Monday, May 28, 2012

KALAU DAH TARBIAHKAN RAKYAT K-POP YG SEKSI MEKSI NI...


KALAU DAH TARBIAHKAN RAKYAT K-POP YG SEKSI MEKSI NI....JANGANKAN JUTAAN... LEBIH DARI TUPUN BOLEH...PATUTLAH ULAMAK AMNO TAK KELUARKAN FATWA...TUMPANG SEMANGKOK KOT? :D

Hudud .....kefahaman pada masyarakat

Hudud .....kefahaman pada masyarakat

Munajat Perdana 1 Jun ini di Stadium Darul Aman


Munajat Perdana 1 Jun ini di Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah Tanpa umpan 500 artis..tanpa tarian artis2 seluar pendek dari Korea.. Tanpa T'shirt percuma..tanpa pengangkutan percuma..tanpa duit poket! 100 000 ahli dijangka memenuhi Stadium Darul Aman..Rakyat seluruh Malaysia tak kira agama dan bangsa dijangka hadir untuk menghayati PENGISIAN ROHANI yang betul anjuran PARTI ISLAM SEMALAYSIA! Munajat Perdana akan dipimpin sendiri oleh Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz..dengan izin Allah

Tu Pun Hang Pa Tak Boleh Fikir lagi.


Tu Pun Hang Pa Tak Boleh Fikir lagi...Tengok Cara Sambutan Hari Belia Dibawah UMNO/BN dengan Cara Sambutan Hari Belia Dibawah Negeri Pakatan Rakyat !! Hidup Anak Muda !! Hidup Belia !! Hidup Mahasiswa !! Bungkus Umno/Bn..

Di mana Ulama Umno dan Majlis Fatwa ketika belia dirosakkan dengan pelbagai program yang tidak mendidik jiwa ke arah redha Allah SWT?

Di mana Ulama Umno dan Majlis Fatwa ketika belia dirosakkan dengan pelbagai program yang tidak mendidik jiwa ke arah redha Allah SWT?

Bukti Tok Pa pengkhianat kepada rakyat Kelantan!


Bukti Tok Pa pengkhianat kepada rakyat Kelantan!

Sudah mengaku pernah menyekat sekatan ekonomi terhadap Negeri Kelantan, kini berada barisa paling hadapan apabila Kerajaan Negeri Kelantan ingin melaksanakan Projek lebuhraya tanpa TOL. Sejak RMK ke 5 lagi projek Lebuhraya untuk rakyat ini dirancang namun tidak berjaya kerana Kerajaan Malaysia adalah kerajaan yang zalim.

Sudahlah mempunyai Kerajaan yang zalim, ada juga rakyat Kelantan yang sanggup menjadi lembu dicucuk hidung yang menyekat dan menyindir projek ini. Sedang ini projek untuk rakyat, untuk kesenangan rakyat. Tok Pa yang menyindir bahawa projek ini hanya gimik politik. Inilah pengkhianat kepada rakyat Kelantan yang tidak mahu melihat rakyat Kelantan selesa.

Sedang anak-anak syarikat Kelantan menyumbang wang wakaf namun Tok Pa sudahlah tidak memberi apa-apan pun sumbangan bahkan menyindir pula. Inilah bukti bahawa Tok Pa hanya berkhidmat untuk Najib bukannya berkhidmat untuk rakyat.

Sebagai contoh Ladang Sungai Terah menyumbang RM1 juta dan diikuti banyak lagi anak-anak syarikat Kerajaan negeri bahkan

http://jeminghassan.blogspot.com/2012/05/bukti-tok-pa-pengkhianat-kepada-rakyat.html
see more

Inilah budaya UMNO yang hendak disebarkan kepada pemuda-pemuda di Himpunan Belia 2012, Putrajaya..


Inilah budaya UMNO yang hendak disebarkan kepada pemuda-pemuda di Himpunan Belia 2012, Putrajaya.....

Tunku Aziz: Saya dipaksa keluar DAP 'dengan lembut'

PETALING JAYA - Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim menegaskan beliau dipaksa keluar dari parti itu dengan cara 'paling lembut' ekoran kenyataannya berhubung Bersih 3.0 bulan lalu.

