasin dari jawatan TPM, kerana Muhyiddinlah yang memohon penjelasan dari Najib tentang isu 1MDB. 
 
Pada waktu yang sama Ketua Pasukan Khas yang menyiasat skandal 1MDB Abdul Gani Patail secara tiba-tiba juga dilucutkan dari jawatan Peguam Negara. Nasib yang sama menimpa kepada beberapa pegawai tinggi SPRM. 
 
Gara-gara tindakan Najib itu semuanya menjadi bisu. Majlis Tertinggi bisu, Bahagian-Bahagian apatah lagi Cawangan lagi bisu. 
 
Kalau ada pun suara dari Johor sebagaimana yang disuarakan oleh Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (Sinar Harian Rabu 5 Ogos 2015) halaman 2). 
 
Barangkali kerana semangat perjuangan Umno yang asal masih hidup di Istana Johor (tempat bermula dan lahirnya Umno - 11 Mei 1946). Selain itu semuanya menjaga ‘periuk nasi’ masing-masing. 
 
Bahkan para cendekiawan, agamawan (ulamak ?), budayawan dan entah apa-apa awan lagi semuanya turut sama menjadi bisu, tidak upaya untuk menyuarakan kebenaran dan kejujurannya masing-masing terhadap isu yang sedang mencalar bangsa dan Negara ini. 
 
Lebih menghairankan tokoh-tokoh agama termasuklah mufti atau bekas-bekas mufti yang biasanya dan dahulunya begitu ‘bersemangat’ memperkatakan tentang amal maaruf nahi mungkar juga ikut sama ‘menikus’, seolah-olah apa yang sedang berlaku ketika ini tidak ada kaitan dengan kemungkaran, bahkan lebih dari itu boleh menukar akidah manusia dari mentaati (takut/zuhud) kepada ALLAH dan Rasul menjadi takut kepada seseorang yang menyebabkan nanti akan kehilangan kedudukan, pangkat dan gaji (upah). 
 
Demikianlah apabila agama (Tuhan), undang-undang, kesopanan dan kesusilaan bahkan raja dan negara pun sudah dikesampingkan. Sedemikian itu apakah nilai manusianya yang setiap waktu kononnya menyembah dan mengakui kebesaran serta kekuasaan ALLAH Yang Maha Berkuasa atas segala-galanya? 
 
Ringgit, pangkat kedudukan ternyata lebih diimankan, bahkan menjadi kiblat atau hala tuju sembahan (berhala). Demikianlah senarionya, seolah-olah Tuhan sudah mati di hati mereka. Walhal ALLAH sentiasa memberi rezeki dari sumber yang manusia sendiri tidak mengetahuinya. 
 
Pepatah Melayu lama menyebutkan “Bangkai gajah tak boleh ditutup dengan nyiru..”. Siapakah gajah, siapakah bangkai, siapakah nyiru. Dan bau bangkai itu sedang membuak serta menyebar ke setiap lubang hidung mereka yang masih sihat dan berakal serta mengenal erti kebenaran dan kebohongan yang melingkari kehidupannya. 
 
Saatnya akan sampai apabila malaikat mulai mencabut ubun-ubunnya dan ketika itu hanya mata yang terbelalak kerana malaikat Zabaniah sudah menanti untuk membayar segala ‘kebaikan’ yang pernah dilakukan selama hayatnya yang diamanahkan untuk menegakkan kebenaran dan menentang kemungkaran. Subhanallah...Allahu Akbar…

Khalid Salleh
Pelakon Terbaik Asia Pasifik 1998
 
 
* Ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan Sinar Harian Online

Henti ganggu siasatan 1MDB, tumpu pulih ringgit


 
Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangannya, Wong Chen menegaskan jika Najib terus mengganggu mereka menyiasat 1MDB, ia hanya akan menjejaskan nilai Ringgit Malaysia (RM) yang terus jatuh sehingga RM3.89 berbanding Dolar Amerika Syarikat (ASD) pada hari ini.
 
'Kami menggesa beliau untuk berhenti mengabaikan ekonomi dan mensengsarakan rakyat demi mempertahankan kedudukan politik beliau sendiri,' katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.
 
