Friday, March 29, 2013

Wan Junaidi: Parlimen mungkin terbubar dengan sendiriRUZY ADILA IDRIS
29 Mac 2013
Wan Junaidi Tuanku Jaafar
Wan Junaidi Tuanku Jaafar
SHAH ALAM - Semua pihak harus membiarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tempoh yang ada iaitu sehingga akhir bulan depan sebelum membubarkan Parlimen walaupun ada yang mempersoalkan perkara tersebut.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, semua pihak seharusnya rasional dan melihat dari sudut lain di mana Najib hanya mengambil alih tampuk pemerintahan pada 2009 iaitu setahun selepas Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12).

“Beliau masih belum lagi memberikan perkhidmatan sebagai pemimpin negara sepenuh penggal, hanya tiga tahun lebih sahaja.

“Jika beliau mahu menggunakan lima tahun (penggal penuh) itu sudah tentu tidak boleh. Jadi beliau memerlukan masa lebih panjang untuk melaksanakan dasar-dasar yang dirancang dalam tempoh itu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Najib mengambil alih tampuk pemerintahan negara selepas bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatan tertinggi itu pada 3 April 2009.

Akur dengan batasan masa yang dimiliki Najib ketika ini, Wan Junaidi juga berkata, disebabkan mengambil alih tugas setahun selepas pilihan raya 2008, Najib telah kehilangan masa satu tahun untuk membuktikan kemampuannya.

Tambah beliau, rasional tindakan Najib bagi memberi peluang kepadanya untuk menyelesaikan perkara-perkara besar sehingga menyebabkan beliau terpaksa melanjutkan pembubaran Parlimen ataupun kemungkinan membiarkan ia terbubar dengan sendirinya akhir akhir bulan depan.

“Dalam keadaan sedemikian, ada kemungkinan dalam masa 30 hari Parlimen akan terbubar dengan sendirinya.

“Saya cukup yakin masih ada perkara besar yang mungkin dianggap tidak dianggap tidak wajar dilaksanakan oleh kerajaan ‘caretaker’ atau kerajaan sementara,” kata wakil rakyat dari Sarawak ini.

Sementara itu, ketika diminta mengulas sama ada pembubaran secara automatik harus menjadi amalan selepas ini, Wan Junaidi berkata, apa yang berlaku pada hari ini adalah berbeza dengan perkara yang lalu ataupun pada masa akan datang.

“Pada masa akan datang, sesiapa yang terlantik menjadi Perdana Menteri akan bertugas sepenuh masa bermula selepas penggal pilihan raya selepas.

“Sedangkan, Najib kesuntukan masa dan ini tidak boleh dijadikan kayu pengukur pada masa-masa akan datang atas apa yang berlaku hari ini,” jelasnya lagi.

Penduduk Tanjung Batu sayu lihat rumah musnah, berlubang dengan peluru
29 Mac 2013
ceroboh Sabah
Sebuah rumah di Kampung Tanjung Batu terdapat kesan-kesan tembakan akibat pertempuran hampir sebulan antara kumpulan pengganas dan pasukan keselamatan dalam Op Daulat. - Foto Be
LAHAD DATU - Peluru bertaburan di jalan raya, rumah yang dibina dan dihuni sejak 40 tahun lepas penuh berlubang dengan kesan tembakan dan ada di antaranya musnah sama sekali akibat dibakar kumpulan militan dari selatan Filipina yang bertempur dengan pasukan keselamatan.
  
Keadaan sayu itu menyambut kepulangan ketua-ketua keluarga penduduk Kampung Tanjung Batu yang pertama kali menjejakkan kaki ke perkampungan mereka setelah hampir sebulan ditempatkan di pusat pemindahan berikutan kejadian pencerobohan militan Sulu.
  
Kampung Tanjung Batu adalah lokasi yang menjadi pilihan penceroboh militan Sulu untuk menyusup masuk ke negara ini melalui jalan pantai dan hutan selepas mendarat di Kampung Tanduo 12 Feb lepas.
  