Menurutnya, kenyataan Setiausaha Agung, Lim Guan Eng baru-baru ini yang mengatakan beliau tidak akan dihukum parti hanyalah separuh benar.

Katanya, beliau dipaksa keluar kerana kenyataannya itu menyukarkan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR), dan menyebabkan namanya sebagai Senator tidak akan dilantik semula.

"Penasihat, Lim Kit Siang datang dua kali ke rumah saya, pada 27 dan 30 April, dengan cara yang paling 'lembut'. Pada tahap ini saya ingatkan Kit Siang bahawa saya tidak masuk Pas atau PKR.

"Saya sokong Bersih tapi saya tidak sokong tindakan mereka yang mahu melanggar undang-undang negara iaitu merempuh Dataran Merdeka," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Tunku Abdul Aziz juga mendakwa DAP memanipulasikan kenyataan dan pendirian beliau berhubung Bersih 3.0.

Katanya, beliau menyokong Bersih 3.0 untuk mendapatkan pilihan raya yang adil dan tujuan beliau menyertai DAP bukan untuk menyertai demonstrasi jalanan.

"Saya tidak menyokong cara mereka menggunakan demonstrasi jalanan bagi menuntut perkara tersebut," ulas beliau.

Katanya, demonstrasi jalanan tidak sepatutnya diadakan dalam memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil.

"Kalau mereka melanggar undang-undang, saya tidak akan memberi sokongan. Saya memberi sepenuh sokongan untuk kempen bagi mendapatkan pilihan raya yang bersih dan adil. Saya sokong 100 peratus," kata beliau.

Katanya beliau menyertai DAP selepas mendapat jemputan daripada Kit Siang dan tidak pernah mengharapkan sebarang balasan.

"Saya melihat yang perjuangan parti DAP memberi peluang kepada saya untuk memperjuangkan dan menghapuskan rasuah di kalangan pihak kerajaan dan pihak lain," katanya.

"Saya tidak berhasrat untuk menyertai mana-mana parti selepas ini," tegas beliau.

Katanya lagi, sebelum ini beliau sudah dua kali cuba untuk meletak jawatan tetapi apabila dipujuk dan memikirkan semangat setiakawan, beliau menarik kembali hasrat tersebut.

Tunku Aziz secara rasmi meletakkan jawatan sebagai Naib Pengerusi DAP pada 14 Mei lalu.

BR1M ke-2 makna BN gagal kawal kos hidup

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli
PETALING JAYA - Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa syor agar kerajaan menyediakan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) buat kali kedua menandakan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah gagal dalam mengawal kos sara hidup rakyat.

"Jika kali kedua BR1M ini diberikan, ia membayangkan kegagalan Perdana Menteri mengawal sara hidup rakyat.

"Pemberian BR1M kali pertama nyata tidak membantu kurangkan beban sara hidup rakyat seperti mana Najib uar-uarkan untuk meringankan beban sara hidup rakyat," kata beliau pada sidang media hari ini.

Semalam, Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek melahirkan pandangan agar BR1M diberi untuk kali kedua.

Malah BR1M, yang diperkenalkan menerusi Bajet 2012, perlu dilanjutkan buat kali kedua sesuai dengan keadaan ekonomi semasa, kata beberapa pemimpin Barisan Nasional (BN) yang lain.

Rafizi juga mendakwa BR1M yang diberikan oleh kerajaan pada awal tahun ini adalah satu proses untuk meraih undi daripada rakyat.

"Pemberian BR1M kali kedua berlaku kerana jangkaan tarikh pilihan raya pada awal tahun ini meleset dan ini adalah strategi Umno-BN untuk pancing undi.

"Saya juga tak fikir BR1M kali kedua ini mudah dilaksanakan kerana mereka telah berhutang dan perlu pergi ke Parlimen untuk peroleh bajet untuk tujuan tersebut," tambah Rafizi.