Sehingga kini, tujuh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah sama ada ditangkap atau dipanggil oleh pihak polis dan mereka semua terlibat dalam penyiasatan terhadap SRC International Sdn Bhd dan pemindahan dana RM2.6 bilion ke dalam akaun bank Najib.
 
Pada Mac 2015, ahli ekonomi Macquarie Research, PK Basu meramalkan nilai mata wang ringgit akan jatuh kepada tahap RM3.95 berbanding AS$1 pada September 2015.
 
Dalam pada itu, beliau juga berkata, sekiranya pihak polis bertindak menangkap Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz tidak mengikut prosedur perundangan, ia dikhuatiri akan menjejaskan lagi mata wang ringgit yang sedia lemah.
 
'Tan Sri Zeti mempunyai reputasi yang baik sebagai seorang Gabenor Bank Pusat dalam kalangan komuniti kewangan antarabangsa termasuk agensi penarafan.
 
'Sekiranya tiada ketelusan penuh, prosedur dan proses perundangan tidak diikuti, ia akan memberi mesej yang tersangat buruk kepada komuniti kewangan antarabangsa dan terus menjejaskan nilai mata wang ringgit,' katanya lagi.

Populariti Najib semakin merosot


ALOR SETAR - Populariti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai pemimpin nombor satu negara semakin merosot.
 
Penganalisis politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, ia bermula selepas kemelut 1MDB dan rombakan Kabinet yang menggugurkan bekas Timbalannya, Tan Sri Muhiyddin Yassin.
 
“Orang Umno akan kekal Umno, tetapi protes mereka terhadap tindakan Najib dilihat secara ilmiah akan beri kesan besar kepada pola persepsi akar umbi dan mengurangkan pengaruh positif Umno dalam masyarakat.
 
“Umno juga berada di tahap dilema protes dalam senyap atau protes sambil senyum. Walaupun Najib sebagai presiden parti boleh menamatkan hayat kerjaya seseorang ahli politik di bawahnya tetapi hayat cemuhan rakyat dan minda pengundi akan kekal berterusan,” katanya.
 
Menurutnya, Najib mungkin hanya melihat kepada sokongan ketua bahagian dan ahli jawatankuasa bahagian, perwakilan di persidangan jarang sekali akan bersikap biadab kepada tetamu terutama pemimpin utama parti.

“Tetapi di peringkat cawangan, saya melihat sudah ada seolah-olah gejala protes dalam senyap. Kita perlu lihat senario protes senyap dalam kalangan ahli Umno peringkat cawangan kerana inilah paling bahaya.

“Lemahnya Najib akan membawa bersama kegoncangan Umno dari dalam apabila keluhan peringkat cawangan sering tidak mendapat perhatian pembesar negara menjadi faktor penentu kedudukan jentera Umno bawahan,” katanya.

Beliau berkata, protes dalam senyap itu akan memberi kejutan besar kepada Umno dan BN menjelang PRU14 apabila situasi semasa masih gagal dibendung.

“Saya dapati sudah ada cawangan Umno yang berani mengusulkan dalam persidangan mengenai ketidakyakinan mereka terhadap kepimpinan Najib.

“Bayangkan apa kesannya pada parti jika sayap cawangan yang juga jentera politik Umno peringkat komuniti menzahirkan keluhan mereka kepada pihak atasan,” katanya.
 
Beliau menjelaskan, Najib tidak harus melihat sokongan kumpulan ketua bahagian sudah memadai.

“Ribuan cawangan Umno peringkat komuniti bawahan ini ada kuasa dan pengaruh utama dalam meruntuh atau menjayakan Umno perlu ditambat hati mereka,” katanya

Dua lelaki ditahan, 11 rangka motor curi ditemui


Dua lelaki ditahan, 11 rangka motor curi ditemui
Ketua Polis Daerah Besut Superintendan Khaled Che Lah (tiga,kanan) memeriksa rangka 14 motosikal curi yang telah dileraikan penjenayah yang ditemui di dalam tali air Kampung Gong Penaga, Jerteh pada sidang media di IPD Besut hari ini. - Foto Bernama

BESUT - Polis menemukan rangka 11 motosikal curi di dalam sebuah tali air susulan penahanan dua lelaki di kediaman masing-masing di Kampung Gong Penaga pada Isnin.