Kumpulan militan itu dipercayai menggunakan perkampungan berkenaan untuk berteduh dan mengumpulkan anggota mereka sebelum mula menyerang dan menawan kampung itu.
  
"Saya memang terkejut. Saya tidak sangka jadi begini sehingga rumah hangus. Saya reda kepada Tuhan atas kejadian ini," kata Mahmud Mallang, 72, ketua Kampung Tanjung Batu apabila melihat kemusnahan yang dialaminya.

Kejadian itu bukan sahaja memusnahkan rumahnya malah empat rumah anaknya juga hangus terbakar, selain turut kehilangan kereta dan motosikal.
  
Beliau berkata walaupun mengalami kemusnahan yang teruk, rata-rata penduduk kampung sepakat untuk terus menetap di perkampungan itu memandangkan itulah kampung halaman mereka dan tempat mereka mencari rezeki.
  
Kesayuan jelas tergambar di wajah ketua-ketua keluarga yang dibawa masuk ke kampung itu untuk menilai kerosakan yang mereka alami dan bagi John Dulahap, 62, walaupun sedih melihat kemusnahan itu, beliau yakin kerajaan pasti akan membela nasib mereka dengan menyediakan bantuan khas bagi meringankan beban yang ditanggung penduduk.
  
"Rumah anak-anak saya juga hangus dan ada juga yang dipenuhi bekas tembakan. Peralatan rumah turut rosak," katanya.
  
"Rumah adik dan kakak saya hancur," luah pula Ajimain Mahmud, 35, yang masih trauma selepas ditampar dua kali oleh anggota militan semasa menceroboh kampung itu.

Mereka adalah antara 20 ketua keluarga yang dibawa masuk ke Kampung Tanjung Batu bersama kumpulan penilaian terdiri daripada pegawai daerah dan Majlis Keselamatan Negara bagi membuat taksiran kerosakan harta benda sebelum penduduk yang mempunyai dokumen dibenar pulang Sabtu ini.
  
Petugas media yang turut dibawa bersama dapat melihat sendiri dengan jelas kemusnahan di kampung itu yang boleh diibarat umpama 'padang jarak padang terkukur'.
  
Sebaik melepasi papan tanda 'Selamat Datang ke Kampung Tanjung Batu' jelas kelihatan ribuan peluru dan kelongsong peluru bertaburan di atas jalan raya dan kawasan sekitar termasuk di perkarangan rumah dan kawasan semak samun.
  
Hampir setiap rumah berlubang, rosak, tidak lengkap dengan ada atap dan pagar rumah hancur. Penulis turut menemui kesan darah, pisau dan parang kecil di beberapa rumah serta kasut but hitam milik pengganas di satu daripada anak sungai.
  
Berhampiran lokasi itu, penulis menemui dua kenderaan jenis Perodua Kancil dan Ford Ranger tersadai dan dipenuhi kesan tembakan. Kenderaan itu dipercayai dicuri penceroboh militan dan diguna ketika menyerang pasukan keselamatan.
  
Selain itu bau bangkai juga dapat dihidu, dipercayai daripada haiwan ternakan yang mati akibat kejadian itu. - Bernama

Papa Gomo bukan lagi pengundi pos, dibuang kerja 2012WARTAWAN SINAR HARIAN
29 Mac 2013
SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan pihaknya telah membuang kerja Wan Muhammad Azri Wan Deris, yang popular dengan blog Papa Gomo, awal September lalu dan sudah tidak layak menjadi pengundi pos.

Sehubungan itu, PDRM dalam kenyaatan dikeluarkan semalam menyebut bahawa dia bukan lagi seorang pengundi pos polis.

