Tuesday, June 1, 2010

Umat Islam Kutuk Kekejaman Israel Tapi Masih Guna Produk Sekutu Israel.. Apa cerita?


Pelik.... dalam keghairahan masyarakat Islam (Malaysia dan dunia Islam) mengutuk kekejaman Israel tapi dalam masa yang sama masih membantu menaikkan ekonomi Israel dan sekutunya. Masyarakat Islam masih lagi menggunakan produk sekutu Israel. Apa cerita?
Bagi saya, cara terbaik untuk menghancurkan Israel dan sekutunya ialah dengan menjahanamkan ekonomi mereka. Tapi saya yakin tiada negara Islam yang berani memboikot barangan Israel dan sekutunya...

Malaysia tidak terkecuali mengutuk kekejaman Israel itu....

[BERNAMA] Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan rejim Israel yang menyerang kapal konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza, dan menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi teguran keras terhadap rejim itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Malaysia akan mengusulkan perkara tersebut kepada peringkat tertinggi Majlis Keselamatan PBB supaya perkara ini dibincangkan dalam masa terdekat.

"Saya atas nama kerajaan dan rakyat Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan zalim dan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan oleh rejim Tel Aviv terhadap konvoi yang membawa bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin di Gaza," katanya kepada wartawan selepas melancarkan Pertubuhan Bekas Ahli 4B Malaysia (Alumni4B) di sini hari Isnin.

Beliau juga berkata "seluruh dunia harus mengutuk dan mengecam tindakan rakus rejim itu".

"Saya harap insiden ini akan membawa kepada satu tindakan yang boleh membawa kepada teguran keras terhadap Israel," katanya.

Najib berkata serangan ini juga menunjukkan rejim Tel Aviv tidak menghormati langsung undang-undang antarabangsa dan menggunakan kuasa mereka sesuka hati tanpa sebarang pertimbangan sama ada tindakan mereka akan membawa kepada kehilangan nyawa orang-orang yang tidak berdosa.

Perdana Menteri berkata pada masa ini beliau juga sedang menunggu butir dan maklumat sahih mengenai nasib rakyat Malaysia yang turut serta dalam konvoi itu.

Salah sebuah daripada sembilan buah kapal kecil konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza, yang dianjurkan oleh kumpulan pro-Palestin dan pertubuhan hak asasi manusia Turki iaitu Mavi Marmara telah diserang oleh tentera Israel hari ini berdekatan Gaza.

Dua rakyat Malaysia, iaitu seorang wartawan dan seorang jurukamera dari Astro Awani, dilaporkan berada di atas kapal itu dan nasib mereka masih tidak diketahui.

Rayuan Derma Untuk Masjid Ar-Rahman Pondok Sungai Durian KelantanRayuan Derma Untuk Masjid Ar-Rahman Pondok Sungai Durian Kelantan
Dr. Abdul Basit Abdul Rahman:
Masjid Ar-Rahman Pondok Sungai Durian, telah siap pembinaannya pada tahun 2009M. Masjid ini digunakan sepenuhnya sebagai tempat ibadat; Solat jemaah harian dan Jumaat serta tempat murid-murid dan warga pondok belajar, menadah kitab. Pembinaannya telah menelan belanja hampir 2 juta ringgit Malaysia. Setakat hari ini [23 Mei 2010 M] kami masih terhutang dengan syarikat pembinaan sebanyak RM287,310.20.
Jadi bagi sesiapa yang ingin menderma dan menyumbang untuk baki pembayaran tersebut, bolehlah menyalurkannya melalui akaun BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD ini:
BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD
Nama Akaun: Masjid Ar-Rahman
No. Akaun: 03-072-01-011294-2
Atau hubungi: Abu Anas (09-9664161)
Mari kita sama-sama membelanjakan harta kita pada jalan Allah.
Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir: seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui. (Al-Baqarah: 261)

