Wednesday, December 12, 2012

Obama: AS iktiraf pembangkang wakil sah Syria

Obama: AS iktiraf pembangkang wakil sah Syria - Global - Sinar Harian:

 Presiden Barack Obama
Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama
WASHINGTON - Presiden Barack Obama mengisytiharkan bahawa Amerika Syarikat (AS) dengan rasmi mengiktiraf pembangkang Syria sebagai perwakilan yang sah rakyat negara itu, yang berhadapan dengan krisis berlarutan hampir dua tahun.

"Kami telah membuat keputusan bahawa pakatan pembangkang Syria sudah cukup inklusif, mencerminkan dan mewakili rakyat Syria, yang kami anggap sebagai perwakilan yang sah rakyat Syria," kata beliau kepada ABC News.

Pendirian itu dilihat sebagai suntikan psikologi yang cukup besar bagi kumpulan yang menentang kepimpinan Presiden Bashar al-Assad sejak awal tahun lalu.

Obama juga menyifatkan pendirian yang dibuat  United Kingdom dan Kesatuan Eropah beberapa hari yang lalu sebagai satu langkah besar ke depan.

'via Blog this'

Ratusan wartawan dunia dipenjarakan

Ratusan wartawan dunia dipenjarakan - Global - Sinar Harian:

Ratusan wartawan dunia dipenjarakan
Sekurang-kurangnya 49 wartawan Turki dihukum penjara.
NEW YORK - Sebuah pertubuhan memperjuangkan kebebasan akhbar berpangkalan di New York, mendedahkan seramai 232 wartawan seluruh dunia menjadi tahanan sekali gus jumlah berkenaan meningkat sebanyak 53 orang berbanding 2011.

Jawatankuasa Melindungi Wartawan (CPJ) memaklumkan, jumlah tersebut meningkat sejak organisasi berkenaan mula melaksanakan kaji selidik pada 1990.

Angka tertinggi itu diperoleh CPJ berdasarkan jumlah wartawan yang di penjara sejak 1 Disember lalu.

Menurut CPJ, Turki merupakan negara tertinggi memiliki banduan di kalangan wartawan iaitu seramai 49 orang, diikuti Iran sebanyak 45 orang.

Pengarang berita TV Turki, Mehmet Ali Birand memberitahu, pengamal media khasnya wartawan tempatan terpaksa berhadapan dengan hukuman penjara berikutan kerajaan tidak melaksanakan Perlembagaan yang membezakan kebebasan bersuara dengan keganasan.

Lapor CPJ, wartawan seluruh dunia turut berhadapan dakwaan antikerajaan sepanjang tahun ini termasuk keganasan, penderhakaan dan subversi. - TheGuardian

'via Blog this'

Lelaki bersenjata serang protes Mesir

Lelaki bersenjata serang protes Mesir - Global - Sinar Harian:
Mohammed Mursi
Mursi menggunakan kuasa tentera untuk menghalang protes memasuki kawasan istana presiden.
KAHERAH - Pegawai keselamatan Mesir melaporkan, seorang lelaki bertopeng dan bersenjata menyerang kawasan perkhemahan kumpulan pembangkang di Dataran Tahrir dengan melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan sembilan orang cedera, semalam.

Jurucakap pegawai berkata, identiti penyerang masih belum diketahui dan tidak mendedahkan butiran serangan kepada media.

Agensi berita tempatan mendedahkan, penyerang berkenaan mungkin mahu mengapi-apikan suasana tegang sedia ada di kalangan kumpulan penyokong dan pembangkang Mohammed Mursi yang berhimpun sejak beberapa hari lalu.

Wakil pembangkang liberal yang enggan mendedahkan namanya berkata, draf KAHERAH - Pegawai keselamatan Mesir melaporkan, seorang lelaki bertopeng dan bersenjata menyerang kawasan perkhemahan kumpulan pembangkang di Dataran Tahrir dengan melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan sembilan orang cedera, semalam.

Jurucakap pegawai berkata, identiti penyerang masih belum diketahui dan tidak mendedahkan butiran serangan kepada media.