Hadi: Sebab Pas sertai Bersih 1, 2 dan 3

Hadi: Sebab Pas sertai Bersih 1, 2 dan 3
Bersih 3.0
MEMILIH pemimpin negara adalah amanah besar dalam Islam, yang disebut Ulil Amri. Al-Quran mengesahkan semua rasul menentang sekeras-kerasnya ajaran yang memartabatkan pemimpin kerajaan sehingga dianggap Maha Suci daripada segala kesalahan.

Di zaman keemasan umat Islam menjadi kuasa besar dunia, setiap Uli al-Amri yang dinamakan Khalifah diharamkan bersikap Maha Suci seperti Tuhan Yang Maha Esa (ALLAH S.W.T).

Rasulullah S.A.W bersabda: “Ketaatan terhadap pemimpin hanya dalam perkara yang baik“. Ucapan ini adalah mentafsirkan perintah ALLAH yang dihayati di masa baginda sendiri menjadi ketua negara dan wajib diikuti oleh umatnya.
Ucapan  Abu Bakar R.A apabila dipilih menjadi ketua negara selepas wafatnya Rasulullah S.A.W: “Wahai tuan-tuan! saya telah dipilih menjadi pemimpin kamu, padahal saya bukannya orang yang terbaik di kalangan kamu."
"Sekiranya saya dalam keadaan yang baik tolonglah saya, sekiranya saya dalam keadaan yang buruk perbetulkan saya. Benar adalah amanah, bohong adalah khianat..." Beginilah juga ucapan setiap pemimpin yang dilantik selepasnya.
Amalan sistem pemerintahan Islam yang dibukukan dan dicatit oleh para ulama Islam daripada semua mazhab menjadi kajian para orentalis.
Kitab-kitab seperti Muqaddimah Ibn Khaldun, Ahkam Sultaniyyah, Adab al-Wazir dan lain-lain  diterjemahkan ke dalam bahasa-bahasa Eropah mempengaruhi perkembangan Demokrasi Moden yang diamalkan oleh negara Barat.
Walaupun mereka menerima dengan fahaman sekularisme yang dianut, memisahkan politik daripada agama, namun pengaruh inilah yang mewujudkan sistem pilihan raya yang adil dengan memberi hak kepada rakyat menjadi hakim terhadap kerajaan dan para pemimpin kerajaan yang boleh dijatuhkan sekiranya berlaku kesilapan atau kelemahan dalam mentadbir negara, rakyat pula diberi hak dalam urusan pemerintahan secara beradab.

Sistem yang adil ini menggantikan revolusi rakyat secara berdarah yang banyak berlaku seperti di England, Perancis dan lain-lain. Akhirnya terciptalah demokrasi moden dengan mewujudkan pilihan raya yang adil.

Bagi mewujudkan penghakiman yang adil oleh rakyat melalui pilihan raya, maka rakyat diberi kefahaman yang benar berkenaan pilihan raya.

Mereka benar-benar memahami hak mereka dengan larangan tegas secara undang-undang terhadap ugutan, sogokan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Pihak media diletakkan sebagai saksi yang melaporkan semua pihak kepada rakyat yang menjadi hakim, sama ada pihak kerajaan yang dituduh atau pihak pembangkang yang menuduh.

Pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) adalah badan yang bebas bagi mengendalikan urusan pilihan raya mengikut sistem pemisahan kuasa di antara badan kehakiman, perundangan dan pentadbiran yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W ketika menegakkan negara contoh di Madinah.

Sistem ini diterima oleh semua parti Islam di seluruh dunia termasuk Pas, yang ditubuhkan daripada gerakan tajdid dan islah kerana demokrasi moden menjadi medan politik paling sesuai dengan Islam yang mengutamakan secara damai.

Keseluruhan negara Barat dan termasuk negara komunis sekarang telah berubah, menerima sistem demokrasi pilihan raya yang adil, sehingga tidak ada parti dan pemimpin kerajaan boleh mendabik dada bahawa mereka Maha Suci daripada segala sifat kekurangan dan tidak ada kesilapan langsung.