3 Himpunan Bantah Israel Hari Ini...Najib Monggol Bila Lagi Nak Halau Apco israel??Kemaskini : 3 perhimpunan membantah kekejaman israel akan dilakukan oleh rakyat malaysia hari ini. Pertama ialah himpunan NGO diketuai CMT (Crisis Management Team) yang akan menghantar nota bantahan kepada Kedutaan Amerika Syarikat pada jam 11 pagi. Dan mereka akan berkumpul di Surau Tabung Haji pada pukul 10 pagi dan bergerak ke Kedutaan Amerika dari sana.
Kedua : PAS bersama beberapa NGO juga akan menghantar memorandum berhubung serangan Israel ke atas Konvoi Freedom Flotilla pada jam 12 tengahari di Kedutaan Amerika, 1 Jun 2010 hari ini
Naib Presiden PAS, YB. Salahuddin Ayub akan mengetuai penyerahan memo ini dan ahli PAS dan penyokong soladariti Palestine sekitar Lembah Klang dijemput hadir sebagai tanda sokongan. Bawalah bendera Palestine dan placarad sebagai tanda bantahan anda terhadap kezaliman regim Israel.
Ketiga : Pemuda UMNO serah memorandum kepada Wakil PBB di Jalan Dungun, KL hari ini jam 10.30
Manakala satu demontrasi besaran PAS bersama NGO dan penyokong soladariti Palestine akan diadakan pada 4 Jun 2010 (Jumaat) dihadapan keduataan Amerika selepas solat Jumaat.
Ini berita terkini..semoga Israel sedar bantahan umat islam ini..tapi nak tanya juga, bila nak buat demontrasi di hadapan rumah Najib atau Putra Perdana, desak Najib halau APCO Israel dari negara ini..itu lebih penting dan utama..

Seluruh Dunia Termasuk Greece, Perancis & Britain Membantah Tindakan Israel Semalam..Malaysia??Semalam, 31 Mei..dilaporkan Reuter bahawa banyak negara buat demontrasi bantah kekejaman Israel yang membunuh 19 orang dalam misi kemanusian ke Gaza. Ini foto-foto yang menunjukkan demontrasi telah berlaku di seluruh dunia termasuk di Britain, Belgium, Perancis, Greece dan negara islam lain. Malaysia?? dengar kata hari jumaat ni (lambatnya)..tapi ada sumber kata hari ini..anjuran NGO..
Paris, Perancis
Demontrasi berhampiran Champs Elysees, dekat dengan kedutaan Israel
Cairo, Mesir
Demontrasi di hadapan Masjid Al-Fath, Mesir
Ramallah, Palestin
Protes di hadapan West Bank city di Ramallah
Karachi, Pakistan
Protes besar-besaran di Karachi
Brussels, Belgium
Demontrasi di hadapan Bangunan Menteri luar Belgium, Brussels
Istanbul, Turki
Protes di luar kedutaan Israel
Athens, Greece
Demontrasi di luar kedutaan Israel
Tehran, Iran
Membakar bendera Israel di luar ibu pejabat PBB
London, Britain
Protest di hadapan jalan Downing Street