Agensi berita tempatan mendedahkan, penyerang berkenaan mungkin mahu mengapi-apikan suasana tegang sedia ada di kalangan kumpulan penyokong dan pembangkang Mohammed Mursi yang berhimpun sejak beberapa hari lalu.

Wakil pembangkang liberal yang enggan mendedahkan namanya berkata, draf Perlembagaan diketengahkan Mursi telah menghadkan kebebasan sekali gus memperluaskan pengaruh Islam dalam pentadbiran negara.
Bagaimanapun, draf tersebut akan tetap melalui proses pungutan suara pada Sabtu ini dan ia mendapat sokongan positif di kalangan pengikut setia Mursi. - AP'via Blog this'

Gaza lancar wangian M75 tanda kemenangan

Gaza lancar wangian M75 tanda kemenangan - Global - Sinar Harian:

M75
Abu Ahmed menunjukkan wangian M75 yang menjadi pilihan di Gaza City.
GAZA CITY - Kedai wangian di Gaza melancarkan wangian M75 sebagai tanda ‘kemenangan’ selepas tamatnya serangan Israel dua bulan lalu.

Pemilik kedai, Abu Ahmed berkata, wangian itu dinamakan M75 sempena nama diambil dari sebuah roket jarak jauh milik tentera Hamas.

“Kami tawarkan nama M75 bagi minyak wangi terbaru sebagai simbolik kekuatan roket rintangan hingga membawa ‘kemenangan’ ke atas Gaza,” katanya.

Beliau berkata, minyak wangi itu menggambarkan kekuatan roket Hamas di mana ianya cepat dan mudah digunakan.

“Ia seperti serangan dilakukan oleh M75 ketika membedil Tel Aviv. Ketangkasan roket M75 menjadi bualan penduduk begitu juga dengan wangian ini,” katanya Roket M75 adalah antara peluru berpandu jarak jauh dilancarkan dari Gaza ke Israel yang diakhiri dengan gencatan senjata. - AP

'via Blog this'

Afghanistan gagal lindungi wanita

Afghanistan gagal lindungi wanita - Global - Sinar Harian:

Afghanistan gagal lindungi wanita
Ratusan wanita Afghanistan berarak sempena hari hak asasi manusia di beberapa bandar di negara itu, kelmarin.
NEW YORK - Afghanistan di dakwa masih gagal melindungi golongan wanita dari kekerasan di negara itu, biar pun terdapat pelaksanaan undang-undang anti kekerasan 2009, namun implementasinya tetap rendah, menurut laporan terbaru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Tekanan budaya dan polisi tidak konsisten menjadi penghalang implementasi undang-undang tersebut,“ menurut laporan itu.

Laporan itu dikeluarkan setelah rangkaian kekerasan terhadap wanita Afghanistan menjadi sorotan media sepanjang tahun.

Bulan lalu, dua lelaki ditahan di wilayah Kunduz selepas dituduh memenggal kepala seorang anak perempuannya kerana menolak lamaran untuk dikahwinkan.

Pada bulan lalu juga, empat polis Afghanistan di penjara 16 tahun setelah memperkosa seorang wanita di wilayah yang sama.

Laporan Misi Bantuan PBB di Afghanistan turut melaporkan, kekerasan terhadap wanita dianggap terpencil kerana kekangan budaya, norma sosial dan sering diancam bunuh jika ianya disebarkan.

“Undang-undang penghapusan kekerasan terhadap wanita 2009 perlu dikaji semula atau dimansuhkan kerana tiada mana-mana pihak mengguna pakai undang-undang tersebut di Afghanistan,“ menurut seorang aktivis.

