Sunday, November 2, 2014

Bagaimana harta wakaf jatuh ke tangan bukan Islam


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan  Islam Malaysia (Mapim) mengambil perhatian bahawa Majlis Agama Islam diamanahkan menjaga tanah wakaf.

Oleh itu, kata Presiden Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid adalah wajar harta wakaf yang telah jatuh ke tangan orang bukan Islam perlu diambil balik oleh Majlis Agama Islam.

"Kecuaian dan penyelewengan menguruskan hartanah wakaf mestilah diperbetulkan dan mereka yang bertanggungjawab diambil tindakan sewajar," tegasnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Kenyataan penuh beliau seperti di bawah.

Majlis Perundingan Pertubuhan  Islam Malaysia (Mapim) menggesa selain isu Tanah Rizab Melayu yang semakin mengecil, pihak kerajaan juga perlu  segera atasi isu pembangunan harta wakaf demi memastikan aset ummah tidak terbiar dalam keadaan tidak produktif.

Status pendafataran  tanah wakaf yang tidak jelas dan berlaku penyelewengan yang menyalahguna tanah wakaf menyebabkan aset umat Islam banyak yang tidak produktif, terbiar dan ada yang berpindah tangan kepada pihak yang tidak sepatutnya.

Kerajaan belum nampak bersungguh menjaga aset tanah wakaf sehingga pelbagai saranan yang dikeluarkan dalam seminar dan persidangan belum lagi memperbaiki status pengurusan tanah wakaf sebagaimana yang diharapkan.

Kami mendapati masih lagi terdapat pemegang-pemegang  hartanah wakaf yang tidak terurus dan terbiar.

Badan yang bertanggungjawab  mendaftar dan semua tanah wakaf belum mengemaskini data dan kondisi tanah wakaf yang ada sekarang. Hartanah wakaf yang dipegang oleh berbagai pemegang menyebabkan harta tanah tersebut ditadbir secara berasingan tanpa keseragaman pengurusan dan pembangunannya.

Masalah yang perlu diberi perhatian ialah Kanun Tanah Negara (KTN)  tidak mengujudkan suatu bab khas mengenai tanah wakaf dan segala peraturan yang perlu untuk menjaga pembangunan tanah wakaf. KTN dalam Bab 30 hanya mencatat mengenai kebenaran mendaftarkan tanah wakaf.  Sepatutnya  klausa yang jelas perlu diwujudkan untuk memastikan peraturan dan kaedah pendaftaran yang cepat, murah dan mudah sekaligus peruntukan undang-undang dinyatakan mengenai peraturan pembangunan tanah wakaf.

Wakaf adalah terkeluar daripada senarai 1, senarai Persekutuan di bawah Perlembagaan. Dengan itu untuk mewujudkan keseragaman, undang-undang mengenai wakaf hendaklah dibuat mengikut perlembagaan, perkara 76 (1)(B).

Pelbagai masalah dalam ketetapan jenis wakaf masih wujud. Ketetapan jenis wakaf selalunya dirujuk kepada surat cara tanah wakaf yang disimpan di bank. Sesetengah surat cara tidak dapat dibaca sebab terlalu kabur. Ini menimbulkan masalah bila ada tuntutan-tuntutan hak dari pewaris. Tuntutan ini menyukarkan usaha-usaha membangunkan tanah wakaf.

Kekaburan juga boleh menyebabkan cadangan pembangunan atau kemajuan yang dilakukan ke atas tanah wakaf bercanggah dengan maksud wasiat atau pewakaf.

Di samping itu  ada lagi masalah tambahan iaitu kekurangan dana untuk tujuan pengurusan hartanah wakaf. Kekurangan kewangan atau modal adalah satu masalah utama untuk membangunkan tanah wakaf. Sumber kewangan Majlis Agama Islam amat terhad.

Perkara ini disebabkan kebanyakan hasil pendapatan dan harta wakaf digunakan untuk perbelanjaan pengurusan wakaf. Perbelanjaan bagi penyelenggaraan, pembaikan dan pentadbiran wakaf kadang kala melebihi daripada pendapatan tahunan untuk sesuatu wakaf. Sumber kewangan daripada kerajaan pusat atau negeri tidak diperolehi untuk kos penyelenggaraan.

Pendapatan dari sewa hartanah wakaf yang diperolehi Majlis Agama Islam, terpaksa diagihkan untuk membayar cukai pintu kepada kerajaan tempatan. Sementara itu pula kadar sewa  yang  terlalu  rendah  dan terdapat tunggakan  sewaan telah membebankan Majlis Agama Islam untuk mengurus hartanah wakaf dengan berkesan. Tanpa kakitangan yang mencukupi, pungutan sewaan tidak dapat dilakukan. Manakala sistem kutipan sewaan agak lemah, di samping ketiadaan penguatkuasaan yang berkesan.

Kami juga mendapati pengurusan harta wakaf  tidak mendapat kerjasama daripada badan-badan berkanun seperti Uda, Mara, Tabung Haji, Permodalan Nasional Berhad dan lain-lain.

