Monday, December 19, 2011

Shahrizat serah pada Najib

Shahrizat Abdul Jalil

JOHOR BAHRU – Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyerahkan sepenuhnya keputusan mengenai kedudukannya sama ada akan bertanding pada Pilihan raya umum ke-13 (PRU13) atau sebaliknya kepada Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Shahrizat yang juga Men­teri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, niatnya menyertai Umno ialah mahu memperjuangkan agama, bangsa dan negara, bukan semata-mata mengejar jawatan.

“Kena ingat, saya masuk jadi ahli Umno dan menjadi Ketua Wanita Umno Bahagian Kepong selama 30 tahun, di mana Umno bahagian Kepong ini bukan kawasan ahli atau pemimpinnya akan menjadi calon.

“Kalau untuk merebut menjadi calon atau jawatan menjadi niat utama saya, tentunya saya tidak di Kepong, saya sudah pindah di bahagian lain yang ada potensi, namun saya tidak pindah kerana niat saya ikhlas,” katanya pada pemberita selepas Majlis Pelancaran Buku Juita dan Projek Juita ku Sayang Ke-14, di sini, semalam.

Shahrizat turut mengingatkan ahli Umno agar tidak terlalu taksub untuk menjadi calon kerana ketaksuban merebut jawatan itu akan membawa padah buat individu tersebut.

“Saya tengok ketaasuban siapa hendak menjadi calon ini akan membawa padah kepadanya, kita mesti memberi tumpuan untuk kerja-kerja menghadapi pilihan raya.

“Saya selaku Ketua Wanita memberi tumpuan untuk menentukan jentera wanita mantap dan dalam tahap siap siaga kerana kita hendak berperang pada PRU13, untuk menentukan jadi calon atau tidak itu hak Presiden Umno,” katanya.

Mengulas mengenai desakan untuk beliau melepaskan jawatannya, Shahrizat enggan mengulas lanjut dan menyerahkan isu Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) itu kepada badan pengurusan tersebut untuk menjawab.

Shahrizat serah pada Najib - Nasional - Sinar Harian:

Siswa enggan mohon maaf

Siswa enggan mohon maaf

KUALA LUMPUR - Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) dan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) berpendirian tidak akan memohon maaf kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atas insiden menurunkan bendera wajah Perdana Menteri di Perkarangan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Sabtu lalu.

Pengerusi SMM, Abdul Syukri Abdul Razab berkata, pihaknya tidak nampak keperluan memohon maaf terhadap insiden tersebut walaupun didesak pelbagai pihak.

“Kami tidak akan meminta maaf. Kita tak perlu meminta maaf.

“Tindakan menurunkan bendera Datuk Seri Najib selama lima minit dan kemudian dinaikkan semula seharusnya dilihat sebagai mesej jelas mahasiswa bahawa perdana menteri perlu serius mendengar suara kami, suara rakyat” katanya.

Sebaliknya, beliau menegaskan kerajaan sepatutnya menumpukan tuntutan pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) 1971 yang dikemukakan kumpulan mahasiswa itu, berbanding isu menurunkan bendera wajah Perdana Menteri.

“Isu cuba digembar-gembur ini dianggap kecil dan tidak perlu diberi perhatian berlebihan.

“Perkara menjadi keutamaan adalah tuntutan mereka berbanding tindakan yang dilakukan ketika perhimpunan mahasiswa yang disertai lebih dari 300 orang,” katanya.

Katanya, tindakan menurunkan bendera tersebut juga sebagai satu gambaran tentang kita sudah hilang kepercayaan kepada kepimpinan negara yang dilihat gagal menangani isu-isu utama negara.

“Kita tidak mahu terlibat dalam retorik politik, sebaliknya kerajaan perlu melihat semula tuntutan yang kita perjuangkan sekarang,” katanya.

Abdul Syukri berkata, sekiranya tiada tindakan dilaksanakan, pihaknya akan terus mendesak perubahan sehingga melibatkan saluran demokrasi yang ada.

Katanya, kejadian penurunan bendera tersebut adalah tindakan spontan mahasiswa yang terlibat dalam perhimpunan.

