Friday, August 30, 2013

OPERASI SYAHID MUJAHIDIN IIA DI PRT TEWASKAN 109 TENTARA PENJAJAH DAN TENTARA LOKAL BAYARANSiraaj Jum'at, 23 Syawwal 1434 H / 30 Agustus 2013 08:34

GHAZNI (Arrahmah.com) - Operasi syahid Mujahidin Imarah Islam Afghanistan (IIA) yang menargetkan pangkalan besar musuh, dalam bentuk gedung Tim Rekonstruksi Provinsi (PRT) -yang diperkenalkan dan disokong Amerika Serikat- pada Rabu (28/8/2013) menewaskan 109 tentara penjajah dan tentara lokal bayaran, menurut laporan para pejabat Mujahidin dari provinsi Ghazni, dikutip Shahamat.

Rincian laporan mengatakan serangan dimulai pada pukull 16:00 waktu lokal ketika 2 pemuda Islam pemberani meledakkan 2 truk berisi bom, yang satu menghantam pintu gerbang PRT dan satu lainnya menghantam pangkalan pasukan lokal yang terletak di dekat PRT.

Setelah ledakan dahsyat membobol pertahanan musuh, 9 Mujahidin lainnya, yang dilengkapi senjata ringan dan berat, menerobos ke PRT kemudian mereka menyerang markas intelijen, gudang senjata, tempat parkir helikopter, tempat penyimpanan artileri, dan aula serta tempat/ruang strategis lainnya.

Dua helikopter yang mendarat di pangkalan tersebut diserang oleh Mujahidin dengan senjata berat, mengakibatkan kedua helikopter tersebut rusak dan menewaskan semua awak pesawat di tempat, lanjut laporan.

Dalam operasi besar ini, yang berakhir hingga sekitar 8 jam, menewaskan 78 tentara penjajah dan 21 tentara lokal bayaran -termasuk di dalamnya mata-mata dan para pegawai- di dalam pangkalan tersebut dan melukai sejumlah lainnya luka-luka, sementara 2 helikopter, 6 tank lapis baja, 20 kendaraan dan sebagian besar pangkalan hancur, berdasarkan informasi dari Mujahidin yang turut dalam operasi ini dan warga lokal.

Pejabat Mujahidin lebih jauh mengatakan bahwa sekelompok Mujahidin yang terdiri dari 15 orang yang tidak takut mati, yang bertugas di garis pertahanan, menghadapi pasukan musuh di luar pangkalan. Mereka menyerbu 2 pos keamanan dan menewaskan 10 aparat dan merampas sebuah truk pickup penuh senjata dan amunisi sebagai ghanimah (rampasan perang).

Sementara itu, 11 Mujahidin yang bertugas menghadapi musuh di dalam pangkalan dan 4 Mujahidin di garis pertahanan luar syahid (semoga Allah menerima mereka) dalam operasi jihad ini. Sedangkan 11 Mujahidin lainnya keluar dengan selamat.

- See more at: http://www.arrahmah.com/jihad/operasi-syahid-mujahidin-iia-prt-tewaskan-109-tentara-penjajah-tentara-lokal-bayaran.html#sthash.98p9VxUh.dpuf

Sanggup 'beri' anak akibat desakan hidup

Sanggup 'beri' anak akibat desakan hidupBayi kembar tiga itu kini diletakkan di bawah jagaan pihak berkuasa.

BEIJING - CHINA . Akibat desakan hidup, seorang lelaki dilaporkan sanggup memberikan bayi kembar tiganya berumur 11 bulan kepada pejalan kaki di Dengfeng di wilayah Henan.

Bagaimanapun, bapa kepada lima anak itu ditahan selepas beberapa individu yang prihatin selepas mengesyaki dia mungkin ahli sindiket pemerdagangan kanak-kanak bertindak membuat laporan kepada polis.

Hasil siasatan awal pihak berkuasa mendapati Xu Lin terpaksa berbuat demikian kerana tidak mampu untuk menanggung mereka.

Menurut jurucakap polis, mereka mungkin akan mempertimbangkan kes itu kerana ia tiada unsur jenayah.

Difahamkan, masalah seperti itu berlaku kerana penduduk di luar bandar utama sering melanggar undang-undang satu anak untuk sebuah keluarga yang diamalkan di negara itu, dipetik dari laporan DailyMail.

myMetro | 7 tahun tunggu hukuman dibutakan

myMetro | 7 tahun tunggu hukuman dibutakan: "Riyadh: Seorang lelaki berusia 82 tahun ditahan di penjara sejak tujuh tahun lalu, menanti mahkamah melaksanakan hukuman membutakannya.

Lelaki berkenaan sebelum itu didapati bersalah menyebabkan seorang lelaki lain buta dalam satu pergaduhan.


Warga Saudi itu hanya boleh mengelak hukuman berkenaan sekiranya dimaafkan oleh mangsa.

Dalam kejadian di bandar Bisha, selatan Saudi, Wahair Al-Harthi menembak musuh di muka, menyebabkan lelaki terbabit hilang kedua-dua penglihatan.


Mahkamah mendapati dia bersalah dan mengarahkannya ‘dibutakan,’ selaras dengan undang-undang syariah yang diamalkan Arab Saudi, kecuali mangsa menerima ‘diya,’ wang darah dan memaafkannya.


“Kami merayu kepada semua ketua kaum dan penderma supaya campur tangan dan memujuk mangsa menarik balik kesnya, terima ‘diya’ dan memaafkannya,” kata anak Wahair, Mansour.

Menurut undang-undang Saudi, mereka yang membunuh atau didapati bersalah, boleh diselamatkan dan dibebaskan jika diampunkan oleh keluarga mangsa selepas menerima wang darah. - Agensi"

'via Blog this'

myMetro | 22 Islam Uighur ditembak mati polis China

myMetro | 22 Islam Uighur ditembak mati polis China: "Beijing: Seorang anggota polis China terbunuh dalam operasi antipengganas di wilayah bergolak Xinjiang dalam satu kejadian minggu lalu.

Media kerajaan mengatakan anggota polis terbabit “mati ketika bertugas menentang kumpulan pengganas”.


Bagaimanapun, media luar negara menlaporkan 22 penduduk etnik Uighur ditembak mati dalam kejadian itu.

Kongres Uighur Sedunia yang berpangkalan di Munich berkata: “Polis mengepung sekumpulan penduduk Uighur yang bersembahyang di padang pasir, menembak mereka dan kemudian menanam mayat mereka dalam lubang yang digali dengan jentolak.” - AFP"

'via Blog this'