Tuesday, March 22, 2011

Pas sifatkan video lucah amalan politik kotorKUALA LUMPUR - Pas menyifatkan pendedahan video lucah memaparkan aksi seks seorang pemimpin pembangkang dengan pelacur semalam sebagai amalan politik kotor dan bermotif politik menjelang pilihan raya negeri Sarawak.

Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang juga Anggota Parlimen Marang berkata mengikut ajaran Islam, sebarang tuduhan yang melibatkan maruah dan moral perlu ditolak sekiranya wujud kekeliruan.

Abdul Hadi berkata, demikian kepada pemberita di pejabat ketua pembangkang di Parlimen yang turut dihadiri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan beberapa anggota pakatan pembangkang yang lain.

"Kekeliruan boleh berlaku sekiranya laporan itu tidak diperincikan dengan cara yang sebenar, sebab itu Islam mewajibkan empat orang saksi yang adil dan bermaruah.

"Perlu diteliti jurukameranya siapa, alat perakam itu bagaimana, pelakon yang sebenar, penerbitnya...adakah mempunyai sifat-sifat bodoh, jahat, bohong, kalau ada sifat ini tidak layak menjadi satu maklumat yang betul. - Bernama

SAMB kenal pasti punca bil air melambung tinggiBUKIT KATIL - Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) mengenal pasti masalah bil air melambung tinggi di rumah seorang pembersih bangunan di Solok Kampung Baru, di sini, adalah disebabkan kebocoran paip di bahagian dalaman.

Pengurus Kanan Perkhidmatan Korporat SAMB, Muhamad Tumpang berkata, penggunaan tinggi dikesan melalui bacaan bil pada November 2010 hingga Februari 2011.:

“Kebocoran yang berlaku selepas meter ini menyebabkan penggunaan air tinggi dan menjadikan jumlah bayaran berserta tunggakan melebihi RM800 pada Februari.

“Selepas kebocoran dibaiki SAMB, bil pada: bacaan terkini adalah RM36 sahaja,” katanya kepada pemberita ketika melawat rumah Laila Tumpang, di sini, semalam.

Menurutnya, SAMB juga tidak pernah membuat pemotongan air sepanjang tempoh jumlah bayaran bil tinggi.

“Pengguna tidak pernah membuat permohonan kepada SAMB untuk mengalihkan meter di kawasan rumahnya.

“Namun atas ihsan Program Perumahan Rumah Termiskin (PPRT), meter berkenaan akan dialihkan berdekatan rumah pengguna,” katanya.

Kelmarin, Sinar Harian m:elaporkan Laila yang tidak pernah gagal membayar bil air runsing untuk menjelaskan bil bulan Februarinya sebanyak RM850.03 daripada SAMB.

Bil dengan nilai luar biasa itu diterimanya kali pertama pada Januari iaitu berjumlah RM500.

Serangan tentera berikat lumpuhkan askar rejim GaddafiWASHINGTON: Pakatan tentera campuran diketuai Amerika Syarikat berjaya memecah-belahkan dan memencilkan pasukan pemimpin Libya, Encik Muammar Gaddafi, setelah serangan-serangan hebat hujung minggu lalu, kata pegawai-pegawai Pentagon.
Tentera Amerika kini sedang memindahkan kuasa operasi itu ke tangan negara lain.Encik Gaddafi bukan sasaran kempen itu, kata seorang pegawai kanan kelmarin tetapi beliau tidak dapat menjamin keselamatan pemimpin Libya itu.Timbalan Laksamana Tentera Laut, Encik William E. Gortney, yang juga ketua pengarah bagi Ketua Turus Bersama itu memberitahu satu sidang akhbar Pentagon bahawa belum ada bukti orang awam di Libya terbunuh dalam serangan itu, yang diberi kod Odyssey Dawn.Encik Gortney juga berkata tiada pesawat sekutu yang hilang dan semua juruterbang pulang dengan selamat dari misi pesawat pengebom stealth B-2, jet penyerang, lebih 120 peluru berpandu Tomahawk dan senjata-senjata teknologi tinggi lain.'Kami menyifatkan serangan ini begitu berkesan dalam menghakis keupayaan perlindungan udara rejim itu,' kata Encik Gortney.Namun Encik Gortney tidak menafikan kemungkinan serangan lanjut bagi menghalang Encik Gaddafi daripada terus menyerang orang awam dan melaksanakan satu zon larangan terbang.Setiausaha Pertahanan, Encik Robert Gates, berkata Amerika menjangka dapat memindahkan kuasa ke atas misi itu kepada pihak bersekutu, yang mungkin diketuai oleh Perancis, Britain atau Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) 'dalam beberapa hari sahaja'.Walau bagaimanapun, lewat kelmarin, Nato gagal mencapai persetujuan bagi rancangan melaksanakan satu zon larangan terbang di Libya walaupun ia membenarkan satu rancangan tentera bagi melaksanakan sekatan senjata PBB.Malam Sabtu lalu, tiga pesawat Air Force B-2, yang dilancarkan dari Pangkalan Tentera Udara di Missouri, Amerika, telah menggugurkan senjata di atas sebuah padang terbang di bandar Misurata di Libya, memusnahkan pusat perlindungan pesawat tentera tetapi dapat mengelakkan beberapa bangunan komersial berdekatan.Sebanyak 15 pesawat Angkatan Udara dan Angkatan Laut, bersama pesawat Perancis dan Britain, telah menyerang satu unit infantri yang memasuki bandar Benghazi yang dikuasai pemberontak bagi 'melindungi rakyat Libya,' kata Encik Gortney.Encik Gortney berkata pasukan bersekutu itu dapat menguasai ruang udara antara Benghazi dengan ibu kota Tripoli.Di halaman kawasan Encik Gaddafi di Tripoli, sebuah bangunan pentadbiran terkena serangan dan rosak teruk lewat kelmarin. Encik Gaddafi dan kawasan kediamannya bukan antara sasaran serangan tentera bersekutu, kata Encik Gortney said.Awal kelmarin, pengerusi turus tentera bersama itu, Laksamana Mike Mullen, berkata tujuan operasi itu ialah melindungi orang awam daripada keganasan berterusan oleh pasukan pro-Gaddafi.Operasi itu juga bagi membolehkan bekalan bantuan kemanusiaan dihantar ke kawasan-kawasan itu.Namun belum pasti berapa lama langkah tentera itu akan diteruskan. -- AP.