Menurutnya, tiada tindakan agresif dilakukan mahasiswa dan hanya kurang dari lima minit bendera tersebut diturunkan sebelum kembali ke tempat asal semula selepas itu.

Ketika ditanya apakah tindakan mereka enggan memohon maaf bertentangan dengan pendirian sederhana diperlihatkan oleh Saifuddin yang sanggup menerima memorandum mereka kelmarin, Ahmad Syukri berkata, pihaknya tidak melihat ia akan menjejaskan imej timbalan menteri itu.

“Sebaliknya kami berharap Datuk Saifuddin akan lebih berani memperjuangkan keterbukaan dan kepentingan generasi muda,” katanya.

Siswa enggan mohon maaf - Nasional - Sinar Harian:

‘Sayalah yang perkenal Auku’

Tun Dr Mahathir Mohammed

SHAH ALAM – Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan jika hari ini penuntut universiti lebih dewasa dan bertanggungjawab, batalkan sahaja Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku).

Dr Mahathir mengakui beliaulah yang memperkenalkan Auku semasa menjadi Menteri Pelajaran.
Menurutnya, penuntut universiti tentu tidak suka dengar pendapatnya kerana penuntut Melayu amat marah mengenai Auku.
“Saya rela dimarahi sesiapa sahaja, tetapi saya tidak berniat buruk semasa memperkenalkan Auku.
“Bagi saya peningkatan kebolehan bangsa saya adalah lebih penting dan utama daripada apa kecaman terhadap diri saya,” katanya yang dipetik dari laman blognya, chedet.cc/blog pada 2008.
Menurutnya, pengorbanan dipohon daripada penuntut hanya sedikit. Masa menuntut tidak begitu lama, hanya tiga atau empat tahun.
“Setelah lulus, tumpukan sepenuh masa untuk kegiatan politik atau lain-lain jika menjadi minat utama kerana pada masa itu kita tidak habiskan wang orang lain. Kita habiskan duit dari titik peluh sendiri.
“Saya percaya orang yang bertanggungjawab dan tahu kenang budi seperti ini akan menjadi manusia dan pemimpin politik lebih baik,” katanya.
Beliau berkata, jika kita sanggup menghabiskan duit orang, kita hampakan harapan orang, sebaliknya kita tidak rela menggunakan duit dan masa kita sendiri untuk sesuatu yang kita gemar.
“Maka tidaklah kita dapat berkata yang kita begitu prihatin dan rasa bertanggungjawab terhadap masalah negara kita,” katanya.
Menurutnya, penuntut Melayu berminat de­ngan kegiatan politik dan suka melibatkan diri dengan demons­trasi jalanan serta aktiviti politik lain yang mengambil masa mereka di universiti.
“Tindakan sedemikian menyebabkan tumpuan mereka kepada penguasaan ilmu tentu kurang dan ianya merugikan mereka dan masya­rakat Melayu jika mereka gagal.
“Apakah kerana mereka tidak boleh berdemonstrasi dan lain-lain maka mereka menjadi kurang berpengetahuan dalam bidang politik. Tidak juga,” katanya.
Dr Mahathir menegaskan, mereka boleh adakan forum perbahasan dalaman antara universiti dan mendapatkan pakar yang tidak mempunyai kepentingan politik untuk memberi syarahan dan sesi soal jawab.
“Tanpa terlibat secara langsung dengan aktiviti berparti, mereka boleh menguasai dan memahami politik.
“Kegiatan seperti ini, tidak memisahkan mereka daripada menumpukan masa me­nguasai ilmu,” katanya.
Beliau berkata, harus di­ingat bahawa pembiayaan bagi setiap penuntut sama ada yang mendapat biasiswa atau tidak, datang daripada duit rak­yat. Duit itu disalurkan de­ngan rela hati kepada mereka kerana kepentingan penuntut dan ilmu yang dituntut mereka yang akan menjamin masa depan cerah bagi mereka.
“Jika dilihat selepas 15 tahun merdeka, bilangan kelulusan daripada universiti tidak ramai terutamanya Melayu.
“Jumlah jurutera, doktor perubatan, arkitek dan lain- lain ahli profesional adalah kecil dan ia amat menyedihkan,” katanya.
Menurutnya, setelah Da­sar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan, maka jumlah penuntut di tiga universiti tempatan sudah bertambah. Ttetapi kemasukan sahaja tidak dapat menambah jumlah Melayu berpelajaran tinggi jika ramai yang diterima masuk tidak lulus dan tidak berjaya memperoleh ijazah.
“Kita terpaksa menerima hakikat bahawa ramai pe­nuntut Melayu dan Bumi­putera lain hanya diterima masuk universiti memiliki kelulusan yang kurang baik daripada penuntut bukan Melayu,” katanya.
‘Sayalah yang perkenal Auku’ - Nasional - Sinar Harian:

Dua maut nahas motosikal di Pahang

19/12/2011 6:47pm


KUANTAN – Dua penunggang motosikal maut dalam dua kemalangan berasingan di Pahang semalam.

Dalam kejadian malam tadi, 0vintara a/l Omathiram, 22, dari Taman Raub Jaya 3, Raub, mati akibat cedera parah di kepala dan badan selepas motosikalnya terlibat dalam perlanggaran dengan sebuah kereta di Km356 Jalan Raub-Bentong.

Menurut Pegawai Turus Trafik Pahang Supt Mohd Rizal Abdullah dalam kejadian 8.45 malam itu mangsa dari arah Raub ke Bentong, dipercayai terbabas lalu memasuki laluan bertentangan.

"Akibatnya mangsa dirempuh kereta yang dipandu Zainudin Bakar, 53, yang sedang dalam perjalanan bersama keluarga pulang dari Kuala Lumpur menuju Kuala Lipis,” katanya.

Mohd Rizal berkata mangsa mati di tempat kejadian sementara pemandu kereta dan keluarganya tidak cedera.

Dalam kejadian lain, seorang warga emas, Yip Sup Yiew, 75, berasal dari Rawang, Selangor, mati selepas motosikalnya merempuh bahagian belakang sebuah jip di Km148 Lebuh Raya Pantai Timur pada 6.50 petang.

"Mangsa yang menunggang sendirian dari Kuantan dikatakan merempuh belakang jip terbabit yang mengalami kerosakan dan berhenti di lorong kecemasan. - BERNAMA

Kosmo! Online - Terkini:

Dokumen dari Bank Dunia yang membuktikan Tun Mahathir seorang PENIPU.KEADILAN merujuk kepada 3 dokumen rasmi Bank Dunia yang diedarkan kepada pihak media pada hari ini. Ketiga-tiga dokumen rasmi ini adalah bersabit dengan salah satu dari empat pinjaman dari Bank Dunia berjumlah US$704 juta yang diambil oleh Kerajaan Malaysia dalam tahun 1999.


KEADILAN mengemukakan ketiga-tiga dokumen ini sebagai bukti bahawa Tun Mahathir telah berbohong apabila beliau mengaku “menolak tawaran bantuan dari Bank Dunia (ketika itu) kerana jika Malaysia berbuat demikian, ia akan menjadi hamba kepada Bank Dunia”.

Ketiga-tiga dokumen rasmi Bank Dunia ini berhubung pinjaman US$60 juta ini secara jelas membuktikan perkara-perkara berikut:

PERTAMA: RUNDINGAN PINJAMAN BERLAKU SELEPAS DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM DIPENJARAKAN

Rujuk Kertas Maklumat Projek bernombor PID6999 yang bertarikh 23 Oktober 1998. Laporan ini disediakan sebagai laporan awal oleh Bank Dunia untuk menilai permohonan pinjaman sesebuah negara. Ia adalah dokumen pertama yang disediakan sebelum pun rundingan bermula.

Tarikh 23 Oktober 1998 membuktikan bahawa proses rundingan pinjaman tersebut bermula selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipecat dan dipenjarakan. Ia mustahil melibatkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim seperti yang selalu didakwa Tun Mahathir Mohamad dan UMNO.

Photobucket
Keseluruhan dokumen sila lihat di SINI

KEDUA: TUN MAHATHIR MOHAMAD MENGARAHKAN KERAJAAN MEMOHON PINJAMAN BANK DUNIA

Rujuk Laporan Penilaian Permohonan Pinjaman bernombor 18855-MA yang bertarikh 3 Mac 1999. Laporan ini disediakan untuk makluman pimpinan Bank Dunia dalam membuat keputusan sama ada mahu meluluskan permohonan pinjaman yang dibuat Kerajaan Malaysia.