Dalam kenyataan itu, Pengarah Pengurusan PDRM, Datuk Mortadza Nazarene berkata, Wan Muhammad pernah berkhidmat sebagai anggota polis berpangkat konstabel di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya mulai 1 Julai 2002 hingga 30 November 2004 apabila ditangkap atas kesalahan jenayah.

"Pada 31 Oktober 2005, anggota ini telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang Jaya di atas kesalahan jenayah. Proses perbicaraan mahkamah dan rayuan telah dibuat sejak dari tarikh tersebut.

"Pada 6 September 2012, anggota ini telah disabitkan salah dan dijatuhkan hukuman. Seterusnya prosiding tatatertib PDRM terhadapnya telah dibuat dan anggota ini telah dibuang kerja berkuat kuasa 6 September 2012," kata beliau.

Sehubungan itu, Mortadza berkata, Wan Muhammad tidak lagi tersenarai dalam rekod PDRM sebagai "pengundi polis."

"Perkara ini juga telah dijelaskan oleh pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa rekod pendaftaran anggota ini sebagai pengundi pos telah dipadamkan, seperti kenyataan SPR pada 23 Mac 2013," katanya lagi.

Tambah beliau, "oleh yang demikian, isu pendaftaran sebagai seorang anggota polis untuk undi pos dan pada masa yang sama sebagai pengundi awam oleh anggota ini adalah tidak timbul."

"Ini sekali gus menyangkal dakwaan mana-mana pihak bahawa perkara ini dibuat untuk mewujudkan senarai pengundi di dua tempat yang berbeza," kata beliau lagi.

Isu pendaftaran pengundi dua kali membabitkan individu ini diketengahkan oleh PKR baru-baru ini.

Sabtu lalu, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf berkata, pihaknya sedang menunggu siasatan polis dan akan memastikan tidak wujud pendaftaran pengundi dua kali.

Selepas 25 hari Op Daulat, musuh kini kurang 10 orang
29 Mac 2013
ceroboh sabah
Seorang anggota tentera mengawasi rombongan pegawai daerah Lahad Datu, wakil-wakil penduduk Kampung Tanjung Batu dan media. - Foto Bernama
LAHAD DATU - Selepas 25 hari Operasi Daulat dilancarkan, pasukan keselamatan mengesahkan jumlah musuh kini kurang daripada 10 orang.
  
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata angka itu mengambil kira jumlah musuh yang ditembak mati dan ditangkap berbanding bilangan musuh semasa mula bertapak di Kampung Tanduo, 12 Feb lepas iaitu kira-kira 200 orang.
  
"Saya tidak boleh mengatakan bahawa musuh tidak ada atau sebaliknya...kami yakin musuh memang ada tetapi jumlahnya amat berkurangan, mungkin kurang dari 10 orang," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi di Felda Sahabat 16, dekat sini hari ini.
  
Sepanjang insiden pencerobohan, pasukan keselamatan menembak mati 68 militan, manakala 121 individu ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dan 443 ditahan atas pelbagai kesalahan lain.
  
Beliau berkata gerakan ofensif yang disusuli operasi menggeledah dan membersih sehingga kini berjaya membersihkan tiga dari lima kampung yang menjadi lokasi persembunyian dan pertempuran antara pasukan keselamatan dan kumpulan pengganas.

Hamza berkata selepas Kampung Tanduo, Kampung Tanjung Batu dan Kampung Labian dibersihkan, pasukan keselamatan kini memberi tumpuan kepada kawasan Tanjung Bilis dan Lok Buani.
  
Beliau berkata penduduk Kampung Tanjung Labian akan dibenar pulang selepas ketua-ketua keluarga dan ketua kampung dibawa melawat ke kediaman mereka bersama-sama pasukan penilaian esok.
  
Bagi penduduk Kampung Tanjung Batu, Hamza berkata seramai 20 hingga 25 penghuni yang rumah mereka tidak mengalami kerosakan teruk akan dibenar pulang ke rumah masing-masing esok, manakala pemilik yang rumahnya musnah dibenar untuk terus tinggal di pusat pemindahan sementara.
  