Seorang maut apabila bas persiaran tembung dengan lori

- Foto HARIAN METROBIDOR (Perak): Sebuah bas persiaran bertembung dengan dua lori di Kilometer 341.9, Lebuhraya Utara-Selatan, di sini kelmarin hingga menyebabkan seorang warga maut dan beberapa orang cedera kelmarin.
Seorang daripada 43 mangsa kemalangan jalan raya itu, Nurul Najwa Roslan, 17 tahun, berkata:'Sebaik bas kami dirempuh sebuah lori kontena dari arah belakang, saya melihat ada penumpang termasuk datuk saya dan dua kanak-kanak terpelanting selain ada yang terperosok ke bawah bas dan tersepit.'Saya dan ramai lagi penumpang hanya mampu menjerit dan menangis kerana terlalu cemas dan takut.'Bas yang dinaikinya bertembung dengan dua lori di Kilometer 341.9, Lebuhraya Utara-Selatan, dekat Plaza Tol Bidor, di sini, awal pagi kelmarin.Kemalangan pada 4.50 pagi itu menyebabkan datuk Nurul Najwa, Encik Sahad@Shariff Md Din, 74 tahun, maut di tempat kejadian.Sebahagian besar lagi daripada para penumpang cedera, termasuk enam daripada mereka parah dengan kebanyakannya patah kaki.Lebih memilukan lagi, kaki seorang daripada kanak-kanak berkenaan hancur selepas dihimpit bas ke pembahagi jalan di tepi lebuh raya.Difahamkan, kaki kanak-kanak yang malang itu terpaksa dipotong.Ketua Polis Daerah Tapah, Superintenden Roslan Bek Ahmad, berkata bahawa Encik Sahad meninggal dunia di tempat kejadian, manakala enam lagi penumpang bas dilaporkan cedera parah. -- Berita Harian Malaysia. 


cyberita

'Nak berpoligami? Tidak perlu ke Thailand, Kelantan boleh uruskan'

KOTA BHARU (Kelantan) : Lelaki Kelantan tidak perlu ke Thailand untuk berpoligami kerana urusan untuk 'beristeri lagi' di negeri ini sangat mudah jika mereka memenuhi syarat ditetapkan, kata Ketua Hakim Syarie, Datuk Daud Mohamad.
Datuk Daud berkata, lelaki yang membuat keputusan berkahwin di Thailand sebenarnya terpedaya dengan muslihat sindiket tanpa mengetahui Kelantan turut memudahkan proses poligami dilakukan.'Mereka yang ingin berpoligami sebenarnya boleh datang ke mahkamah dan kami akan menyiasat adakah mereka mampu berbuat demikian, malah tidak timbul soal isteri pertama tidak membenarkannya.'Individu seperti ini boleh datang terus ke mahkamah dan kami akan siasat.'Soal isteri pertama yang tidak benarkan tidak timbul dan kami boleh meluluskannya jika cukup kriteria dikehendaki,' katanya ketika ditemui, kelmarin.Bagaimanapun, Datuk Daud berkata isteri pertama tetap akan diberi notis untuk memberitahu yang suaminya akan berkahwin lain dan sama ada mereka bersetuju atau tidak mahkamah boleh meneruskan perkahwinan itu mengikut kaedah ditetapkan.Beliau berkata ramai lelaki Kelantan tertipu dengan sindiket untuk berpoligami sehingga mereka mengalami kerugian beribu ringgit dan kemudian terpaksa membayar denda di mahkamah.'Mungkin mereka sendiri cetek pengetahuan sedangkan kami sudah memberikan penerangan dan penjelasan tetapi masih ada yang terpengaruh dengan sindiket ini,' kata beliau.Difahamkan, sindiket berkenaan membawa bakal pengantin melakukan urusan perkahwinan ke Pattani, Yala atau Narathiwat.Terdapat juga sindiket yang mengahwinkan pasangan pengantin itu di negeri ini tetapi bertindak mengeluarkan surat nikah Thailand yang dipalsukan.Ketika ditanya mengenai lelaki luar Kelantan yang ingin berpoligami di negeri ini, Datuk Daud berkata ia boleh dilakukan dengan syarat mereka perlu membawa surat kebenaran daripada mukim atau mahkamah. -- Berita Harian Malaysia.


cyberita

Barat terus mengganasTRIPOLI - Kerakusan tentera bersekutu Barat untuk memusnahkan rejim pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dapat disaksikan apabila sebuah bangunan tiga tingkat di pusat tentera yang kerap digunakan Gaddafi musnah dalam serangan udara yang dilancarkan ke atas negara Arab itu, malam kelmarin.

Serangan itu adalah yang pertama dilancarkan ke atas Bab al-Azizia, iaitu kemudahan di Tripoli yang digunakan Gaddafi untuk menyampaikan ucapan bagi siaran televisyen sebelum ini.