Rujuk muka surat 29 (Lampiran 6) yang menunjukkan jadual kerja dan rundingan yang melibatkan Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia. Ia secara jelas menunjukkan bahawa agensi bertanggungjawab yang berunding dengan Bank Dunia untuk mendapatkan pinjaman ini adalah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri.

Permohonan pertama dibuat pada 26 Julai 1998. Laporan dan rundingan berikutnya (yang hanya bermula selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan) ditangani sepenuhnya oleh Unit Perancang Ekonomi, yang bertanggungjawab sepenuhnya kepada Perdana Menteri ketika itu, Tun Mahathir Mohamad.

Dokumen ini membuktikan bahawa permohonan untuk mendapatkan pinjaman dibuat oleh Tun Mahathir Mohamad melalui Unit Perancang Ekonomi.

Photobucket
Keseluruhan dokumen sila lihat di SINI

KETIGA: PERJANJIAN DITANDANGANI PADA 31 MAC 1999 DIBAWAH PERSETUJUAN TUN MAHATHIR MOHAMAD

Rujuk Perjanjian Pinjaman antara Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia bernombor 4452-MA yang bertarikh 31 Mac 1999.

Perjanjian ini ditandatangani dibawah arahan dan persetujuan Tun Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan.

Photobucket
Keseluruhan dokumen sila lihat di SINI

Jelas sekali bahawa Tun Mahathir Mohamad telah berbohong apabila beliau mengaku tidak mahu menerima bantuan kewangan dari institusi antarabangsa seperti Bank Dunia. Malah, pentadbiran beliau dibawah arahan dan seliaan beliau bertanggungjawab membuat permohonan mendapatkan bantuan kewangan Bank Dunia.

Oleh yang demikian, KEADILAN ingin menegaskan bahawa fitnah beliau terhadap Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam hal ini tidak lebih dari usaha beliau memadamkan rekod pentadbiran kewangan yang baik dibawah Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Malaysia berjaya mencapai lebihan belanjawan ketika beliau memegang portfolio Menteri Kewangan sehingga berjaya melangsaikan hutang dengan lebih awal dalam tahun-tahun 1993 hingga 1996, berbanding dengan defisit belanjawan yang berpanjangan sejak Tun Mahathir Mohamad mengambil alih jawatan itu dalam tahun 1998.

Beliau juga bertanggungjawab menubuhkan Kumpulan Wang Amanah Negara dan Kumpulan Wang Amanah Pencen, bertujuan menjaga kepentingan rakyat melalui dana amanah yang dikawal ketat dan bebas dari salahguna kerajaan. Malangnya, dana ini turut disalahgunakan dan menyimpang dari niat asal penubuhannya.

Tun Mahathir sewajarnya membersihkan imej beliau di mata rakyat dengan menjawab dua isu melibatkan keluarga beliau. Adalah lebih baik beliau menerangkan mengenai penglibatan beliau dalam urusan menyelamatkan perniagaan anak beliau, Mirzan Mahathir yang melibatkan wang rakyat berjumlah RM2 billion dalam tahun 1998 daripada cuba menegakkan benang basah bahawa beliau menolak bantuan kewangan Bank Dunia.

Apatah lagi apabila Mirzan Mahathir mempunyai dana yang cukup besar kebelakangan ini untuk membeli konglomerat arak terbesar di Filipina iaitu San Miguel yang dilaporkan berharga sekitar RM2.9 bilion.MOHD RAFIZI RAMLI, PENGARAH STRATEGI
YB NIK NAZMI NIK AHMAD, PENGARAH KOMUNIKASI
WONG CHEN, PENGERUSI BIRO PERDAGANGAN KEADILAN


19 DISEMBER 2011Anak Sungai Derhaka: Dokumen dari Bank Dunia yang membuktikan Tun Mahathir seorang PENIPU.:

'via Blog this'