Kekejaman Israel Bunuh 19 Umat Islam Di Laut Gaza..Kita Banding Ucapan Pemimpin Lain Dengan Najib BapukJom kita tengok apa kata pemimpin dunia tentang kekejaman israel yang membunuh 19 aktivis pro-Palestin dalam misi bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza.
1. Jurucakap pergerakan Free Gaza, Greta Berlin yang menganjurkan flotila itu.
"Amat menjelikkan bila mereka naik ke atas kapal dan menyerang orang awam. Kami adalah orang awam," kata
2. HAMAS
Hamas hari ini turut menyeru negara-negara Arab dan umat Islam 'bangkit' mengadakan protes di hadapan Kedutaan Israel di seluruh dunia bagi membantah tindakan pasukan tentera laut rejim Zionis Israel itu,
Hamas hari ini menyeru rakyat Arab dan umat Islam supaya 'berhimpun' di kedutaan-kedutaan Israel di seluruh dunia bagi membantah serangan maut rejim itu terhadap kapal-kapal yang membawa bekalan bantuan ke Semenanjung Gaza.
"Kami menyeru semua rakyat Arab dan umat Islam supaya berkumpul di kedutaan-kedutaan rejim Zionis itu di seluruh dunia," kata jurucakap Hamas Sami Abu Zuhri sambil menggunakan perkataan Arab 'intifada'.
Perdana Menteri Hamas Ismail Haniya di Gaza mengecam 'serangan' berkenaan dan turut meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melindungi aktivis yang mengikuti misi penghantaran bekalan bantuan itu.
3. Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengutuk serangan itu dan menyifatkannya sebagai 'pembunuhan besar-besaran'
4. Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa menyifatkan ia sebagai 'jenayah' ke atas misi kemanusiaan.
Moussa juga meminta mesyuarat tergempar diadakan bagi membincangkan tindakan yang perlu diambil oleh badan yang dianggotai 22 negara Arab itu terhadap 'tindakan pengganas' Israel ke atas flotila bantuan antarabangsa itu.
5. Kesatuan Eropah (EU) menuntut diadakan siasatan segera mengenai kematian aktivis di atas kapal bantuan kemanusiaan Palestin yang dirampas tentera Israel hari ini dan mahu rejim tersebut membenarkan laluan bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza.
EU juga memanggil satu mesyuarat tergempar negara-negara ahli ke Brussel bagi membincangkan insiden tersebut yang mengorbankan sekurang-kurangnya 19 nyawa selepas enam kapal cuba melepasi sekatan Israel ke atas wilayah yang dikuasai pejuang Islam Palestin.
"Perwakilan Tinggi Catherine Ashton melahirkan rasa kekesalan terhadap berita korban nyawa dan keganasan yang berlaku serta menyatakan rasa simpati beliau kepada keluarga mangsa yang terbunuh dan cedera," kata jurucakap Ashton yang merupakan Ketua Polisi Luar EU.
"Bagi pihak EU, beliau meminta supaya satu inkuiri penuh diadakan bagi menyiasat bagaimana ia boleh terjadi."
Jurucakap tersebut berkata, Ashton juga mengulangi pendirian EU berhubung penutupan Gaza dengan mengatakan ia tidak boleh diterima dan tidak meningkatkan produktiviti dari segi politik.
Beliau menyeru Israel membuka laluan untuk bantuan kemanusiaan, barangan komersial dan laluan orang ramai keluar dan masuk ke Gaza dengan segera, secara berterusan dan tanpa bersyarat.
6. Duta Besar Palestin ke Malaysia, Abdulaziz Abu Ghous.
Tindakan Israel menyerang flotila aktivis pro-Palestin yang menghantar bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza adalah menyalahi undang-undang antarabangsa, undang-undang kemanusiaan serta Konvensyen Geneva.
Beliau juga menggesa komuniti dunia supaya memberi perhatian terhadap serangan tentera rejim Zionis itu yang disifatkannya sebagai satu tindakan jenayah.
"Israel telah menyekat penghantaran bekalan bantuan ke Gaza selama lebih dua tahun lalu. Tindakan ini tidak boleh diterima dan sama-sekali bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.
"Kedutaan Palestin menyeru masyarakat dunia tanpa mengira agama supaya bersatu dan menilai tindakan kekejaman Israel itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.
Sambil menyifatkan kekejaman Israel itu sebagai satu pembunuhan beramai-ramai, beliau berkata, Israel perlu menerima hukuman sewajarnya atas segala perbuatan rejim Yahudi tersebut terhadap rakyat Palestin selama ini.
"Serangan terbaru Israel ini memberikan gambaran sebenar kekejaman rejim itu. Israel perlu menerima hukuman atas apa yang telah dilakukannya," ujar beliau.
7. Konsul Penerangan Sosial dan Budaya Indonesia ke Malaysia, Widyarka Ryananta turut mengutuk tindakan kejam rejim Zionis ini.
Menurut beliau, Israel sepatutnya membenarkan kemasukan bantuan kemanusiaan bukan menghalangnya sehingga mengakibatkan ramai aktivis pro-Palestin terkorban.
"Saya yakin kerajaan Indonesia akan mengambil tindakan berhubung kekejaman terbaru Israel ini. Kami akan menggunakan cara diplomasi dan melalui badan-badan dunia bagi mengenakan tindakan ke atas rejim Yahudi itu.
"Saya meminta masyarakat dunia bersatu menghalang insiden ini daripada berulang," kata Widyarka ketika dihubungi hari ini.
8. Suruhanjaya Tinggi Pakistan di Kuala Lumpur , atase media Pakistan ke Malaysia, Qamar Bashir
"Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan ganas Israel ini. Ini adalah satu tindakan yang melanggar undang-undang antarabangsa dan di luar norma-norma masyarakat dunia.
"Kerajaan Pakistan akan cuba menghubungi negara-negara misi bantuan itu seperti Turki untuk mendapatkan maklumat lanjut berhubung serangan tersebut," kata di sini hari.
Menurut Qamar, dua rakyat Pakistan turut terlibat dengan konvoi penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza itu dan mengikut laporan media yang diterimanya, seorang daripadanya dilaporkan terkorban dalam serangan hari ini.
PEMIMPIN MALAYSIA BAPUK, NAJIB MONGGOL
- Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, seluruh dunia juga harus mengutuk serangan terhadap konvoi yang berada di perairan antarabangsa itu yang sepatutnya sebarang tindakan dalam bentuk ketenteraan tidak dibenarkan mengikut undang-undang antarabangsa.
''Ini menunjukkan kerakusan rejim Israel yang tidak menghormati undang-undang antarabangsa dan menggunakan kekuasaan mengikut sesuka hati mereka.
''Oleh itu, seluruh dunia patut mengutuk dan mengecam kerajaan Israel sekeras-kerasnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Malam Amal Pertubuhan Bekas Ahli 4B Malaysia (Alumni) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini.
''Kita sedang fikirkan mungkin kita akan mengusulkan supaya perkara ini dibincangkan di peringkat Majlis Keselamatan PBB supaya satu ketetapan dibuat terhadap kerajaan Israel.
''Sama ada ia boleh dilakukan dengan segera, ia bergantung pada persetujuan dari negara-negara lain," katanya.
Nak tunggu bila lagi monggol??? kenapa nak tunggu persetujuan baru nak buat usul di peringkat Majlis Keselamatan PBB ..penakut betul..malu betul ada perdana menteri macam perempuan ni..sepatutnya suruh rakyat berdemontrasi bantah kekajaman ini..minta rakyat Malaysia boikot barangan Israel..atau hantar askar pergi intifadah kat Palestin..sampai pencen, askar ni ramai takde kerja..tapi Najib ni penakut, queen control..ok..ok..ini langkah senang, batalkan bisnes dengan Apco Israel..singkirkan pembunuh umat islam dari negara ini..ada berani ke monggol?

