Wednesday, May 11, 2011

Khalwat kes syariah tertinggiKUALA TERENGGANU – Sebanyak 152 kes melibatkan pelbagai kesalahan jenayah syariah berlaku di negeri ini bermula Januari sehingga April 2011.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat berkata, daripada jumlah itu, kes khalwat antara yang tertinggi dicatatkan melibatkan 35 kes (Januari), 34 kes (Februari) dan 46 kes (Mac).

Menurutnya, bagi kes kesalahan jenayah syariah di bawah Enakmen Syariah Negeri Terengganu kedua tertinggi pula adalah kes melibatkan persediaan melakukan persetubuhan di luar nikah dengan lima kes pada Januari dan masing-masing tiga kes pada Februari serta Mac.

“Hanya satu tangkapan dilakukan pada Mac bagi kes jenayah mengambil minuman memabukkan di bawah Seksyen 23 di daerah Marang.

“Bagi kesalahan perbua-tan tidak bermoral dan mendedahkan aurat di khalayak ramai pula masing-masing satu kes selain 24 kes lagi dicatatkan diseluruh daerah pada April lalu,” katanya.

Beliau berkata demi-kian ketika menjawab soalan Alias Abdullah (BN/Alur Limbat) berhubung jumlah tangkapan kes jenayah syariah bermula Januari hingga Mac dan jumlah denda kes khalwat dikenakan pada Sidang Dewan Undangan Negeri ke-12 di sini, semalam.

Sementara itu, Khazan berkata, sekiranya kesalahan pertama jumlah denda yang dikenakan amatlah rendah antara RM3,000 hingga RM5,000 bergantung kepada kesalahan, namun rayuan boleh dibuat.

Menjawab soalan tambahan yang dikemukakan Ramlan Ali (BN/Jabi) berhubung penguatkuasaan ketika mendaftar masuk di hotel dan resort bagi membendung kes khalwat, beliau berkata adalah tidak wajar penguat kuasa jaba-tan agama melakukan serbuan ke setiap bilik.

“Garis panduan berhubung perkara ini sudah dikemukakan kepada penguasaha, sehingga kini kita mendapat kerjasama yang baik daripada pihak terbabit yang membuat laporan sekiranya ada keraguan.

“Bagaimanapun operasi dan serbuan dilakukan dari masa ke masa di tempat awam dan sebagainya bertujuan memastikan kegiatan ini tidak berleluasa,” katanya.

Dalam pada itu, ketika menjawab soalan tambahan Nawi Mohammad (BN/Hulu Besut) berhubung perbandingan kes khalwat di negeri lain, katanya, sehingga kini tiada perbandingan dilakukan dengan negeri lain, namun secara umumnya di negeri lain juga ada membuat tangkapan terhadap kesalahan itu dan tinda-kan yang dikenakan adalah berdasarkan undang-undang Islam.

Royalti petroleumPembayaran Royalti Petroleum kepada Terengganu berjumlah RM 938 juta secara berperingkat sehingga Jun 2011 seperti yang disahkan oleh Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said pada sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu (DUN) ke-12 semalam membuktikan bahawa isu 3 batu nautika adalah adalah isu yang sengaja diada-adakan untuk menafikan hak Royalti Petroleum Kelantan.
Pembayaran semula royalti minyak Terengganu ini juga menunjukkan Perdana Menteri mempunyai dua polisi berlainan bagi isu yang sama dan ia memberi petanda aras bahawa slogan 1Malaysia yang dilaung-laungkan adalah slogan kosong tidak bermakna.
Pembayaran kepada Terengganu dengan menafikan hak Kelantan dalam hal ini sedangkan kedua-dua negeri bersempadan dan telaga minyak Kelantan adalah berhampiran menjelaskan hasrat menganak-tirikan Kelantan atas faktor politik. Keadaan ini menunjukkan Barisan Nasional mempunyai dasar yang berubah-ubah dalam isu yang sama.
Pembayaran royalti ini, sebagaimana kenyataan Menteri Besar Terengganu adalah berasaskan perjanjian 1975. Justeru Kelantan dan Terengganu menandatangani perjanjian yang sama 36 tahun yang lalu. Secara jelas asas undang-undang adalah sama. Jika pembayaran terpaksa dibuat kepada Terengganu kerana kehendak perjanjian 1975, jelas tidak ada sebab hak Kelantan dalam hal yang sama dinafikan.
Bagi berlaku adil dan merealisasikan kebajikan secara saksama serta pengembalian hak rakyat Kelantan, Perdana Menteri seharusnya menjelaskan segera pembayaran royalti minyak Kelantan sama sebagaimana yang dilakukan kepada Terengganu.
Sekian terima kasih
Datuk Husam Musa
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan
Pengerusi Jawatankuasa Khas Tuntutan Royalti PetroleumDipetik daripada blog Datuk Husam Musa