Beliau berkata sebagai langkah keselamatan, anggota keselamatan akan terus ditempatkan di kampung berkenaan untuk berkawal dan mendominasi kawasan itu.
  
"Selain itu kami juga akan melaksanakan khidmat kepolisan lain untuk memulihkan keyakinan penduduk apabila berada di kampung itu," katanya. - Bernama

Tentera teruskan peranan politik di Myanmar
28 Mac 2013
Tentera teruskan peranan politik di Myanmar
Suu Kyi dan Timbalan Hal Ehwal Sempadan, Zaw Win turut hadir pada majlis di Naypyitaw.
NAYPYITAW - Pemerintahan diktator tentera yang diamalkan enam dekad di Myanmar akan terus  dipraktikkan, walaupun negara itu kini sedang beralih ke negara demokrasi.

Ketua Komander Myanmar, Min Aung Hlaing berkata, peranan itu bagi memastikan Myanmar terus kukuh dan mampu melawan musuh serantau.

“Tentera tetap berperanan dalam politik negara ini. Kami akan terus mengukuhkan pentadbiran demokratik yang dinginkan oleh seluruh rakyat,” katanya ketika sambutan Hari Tentera ke 68 di Naypytaw.

Sementara itu, ikon demokrasi Myanmar yang juga pemimpin pembangkang, Aung San Suu Kyi tampil ke majlis itu buat pertama kali dan duduk di barisan hadapan.

“Saya harap Myanmar dapat jalin pakatan dengan negara Asia," katanya dalam laporan AFP.

Jalan ke Gaza dibuka kembali
29 Mac 2013
Jalan ke Gaza dibuka kembali
Israel membuka sepenuhnya laluan pejalan kaki di Kerem Shalom dan Erez.
BAITULMAQDIS - Pasukan Tentera Israel (IDF) sudah membuka sepenuhnya sempadan Gaza yang ditutup berikutan serangan roket pejuang Islam ketika lawatan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama ke wilayah itu minggu lalu.

Tentera Israel berkata, pihaknya sudah membuka laluan komersial, Kerem Shalom dan Erez dan kini membenarkan rakyat Palestin memasuki negara itu dengan permit ketibaan menerusi laluan awam.

“Bagaimanapun, larangan memancing di pantai Gaza masih dikekalkan dan laluan sepanjang pantai itu juga ditutup kecuali untuk laluan kenderaan kargo,” katanya dipetik Reuters

Israel melaksanakan larangan di Gaza berikutan pencabulan perjanjian damai sementara November lalu.

Jumaat lalu, dua organisasi jihad Islam ditahan selepas dituduh bertanggungjawab terhadap serangan roket di Tebing Barat ketika lawatan Obama.

Sanjay akur perintah, kembali ke penjara
28 Mac 2013
Sanjay Dutt
Sanjay Dutt
PELAKON Bollywood, Sanjay Dutt akui bakal kembali ke penjara untuk menjalani baki hukuman berhubung kesalahan letupan Mumbai pada tahun 1993.
Sanjay memberitahu pemberita bahawa dia akan menuruti perintah mahkamah dan tidak akan memohon pengampunan.
Mahkamah Agung India memutuskan Sanjay mesti kembali ke penjara dan menyerah diri dalam tempoh empat minggu setelah diikat jamin pada tahun 2007.
Sanjay disabitkan kesalahan pada tahun 2006 kerana membeli senjata daripada pengebom yang menyerang Mumbai.
Bintang Bollywood ini kelihatan terlalu sedih ketika ditemu bual pemberita, hari ini.
“Ini adalah satu tempoh yang sangat sukar dalam hidup saya dan keluarga saya. Saya hanya mempunyai beberapa hari saja lagi (sebelum kembali ke penjara).
“Saya ada beberapa kerja (yang perlu diselesaikan) dan saya mahu habiskannya. Saya nak tinggal bersama keluarga. Tolong biarkan saya dalam keadaan aman. Saya cinta negara saya,” katanya.