Senarai 16 Nama Syuhada Akibat Kekejaman Israel...Wartawan Astro Awani Dilaporkan CederaMenurut sumber daripada CMT (Crisis Management Team), Dr Hadfizi Mohd Noor, inilah nama-nama yang mati syahid dibunuh Israel. Ada 19 orang yang syahid mengikut sumber tak rasmi
1. İmdat Avli
2. Mustafa Batıran
3. Rabiha Gümrükçü
4. Cevdet Öçenek
5. Erkan Baycıdan
Yang syahid akibat tercedara
1. Muhittin Yıldırım
2. Osman Çalık
3. Suat Koşmaz
4. Şahin İbrahim Güleryüz
5. Şükrü Peker
6. Mehmet Murat Yıldırım
7. Canip Tunç
8. Sadettin Furkan
9. Tuna Yücel
Yang lainnya tak dapat diketahui kerana israel Laknatullah tak dedahkan nama para syuhada di atas kapal itu..
Semuga Allah mengurniakan pahala syahid kepada mereka dan memasukkan mereka ke dalam syurga.
Dan berikut adalah nama-nama rakyat Malaysia yang menyertai Misi Talian Hayat Untuk Gaza (LL4G) yang berada di atas kapal penumpang "Mavi Marmara" milik IHH, Turki ketika diserang oleh komando laut Israel di perairan antarabangsa hari ini.
Tn Hj Noorazman bin Mohd Samsuddin, HALUANPalestin
Dr Mohd Arbai’e bin Syawal, HALUANPalestin
Dr Syed Muhammad Haleem bin Syed Hasan al-Haddad, HALUANPalestin
Ust Al-Hami Husain bin Suhaimi, HALUANPalestin
Mohd Nizam bin Mohd Awang, HALUANPalestin
Ust Hasanuddin bin Mohd Yunus, Aqsa Syarif
Tn Hj Jamuliddin bin Elias, Yayasan Amal
Dr Selamat bin Aliman, Jemaah Islah Malaysia (JIM)
Abdul Halim bin Mohd Redzuan, Muslim Care
Mustafa bin Mansur, MAPIM (Mustafa Mansur yang mewakili MAPIM menaiki kapal Mavi Marmara pada 29hb Mei setelah kapal Challenger II yang dinaiki beliau mengalami kerosakan di tengah perjalanan.)
Ashwat bin Ismail, Wartawan ASTRO
Shamsul Kamal Latif, Juru kamera ASTRO
Ikut sumber tak rasmi, 2 wartawan Astro Awani selamat, tapi alami kecedaraan

