Sunday, September 1, 2013

GUGURNYA SEORANG PEJUANG DARI KASHMIR

GUGURNYA SEORANG PEJUANG DARI KASHMIR : ASY-SYAHID (in sha Allah) SHAHEED TOUSEEF MIR DARI SEER SOPORE.

AL FATIHAH..

GUGURNYA SEORANG PEJUANG DI BUMI KASHMIR


Shaheed Mujahid FAHADULLAH Aliase Abu Aakash (Badar)
who achieved shahadat in an encounter with indian occuptional force in Noor Bagh Sopore. .

SUDUT SEIMBAS KENANGAN TOKOH DAN SYUHADA : ASY-SYAHID SYEIKH YUSSUF ABDULLAH AZZAM.Syeikh Yussuf Abdullah Azzam adalah Hero umat Islam yang sememangnya pernah wujud dan hidup di dunia nyata ini.Bukan lagenda, bukan khayalan seperti filem Rambo. Bukan cerita The Last Samurai. tetapi sememangnya hero yang benar-benar wujud suatu ketika dahulu, menjadi pejuang Islam ketika itu. Siapakah beliau?.

SYEIKH ABDULLAH AZZAM....Satu nama besar yang tidak asing lagi dalam dunia dakwah dan gerakan Islam di rantau Arab. Dikenali dengan nama Azzam, adalah salah seorang tokoh dalam perkembangan pergerakan Islam.
Syeikh Dr. Abdullah Yusuf Azzam dilahirkan pada tahun 1941 di desa As-ba`ah Al-Hartiyeh, wilayah Jenin di sebelah barat Sungai Jordan. Bapanya adalah salah seorang mujahidin penting di Palestin yang sentiasa mendidik beliau untuk mencintai Islam dan mengambil berat akan Palestin. Abdullah Azzam semenjak kecil ditanam untuk solat berjemaah di masjid kampungnya, tanah suci Palestina yang diduduki Israel. Beliau dibesarkan di sebuah rumah yang bersahaja dimana beliau dididik Agama Islam, ditanamkan kecintaan terhadap Allah SWT dan Rasul-Nya SAW, dan terhadap mujahid yang berjuang di jalan-Nya, dan terhadap orang-orang yang soleh yang mencintai kehidupan akhirat.
Semasa masih kanak-kanak, Abdullah Azzam sangat menonjol di antara kanak-kanak lainnya. Beliau sudah mulai menyiarkan dakwah Islam semenjak masih sangat muda. Teman-teman sepergaulan mengenal beliau sebagai seorang anak yang soleh. Beliau telah menunjukkan tanda-tanda yang luar biasa sejak muda dan guru-guru beliau telah mengenali tanda-tanda itu sejak beliau masih di Sekolah Rendah.
Syeikh Abdullah Azzam dikenali sebagai seorang yang teliti ketekunan dan kesungguhannya bahkan sejak masih kecil. Beliau memperoleh pendidikan rendah dan menengah di kampung halaman beliau Setelah menamatkan pendidikan awal dan lanjutan di kampungnya, dia melanjutkan pelajaran di Kolej Khadorri dekat kota Tulkarem, Palestin untuk mengambil jurusan pertanian peringkat diploma. Setelah tamat, Syeikh Azzam bertugas sebagai guru di perkampungan Adder, Jordan. Kemudian beliau melanjutkan pengajian di Syariah College di Universiti Damsyik, Syria bagi memperolehi gelaran B.A pada tahun 1966.
Syeikh Abdullah Azzam memutuskan untuk pindah ke Jordan, karena beliau tidak sanggup lagi melihat kehidupan di Palestina yang berada di bawah penjajahan Yahudi. Melihat bagaimana tank-tank Israel maju memasuki Tebing Barat tanpa mendapatkan perlawanan yang akhirnya menimbulkan perasaan bersalah dalam diri beliau sehingga membuat beliau makin berazam mantap untuk berhijrah dengan maksud agar dapat mempelajari ilmu perang di Jordan.

Beliau telah berpindah ke Jordan untuk melibatkan diri dengan Ikhwanul Muslimin Palestin di sana. Beliau telah terlibat dalam beberapa pertempuran penting seperti pertempuran al-Massyru` yang membunuh 63 orang tentera yahudi. (nota :Beliau juga telah memimpin beberapa siri pertempuran dalam tahun 1970.)

Kecintaan kepada jihad dan mati syahid sangat memenuhi relung hatinya. Bukan sekadar kata-kata kosong tetapi beliau membuktikannya dengan mewakafkan seluruh hidupnya untuk perjuangan Islam. Bahkan beliau telah memahat tuntutan jihad di hati kaum muslimin.


Pada akhir dekad 1960-an, dari Jordan beliau bergabung dalam jihad menentang pendudukan Israel atas Palestina. Tidak lama kemudian beliau pergi belajar ke Mesir dan memperoleh gelar Master dalam bidang Syariah di Universiti Al-Azhar, Kaherah Mesir. Pada tahun 1970, setelah jihad Palestina berhenti sebentar kerana PLO diusir keluar dari Jordan, beliau menjadi guru di Universiti Jordan di Amman. Setahun kemudian, tahun 1971, beliau memperoleh beasiswa dari Universiti Al-Azhar dimana beliau melanjutkan pendidikan S3 dan memperoleh gelar Ph.D. dalam bidang Asas-Asas Hukum Islam (Ushul Fiqh) tahun 1973. Selama di Mesir inilah beliau mengenal keluarga Syuhada Sayyid Qutb (1906-1966).Pada tahun 1980 beliau telah dilantik sebagai pensyarah di Universiti King Abdul Aziz di Jeddah dan pernah memegang jawatan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Islamabad. Namun beliau meninggalkan jawatan tersebut untuk memberikan sepenuh masa kepada perjuangan Jihad di Afghanistan.Cerita nya bermula ketika pada tahun 1980, ketika masih di Saudi Arabia, Abdullah Azzam memperolehi kesempatan berjumpa dengan satu delegasi mujahidin Afghanistan yang datang untuk menunaikan ibadah haji. Segera beliau tertarik dengan kumpulan ini dan ingin mengetahui lebih banyak lagi mengenai jihad Afghanistan. Ketika dikhabarkan kepadanya, beliau merasa inilah yang sejak lama beliau cari-cari.
Beliau segera melepaskan jawatannya sebagai di Universiti King Abdul-Aziz Jeddah Saudi Arabia, dan berangkat menuju Islamabad Pakistan agar dapat lebih dekat dengan jihad Afghanistan, dan di sanalah beliau mengenal pemimpin-pemimpin mujahidin.
Pada permulaan 1980-an ini lah, Syeikh Abdullah Azzam langsung turun ke medan jihad Afghanistan. Di jihad inilah beliau merasa puas bisa memenuhi kerinduan dan cinta yang tak terlukiskan untuk berjuang di jalan Allah SWT.
Syeikh Abdullah Azzam beserta keluarganya memutuskan pindah ke Pakistan agar lebih dekat dengan medan jihad. Tidak lama setelah itu berpindah ke Peshawar.

Di Peshawar, bersama dengan Usama bin Ladin yang juga teman akrabnya, Syeikh Abdullah Azzam mendirikan Baitul-Anshar (Mujahideen Service Bureu atau Pejabat Pelayanan Mujahidin) dengan tujuan untuk menawarkan semua bantuan yang memungkinkan bagi jihad Afghanistan dan para mujahid dengan cara mengadakan dan menguruskan berbagai projek yang menunjang ke arah jihad.Pejabat ini juga menerima dan melatih para sukarelawan (Foreign Mujahideen) yang berbondong-bondong datang ke Pakistan untuk ikut serta dalam jihad dan mengatur penempatan mereka di baris hadapan.

Dapat diduga, semua hal ini masih belum cukup memuaskan keinginan Syeikh Abdullah Azzam yang menggebu-gebu berjihad. Keinginan inilah yang akhirnya membawanya pergi ke baris hadapan. Di medan pertempuran Syeikh Abdullah Azzam mengambil peranan dengan sikap kesatria dalam perjuangan yang penuh dengan pengorbanan yang besar.

Di Afghanistan beliau jarang menetap di suatu tempat. Beliau selalu mengelilingi ke seluruh pelosok negeri mengunjungi hampir seluruh daerah dan wilayah seperti Logar, Kandahar, pegunungan Hindukush, lembah Panshir, Kabul dan Jalalabad. Dalam kunjungan ini, Syeikh Abdullah Azzam menyaksikan secara langsung kepahlawanan orang-orang awam yang telah mengorbankan segala apa yang dimiliki termasuk jiwa mereka demi jaya nya Islam.
Di Peshawar, sekembalinya dari berkeliling di Afghanistan, Syeikh Abdullah Azzam selalu berbicara tentang jihad secara.Beliau selalu berdoa agar para Komandan2 Mujahidin tidak terpecah belah dapat bersatu padu. Beliau selalu mengundang orang-orang yang belum bergabung dalam pertempuran untuk memikul senjata dan maju ke garis depan sebelum terlambat.

Abdullah Azzam sangat dipengaruhi oleh jihad Afghanistan dan beliau pun sangat besar pengaruhnya pada jihad Afghanistan ini, sejak beliau mengabdikan diri sepenuhnya dalam perjuangan, Beliau menjadi salah satu tokoh yang paling menonjol dan berpengaruh bersama dengan pemimpin-pemimpin bangsa Afghanistan lainnya. Beliau tidak bertangguh dalam mempromosikan perjuangan Afghanistan ke seluruh dunia, khususnya ke kalangan Umat Islam. Beliau berkeliling dunia, menyampaikan seruan dan panggilan kepada kaum muslimin untuk beraksi mempertahankan agama dan tanah-tanah milik muslim. Beliau menulis sejumlah buku tentang jihad, seperti Joint the Caravan, Signs of Ar-Rahman in the Jihad of the Afghan, Defence of the Muslim Lands and Lovers of the Paradise Maidens. Bahkan beliau turun langsung ke medan jihad Afghanistan, meskipun usia beliau telah lebih dari 40 tahun. Beliau menjelajahi Afghanistan, dari utara ke selatan, dari timur ke barat, menembus salju, mendaki pegunungan, di bawah panas terik matahari dan dingin membekukan tulang, dengan menunggang keledai maupun berjalan kaki. Banyak pemuda yang bersama beliau kelelahan, namun Syeikh Abdullah Azzam tidak.
Beliau mengubah pandangan umat Islam terhadap jihad di Afghanistan dan menjadikan jihad ini sebagai perjuangan yang Islami yang merupakan kewajiban seluruh umat Islam di dunia. Hasil dari usaha ini adalah jihad Afghanistan menjadi universal dimana umat Islam dari seluruh penjuru dunia turut serta. Para pejuang muslim dari seluruh penjuru dunia secara sukarela berdatangan ke Afghanistan untuk memenuhi kewajiban jihad dan membela saudara-saudara muslimin dan muslimah mereka yang tertindas.
Kehidupan Syeikh Abdullah Azzam berkisar hanya kepada satu tujuan, yakni menegakkan hukum Allah SWT di muka bumi ini, yang merupakan tanggung jawab yang pasti bagi setiap dan segenap umat muslim. Dalam rangka melaksanakan tugas suci dalam hidup ini yaitu menegakkan kembali Khilafah Islamiyah (negara yang berdasarkan pada hukum Islam),Beliau berkeyakinan bahwa jihad wajib dilaksanakan sampai Khilafah Islamiyah ditegakkan sehingga cahaya Islam menerangi seluruh dunia.