Agenda cemarkan imej Islam

NILAI: “Saya percaya tindakan bekas pelajar perubatan tajaan Petronas itu memakai baju Melayu lengkap dengan samping dan tengkolok ada kaitan dengan pihak tertentu yang sengaja mahu mencemarkan nama baik bangsa Melayu dan agama Islam di negara ini,” kata Pengerusi Majlis Tertinggi Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia, Tan Sri Omardin Mauju, mengulas mengenai penyebaran gambar seorang lelaki Melayu yang berkahwin dengan pasangan sejenis di Dublin, Ireland yang disiarkan dalam sebuah laman web gay.
Menurutnya, tindakan lelaki itu dipercayai didalangi pihak tertentu yang mungkin mempunyai agenda untuk memburukkan imej Melayu dan agama Islam.

“Perkahwinannya dengan pasangan sejenis adalah isu, namun timbul persoalan mengapa dia memakai pakaian itu sedangkan perbuatannya jelas menunjukkan dia tiada jati diri Melayu dan Islam.
“Jika hendak mengikut cara hidup orang Barat, pakailah pakaian mereka, mengapa perlu berpakaian tradisional kebanggaan budaya orang Melayu yang sering dikaitkan dengan Islam itu,” katanya selepas merasmikan Kejuaraan Silambam Dunia 2011 di Stadium Tertutup Nilai di sini, semalam.

Omardin berkata, beliau percaya lelaki berusia 28 tahun itu dipengaruhi pihak tertentu yang memintanya memakai pakaian itu demi agenda untuk memburukkan imej Melayu dan agama Islam.

“Mereka tahu orang Melayu Islam sangat sensitif dengan perkara ini dan memburukkan lagi keadaan mereka pakaikan dia dengan pakaian kebanggaan kita,” katanya. sambil mendakwa ia mungkin ada kaitan dengan gerakan memperjuangkan kebebasan seksualiti.
Isu perkahwinan lelaki itu yang sebelum ini dilaporkan hilang di Ireland oleh ibu bapanya, heboh diperkatakan di laman sosial dan blog selepas gambar perkahwinannya disiarkan dalam sebuah laman web gay.

Dalam pada itu, Omardin yang juga Pengasas dan Penasihat Seumur Hidup Majlis Seni Pertahanan Diri Malaysia, turut menganugerahkan gelaran mahaguru kepada seorang guru Silambam, M Muniandy, yang sudah lama terbabit dalam mengembangkan seni mempertahankan diri berkenaan.
myMetro | Agenda cemarkan imej Islam:

'Untuk apa bersumpah'

Oleh MALINDA ABDUL MALIK

PULAU PINANG 18 Dis. - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim cuba mencari alasan untuk tidak menyahut cabaran Tun Dr. Mahathir Mohamad supaya bersumpah bagi membuktikan dakwaannya bekas Perdana Menteri itu pernah menulis surat kepada Bank Dunia bagi meminta bantuan semasa krisis kewangan pada 1999.

Menurutnya, perbuatan tersebut tidak perlu dilakukan kerana dakwaan yang dibuatnya adalah berdasarkan fakta dan laporan tahunan yang dikeluarkan oleh Bank Dunia sendiri.

"Untuk apa bersumpah? Ini soal rasuah, soal jenayah. Jawapannya bukan dengan bersumpah.

"Kita tahu hukum mufti. Ini bukan soal sumpah, soalnya bagi keterangan," katanya ketika ditemui pemberita di Konvensyen Pembangunan Ummah Pulau Pinang, di sini hari ini.

Semalam, Dr. Mahathir mencabar Ketua Pembangkang itu bersumpah dengan memegang al-Quran bagi membuktikan bekas Perdana Menteri tersebut pernah menulis surat kepada Bank Dunia untuk meminta bantuan semasa krisis kewangan pada 1999 seperti yang didakwa.

Dr. Mahathir berkata, beliau tidak pernah berbuat demikian sebaliknya menolak permintaan daripada Bank Dunia yang datang untuk menawarkan bantuan.

Anwar memberitahu, permintaan supaya surat yang dimaksudkan itu ditunjukkan pula, dianggapnya sebagai satu perangkap.