Sistem demokrasi moden ini menjadikan parti kerajaan dan pemimpinnya sentiasa berwaspada dan sedia ditolak dan dihukum oleh rakyat, maka berlakulah perlumbaan yang sihat bagi melakukan yang baik dan menolak yang munkar, menjadikan riadah yang menjadikan hak rakyat dan kerajaan sentiasa sihat kerana silih berganti apabila berlaku setiap kelemahan dan para pemimpin sangat berhati-hati menunaikan amanah.

Di Amerika pernah dibatalkan kemenangan seorang presiden dalam peristiwa yang terkenal dengan nama skandal Water Gate. Di England  pula menjatuhkan kerajaan kerana skandal salah seorang menteri kabinetnya dengan pelacur yang berkait dengan perisikan negara asing.

Di India membatalkan kemenangan seorang perdana menteri kerana menyalahgunakan jentera kerajaan dan banyak lagi. Di zaman kini banyak negara yang dibelenggu dengah sistem dictatorship terpaksa berubah kepada sistem demokrasi pilihan raya yang adil.

Negara kita Malaysia yang tercinta ini mengalami sistem demokrasi menuju ke arah yang lebih buruk dan memalukan. SPR yang tidak bermaya untuk melakukan reformasi demokrasi yang sebenar kerana tidak diberi kuasa yang sebenar mengikut takrif demokrasi dan tidak berlaku pemisahan kuasa yang sebenar.

Kedudukannya berada di bawah siapa parti yang memerintah mengikut arahan secara nyata dan sulit bagi mengekalkan sistem satu parti seperti negara komunis, secara agenda yang diatur begitu rupa.
Media arus perdana sebelah pihak yang menutup minda rakyat mengetahui segala kelemahan kerajaan, seolah-olah menjadikan kerajaan itu Maha Suci sepanjang hayat seolah-olah tidak ada ajal dan tidak ada hari kiamat.

Daftar pengundi yang tidak masuk akal seperti jumlah isi rumah laksana sebuah kampung dan penduduk kampung yang ramai laksana satu daerah kerana terlalu gelojoh mangambil pengundi bagi menjamin kemenangan parti yang sedang memerintah walaupun sudah banyak senarai penyelewengan sehingga dilupai yang telah berlaku sebelumnya tanpa tindakan yag adil.

Politik wang yang membarah ke dalam parti kerajaan dan masuk pula ke dalam rakyat, ke lapangan pilihan raya umum.

Semua yang berlaku adalah kemungkaran yang mencalarkan imej Islam yang menjadi agama negara mengikut perlembagaan dan banyak kemunkaran yang wajib dicegah dan kezaliman yang wajib disanggah.

Pas wajib menyampaikan risalah Islam kepada seluruh manusia dengan memberi kefahaman yang betul kepada penganut Islam dan memperkenalkan Islam kepada bukan Islam, bagi mengajak kepada makruf dan mencegah kemunkaran kerana Rasulullah S.A.W mewajibkan kepada setiap orang Islam menyampaikan mesej sebenar, menyatakan yang benar dan mencegah kemunkaran mengikut kemampuan masing-masing dengan tangan, lidah dan perasaan benci dalam hati.

Demonstrasi aman yang menjadi salah satu daripada amalan demokrasi moden adalah salah satu cara menunjukkan kebencian dalam hati.

Rasulullah S.A.W mengizinkan para sahabatnya keluar beramai-ramai daripada persembunyian mereka di Makkah selepas Islamnya Hamzah dan Umar R.A bagi menunjukkan sikap mereka terhadap pamimpin Makkah yang zalim secara terbuka dan aman tanpa senjata.