Sementara itu, Amerika Syarikat (AS) yang mengetuai serangan ke atas negara pengeluar minyak itu mendakwa kononnya Gaddafi tidak menjadi sasaran tentera bersekutu.

Pentagon turut mengumumkan dua hari pertama misi itu dianggap berjaya kerana dapat melumpuhkan keupayaan rejim Gaddafi untuk menyerang balas penunjuk perasaan antikerajaan.

"Kami tidak mensasarkan Gaddafi. Mungkin beliau akan berada di sesuatu kawasan tanpa kami ketahui semasa serangan berlaku tetapi yang pasti kami tidak menyasarkan kediaman pemimpin itu," menurut jurucakap Pentagon.

Menurut AS, sebab utama campur tangan tentera bersekutu di Libya adalah bagi mewujudkan zon larangan terbang sejurus diluluskan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Khamis lalu.

Tentera bersekutu yang terdiri daripada Perancis, Britain dan AS dan beberapa negara lain mula menyerang aset ketenteraan Libya, Sabtu lalu, untuk melaksana usul yang didakwa bagi melindungi penduduk awam Libya.

AS melancarkan 124 peluru berpandu di seluruh Libya sejak Sabtu lalu dan tidak menolak lebih banyak serangan akan dilancarkan.
sh

Makanan Jepun dikhuatiri tidak selamatBEIJING - Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) semalam mengumumkan masalah pencemaran radiasi dalam makanan di Jepun adalah lebih serius daripada jangkaan awal.

Menurut WHO, keadaan sebenar adalah lebih buruk dan radiasi tidak hanya mencemarkan kawasan 20 hingga 30 kilometer dari loji seperti yang disangka, beberapa hari selepas gempa kuat merosakkan loji nuklear di Fukushima.

Kes seperti sayuran, susu dan air yang tercemar akibat radiasi mula mencetuskan kebimbangan serantau di sebalik jaminan Jepun bahawa tahap radiasi itu tidak berbahaya kepada kesihatan manusia.

WHO mengesahkan tidak mempunyai sebarang bukti bahawa makanan tercemar di wilayah Fukushima telah tersebar ke negara lain.

"Tetapi adalah lebih baik langkah berjaga-jaga diambil terutama dalam mengesan tahap pencemaran dalam produk dari Fukushima," menurut badan dunia itu.

Situasi masih samarTOKYO - Usaha mengawal reaktor di loji nuklear Jepun yang rosak akibat gempa bumi kuat dilaporkan menunjukkan perkembangan baik tetapi situasi sebenar masih tidak jelas.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa yang memantau perkembangan di loji Fukushima Daiichi itu mengesahkan keadaan masih serius.

Selain itu, sebahagian pekerja yang bertungkus lumus mengawal keadaan di loji itu dikeluarkan dari kawasan bangunan tersebut selepas asap dilihat terbentuk di reaktor No.3, semalam.

Pengendali loji Fukushima Daiichi, Tokyo Electrik Power (Tepco) mengumumkan memerlukan beberapa hari untuk menyambung semula kuasa bagi sistem penyejukan di reaktor No.3 dan No.4, iaitu yang paling teruk terjejas antara enam reaktor di kompleks itu.

Sementara itu, IAEA mengumumkan tahap radiasi di beberapa bandar besar Jepun tidak berubah dan kekal berada di bawah tahap berbahaya.

Terdahulu, kerajaan Jepun memberi amaran mengenai produk makanan di negara itu apabila ujian ke atas sayur bayam dan susu dari kawasan yang terletak kira-kira 120 kilometer dari loji itu turut menunjukkan kehadiran bahan radioaktif yang melebihi tahap berbahaya kepada kesihatan.

Bahan radioaktif turut ditemui dalam air paip di Tokyo dan beberapa kawasan lain yang terletak jauh dari loji nuklear tersebut.
sh

Liga Arab ubah pendirianTRIPOLI - Sokongan negara Arab terhadap peperangan yang diketuai Amerika Syarikat di Libya dilihat semakin rapuh selepas menyaksikan kemusnahan hebat yang disebabkan serangan itu.

Liga Arab yang mewakili 23 negara di rantau Timur Tengah itu sebelum ini menyokong pembentukan zon larangan terbang di Libya tetapi dilihat mula tidak yakin dengan keberkesanan cara itu selepas mendengar dakwaan orang awam menjadi mangsa serangan udara tentera bersekutu.

Selain itu, amaran oleh Gaddafi bahawa beliau sedia menghadapi perang yang panjang turut dikhuatiri memburukkan lagi keadaan selepas campur tangan kuasa Barat.

Namun, Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa menegaskan pertubuhan itu menghormati usul Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang membenarkan penggunaan semua cara untuk menghentikan konflik dalaman di Libya.

Imej mayat-mayat mangsa terbakar akibat serangan Barat itu bukan sahaja menyebabkan pertubuhan itu berubah fikiran tetapi juga menyebabkan Rusia dan China menyuarakan kekesalan terhadap keganasan tentera bersekutu.

Gaddafi menganggap serangan itu sebagai cubaan penjajahan dan menegaskan rakyat Libya mempunyai kesabaran untuk berjuang dalam peperangan yang panjang.

Pemimpin Libya itu turut mengumumkan akan membuka pusat penyimpanan senjata bagi melengkapkan orang awam di negara itu dengan senjata untuk berjuang dalam peperangan tersebut.