Pihak bank dan institusi kewangan Islam dan koperasi juga agak keberatan memberi kerjasama. Bank melayan Majlis Agama Islam  sama seperti sebuah syarikat perniagaan tanpa mengambil pertimbangan untuk memberi pinjaman tanpa riba dengan kadar bayaran pinjaman yang berpatutan demi membangun tanah-tanah wakaf untuk kepentingan ummah.

Terdapat beberapa isu lain lagi yang menghalang pembangunan harta wakaf iaitu:

1. Isu halangan fizikal: Iaitu masalah penempatan semula penduduk jika pembangunan hendak dilaksanakan ke atas satu-satu tapak tanah wakaf.

2. Isu pengetahuan mengenai pembangunan tanah wakaf iaitu pengetahuan masyarakat mengenai harta wakaf amat terbatas. Perkara ini menyebabkan keengganan penduduk memuliakan pembangunan tanah wakaf.

3. Isu nilai tanah iaitu nilai tanah yang tinggi telah menyulitkan lagi pembangunan hartanah wakaf yang terpaksa dibeli balik kerana telah terlepas ke tangan orang bukan Islam.

4. Isu Pembangunan dan Persekitaran: Kebanyakan bangunan di atas tanah-tanah wakaf adalah dalam keadaan buruk dan usang. Susunan rumah-rumah terlalu rapat dan kebanyakannya diperbuat daripada kayu dan zink.

5. Isu sistem pungutan sewa yang tidak sistematik dan kurang kawalan: Kakitangan yang tidak cukup mengakibatkan masih terdapat banyak lagi tanah wakaf yang belum diproses pindah milik kepada pihak Majlis Agama Islam. Kekurangan data yang lengkap mengenai tanah-tanah wakaf dan penghuni-penghuninya menyebabkan sewa tidak dipungut. Kekurangan kakitangan juga telah menyulitkan pungutan sewaan ke atas bangunan-bangunan yang penghuninya diketahui.

6. Isu penyewa hartanah wakaf oleh bukan Islam. Terdapat harta wakaf disewa kepada orang bukan Islam. Padahal pewakaf telah mengamanahkan harta wakafnya digunakan untuk pembangunan ummah dan bukan sebaliknya.

7. Isu ketiadaan objektif dan matlamat yang jelas. Konsep pembangunan tanah wakaf untuk jangka pendek dan jangka panjang tidak jelas. Manakala Majlis Agama Islam tidak mempunyai suatu program atau cadangan pembangunan yang jelas, sama ada  dalam jangka pendek mahupun program jangka panjang untuk merancang pembangunan tanah wakaf.

8. Isu tanggapan negatif ke atas pembangunan yang dicadangkan oleh Majlis  Agama Islam iaitu keengganan penghuni menerima cadangan pembangunan kerana mempunyai kepentingan tertentu yang khuatir kepentingan mereka akan hilang.

Kami mengambil perhatian bahawa Majlis Agama Islam diamanahkan menjaga tanah wakaf. Oleh itu adalah wajar harta wakaf yang telah jatuh ke tangan orang bukan Islam perlu diambil balik oleh Majlis Agama Islam. Kecuaian dan penyelewengan menguruskan hartanah wakaf mestilah diperbetulkan dan mereka yang bertanggungjawab diambil tindakan sewajar.

Kami amat kesal wujud tanah tanah wakaf yang telah disalahguna dan telah terlepas kepada pihak bukan Islam yang menyalahi dan bertentangan dengan niat pewakaf. Harta pewakaf mestilah dilindungi untuk meneruskan ketakwaannya kepada Allah SWT. -HARAKAHDAILY 2/11/2014

Universiti jangan jadi tempat 'cuci otak’ mahasiswa


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Pentadbiran Universiti Malaya (UM) perlu menggugurkan dakwaan ke atas  Fahmi Zainol jika tidak mahu dilihat sebagai cerminan kepada sikap Barisan Nasional yang hanya mahu mengawal dan ‘mencuci otak’ mahasiswa.

“Sedangkan sebagai mahasiswa dan generasi baru, mereka seharusnya dipupuk dan dibimbing untuk berfikiran kritikal agar berdiri sama tinggi seiring negara maju dalam usaha pencarian ilmu pengetahuan,” kata Lim Kit Siang dipetik Roketkini.

Sehubungan itu, Lim selaku Ketua Parlimen DAP melahirkan rasa kesal dengan pihak universiti yang mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada Fahmi Zainol selaku Presiden Persatuan Mahasiswa UM dan lapan pelajar lain, kelmarin.

Mereka berdepan sembilan pertuduhan berhubung himpunan bersama Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, di hadapan Dewan Tunku Canselor pada 27 Oktober lalu.

Antara pertuduhan dikenakan ke atas Fahmi ialah menganjurkan perhimpunan melebihi lima orang tanpa kebenaran naib canselor dan menjalankan urusan yang ‘merosakkan atau memudaratkan kepentingan, kesejahteraan atau nama baik universiti’ di kampus.