Beliau juga menjaga dan memelihara keluarganya dengan semangat perjuangan yang sama, sehingga isterinya, sebagai contoh, aktif mengurus anak-anak yatim piatu dan aktif dalam berbagai tugas kemanusiaan di Afghanistan. Beliau menolak jawatan di beberapa universiti dengan menyatakan bahwa dirinya tidak akan pernah meninggalkan jihad kecuali jika gugur di medan perang atau terbunuh. Beliau selalu menekankan kembali bahwa tujuannya yang terakhir adalah membebaskan tanah suci Palestina. Dalam hal ini beliau menyatakan:
“Saya tidak akan meninggalkan tanah jihad kecuali karena tiga hal. Pertama saya terbunuh di Afghanistan, kedua saya terbunuh di Pakistan, ketiga saya dibelenggu dan diusir dari Pakistan.”
Jihad Afghanistan telah membuat Abdullah Azzam menjadi penyangga utama dalam gerakan jihad di Zaman modern sekarang. Dengan turun secara langsung dalam jihad ini dan dengan mempromosikannya serta menjelaskan akan hal-hal yang menghambat ke gerakan jihad, beliau memiliki peranan yang sangat berarti dalam meluruskan pendapat umat Islam tentang jihad dan perlunya menegakkan jihad. Beliau menjadi pautan bagi generasi muda yang menyambut panggilan jihad. Beliau amat mementingkan jihad. Satu Waktu pernah beliau berkata:
“Saya merasa seolah-olah masih berumur sembilan tahun. Tujuh setengah tahun dalam jihad di Afghanistan dan satu setengah tahun dalam jihad di Palestina. Sisa tahun lainnya tidak berarti sama sekali”
Dari atas mimbar Syeikh Abdullah Azzam berulangkali menekankan keyakinannya:
“Jihad tidak boleh ditinggalkan sampai hanya Allah SWT saja yang disembah, jihad akan terus berlangsung sampai kalimat Allah SWT ditinggikan. Jihad sampai semua orang yang tertindas dibebaskan. Jihad untuk melindungi kehormatan kita dan merebut kembali tanah kita yang dirampas. Jihad adalah jalan untuk mencapai kejayaan abadi”
Sejarah dan semua orang yang mengenal dekat Syeikh Abdullah Azzam mencatat keberanian beliau dalam berbicara tentang kebenaran, dengan mengabaikan segala konsekuensi yang ada.
Setiap saat Syeikh Abdullah Azzam mengingatkan seluruh kaum muslimin bahawa:
“Ummat Islam tidak dapat dikalahkan oleh umat lainnya, kita umat Islam tidak akan dikalahkan oleh musuh-musuh kita, kita dikalahkan oleh diri kita sendiri.”
Beliau tidak pernah mencemari hubungan baiknya dengan orang lain. Syeikh Abdullah Azzam selalu mendengarkan pendapat para pemuda, beliau amat disegani dan tidak terkesan sedikitpun rasa takut di dalam hatinya melainkan hanya kepada Allah. Beliau selalu berpuasa selang seli hari seperti yang dilakukan Nabi Daud ‘alaihi salam. Dan juga selalu menghimbau yang lainnya untuk berpuasa Isnin dan Khamis. Syeikh Abdullah Azzam adalah orang yang selalu berterus terang, tulus, dan berbudi bicara. Beliau tidak pernah mencaci orang lain atau berbicara yang tidak baik mengenai orang lain
.
Satu saat sekelompok muslim yang tidak puas hati kepada nya di Peshawar menuduh Syeikh Abdullah Azzam sebagai kafir dan menuduhnya meminta wang dari kaum muslimin untuk dihambur-hamburkan. Ketika Syeikh Abdullah Azzam mendengar hal ini, beliau tidak mencari dan mendebat mereka apalagi untuk memaki hamun mereka, malah mengirimi mereka berbagai hadiah sebagai tanda perkenalan. Namun kelompok tersebut tetap saja mencaci maki, mengumpat dan memfitnah beliau, dan beliau terus saja mengirimi mereka hadiah lainnya tetap saja tanda salam perkenalan dan bantuan. Bertahun-tahun kemudian, ketika akhirnya mereka yang memfitnah menyedari kesalahan, mereka malah berkata :

“Demi Allah, kami belum pernah menemui seseorang seperti Syeikh Abdullah Azzam zaman ini. Beliau tetap saja memberi kami kiriman walaupun kami selalu mengutuk dan mencaci beliau.”

Selama jihad Afghanistan berlangsung, beliau telah berhasil menyatukan berbagai kelompok mujahidin dalam jihad ini. Dan tentu saja kebanggaan beliau terhadap Islam menimbulkan rasa benci di kalangan musuh agama, sehingga musuh membuat rencana untuk menghabisi nyawa beliau. Pada November 1989, sejumlah bahan peledak TNT diletakkan di bawah mimbar dimana beliau selalu menyampaikan khutbah Jumaat. Demikian besarnya jumlah bahan peledak tersebut sehingga seandainya meledak akan menghancurkan seluruh masjid termasuk apa saja dan siapa saja yang ada di dalamnya. Ratusan muslimin dapat terbunuh. Namun Allah SWT memberikan perlindungan-Nya dan bom tersebut tidak meledak.Subhanallah...
Musuh-musuhpun menjadi penasaran dan semakin berhasrat melaksanakan rencana gila. Mereka mencuba membunuh Syeikh ini sekali lagi di Peshawar, tidak lama berselang setelah kejadian tersebut. Ketika itulah Allah SWT berkehendak agar Syeikh Abdullah Azzam meninggalkan dunia ini dalam keadaan syahid.(kita berharap demikian, Insya Allah SWT). Dan Syeikh Abdullah Azzam menghembuskan nafas terakhirnya dengan cara yang gemilang pada hari Jumaat 24 November 1989 pukul 12.30 siang.
Musuh-musuh Allah SWT meletakkan tiga bom di jalan sempit dimana hanya bisa dilewati satu kereta saja. Jalan tersebut adalah jalan yang biasa dilalui oleh Syeikh Abdullah Azzam untuk menunaikan solat Jumat. Pada hari Jumat itu Syeikh Abdullah Azzam bersama dengan dua anaknya, Ibrahim dan Muhammad, serta salah seorang anak Syuhada Syeikh Tamim Adnani (salah seorang pahlawan jihad Afghanistan lainnya), melalui jalan tersebut. Kereta pun berhenti dimana bom yang pertama berada, dan Syeikh Abdullah Azzam turun untuk meneruskan perjalanan dengan berjalan kaki. Musuh-musuh yang sudah menanti segera memicu bom yang telah mereka persiapkan tersebut. Bunyi ledakan dahsyat mengguncang hebat terdengar di seluruh penjuru kota.
Orang-orang berhamburan keluar dari masjid dan menyaksikan pemandangan yang mengerikan. Hanya sedikit saja yang tersisa dari kendaraan yang hancur lebur. Tubuh anaknya yang kecil, Ibrahim, terlempar ke udara sejauh 100 meter, demikian pula kedua anak lainnya, berterbangan pada jarak yang hampir sama. Potongan-potongan tubuh mereka tersebar di pohon-pohon dan kawat-kawat elektrik. Sementara tubuh As-Syahid Syeikh Abdullah Azzam tersandar di dinding, tetap utuh dan tidak cacat sama sekali, kecuali sedikit darah terlihat mengalir dari mulut beliau.
Ledakan itu telah mengakhiri perjalanan hidup Syeikh Abdullah Azzam di dunia yang telah beliau lalui dengan baik melalui perjuangan, daya upaya sepenuhnya dan pertempuran di jalan Allah SWT. Hal ini semakin menjamin kehidupannya yang sebenarnya dan abadi di Taman Surga – kita memohon kepada Allah SWT demikian – , dan menikmatinya bersama dengan teman-teman yang mulia yakni:
وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَالرَّسُولَ فَأُوْلَـئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاء وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَـئِكَ رَفِيقاً
“Dan barangsiapa yang mentaati Allah SWT dan Rasul-Nya mereka ini akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah SWT, yaitu para Rasul, para Shiddiqiin, orang-orang yang mati Syahid dan orang-orang shaleh. Dan mereka inilah teman yang sebaik-baiknya”. (QS An-Nisaa’: 69)
Dengan cara seperti inilah pahlawan besar dan Penggerak Kebangkitan Islam meninggalkan medan jihad dan dunia ini, dan tidak akan pernah kembali lagi. Beliau dimakamkandi perkuburan para Syuhada Pabi di Peshawar Pakistan, dimana beliau di kuburkan bersama-sama dengan ratusan syuhada lainnya. Semoga Allah SWT menerima beliau sebagai syuhada dan menganugerahinya tempat tertinggi di syurga (amin). Pertempuran yang telah beliau lalui dan telah beliau perjuangkan tetap berlanjut melawan musuh-musuh Islam. Tidak satupun tanah jihad di seluruh dunia, tidak seorang pun mujahidin yang berjuang di jalan Allah SWT yang tidak terinspirasi oleh hidup, ajaran, dan karya Syeikh Abdullah Azzam.katanya
“Sesungguhnya sejarah Islam tidaklah ditulis melainkan dengan darah para syuhada, dengan kisah para syuhada, dengan teladan para syuhada”

Inilah Syeikh Abdullah Azzam yang terbunuh dalam perjalanan ke Masjid pada Hari jumaat penghulu segala hari.Beliau menjadi inspirasi dan ikon para mujahid muda. Beliau sanggup mengorbankan cara hidup mewah untuk bergulat bersama anak-anak muda dan menginspirasikan mereka tentang tanggungjawab untuk membebaskan umat Islam daripada kezaliman.
 

TERIMA KASIH KERANA MENGAJAR KAMI...Semoga Allah melimpahi mu dengan rahmatNya,tidak terbalas jasa-jasamu,hanya Allah mampu membalas nya.. :')
 

Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un

Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un
U.S. drone kills Pakistani Taliban deputy commander Wali-ur-Rehman...May Allah accept martyrdom of our beloved Mujahid brother Waliur Rahman who is vice chief of Tahreek-e-Taliban Pakistan...May Allah grant him best of Jannah and 72 hoors ameen...

Mujahid

“No, I was never afraid of death. As Muslims, we believe that when we die, we go to Jannah. Before a battle, Allah sends us seqina, tranquillity. Once I wasonly 30 meters from the Russians and they were trying to capture me. I was under bombardment but I was so peaceful in my heart that I fell asleep. This experience has been written about in our earliest books. I saw a 120mm mortar shell land in front of me, but it did not blow up. Four more bombs were dropped from a Russian plane on our headquarters but they did not explode. We beat the Soviet Union. The Russians fled.” [Our beloved Lion Sheikh Osama bin Laden (Rahimahullah)]


____Mujahid____

KENALI PEJUANG : EMIR SYAMIL SALMANOVIC BASAYEVSyamil Salmanovic Basayev lahir 14 January 1965, di kawasan kampung di pergunungan Vedeno, di tenggara Chechnya.

Sejak 2003,Shamil Basayev dikenali sebagai Emir Abdullah Syamil Abu Idris. Namanya diambil dari Imam Syamil, ulama-mujahid yang hidup antara tahun 1797-March 1871. Beliau (Imam Shamil) merupakan pemimpin suku-suku Muslim yang tinggal di Kaukasus Utara, sekaligus pengobar gerakan anti-Russia yang melawan penjajahan kekaisaran Russia,pada abad-19 lampau.Beliau menjadi imam ke-tiga bagi masyarakat Muslim Dagestan dan Chechnya selama dua puluh lima tahun, dari tahun 1834 hingga 1859.