Sekurang-kurangnya 64 terbunuh dan 100 cedera, termasuk orang awam, dalam serangan udara tentera Barat itu, sehingga semalam.

sh

Blogger setuju tidak terbit semula artikel memfitnah menteriKUALA LUMPUR 21 Mac - Blogger Amizudin Ahmat hari ini bersetuju untuk tidak menerbitkan semula artikel bertajuk 'Hei Pak Menteri... mana mau lari...' di blognya yang didakwa memfitnah Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim.
Persetujuan itu direkodkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Datin Zabariah Mohd. Yusof ketika permohonan injunksi inter-parte (antara pihak) itu didengar di kamar beliau hari ini.
Ia diperoleh berdasarkan persetujuan bersama antara Amizudin yang diwakili peguam Gan Chee Wei dengan peguam Badrul Munir Bukhari bagi pihak Rais sehingga selesai pelupusan kes saman tersebut terhadapnya.
Pada 2 Februari lalu, Rais memperoleh injunksi sementara yang menghalang Amizudin, 42, atau ejennya daripada terus menyiarkan artikel berbaur fitnah itu sehingga permohonan injunksi inter-parte didengar.
Rais, 69, selaku plaintif memfailkan writ saman dan injunksi tersebut pada 31 Januari lalu.
Dalam pernyataan tuntutan, Rais menyatakan, pada 28 Disember tahun lalu, Amizudin sama ada secara sendiri mahupun melalui ejen-ejennya telah menyebabkan penerbitan artikel tersebut.
Beliau mendakwa, artikel tersebut mengandungi perkataan palsu dan fitnah, ditulis dengan niat jahat berserta gambar plaintif dimuatkan di http://sharpshooterblogger.blogspot.com.
Hakim Zabariah menetapkan 6 April ini bagi pengurusan kes saman tersebut.

utusan

Paderi Wayne Sapp bakar al-QuranGAINESVILLE, Florida 21 Mac - Satu naskhah al-Quran dibakar di sebuah gereja kecil di Florida semalam selepas kitab suci Islam itu didakwa 'bersalah' atas kesalahan jenayah.
Dalam kejadian itu, paderi Wayne Sapp membakar al-Quran tersebut sebagai 'hukuman' apabila kitab suci itu 'disabit kesalahan' atas pertuduhan jenayah selepas satu 'perbicaraan' diadakan.
Kejadian tersebut disaksikan paderi kontroversi Terry Jones, yang sebelum ini dikecam berhubung hasratnya membakar al-Quran semasa ulang tahun serangan 11 September 2001.
Satu barisan juri mengadakan perbincangan selama lapan minit sebelum al-Quran itu dibakar.
Kitab suci itu direndam selama sejam di dalam minyak tanah dan diletak di atas dulang logam di bahagian tengah gereja sebelum Sapp membakarnya menggunakan pemetik api.
Al-Quran itu terbakar selama 10 minit sementara beberapa orang yang berada di tempat kejadian turut mengambil gambar.
Jones berkata, dia telah memberi peluang kepada dunia Islam supaya mempertahankan kitab suci itu, tetapi tidak menerima sebagai reaksi.
Kejadian penghinaan terbaru terhadap Islam semalam dibuka kepada orang ramai, tetapi hanya kurang 30 orang hadir. - AFP

Video seks: Anwar buat laporan polis22/03/2011 11:02amKUALA LUMPUR 22 Mac – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini membuat satu laporan polis berhubung pendedahan rakaman video aksi seks seorang lelaki yang didakwa mengaitkan dirinya di sebuah hotel, semalam.
Anwar yang ditemani Peguam, N. Surendran, Latheefa Koya serta kira-kira 30 penyokongnya membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, pukul 11 pagi. – Utusan

Nato bantu sekat senjata


BRUSSELS: Duta Nato meluluskan pelan operasi pertubuhan itu bagi membantu menguatkuasakan sekatan senjata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke atas Libya, semalam.
Dalam kenyataan itu, pegawai Nato berkata, Turki pada awalnya menentang campur tangan di Libya.

Wakil dari 28 anggota Nato akan bertemu sekali lagi hari ini untuk mencari persetujuan mengenai pelaksanaan pelan sekatan senjata itu.

Jika diluluskan, ia mungkin membabitkan penggunaan pesawat udara dan laut Nato bagi menghalang sebarang senjata tiba kepada tentera Muammar Gaddafi.

Sebahagian daripada anggota Nato - diketuai Amerika Syarikat, Perancis dan Britain - mengambil bahagian dalam serangan udara ke atas Libya awal pagi kelmarin.

Bagaimanapun, Nato sebagai sebuah pertubuhan - yang bertindak hanya melalui persetujuan anggotanya - masih berbelah-bagi sama ada perlu terbabit atau sebaliknya.


Jerman turut menyatakan bantahan terhadap campur tangan asing di Libya.

Diplomat berkata, Perancis juga membantah pembabitan Nato dengan mengambil kira kesan reputasi pertubuhan itu di kalangan negara Arab. Sumber berkata, AS dan Kanada adalah antara negara yang mahu Nato mengepalai operasi di Libya. - Reuters

metro

Khamenei bimbang nasib penentang di Teluk


TEHERAN: Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, meraikan Nowruz (tahun baru Iran) semalam, tetapi bimbang dengan nasib penduduk yang menyertai protes antikerajaan di negara umat Islam ketika ini.
Kata Khamenei, Iran berharap Tuhan akan segera mewujudkan keamanan di Bahrain, Yaman dan Libya, selain menghukum musuh Islam.

“Semoga apa yang berlaku di negara itu tidak akan menyebabkan seseorang terlalu bergembira dengan kedatanan tahun baru,” katanya.