Polisi juga didakwa enggan menangkap penjenayah seksual kerana akan menerima ancaman bunuh oleh pelaku tersebut. - Reuters

'via Blog this'

Kisah seorang polis


Che Murni

INI INSPEKTOR MOHAMED SAIFUL BIN MOHAMED MUSTAFA NO I/18794 ,kini berada di IPD BETONG SARAWAK , dia baru sahaja di tukar pd bulan ogos 2012 dari IPD LAWAS ,SARAWAK .Sebelum di IPD LAWAS SARAWAK , dia di ONE STOP CENTRE KUCHING SARAWAK .Setelah dia "MELAKUKAN JENAYAH PD TANGKAPAN TERHADAP PESARA TUDM T 713943 FSJN FAIZZAL JINONG BIN ABDULLAH pada 23.12.2008 dia di tuk


ar dgn segera bagi menggelak dari di kesan olh keluarga pesara tudm serta kenalannya utk membalas dendam keatas segala yg di lakukan pd 23.12.2008 , bukan shj dia menangkap pesara tudm dan terus masukan kdlm lokap polis , tetapi INSPTR ini juga selepas menangkap pesara tudm , telah dtg kekuarts TUDM BT 10 1/2 JLN KUCHING SERIAN SRWK ,bersama2 dgn anggota2 tudm , pegawai2 tudm menggepung seluruh kuarts tudm tbut semata2 utk menangkap saya "CIK MURNI" dan 6 org ank2 saya .Mereka bukan shj menggepung malah menggugut dgn menggunakan senjata api , kekerasan ada juga ank saya yg cedera kerana mereka ( individu yg di kenali )sanggup menyeret ank saya yg terjatuh atas jln bertar.Setelah itu kami di tangkap polis ini telah membawa saya dan 6 org ank2 saya ke balai polis , di kurung dlm sebuah bilik sempit di situ saya di paksa utk bersetuju menanda tangani surat yg di buat olh polis ni ( YG DLM GAMBAR NI ) jika saya enggan ank saya akn di apa2kanya , juga keselamatan suami saya yg di tahannya dlm lokap akn menerima nasib yg sukar di gambarkan.Surat itu di janjinya akn di beri salinannya pd saya , tapi sehingga kini tdk ada!!.Saya juga di paksa utk bersetuju utk keluar dari sarawak menuju ke SUBANG pd malam itu juga olh polis ini , tapi saya melawan , sbb tanpa suami saya , saya dan 6 org ank2 saya tdk akn kemana2 pun .Akhirnya polis ini dgn geram telah membawa saya dan ank2 keluar dari balai polis menuju ke KUARTS POLIS DI TABUAN JAYA ,SARAWAK PD MLM ITU JUGA. Kami kemudianya di kurung dlm rumahnya , manakala dia tlh keluar utk pergi berbincang dgn PANGLIMA TUDM katanya .Kami di kunci dari luar .Tidor lah saya ( yg sedang sakit , menanti tarikh pembedahan yg akn di buat di HOSPITAL UMUM KUCHING SRWK PD 15.1.2009 ) dan 6 org ank2 atas LANTAI YG XBERLAPIK ATAS SEMEN , SEJUK KOTOR .Sehingga skrg JENAYAH YG DI LAKUKAN OLH POLIS INI tidak ada seorg pun yg berani tampil utk membantu kami yg jadi mangsa dlm kjadian yg benar2 berlaku di msia ini. Kjadian yg di lakukan olh polis ni pd kami DI KATAKAN SAH DI PERLAKUKAN KEPADA KAMI OLH ,KETUA BAHAGIAN PENDAKWAAN DATUK TUN ABD MAJID BIN TUN HAMZAH b:p PEGUAM NEGARA MALAYSIA..Jadi semua RAKYAT MALAYSIA ANDA TDK MERASINYA KAMI YG MERASAINYA DAN MELALUINYA , SBB ITU KAH KESAH YG KAMI ALAMI INI DI BUAT TDK KESAH .SEBLKNYA KESAH AMAH INDON KENA ROGOL DGN POLIS DI BERI PERHATIAN , KESAH KESENGSARAAN DI GAZA JUGA JD BUALAN DLL.JADI SIAPAKAH KAMI DI BUMI MALAYSIQA INI?..

PM Mali kena tangkap

Berita Harian | PM Mali kena tangkap:

pix_gal0
Bamako: Tentera Mali menahan Perdana Menteri Cheick Modibo Diarra lewat kelmarin ketika beliau cuba meninggalkan negara itu untuk menuju ke Perancis, kata jurucakap tentera. 