Syamil Basayev tamat sekolah rendah dan menengah di Dyshne, Vedeno, pada tahun 1982.
Dua tahun selanjutnya beliau mendapat pendidikan di Akademi Ketenteraan Soviet sebagai anggota pasukan pemadam kebakaran. Empat tahun berikutnya beliau bekerja di bidang pertanian Aksaiisky, Volgograd, selatan Russia, sebelum beliau memutuskan berhijrah ke Moscow.
Beliau kemudian mengikuti pendidikan di Fakulti Undang-Undang di The Moscow State University, namun gagal. Akhirnya diterima di The Moscow Engineering Institute of Land Management tahun 1987. selang setahun kemudian, beliau meninggalkan bangku kuliah dan bekerja sebagai salesman komputer.

Syamil Basayev pertama kali dikenali dunia pada tahun 1991. Waktu itu, setelah presiden Jauhar Dudayev mengumumkan akan berdirinya CRI (Chechen Republic of Ichkeria), bebas dari Russian Federation. Pada bulan November 1991, Chechnya dipaksa oleh serbuan militer agar tetap berada di bawah jajahan Russia.

Tanggal 9 November 1991,Shamil Basayev bersama dua rakannya, Lom-Ali Chachayev dan Said-Ali Satuyev menawan pesawat Aeroflot Tu-154 milik Rusia yang take-off dari kota Mineralnye Vody, Rusia, dengan rute penerbangan ke Ankara, Turki.
Dengan ‘sedikit’ ancaman akan meledakkan pesawat jika status emergency diumumkan, penawanan itu sukses.
Di Ankara, ‘para hijack’ mengadakan sidang media untuk mendapatkan dukungan dan sokongan masyarakat Muslim dunia dengan menjelaskan keadaan sebenar yang terjadi di negeri mereka. Sebab, media massa –yang rata-rata berada di bawah kendali Barat–, tak pernah bersikap adil ketika mengeluarkan apa-apa informasi mengenai Muslim Chechnya.

Pada tahun 1992 Shamil Basayev mengunjungi Abkhazia, sebuah kawasan pecahan Georgia, demi membantu pasukan Mujahidin tempatan menentang pemerintah Georgia yang tetap ingin mempertahankan kuasanya keatas daerah itu.
Di sinilah “Batalion Abkhaz” muncul, yang kemudian nya melahirkan tentera-tentera handal dalam Jihad Chechnya pertama.

Dari Abkhazia,Shamil Basayev bertolak ke Azerbaijan untuk ikut bertempur bersama rakyat Muslim Azerbaijan bagi menumpaskan puak pemisah Armenia.
Di sinilah untuk pertama kalinya Basayev bersua muka dengan Emir Khattab, pemimpin Mujahidin yang berasal dari Saudi Arabia.
Sepanjang karier militer bersama batallion Abkhaz di Azerbaijan, dikhabarkan, beliau hanya sekali mengalami kekalahan, iaitu, saat bertempur melawan pasukan Dashnak di sebuah kawasan bernama Karabakh. Setelah meninggalkan Azerbaijan, beliau dikabarkan berada di Afghanistan menjalin contact dengan Mujahidin al-Qaeda pimpinan Syaikh Usamah bin Laden.

JIHAD CHECHNYA 1

Perang Chechnya musim pertama dimulai sejak invasion Russia untuk menumbangkan pemerintahan Jauhar Dudayev pada 11 Desember 1994.
Dengan meletusnya perang, presiden Dudayev menempatkan Emir Shamil Basayev di jajaran komandan garda depan.
Emir Shamil Basayev berperanan amat aktif dalam perlawanan itu. Namun kali ini kekuatan “Batalion Abkhaz” harus bekerja ekstra keras untuk membendung kekuatan Russia yang hendak menguasai ibu kota Chechnya, Grozny.

Perang ini berlangsung higga februari 1995 dengan jatuhnya Grozny ke tangan Russia. Pasukan Chechnya terdesak hingga ke daerah-daerah pegunungan dengan majoriti perlengkapan dan instalasi-instalasi perang yang mereka miliki hancur.

Saat itu Mujahidin Chechnya mengalami saat-saat genting. Terutama setelah berlaku pertempuran pada bulan Mei di sekitar Vedeno yang membuat jumlah anggota Mujahidin terus menurun drastik.
Pada masa yang sama, Angkatan Tentera Udara Russia mengebom Dyshne, kampung halaman Emir Shamil Basayev, dan mengakibatkan komandan Emir Syamil kehilangan lapan orang anggota keluarga, termasuk isteri dan anak-anaknya.(Al Fatihah)

Dalam situasi sulit yang tetap menyelimuti, Angkatan Bersenjata Chechnya melakukan usaha dan upaya keluar dari segala tekanan.
Pada Jun 1995, di bawah pimpinan komando Emir Shamil Basayev, pasukan Chechnya menempuh strategi penawanan terhadap sebuah Hospital di Budyonnovsk untuk mendesak Russia agar segera berambus dari bumi Chechnya.
Emir Shamil Basayev dan pengikutnya akhirnya berhasil meninggalkan lokasi dengan membawa sejumlah tebusan yang kemudiannya dibebaskan .Shamil Basayev pulang disambut sebagai pahlawan.
Walaupun usaha ini tidak lah seratus peratus berhasil, namun cukup efektif untuk sekadar memaksa pemerintahan Moskow menghentikan perang selama beberapa bulan.
Masa-masa berharga dan peluang itu tidak disia-siakan oleh Mujahidin. Mereka memulihkan kekuatan dan menata ulang strategi.

Pada tahun 1996 Shamil Basayev diangkat menjadi Jenderal sekaligus menjawat jawatan Komandan Angkatan Bersenjata Chechnya.

Pada bulan Ogos di tahun yang sama Emir sukses ini memimpin sebuah operasi merebut kembali kota Grozny.
Akhirnya Russia angkat kaki dari Chechnya setelah keletihan melayani gempuran-gempuran yang dilancarkan Mujahidin.

Disember 1996, Syamil didaulat sebagai kandidat presiden dalam pemilihan tahun itu, namun akhirnya ikhlas menerima kemenangan Ashlan Maskadov.
Di awal tahun 1997 Syamil Basayev diangkat sebagai Wakil Perdana Menteri oleh Maskhadov. dan bulan Januari 1998 Syamil memangku jabatan Perdana Menteri Chechnya. Namun enam bulan kemudian beliau mengundurkan diri.

Bulan Ogos 1999, bersama Emir Khattab, Syamil meninggalkan Chechnya menuju Dagestan untuk bergabung bersama kaum Muslim di sana yang ingin segera lepas dari ikatan statusnya sebagai koloni Russia.

JIHAD CHECHNYA II
Pada tahun 2000 Emir Shamil Basayev kembali ke Chechnya.
Dengan dalih dan alasan untuk memburu Syamil Basayev dan pasukan nya, Russia kembali menceroboh ke Chechnya. Dengan demikian bendera Jihad Chechnya Jilid-2 mulai dikibarkan.
Di tahun inilah kaki kanan Amir Basayev harus diamputasi setelah memijak ranjau, ketika sedang memimpin pasukannya dalam satu operasi menyisiri ladang ranjau (landmine) yang ditanam tentera kafir Russia.

Pada tahun berikutnya, memasuki bulan Ogos 2001, penyerangan dalam skala besar di bawah arahan Emir Syamil ke distrik Vedensky.
Syamil Basayev masuk dalam “daftar rasmi nominasi teroris” versi Dewan Keamanan PBB tahun 2003.
Di tahun ini pula, tepatnya tanggal 12 Mei, sekelompok Mujahidin melakukan aksi bom syahid (istisyhadiyyah). Mereka memacu sebuah trak bermuatan bahan peledak, lalu merempuh ke kompleks gedung pejabat rasmi milik pemerintah Russia, di Znamenskoye, daerah utara Chechnya.

Dalam peledakan tersebut diberitakan 59 orang terbunuh.
Peristiwa ini seolah menyambung rantai perjuangan aksi serupa di tahun sebelumnya, dimana, menurut satu sumber pemberitaan,Shamil Basayev mendakwa telah menghancurkan sebuah sasaran bangungan empat tingkat di Grozny, melalui remote control.

Menurut pejabat berita Inggris-Yahudi, Reuters, Syamil ‘dianugerahi’ sebuah gelar langka, “Jagal-nya Beslan”, merujuk pada aksi penawanan murid-murid sebuah sekolah di Beslan (Russia), September 2004. Akibat serbuan pasukan askar Russia ke sekolah itu, tercatat 331 kanak-kanak dan orang dewasa tewas.Emir Basayev sendiri, dalam pesanan peribadinya, menggambarkan kejadian itu sebagai “Tragedi Mengerikan (The Terrible Tragedy)” dan itu merupakan kesalahan Presiden Russia, Vladimir Putin.

Seakan tak pernah reda, semangat jihad Syamil Basayev terus menuntutnya melonjakkan aksi-aksi yang membuat negara penjajah Russia mati kutu dan mati akal.

Pada pertengahan tahun 2005, bulan Mei menjadi satu barakah tersendiri bagi perjuangan Chechnya, setelah sebuah serangan besar yang dirancang Emir Shamil Basayev, menggoncang kota Moskow.

Menyusul kemudian, pada 13 Oktober di tahun yang sama, prestasi gemilang Emir Basayev ternukil kian indah.
Penyerangan Nalchik, ibukota Kabardino-Balkaria, sebuah negara republik satelit Russia, berakhir dengan kejayaan besar.
Bahkan, yang lebih membanggakan, Syamil dan “orang-orang pilihan”-nya, yang menyelesaikan operasi ini hanya memerlukan waktu dua jam berada di dalam kota itu!

PAKAR MILITARI

Ternyata, kesibukan sang Commander di kancah jihad tidak menghalanginya untuk mengekspresikan buah pikirannya melalui penulisan.
Dalam sebuah buku yang dikarangnya, Book of Mujahideen, yang dipromosikan melalaui sebuah website Mujahidin Kaukasus ,Syamil Basayev berkongsi ilmu tentang jihad kepada umum dunia.

Dalam karyanya ini, beliau berbicara banyak mengenai falsafah prinsip dan karakteristik seorang Mujahid, serta pengalaman-pengalaman yang mungkin berkaitan.
Lebih jauh lagi, Basayev juga mendeskripsikan idea-ide taktik dan strategis dalam format sarat dengan seni, sesuai perspektif Islam.

Di mata para pengamat pergerakan jihad, Syamil Basayev adalah seorang pakar perang yang ''membujur lalu melintang patah'' di dunia militer.
Pegalaman yang sudah terinternalisasi dalam dirinya, bahkan teraktualisasi selama kurang lebih 15 tahun menjadi panglima angkatan bersenjata Chechnya menghadapi Russia, membuatnya layak untuk disebut seorang “Muslim-hero” bagi negeri Muslim Chechnya.

Di kancah jihad, baik Chechnya maupun dunia, sang Emir handal ini, selain hebat di lapangan, beliau juga dikenal sebagai think-thank militer dalam operasi-operasi khas, sabotaj intelijen (intelligence-sabotage) dan taktik perang gerila.

Satu lagi, yang mungkin menjadi keunikanya, Basayev mampu merancang misi-misi ofensif dalam skala besar (large-scale offensive operations) yang dijalankan oleh hanya sebuah thaifah (gruop) kecil.

Sebuah pernyataan singkat Komandan Syamil, yang dikeluar kan oleh kavkaz center dalam versi bahasa Inggris, mengungkapkan:

“A Mujahid knows that enemies exist in order to test his Faith (Iman), his courage, his perseverance, his ability to make decisions, and his patience. The enemies are making him fight for the sake of fulfilling his duty before Almighty Allah

(Seorang Mujahid faham bahawa keberadaan musuh merupakan bahan eksperimen untuk mengukur kadar keimanannya, tekad, keteguhan, kesabaran, dan mengasah kemampuannya dalam membuat keputusan. Musuh mendorongnya berperang, demi menjalankan tugas di hadapan Allah).”