Ketika berada di Madinah dan telah wujud negara yang berkuasa, tiba-tiba Rasulullah S.A.W bersabda kepada para sahabatnya, menyebut  peristiwa lama berlaku sebelum dilantik manjadi Rasul:
"Aku pernah dibawa oleh bapa-bapa saudaraku ke rumah Abdullah bin Judaan bagi mengadakan Halaf Fudul (persefahaman dan kerjasama) bagi membela mereka yang dizalimi dan menentang mereka yang zalim secara bersama. Sekiranya perkara ini dibawa kepadaku sekarang nescaya aku menyertainya."
Rasulullah menerima secara positif segala sifat yang baik secara fitrah yang ada dalam diri manusia termasuk bukan Islam, sehingga menghargai keluarga Hatim al-Toei seorang pemimpin kabilah yang suka menolong dan meraikan tamu di zaman jahiliyyah dan banyak lagi contoh yang lain.
Bersih adalah gabungan kerjasama NGO berbagai agama dan parti-parti politik pelbagai ideologi yang menganjurkan demonstrasi aman bagi membantah pilihan raya yang mengotorkan amalan demokrasi di Malaysia, ramai kalangan mereka tidak terlibat secara langsung dalam pilihan raya, tetapi sifat fitrah manusia yang bencikan zalim, tipu dan lain-lain.

Pas berpendapat bahawa BN telah banyak menyeleweng daripada konsep demokrasi yang adil. Umno sendiri telah lama merosakkan imej Islam. Ajaran Islam meletakkan politik adalah amanah  besar yang diamalkan para Rasul seluruhnya, tiba-tiba dikotori dengan banyak perkara yang memalukan seperti menyalahgunakan kuasa secara penipuan dan zalim bukannya bertahan dengan akhlak yang mulia.

Amanah politik dijadikan peluang mengumpul harta dan menaikkan pangkat, bukannya amanah yang wajib ditunaikan. Harta dan kuasa dijadikan senjata mengugut rakyat, laksana dajjal yang zahir di akhir zaman, menawarkan kesenangan untuk pengikutnya sahaja, sesiapa yang tidak mengikutnya menerima padah.

Akhirnya Pas wajib mencegah kemungkaran besar yang sedang berlaku ini, hujah lebih kuat lagi apabila membaca amanat Rasulullah S.A.W:
“Sama ada kamu menyuruh kepada yang baik dan mencegah kemungkaran atau berdiam diri, nescaya orang-orang yang jahat memerintah kamu, lalu orang-orang yang baik berdoa, tiba-tiba doanya tidak diperkenankan oleh ALLAH“. Sabdanya lagi: ” Menyatakan yang benar kepada kerajaan yang zalim adalah jihad paling afdal “.

Pas tidak membenarkan para ulamanya menjadi syaitan bisu yang berdiam diri terhadap kebenaran di hadapan mata yang wajib ditegakkan dan kemunkaran nyata yang wajib ditegah, Pas tidak mengizinkan para ulamanya menjadi burung kakak tua yang bercakap hanya mengikut apa yang diajar oleh tuannya sahaja dan tidak mampu menilai sendiri.

Adapun alasan berlakunya kekacauan selepas itu, adalah disebabkan salah laku kerajaan terhadap perhimpunan aman seperti melarang berhimpun di padang Dataran Merdeka yang menjadi tempat berhimpun dan provokasi pihak yang diadakan sendiri atau diizin oleh kerajaan sendiri.

Sikap tidak adil melantik kumpulan penyiasat yang ditunjukkan oleh satu pihak kerajaan sahaja adalah cara yang tidak bermoral untuk menegakkan keadilan yang sebenar.

Lebih tidak adil lagi apabila adanya tangkapan selepas bersurai dan menyeksa mereka yang ditangkap, dimaki hamun dan sebagainya.

Ini bukan cara yang bijak untuk mempertahankan kerajaan, bahkan cara menggali lubang sendiri untuk jatuh dengan cara memalukan. Bukan sahaja menjadi sunnah alam dan nas al-Quran dan hadith, serta doa mereka yang dizalimi pasti diperkenan ALLAH walaupun daripada seorang yang bukan Islam.

Akhirnya, kalau bangsa Melayu masih bersama Umno yang tidak menegakkan Islam yang sebenar, berlakulah amaran Allah:
وَإِنْ تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْمًا غَيْرَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُونُوا أَمْثَالَكُمْ ( 38
Maksudnya: Sekiranya kamu berpaling (tidak mahu menegakkan agama kamu) nescaya Allah menukarkan kaum lain, kemudian mereka tidaklah seperti kamu. (Surah Muhammad: 38).

* Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden Pas

Hasan Ali: 4 negeri sasaran murtad

Hasan Ali: 4 negeri sasaran murtad
Dr Hassan Ali (empat, kiri) bersama pemimpin NGO dan pemimpin negeri pada program Himpun di MITC, Ayer Keroh, hari ini.
AYER KEROH - Empat negeri sudah dikenal pasti sebagai lokasi tumpuan gerakan memurtadkan umat Islam, kata Presiden Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hassan Mohamad Ali.

Selain Selangor, turut terancam adalah Pulau Pinang, Perak dan Melaka apabila terdapat gerakan menyebarkan agama Kristian dengan menumpukan kepada umat Islam.

Menurutnya, maklumat itu diperolehi pihaknya berdasarkan pengakuan mereka yang terjebak dalam gejala murtad sebelum sedar dan kembali ke pangkal jalan.

“Satu daripada gerakan itu diterajui sendiri oleh orang yang membuat pengakuan. Setiap kumpulan dikatakan menarik 300 hingga 400 orang Melayu untuk dikristiankan.

“Dalam pengakuan itu, sekiranya seorang Melayu masuk Kristian, cuma hati dan akidah sahaja yang diKristiankan, namun pakaian, adat, cara makan, bahasa dan kahwain masih ikut cara Melayu," katanya.

Berikutan itu, katanya, Jati tidak akan berputus asa untuk bergabung tenaga bersama badan bukan kerajaan lain (NGO) lain dalam usaha memperjuangkan soal akidah umat Islam di negara ini yang dianggap semakin kritikal.

Menurutnya, kebangkitan Jati yang tiada kaitan dengan politik itu timbul selepas beliau merasakan perjuangan tersebut gagal dibawa Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini.

“Kita sudah berada dalam suasana yang hampir putus dan sangat kritikal.

"Bagaimana saya boleh diam, bila saya dengan setiap kumpulan sudah ada 300 hingga 400 orang Melayu yang masuk Kristian. Adakah saya sekadar senyap sahaja?” katanya ketika berucap di hadapan lebih 1,000 hadirin di program Himpunan Sejuta Umat (Himpun) yang diadakan di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini, hari ini.

Tiga penceramah lain turut berkongsi pandangan mengenai isu sama, Pengerusi Persatuan NGO Islam Pulau Pinang, Mohamad Hafiz Nordin; Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Kapten Dr Shamsudin Moner dan Speaker Dewan Undangan Negeri (Dun) Melaka, Datuk Othman Mohamad yang juga Ketua Panel 1 Persatuan Penulis Negeri Melaka.

DAP: PRU13 bakal muncul pilihan raya paling ganas

DAP: PRU13 bakal muncul pilihan raya paling ganas
Lim Guan Eng
SHAH ALAM - DAP, komponen Pakatan Rakyat (PR), mendakwa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bakal muncul sebagai pilihan raya paling ganas dalam sejarah akibat keadaan terdesak Barisan Nasional (BN) untuk kekal kuasa tanpa mengira apa kaedah untuk memperoleh undi dan sokongan rakyat.

Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, sejak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan ungkapan "dahsyat iaitu kalau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa", menunjukkan Umno makin menggunakan bahasa kebencian dan keganasan dalam arena politik.

"Seruan Najib pada hari itu membuktikan bahawa bahasa keganasan bukan sekadar terhad kepada kata-kata tetapi sudah pun menjadi tindak-tanduk samseng yang ganas dan tidak berakal," kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sehubungan itu kata beliau, DAP mahu mengingatkan agar BN mengambil iktibar daripada taktik-taktik keganasan bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak terhadap rakyatnya yang akhirnya telah gagal dan ditolak.

"Rakyat sudah tidak takut dengan taktik-taktik penindasan kerana mereka mahukan kebebasan," katanya lagi.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, walaupun keganasan penyokong-penyokong Umno terhadap para pemimpin dan penyokong PR sudah dibuktikan dengan gambar dan rakaman video, mereka yang bertanggungjawab masih belum didakwa di mahkamah.