Serangan siber terbesar jejas internet globalWARTAWAN SINAR HARIAN
28 Mac 2013
LONDON - Operasi internet seluruh dunia terganggu semalam ekoran serangan siber terbesar setakat ini.

Kumpulan anti-spam cuba membuat serangan balas untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Ini seterusnya memberi kesan ke atas perkhidmatan pupular seperti Netflix dan pakar internet bimbang jika serangan berterusan, ia akan menjejaskan perkhidmatan sistem perbankan dan e-mel.

Spamhaus yang berpangkalan di London dan Geneva sedang membantu menapis kandungan e-mel dan spam tidak diingini.

Lima negara ketika ini sedang menyiasat serangan siber ini.

Spamhaus mendakwa Cyberbunker bekerjasama dengan kumpulan penjenayah dari Eropah Timur dan Russia dan bertanggungjawab di sebalik serangan siber ini.

Ketua Eksekutif Spamhaus, Steve Linford memberitahu BBC bahawa serangan yang sama pernah berlaku sebelum ini.

“Kami mendapati serangan ini sudah bermula sejak seminggu lalu,” katanya.

Linford menambah, serangan siber ini juga cukup kuat dan mampu menjejaskan laman web kerajaan.

Tembok Berlin kekal diruntuhkan
29 Mac 2013
Tembok Berlin
Orang ramai berkumpul di sepanjang Tembok Berlin bagi bantahan kerja-kerja meruntuh.
BERLIN - Pihak kontraktor meneruskan kerja-kerja meruntuhkan sebahagian daripada Tembok Berlin berusia 30 tahun yang masih kukuh itu, ketika orang ramai melancarkan demonstrasi membantah tindakan itu.

Jurucakap polis berkata, sebanyak empat bahagian tembok diruntuhkan bermula 5 pagi waktu tempatan dan dijangka mengambil beberapa hari untuk meruntuhkan keseluruhan tembok berkenaan.

"Ruang seluas lima meter yang terdedah itu akan digantikan dengan pagar," katanya dipetik AFP

Media tempatan melaporkan, kira-kira 250 anggota polis ditugaskan mengawal keadaan ketika kerja-kerja meruntuhkan dilakukan.

Penunjuk perasaan terdiri daripada anggota-anggota parti pembangkang mula mengadakan demonstrasi di tembok sepanjang 1.3 kilometer itu ketika bahagian pertamanya diruntuhkan pada awal bulan ini.

Rundingan damai dicemari insiden bom
29 Mac 2013
Rundingan damai dicemari insiden bom
Anggota keselamatan melakukan pemeriksaan serangan di tempat kejadian di Cho Airong, Narathiwat. Foto: EPA
HAT YAI - Tiga askar maut manakala lima yang lain dilaporkan cedera selepas seorang individu dipercayai anggota militan melakukan serangan di tepi jalan di selatan Thailand.

Pegawai polis, Suchart Sa-eed berkata, serangan itu berlaku hanya beberapa jam sebelum rundingan damai antara kumpulan pemisah dengan kerajaan Thailand berlangsung.

“Lelaki berkenaan melakukan letupan bom dan  melepaskan tembakan ke arah askar peronda di daerah Cho Airong di wilayah Narathiwat,” katanya. dalam laporan AFP

Sementara itu, rundingan pertama secara rasmi dengan kumpulan pemisah dari wilayah selatan negara itu dijangka berlangsung hanya sehari.

Ketua Majlis Keselamatan Nasional Thailand, Paradorn Pattanatabut berkata, rundingan dengan perwakilan Barisan Revolusi Nasional (BRN) itu memberi fokus kepada mengurangkan serangan di tiga wilayah yang dikuasai kumpulan pemisah.