Dengan aksi-aksi spektakulernya, Basayev terus mengawal perjalanan Jihad Chechnya ke-dua ini.
Hussein bin Mahmoud, seorang ulama yang mendukung perjuangan Mujahidin Chechnya, mempersembahkan sebuah artikel penghargaan berjudul “Rajawali Kaukasus” khas untuk Syamil.

Tulisan itu menceritakan perjuangan Muslimin Chechnya yang tak pernah berhenti melewati berbagai rejm, sejak Catherine the Great, Joseph Stalin, Boris Yeltsin sampai lah si vladimir Putin.

Hussein juga menceritakan riwayat hidup Syamil, sejak kelahirannya di Vedeno, pengalamannya berjihad di Khost, Afghanistan, hingga memimpin jihad di negerinya sendiri.

Lembaran hidupnya dipenuhi dengan kisah-kisah jihad.
Beliau tidak lengah melepaskan waktu-waktunya berlalu sia-sia di luar jihad. Meskipun kaki kanan beliau pun sudah di-’jual’ dalam jihad, beliau tetap tidak mahu berpisah dengan dunia jihad.

Orang seperti Emir Shamil Basayev, sangat sukar dicarikan penggantinya.
Hal ini dirasakan oleh para pemimpin Chechnya setelah pergi nya sang panglima perang ini , untuk selama-lamanya. Kembali ke RAHMATULLAH..

Begitulah hebat nya insan bernama Syamil ini, sebutir mutiara berharga bagi rakyat Muslim Chechnya. Himmah-nya yang teramat kuat untuk berjihad, memancar dan menginspirasi setiap orang yang menyemak kisah hidupnya untuk selalu merindukan atmosfera jihad.

Beliau menghibahkan dirinya untuk hidup dalam nuansa jihad. Seakan, seperti tergambar dalam sebait syair, pena pun memutar memorinya untuk mengingat jihad.


“Hingga aku kembali, pena-penaku berkata kepadaku,
‘Kemuliaan hanya milik pedang, bukan milik pena.
Menulislah selalu dengan kami, setelah engkau menulis dengannya.’”

10 JUTA DOLAR

Shamil Basayev, yang di gambarkan oleh sebahagian media disebut sebagai ‘seorang lelaki pantang mundur’, tercatat nama nya sebagai ‘teroris’ nombor satu di Russia. Lantaran selalu membuat Rusia kelam kabut.
Moscow menjanjikan imbuhan sepuluh juta dolar untuk penangkapan atau pembunuhan Shamil Basayev.
Tapi, masih disangsikan, apakah langkah untuk ‘membeli kepala’ Syamil Basayev itu mampu mempermudah penangkapan atau pembunuhan atas dirinya ataupun tidak. Namun yang pasti, sampai hampir sepuluh tahun sejak sayembara itu diumumkan, Shamil Basayev, atas izin Allah, masih tetap berleluasa mengacak-acak barisan tentara Russia dengan manuver-manuver khasnya.

Hingga, pada bulan Julai 2006, pihak Russia menabur kontroversi yang menyelimuti peristiwa gugurnya Basayev.
Mereka mendakwa bahawa sebuah misi agen rahsia yang tergabung dalam Federal Security Service (FSB) telah berhasil membunuh Syamil Basayev. Dakwaan itu ditempelak oleh Majlis Syura Mujahidin Kaukasus, melalui statemen rasmi muftinya, Abu Umar As-Saif,

“There was no special operation whatsoever.
Shamil and the other brothers of ours became Shaheeds (insha Allah) according to Allah’s (swt) will.
The Supreme one has his own plan and decision. And about the special operation, Mujahideen will show how it should be carried out.

(Tidak ada operasi khusus apapun. Syamil dan saudara kami lainnya, gugur sebagai syuhada –insya Allah–, sesuai kehendak Allah. Dzat Yang Maha Kuasa memiliki rencana dan keputusan. Mengenai (isu) operasi khusus itu, Mujahidin akan menyikapinya secara proporsional.)”

“Di antara orang-orang Mukmin ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah.Dan di antara mereka ada yang gugur, dan di antara mereka ada (pula) yang menanti-nanti dan mereka sedikit pun tidak mengubah (janjinya)…”
(QS. Al-Ahzab : 23)

Pagi nan cerah, 10 Julai 2006, menjelang.
Dataran utara Ingushetia di Kaukasus, sedang dihangatkan musim panas. Sebuah trak KamAZ, dalam persiapan untuk sebuah penyerangan, melintasi hamparan rimbunan bunga daisy yang bermekaran di mana-mana.
Tempat itu, daerah pedesaan Ekazhevo yang menjadi saksi, Emir Abdullah Syamil Abu Idris gugur bersama tiga Mujahid lain.

Trak kargo bermuatan bahan peledak (explosive) yang dipacunya itu meledak setelah terperosok dalam sebuah lubang. Beliau gugur ketika membela bangsa Muslim Chechnya berjuang melawan agresi pasukan komunis negeri Beruang Merah.Al Fatihah.

diterjemahkan oleh admin Ainnur Shahara.
Cdt : Semut Kecil
 —

SYEIKH ATIYATULLAH AL LIBI ,EMIR TANDZIM AL QAEDA WILAYAH PAKISTAN-AFGHANISTANSyaikh Athiyatullah Al-Libi @ syaikh Abu Abdurrahman Jamal bin Ibrahim As-Syitiwi Al-Misrati adalah Emir tanzhim Al-Qaeda wilayah Khurasan, iaitu Afghanistan dan Pakistan.

Syaikh Athiyatullah Al-Libi atau syaikh Jamal Ibrahim Asy-Syitiwi semoga Allah merahmatinya adalah seorang yang tidak seperti kebanyakan laki-laki lainnya. Allah Ta’ala mengumpulkan pada diri beliau ilmu syar’i, hikmah (kebijaksanaan), kesantunan, kepimpinan dan ditambah sifat-sifat istimewa beliau yang lain seperti banyak berdiam dan berfikir secara mendalam atas berbagai urusan.

Beliau lebih gemar untuk perlahan dan berhati-hati serta tidak tergesa-gesa kerana beliau beranggapan terlalu tergesa-gesa akibatnya tidak baik. Hal ini dibuktikan oleh siri penulisan beliau yang berjudul “unfudz ‘ala rislika” (berjalanlah dengan pelan-pelan dan hati-hati) dalam majalah Thalai’ Khurasan.

Selain itu,beliau adalah seorang pakar dan ahli dalam urusan-urusan dan tugas-tugas jihad yang dipertanggungjawabkan kepada beliau dalam medan jihad (Afghanistan dan Pakistan) ini. Beliau juga menjadi pemimpin atas persoalan-persoalan khusus di medan-medan jihad lainnya di pasukan beliau.

Demikian pula Allah Ta’ala mengaruniakan firasat kepada beliau, suatu hal yang membuat orang sangat kagum ialah ketajaman firasat beliau. Sejarah perjalanan jihad beliau di beberapa medan jihad memberikan beliau pengalaman yang besar dan banyak dalam mengatur urusan-urusan jihad.
Syaikh Athiyatullah Al-Libi adalah seorang penuntut ilmu syar’i. Di antara ulama tempat beliau menimba ilmu adalah syaikh Abdullah Al-Faqih. Beliau juga menuntut ilmu syar’i di Mauritania menjadi anak murid sejumlah syaikh dan ulama di sana.
Akhlak-akhlak dan peribadi syaikh Athiyatullah Al-Libi adalah seorang ayah yang penyayang dan ibarat abang kepada mujahid-mujahid pimpinan nya.Beliau tidak mengambil manfaat dari seseorang di bumi jihad melebihi manfaat yang mereka (mujahid2 pimpinan nya) ambil dari diri beliau, iaitu manfaat berupa nasihat dan pengarahan dalam seluruh bidang,seperti bidang syariat, bidang pemikiran, bidang politik dan lain-lain

Syaikh Athiyatullah Al-Libi dilahirkan di kota Misrate, Libya pada tahun 1969 M.Beliau berangkat ke Afghanistan untuk berjihad pada akhir tahun 1988 M. Di Afghanistan, beliau bergabung dengan tanzhim (organisasi) Al-Qa’eda pimpinan syaikh Usamah bin Ladin di kem militer Jaji.

Syaikh Athiyatullah Al-Libi bergabung dengan tanzhim Al-Qaeda sejak awal didirikan. Beliau telah turut serta dalam beberapa pertempuran terbesar di Afghanistan, seperti penaklukan kota Khost. Beliau memiliki kepakaran dan kemahiran pada penggunaan meriam dan mortar.Juga dalam bidang Peledak.

Ketika Afghanistan berhasil dibebaskan Soviet Union, syaikh Athiyatullah rahimahullah berangkat ke Sudan untuk bergabung dengan para pemimpin tanzhim Al-Qaeda yang telah berada di sana, termasuk syaikh Usamah bin Ladin rahimahullah sendiri.

Beliau kembali ke rahmatullah pada bulan suci bulan Ramadhan 1432 H di Afghanistan setelah di bedil rudal pesawat Tentera AS. -Al Fatihah.

DI PETIK DARI PENULISAN
Syaikh Abu Bara’ Al-Kuwaiti
Majalah resmi terbitan tanzhim Al-Qaeda Khurasan, Thalai’ Khurasan edisi 21/Ramadhan 1433 H

You could break my body But you could never break my spirit...

You could break my body
But you could never break my spirit... —

Shaheed Mohd Afzal Guru from kashmir,
the hero of kashmir.
.
.
.
.
¤°°°°°Mujahid°° °°°¤

Sedikit Info mengenai pejuang yang bernama Abdullah Barghouti.

SUDUT KENALI PEJUANG : ABDULLAH BARGHOUTI

Sedikit Info mengenai pejuang yang bernama Abdullah Barghouti.

Abdullah Barghouti lahir pada tahun 1979 . Abdullah Barghouti merupakan salah seorang tokoh Hamas yang mendekam seumur hidup di Penjara Israel sehingga ke hari ini di saat anda sedang membaca artikel ini.Merupakan Ketua Komander Briged Izzudin Al Qassam,Sayap Tentera Harakat Al Muqawwama Al Islamiyya (HAMAS) untuk kawasan West Bank dan Ketua Organisasi pembuat-pembuat Bom.

MALCOLM SHABAZZ IAITU CUCU KEPADA MALCOLM X SAH MAUT DI BUNUH DI MEXICOTIJUANA MEXICO, - Seperti diberitakan oleh The Amsterdam News dan laporan dari Kedutaan AS di Mexico, Malcolm Shabazz, iaitu cucu kepada Malcolm X meninggal dunia di Mexico.Dikhabarkan Malcolm Shabazz meninggal dunia pada Khamis pagi 9 Mei 2013, setelah dilemparkan keluar dari sebuah gedung. Laporan lain menyebut Malcolm Shabazz telah ditembak setelah dirompak di Tijuana.
Anggota keluarga dan waris telah mengesah kan berita kematiannya di Mexico, namun tidak menyatakan lokasi atau insiden yang menyebabkan beliau terbunuh.

Malcolm Shabazz meninggalkan dua anak perempuan dan ibu.

Malcolm Shabazz pernah di sabitkan kesalahan pembunuhan dan pembakaran dan dijatuhi hukuman 18 bulan tahanan juvana . Hukumannya telah ditambah dan bebas empat tahun kemudian.Beberapa tahun setelah pembebasannynya, Malcolm Shabazz dalam wawancara dengan Amsterdam News menyangkal dan menafikan bahwa dia melakukan pembakaran dan dia di perangkap atas kesalahan itu.

Malcolm Shabazz ketika ini sedang dalam proses menulis dua buku. beliau juga sedang belajar John Jay College of Criminal di New York.

International.News.