Surat kepada Hishammuddin :Tindakan keras ke atas laporan palsu Utusan MalaysiaYB Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein Onn,
Menteri Dalam Negeri,
Kementerian Dalam Negeri Malaysia. 11 Mei 2011
Yang Berhormat Datuk Seri,
Tindakan Keras Ke atas Laporan Palsu Utusan Malaysia Tentang Konspirasi Di Antara DAP Dan Paderi-paderi Kristian Di Pulau Pinang Untuk Menubuhkan Sebuah Negara Kristian Dan Melantik Perdana Menteri Beragama Kristian.
Kerajaan negeri Pulau Pinang secara rasmi ingin meminta Yang Berhormat Menteri mengambil tindakan keras ke atas lapuran palsu yang dibuat oleh Utusan Malaysia pada muka depannya tanggal 7hb Mei tentang konspirasi di antara DAP dan paderi-paderi Kristian di Pulau Pinang untuk menubuhkan sebuah negara Kristian dan melantik Perdana Menteri beragama Kristian.
Ini diputuskan secara sebulat suara oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang (EXCO) yang bermesyuarat pada pagi ini berikutan pengakuan dua ADUN UMNO daripada Pulau Pinang Hilmi Yahya (BN-Teluk Bahang) dan Muhammad Farid Saad (BN-Pulau Betong) dalam mesyuarat Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada 10 hb Mei 2011 bahawa kedua-dua mereka tidak percaya konspirasi Kristian ini oleh Utusan Malaysia.
Memandangkan ada dua ADUN UMNO di Pulau Pinang yang kini tidak percayai laporan konspirasi Kristian oleh suratkhabar milikan UMNO, adalah jelas Utusan Malaysia telah laporkan suatu pembohongan dan fitnah yang amat bahaya sekali. Betapa bahaya pembohongan ini boleh dilihat dengan begitu banyak laporan polis yang dibuat oleh ramai pemimpin UMNO lain terhadap konspirasi Kristian ini.
Contohnya, demonstrasi yang mendapat ilham dari Pemuda UMNO Pulau Pinang pada 8hb Mei 2011 telahpun mengutuk YAB Ketua Menteri atas konspirasi Kristian dan membuka jalan alternatif percuma. Kerajaan negeri tidak ada masalah dengan demonstrasi terhadap YAB Ketua Menteri Pulau Pinang semasa upacara membuka jalan alternatif baru yang percuma di Jalan Bagan 29-Jalan Siram pada 8hb Mei.
Pemuda UMNO Pulau Pinang boleh mengambil pendiiran mahukan jalan bertol. Memang kerajaan negeri berpendirian berbeza bahawa suatu jalan alternatif percuma mesti disediakan sebelum mengenakan tol, yang juga mesti munasabah. Ini adalah semangat demokrasi mempunyai pandangan berbeza.
Akan tetapi, adalah salah dan bahaya untuk Pemuda UMNO Pulau Pinang mengadakan demonstrasi mengutuk dengan bahasa kesat YAB Ketua Menteri terlibat dalam konspirasi Kristian ini yang merupakan fitnah. Berdemonstrasi atas satu fitnah besar ini bukanlah demokrasi tetapi satu tindakan rakus yang mudaratkan keselamatan negara.
Paderi-paderi Kristian dan Christian Federation Malaysia, yang mewakili 90% penganut Kristian di Malaysia, menafikan konspirasi Kristian ini. Utusan Malaysia tidak menarik balik dan meminta maaf atas laporan palsu ini, sebaliknya terus memainkan isu ini. Kini, laporan palsu ini disebarkan luas dan menimbulkan keresahan di kalangan rakyat yang mengancam keharmonian kaum dan agama.
Kerajaan negeri Pulau Pinang memang mendokong kebebasan maklumat dan kebebasan akhbar sebagai suatu hak asasi manusia dan demokrasi. Akan tetapi kebebasan ini tidak bermakna memberikan kebebasan untuk membohong dan membuat fitnah. Laporan palsu ini berniat jahat, tidak lain tidak bukan serupa bermain dengan api yang boleh membakar satu Malaysia dengan sentiman perkauman dan ekstremis berdasarkan suatu pembohongan dan fitnah.
Jika ada dua ADUN Pulau Pinang UMNO yang kini tidak percayai laporan palsu ini oleh suratkhabar milikan parti mereka, Yang Berhormat Dato Seri mesti bertindak tegas dan segera ke atas tindakan tidak bertanggungjawab Utusan Malaysia ini. Selain daripada mengarahkan Utusan Malaysia menarik balik dan meminta maaf atas laporan palsu ini, tindakan tegas juga mesti diambil keatas Utusan Malaysia dan pegawainya yang terbabit.
Sekian terima kasih.
Yang benar,
LIM GUAN ENG
KETUA MENTERI


Dipetik daripada blog Lim Guan Eng

Anak Ketua Menteri Sarawak Sah CeraiKUALA LUMPUR: Anak kepada Ketua Menteri Sarawak, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib Abdul Taib dan isteri, Datin Seri Shahnaz A. Majid sah bercerai dengan talak satu di Mahkamah Syariah di sini pada Rabu.
Mahmud, 48, melafazkan cerai terhadap Shahnaz, 48, yang juga merupakan kakak kepada penyanyi tersohor Datuk Sheila Majid, pada pukul 10.30 pagi.
Ketua Hakim Syarie Wilayah-Wilayah Persekutuan, Mohamad Abdullah mensabitkan gugur lafaz talak kali pertama dan memerintahkan Shahnaz untuk beredah selama tiga kali suci.
Terdahulu, Mohamad membenarkan Mahmud Abu Bekir untuk melafazkan talak selepas berpuas hati perkahwinan yang dibina pada 9 Januari 1992 telah berantakan dan tidak dapat diselamatkan.
Beliau juga dimaklumkan bahawa pasangan tersebut telah tidak menjalani kehidupan sebagai suami isteri selama hampir 11 tahun.
mstar

Harga petrol, diesel di Singapura turun 5 sen seliter

SINGAPURA
HARGA petrol dan diesel merosot semalam menyusuli penurunan harga bagi minyak mentah dunia.
Ini merupakan penurunan kali pertama selepas harga minyak terus melonjak selama hampir 10 bulan.Syarikat minyak Caltex memulakan langkah pertama apabila ia menurunkan harga petrol dan diesel sebanyak lima sen seliter pada 11 pagi semalam.Langkah itu kemudian diikuti tiga syarikat minyak lainnya - Singapore Petroleum Co (SPC), Shell dan Esso.Jumaat lalu, harga minyak mentah di bursa dagangan New York mencecah AS$97.18 ($119.75) bagi setong selepas menurun selama lima hari menyusuli kebimbangan ramai terhadap keadaan ekonomi Amerika Syarikat.Komoditi tersebut didagangkan pada lebih AS$100 setong kira-kira dua minggu lalu.Bagaimanapun, harga petrol di sini masih melebihi paras $2 seliter meskipun dengan harganya kini diturunkan.Seliter petrol bagi jenis 98, 95 dan 92 oktana di SPC masing-masing kini dijual pada harga $2.12, $2.07 dan $2.02.Diesel pula dijual pada harga $1.63 seliter sebelum potongan harga.
cyberita

100 penduduk dekat loji Fukushima dibenar pulang ambil barang peribadiKORIYAMA (Jepun): Hampir 100 penduduk kampung berdekatan loji nuklear Fukushima Dai-ichi telah dibenarkan pulang seketika ke rumah mereka semalam untuk mengambil barangan peribadi.
Mereka, bagaimanapun, perlu memakai sut khas, pelitup dan gogal sebagai perlindungan terhadap pencemaran radiasi.Ini merupakan kali pertama kerajaan membenarkan penduduk yang menetap dalam lingkungan 20 kilometer di sekeliling loji nuklear itu pulang.Kawasan itu telah diisytiharkan sebagai zon larangan pada 21 April lalu selepas gempa bumi dan tsunami pada 11 Mac lalu menyebabkan kebocoran radiasi di loji Fukushima.Secara keseluruhan, lebih 85,000 orang telah diarahkan agar berpindah dari kawasan sehingga 30 kilometer di sekeliling loji itu.Semalam, sekitar 95 penduduk dari kampung Kawauchi-mura dibenarkan pulang ke rumah masingmasing selama dua jam.'Saya tidak sangka yang saya akan rasa begini gelisah untuk pulang ke rumah. Pihak berkuasa berkata kadar pencemaran radiasi tidak akan membahayakan kesihatan. Tetapi, saya tetap berasa bimbang,' kata seorang penduduk setempat, Encik Masao Yanai.Encik Yanai berkata setiap penduduk dibenarkan mengisi barangan peribadi seperti wang dan buku bank ke dalam beg plastik yang diberikan.'Saya tidak ingat di mana saya letak beberapa barang saya. Sukar meramalkan sama ada lawatan ini dapat saya manfaatkan sepenuhnya,' tambah Encik Yanai.Penduduk dilarang membawa binatang peliharaan, binatang ternakan, makanan atau air keluar dari zon itu.Selepas mereka kembali dari kediaman masing-masing, penduduk itu akan dibawa ke sebuah gimnasium awam untuk menjalani pemeriksaan kesihatan dan kadar radiasi pada tubuh mereka.Sementara itu, kerajaan Jepun bercadang mengambil saham ekuiti syarikat pengendali loji Fukushima, Tokyo Electric Power Co (Tepco) bagi membantu membayar ganti rugi kepada rakyat negara itu yang terjejas.Presiden syarikat perbekalan berkenaan, Encik Masataka Shimizu, pula telah bertemu dengan pihak kerajaan semalam untuk meminta bantuan kerajaan dalam usaha membayar ganti rugi kepada mangsa krisis nuklear Fukushima.Menurut Encik Shimizu, pihaknya antara lain kini berdepan dengan masalah serius untuk mendapatkan dana daripada institusi kewangan. -- AFP.cyberita