Ketua Polis Daerah Besut Supt Khaled Che Lah berkata hasil soal siasat, kedua-dua suspek mengaku melakukan jenayah curi motosikal dan seorang daripadanya mengaku melakukan jenayah itu di Kota Baharu, Kuala Terengganu dan Kuala Lumpur.

"Kedua-dua suspek mengaku membuang rangka motosikal yang dicuri ke dalam tali air berdekatan kampung mereka setelah mengambil komponen penting untuk dijual.

"Susulan itu kita kerahkan penyelam ke kawasan berkenaan bagi mengeluarkan komponen dan rangka motosikal dibuang ke dalam tali air sedalam kira-kira dua meter," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata, seorang daripada lelaki itu didapati positif dadah jenis Methamphetamine.

Katanya suspek yang masing-masing berumur 22 dan 21 tahun kini direman untuk siasatan.  - Bernama

Ancaman baharu al-Qaeda


 
Jurucakap Perkhidmatan pemantauan kumpulan pengganas, SITE Intelligence, memaklumkan video berdurasi selama sembilan minit itu secara terang-terangan mengutuk Washington, Paris dan negara Barat lain.
 
"Ia turut menyenaraikan AS sebagai negara pertama yang akan menjadi sasaran serangan terbaharu tersebut. Ancaman baharu itu didakwa dikeluarkan oleh pakar pembuat bom Aqap, Ibrahim al-Asiri," katanya.
 
Bagaimanapun, mereka tidak dapat mengesahkan sama ada surat ancaman itu ditulis sendiri oleh al-Asiri.
 
Jun lalu, Pengarah Risikan Kebangsaan, James Clapper menyifatkan Aqap sebagai elemen al-Qaeda yang paling patut dibimbangi kerana ia dilihat sebagai ancaman terbesar kepada AS ketika sidang keselamatan di Aspen, Colorado. - Press TV

Najib diminta bercuti


 
Presiden Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru), Mohamad Sabu meminta berkata, SPRM perlu bebas dan sebarang gangguan dari pihak lain perlu dihentikan.
 
"Sebab itulah kami (pembangkang) dari dulu lagi memohon orang nombor satu itu bercuti," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Pengarah Bahagian Komunikasi Strategik SPRM, Datuk Rohaizad Yaakob  ketika ditemui di pekarangan Ibu Pejabat SPRM  di sini, hari ini.
 
Walaupun berbeza pandangan dengan peranan SPRM,  pihaknya menyokong usaha untuk membetulkan dan meletakkan kembali integriti suruhanjaya itu.
 
"Selama ini SPRM kurang berintegriti kurang berintegriti oleh rakyat," katanya.

Isytihar dana: PKR sedia sahut cabaran PM


Mohamed Azmin Ali
Mohamed Azmin Ali

SHAH ALAM - PKR sedia mengisytiharkan sumber dana politik parti itu seperti dicabar BN selepas isu menjadi topik hangat mutakhir ini.

Timbalan Presidennya, Mohamed Azmin Ali berkata, PKR bersedia untuk ada satu peruntukan akta yang jelas bagi maksud tersebut dan perlu dibincang di Dewan Rakyat.

"Itu memang dasar kita daripada awal penubuhan iaitu mempertahankan prinsip ketelusan untuk memastikan amalan yang dibuat di beberapa buah negara maju yang telus dalam pengurusan pilihan raya.

"Di German kerajaan bertanggungjawab untuk agihkan dana politik bagi tujuan demokrasi," katanya ketika ditemui di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan), di sini, hari ini.

Sebelum ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan supaya semua parti mengisytiharkan sumber dana politik masing-masing.

Menurut beliau, cadangan itu telah dibuat oleh beliau sebelum ini tetapi tidak dipersetujui oleh DAP.

Siasat penderma RM2.6 bilion


Anggota Gerakan Anakmuda Harapan Baru bercakap kepada media di ibu pejabat SPRM, semalam. - FOTO SHARIFUDIN ABDUL

PUTRAJAYA - Gerakan Anakmuda Harapan Baru menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan terhadap wang berjumlah RM2.6 bilion yang didakwa berada di dalam akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Penyelarasnya, Mohd Sany Hamzan berkata, ia susulan kenyataan yang dibuat oleh suruhanjaya itu menyatakan wang yang ada di dalam akaun Perdana Menteri adalah sumbangan penderma, dan bukannya daripada syarikat pembangunan strategik, 1Malaysian Development Berhad (1MDB).