‘Umar al Mukhtar – Lion of The Desert

Umar Al Mukhtar adalah ‘Hero’ umat Islam, yang sememangnya pernah wujud. Bukan lagenda, bukan khayalan seperti filem Rambo. Bukan cerita The Last Samurai. tetapi Umar Mukhtar sememangnya hero yang benar-benar wujud suatu ketika dahulu, menjadi pejuang Islam ketika itu. Siapa Umar Mukhtar?


‘Umar al Mukhtar – Lion of The Desert

KEMERDEKAAN merupakan impian setiap manusia. Tiada manusia yang sanggup dibelenggu oleh penjajahan dan penindasan. Apabila hal ini berlaku, manusia akan bangkit menentang dan berusaha membebaskan diri mereka ataupun negara mereka dari cengkaman tersebut. Inilah yang dapat diperkatakan mengenai Umar Mukhtar, wira kebanggan rakyat yang namanya bersemadi di dalam hati sanubari rakyat Libya hingga ke hari ini. Sedari usia muda beliau bangun memperjuangkan kemerdekaan negaranya daripada dibelenggu oleh cengkaman kuasa fasis Itali walaupun akhirnya Umar Mukhtar terpaksa syahid di tali gantung. Namanya terpahat kukuh dalam tinta emas, menjadi inspirasi dan dianggap simbol keagungan dalam usaha membebaskan Libya daripada belenggu penjajahan.

Umar Al Mukhtar telah dilahirkan pada tahun 1862 dan merupakan putera kepada Mukhtar bin Umar dan Aiesha binti Muhareb. Dia berasal daripada suku Boray dan Al Manfah. Pada usianya 16 tahun, ayahnya meninggal dunia semasa menunaikan haji ke Makkah. Selepas ayahnya meninggal dunia pada usianya 16 tahun, anak muda ini diletakkan di bawah asuhan dan perhatian seorang syeikh (guru) di antara syeikh-syeikh yang ada di kampung beliau. Berkat didikan Syeikh tersebut, lama kelamaan beliau mula mengamalkan cara hidup Islamiyyah di mana beliau hanya tidur selama 3 jam setiap malam agar mudah bagi beliau untuk bangun bersembahyang pada sepertiga malam. Tidak cukup sekadar itu, beliau juga gemar membaca ayat-ayat suci Al-Quran hingga fajar menyinsing. Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran sepanjang hidupnya, beliau berjaya menghafaz Al-Quran, dan mengulanginya dengan lengkap setiap tujuh hari.Umar Al Mukhtar kemudian berpindah ke Jaghboub. Di sana, dia belajar di Institut Pengajian Tinggi dalam bidang Sains Islam selama 8 tahun.

Keberanian dan kebijaksaan beliau memang dikenali di setiap pelusuk daerah. Malah, beliau menjadi ikutan dan contoh kepada orang ramai pada ketika itu. Bukti keistimewaan beliau terserlah pada ketika beliau berkafilah (berdagang) ke Sudan semasa beliau masih muda. Ditakdirkan Tuhan, seekor singa telah menghalang kumpulan kafilah-kafilah ini daripada memasuki satu laluan sehingga mereka terpaksa mengubah hala mereka kerana takut akan si singa tadi. Untuk menyelamatkan diri, ada yang terpaksa mengorbankan unta mereka sebagai percubaan terakhir untuk melepaskan diri, walaupun unta pada ketika itu merupakan salah satu harta yang berharga buat mereka.

Beliau yang mengetahui tentang ancaman singa berkenaan, lantas tampil untuk cuba meleraikan kekecohan. Tidak seperti kafilah-kafilah lain yang buntu mencari jalan penyelesaian, beliau tangkas menunggang kudanya bersama senapang beliau dan memburu singa tersebut. Sejurus kemudian, beliau mengejutkan kumpulan-kumpulan kafilah tadi apabila pulang dengan membawa kepala singa berkenaan. Mereka sangat bersyukur akan pengorbanan yang dilakukan beliau dan sejak dari itu lah beliau digelar ”Singa Cyrenaica”.

Dibesarkan dengan ajaran agama dan diserapkan dengan nilai-nilai keberanian seorang pahlawan, telah memberi impak yang hebat buat beliau. Akhlak dan karisma yang dimiliki bukan hanya memberi kesan pada kaum, negara dan bangsanya, malah kepada umat Islam sedunia selepas zaman penjajahan.

Apabila umur beliau menjangkau lingkungan 20-an, beliau semakin dikenali berikutan kematangan dan kehandalan beliau dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang ditimbulkan suku bangsa beliau pada ketika itu. Pandangan serta nasihat beliau didengari oleh setiap penduduk kampung tidak kira di mana beliau berada. Kesopanan dan tata tertib yang dipamerkan dalam sikapnya yang disenangi ramai, memang cukup disegani. Kepetahan beliau tatkala berbicara, susunan ayat yang teratur, membuatkan orang ramai tertarik untuk mendengar ucapan mahupun ceramah yang disampaikan beliau. Keunikan inilah yang menjadi aset untuk beliau menyatukan puak-puak pada ketika itu di samping memudahkan usaha beliau untuk mengumpul kumpulan perang bagi melawan penjajah-penjajah yang datang untuk mengambil alih pemerintahan pada ketika itu.

Pada usia beliau 30an, bermulalah zaman penjajahan yang mula berkembang ke seluruh pelusuk dunia. Fenomena ini telah membayangi kehidupan beliau untul tampil bertindak. Pada ketika dunia dirosakkan oleh anasir-anasir Eropah, beliau bangkit mempertahankan kedaulatan Islam dengan semangat kentalnya. Beliau bersama-sama dengan satu kumpulan bernama Banu Sanus, yang selepas itu dikenali dgn nama Sanusi, menentang penjajahan Perancis tanpa rasa takut walau sedikit pun. Mereka juga pernah menentang penjajah-penjajah Inggeris yang diselubungi rasa tamak dan haloba untuk menakluki tanah air mereka.

Kerana kewibawaan, kepimpinan dan kecemerlangannya dalam segala bidang, dia memperoleh pengiktirafan yang tinggi daripada syeikh dan pemimpin Sanusi. Pada tahun 1897, dia telah dilantik oleh Sidi Al Mahdi sebagai Syeikh Zaywat AlíAqour. Pada bulan Oktober 1911, tentera Itali memulakan tindakan untuk menawan Libya. Rakyat Libya dengan sungguh-sungguh berjuang mempertahankan negara mereka walaupun dengan kelengkapan senjata yang kurang sempurna. Pada awal penjajahan mereka, tentera Itali memberi tumpuan kepada bandar-bandar di tepi pantai seperti Tripoli, Benghazi, Misrata dan Derna. Pertempuran yang hebat berlangsung di Al-Hani berhampiran Tripoli (23 Oktober 1911), Ar-Rmaila berhampiran Misrata, Al-Fwaihat dekat Benghazi (Mac 1912) dan Wadi Ash-Shwaer berhampiran Derna. Pertempuran-pertempuran yang lain berlaku di kampung, gunung dan padang pasir. Salah satu daripada pertempuran hebat yang berlaku di Ghertabiya dekat Sirt (April 1915) telah menyebabkan beribu-ribu tentera Itali terkorban.

Akibat kebencian dan kemarahan yang meluap-luap, rakyat Libya segera bangkit mempertahankan tanah air mereka. Umar Al Mukhtar diarahkan oleh Sidi Idris Al Mahdi mengetuai pertempuran. Beliau mengatur strategi dengan membentuk satu pasukan tentera yang digelar tentera Mujahidin dengan bersumberkan cukai yang meliputi cukai binatang ternakan dan bijirin. Rakyat Libya membantu pasukan Mujahidin dengan makanan, tentera dan bekalan senjata.

Walaupun selepas beberapa tahun berjuang Itali berjaya menawan Libya, namun pada peringkat awal mereka tidak dapat berbuat demikian kerana pejuang Mujahidin Libya seperti Umar Mukhtar dan para pengikutnya memberikan tentangan yang begitu hebat kepada tentera Itali. Mereka meninggalkan rumah dan bergerak menuju ke kawasan pergunungan untuk merancang dan melancarkan serangan terhadap tentera Itali. Pejuang-pejuang Mujahidin Libya lain yang turut gigih menentang pendudukan Itali ialah Ramadan as Swahili, Mohamed Farhat Az Zawawi, Al-Fadeel Bo-Omar, Solaiman Ai-Barouni dan Silima An Nailah. Umar Mukhtar bertanggungjawab menyusun semula gerakan tenteranya di Gunung Hijau (Aj-Jabal Al-Akdar, Timur Jauh) Libya dan melancarkan serang padu terhadap Itali selepas Perang Dunia 1. Pasukan Mujahidin menyerang troop tentera Itali di atas puncak bukit, hutan dan lembah Gunung Akhdar.

Pada tahun 1922, Itali mula tertakluk di bawah undang-undang fasis. Semua perjanjian yang telah ditandatangani dengan Sidi Idris As-Sanusi telah digantung dan polisi yang menindas dan zalim telah dikenakan terhadap Libya. As-Sanusi terbang ke Mesir pada tahun 1923 meninggalkan Umar Mukhtar yang bertanggungjawab untuk penentangan secara habis-habisan dalam keadaan serba kekurangan.

Apabila Itali merasakan bahawa mereka sukar untuk menghadapi tentera Mujahidin dan mungkin kehilangan Libya kepada pihak Mujahidin, pihak berkuasa Itali menghantar salah seorang pegawai tertinggi mereka, Badolio. Badolio menggunakan kaedah yang tidak berperikemanusiaan untuk menamatkan penentangan. Dia bukan hanya mengetuai penentangan terhadap Umar Mukhtar dan pengikut-pengikutnya tetapi turut bertindak menghukum penduduk-penduduk yang tinggal di bandar dan di desa dan menuduh mereka membantu tentera Mujahidin Libya. Di samping Badolio, kerajaan Itali yang diketuai oleh Mussolini turut menghantar Rodolfo Grasiani unttuk menyelesaikan masalah yang berlaku. Semasa Libya di bawah Grasiani beribu-ribu rakyat Libya yang tidak berdosa sama ada tua, muda, perempuan, dan kanak-kanak dibunuh secara kejam. Mussolini mengarahkan Grasiani melakukan apa-apa sahaja bagi menghadapi penentangan rakyat Libya.

Grasiani bersetuju ke Libya jika Mussolini membenarkan dia melakukan apa-apa yang di suka hatta termasuk membelakangi undang-undang yang sedia ada. Sebelum pergi ke Libya, terlebih dahulu pegawai yang kejam ini berkunjung ke Morj, Switzerland untuk bersuka ria dan pada masa yang sama merancang serangan bunuh terhadap rakyat Libya dengan berpandukan kepada motto yang dipegang oleh Mussolini, "Jika anda tidak bersama saya, anda menentang saya!" Ini bermakna satu cara terbaik untuk menawan negara tersebut dan mengawal rakyatnya adalah dengan membunuh! Akibatnya, semasa Libya berada di bawah penjajahan Itali, hampir separuh daripada rakyatnya telah dibunuh dengan kejam.

Kaum lelaki, wanita, orang tua dan kanak-kanak telah dizalimi dan dibunuh sama ada dengan menembak mereka, menggantung mereka di khalayak ramai dan membunuh secara tidak langsung iaitu dengan membiarkan mereka mati kelaparan, dan tidak diberi ubat apabila mereka sakit. Tindakan- tindakan kejam ini dilakukan demi untuk menunjukkan kepada dunia bahawa mereka berkuasa dan mampu menceroboh dan menawan negara lain, sama seperti kuasa-kuasa lain di dunia.