19 Syahid, Berpuluh Cedera..Foto-Foto Kezaliman IsraelSetakat tengah malam tadi, sekurang-kurangnya 19 orang dilaporkan mati dan berpuluh lain cedera dalam serbuan komando Israel ketika kapal Mavi Marmara berada di perairan antarabangsa, di luar pantai Gaza.
Nasib sembilan sukarelawan Misi Lifeline 4 Gaza (LL4G) dari Malaysia dan dua krew televisyen Astro Awani yang berada atas kapal itu yang diserang tentera Israel ketika misi kemanusiaan menghantar bantuan untuk penduduk Palestin di Semenanjung Gaza pagi semalam, belum diketahui. Sama-samalah kita berdoa agar semua islam selamat dan Israel menerima balasan setimpal atas kezaliman yang dilakukannya ini..

Rombakan Kabinet Terbaru : Ong Tee Keat Dibuang, Orang Chua Soi Lek Jadi MenteriRombakan kabinet terbaru Najib. Orang Dr Chua Soi Lek kembali dalam barisan kabinet, apabila Datuk Seri Kong Cho Ha dilantik sebagai Menteri Pengangkutan bagi menggantikan Datuk Seri Ong Tee Keat yang digugurkan dalam rombakan Kabinet hari ini.
Manakala Jawatan Kong Chong Ha yang sebelum ini memegang jawatan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, digantikan dengan Wira Chor Chee Heung yang menang jawatan Naib Presiden MCA baru-baru ini. Kesian KJ, melepas lagi nak jadi menteri.

10 Timbalan Menteri Baru Dilantik..Palanivel Jaga Ladang, Anak Chua Soi Lek Pula Kawal PertanianDalam pengumuman tadi, Najib turut melantik 4 muka baru dalam jawatan kabinet Timbalan Menteri termasuk calon merajuk PRK Hulu Selangor, G Palanivel yang dilantik sebagai Timbalan Perusahaan Perladangan Dan Komoditi, menggantikan Datuk Hamzah Zainudin.
Ini jawatan yang lain.
- Ahli Parlimen Serian dari SUPP, Y.B. Datuk Richard Riot Anak Jaem dilantik sebagai Timbalan Menteri Luar, menggantikan Datuk Lee Chee Leong
- Naib presiden kanan PPP, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz pula dilantik sebagai Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan menggantikan Senator Heng Seai Kie
- Anggota parlimen Labis, Chua Tee Yong (gambar bawah) yang juga merupakan anak Presiden MCA, Datuk seri Chua Soi Lek sebagai Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani. Beliau menggantikan Datuk Johari Baharum
- Naib presiden MCA , Senator Datuk Donald Lim Siang Chai dinamakan sebagai Timbalan Menteri Kewangan menggantikan Datuk Chor Chee Heung
- Datuk Rohani Abdul Karim, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani kepada Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.
- Jelaing Mersat, Timbalan Menteri Dalam Negeri kepada Timbalan Menteri Pengangkutan.
- Datuk Lee Chee Leong, Timbalan Menteri Luar Negeri kepada Timbalan Menteri Dalam Negeri.
- Senator Heng Seai Kie, Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan kepada Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.
- Senator Gan Ping Sieu (Ahli Dewan Negara) - Timbalan Menteri Belia dan Sukan menggantikan Datuk Razali Ibrahim.