“Fokus utama  adalah untuk mengurangkan keganasan. Kami akan memfokuskan kepada penerapan rasa percaya dan hubungan baik antara kedua-dua pihak termasuk penduduk di sempadan Malaysia,” katanya.

Mandela dimasukkan ke hospital semula
29 Mac 2013
Nelson Mandela
Nelson Mandela
JOHANNESBURG - Bekas Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela dimasukkan ke hospital petang semalam selepas mengalami jangkitan paru-paru berulang.

Jurucakap kerajaan Afrika Selatan bagaimanapun, tidak mendedahkan kondisi kesihatan pemimpin antiaparteid itu.

Menurut laporan dipetik AFP bekas presiden berkulit hitam pertama Afrika Selatan itu yang juga dikenali dengan panggilan Madiba sebelum ini sudah beberapa kali dimasukkan ke hospital sejak tahun lalu.

Kesemua rawatan yang diterima dianggap berjaya namun beliau belum pernah sekalipun muncul di khalayak ramai sejak keluar dari hospital Disember tahun lalu.

Wanita Mesir perangi keganasan seksual
28 Mac 2013
Wanita Mesir perangi keganasan seksual
Wanita Mesir perangi keganasan seksual
Wanita Mesir perangi keganasan seksual
Wanita Mesir kini lantang bersuara tentang kesaksamaan gender di negara itu.
Wanita Mesir perangi keganasan seksual
Sebahagian perwakilan tidak menyokong deklarasi yang disuarakan oleh Majlis PBB.
KAHERAH - Wanita Mesir kini beralih ke satu fasa di mana golongan itu kini lebih berani bersuara menuntut keadilan dalam menangani keganasan seksual.

Mangsa serangan kini lebih terbuka dan berani melakukan protes selepas ratusan daripada mereka menjadi mangsa keganasan.

“Kita menjadi mangsa. Apa yang berlaku membuat kita lebih kuat dan berani untuk bersuara di jalanan,” kata aktivis Aida al-Kashef.

Beliau berkata, keselamatan wanita di Mesir kini tidak lagi terjamin selepas golongan itu sering menjadi sasaran cacian lisan dan kadang-kadang diraba.

"Masalah ini memuncak ketika perhimpunan revolusi penggulingan bekas presiden Hosni Mubarak di dataran Tahrir di mana,  penyerang lelaki bertindak melucutkan pakaian seorang wanita lalu mengacukan pisau,” katanya.

November lalu, Yasmine al-Baramawy, diserang hanya kerana beliau memakai seluar.

“Mereka berkumpul di sekeliling saya dan mula merobek pakaian saya dengan pisau,” katanya.

Beliau kemudian diseret beberapa ratus meter dengan penyerang lelaki meraba seluruh anggotanya hingga memaksa orang ramai menyelamatkannya.

Sejak dua kejadian itu, wanita Mesir mengambil keputusan membentuk kumpulan aktivis Operasi Anti Gangguan Seksual dan mereka juga mengupah pengawal peribadi.

Kumpulan itu turut menawarkan sokongan perubatan dan psikologi kepada bekas mangsa serangan seksual.


Jurucakap Operasi Anti Gangguan Seksual berpendapat, serangan seksual di Mesir adalah bermotifkan politik.

“Serangan ini bertujuan mengecualikan wanita daripada mengambil bahagian dalam aktiviti politik dan demonstrasi.

Bahan cemuhan

Kejadian serangan seksual di Dataran Tahrir pada Januari lalu menjadi cemuhan masyarakat.

Pengawal di dataran itu, Soraya Bahgat berkata, apakah yang wanita itu lakukan di Tahrir? bagaimana mereka berpakaian? dan bilakah waktu mereka berada di situ.

Seorang lagi pengawal di kawasan itu Ahmed Shokri berkata, pemeriksaan badan terpaksa dilakukan kerana pihak berkuasa mahu memastikan peserta penunjuk perasaan tidak membawa senjata.