Kit Siang dalam satu kenyataan sebelum ini berkata, pentadbiran UM seolah-olah ‘berdendam’ dengan pelajar dan ahli akademik yang mempunyai pandangan tidak sealiran, melalui tindakan mengunci pagar dan menghalang pengucapan awam di dalam kampus.

Tegas Ahli Parlimen Gelang Patah itu, langkah tersebut bukan sahaja tidak meningkatkan kedudukan universiti, ia malah mencemarkan reputasi Malaysia di mata masyarakat akademik dan pemerhati antarabangsa.

“Sistem pendidikan kita telah gagal untuk menghasilkan pelajar yang mempunyai pemikiran yang kritis. Maka, sudah tiba masanya untuk kita menggalakkan aktivisme mahasiswa yang cakna hal ehwal negara," ujarnya.

Menurut Lim, mahasiswa adalah golongan yang idealistik, dan generasi muda seperti itu wajar didorong untuk sentiasa prihatin terhadap urusan negara tanpa perlu pengaruh politik kepartian.

Kerana ‘gila’ Susi jadi menteri


Jakarta: Presiden Joko Widodo (Jokowi) semalam berkata, beliau memilih Susi Pudjiastuti (gambar) menganggotai Kabinetnya kerana wanita berkenaan ‘gila’.
Bercerita mengenai hal itu dalam akaun Facbooknya, pemimpin Indonesia itu berkata: “Sebelum dipilih menjadi Menteri Perikanan dan Kelautan, Susi memberitahu saya: ‘Saya terkejut. Anda memilih saya menjadi menteri walaupun selama ini saya sering dituduh gila kerana suka mengemukakan idea dan mengkritik menteri sebelum ini, khususnya mengenai perikanan dan kelautan. Tapi anda masih mempercayai saya.’
“Saya dengan pantas menjawab, ‘Ya saya memang memerlukan orang ‘gila’ untuk membantu saya’.
Dalam tulisannya itu, Jokowi juga memuji cara pemilik syarikat penerbangan Susi Air itu bekerja. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 2 November 2014 @ 6:47 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/5913#sthash.LaGfBxYf.dpuf

MH17: Jenazah nenek tiri PM dikenal pastiSITI AMIRAH


KUALA LUMPUR – Mayat Puan Sri Siti Amirah Kusuma, 83, mangsa terakhir rakyat Malaysia dalam tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 telah dikenal pasti.
Siti Amirah merupakan nenek tiri kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
“Syukur Alhamdulillah, mayat kesemua penumpang (rakyat Malaysia) yang menjadi mangsa tragedi MH17 telah dikenal pasti.
“Ini salah satu tanggungjawab serta janji yang telah ditunaikan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak kepada keluarga mangsa serta rakyat Malaysia,” kata Hishammuddin pada sidang akhbar di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1102&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz3Hr0DddJk 
Hakcipta terpelihara 

Pakar forensik Belanda kembali ke lokasi nahas MH17


02 November 2014 2:11 AM

SEORANG penduduk Ukraine Nadezhda, 76, berjalan di kawasan serpihan
SEORANG penduduk Ukraine Nadezhda, 76, berjalan di kawasan serpihan pesawat MH17 berhampiran Kampung Rassipnoe di timur Ukraine pada 17 Oktober lalu. – AFP

THE HAGUE 1 Nov. – Pakar forensik Belanda kembali ke lokasi nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 di timur Ukraine, semalam.
Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte berkata, pasukan forensik itu tiba di lokasi nahas bagi mengumpul cebisan mayat mangsa nahas meskipun pertempuran masih berterusan antara tentera kerajaan dan pemberontak pro-Rusia di kawasan tersebut.
“Hari ini, keadaan mengizinkan untuk pasukan kecil dari Belanda... pergi ke tapak nahas dan kita merebut peluang itu,’’ kata Rutte kepada media di sini.
Belanda mengetuai siasatan, pencarian dan mengenal pasti cebisan mayat mangsa nahas MH17 yang berlaku pada 17 Julai lalu, mengakibatkan 298 penumpang dan anak kapal termasuk 193 warga Belanda terkorban.
Setakat ini, sebanyak 289 mangsa telah dikenal pasti dengan pihak berkuasa Belanda berkata, tugas menjadi lebih sukar kerana kekurangan peralatan forensik dengan hanya DNA, pergigian dan cap jari yang boleh diperolehi.
Rutte berkata, cebisan mayat mangsa yang dikumpul akan dibawa ke bandar timur Ukraine di Kharkiv untuk pemeriksaan kali pertama sebelum dibawa ke Belanda.
Pakar Belanda kembali ke lokasi nahas yang dikuasai pemberontak pro-Rusia di timur Ukraine awal bulan ini, namun kerajaan Belanda berulang kali mempersoalkan bahawa mereka tidak diberikan akses penuh untuk masuk ke lokasi nahas.
“Keadaan keselamatan di lokasi nahas sering berubah-rubah. Ada hari, lokasi nahas menjadi tenang dan ia boleh bertukar menjadi medan perang,’’ katanya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pakar-forensik-belanda-kembali-ke-lokasi-nahas-mh17-1.19517#sthash.SP9sc2qJ.dpuf