Bapa maut dihempap lori
Lori membawa muatan kayu terbalik dan menghempap pemandunya di Kampung Batu 13, Besut, semalam.


BESUT 10 Mei - Seorang kanak-kanak meraung sambil meminta bantuan orang ramai untuk segera menyelamatkan bapanya yang kaku selepas dihempap lori dipandunya yang terbalik di Kampung Batu 13, Hulu Besut dekat sini malam tadi.
Mohd. Ikmal Hakim Zuraimi, 7, tidak mampu berbuat apa-apa kecuali menjerit 'Tolong ayah, tolong ayah! apabila melihat bahagian pinggang bapanya, Zuraimi Jusoh, 40, ditindih kepala lori itu.
Sambil menangis, Mohd. Ikmal memeluk erat betis seorang penduduk, Azmi Saari, 34, yang tiba di tempat kemalangan yang berlaku kira-kira pukul 8.30 malam itu.
Ketika kejadian, Mohd. Ikmal bersama adiknya, Amirul Hamdi, 5, mengikut bapa mereka menaiki lori itu membawa muatan ke sebuah kilang kayu mini tidak jauh dari situ.
Azmi memberitahu, dia sedang menonton televisyen di rumahnya sebelum terdengar satu bunyi kuat dan bergegas keluar untuk melihat apa yang berlaku.
Katanya, dia kemudian terus dipeluk oleh Mohd. Ikmal yang meminta bantuan untuk menyelamatkan bapanya yang dihempap lori tersebut.
Katanya, dia kemudian memanggil jiran dan rakan-rakan untuk membantu mengeluarkan mangsa dari bawah kepala lori muatan satu tan itu.
Kemalangan dipercayai berlaku ketika lori yang dipandu mangsa mendaki kawasan berbukit namun ia tidak dapat dikawal setelah mengalami kerosakan brek.
Kenderaan itu dikatakan berundur sejauh 50 meter dan dalam keadaan cemas itu, mangsa dikatakan membuka pintu untuk melihat laluan tetapi bahagian belakang sebelah kiri lorinya terlanggar tiang konkrit Tenaga Nasional Berhad (TNB).
Akibatnya, bapa kepada lima anak itu tercampak keluar sebelum dihempap oleh lorinya pada bahagian pinggang menyebabkan dia meninggal dunia di tempat kejadian.
Mohd. Akmal dan adiknya yang duduk di sebelah pemandu tidak mengalami kecederaan dan berjaya keluar sebelum orang ramai datang membantu mereka.
Mayat mangsa dibawa ke Hospital Besut untuk bedah siasat dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Lapan Kotak dekat sini kira-kira pukul 12 tengah hari ini.

Faktor bunuh diri lebih kuat


KUALA LUMPUR 10 Mei - Dua pakar psikiatri, Dr. Ba'diah Yahya dan Dr. Norhayati Ali berpendapat bahawa kemungkinan untuk Teoh Beng Hock membunuh diri dengan terjun dari tingkat 14, Plaza Masalam pada 16 Julai 2009 lebih kuat berbanding faktor-faktor penyebab kematian lain.

Berdasarkan laporan yang disediakan kedua-dua pakar itu, mereka menyimpulkan demikian selepas mengambil kira semua perkara termasuk ketiadaan tanda-tanda pergelutan, kesan darah dan senjata serta keadaan tingkap yang terbuka luas dengan kesan-kesan comot dan berminyak padanya.
Walaupun Beng Hock mempunyai emosi yang stabil serta sihat tubuh badan, mereka berpendapat setiausaha politik Exco Selangor itu mengalami dua peristiwa besar pada Julai 2009 yang menyebabkan dia lebih tertekan dan sekali gus menunjukkan keadaan mindanya ketika itu.
Peristiwa tersebut ialah tunangnya, Soh Cher Wei disahkan hamil pada 3 atau 4 Julai yang menyebabkan tarikh perkahwinan dipercepatkan kepada 3 Oktober 2009 serta kesibukan membuat persiapan perkahwinan dua minggu sebelum menemui ajal.
Begitu juga siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penyalahgunaan peruntukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor yang turut menimbulkan kebimbangan apabila Beng Hock dilihat bertindak memberi peringatan kepada tujuh ADUN dalam tempoh yang sama.
Ba'diah yang turut memberi keterangan pada prosiding hari ini bagi menjelaskan beberapa isu dalam laporannya juga berpendapat, sebanyak 27 khidmat pesanan ringkas (SMS) dan panggilan yang dibuat oleh Beng Hock antara pukul 3.35 dan 6.15 petang, 15 Julai 2009 iaitu ketika pegawai SPRM membuat siasatan di pejabatnya menunjukkan dia berada dalam keadaan tertekan dan terdesak.
"Beng Hock juga keberatan untuk meninggalkan pejabat SPRM kerana tidak mahu mengambil dokumen yang diminta serta tidak mahu berhadapan dengan ketuanya sebab dia seorang yang suka membantu, menyelesaikan masalah selain setia kepada ketua dan organisasi.
"Beng Hock dilihat cemas berdasarkan corak panggilan yang dibuat. Beliau juga berubah sikap semasa di pejabat SPRM apabila berjalan mundar-mandir, tunduk ke bawah, banyak berfikir serta menyesal menyerahkan komputer ribanya kepada SPRM," jelas beliau.
Laporan kedua-dua pakar psikiatri itu bagaimanapun turut menyatakan Beng Hock mempunyai faktor-faktor yang menghalang dia membunuh diri walaupun mereka tidak berhak untuk menyatakan dia mungkin ditolak atau diheret ke tingkap kerana tiada bukti sedemikian.
Sementara itu, seorang lagi pakar psikiatri forensik, Profesor Paul E Mullen yang dilantik oleh Majlis Peguam Malaysia pula berpendapat, personaliti dan sikap Beng Hock tidak menunjukkan dia seorang yang berisiko atau cenderung untuk membunuh diri.
"Saya berpendapat, sebelum ditahan, Beng Hock berada dalam kumpulan berisiko rendah untuk membunuh diri. Sekiranya dia membunuh diri, bagi saya beberapa perkara mungkin timbul sehingga mengganggu kestabilan psikologinya serta menakutkannya sehingga menyebabkan kematian.
"Sekiranya ia dapat membantu suruhanjaya, saya boleh memberi nasihat bagi mengurangkan bunuh diri dan mencederakan diri sendiri dalam tahanan. Perkara pertama adalah memastikan pihak berkuasa tidak melakukan tindakan yang mendorong seseorang membunuh diri," katanya dalam laporan beliau.
Ba'diah bertugas sebagai Perunding Psikiatri Forensik di Hospital Permai Johor Bahru manakala Norhayati dari Jabatan Kesihatan Mental dan Psikiatri Hospital Selayang. Mullen pula merupakan profesor pelawat di Institut Psikiatri, London.
Mereka sebelum ini menemubual ahli keluarga Beng Hock serta beberapa rakan sekerja termasuk ketuanya, Ean Yong Hian Wah selain berpeluang meneliti pelbagai dokumen berkaitan seperti kenyataan Beng Hock, laporan bedah siasat termasuk lawatan ke tempat kejadian.

