Friday, September 2, 2016

Himpunan Tangkap MO1: 9 Individu Disoal Siasat


Diterbitkan: Khamis, 1 September 2016 6:26 PM
 M. KUMAR Oleh: M. KUMAR
editor@mstar.com.my


Anis Syafiqah semasa berucap pada perhimpunan "Tangkap MO1" dekat Dataran Merdeka, pada Sabtu lalu. Foto Reuters

KUALA LUMPUR: Sembilan individu dipanggil pada Khamis bagi membantu siasatan polis berhubung perhimpunan "Tangkap MO1" baru-baru ini.

Mereka terdiri daripada enam pelajar, Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong; Ketua Pemuda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad dan aktivis pelajar, Anis Syafiqah Mohd Yusof, yang hadir ke ibu pejabat polis Dang Wangi bagi memberi keterangan pada kira-kira pukul 11 pagi.

Anis Syafiqah berkata, dia disoal siasat berhubung ucapan yang dibuatnya semasa perhimpunan itu.

Nik Nazmi berkata, mereka diberitahu terdapat tiga pertuduhan terhadap mereka di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 dan Akta Hasutan.

"Kita kesal dengan dakwaan ini kerana demonstrasi dilakukan secara aman," katanya sebelum keterangannya diambil.

Sesi soal siasat berlangsung selama kira-kira dua jam.

Peguam yang mewakili Nik Nazmi, Adi Zulkarnain Zulkafli berkata, anak guamnya disoal siasat di bawah Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman di atas kegagalan memberikan notis selama 10 hari sebelum mengadakan perhimpunan.

Peguam Melissa Sasidaran yang mewakili Anis Syafiqah dan para pelajar itu berkata, anak guamnya disoal siasat di bawah Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan kerana mendatangkan khianat awam dan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman.

"Polis berkata, pertuduhan tersebut mungkin memasukkan kesalahan di bawah Akta Hasutan dan Seksyen 124B Kanun Keseksaan berkaitan dengan menggugat demokrasi berparlimen," katanya.

Ditanya sama ada perhimpunan itu "dirampas" oleh ahli politik pembangkang, Anis Syafiqah menafikannya dan ahli politik terbabit hanya dibenarkan berucap di hadapan kompleks membeli-belah Sogo dan Masjid Jamek, manakala kumpulan pelajar berucap di lokasi utama perhimpunan di Dataran Merdeka.

Perhimpunan haram: 11 disoal polis, 20 lagi dipanggil

KHAMIS, 1 SEPTEMBER 2016 @ 9:58 PM

KUALA LUMPUR: Polis telah mengambil keterangan 11 peserta perhimpunan haram di beberapa lokasi di ibu negara, termasuk di sekitar Dataran Merdeka, Sabtu lalu, dan akan memanggil 20 orang lagi.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Zainol Samah, berkata 17 daripada 20 orang itu dikenal pasti manakala tiga lagi tidak diketahui identitinya.

"Kertas siasatan mengenai 11 orang yang sudah memberi keterangan sedang dikemas kini untuk diserahkan kepada pihak Timbalan Pendakwa Raya bagi siasatan selanjutnya," kata beliau ketika dihubungi hari ini.

Kira-kira 1,500 orang, kebanyakan pelajar, menyertai perhimpunan haram antikerajaan itu yang penganjurnya menyasarkan pembabitan 10,000 orang. - BERNAMA

PESERTA himpunan haram bergerak dari Masjid Negara ke Dataran Merdeka, Sabtu lalu. - Foto Hafiz Sohaimi  

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/188911