Perancangan Grasiani ialah memencilkan Libya sepenuhnya dan menghalang sebarang hubungan secara langsung atau tidak langsung antara Mujahidin Libya dengan jiran-jiran mereka yang selama ini membekalkan mereka dengan senjata dan maklumat. Grasiani telah membina tembok berwayar yang panjangnya sejauh 300km, tingginya 2 meter dan 3 meter lebar, bermula dari Pelabuhan Bardiyat yang terletak di utara Libya hingga ke Al-Jaghoub di Tenggara Libya, Perancangan beliau yang kedua ialah membina kem tahanan berpuusat di Al-Aghaila, Al-Maghroun, Solouq dan Al-Abiyar.

Pada penghujung November 1929, semua rakyat Libya tinggal di khemah di Al-Jabar Al-Akdar, Mortaf-Aat Al-Thahair, dari Utara Beneena hingga ke Ash- Shlaithemiya Selatan, dari Tawkera hingga ke selatan padang pasir Balt Abdul-Hafeeth. Semua penduduk daripada mana-mana kabilah, dipaksa meninggalkan tanah dan rumah mereka untuk sama-sama tinggal di kem tahanan berpusat. Kehidupan yang sangat menyedihkan di dalam kem tahanan seperti kelaparan dan berpenyakit telah menyebabkan beribu-ribu rakyat Libya menemui ajal mereka. Mereka yang dipercayai membantu pasukan Mujahidin telah digantung dan ditembak. Lebih 100,000 orang telah dipaksa ke kem tahanan di kawasan Baraqa. Daripada jumlah itu hanya 35,000 orang yang berjaya meneruskan kehidupan.


Marshall Roodolfo Graziani juga mengetuai kempen ketenteraan dengan menawan kumpulan Oasis Al Kufra, yang merupakan tulang belakang penentang. Di luar kem iaitu di kawasan pergunungan, pasukan Mujahidin kembali berjuang menentang pendudukan Itali. Umar Mukhtar tetap teguh dengan pendiriannya. Beliau sekali-kali tidak akan menyerah atau berputus asa. Beliau meningkatkan penentangan di Gunung Akhdar. Suku kaum dari daerah yang berhampiran turut menyertai beliau dalam perjuangannya.

Seorang pejuang yang berusia 90-an dari oasis Jalu, Abu Karayyim, merupakan salah seorang sahabat yang setia berjuang bersama beliau di selatan pedalaman. Walaubagaimanapun, kesukaran mendapatkan bekalan makanan menyebabkan kebanyakan daripada mereka kelaparan dan diserang penyakit. Ekoran itu, semakin berkuranglah bilangan pejuang-pejuang mereka bagi menentang Itali. Mengetahui situasi ini, askar-askar Itali telah mengambil kesempatan dengan membakar dan merompak kampung-kampung. Kaum wanita, warga tua, dan kanak-kanak tidak terkecuali dalam perbuatan jijik mereka. Atas desakan hidup, mereka terpaksa ditempatkan di kem-kem tahanan kerana tiada pilihan lain.

Tetapi pada tahun 1931, pihak Mujahidin kehabisan bekalan makanan, maklumat dan bekalan senjata. Umar Mukhtar yang pada ketika itu telah berumur 80 tahun telah jatuh sakit beberapa kali. Ramai pengikutnya meminta beliau menggantung senjata dan meninggalkan negara tersebut. Beliau begitu marah apabila dinasihatkan meninggalkan perjuangannya selama ini dek kerana usianya yang sudah lanjut. Tetapi dengan semangat yang teguh beliau terus meneruskan perjuangan membebaskan negaranya.

Pihak Itali yang menyangka bahawa Umar Mukhtar boleh dibeli telah menawarkan beliau elaun sebanyak 50,000 lira Itali sebagai pertukaran untuk beliau menandatangani perjanjian perdamaian. Namun beliau enggan dengan berkata bahawa pendiriannya tetap teguh dan jitu. "Kita mempunyai sunnah Nabi Muhammad yang boleh membimbing kita dalam jihad kita," kata beliau memberikan kata-kata semangat kepada pengikut-pengikutnya.


Bila ditanya, mengapa beliau masih setia berjuang, beliau menyatakan yang beliau berjuang kerana agama dan beliau tidak sanggup untuk melihat pihak musuh menduduki tanah airnya. Beliau akan terus menentang dan menentang kezaliman, tidak kira sama ada menang atau kalah. Yang pasti, kejayaan datang hanya dari Allah swt. Beliau juga menolak untuk mengadakan perundingan damai dengan pihak penjajah dengan menyatakan bahawa ’mereka tidak mempunyai apa-apa melainkan untuk melawan musuh-musuh Allah.’

Dalam usaha memerangkap Mukhtar dan orang-orangnya yang terperangkap di Gunung Akhdar, kerajaan Itali telah mengarahkan sempadan Mesir, Chad dan Sudan ditutup. Peristiwa ini dipanggil Italy Holocaust di Libya. Pada 12 September 1932, dalam satu misi pengintipan tentera Itali, selepas satu pertempuran yang sengit, Umar Mukhtar dan pasukannya telah diserang dan ditangkap. Kira-kira 40 orang pengikutnya telah terbunuh. Selepas mengharungi beberapa peperangan yang tidak terkira banyaknya, akhirnya beliau tewas juga di tangan musuh. Di akhir peperangan tersebut, tinggal hanya beliau serta salah seorang pengikut setianya yang masih teguh berdiri di medan perang. Tangan dan kaki mereka dirantai dan dibawa ke bandar yang bernama Suluq di mana kubu tentera Italy berpusat.

Pejuang yang dihormati ini percaya bahawa Jihad adalah disyariatkan pada setiap umat Islam sekiranya tanah air mereka dikuasai penjajah. Dengan semangat yang berkobar di dalam jiwanya, di samping keberanian dan sifat kesungguhan yang tinggi, menyebabkan beliau dihormati dan disegani oleh sesiapa saja termasuklah musuh-musuh beliau sendiri.Umar Mukhtar telah ditawarkan pengampunan dalam usaha menukar pendirian beliau dan pengikut-pengikutnya agar menghentikan perjuangan. Tetapi tawaran itu telah ditolak oleh Umar Mukhtar dengan tegas.

Beliau adalah seorang lagenda yang tetap teguh pada agamanya walaupun teruk ditentang. Bilamana menteri-menteri dan ketua-ketua negara beliau yang lain menyerah diri begitu saja kepada Itali serta menyelamatkan diri sendiri dengan berpindah ke negara lain, beliau tanpa ragu-ragu tetap berjuang mempertahankan Islam dan tanah air daripada terus dijajah. Salah seorang ulama dari kalangan Sanusi, yang pernah bertarung bersama beliau menentang Perancis dan British, gagal menghantar bantuan kepada beliau tepat pada masanya. Malah, ramai di kalangan ulama-ulama ini sanggup berpaling tadah dengan menggadaikan tanah orang Islam bagi memperoleh belas simpati, gaji bulanan, serta bebas dari cukai pendapatan. Sikap seumpama inilah yang sering kita lihat pada sesetengah umat Islam yang belot pada hari ini.

Berlawanan dengan tindakan kebanyakan orang Islam pada waktu itu, beliau mengeluarkan sebuah Al-Qur’an, dan bersumpah dengan nama Allah s.w.t. bahawa beliau akan terus menentang golongan penjajah, biarpun secara berseorangan mahupun sehingga syahid. Dalam 20 terakhir hidupnya, beliau telah memimpin dan berjuang dalam 1000 peperangan.

Beliau bersedia untuk menghadapi perbicaraan pada 15 September 1931. Perbicaraan itu merupakan suatu perbicaraan yang tidak adil yang hanya mengambil masa selama 75 minit. Apabila Ketua Panglima perang Itali menawarkannya peluang terakhir untuk hidup di bawah pemerintahannya, dengan syarat beliau mesti mematuhi segala arahannya, beliau menjawab, “Aku tidak akan berhenti menentang kamu, sehinggalah kamu meninggalkan tanah airku, atau sehinggalah aku mati. Dan aku bersumpah kepada Allah Yang Maha Mengetahui sesuatu di dalam hati manusia, jikalau bukan kerana tanganku diikat sebegini, nescaya aku akan tetap melawanmu dengan tangan kosong, biarpun dalam keadaan yang tua dan cedar sebegini.”

Pada waktu itulah, Ketua Panglima perang itu ketawa, sambil mengarahkan supaya beliau digantung, selepas mengadakan sebuah perbicaraan ‘olok-olok’ yang direka untuk menjaga maruah kerajaan Itali. Walaupun perbicaraan untuk beliau masih belum bermula, tali gantung telah pun disediakan untuk beliau di luar mahkamah.Hasil perbicaraan itu, Umar Mukhtar telah jatuhkan hukuman mati.Hukuman mati itu berlangsung pada 16 September 1931 di bandar raya Solouq di hadapan 20,000 rakyat Libya. Hukuman mati yang dikenakan terhadap Umar Mukhtar telah dilaksanakan tanpa menimbangkan usianya yang telah lanjut dan tanpa mengikut undang-undang antarabangsa dan perjanjian semasa peperangan. Namun sewaktu hendak di tali gantung jelas kelihatan ketenangan di raut wajah Umar Mukhtar. Beliau sempat bersembahyang sunat sebelum dihukum gantung. Selepas dihukum gantung, Umar Mukhtar yang dianggap simbol pembebasan dan jihad Libya dengan segera telah dikebumikan di Ben-Ghazi. Makamnya telah dikawal dengan rapi oleh tentera Itali.

Kematian Umar Mukhtar telah mencetuskan bantahan daripada negara Arab dan negara Islam. Rakyat mengadakan demonstrasi jalanan dan sembahyang jenazah untuk beliau telah diadakan. Kematian Umar Mukhtar telah menyebabkan pergerakan pembebasan di Libya hilang arah tujuannya. Hal ini telah memudahkan kerajaan Rom mengisytiharkan Libya diletakkan di bawah pemerintahan tentera Itali pada 24 September 1932. Penguasaan Itali terhadap Libya berterusan sehingga Itali tewas dalam Perang Dunia Kedua dan Libya diletakkan di bawah penyeliaan Tentera Bersekutu sehingga 24 Disember 1951, apabila Libya mencapai kemerdekaan selepas beberapa tahun dijajah.

Pada tahun 1933, Pengerusi Jabatan Kesihatan dan Ketenteraan Itali, Dr. Todesky telah menulis di dalam bukunya Cerinaica Today, antara kandungan tulisannya berbunyi : Dari May 1930 hingga September 1930, dianggarkan kira-kira 80,000 rakyat Libya telah dipaksa meninggalkan tanah dan rumah mereka untuk tinggal di kem tahanan berpusat. Dalam satu-satu masa 300 orang telah dibawa ke kem tersebut dengan dikawal oleh tentera Itali bagi memastikan mereka tidak melarikan diri. Dr. Todesky menyambung, "Pada penghujung 1930, semua rakyat Libya yang tingal di dalam khemah telah dipaksa tinggal di dalam kem tersebut. 55% daripada mereka telah menemui ajal di dalam kem tahanan tersebut". Ahli sejarawan Libya, Mahmoud Al At-Taeb berkata di dalam wawancara dengan majalah Libya, Ash-Shoura (Oktober 1979) bahawa pada bulan November 1930, sekurang-kurangnya 17 upacara pengebumian diadakan di kem tersebut akibat mati kelaparan, penyakit dan kemurungan.

Apabila akhbar-akhbar dari seluruh dunia mempersoalkan tentang nasib buruk serta layanan yang tidak berperkemanusiaan yang diterima oleh rakyat Libya di dalam kem tahanan tersebut, tentera Itali mula mengambil perhatian dengan membekalkan makanan kepada rakyat Libya sebanyak 22 kg seorang untuk sebulan. Namun tindakan kerajaan Itali itu sudah terlambat kerana ramai rakyat Libya yang telah terkorban akibat kekejaman mereka.