Di samping menyatakan sokongan terhadap penunjuk perasaan di rantau itu dan mengecam keganasan kerajaan, Iran sendiri bertindak keras ke atas protes yang diadakan di negara itu.

Sejumlah penunjuk perasaan kini merengkok di penjara sejak pilihan raya presiden diadakan pada 2009.

Kata Khamenei, Iran - kini mengalami sekatan antarabangsa - akan menjadikan tahun baru itu satu daripada jihad ekonomi bagi menggagalkan tindakan musuh.


“Sekatan dikenakan musuh ke atas Iran dibuat bagi melemahkan kemajuan ekonomi.

“Sudah pasti niat mereka gagal,” katanya. - Reuters

metro

Qatar UAE pertahan tindakan kecam Iran


ABU DHABI: Negara Teluk semalam menolak campur tangan Iran dan asing dalam hal ehwal dalaman negara mereka.
Mereka juga berkata, Qatar serta Emiriah Arab Bersatu (UAE) mengambil bahagian dalam operasi ketenteraan terhadap Libya kerana keselamatan.

Setiausaha Agung Majlis Kerja Sama Teluk, Abdul Rahman al-Attiyah, berkata pertubuhan itu menolak keras sebarang usaha campur tangan asing, termasuk Iran, dalam hal ehwal dalaman negara terbabit.

Abdul Rahman bercakap kepada wartawan di satu persidangan di Abu Dhabi ketika ditanya mengenai bantuan tentera Arab Saudi dan UAE kepada kerajaan Bahrain dalam menangani tunjuk perasaan.

Apabila ditanya mengenai pembabitan UAE dan Qatar dalam operasi ketenteraan diketuai negara kuasa besar Barat melancarkan serangan terhadap pemimpin Libnya, Muammar Gaddafi, Abdul Rahman berkata, mereka menyertainya atas faktor keselamatan.

“Kami juga menyokong operasi pakatan tentera Bersekutu itu kerana ia selaras dengan ketetapan diluluskan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebelum ini” katanya. - Reuters

metro

Ban beri kata dua


KAHERAH: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon, berkata Libya mesti menghentikan keganasan ke atas pemberontak negara itu sebelum boleh berunding mengenai serangan tentera antarabangsa terhadap rejim Muammar Gaddafi.
Kata Ban, dia juga berharap pemimpin Libya itu berpegang kepada janjinya selepas membuat gencatan senjata baru semalam.

Bercakap pada permulaan lawatan sehari ke Kaherah, Ban berkata, menamatkan serangan ke atas kubu pemberontak di Benghazi adalah permulaan kepada penyelesaian krisis berkenaan.

“Saya sangat berharap dan menggesa pihak berkuasa Libya berpegang kepada janjinya,” katanya.

Gaddafi mengumumkan gencatan senjata sebagai tindak balas gesaan Kesatuan Afrika bagi menyelesaikan konflik di Libya.

Kata Ban, Gaddafi menelefonnya sekurang-kurangnya dia kali sejak beberapa hari lalu. “Mereka terus menyerang orang awam.


“Justeru, tawaran gencatan senjata ini mesti dibuktikan dengan perbuatan,” katanya.

metro

KAHERAH: Mesir memutuskan tidak mengambil bahagian dalam operasi ketenteraan terhadap negara jirannya, Libya, atas alasan keselamatan dalam negeri serta hakikat terlalu ramai rakyat Mesir menetap di negara itu.
Menteri Luar, Nabil Eraby, berkata Mesir - yang menyaksikan kebangkitan rakyatnya menggulingkan Hosni Mubarak dan membantu mencetuskan revolusi di Libya - menyokong gesaan Liga Arab supaya Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenakan zon larangan terbang di ruang udara negara berkenaan semata-mata atas alasan kemanusiaan.

“Mesir sama sekali tidak berkata akan mengambil bahagian dalam pakatan tentera antarabangsa terhadap Libya atas alasan yang berkaitan keselamatan dalam negeri serta sejumlah besar warga kita tinggal di negara itu,” katanya.

Mesir diperintah oleh junta tentera sejak kebangkitan rakyat berjaya menggulingkan Hosni pada 11 Februari lalu.

Lebih sejuta rakyat Mesir bekerja di Libya apabila revolusi menentang Muammar Gaddafi bermula pertengahan Februari lalu. Sejak konflik itu tercetus, puluhan ribu meninggalkan negara berkenaan.

Mesir dan Libya berkongsi sempadan sepanjang 1,000 kilometer dari pantai Laut Mediterranean hingga ke padang pasir Sahara. Kedua-dua negara itu pernah berperang pada 1977.


Sementara itu, Qatar mengumumkan pendirian untuk mengambil bahagian dalam tindakan ketenteraan terhadap Libya. - AP

metro

Kubur jadi bukti


TRIPOLI: Pegawai kerajaan Libya semalam menunjukkan kawasan perkuburan yang didakwa menempatkan mangsa serangan tentera Bersekutu ke atas negara itu.
Sambil diiringi anggota keselamatan, wartawan asing melihat kemarahan penyokong Muammar Gaddafi terhadap serangan peluru berpandu awal pagi kelmarin.

Waris mangsa memberikan kenyataan berbeza-beza mengenai apa sebenarnya berlaku sehingga saudara-mara mereka terbunuh.

Seorang lelaki, Muhammad Salim, berkata serangan udara itu memusnahkan rumah anak saudaranya sehingga budak perempuan berusia tiga setengah bulan terbabit terbunuh.

Katanya, ibu mangsa pula cedera.

Bagaimanapun, bapa budak itu mendakwa serangan berkenaan tidak menyebabkan sesiapa tercedera.