“Beliau mahu meninggalkan negara selepas mencetuskan masalah,” kata jurucakap sekumpulan tentera yang merampas kuasa dalam rampasan kuasa Mac lalu, Bakary Mariko. Kumpulan itu kekal berkuasa selepas menyerahkan kuasa kembali kepada kerajaan awam awal tahun ini. - Reuter
'via Blog this'

Pelayan sindir pelanggan obes digantung kerja

Berita Harian | Pelayan sindir pelanggan obes digantung kerja: "New York: Seorang pelayan restoran digantung kerja selepas merujuk tiga pelanggan wanita dalam bil sebagai 'perempuan gemuk'.

Christine Duran, Christina Huerta dan Isabel Robles berkata, mereka dikejutkan dengan sindiran itu selepas menikmati hidangan di Chilly D’s Sports Lounge di Stockton, California.
“Saya dapat bil itu dan berkata, kenapa resit ini tertulis ‘perempuan gemuk’?” kata Duran.

Rakan Duran mulanya tidak percaya dengan perkara itu, lapor New York Daily News.

“Saya ketawakannya tetapi dia berkata, saya serius. Saya anggap tak mungkin sebelum melihat sendiri resit itu,” kata Huerta.

Mereka terus berjumpa pelayan terbabit yang menafikan perkara itu. Dia juga berkata, mungkin ia dilakukan pelayan yang mengambil pesanan mereka.

Mereka bertemu pengurus restoran yang kemudian menawarkan potongan harga makanan 25 peratus, tindakan yang hanya mencetuskan lagi kemarahan.
“Dia seperti mahu ketawa seolah-olah ini sesuatu yang amat lucu tetapi cuba untuk tidak ketawa. Dia kemudian berkata, saya boleh potong sehingga 50 peratus.” - Agensi"

'via Blog this'

Isteri Yahya Sulong nafi dihalau

Kosmo! Online - Negara:YAHYA yang uzur termenung di beranda rumahnya di Flat DBKL Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur kelmarin.KUALA LUMPUR - Isteri Datuk Yahya Sulong, Datin Alisah Ali menafikan mereka dihalau keluar dari rumahnya di Flat Bandar Baru Sentul oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana gagal melunaskan sewa rumah sejak lapan bulan lalu.
Alisah (gambar kecil), 65, yang dihubungi Kosmo! semalam memberitahu, beliau tidak tahu bagaimana cerita mereka dihalau keluar dari rumah itu timbul.
"Bohong. DBKL tidak pernah halau saya walaupun saya dan suami gagal membayar sewa sebanyak RM800," tegasnya.
Sebuah laman portal semalam menyiarkan kononnya Alisah serta Yahya gagal membayar tunggakan sewa rumah selama lapan bulan sebanyak RM800 dan mereka telah diarahkan DBKL agar mengosongkan rumah mereka di flat Bandar Baru Sentul dekat sini.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1212&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2En9gF7RN 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