Kepala lori dilelong jika tidak dituntut


KEPALA lori yang belum dituntut.
KEPALA lori yang belum dituntut.

JOHOR BAHRU: Pengurusan Balai Polis Masai di sini, meminta kerjasama orang ramai untuk mengesan pemilik sebuah kepala lori yang tersadai dalam kawasan balai itu sejak kira-kira 20 tahun lalu.

Ketika ini, polis berdepan masalah mengesan pemilik lori terbabit, berikutan tiada sebarang maklumat mengenai latar belakang kenderaan berkenaan selepas diletakkan di situ kerana ditahan kerana tiada nombor casis.
Ketua Balai Polis Masai, Inspektor Azman Ismail berkata, kepala lori terbabit hanya ditumpangkan dalam kawasan balai berkenaan selepas lori itu ditahan seorang pegawai polis dari luar daerah.
“Kami tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai pemilik lori ini kerana ia juga tidak dapat dikesan dalam rekod berikutan ketiadaan nombor casis. Nombor pendaftaran kenderaan ini juga tiada.

“Secara umumnya, pengenalan lori ini berdasarkan jenamanya saja iaitu Mercedes Benz. Usaha mengesan pemiliknya menerusi sebaran media ini terpaksa dibuat sebelum ia dilelong, " katanya.

Katanya, langkah melelong kepala lori yang tersadai itu terpaksa diambil kerana kedudukan kenderaan terbabit dalam kawasan balai berkenaan mencacatkan pemandangan serta menimbulkan persoalan di kalangan orang ramai.

Beliau berkata, pemilik kenderaan itu atau orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai kenderaan terbabit, diminta tampil menghubungi pihaknya di Balai Polis Masai, menerusi telefon, 07-251 1222 atau pegawai bertugas pengendali barangan itu, Zaharin Zakaria, 012-761 7434. bharian

Syukur diberi peluang hidup kedua


 BELLA (bukan nama sebenar), ditemubual wartawan Berita Harian di Sekolah Harapan dan Rumah Harapan  Melaka.
BELLA (bukan nama sebenar), ditemubual wartawan Berita Harian di Sekolah Harapan dan Rumah Harapan Melaka.

Remaja terlanjur kongsi masalah, azam mahu mengubah kehidupan

SEJAK beroperasi awal September 2010, Sekolah Harapan dan Rumah Harapan (SHRH) Melaka, di Jasin, mendapat sambutan daripada remaja perempuan yang hamil akibat keterlanjuran dan ibu bapa yang menghantar anak mereka ke situ. Bagaimanapun, sebelum penubuhannya direalisasikan, ia mendapat pelbagai reaksi masyarakat. Ada yang menyokong dan tidak kurang menentangnya. Ikuti tinjauan wartawan Berita Harian, Badrul Hizar Ab Jabar di pusat itu.
SAYA masuk ke sini atas kehendak sendiri dan bukan kerana desakan keluarga. Nyata keputusan ini tepat kerana saya gembira berada di sini,” kata seorang penghuni yang hanya mahu dikenali sebagai Bella.
Berusia 17 tahun, dia bukan saja gembira dapat bertemu rakan baru yang senasib, malah dapat menyambung pelajaran dan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) November depan yang sebelum ini seperti tidak mampu dilakukannya.

Dalam keadaan sarat mengandung dan dijangka melahirkan zuriat Julai ini, dia beberapa kali melahirkan rasa syukur kerana diberi peluang memulakan kehidupan kedua di rumah kebajikan berkenaan.

“Terima kasih kepada keluarga yang masih menerima saya dan memberi sokongan walaupun saya sudah mencalarkan nama baik mereka. Kami berbincang sebelum membuat keputusan menghantar saya ke sini. Saudara mara dan jiran tidak tahu saya hamil dan biarlah ia menjadi rahsia keluarga saja.

“Selepas bayi ini lahir, saya akan memberikannya kepada keluarga dan mahu sambung pelajaran yang tertangguh. Saya tak mahu ingat lagi kes itu dan biarlah ia lenyap daripada ingatan saya,” katanya yang mengakui mendapat maklumat kewujudan rumah kebajikan itu menerusi laporan akhbar yang disiarkan di internet.
Sejak menjadi penghuni di situ, Bella mengakui semakin tenang selepas tertekan agak lama akibat terlanjur bersama teman lelakinya. Ini kerana dia dapat berkongsi masalah dengan rakan senasib, sekali gus berazam mengubah kehidupan apabila keluar nanti.

“Saya mendapat bimbingan agama seperti solat dan membaca al-Quran, akademik, muhasabah diri dan tunjuk ajar pakar motivasi untuk menempuh masa depan apabila keluar nanti. Apa yang menarik, kami diberi tunjuk ajar menjadi ibu yang mampu mendidik anak supaya menjadi insan berguna kepada agama, bangsa dan negara. Selain itu kami diajar memasak dan mengemas,” katanya.

Bella juga menasihati remaja lain supaya tidak hanyut dalam keseronokan sehingga mengabaikan pelajaran dan cepat terpengaruh dengan ajakan rakan kepada perkara tidak berfaedah, sebaliknya sentiasa mengikut nasihat ibu bapa kerana semuanya untuk kebaikan diri.