"Malah penyokong-penyokong Umno yang dirakam memukul dan mencederakan wartawan dan jurugambar di Pulau Pinang dalam dua insiden pada Julai lepas dan 26 Februari lalu juga tidak didakwa," katanya dengan merujuk kepada insiden ketika ceramah perdana PKR di Lembah Pantai, Khamis lalu.

Selain itu, Guan Eng juga pihaknya mengecam keganasan bersiri dalam tempoh beberapa minggu lalu ketika acara-acara Pakatan Rakyat, yang membabitkan pemimpin-pemimpin PR di Felda Lepar Hilir, Pahang; Sembrong Johor, Padang Kota Lama, Pulau Pinang; Merlimau, Melaka; Pekan Bangi, Kuala Kangsar dan di Pengerang, Johor.

Katanya, kegagalan polis dan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan ke atas samseng-samseng di kalangan penyokong BN hanya akan menggalakkan lebih keganasan terhadap pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong PR.

"Ini membuktikan bahawa kerajaan BN tidak berminat dengan pilihan raya yang bersih, bebas dan adil tetapi ingin menyemai ketakutan dan sanggup mempertikaikan demokrasi.

"DAP menyatakan kebimbangan untuk keselamatan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang menjadi sasaran utama ahli-ahli Umno.

"Adakah pemimpin-pemimpin PR, termasuk Ketua Menteri dan wakil-wakil rakyat, perlu dicederakan sebelum apa-apa tindakan diambil untuk melindungi mereka bagi memastikan kempen politik yang bebas daripada keganasan?" katanya lagi.

Cinta tak kenal usia

BAHAGIA...pasangan pengantin bersama ahli keluarga masing-masing.
BAHAGIA...pasangan pengantin bersama ahli keluarga masing-masing.
BATU PAHAT: “Kami menggunakan panggilan ‘abang’ dan ‘sayang’ dan kehadirannya dalam hidup saya membuka buku baru dalam hidup ini.
“Saya berdoa perkahwinan ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan menemaninya hingga hujung nyawa,” kata Salmah Saimon, 53, yang melangsungkan perkahwinan dengan warga emas, Mohd Hassim Ahsan, 76, semalam.

Pasangan yang menjalin hubungan cinta selama lima bulan sebelum dinikahkan, sebelum ini hanya melepaskan rindu melalui telefon bimbit berikutan Mohd Hassim berada di Beroleh di sini, manakala Salmah bekerja di Kuala Lumpur.
Cinta jarak jauh itu mendapat restu keluarga sebelum melangsungkan perkahwinan di Kampung Lubuk, Jalan Batu Putih di sini, semalam.

Mohd Hassim berkata, dia beruntung apabila disatukan dengan Salmah menerusi majlis pernikahan dan persandingan yang dihadiri lebih 1,000 ahli keluarga.

“Ini adalah ketentuan Allah dan siapa sangka pada usia begini, jodoh saya masih ada dan dikurniakan pasangan yang cukup memahami.
“Sepanjang tempoh perkenalan mulai awal tahun ini, kami hanya berhubung menerusi telefon dan mengenali hati budi,” katanya ketika ditemui pada majlis perkahwinan mereka, semalam.

Katanya, dia mempunyai enam anak dan 16 cucu, manakala Salmah, tiga anak dan tiga cucu.
Mengimbau detik perkenalan mereka awal Januari lalu, Hassim yang juga pesara guru berkata, dia diperkenalkan dengan Salmah menerusi saudaranya.

“Hasil perbualan menerusi telefon, saya dapati Salmah penyayang dan memahami diri saya.

“Sebaik mengetahui kami serasi bersama, kami mengambil keputusan bertunang tiga bulan lalu. “Alhamdulillah, tiga bulan kemudian (hari ini) kami sah menjadi suami isteri dan lebih bermakna semua ahli keluarga bersetuju dengan keputusan kami,” katanya. Pada majlis berkenaan, pasangan pengantin warga emas yang lengkap persalinan serba ungu jelas tersipu malu apabila diusik ahli keluarga.

“Saya berdoa perkahwinan ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan menemaninya hingga hujung nyawa.