Seorang remaja pula mempertikaikan apa yang berlaku itu kerana membunuh orang tidak berdosa.

“Inikah mereka anggap demokrasi? Semua ini tidak lebih daripada pembunuhan orang awam dan bayi!” katanya.
Mereka kemudian menggesa supaya jihad dilancarkan bagi mempertahankan Libya.

Kematian seorang daripada mangsa, Ramadan al-Zirgany, turut menimbulkan kekeliruan.

Ketika sesetengah saksi berkata Ramadan bekerja sebagai pemandu teksi, saksi lain mendakwa dia sebenarnya menganggur.

Mereka juga gagal bersepakat mengenai usia dan bagaimana Ramadan terbunuh.

Sebahagian mendakwa Ramadan terbunuh akibat dihempap dinding konkrit yang runtuh selepas terkena bom.

Saksi lain mendakwa Ramadan terbunuh apabila kereta dinaikinya terkena peluru berpandu.

Penduduk lain pula mengadu Libya sengaja dipilih negara kuasa besar Barat yang mengamalkan dasar talam dua muka.

Mereka mempertikaikan mengapa tindakan ketenteraan hanya dilakukan di Libya dan Barat tidak berbuat apa-apa terhadap krisis di Bahrain dan Yaman.

Pekerja syarikat bekalan air, Muhammad al-Himalee, 30, berkata apa yang berlaku adalah konspirasi jahat Barat ke atas Libya.

“Apa yang berlaku tidak ada kena-mengena dengan kerajaan Libya,” katanya.

Bagaimanapun, semua penduduk yang hadir di tanah perkuburan itu bersetuju bahawa Libya menjadi sasaran kerana simpanan petroleumnya.

Peniaga pakaian, Ahmad al-Dawee, 30, berkata jika Barat mahu menguasai minyak Libya, mengapa mereka mesti membunuh orang awam.

“Jika mereka mahu mencuri minyak kami, silakan, tapi kami akan membakar mereka sepanjang proses itu,” katanya.

Seorang pegawai perubatan kerajaan Libya berkata, seramai 64 orang terbunuh dalam serangan terbesar di rantau Arab sejak penaklukan Iraq pada 2003 itu. - Reuters

AS, sekutu langgar undang-undang antarabangsa: China


BEIJING: Akhbar rasmi China, semalam meningkatkan bantahan terhadap serangan udara Barat ke atas Libya dengan menuduh negara yang menyokong serangan itu melanggar undang-undang antarabangsa serta bertindak untuk mewujudkan kekacauan baru di TImur Tengah.
Kecaman paling serius mengenai serangan terhadap tentera Muammar Gaddafi itu disiarkan dalam akhbar People’s Daily, akhbar rasmi Parti Komunis yang memerintah China, sekali gus membayangkan bagaimana konflik itu menjadi pertelingkahan baru antara Beijing dengan Washington.

Akhbar itu menuduh Amerika Syarikat dan sekutunya mencabuli undang-undang antarabangsa. Ia menyamakan serangan itu dengan pencerobohan yang diketuai Amerika Syarikat terhadap Iraq pada 2003 dan berpendapat ia sebahagian daripada taktik Barat dalam mencampuri hal ehwal negara lain.

“Apa yang dilalui Iraq selama lapan tahun dan penderitaan yang tidak boleh digambarkan dengan kata-kata rakyatnya sepatut menjadi pengajaran. Serangan terhadap Libya menyusuli perang di Afghanistan dan Iraq, kali ketiga beberapa negara melancarkan tindakan ketenteraan terhadap negara yang merdeka dan berdaulat,” kata akhbar itu.

“Setiap minit tindakan ketenteraan dilakukan untuk menangani krisis adalah tamparan kepada Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan peraturan dalam hubungan antarabangsa,”tambah kenyataan itu. - Reuters

metro

Venezuela kecam serangan


CARACAS: Presiden Venezuela, Hugo Chavez, mengecam tindakan ketenteraan antarabangsa ke atas Libya yang dianggapnya membabi-buta dan mendesak dialog diadakan bagi menyelesaikan kemelut berkenaan.
Sehari selepas menganggap tindakan itu hanyalah untuk merampas kekayaan petroleum oleh Barat, Chaves menuntut keganasan ke atas Libya dihentikan.

Katanya, melontarkan bom bukanlah jawapan kepada isu konflik dalaman di negara utara Afrika itu.

“Empayar Yankee (Amerika Syarikat) memutuskan untuk menyingkirkan Muammar Gaddafi dengan mengambil kesempatan atas kebangkitan rakyat.

“Melalui lautan darah, mereka mahu menguasai minyak Libya,” katanya dalam ucapan mingguan, Alo Presidente yang disiarkan stesen radio dan televisyen Venezuela.

AS, Britain dan Perancis mula melancarkan serangan udara dan peluru berpandu ke atas sasaran terpilih di Libya sejak awal pagi kelmarin.


Ia diambil selepas Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meluluskan resolusi menguatkuasakan zon larangan terbang di Libya bagi melindungi rakyat yang bangkit mencabar Gaddafi di negara itu.

Chavez turut mengingatkan AS dan sekutunya supaya tidak memikirkan kaedah sama untuk menguasai minyak Venezuela.
“Jangan sekali-kali berfikir untuk datang ke Venezuela,” katanya.

Chavez pernah membandingkan Gaddafi dengan wira pembebasan Amerika Latin, Simon Bolivar dan mengkritik masyarakat antarabangsa kerana enggan menerima cadangannya mencari penyelesaian di Libya. - AFP

metro

Pertaruh nyawa demi jutaan rakyat


OSAKA: Dalam usaha menghindari krisis di loji nuklear Fukushima, sekumpulan petugas rela menghadapi radiasi tahap tinggi demi keselamatan jutaan orang ramai.
Sekali pun kumpulan jurutera terbabit berjaya mengembalikan bekalan tenaga di loji itu yang lumpuh akibat gempa dan tsunami, mereka tetap berdepan risiko terhadap kesihatan.