Bagi Sara (bukan nama sebenar), walaupun tersilap langkah mengandung bayi hasil hubungan luar nikah, dia bersyukur kerana SHRH memberikan perlindungan, sekali gus mendapat didikan agama dan rohani.

Berusia 17 tahun, anak ketujuh daripada sembilan beradik itu akan menyerahkan anaknya kepada keluarga untuk dijaga selepas bersalin. Dia juga bersyukur kerana masih ada pihak sudi menerima serta membantu ketika dia berdepan masalah.

“Kes pembuangan bayi berlaku mungkin kerana remaja yang terlanjur tidak tahu apa hendak dilakukan. Justeru, adalah penting pusat seperti SHRH diwujudkan. Di sini, pihak berkenaan berusaha memantapkan kembali iman, keyakinan dan pegangan kami yang terlanjur supaya tidak terus terpesong,” katanya.

Sara tidak setuju dengan tanggapan kononnya kewujudan sekolah untuk remaja terlanjur itu tidak wajar, sebaliknya berpendapat ia perlu bagi membimbing remaja sepertinya memperbaiki kehidupan. bharian

Sekolah remaja hamil penuh SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin, memberi perlindungan kepada remaja hamil.
SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin, memberi perlindungan kepada remaja hamil.

15 diletakkan dalam senarai menunggu Sekolah Harapan dan Rumah Harapan

JASIN: Sejak ditubuhkan pada awal September 2010, Sekolah Harapan dan Rumah Harapan (SHRH) Melaka sudah menerima 49 remaja hamil dan bilangannya dijangka meningkat kerana permohonan terus bertambah.
Pengerusi Lembaga SHRH, Datuk Ab Rahaman Ab Karim berkata, sepanjang tempoh itu, 28 bayi dilahirkan dengan semua diambil oleh keluarga ibu mereka.
Katanya, sehingga kini, 35 remaja menghuni rumah kebajikan berkenaan dengan sebahagiannya sudah melahirkan anak, manakala bakinya sedang menunggu masa untuk bersalin.

Mereka datang dari seluruh negara dan berusia antara 14 hingga 18 tahun, iaitu 14 dari Johor, masing-masing lapan dari Melaka dan Pahang, masing-masing lima dari Negeri Sembilan dan Kelantan, Terengganu (3), Kuala Lumpur (2) dan masing-masing seorang dari Selangor; Perak dan Sarawak.

Ab Rahaman berkata, setakat ini, 15 orang dalam senarai menunggu untuk memasuki rumah kebajikan berkenaan berikutan jumlah penghuni pada masa ini sudah mencapai bilangan maksimum.

“Kita minta mereka bersabar kerana kerajaan negeri mungkin menimbang untuk menambah kapasiti dan kemudahan sekolah itu, selain bercadang meningkatkan penerimaan penghuni sehingga 50 orang pada satu masa,” katanya.
Ab Rahaman berkata, tahun ini, kos mengurus dan pembangunan sekolah itu dijangka membabitkan kira-kira RM1.1 juta berbanding RM547,171 tahun lalu.

SHRH terletak di Jalan Pegawai dan beroperasi dari jam 8 pagi hingga jam 4 petang di bangunan lama milik Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) dengan kos baik pulih RM100,000 dan mempunyai empat kelas, masing-masing sebuah bilik komputer, bilik mesyuarat serta pejabat pentadbiran.

Orang ramai ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama JAIM, Rahimin Bani di talian 019-6671564 atau 06-2881534. bharian

Maut rempuh tiang lampuANGGOTA polis memeriksa kenderaan yang remuk dalam kemalangan di Jalan Tun Razak, malam tadi.
ANGGOTA polis memeriksa kenderaan yang remuk dalam kemalangan di Jalan Tun Razak, malam tadi.

Kereta terbabas bertembung pikap

KUALA LUMPUR: Dua terbunuh, manakala tiga lagi cedera parah dalam dua kemalangan berasingan di Jalan Tun Razak dan Jalan Duta, di sini, malam tadi.
Dalam kejadian kira-kira jam 9.50 malam di Jalan Tun Razak, sebuah kereta jenis Proton Wira Aeroback yang dalam perjalanan menghala ke KLCC dipercayai hilang kawalan sebelum merempuh dua tiang lampu lalu bertembung dengan sebuah pikap dari arah bertentangan.
Akibat impak pelanggaran yang kuat, penumpang kereta terbabit yang dikenali sebagai L Krishnan, 24, dari Taman Greenwood, Gombak di sini, mati di tempat kejadian, manakala kedua-dua pemandu kenderaan terbabit cedera parah.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk bedah siasat, manakala dua yang lain turut dikejarkan ke hospital sama bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Pegawai Penyiasat Kanan Trafik Jalan Bandar, Asisten Superintendan Mohd Fadhli Daud, berkata siasatan sedang dijalankan dan tidak menolak kemungkinan ia berpunca dari kenderaan yang dipandu laju.

“Kedua-dua remuk teruk, malah sebuah jentera bomba dari Jalan Hang Tuah turut dikejarkan ke tempat kejadian bagi mengeluarkan semua mangsa yang tersepit,” katanya.
Sementara itu, seorang terbunuh dalam kemalangan dua lori berhampiran Plaza Tol Jalan Duta, kira-kira jam 10 malam tadi. bharian

Khidmat Ketua Polis Negara lagi 2 tahun


KUALA LUMPUR: Tempoh perkhidmatan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dilanjutkan bagi tempoh dua tahun lagi berkuat kuasa semalam, selepas mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin. 


Keputusan untuk melanjutkan tempoh Ismail dibuat selepas mendapat pandangan dan persetujuan daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana tempoh lapan bulan beliau menyandang jawatan nombor satu dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) sejak September tahun lalu dianggap terlalu singkat.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata Ismail sewajarnya diberi peluang lebih lama untuk membolehkannya merealisasikan pelan pembaharuan dan rancangan strategik PDRM secara menyeluruh.
“Harapan kita agar gandingan beliau (Ismail) bersama timbalannya, Datuk Khalid Abu Bakar akan dapat memastikan kesinambungan hala tuju PDRM dalam memastikan keamanan, keharmonian dan kestabilan negara. 

“Kita juga berharap Ismail dapat memikul tugas sebagai Ketua Polis Negara dengan sebaiknya dan tugas itu dilaksanakan dengan lebih lancar dengan kerjasama semua peringkat pegawai dan kakitangan PDRM,” katanya pada sidang media di Bukit Aman, semalam. 

Hishammuddin berkata, Ismail juga akan mengumumkan pelantikan beberapa pengarah baru bagi mengisi beberapa kekosongan jawatan tertinggi dalam PDRM pada minggu depan. 