“Apabila kami mendengar kenyataan tersebut, pelbagai persoalan yang timbul, bukan sahaja daripada kami. Malah, rakyat juga berfikiran perkara sama,” katanya ketika ditemui bagi menyerahkan memorandum kepada SPRM di ibu pejabat agensi itu, di sini, semalam.

Menurut beliau, antara persoalan yang ditimbulkan ialah siapa penderma tersebut dan apakah hubungan penderma itu dengan Perdana Menteri.

“Kami menggesa SPRM untuk mendedahkan siapakah individu yang mendermakan wang sejumlah itu kepada Perdana Menteri,” katanya.

Menurutnya, derma juga adalah satu perbuatan rasuah sepertimana yang didefinisikan sebagai suapan seperti yang terkandung di dalam Seksyen 3, Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Justeru itu, beliau meminta SPRM untuk melakukan siasatan terperinci terhadap Perdana Menteri di bawah Seksyen 17 akta yang sama serta Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

“Kami mendesak agar siasatan lanjut dijalankan oleh SPRM dengan segera dan telus agar skandal ini dapat dirungkai dan diputuskan secara adil dan mengikut keluhuran undang-undang.

“Tiada sesiapa mengatasi undang-undang dan Perdana Menteri hendaklah disiasat sepertimana SPRM menjalankan siasatan kes rasuah yang melibatkan rakyat,” katanya

Najib diberi tujuh hari dedah identiti penderma


Dari kiri: Khairol Najib, Mohd Fakhrulrazi dan Shazni Munir menghantar memorandum kepada Perdana Menteri untuk dedahkan senarai nama 'penderma' di Pejabat Perdana Menteri, semalam. - Foto Sinar Harian oleh SHARIFUDIN ABDUL RAHIMPUTRAJAYA  - Gerakan Anak Muda Harapan Baru memberi tempoh tujuh hari kepada Pejabat Perdana Menteri untuk mendedahkan senarai penuh penderma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Datuk Seri Najib Tun Razak.
 
Naib Penyelaras Gerakan Anak Muda Harapan Baru, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar berkata, identiti pemberi perlu didedahkan dan alasan mengapa wang sebanyak itu diderma perlu dijelaskan segera.
 
“Duit derma yang diberikan kepada penjawat awam apatah lagi jika individu itu seorang perdana menteri, mesti ada niat tertentu.
 
“Ini bukan isu kecil, kerana ia melibatkan integriti perdana menteri dan soal keselamatan negara,” katanya kepada media selepas menyerahkan memorandum di Pejabat Perdana Menteri, semalam.
 
Turut hadir menyerahkan memorandum adalah Ketua Penerangan Gerakan Anak Muda Harapan Baru, Khairol Najib Hashim dan Naib Penyelaras 2, Shazni Munir Ithnin.
 
Memorandum diserahkan kepada wakil pegawai di Pejabat Perdana Menteri, Penolong Setiausaha Megat Shah Namerul.
 
“Maklum balas yang diterima amat positif dan mereka akan menyerahkan memorandum tersebut terus kepada perdana menteri,” katanya.
 
Bagi Shazni Munir, isu yang melanda sudah menjadi bahan jenaka nasional dan secara tidak langsung menjatuhkan imej Malaysia di luar negara.
 
“Jenaka atau bahan-bahan lawak ini timbul bukan kerana rakyat hendak berseronok dengan alasan tidak munasabah.
 
“Sebaliknya ia berlaku kerana rakyat sudah bosan dengan isu-isu yang tidak berjawab,” katanya.
 
Katanya, perdana menteri harus berani berdepan dan menjelaskan kepada rakyat secara terbuka.
 
Dalam tempoh terdekat, Gerakan Anak Muda Harapan Baru akan terus menghantar memorandum kepada agensi berkaitan mendesak perdana menteri menjelaskan dari mana sumber wang itu diperolehi supaya tidak timbul fitnah ke atas beliau sekali gus menjawab setiap persoalan.
 