Bagaimanapun, mereka dengan sukarela ingin kembali ke kawasan dipenuhi toksik itu bagi memulihkan semula kabel tenaga, memeriksa jentera dan mengenal pasti di mana pasukan bomba perlu menyemburkan air bagi menyejukkan reaktor yang mengalami pemanasan.

“Saya akan bekerja sepenuh kemampuan saya supaya keadaan di sini pulih semula,” kata seorang juruteknik yang berusia 30-an kepada majikannya, pengendali loji Syarikat Bekalan Elektrik Tokyo. - AFP

metro

AS mahu Perancis ketuai operasi


DALAM PESAWAT TENTERA: Setiausaha pertahanan Amerika Syarikat, Robert Gates berkata, Pentagon menjangka akan menyerah kawalan missi tentera terhadap Libya kepada satu pakatan yang diketuai sama ada oleh Perancis dan Britain atau Nato, dalam masa beberapa hari.
Dalam kenyataan pertamanya sejak pengeboman itu dilancarkan, Gates berkata, Presiden Barack Obama merasakan perlunya mengehadkan peranan Amerika dalam operasi terhadap pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Beliau juga berkata, Presiden Amerika Syarikat itu lebih memahami berbanding orang lain mengenai tekanan yang dihadapi tentera Amerika.

“Meskipun Amerika mempunyai peranan ketenteraan dalam pakatan itu, ia tidak akan memainkan peranan yang menonjol,” kata Gates.

Beliau membuat kenyataan itu ketika kapal dan pesawat Amerika meneruskan pengeboman terhadap Libya. - Reuters

metro

Cubaan bunuh pemimpin Libya bukan idea bijak - Gates


DALAM PESAWAT TENTERA AS: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Robert Gates, berkata tidak bijak bagi tentera Bersekutu cuba membunuh Muammar Gaddafi dalam serangan ke atas Libya.
Ketika ditanya mengenai gesaan rakan sejawatannya dari Britain, Liam Fox, yang mencadangkan agar serangan itu mensasarkan Gaddafi, Gates berkata, operasi itu sepatutnya kekal dalam lingkungan resolusi diluluskan oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Saya berpendapat adalah penting bagi kita menjalankan operasi berdasarkan mandat PBB,” katanya.

Gates yang bercakap dalam pesawat tentera Amerika yang dalam penerbangan ke Russia berkata, campur tangan di Libya itu disokong oleh “pakatan yang amat berbeza-beza” dan memberi amaran, sebarang tindakan meluaskan matlamatnya akan merumitkan keadaan. “Saya juga berpendapat, adalah tidak bijak untuk menetapkan perkara yang anda boleh atau tidak boleh mencapainya sebagai matlamat khusus,” katanya.

Dia turut memberi amaran mengenai rancangan memberi sokongan secara langsung kepada pemberontak bagi menggulingkan Gaddafi.

Katanya, isu itu perlu diselesaikan rakyat Libya sendiri. “Ada atau tidak bantuan dari luar untuk pemberontak, kita perlu tunggu dan lihat. Matlamat asalnya ialah untuk melumpuhkan pasukan tentera udara Gaddafi bagi melindungi orang awam,” katanya. - AFP

metro

Jepun rugi RM705b, perlu 5 tahun bangun semula


SINGAPURA: Bencana gempa dan tsunami yang melanda Jepun mungkin mengakibatkan ekonomi negara itu mengalami kerugian sehingga AS$235 bilion (RM705 bilion) atau empat peratus pengeluarannya dan pembangunan semula dijangka akan memakan masa lima tahun, lapor Bank Dunia, semalam.
“Mengikut panduan sejarah, pertumbuhan KDNK akan dipengaruhi secara negatif sepanjang pertengahan 2011,” kata bank itu dalam Laporan Ekonomi Asia Timur dan Pasifik yang dikemas kini.

Namun, pertumbuhan dijangka akan menyusul dalam suku berikutnya sebagai usaha pembangunan semula yang mungkin mengambil masa selama lima tahun, tambah laporan itu. - AFP

metro

Dua askar Thai mangsa terbaru pemisah Islam


YALA: Dua tentera Thailand terbunuh dalam satu insiden tembak-menembak dengan kumpulan pemisah, semalam di wilayah selatan negara itu, kata polis. Ia adalah mangsa terbaru dalam kejadian keganasan yang memuncak sejak akhir-akhir ini.
Dua anggota tentera itu daripada sebahagian pasukan yang membuat kawalan rutin ketika ditembak di kawasan berbukit di Narathiwat, satu daripada tiga wilayah yang majoritinya dihuni umat Islam.

Kejadian tembak-menembak itu berterusan selama 10 minit sebelum dua anggota tentera itu terbunuh. Kumpulan pemisah kemudian melarikan diri.

Insiden semalam sama seperti kejadian tembak-menembak Sabtu lalu di wilayah Yala apabila dua anggota tentera juga terkorban. - Reuters

metro

Usaha menghapuskan Abu bakar bashir


Abu Bakar didakwa bantu militanJAKARTA: Suspek pengganas paling dikehendaki semalam memberitahu mahkamah dia menerima dana daripada ulama Islam radikal Abu Bakar Bashir untuk mengendalikan kem latihan militan Al-Qaeda di Aceh.
Abu Tholut, 49, dipercayai seorang daripada pelampau paling berbahaya di negara itu memberitahu mahkamah di Jakarta, dia menggunakan 140 juta rupiah (RM48,744) untuk membeli senjata, peluru, membayar sewa rumah dan wang pendahuluan kenderaan.