“Tugas PDRM dilihat semakin berat dan berhadapan cabaran besar untuk menjaga kestabilan negara memandangkan wujudnya pelbagai perubahan landskap ancaman di dunia tanpa sempadan. 
“Oleh itu, kita memerlukan kepakaran semua pihak dalam PDRM untuk menangani semua ancaman ini yang dikhuatiri mampu menggugat keamanan negara sekiranya tidak ditangani dengan sebaiknya,” kata beliau. 

6.2 juta hidap dua penyakit


Pesakit diabetes, darah tinggi berusia 30 tahun ke atas meningkat 


KANGAR: Seramai 6.2 juta penduduk negara ini berusia 30 tahun ke atas menghidap dua penyakit tidak berjangkit (NCD) utama, iaitu diabetes dan darah tinggi yang menjadi penyebab utama kematian pramatang.
Mengikut Tinjauan Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi (NHMS) 2006, seramai 1.4 juta penduduk Malaysia dianggarkan menghidap diabetes dan selebihnya 4.8 juta darah tinggi atau hipertensi.
Malah, rekod NHMS menunjukkan kes diabetes di kalangan penduduk Malaysia dewasa berusia 30 tahun ke atas meningkat 79 peratus, iaitu daripada 8.3 peratus pada 1996 kepada 14.9 peratus pada 2006. 

“Kes darah tinggi turut mencatat meningkat kepada 42.6 peratus pada 2006, berbanding hanya 32.9 peratus yang direkodkan 10 tahun sebelum itu,” kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Liow Tiong Lai. 

“Angka itu adalah sekadar anggaran dan kami menjangka jumlah sebenar sekarang jauh lebih tinggi memandangkan rekod terkini hanya berdasarkan tinjauan pada 2006. 

“Justeru, bagi tempoh empat tahun akan datang, Kementerian Kesihatan akan memberikan tumpuan khusus kepada usaha menangani NCD yang turut mengisi kedudukan teratas senarai 10 penyebab utama kemasukan dan kematian di hospital kerajaan,” katanya di sini, semalam. 
Terdahulu, beliau mengiringi Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail, mencemar duli merasmikan program Perlis Sihat Sejahtera yang dianjurkan sempena Hari Keputeraan ke-68 baginda di Dewan 2020, di sini. Berangkat sama, Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid. 

Sementara itu, Liow berkata, dalam usaha memastikan rekod yang lebih terkini, Kementerian Kesihatan memutuskan untuk menjalankan NHMS secara lebih kerap, iaitu empat tahun sekali, berbanding 10 tahun sekali seperti sekarang. 

“Jika NHMS dilakukan lebih kerap, kita berupaya mengenal pasti perkembangan serta trend penyakit dengan lebih cepat, sekali gus memudahkan tindakan diambil untuk mengatasinya,” katanya. 

Mengenai denggi, Liow berkata, sejak Januari lalu 7,362 kes dikesan di seluruh negara dengan 12 kematian. 

“Jumlah itu, walaupun menurun berbanding 17,296 kes dengan 56 kematian yang direkod tempoh sama tahun lalu, masih dianggap membimbangkan,” katanya. 

Siasatan kematian Beng Hock berakhir


Suruhanjaya selesai kumpul bukti 70 saksi 


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Siasatan Kematian Teoh Beng Hock yang bersidang sejak 14 Februari lalu, berakhir semalam selepas saksi ke-70, pakar perunding forensik psikiatri, Dr Ba’diah Yahya selesai memberikan keterangannya.
Pengerusi Suruhanjaya, Tan Sri James Foong Cheng Yuen berkata, suruhanjaya sudah selesai mengumpulkan keterangan dan bahan bukti daripada semua saksi dengan dibantu barisan pegawai pengendali, peguam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan peguam dari Majlis Peguam.
Cheng Yuen berkata, Suruhanjaya perlu mengemukakan laporan hasil siasatan itu kepada Yang di-Pertuan Agong pada 24 Jun ini, jadi semua pihak perlu menghantar hujahan secara bertulis masing-masing sebelum 24 Mei ini. 

Sementara itu, Dr Ba’diah yang mengetuai Unit Forensik Psikiatri, Hospital Permai Johor Bahru, dalam prosiding semalam, mengemukakan laporan yang disediakannya bersama pakar psikiatri Jabatan Kesihatan Mental dan Psikiatri, Hospital Selayang, Dr Nor Hayati Ali, untuk membantu suruhanjaya. 

Merujuk laporan itu, Dr Ba’diah berkata, selepas mengambil kira semua perkara mereka berpendapat besar kemungkinan Beng Hock membunuh diri daripada sebab kematian yang lain. 

“Pemeriksaan pihak forensik di pejabat SPRM tidak menemui sebarang senjata, tanda pergelutan atau kesan darah. Malah tingkap yang dikatakan Beng Hock terjun, dalam keadaan terbuka dan ada kesan comot cap jari, telapak tangan serta kesan berminyak pada cermin tingkap,” katanya. 
Dr Ba’diah berkata, berada dalam keadaan tidak dijangka (disiasat SPRM), Beng Hock dilihat cemas apabila dilihat pada tindakannya membuat 27 panggilan telefon termasuk majikannya, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah, ketika pegawai SPRM memeriksa pejabatnya. 

Bagaimanapun, katanya, dengan mengambil kira kajian dibuat terhadap mereka yang berisiko tinggi membunuh diri, Beng Hock tergolong individu berisiko rendah untuk berbuat demikian. 

Katanya, berdasarkan kajian kecenderungan seseorang membunuh diri dalam keadaan biasa adalah berbeza berbanding mereka yang berada dalam tahanan. 
Dr Ba’diah berkata, disebabkan itu mereka berpendapat Beng Hock memiliki kedua-dua faktor iaitu yang mendorongnya dan menghalangnya daripada membunuh diri. 

Bagaimanapun, katanya, mereka tidak berhak untuk menyatakan sama ada Beng Hock ditolak atau diheret keluar daripada tingkap kerana tiada bukti kukuh untuk mencadangkannya. 

Sementara itu, profesor pelawat di Institut Psikiatri London, Dr Paul E Mullen, yang dijemput Majlis Peguam, berpendapat sebaliknya dan merumuskan sikap dan personaliti Beng Hock tidak menunjukkan dia seorang yang cenderung atau berisiko untuk membunuh diri. 