Empat maut termasuk bayi di Narathiwat

Kosmo! Online - Dunia:
SEORANG lelaki membawa mayat bayi berusia 11 bulan yang mati ditembak di Narathiwat semalam.BANGKOK - Empat termasuk bayi berusia 11 bulan terbunuh manakala empat yang lain cedera parah apabila beberapa lelaki melepaskan tembakan ke arah sebuah kedai kopi di Narathiwat semalam.
Ketua Polis Ranget, Kolonel Jiradech Pornsawan berkata, tembakan itu dilepaskan ke arah semua mangsa semasa mereka sedang bersarapan di kedai kopi di Kampung Dama Buah, Tanjung Lima, Ranget, Narathiwat pada kira-kira 7.30 pagi.
Tiga yang terbunuh dikenal pasti sebagai Pakngah Rimae, 79, Kabari Hak, 37, dan Amizi Chekdo, 23, manakala identiti bayi itu masih belum dikenal pasti.
Jiradech berkata, seorang lagi bayi berusia lapan bulan, Muhd Rishakimi Yaena, adalah antara empat yang cedera selain Siti Rohimah Mamat, 70, Tuanma Tingi, 61, dan Misbah Musa, 25.
Mangsa yang cedera telah dipindahkan dari Hospital Ranget ke Hospital Narathiwat berikutan keadaan mereka yang kritikal.
Polis menemui 40 butir kelongsong peluru daripada tiga jenis raifal iaitu M-16, AK-47 dan HK yang digunakan oleh penyerang yang tiba dengan menaiki pikap, katanya.
Lebih 5,000 orang terbunuh sejak kumpulan pemisah dikatakan menyambung semula kempen bersenjata mereka untuk mendapatkan kemerdekaan bagi tiga wilayah di selatan iaitu Narathiwat, Pattani dan Yala, lapan tahun lepas.
Dalam satu lagi kejadian berasingan, seorang guru besar dan guru lelaki mati ditembak selepas mereka makan di kantin sebuah sekolah di Pattani.
Menurut polis, sekumpulan enam lelaki bersenjata mencuri sebuah kenderaan sekolah untuk melarikan diri. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1212&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2En6tiI7Y 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

Stesen radio bayar RM1.6 juta

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'


CHRISTIAN (kiri) dan Greig meninggalkan sebuah studio televisyen selepas diwawancara di Sydney kelmarin.


SYDNEY - Sebuah stesen radio Australia berjanji menyalurkan sekurang-kurangnya AS$523,600 (RM1.6 juta) semalam untuk membantu keluarga seorang jururawat yang menjadi mangsa panggilan telefon palsu susulan kontroversi berhubung penipuan tersebut.
Pada Jumaat lalu, jururawat berkenaan, Jacintha Saldanha ditemui mati di apartmen yang menempatkan kakitangan Hospital King Edward VII di London kerana membunuh diri.
Kematian tragis ibu dua anak yang berasal dari India itu berlaku selepas dia menyambungkan panggilan palsu oleh dua penyampai stesen radio 2Day FM dari sini ke hospital berkenaan.
Saldanha menyambungkan panggilan itu kepada seorang rakan sekerjanya yang mendedahkan bahawa isteri Putera William, Kate Middleton semakin sembuh selepas dimasukkan ke hospital berkenaan ekoran mengalami alahan mengandung yang teruk.
Stesen radio itu pada awalnya membekukan semua bentuk pengiklanan ekoran kematian tragis Saldanha tetapi kemudian menyatakan, siaran iklannya akan disambung semula esok.
Bagaimanapun, semua keuntungan siaran iklan stesen radio itu sehingga penghujung tahun ini akan disalurkan kepada sebuah dana bagi membantu keluarga Saldanha.
Dana itu berjumlah sekurang-kurangnya AS$523,600.
"Kami meminta maaf di atas apa yang berlaku," kata ketua eksekutif syarikat induk 2Day FM, Rhys Holleran dalam satu kenyataan.
"Kami berharap sumbangan kepada dana memorial tersebut dapat membantu keluarga Saldanha mengharungi detik-detik yang amat sukar ini," tambahnya.
Dalam satu wawancara penuh emosi kelmarin, penyampai radio 2Day FM, Mel Greig dan Michael Christian berkata, walaupun mereka yang membuat panggilan dengan menyamar sebagai Ratu Elizabeth II dan anakanda baginda, Putera Charles ke Hospital King Edward VII, keputusan untuk menyiarkan segmen itu dibuat oleh orang lain tanpa pembabitan mereka.
William ialah cucunda ratu tersebut dan anakanda kepada Charles.
"Bukan kami yang membuat keputusan menyiarkan jenaka panggilan palsu itu. Kami cuma merakamnya dan ia diserahkan ke beberapa jabatan lain untuk diputuskan," kata Greig dalam temu bual bersama saluran televisyen Australia, Nine Network.
Holleran sebelum ini menyatakan, stesen radio tersebut telah lima kali menelefon Hospital King Edward VII untuk berbincang tentang rakaman itu sebelum ia disiarkan.
Di bawah undang-undang Australia, kebenaran pihak yang menjadi mangsa jenaka radio perlu dipohon sebelum segmen itu disiarkan.
Namun, pihak pengurusan hospital yang terletak di London itu menafikan mereka dihubungi berhubung perkara tersebut.
Suami jururawat itu ialah Benedict Barboza yang bertukas sebagai akauntan dan salah seorang anaknya ialah Lisha yang berusia 14 tahun.
Kelmarin, Greig dan Christian menyatakan kekesalan mereka dalam dua program televisyen di Australia kerana melakukan penyamaran itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1212&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2En6MYvME 
Hakcipta terpelihara 