“Jika dalam tempoh tersebut, masih tiada maklum balas, memorandum akan diserahkan kepada Yang Dipertua Agung bagi mendesak Suruhanjaya Diraja diwujudkan untuk menyiasat isu tersebut,” katanya.

SPRM sahkan derma RM2.6b dari Timur Tengah

SPRM


KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengesahkan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Perdana Menteri ialah sumbangan dari penderma Timur Tengah.

Dalam satu kenyataan, suruhanjaya itu berkata: "SPRM telah memperoleh penjelasan daripada pihak penderma tentang derma yang diberi kepada Perdana Menteri.

"SPRM telah mendapat tahu tentang butir penderma melalui dokumen yang diambil dari bank dan didapati bahawa terdapat empat surat yang diserahkan kepada pihak bank apabila jumlah wang yang besar dimasukkan ke dalam akaun Perdana Menteri."

Menurut kenyataan itu, dokumen berkenaan menjelaskan sumbangan RM2.6 bilion itu adalah sebagai derma.

Katanya Datuk Seri Najib Tun Razak akan diminta untuk memberi penjelasan kepada SPRM mengenai derma yang diterima beliau.

Dalam kenyataan itu, SPRM menegaskan siasatannya tiada kaitan dengan isu 1Malaysia Development Berhad. Sebaliknya siasatan keseluruhan kes 1MDB dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia.

SPRM juga mengulangi ia masih menjalankan siasatan berkenaan isu SRC International yang melibatkan dana RM4 bilion.

Ia berkata siasatan berkaitan dana RM2.6 bilion dan isu SRC International merupakan "dua perkara yang berbeza".

"Oleh itu, SPRM mahu menekankan bahawa SPRM tidak pernah menyatakan kes yang disiasat ini telah ditutup. Sebaliknya, SPRM hanya menyatakan ia bukan dari wang 1MDB," kata kenyataan itu.

Katanya SPRM memberi jaminan siasatan akan dijalankan dengan bebas, telus dan profesional serta meminta semua pihak memberi ruang dalam menjalankan siasatan dengan menyeluruh tanpa membuat sebarang spekulasi.

"Sebagai suruhanjaya yang bebas, SPRM bertanggungjawab menjalankan siasatan dengan bebas, telus dan profesional tanpa 'fear or favour' (takut atau pilih kasih).

"SPRM tidak akan membiarkan mana-mana pihak untuk mempengaruhi atau campur tangan dalam siasatan yang dijalankan," kata kenyataan itu. - Bernama

Misteri kehilangan MH370 terungkai selepas 515 hari - Najib

KHAMIS, 6 OGOS 2015 @ 2:13 AM


 PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak. - Foto Mohammad Shahril Badri Saali


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengesahkan serpihan pesawat yang ditemui di Pulau Reunion di timur Lautan Hindi minggu lalu milik pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370. Mengumumkan perkara itu kira-kira jam 2 pagi ini, Najib menyatakan siasatan pakar antarabangsa mengesahkan serpihan terbabit adalah sebahagian pesawat milik MH370 selepas 515 hari kehilangannya. "Penemuan ini menunjukkan terdapatnya bukti fizikal pesawat MH370 terhempas di kawasan terbabit. "Saya turut menyampaikan dukacita kepada keluarga penumpang dan anak kapal pesawat MH370 walaupun maklumat ini agak menyedihkan. Kehilangan mereka akan terus diingati," katanya dalam sidang media khas MH370, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini. Najib turut mengucapkan ucapan terima kasih kepada negara, organisasi dan orang perseorangan yang banyak membantu sepanjang usaha operasi mencari dan menyelamat (SAR) MH370. Pengesahan itu hasil analisis sekumpulan pakar dari Malaysia, Perancis dan Australia, termasuk wakil dari Boeing dan China. Kumpulan pakar itu melakukan pemeriksaan terhadap serpihan sayap pesawat di makmal DGA Technique Aeronautique di Balma, dekat Toulouse, Perancis. Pulau Reunion menjadi tumpuan dunia apabila komponen sayap pesawat, flaperon, ditemui di pesisir pantai pulau itu pada 29 Julai lalu. Pulau milik Perancis itu terletak di luar pantai Madagascar, kira-kira 4,000 kilometer (km) dari tempat usaha mencari pesawat MH370 dijalankan. Pada 31 Julai lalu, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi, mengesahkan flaperon yang ditemui antara komponen pesawat Boeing 777. Pesawat Boeing 777 MH370 yang membawa 12 anak kapal serta 227 penumpang, termasuk dua bayi, hilang dari radar ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 8 Mac tahun lalu. Pada 29 Januari lalu, Jabatan Penerbangan Awam Malaysia mengumumkan kehilangan pesawat itu adalah satu kemalangan mengikut peraturan penerbangan antarabangsa dan semua 239 penumpang serta anak kapal di dalamnya dianggap meninggal dunia.