Tripoli kembali bergegar  NATO lancar siri serangan terbaru

  TRIPOLI: Pesawat Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) melancarkan satu siri serangan terbaru ke atas ibu negara Libya dengan sekurang-kurangnya lapan letupan besar kedengaran sepanjang awal pagi semalam, manakala dua serangan dilancarkan berhampiran pejabat media beberapa jam sebelum itu, kata saksi.
  Laporan menyatakan, empat letupan kedengaran sejurus selepas jam 2 pagi semalam, menggegarkan tingkap sebuah hotel yang menempatkan sekumpulan wartawan, sebelum disusuli dua lagi letupan.
  Bunyi siren dan jeritan kedengaran selepas serangan, disusuli tembakan raifal dan senjata berat, ketika pesawat terbang melintasi ruang udara bandar raya itu.

  Awal kelmarin, saksi melaporkan mendengar dua letupan di ibu negara Libya itu ketika pesawat melintas di atasnya, manakala asap kelihatan berkepul berhampiran pejabat stesen televisyen Libya dan agensi berita JANA.

  Seorang pegawai berkata sekurang-kurangnya satu serangan terkena sebuah bangunan yang pernah dibom 30 April lalu dan menempatkan beberapa pejabat pertubuhan awam. 

  Seorang pengawal berkata bangunan itu terkena serangan kira-kira jam 11 malam. Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini. 
  Sementara itu, seorang doktor di Pusat Pembedahan Plastik dan Rawatan Melecur di kawasan Shariah Zawiya di Tripoli berkata, seorang pesakit muda cedera terkena serpihan kaca dari tingkap yang pecah akibat salah satu serangan.

  Wartawan tidak dibenarkan pergi ke lokasi serangan dikatakan berhampiran sebuah bangunan yang pernah digunakan sebagai pejabat perisikan tetapi kini menempatkan kementerian pertanian.

  Letupan berlaku selepas ketua NATO, Anders Fogh Rasmussen berkata pemimpin Libya Muammar Gaddafi semakin kesuntukan masa dan akan ‘menyedari bahawa tiada lagi masa depan untuk beliau dan rejimnya.’

  Pada 1 Mei lalu, anak Gaddafi, Seif al-Arab, dan tiga cucunya terbunuh dalam satu serangan di rumahnya di Tripoli. – AFP , bharian

  Sekolah remaja hamil penuh
   SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin, memberi perlindungan kepada remaja hamil.
  SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin, memberi perlindungan kepada remaja hamil.

  15 diletakkan dalam senarai menunggu Sekolah Harapan dan Rumah Harapan

  JASIN: Sejak ditubuhkan pada awal September 2010, Sekolah Harapan dan Rumah Harapan (SHRH) Melaka sudah menerima 49 remaja hamil dan bilangannya dijangka meningkat kerana permohonan terus bertambah.
  Pengerusi Lembaga SHRH, Datuk Ab Rahaman Ab Karim berkata, sepanjang tempoh itu, 28 bayi dilahirkan dengan semua diambil oleh keluarga ibu mereka.
  Katanya, sehingga kini, 35 remaja menghuni rumah kebajikan berkenaan dengan sebahagiannya sudah melahirkan anak, manakala bakinya sedang menunggu masa untuk bersalin.

  Mereka datang dari seluruh negara dan berusia antara 14 hingga 18 tahun, iaitu 14 dari Johor, masing-masing lapan dari Melaka dan Pahang, masing-masing lima dari Negeri Sembilan dan Kelantan, Terengganu (3), Kuala Lumpur (2) dan masing-masing seorang dari Selangor; Perak dan Sarawak.

  Ab Rahaman berkata, setakat ini, 15 orang dalam senarai menunggu untuk memasuki rumah kebajikan berkenaan berikutan jumlah penghuni pada masa ini sudah mencapai bilangan maksimum.

  “Kita minta mereka bersabar kerana kerajaan negeri mungkin menimbang untuk menambah kapasiti dan kemudahan sekolah itu, selain bercadang meningkatkan penerimaan penghuni sehingga 50 orang pada satu masa,” katanya.
  Ab Rahaman berkata, tahun ini, kos mengurus dan pembangunan sekolah itu dijangka membabitkan kira-kira RM1.1 juta berbanding RM547,171 tahun lalu.

  SHRH terletak di Jalan Pegawai dan beroperasi dari jam 8 pagi hingga jam 4 petang di bangunan lama milik Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) dengan kos baik pulih RM100,000 dan mempunyai empat kelas, masing-masing sebuah bilik komputer, bilik mesyuarat serta pejabat pentadbiran.

  Orang ramai ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama JAIM, Rahimin Bani di talian 019-6671564 atau 06-2881534. bharian

  Utusan tak boleh masuk sidang DUN


  GEORGETOWN: Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, semalam, meluluskan usul melarang wartawan Utusan Malaysia daripada menghadiri dan membuat liputan sidang DUN pada masa depan. 


  Usul itu turut melarang wartawan Utusan Malaysia untuk berada di pekarangan dan memasuki bangunan DUN.
  Usul itu dibentangkan Ketua Menteri, Lim Guan Eng (DAP-Air Putih) pada hari terakhir Mesyuarat Pertama Penggal Yang Keempat DUN Ke-12.
  Ia adalah cadangan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Pulau Pinang selepas siasatan mendapati laporan Utusan Malaysia yang bertarikh 11 November 2010 mengenai kos kerja pembaikan banglo kediaman Guan Eng berjumlah RM1.5 juta adalah tidak tepat. 

  Guan Eng berkata, selain laporan kos pembaikan banglonya tidak tepat, berita muka depan akhbar itu bertajuk 'Malaysia Negara Kristian? beberapa hari lalu turut menjadi faktor usul berkenaan dibawa ke DUN. 

  Pada 11 November 2010, Utusan Malaysia menyiarkan kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Berangan, Shabudin Yahaya di DUN bahawa kos kerja pembaikan banglo yang didiami Guan Eng mencecah RM1.5 juta. 

  Laporan media itu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan negeri dan sebanyak dua mesyuarat diadakan untuk membincangkan hasil siasatannya. 

  William dan Kate berbulan madu diLautan Hindi


  LONDON: Pengantin baru, Putera William dan Kate Middleton dilaporkan meninggalkan Britain untuk berbulan madu selama dua minggu di lokasi rahsia di Lautan Hindi.
  Menurut sumber, mereka akan menginap di sebuah villa eksklusif dengan kadar sewaan �4,000 (RM19,538) satu malam di pulau percutian tercantik di dunia.

  Mereka dikatakan dibawa menggunakan helikopter ke pulau peranginan itu.

  Jurucakap istana berkata, dia tidak dapat memberikan pengesahan mengenai destinasi bulan madu William dan Kate walaupun ada laporan mendakwa mereka menuju ke Seychelles.

  Difahamkan, Kate sendiri hanya dimaklumkan mengenai destinasi percutian itu pada saat-saat akhir.

  Apabila pulang nanti, pasangan itu akan berjauhan 10 minggu kerana William menjalani latihan mengendalikan helikopter di Pulau Falkland. - DM, mymetro

  Bayi 1 badan 2 kepala


  JARANG BERLAKU...bayi kembar siam anak kepada pasangan petani China masih ditempatkan di hospital. 