Pemberontak pula didakwa mungkin guna senjata kimia

Pemberontak pula didakwa mungkin guna senjata kimia:

Seorang pemberontak Syria berlari menyeberangi sebatang jalan bagi mengelak menjadi mangsa serangan hendap tentera kerajaan di kawasan kediaman Bustan al-Basr di bandar Aleppo, kelmarin. - AFP
DAMSYIK 9 Dis. - Kerajaan Syria memberi amaran pemberontak di negara ini mungkin menggunakan senjata kimia untuk menentang tentera Presiden Bashar al-Assad, sambil menegaskan bahawa tentera kerajaan tidak akan menggunakan senjata itu ke atas rakyat.
Menteri Luar Britain, William Hague pula mendakwa terdapat bukti menunjukkan tentera Syria telah bersiap sedia menggunakan senjata kimia dalam konflik berdarah di negara ini yang telah berlarutan hampir 21 bulan dan mengorbankan kira-kira 42,000 orang.
"Pemberontak mungkin menggunakan senjata kimia untuk menentang tentera kerajaan selepas mereka berjaya menawan sebuah kilang toksik di timur Aleppo," kata Kementerian Luar Syria.
Kementerian itu dipercayai merujuk kepada kilang Syrikat Kimia Syria-Saudi (SYSACCO) berhampiran Safira yang ditawan pemberontak daripada kumpulan Barisan al-Nusra awal minggu ini.
Kementerian itu juga bertegas bahawa kerajaan Syria tidak akan menggunakan senjata kimia untuk menentang rakyat.
"Tentera Syria sedang mempertahankan rakyat negara ini daripada pemberontak yang mendapat sokongan daripada beberapa negara yang diketuai Amerika Syarikat (AS)," tambah kementerian itu.
Masyarakat dunia kini bimbang berhubung simpanan senjata kimia Syria yang semakin meningkat selepas pegawai AS pada awal minggu ini mendedahkan bahawa tentera negara ini telah mula mencampurkan bahan kimia yang boleh digunakan untuk melancarkan serangan gas sarin ke atas pemberontak.
Beberapa media pula melaporkan, tentera Syria telah pun meletakkan bahan kimia ke dalam bom dan hanya menunggu arahan daripada Assad untuk menggunakannya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121210/lu_03/Pemberontak-pula-didakwa-mungkin-guna-senjata-kimia#ixzz2ElAcp0A9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Bapa Malala dilantik penasihat PBB

Bapa Malala dilantik penasihat PBB:

LONDON 10 Dis. - Bapa kepada Malala Yousafzai, remaja perempuan Pakistan yang ditembak di kepala oleh militan Taliban kerana berkempen menyokong kanak-kanak perempuan mendapat pendidikan sempurna, dipilih sebagai penasihat khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang pendidikan global.
Utusan PBB, Gordon Brown hari ini berkata, remaja berusia 15 tahun itu yang kini masih dirawat di sebuah hospital dalam negara ini selepas ditembak militan Taliban pada 9 Oktober lalu, akan menyertai kempen itu apabila dia pulih sepenuhnya.
Bapa Malala, Ziauddin Yousafzai, bekas guru besar, dilantik membantu Brown untuk melaksanakan program yang diberi nama 'Pelan Malala,' bagi membolehkan kesemua kanak-kanak dan remaja perempuan di seluruh dunia mendapat pendidikan sempurna selewat-lewatnya penghujung 2015. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121211/lu_06/Bapa-Malala-dilantik-penasihat-PBB#ixzz2ElARV8Ed
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'