DATUK Seri Najib Razak membacakan kenyataan berkaitan hasil pemeriksaan serpihan sayap yang ditemui di Pulau Reunion pada sidang akhbar khas di PWTC, Kuala Lumpur sebentar tadi. - Foto Mohammad Shahril Badri Saali


Kronologi tragedi MH370

 8 Mac 2014 - MH370 membawa 227 penumpang dan 12 kru berlepas dari KLIA ke Beijing pada jam 12.41 tengah malam.

 8 Mac 2014 - MH370 yang sepatutnya tiba di Beijing pada jam 6.30 pagi hari sama hilang dari radar sejam selepas berlepas ketika merentas Laut China Selatan.

 9 Mac 2014 - Radar Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menunjukkan kemungkinan sebuah pesawat yang tidak dikenal pasti berpatah balik.

11 Mac 2014 - Operasi SAR dilancarkan di Selat Melaka. 12 Mac 2014 - Operasi SAR diperluas ke selatan Thailand dan Laut Andaman.

 14 Mac 2014 - Operasi SAR diperluaskan ke Lautan Hindi.

15 Mac 2014 - Perdana Menteri mengesahkan pesawat yang dikesan berpatah balik oleh radar TUDM pada malam kejadian ialah MH370.

 15 Mac 2014 - Operasi SAR fokus di koridor utara dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke utara Thailand serta koridor selatan dari Indonesia ke selatan Lautan Hindi manakala SAR di Laut China Selatan ditamatkan.

16 Mac 2014 - Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, menjuruskan siasatan kepada empat bidang iaitu kemungkinan rampasan, sabotaj, keadaan psikologi penumpang dan anak kapal serta masalah peribadi mereka.

17 Mac 2014 - Operasi besar-besaran SAR membabitkan 26 negara meliputi kawasan seluas 2.24 juta batu nautika dilancarkan.

 24 Mac 2014 - Perdana Menteri mengumumkan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

 25 Mac 2014 - Operasi SAR ditumpukan di selatan Lautan Hindi berikutan petunjuk terbaharu dan pencarian di koridor utara dihentikan.  

    1 Mei 2014 - Kementerian Pengangkutan Malaysia mengeluarkan laporan awal kehilangan MH370, termasuk senarai kargo dan rakaman audio antara kokpit dengan ATC Kuala Lumpur.

 29 Januari 2015 - Kerajaan Malaysia mengisytiharkan semua penumpang pesawat MH370 terkorban.

18 Jun 2015 - Pencarian MH370 di Lautan Hindi diperluaskan ke zon tambahan meliputi 60,000 kilometer persegi.

29 Julai 2015 - Komponen sayap dipercayai flaperon ditemui di pesisir pantai Pulau Reunion di Lautan Hindi, dikaitkan dengan MH370 oleh sekumpulan penyelidik ekologi.

31 Julai 2015 - Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi mengesahkan flaperon yang ditemui antara komponen pesawat Boeing 777.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/72700

Polis serbu bahagian operasi khas SPRM


Khamis, 06 Ogos, 2015.


Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diserbu polis hari ini.

Langkah itu dipercayai berkaitan dakwaan pembocoran kertas pendakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkaitan 1MDB.

Sekurang-kurangnya lima kenderaan, termasuk empat kereta polis, dilihat meninggalkan ibu pejabat polis daerah (IPD) pada jam 6.45 petang dan kini berada di luar pejabat bahagian itu di Menara Prisma, Putrajaya.

Beberapa orang pegawai polis berpakaian biasa dipercayai telah memasuki bangunan itu.