Najib Pecat 3 Timbalan Menteri UMNO, Ganti Dengan MCA, MICNampaknya UMNO disisihkan dalam rombakan kabinet hari ini. 2 MT UMNO, dan Timbalan Ketua Pemuda UMNO, digugurkan dari jawatan Timbalan Menteri. Manakala khairy jamaluddin kempunan nak jadi menteri hatta Timbalan Menteri Pertahanan, walaupun baru je tamat latihan askar wataniah..
Berikut senarai penuh rombakan kabinet yang mendapat perkenan Yang DiPertuan Agong dan akan berkuatkuasa Jumaat ini.
1) Datuk Seri Kong Cho Ha, Menteri Perumahan dan kerajaan tempatan kepada Menteri Pengangkutan.
2) Datuk Chor Chee Heung, Timbalan Menteri Kewangan kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.
3) Datuk Rohani Abdul Karim, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani kepada Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.
4) Jelaing Mersat, Timbalan Menteri Dalam Negeri kepada Timbalan Menteri Pengangkutan.
5) Datuk Lee Chee Leong, Timbalan Menteri Luar Negeri kepada Timbalan Menteri Dalam Negeri.
6) Senator Heng Seai Kie, Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan kepada Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.
7) Datuk G. Palanivel (Ahli Dewan Negara) - Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi.
8) Datuk Richard Riot (Ahli Parlimen Serian) - Timbalan Menteri Luar.
9) Chua Tee Yong (Ahli Parlimen Labis) - Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.
10) Datuk Donald Lim (Ahli Dewan Negara) - Timbalan Menteri Kewangan.
11) Datuk Maglin Dennis D'cruz (Ahli Dewan Negara) - Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.
12) Senator Gan Ping Sieu (Ahli Dewan Negara) - Timbalan Menteri Belia dan Sukan.
6 Menteri dan Timbalan Menteri Yang Digugurkan.
1) Bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat digugurkan dari jawatan Menteri Pengangkutan
2) Datuk Wee Jeck Seng digugurkan dari jawatan Timbalan Menteri Belia dan Sukan
3) Ahli jawatankuasa pusat MCA, Heng Seai Kie yang dilihat sebagai penyokong kuat kumpulan Tee Keat, digugurkan dari jawatan Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan
4) Ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Hamzah Zainuddin, digugurkan dari jawatan Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komuniti yang baru
5) Ketua Bahagian Umno, Kubang Pasu, Datuk Johari Baharom digugurkan dari jawatan Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.
6) Timbalan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim digugurkan dari jawatan Timbalan Menteri Belia dan Sukan.

Tujuk perasaan di Turki membantah serangan yahudi terhadap kapal bantuan mereka

25 PERAGUT BERSAUDARA CARI REZEKI HALAL


Hari hari cari rezeki dengan meragut rumput, depa ni geng semenanjung semua baik- baik belaka.
ada lagi 25 geng peragut bersaudara depa geng sabah! depa mai ragut kat perlis habis semua kena tangkap.
jangan mare...

25 peragut bersaudara

 SEBAHAGIAN daripada peragut dibawa ke lokap  selepas ditahan ketika meragut  di Karnival Jom Heboh di Kangar kelmarin.
SEBAHAGIAN daripada peragut dibawa ke lokap selepas ditahan ketika meragut di Karnival Jom Heboh di Kangar kelmarin.


KANGAR: Seramai 25 peragut, sebahagian besarnya mempunyai pertalian keluarga, termasuk ibu dan anak perempuan, ditahan dalam operasi khas polis Perlis selepas dikesan aktif meragut sempena Karnival Jom Heboh TV3 di sini, kelmarin.