“Saya mengambil keputusan berhenti kerja dan menjadi suri rumah sepenuh masa bermula hari ini,” kata Salmah.

Harian Metro yang berkunjung ke kediaman keluarga perempuan mendapati, tetamu terutama keluarga dan jiran tidak melepaskan peluang menghadiri majlis pernikahan yang disambut penuh meriah itu.

Sasaran dua juta tercapaiKIRI: Ribuan belia menyaksikan konsert Clash Of The Bands di Putrajaya malam tadi.


PUTRAJAYA - Himpunan Jutaan Belia yang diadakan sempena sambutan Hari Belia Negara 2012 di sini menutup tirainya semalam dengan mencipta rekod tersendiri iaitu kehadiran dua juta belia sepanjang karnival lima hari itu.
Ini secara tidak langsung membuktikan usaha kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan untuk mendekati belia di negara ini berada pada landasan yang tepat.
Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, meskipun berpuas hati dengan pencapaian itu, beberapa perincian lain masih diperlukan sebagai persediaan untuk sambutan tahun depan termasuk dari aspek logistik serta penganjuran acara.
Menurut beliau, apa yang penting dan jelas ketara sepanjang perhimpunan mega belia itu ialah komitmen yang ditunjukkan oleh semua peserta yang terlibat dalam menjayakan aktiviti masing-masing.
"Saya kira matlamat dua juta belia sudah dapat dicapai, cuma kita akan dapatkan beberapa perincian lain dari segi acara mana yang perlu dikembangkan, acara yang kurang mendapat sambutan termasuk acara yang tidak perlu diteruskan pada masa akan datang.
"Saya turut melihat himpunan ini bersifat mesra peniaga. Ertinya kita akan lihat dari segi impak ekonomi kepada Putrajaya dan negara. Saya juga difahamkan ada peniaga peralatan sukan yang berjaya mencecah RM12,000 jualan sehari, jadi ini sesuatu yang baik dan memberi berita gembira kepada sesiapa yang akan terlibat pada himpunan pada tahun depan," katanya.

Helah kutip hasil balakAHMAD BASHAH menunjukkan gambar kawasan tadahan hujan yang tercemar akibat kerja-kerja pembalakan di kawasan hutan Baling di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Pembukaan ladang rakyat hanya alasan kerajaan Pas Kedah untuk mengeluarkan kayu balak dari kawasan hutan di Baling, dakwa Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah.
Beliau mendakwa, kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak semakin rakus mengejar hasil balak tanpa memikirkan kepentingan memulihara kawasan tadahan air untuk kepentingan rakyat.
"Penerokaan kawasan tadahan air yang dipulihara sejak zaman pemerintahan Barisan Nasional (BN) telah tercemar teruk sehingga penduduk Baling mengeluh.
"Mana lebih penting, pembukaan ladang rakyat atau sumber air," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Kenangan indah tidak dilupaLIMA pasangan pengantin merakam gambar kenangan dalam tren LRT di Salak Selatan, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Lima anggota polis merakamkan memori paling indah dalam hidup apabila mereka dan pasangan masing- masing diarak dengan paluan kompang dari Bandar Tasik Permaisuri di sini sebelum menaiki Transit Aliran Ringan (LRT) secara serentak semalam.
Kesemua mereka yang merupakan anggota dari Balai Polis Salak Selatan di sini menaiki LRT tersebut dari stesen LRT Cheras ke stesen LRT Salak Selatan di sini.
Sejurus tiba di stesen LRT Salak Selatan, mereka dan pasangan masing-masing kemudian menunggang motosikal berkuasa tinggi untuk ke Balai Polis Salak Selatan bagi meneruskan majlis persandingan.
Majlis tersebut dianjurkan oleh Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) dengan kerjasama Balai Polis Salak Selatan.
Pasangan tersebut terdiri daripada Lans Koperal Bahtiyar Bacho, 29, dan isteri Mashitah Mansor, 26; Konstabel Muhamad Ridzuan Abd. Halim, 28, dan isteri, Maslinda Masturi, 26, serta Konstabel Ridzuan Anuar Zakaria, 28, dan isteri, Nur Shiffa Azemi, 28.