Jurucakap SPRM sebelum ini memberitahu pemberita di luar IPD itu bahawa tiga pegawainya disoal siasat berhubung kebocoran itu sehingga 6.45 petang.

- mkini

Siasatan polis terhadap SPRM langgar undang-undang, kata PKR
Published: 5 August 2015 4:34 PM


Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali berpendapat tindakan polis terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah satu campur tangan nyata dalam siasatan SPRM dan perlu dihentikan serta-merta.

Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali berpendapat tindakan polis terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah satu campur tangan nyata dalam siasatan SPRM dan perlu dihentikan serta-merta.

Siri siasatan dan serbuan polis terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sewaktu agensi itu masih menyiasat dana sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah satu kesalahan undang-undang, kata Mohamed Azmin Ali.

"Di bawah Seksyen 48 Akta SPRM, menjadi satu kesalahan jika sesiapa menghalang siasatan SPRM.

"Tidak syak lagi, tindakan polis ini satu campur tangan terang-terangan dan perlu dihentikan serta-merta," kata Azmin yang juga menteri besar Selangor dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut seksyen yang dipetiknya: "Mana-mana orang yang mengamang, menghalang, menggalang atau melengah-lengahkan pegawai suruhanjaya dalam pelaksanaan kewajipannya di bawah akta ini melakukan sesuatu kesalahan."

Menurut Azmin, SPRM perlu diberi ruang secukupnya bagi menjalankan siasatan ke atas 1MDB.

"Justeru, saya menyeru semua rakyat Malaysia yang berpegang pada kebenaran serta parti politik dan pertubuhan sivil agar menyokong SPRM dalam menjalankan tugas mereka.

"Ini mustahak bagi memastikan sebarang kebolehpercayaan dalam siasatan 1MDB dapat dipulihkan," kata Azmin.

Sehingga semalam, polis menyiasat 7 orang pegawai tertinggi SPRM berhubung dakwaan kebocoran maklumat siasatan 1MDB.

Terkini, seorang lagi timbalan pengarah SPRM sedang disiasat polis di Putrajaya berhubung tuduhan sama – menjadikan jumlah terbaru 8 orang.

http://www.themalaysianinsider.com/

Wartawan tinggal di lapangan terbang


06 Ogos 2015 12:13 AM
MOSCOW 5 Ogos – Seorang wartawan Jepun sanggup tinggal lebih 90 hari di sebuah lapangan terbang, semata-mata ma­hu meraih simpati daripada kerajaan Rusia supaya dia diterima menjadi warganegara Rusia.
Tetsuya Abo, 36, telah tinggal di bahagian ruangan transit lapangan terbang antarabangsa Sheremet­yevo sejak Mei lepas.
Dia mendakwa tindakan itu bermotifkan politik kerana Jepun tidak mengamalkan kebebasan bersuara kerana disekat di bawah akta rahsia oleh kerajaan Jepun.
“Adalah mustahil untuk bercakap benar di Jepun, tidak ada ketelusan dalam dunia kewartawanan kerana kami disekat membuat laporan di bawah akta rahsia.
“Pihak berkuasa Je­pun fikir cara mereka betul dengan menyekat perkara tidak baik daripada diketahui umum, walaupun mereka tidak sedar itu juga penting.
“Saya mahu tinggal di sini (Rusia), mahu kerakyatan negara ini,” katanya kepada portal Oddity Central.
Abo juga menggunakan zon steril untuk memastikan pihak berkuasa lapangan terbang tidak mengambil sebarang tindakan mengusirnya dari situ.
Pihak pentadbiran lapangan terbang mengakui mereka tidak mempunyai sebarang masalah dengan Abo yang tinggal di situ sejak tiga bulan lepas.
Wartawan itu yang tiba pada sambutan ‘Victory Day’ turut menempah tiket pergi balik, namun apabila sampai masanya dia enggan pulang.
Selepas tiga bulan menginap di situ, pakaian Abo semakin lusuh, namun dia tetap tidak berganjak dengan keputusannya tidak mahu pulang ke Jepun.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wartawan-tinggal-di-lapangan-terbang-1.120951#sthash.hyInc1Xr.dpuf