Berikutan itu, polis menemui 37 rantai leher, 14 loket, sembilan rantai tangan dan kaki yang keseluruhannya bernilai RM26,500 diragut kumpulan itu pada program yang berlangsung selama dua hari berhampiran Stadium Utama Kangar, di sini.
Ketua Polis Perlis, Datuk Ghazali Mohd Amin, berkata 25 suspek iaitu 12 lelaki dan 13 perempuan berusia antara 18 hingga 46 tahun yang semuanya berasal dari Sabah dikesan bergerak aktif menjalankan kegiatan ragut sempena majlis keramaian.
“Polis menerima 11 aduan mengenai kes ragut membabitkan mangsa terdiri daripada kanak-kanak berusia tiga hingga enam tahun yang mengunjungi Jom Heboh dan segera menubuhkan skuad khas memantau kegiatan itu,” katanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perlis (IPK) di sini, semalam.

Beliau berkata, empat suspek pertama, termasuk dua wanita ditahan bersama dua gunting sebelum, polis menyerbu sebuah hotel di Kuala Perlis dan menahan 21 ahli kumpulan peragut yang sebahagian besarnya mempunyai pertalian keluarga menginap di tujuh bilik di situ.

“Siasatan awal mendapati, kumpulan itu datang ke sini hanya untuk meragut. Polis turut menemui diari tercatat beberapa majlis keramaian yang akan menjadi sasaran mereka,” katanya.

Ghazali berkata, polis turut menahan tiga suspek pembeli berasal dari Perak dan Pulau Pinang yang mengikuti kumpulan terbabit bersama alat penimbang emas serta 80 gram emas yang baru dibeli.
Beliau berkata, modus operandi mereka adalah bergerak dalam kumpulan kecil dengan mengenal pasti kanak-kanak yang memakai barangan kemas.

serta mengelilingi mangsa sambil bermain manja sebelum meragut.

Semua 25 suspek ditahan reman selama empat hari bermula semalam untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

Pendaftar Mahkamah Sesyen Kangar, Monica Jospeh Gaisah, hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kangar, bagi tujuan keselamatan untuk membaca perintah reman kepada semua suspek, pagi semalam.

Permit pekerja asing ladang sawit sambung 5 tahun

2010/06/01

KUALA LUMPUR: Kabinet memutuskan supaya permit pekerja asing di sektor perladangan kelapa sawit dibenarkan untuk disambung lima tahun lagi selepas tamat tempoh lima tahun pertama bagi mengatasi masalah kekurangan tenaga kerja di sektor berkenaan. 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata kerajaan membenarkan perlanjutan tempoh permit itu selepas mengambil kira keperluan tenaga buruh di sektor perladangan pada masa ini ter-utama di bawah subsektor kelapa sawit.
“Berdasarkan kaji selidik pada 2009 oleh agensi Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi termasuk Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Lembaga Getah Malaysia (LGM), Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dan Lembaga Koko Malaysia (LKM), kini terdapat 520,449 pekerja asing yang bekerja di sektor perladangan atau 52 peratus daripada jumlah keseluruhan 982,478 pekerja,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.
Muhyiddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing berkata, daripada jumlah itu, 428,720 atau 65 peratus daripada 649,576 orang adalah pekerja asing bagi sektor perladangan sawit; 56,412 (20 peratus) daripada 274,872 orang bagi getah; 34,077 (77 peratus) daripada 43,930 orang bagi kayu kayan dan 1,240 (lapan peratus) daripada 14,100 orang bagi koko. 

Selain itu, katanya, jumlah pekerja asing bagi kategori penuai buah tandan segar 176,795 atau 94.81 peratus daripada keseluruhan 186,473 orang, manakala bagi kategori pekerja ladang 91,814 atau 77.74 peratus daripada keseluruhan 118,104 pekerja. 

“Kerajaan sedar jika langkah drastik tidak diambil segera, ia akan menjejaskan produktiviti dan daya saing subsektor ini,” katanya