"Bukti ada, fakta pun ada. Nak cari surat yang dihantar oleh kerajaan, ini hanya helah saja. Mana saya ada simpan fail atau surat itu.

"Kalau saya bawa keluar nanti kena dakwa atas Akta Rahsia Rasmi (OSA) pula. Nanti Tun Dr. Mahathir dakwa saya pula," ujarnya.

Utusan Malaysia Online - Politik:

DBKL arah kontraktor punca banjir henti kerjaPELAJAR yang menerima sumbangan persediaan ke sekolah anjuran YPC dan Pergerakan Pemuda UMNO Cheras dengan kerjasama Pasaraya Giant bergambar bersama Ahmad Fuad Ismail (berbaju kuning) dan Syed Ali Alhabshee (baju gelap) di Cheras, Kuala Lumpur kelmarin.


KUALA LUMPUR 18 Dis. - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan notis arahan menghentikan kerja kepada kontraktor yang dikenal pasti menyebabkan berlaku banjir kilat di Jalan Brunei dan Jalan Brunei Utara, dekat Pudu di sini baru-baru ini.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Ahmad Fuad Ismail berkata, kejadian di kawasan berkenaan disebabkan tindakan kontraktor terlibat menutup longkang berhampiran tapak projek mereka bagi kerja-kerja pembangunan.

Tindakan itu, katanya telah membuatkan air melimpah akibat taburan hujan yang meningkat mendadak pada pada hari kejadian.

Beliau menjelaskan, kawasan berkenaan bukanlah antara sepuluh lokasi yang tersenarai sebagai kawasan yang berisiko tinggi dilanda banjir di sekitar ibu kota seperti Kampung Kasipillay, off Jalan Ipoh; kawasan Segambut Dalam/Segambut Tengah/Segambut Bahagia; Jalan Tun Razak/Jalan Gurney/Jalan Gurney Kiri dan Setapak - Jalan Air Panas/Jalan Air Madu serta Kampung Cheras Baru.

"DBKL mengakui masih ada beberapa kelemahan berhubung isu ini, namun kami sentiasa berusaha mencari jalan penyelesaian terbaik dari semasa ke semasa melibatkan tindakan jangka pendek dan jangka panjang.

"Ini termasuk memastikan tugas-tugas mengurus, menyelaras dan memberi bantuan dapat dilaksanakan dengan cepat," katanya pada sidang media selepas menyampaikan sumbangan persediaan ke sekolah 2012 anjuran Yayasan Pendidikan Cheras (YPC) dan Pergerakan Pemuda UMNO Cheras dengan kerjasama Pasaraya Giant di sini semalam.

Turut hadir, Pengerusi YPC, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

Pada majlis itu sebanyak 700 pelajar dari keluarga kurang berkemampuan di kawasan Parlimen Cheras menerima sumbangan berupa beg sekolah, kasut dan stokin.

Ahmad Fuad berkata, kejadian banjir di ibu kota kebanyakannya berpunca daripada sistem perparitan tersumbat oleh sampah sarap atau kelodak dan DBKL akan memastikan kerja-kerja pembersihan perangkap sampah akan dipertingkatkan daripada lima kali seminggu kepada setiap hari.

Sebelum ini, beliau menjelaskan dua pelan akan dilaksanakan pada tahun depan yang dijangka dapat mengatasi masalah banjir di kawasan sekitar Jalan Tun Razak.

Pelan pertama ialah membina satu lencongan untuk mengalirkan air dari Sungai Bunus ke Tasik Titiwangsa sebelum disalurkan ke Sungai Gombak, manakala pelan kedua ialah menaik taraf dua kolam takungan di Air Panas dan Setapak Jaya bernilai RM20 juta dalam masa terdekat ini.

Kejadian banjir kilat di Jalan Brunei dan Jalan Brunei Utara berlaku hanya sehari selepas kejadian banjir kilat yang teruk melanda Jalan Tun Razak, di hadapan Perpustakaan Negara, pada Selasa lepas sehingga menyebabkan beribu-ribu kenderaan terperangkap.