Walaupun Umar Mukhtar telah meninggal dunia, jasa, perjuangan dan pengorbanannya menentang penjajahan telah menjadi inspirasi dan sentiasa bersemadi di dalam hati rakyat Libya mahupun masyarakat Arab dan Islam hingga ke hari ini. Lantaran itu, sebagai penghargaan kepada Umar Mukhtar:

Semoga Allah meninggikan darjatnya di syurga.

Orang-orang Itali yang berjiwa kotor telah mengambil gambar mayat beliau yang diikat, sambil dikelilingi oleh panglima-panglima perang yang tersenyum puas bersama mereka-mereka yang riang gembira dengan kematian beliau. Tanpa disedari mereka, kematian di tangan musuh demi memperjuangkan hak Allah inilah yang sebenarnya menjadi idaman setiap orang Islam sejati.

Pejuang unggul ini, tidak lain dan tidak bukan, adalah Omar Al Mukhtar, dan cerita tentang keperwiraannya akan kekal sehinggalah ke hari kiamat, insyaAllah. Dengan darahnya, beliau telah membawa cerita kejayaan, beliau telah menjadi lagenda di kalangan lagenda, dan beliau telah menjadi teladan untuk mereka yang ingin hidup dengan maruah Islam yang dihormati, walaupun pada saat-saat ditindas.

Golongan yang menyerah kalah dan para ilmuan yang telah berpihak kepada kerajaan Itali tidak dibunuh ataupun dipenjarakan. Mereka mati dalam keadaan biasa’ dan mugkin di dalam keadaan mewah dan selesa, di bawah perlindungan golongan penjajah Itali. Naumn demikian, kematian mereka tidak membawa sebarang erti. Dan, Neraka Jahanam adalah tempat bagi mereka yang bersekongkol dengan golongan penjajah yang kafir. Omar Al Mukhtar hidup dan berjuang demi Islam sepanjang hayatnya. Beliau diikat, dipenjarakan, dan dihukum gantung. Namun, cerita keperwiraannya kekal berterusan, dan insyaAllah, Syurga adalah tempat bagi mereka yang syahid.


Omar Al Mukhtar terikat kepada Allah s.w.t, bergantung hidup padaNya, dan sentiasa menerima takdir Ilahi. Beliau telah meminta daripada Allah s.w.t. untuk mati syahid, dan itulah yang telah beliau capai, InsyaAllah.


Siapakah pula Umar Mukhtar Abad ini ? Kita menunggu kemunculannya atau cuba menjadi sepertinya?


"dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (Mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki; (dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) Yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira Dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam Yang sedang berjuang), Yang masih tinggal di belakang, Yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (Iaitu) Bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian Yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita. mereka bergembira Dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), Bahawa Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang Yang beriman".
[ AALI IMRAN=169-171]

CATATAN :


• Libya mengisytiharkan kemerdekaannya pada 16 September, tarikh Umar Mukhtar dihukum gantung.

• Pada ulang tahun ke 56 kematian Umar Mukhtar, kerajaan Libya membina sebuah muzium untuk menunjukkan kepada rakyat senjata yang digunakan oleh Umar Mukhtar dan pengikut-pengikutnya.

• Mata wang kebangsaan Libya - dinar memaparkan gambar Umar Mukhtar.

• Pada tahun 1991, Umar Mukhtar telah dianugerahkan Yemeni Medal of Independence of The First Degree yang diterima oleh anaknya;

• Pada tahun 1940, kelab Umar Mukhtar telah ditubuhkan di Mesir. Persatuan lain juga telah ditubuhkan menggunakan namanya di seluruh negara Arab dan negara-negara Islam.
 

EMIR KHATTAB -BIRD OF PARADISE

Emir Khattab adalah ''hero'' umat Islam yang sememangnya pernah wujud dan hidup di dunia nyata ini.Bukan lagenda, bukan khayalan seperti filem Rambo. Bukan cerita The Last Samurai. tetapi Emir Khattab sememangnya hero yang benar-benar wujud suatu ketika dahulu, menjadi pejuang Islam ketika itu. Siapa kah Emir Khattab ?.

EMIR KHATTAB -BIRD OF PARADISE

Emir Khattab atau nama sebenarnya Samir Saleh Abdullah Al-Suwailem lebih dikenal dengan nama Khattab karena kekagumannya pada khalifah, Umar bin Khattab RA.Beliau lahir di Arar, kota perbatasan utara Arab Saudi pada 4 April 1969. Ayahnya berasal dari Saudi dan Ibunya berdarah Turki. Khattab memiliki 8 adik beradik dan dibesarkan dalam keluarga yang cukup berada serta terpelajar, dikenal sebagai pemuda yang berani dan kuat. Di sekolah beliau pun beliau termasuk pelajar yang cerdas.

Tahun 1985 adalah puncak jihad Afganistan melawan Uni Sovyet, di mana pemuda dari negara-negara muslim sedunia berbondong-bondong datang ke Afganistan menyambut seruan jihad dari tokoh Islam seperti Sheikh Abdullah Azzam (dibunuh/ 1989), Sheikh Tamim Adnani (meninggal/ 1988) dan Usama bin Laden.Prestasi gemilang dan aksi berani mati para pejuang Muslim melawan negara-negara penjajah menjemput gelora jihad umat muslim lainnya waktu itu tak terkecuali Emir Khattab.Beliau memutuskan ikut berjihad untuk pertama kalinya ke Afganistan.

Pada tahun 1985 di usia 16 tahun,Emir Khattab meninggalkan Saudi Arabia dan berhijrah ke Afghanistan untuk menyertai pasukan Mujahidin Afghanistan dalam perang menentang Soviet Union.

JIHAD AFGHANISTAN

Khattab mendapat latihan ketenteraan islam di kem berhampiran Jalalabad dan berjuang di posisi barisan hadapan. Salah seorang juru latihnya adalah Hassan As-Sarehi, Komandan Operasi Sarang Singa di Jaji, yang terkenal waktu itu.

Enam tahun kemudian, Khattab telah menjadi salah satu mujahid yang diperhitungkan dunia. beliau terkenal berani membuka konfrontasi secara langsung dan pantang menunjukkan rasa sakit saat terluka atau cedera. Beliau muncul di setiap operasi-operasi besar di Afganistan (1988-1993) termasuk perebutan Jalalabad, Khost dan kabul.
Khattab kehilangan dua jemari tangan kanannya saat melempar granit rakitan. Sejak itu dia tak pernah melepaskan sarung tangannya.

JIHAD TAJIKISTAN


Pada tahun 1992,Emir Khattab menyertai pasukan Mujahidin di Tajikistan dalam perang awam menentang pasukan pro Komunis Emmolii Rahmon.Ketika itu Soviet sudah pun beruundur dari Afganistan setelah dikalahkan para Mujahid,lantas Emir Khattab bersama sekelompok kecil teman berangkat ke Tajikistan setelah mendengar peperangan yang sedang terjadi di sana melawan musuh yang sama. Dua tahun mereka menetap di sana memerangi Rusia di tengah salju di daerah pegunungan berbekal persenjataan dan amunisi yang sangat terbatas dan serba kekurangan.

Bersama pasukannya, Khattab kembali ke Afganistan di awal 1995. Saat itu perang Chechnya baru dimulai dengan warga yang dihinggapi kebimbangan konflik antara agama dan perang.

JIHAD CHECHNYA.


Menurut abang beliau,Mansour Salleh Al Suwailem,kali pertama Emir Khattab mendengar berita akan perang Muslim di Chechnya yang melawan Russia ialah pada tahun 1994 melalui CNN.Di mana pada waktu itu,Emir Khattab terkesima dan hati nya terpanggil setelah melihat pejuang-pejuang Chechnya yang pada waktu itu memakai ikatan kepala dengan kalimah ''La ilaha illallah,Muhammadar Rasullullah sambil berteriak kan takbir.Emir Khattab langsung memutuskan untuk pergi ke Chechnya pada 1995 namun beliau menghadapi kesukaran pada waktu itu kerana pada waktu itu,negara Chechnya tiada dalam peta.Dengan nekad dan azam yang teguh,Emir Khattab masuk ke Warizistan iaitu negara berhampiran Chechnya.Sampai di sana,beliau telah bertemu dengan sekelompok pasukan jihad lalu bersama mereka,beliau menysup masuk ke Chechnya.

Beliau berhasil masuk ke Chechnya dengan cara menjadi reporter tv. Kefasihannya berbahasa Arab, Rusia, Inggris dan Pashtu membantunya mudah berinteraksi. Bersama teman-temannya sesama mujahid Afganistan, kelompok beranggotakan cuma 8 orang ini sampai di Chechnya pada 1995. Kelompok Emir Khattab yang cuma beberapa orang itu tak hanya melatih penduduk Chechnya tapi juga mujahid yang bergabung dari negara lain. Saat itu sedang bergejolak perang Chechnya yang pertama.

Khattab bertemu Shamil Basayev, seorang pemimpin pejuang Chechnya. Bersama Basayev, Khattab yang menyandang posisi Panglima Pasukan Islam Dagestan, memperjuangkan pendirian negara Islam di Chechnya.

RANGKAIAN SERANGAN PIMPINAN EMIR KHATTAB

Satu operasi penyerangan gemilang saat penyergapan di Shatoi pada 16 April 1996 di mana beliau telah memimpin 50 orang mujahidin menghancurkan satu konvoi pasukan berkenderaan Tentera Rusia yang sedang dalam perjalanan meninggalkan Chechnya. Sumber rasmi militer Rusia mengungkapkan 223 orang tentara Rusia terbunuh termasuk 23 pegawai tingginya tewas di samping keseluruhan kenderaan hancur musnah. Lima mujahidin mati dari pasukan Emir Khattab syahid dalam operasi tersebut. Boris Yeltsin pada waktu itu mengatakan harus membawa kes penyerangan itu ke parlimen.


Beberapa bulan kemudian, pasukan Emir Khattab menyerang sebuah berek militer Russia, menghancurkan helikopter-helikopter tempur dengan tank. Satu pasukannya juga bergabung bersama operasi penyerangan Grozny yang dipimpin oleh rakan baik nya iaitu Shamil Basayev pada Ogos 1996.

Emir Khattab muncul pada 22 Desember 1997, menggerakkan satu pasukan berjumlah 100 orang mujahidin Chechnya dan negara lain, masuk ke daerah Russia dan menyerang markas-markas Brigade motor tempur militer Rusia. Penyerangan ini mengakibatkan 300 kendaraan hancur dan banyak tentera Rusia yang tewas. Dua mujahidin mati syahid termasuk seorang komando senior Afganistan, iaitu Asy-Syahid Abu Bakar Aqidah (Al Fatihah). Seluruh pasukan Russia mundur dari Chechnya pada musim gugur 1996. Ini adalah sebahagian penyerangan dari sejumlah operasi yang berhasil memukul mundur Russia di Chechnya (Khartashoi, 1995; Shatoi, 1996; Yashmardy, 1996) dan dalam daerah Russia sendiri (Dagestan, 1997 hingga 1999).
Saat perang Chechnya II, pada 29 Pebruari 2000 Khattab mengutus pasukan di bawah komando Amir Abu al-Walid menyerang pasukan parasut (pasukan payung terjun) Russia. Sebanyak 86 perajurit Rusia tewas. Pada 29 March 2000, pasukan mujahidin pimpinan Emir Khattab menewaskan 34 pasukan elite Rusia OMON yang berkonvoi, sebanyak 9 tentera ditawan.