“Saya tidak pernah bertanya tetapi menerima wang itu...40 juta rupiah (RM13,984) daripada Ubaid dan 100 juta rupiah (RM34,961) daripada Abdul Haris,” kata Abu ketika memberi keterangan saksi melalui rakaman video pada perbicaraan Abu Bakar. Ubaid dan Abdul adalah bekas anggota kumpulan radikal yang diasaskan Abu Bakar pada 2008. Ulama berusia 72 tahun itu menghadapi hukuman mati ke atas tuduhan termasuk memimpin dan memberi bantuan kewangan kepada kem latihan di Aceh yang merancang serangan seperti di Mumbai menggunakan skuad penyerang berani mati terhadap warga Barat. Pihak pendakwa berkata, Abu Bakar mengumpulkan dana lebih daripada AS$140,000 (RM420,000) bagi membina kem itu yang ditemui di Sumatera Februari tahun lalu.

Bagaimanapun, Abu Bakar menafikan dakwaan itu atau mengenali Tholut - AFP

metro

Kubu Gaddafi musnah dibedil


TRIPOLI: Dalam tindakan yang sangat jarang diambil, pegawai Libya membawa wartawan asing melawat kubu Muammar Gaddafi semalam untuk menunjukkan bangunan yang musnah diserang tentera Bersekutu.
Tidak jauh dari khemah suram tempat Gaddafi menerima tetamunya, sebuah bangunan tiga tingkat musnah, selain sebuah lubang jelas kelihatan.

Wartawan di Tripoli mendengar satu letupan awal pagi semalam dan melihat asap berkepul dari kubu berkenaan.

Kawasan itu turut menempatkan kediaman peribadi, berek tentera dan kemudahan lain.

Bagaimanapun, tiada asap kelihatan apabila lawatan berkenaan diadakan.

Pegawai Gaddafi berkata, bangunan itu terkena peluru berpandu dan mendakwa Barat cuba membunuh pemimpin Libya itu.


Jurucakap kerajaan, Mussa Ibrahim, berkata serangan itu tidak bertamadun.

“Ia bercanggah dengan kenyataan AS dan Barat yang menafikan mereka mensasarkan kawasan ini,” katanya.
Mengesahkan tiada kecederaan berlaku dalam serangan itu, Mussa enggan menyatakan sama ada Gaddafi berada di situ ketika kejadian.

Sebelum ini, AS berkata, mereka tidak berniat mensasarkan Gaddafi ketika tentera negara itu dan sekutunya meningkatkan serangan ke atas Libya.

Tidak jauh dari situ, penyokong Gaddafi dibenarkan masuk ke kompleks berkenaan untuk menjadi benteng manusia jika serangan udara berlaku lagi.

Mereka melaungkan slogan anti-Barat, termasuk menggesa Presiden Barack Obama dibunuh.

Di belakang kawasan itu, seorang tentera mengawasi ruang udara bersama kelengkapan senjata antikapal terbang yang diletakkan di atas sebuah lori pikap.

Lewat malam kelmarin, penyokong Gaddafi melepaskan tembakan ke udara ketika sebahagian yang lain menari sambil mengibarkan bendera Libya.

Penyokong Gaddafi itu berkata, mereka rela mati untuk pemimpin terbabit.

Seorang jurutera, Muatas, 45, berkata dia sangat sayangkan Gaddafi. “Dia adalah bapa kami dan kami rela mati kerananya,” katanya. - Reuters

metro

Kehilangan besar


ALOR SETAR: “Ia satu kehilangan besar buat persatuan ini,” kata Presiden Persatuan Persilatan dan Pergendangan Negeri Kedah, Haris Fadilah, 55, ketika mengulas insiden yang mengorbankan lima guru silat selepas van yang mereka naiki terbabas dan melanggar sebuah pokok di Jalan Titi Haji Idris, Pendang, pagi semalam.
Beliau berkata, pihaknya sedih dengan kejadian yang menimpa dan berharap keluarga mangsa dapat bersabar dugaan Allah.

“Saya mewakili persatuan ini merasakan satu kehilangan besar buat persatuan ini kerana kebanyakan mangsa yang meninggal dunia adalah guru silat.

“Mereka tokoh besar dan pengasas banyak menyumbang pada seni silat di negeri Kedah. Ada antara mereka lebih 40 tahun terbabit dalam kegiatan ini. Segala jasa dan pengorbanan mereka kami kenang sampai bila-bila,” katanya yang ditemui di Unit Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, semalam.

metro

Tidak salah nikah di masjid - Jamil KhirALOR SETAR - Majlis akad nikah sah dilakukan di mana-mana sahaja termasuk masjid selagi ia tidak mencemarkan kesucian institusi itu.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom memberitahu, pemilihan masjid sebagai lokasi upacara akad nikah mampu menjimatkan wang dan masa apabila diadakan setempat.
Menurutnya, ia juga memudahkan tugas imam yang menjalankan upacara akad nikah lebih daripada sekali pada hari yang sama.
“Perkara ini perlu dilihat secara keseluruhan untuk memberikan kemudahan dan kesenangan kepada masyarakat dalam keadaan negara yang semakin kompleks dan meningkat maju,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Zakat Perniagaan Lembaga Tabung Haji 2010 kepada Jawatankuasa Zakat Kedah di Istana Anak Bukit di sini semalam.