Utusan Malaysia Online - Kota:

Irfan Mukhriz miliki daya ingatan luar biasaIRFAN Mukhriz Abdul Malek mengangkat ibu jari selepas menyiapkan lukisan Angry Bird yang dilukisnya semasa ditemui di rumah neneknya di Taman Rumah Murah Baling, Baling, Kedah, semalam.


BALING 18 Dis. - Kanak-kanak berusia lima tahun, Irfan Mukhriz yang mempunyai keistimewaan tersendiri terutama dari segi daya ingatan luar biasa kini menjadi ikon kepada kepada rakan sebayanya di daerah ini.

Keistimewaan itu ialah dia mampu melukis dengan baik mengikut imaginasi sendiri, mengingati sesuatu dengan cepat dan boleh menghafal ayat al-Quran dengan mudah dan lancar serta cepat.

Dia yang amat meminati Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, mempunyai kelebihan berkenaan sejak usia tiga tahun lagi apabila dapat mengenali semua model kereta dan nama bekas pemimpin negara dengan hanya melalui gambar.

Anak kedua daripada dua beradik itu berkata, setiap kali melihat wajah tokoh itu melalui akhbar atau kaca televisyen dia berkeinginan untuk menemui pemimpin tersebut dari dekat.

Ketika ditemui di rumah neneknya, Che Bashah Ahmad, 57, di Taman Rumah Murah dekat sini hari ini, Irfan Mukhriz yang pemalu menunjukkan kebolehannya melukis gambar kartun terkini Angry Bird.

Menurut ibunya, Norwahida Ahmad, 32, Irfan Mukhriz mampu mengingati nombor plat kereta sesiapa sahaja yang dikenalinya termasuk kenderaan milik rakan bapanya.

"Irfan bukan sahaja mahir melukis malah dapat mengingati sesuatu dengan cepat dan mudah," katanya.

Pada pertemuan itu, Irfan Mukhriz turut membaca surah al-Fatihah dan al-Baqarah dari ayat pertama hingga ayat lima dengan baik dan lancar.

Norwahida yang merupakan seorang ahli perniagaan berkata, anaknya yang belajar di Smart Reader Kids Wangsa Maju Kuala Lumpur itu akan pulang ke rumah nenek dan datuknya di sini setiap kali cuti sekolah.

Utusan Malaysia pada 26 September 2009 pernah menyiarkan kebolehan Irfan Mukhriz yang mampu mengingati nama pemimpin negara dan nama model kereta.

Norwahida berkata, selain minat melukis, anaknya itu juga suka bermain kereta kawalan jauh dan membaca buku.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

MERCY tubuh pusat perwakilan di Indonesia

Daripada FAZRINA AYU RADUIAN


Siti Khadijah Sahril bersama bayinya, Rizke Wira Tama dari Pantai Cermin Serdang Bedagai menyertai Program KIBBLA di Medan, semalam. - BERNAMA


MEDAN 18 Dis. - Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (Mercy) akan menubuhkan pusat perwakilan pertama di Jakarta, Indonesia, pertengahan tahun depan dalam usaha meneruskan misi bantuan di negara itu.

Presidennya, Datuk Dr. Ahmad Faizal Mohd. Perdaus berkata, ini sejajar dengan hasrat Mercy untuk memberikan bantuan secara berstruktur dan komprehensif setelah 10 tahun menyalurkan bantuan di Indonesia.

Katanya, ia juga bertujuan meneruskan hubungan baik antara dua negara serumpun itu.

"Mercy sedang mengadakan perbincangan dengan kerajaan Indonesia untuk membuka cawangan operasi dan menempatkan perwakilan di Jakarta untuk menyelia dan memantau kerja kebajikan yang banyak dijalankan di Sumatera," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) Program Kesihatan Ibu, Bayi Baru Lahir dan Anak (KIBBLA) dengan Dinas Kesehatan Daerah Sumatera Utara, di sini hari ini.

Turut hadir, Konsul Malaysia di Medan, Norlin Othman; Bupati Serdang Berdagai, H.T Erry Nuradi (HE) dan Timbalan Presiden Mercy, Norazam Abu Samah.

MoU itu bertujuan mewujudkan kerjasama menyediakan kepakaran berkaitan penjagaan kesihatan ibu dan bayi yang lebih bersistematik dan moden bagi mengelakkan kadar kematian berisiko ketika lahir.