  JARANG BERLAKU...bayi kembar siam anak kepada pasangan petani China masih ditempatkan di hospital.
  ISTIMEWA...seorang doktor dan jururawat melihat kembar siam yang kritikal akibat masalah pernafasan di sebuah hospital di Suining, Sichuan, semalam.
  ISTIMEWA...seorang doktor dan jururawat melihat kembar siam yang kritikal akibat masalah pernafasan di sebuah hospital di Suining, Sichuan, semalam.
  BEIJING: Seorang wanita melahirkan bayi perempuan yang berkepala dua di wilayah Sichuan, lapor media semalam.
  Bayi terbabit yang berkongsi tubuh, mempunyai dua tangan dan dua kaki, dilahirkan secara pembedahan caesarean minggu lalu.

  Menurut media, bayi terbabit dipercayai mengalami dicephalic parapagus - sejenis kembar siam yang sangat jarang berlaku.

  Menurut pakar, disebabkan bayi terbabit berkongsi tubuh, adalah mustahil untuk doktor memisahkan mereka.

  Kakitangan Hospital Pusat Suining berkata, bayi itu dilahirkan Khamis minggu lalu.

  “Pada awalnya, ibu bapa bayi itu enggan menerimanya kerana bimbang tidak mampu membesarkan anak mereka dengan baik kerana menyara hidup sebagai petani,” katanya.


  Jurucakap itu berkata, kembar terbabit kemudian dipindahkan ke sebuah hospital berhampiran Chong- qing untuk diperiksa pakar.

  Menurut akhbar Huaxi Metropolis Daily, kembar itu seberat 4 kilogram dan tinggi 51 sentimeter.
  Walaupun berkongsi tubuh, kembar itu memiliki dua tulang belakang dan saluran makanan bersaingan.

  Pakar perubatan berkata, kembar dicephalic parapagus berlaku apabila sel telur gagal berpisah sepenuhnya dan amat jarang berlaku.

  Walaupun kebanyakan kes dicephalic parapagus dilaporkan di Asia dan Afrika, kelahiran sebegitu pernah berlaku di Barat.

  Antaranya, pada Julai 2009, Lisa Chamberlain, dari Portsmouth, melahirkan pasangan kembar Joshua and Jayden yang berkongsi tubuh.

  Bagaimanapun, Jayden hanya sempat hidup 32 minit selepas dilahirkan. - Agensi, mymetro

  Mahkamah setuju dengar kes baju renang Australia hina Hindu


  LUCKNOW: Sebuah mahkamah bersetuju mempertimbangkan prosiding jenayah berhubung satu jenama pakaian renang Australia yang memaparkan imej dewa Hindu, Lakshmi, semalam.
  Mahkamah Tinggi Allahabad di Uttar Pradesh bersetuju mendengar kes berkenaan atas dasar isu itu menyentuh kepentingan awam.

  Sekumpulan peguam membawa gambar pakaian renang itu yang disiarkan sebuah akhbar harian sebagai bukti.

  Menurut peguam, akhbar terbabit tidak sepatutnya menyiarkan gambar berkenaan dan kerajaan India wajar mendesak Australia mengambil tindakan ke atas pengeluar pakaian renang itu.

  Gambar iu dirakamkan dalam satu pertunjukan fesyen di Sydney minggu lalu - AFP

  Sejarawan hadapi tuduhan hina raja Thai

  BANGKOK: Seorang tokoh sejarah berdepan dengan tuduhan menghina raja negara itu selepas secara terbuka menggesa pembaharuan institusi diraja.
  Pensyarah Universiti Thammasat, Somsak Jeamteerasakul dipanggil ke balai polis semalam untuk dituduh secara rasmi.

  Jurucakap polis, Kolonel Mana Phaochauy memberitahu demikian kepada wartawan tanpa menyatakan butir lanjut.

  Tuduhan menghina raja adalah jenayah serius di Thailand. Mereka yang disabit kesalahan boleh dihukum penjara hingga 15 tahun.

  Somsak, ketika mengesahkan perkara itu berkata, dia tidak diberi maklumat secara terperinci mengenai tuduhan itu .

  “Mereka tidak memberitahu apa kesalahan yang saya lakukan,” katanya. Dalam ucapannya DiIsember lalu, dia menggesa pembaharuan terhadap sistem diraja Thai tetapi tidak mencadangkan penghapusan institusi itu. - AFP

  Ada kemungkinan Israel berunding dengan Hamas-Peres

  BAITULMAQDIS: Presiden Israel, Shimon Peres, berkata kemungkinan untuk rejim Zionis itu berunding dengan pertubuhan Islam Hamas tidak boleh diketepikan sama sekali.
  Dalam temu bual dengan pemberita Ynet, Peres berkata, bekas Presiden Palestin, Yasser Arafat, juga dibenci kebanyakan warga Israel ketika mula-mula berunding di Oslo.

  Katanya, sikap yang sama juga perlu diambil terhadap Hamas.

  “Segalanya boleh berlaku kerana Hamas juga ada masalah dan tidak terlalu kuat,” katanya. - AFP

  Terminator berpisah dengan isteri  ARNOLD SCHWARZENEGGER dan Maria Shriver pada 22 Februari 2009 di White House, Washington.


  LOS ANGELES - Bekas gabenor California yang pernah berlakon dalam filem Terminator, Arnold Schwarzenegger, 63, berpisah dengan isterinya, Maria Shriver selepas mereka mendirikan rumah tangga selama 25 tahun.
  Shriver, 55, dilaporkan telah keluar dari kediaman yang dibeli bersama Schwarzenegger sejak beberapa bulan lalu.
  Pasangan itu mengesahkan perpisahan mereka dalam satu kenyataan bersama yang disiarkan pada Isnin lalu.
  Mereka yang melangsungkan perkahwinan pada 1986 dan memiliki empat cahaya mata.
  Pasangan itu turut mengatakan akan turut menjaga anak-anak mereka bersama walaupun tidak lagi bergelar suami isteri.
  Shriver merupakan bekas wartawan NBC merupakan anak saudara bekas Presiden AS, John F. Keneddy.
  Laporan akhbar Los Angeles Times pada tahun 2003 mendakwa Schwarzenegger pernah meraba beberapa wanita.
  Mereka dipercayai berpisah sejak Schwarzenegger menamatkan khidmat sebagai gabenor awal Januari lalu selepas memegang jawatan tersebut sejak 2003.
  Video Shriver tanpa memakai cincin perkahwinannya yang dimuat turun di laman YouTube pada 28 Mac lalu menunjukkan dia berasa tertekan dengan rumah tangganya yang tidak dapat diselamatkan lagi. - Agensi