TAKTIK MEDIA

Emir Khattab pernah mengatakan:
“Allah memerintahkan kita memerangi orang kafir dengan apa yang mereka perangi terhadap kita. Mereka memerangi kita dengan media dan propaganda, jadi kita harus memerangi mereka juga dengan media kita.” Kerana itu beliau selalu memfilemkan tiap orang dan tiap operasi penyerangannya. Khattab memiliki perpustakaan berisi ratusan video mulai dari pertempurannya di Afganistan, Tajikistan dan Chechnya. Beliau yakin kata-kata saja belum cukup menjawab tuduhan palsu media-media musuh, juga harus dibuktikan dengan rakaman video.Betapa komander gagah berani ini amat bijak orang nya. Beliau sempat mengabadikan penghancuran pasukan Rusia dalam operasi Dagestan pada Ogos 1999 yang menunjukkan ratusan mayat-mayat tentera Russia, beberapa kali ganda banyaknya dari jumlah laporan rasmi militer Rusia yang di keluarkan oleh media Russia yang hanya menyebutkan cuma 40 tentera nya tewas.Satu penafian dari pihak lawan.

PEMIMPIN SEDERHANA.

Khattab sering disebut-sebut dan di gelar sebagai ''Khalid bin Walid masa kini''.Beliau yakin sepenuhnya bahawa ajal akan datang menjemput bila sudah waktunya, tidak terlambat atau lebih walau satu saat pun. Beliau berhasil lolos dari beberapa usaha pembunuhan yang di rancang untuk membunuh nya. Yang paling nyaris adalah saat trak besar Russia yang ditumpangi Emir Khattab dibom oleh pasukan Russia. Trak tersebut hancur berkeping-keping namun Khattab selamat tanpa luka sedikit pun.
Di balik aksi garangnya di medan jihad, Emir Khattab begitu prihatin dan mengambil berat pada anak buahnya. Beliau juga selalu memastikan penduduk dan warga awam tidak terganggu dan terluka dek perbuatan jahat tentera kafir Russia. Tidak seperti sebahagian besar tokoh tokoh pejuang Arab pada waktu itu yang selalu nya sarat pengetahuan kemewahan atau kaum dan cara hidup intelektual.Emir Khatab hanya seorang pemimpin sederhana yang mengikuti kata hatinya untuk berjihad dengan meninggalkan kemewahan nya di Saudi Arabi dan meninggalkan keseronokan duniawi.Malah beliau memiliki satu team calon pemimpin yang sangat terlatih dan mampu menggantikannya bila beliau terbunuh kelak,asal kalian tahu ya,kesemua calon-calon itu adalah didikan dari beliau sendiri.

Pembunuhan licik

Contact terakhir Emir Khattab dengan keluarganya, tiga bulan sebelum meninggal dunia pada 19 March 2002. Beliau hanya berkesempatan mengunjungi Arab Saudi dua kali sejak jihad Afganistan. Emir Khattab meninggal dunia akibat menghirup gas beracun dari surat yang dikirim oleh Rusia’s Federal Security Service. Menurut pakar racun Moskow dan London, sampul surat tersebut kemungkinan telah disembur neurotoksin yang menyerap ke tubuh melalui kulit dan dengan cepat menyebabkan serangan jantung atau susah bernafas. Orang yang paling dicurigai bertanggung jawab atas pengkhianatan itu adalah Ibrahim Alauri. Emir Khattab disebutkan menikahi seorang wanita Dagestan dan memiliki tiga orang anak.

Media kafir telah menciptakan dan menggambarkan sosok Emir Khattab sebagai seorang pengganas dan pemberontak. Namun di mata para pejuang Allah dan sebahagian besar umat muslim seluruh dunia, beliau adalah salah seorang pemimpin yang berani melawan cengkaman kuku-kuku imperialisme dan beliau merupakan inspirasi bagi siapapun yang membela agama Allah.

CATATAN DAN NOTA :

-Pada tahun 1996 Emir Khattab di kurniakan Pingat Tertinggi dari First Chechen Presiden iaitu Zalimkhan Yandarbiev kerana perfomance beliau dalam ketenteraan islam.

-Russia telah mengeluarkan waran isu antarabangsa melalui interpol ke atas Emir Khattab kerana memimpin dan memicu pejuang-pejuang muslim dari Arab masuk ke Chechnya dan membentuk Militan.
-Pada tahun 1998 Emir Khattab bersama rakan karib yang juga rakan seperjuangan nya iaitu Shamil Basayev telah membentuk sebuah pasukan Mujahidin dalam jumlah anggota skala besar yang bernama the ''Islamic International Peacekeeping Brigade - IIPB also known as The Islamic International Brigade'' dimana beliau sendiri pada August 1999 melancarkan Brigade itu secara rasmi dan memimpin sendiri pasukan itu.Pasukan itu di sertai oleh Pemuda-pemuda Chechnya,Arab dan Dagestan di mana akhirnya pada tahun itu juga pasukan itu berjuang dalam pertempuran besar dan sengit di Dagestan.

-Pada malam tanggal 03 march 2002,Komander yang gemar berjenaka ini menghembuskan nafas yang terakhir setelah di racuni dengan surat beracun dari tali seorang tali barut bernama ibrahim.Selang beberapa bulan dari tarikh kesyahidan Emir Khattab,Ibrahim si Tali Barut di temui mati di bunuh dalam operasi yang di perintahkan oleh teman baik Emir Khattab iaitu Samil Basayev.

-Pemergian Emir Khattab di ganti oleh Emir yang juga berasal dari Saudi Arabia iaitu Emir Abu Al Walid yang juga di kenali dengan Emir Walid Al Ghamdi.Di khabarkan pembantu paling di percayai dan di sayangi oleh Emir Khattab yang juga merupakan orang kanan kepada Emir Khattan iaitu si pejuang gagah berani yang bernama Muhammad Al Shaaban turut menemui syahid di Dagestan pada 2 oktober 2010.
 

DUA PAHLAWAN DARI ARAB SAUDI DI BUMI CHECHNYA..Komander Samir Saleh Al Suwailem A.K.A Emir Khattab (Rahimahullah)dan Komander Abu Al Walid A.K.A Emir Walid Al Ghamdi (Rahimahullah)


---------------------------------------------------------
untuk membaca biografi Emir Khattab sila Klik Di Link :https://www.facebook.com/photo.php?fbid=315833681880861&set=a.317506141713615.1073741833.314348712029358&type=3&theater
 

KISAH TIGA LELAKI KEJAMTiga org lelaki yg sedang mabuk bertanding untuk menentukan siapa yg paling kejam di antara mereka..

lalu lelaki yang pertama menyerang seorang perempuan dan memukulnya sehingga giginya patah , lebam kedua biji matanya dan darah keluar daripada hidung dan telinga nya ,, akhirnya perempuan itu tersungkur dalam ketakutan dan tubuh nya menggeletar ..

lalu lelaki itu menoleh ke arah dua lelaki tadi dan berkata dgn bangganya juga berserta angkuhnya ,, " akulah org yg PALING KEJAM !! " ,,

tidak berpuashati dengan situasi itu lantas lelaki kedua bangun dan mengoyak baju perempuan itu lantas memperkosa dan terus mencekik perempuan itu sehigga mati lalu berkata sambil mendabik dada " tidak ada siapa yang lebih KEJAM dariku !! " ,,

lelaki ketiga pula bangun dan tersenyum ,, dia menjawab " AKULAH YANG PALING KEJAM,SEKEJAM-KEJAM NYA MANUSIA kerana aku cuma berdiri dan melihat kekejaman kamu sedangkan perempuan ini adalah adik aku " ,,

perempuan itu adalah Palestin/Syria/Rohingya/Mesir/Afghanistan/Iraq/Kashmir/Chechnya/Mali/ !! lelaki pertama ialah israel !! lelaki kedua adalah Amerika !! lelaki ketiga pula ialah ialah barangkali salah seorang dari Kita!! yang hanya berdiam diri dan melihat apa yang terjadi !!

mahukah kita sekejam lelaki ketiga ?? Mari kongsikan artikel ini ,, siapa tahu dgn artkel ini lebih ramai umat islam yg akan sedar dari tidur lenanya ,, ayuh bantulah seboleh yg mampu !! ALLAHUAKBAR !!

KEEP IT SHARE MY DEAR SISTERS AND BROTHERS !

satu malam nilainya seperti seribu malam dari puasa dan solatnya.

Dari Ibnu Abbas r.a berkata,aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda,"Dua mata tidak akan disentuh oleh api neraka,iaitu mata yang menangis kerana takut kepada Allah dan mata yang berjaga di jalan Allah." | HR Tirmidzi

Dari Uthman Bin Affan,Rasulullah S.A.W bersabda,"Barangsiapa yang melakukan ribath fii sabilillah (berjaga di medan jihad) satu malam,maka (nilainya) seperti seribu malam dari puasa dan solatnya." | (HR Ibnu Majah)

Mujahiddah Dari Somalia.

kenapa orang-orang mukmin mendapat ujian di kuburnya kecuali orang yang mati syahid?

Dari Rasyid bin Sa’ad ra. Dari salah seorang sahabat bahawa seseorang berkata, “Wahai Rasulullah, kenapa orang-orang mukmin mendapat ujian di kuburnya kecuali orang yang mati syahid?” Rasulullah saw. Bersabda, “Cukuplah kilatan pedang yang melintas di atas kepalanya sebagai ujian.” 

(HR. Nasa’i)
 

bongkar lagi penipuan umno dan british, barua yahudi.

bongkar lagi penipuan umno dan british, barua yahudi.

Ribuan jiwa kaum muslimin bertarung nyawa di seluruh penjuru dunia

Ribuan jiwa kaum muslimin bertarung nyawa di seluruh penjuru dunia hingga membuat telinga kita menjadi kebal, biasa tanpa ada getaran yang keluar dari lubuk hati.

Sudah jenuhkah kita dengan keadaan ini kerana tidak punya solusi dalam membela mereka atau sudah terlalu beratkah masalah diri kita sendiri sehingga tidak beranjak dari tempat yang sama di tempat yang sama.

Rohingya, Syria, Kashmir , apakah kita pernah mendengar suara orang Islam di sana, bagaimana keadaannya atau sama sekali belum pernah kita dengar derita mereka bahkan posisi wilayah itu saja tak pernah kita ingin mencari tahu.

Bagaimana mungkin seorang muslim menjadi sediam ini hanya karena masalah menghantam diri bertubi-tubi dengan mudah menganggap remeh penderitaan kaum muslimin nun jauh di sana.

Apakah tidak ada getaran dalam hati yang paling dalam, kemarahan yang memuncak dan bunyi gigi yang menahan marah ketika membuka berita, website berita yang lebih sering diikuti hanya gosip selebritinya.

Bahwa di sana, di ribuan wilayah kaum muslimin ada sebuah tragedi kemanusiaan. Wanitanya diperkosa, anak-anaknya dibunuh dan kaum lelakinya mati di lorong-lorong kota. Kenapa kita tidak pernah mencuba membacanya, sekadar membaca. Kenapa tidak pernah.

Tapi saya yakin bahwa kita semua akan bangkit bersama lalu memikirkan ini bersama-sama, berjam-jam bila tragedi itu menimpa kehidupan kita.

Jika ibu dan saudari kita diperkosa di depan mata kita, ayah kita dilenyek lehernya di hadapan kita dan diri kita diseret-seret dalam lorong gelap hanya kerana diri kita semua memeluk agama Islam.

Suatu hari kita akan membuktikannya.

Karena sebuah penderitaan tak akan pernah dijiwai dan dirasakan kecuali oleh orang yang merasakannya, menikmatinya lalu bangkit melawan penderitaan tersebut.

Pilihannya adalah sebelum merasakan penderitaan tersebut dirasakan.

Rasakan dulu bagaimana kaum muslimin yang menderita itu dalam diri sendiri.

Jika itu menimpa kita, sanggupkah bertahan?lihatlah video ini : http://youtu.be/4YzfqwF3_uE