Indonesia merupakan negara ketiga ASEAN yang mencatatkan kadar kematian tertinggi terutama di daerah Sumatera Barat.

Pada majlis itu Mercy turut menyumbangkan RM240,000 bagi melaksanakan program berkenaan di empat daerah iaitu Medan, Langkat, Asahan dan Serdang Berdagai.

Sebanyak 109,442 wanita hamil dan 99,493 bayi baru lahir bakal mendapat manfaat daripada program yang dijalankan ini.

Ahmad Faizal berkata, penubuhan pejabat perwakilan itu akan membuka ruang lebih besar kepada Mercy meneruskan bantuan kemanusiaan ke peringkat antarabangsa.

"Kami merasakan sudah tiba masanya untuk meningkatkan keupayaan dan bantuan terutama dalam bidang kesihatan bersifat jangka masa panjang.

"Pembukaan ini juga akan meningkatkan komitmen kami meneruskan hubungan dan bantuan di Indonesia," jelasnya. - UTUSAN

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

Tangani segera isu banjir kilat

KEJADIAN banjir kilat di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur perlu diselesaikan bagi mengelakkan kesulitan kepada warga kota.


KUALA LUMPUR - Banyak pihak menuntut penyelesaian segera dicari berikutan insiden banjir kilat di Jalan Tun Razak di sini, Selasa lalu akibat hujan lebat di sekitar ibu negara.

Mereka berpendapat, isu banjir kilat di kawasan utama di ibu kota itu sudah berlarutan sejak sekian lama dan sudah tiba masanya untuk meletakkan titik noktah kepada lalu lintas yang lumpuh dan ancaman kepada keselamatan nyawa dan harta benda setiap kali hujan lebat.

Pengerusi Penyelaras Barisan Nasional (BN) Parlimen Titiwangsa, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, langkah penyelesaian holistik perlu diambil bagi memastikan kejadian seumpama itu tidak berulang.

"Kita tidak boleh hanya mengharapkan pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) atau Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) untuk menyelesaikan masalah ini. Ia memerlukan campur tangan pelbagai pihak," katanya.

Kosmo! Online - Negara: 'via Blog this'

MiG-29N mungkin dinaik taraf

Oleh ZAKI SALLEH


FIRMA aeroangkasa Rusia, Mikoyan sedia untuk memasang sistem avionik dan persenjataan termoden untuk pesawat MiG-29 milik TUDM.


KUALA LUMPUR – Firma aeroangkasa Rusia, Mikoyan dikatakan sudah bersedia untuk menaik taraf 16 pesawat pejuang MiG-29N Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) termasuk proses memasang sistem avionik, radar dan persenjataan termoden.

Cadangan menaik taraf pesawat tempur itu kepada versi Mikoyan MiG-29UPG merupakan opsyen Rusia kepada TUDM untuk memanjangkan jangka hayat selain mampu beroperasi setanding pesawat generasi baharu.

Menurut sumber industri, kos keseluruhan program itu dijangka tidak membebankan TUDM kerana ia melibatkan kerjasama strategik Rusia dengan industri aeroangkasa India, Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Kosmo! Online - Negara: 'via Blog this'

‘Superman’ rampas kuasa JCorp

Isu pembelian KFC tidak menjejaskan kedatangan pelanggan ke premis berkenaan.


KUALA LUMPUR - Pengaruh luar yang bukan daripada kalangan pengurusan dalaman Johor Corporation (JCorp) kini dipercayai menerajui JCorp, menurut bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif JCorp, Tan Sri Muhammad Ali Hashim.

Menyifatkan pengaruh luar tersebut sebagai 'Superman', Muhammad Ali berkata, ia telah merampas pengurusan sedia ada dan kini menerajui dan menentukan hala tuju JCorp dan kumpulan syarikatnya.

"Tangan-tangan Superman inilah antara faktor yang menyebabkan perancangan asal JCorp untuk melepaskan sebahagian daripada aset dan perniagaan yang kurang strategik untuk menyelesaikan masalah hutang diketepikan," katanya dalam kenyataan akhbar baru-baru ini.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'