“Kami cuba membentuk satu kawasan yang dikhususkan untuk wanita tetapi perkara itu sukar dilakukan kerana golongan wanita kini lebih bebas dan lantang bersuara,” katanya dalam laporan AFP.

Akhbar tempatan memetik laporan Majlis Syura sebagai berkata, golongan wanita kini lebih bebas dan ada juga yang bersikap samseng.

“Golongan wanita sepatutnya tidak perlu menyertai demonstrasi kerana perkara itu mengundang ancaman,” menurut laporan itu.

Namun, baru-baru ini Majlis Syura memutuskan bahawa golongan terbabit dibenarkan menyertai demonstrasi sebagai keadilan gender tetapi mereka perlu diasingkan antara lelaki.

“Kini Dataran Tahrir telah menjadi seperti sarang pelacuran kerana terlalu ramai wanita mula berkumpul sesama mereka,” katanya.

Seorang pendakwah, Abu Islam, menyifatkan wanita di Mesir kini seperti bertelanjang walaupun mereka berhijab.

“Mereka pergi ke Tahrir seperti mengundang untuk dirogol dan dicabul,” katanya.

Sementara itu, Majlis Kebangsaan Wanita meminta Perdana Menteri Mesir, Muhammad Mursi bersama penggubalan undang-undang memberikan hak kesaksamaan golongan lelaki dan wanita.

“Jika undang-undang ini boleh digubal, kami yakin keganasan terhadap wanita dapat dikurangkan,” katanya.
Tindakan anggota antarabangsa

Negara-negara Barat dan Islam pada minggu lalu mencapai persetujuan dalam deklarasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menetapkan tindakan bagi memerangi keganasan terhadap wanita.

Iran, Libya, Sudan dan negara-negara Islam lain bersetuju untuk menyatakan bahawa keganasan terhadap wanita dan gadis tidak boleh menggunakan alasan ‘pertimbangan budaya, tradisi atau agama’.

Manakala negara-negara Barat terutama dari Scandinavia mengeluarkan desakan terhadap hak kesihatan seksual.

Kira-kira 6,000 badan bukan kerajaan (NGO) dan 193 negara anggota PBB berada di New York bagi menghadiri persidangan Suruhanjaya Status Wanita yang berlangsung semalam dua minggu itu.

Deklarasi ini pada mulanya panas apabila sebahagian negara anggota tidak menyokong terutama perwakilan dari negara konservatif.

Namun. Pengarah Eksekutif PBB bagi Wanita, Michelle Bachelet berkata, ia merupakan satu persidangan bersejarah.

Cubaan terakhir oleh suruhanjaya PBB itu berhubung keganasan terhadap wanita pada 2003 berakhir dengan kegagalan.

Misi pengaman Mali perlukan 11,200 askar
28 Mac 2013
Misi pengaman Mali perlukan 11,200 askar
Ki-Moon (tengah) bersama wakil menteri Peru, Argentina, Cuba dan Uruguay selepas mesyuarat Majlis Keselamatan PBB di Ibu Pejabat PBB di New York.
NEW YORK -  Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) mencadangkan, lebih 11,200 tentera diperlukan untuk misi pengaman di Mali manakala pasukan tentera yang sama juga diperlukan untuk berdepan dengan pengganas radikal.

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moon berkata, jumlah itu diperlukan untuk mengawal bandar-bandar utama yang diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi.

Dalam laporan Majlis Keselamatan PBB mengenai keadaan di Mali, beliau berpendapat, terdapat keperluan asas untuk pasukan tambahan di Mali dan negara-negara jiran dan jelas Perancis perlu mengekalkan pembabitan tenteranya di wilayah konflik.

“Walaupun kumpulan pelampau telah diusir dari bandar itu tetapi mereka masih merupakan ancaman besar kepada keselamatan awam dan negara jiran,” katanya.

Menurutnya, selain untuk memerangi keganasan Misi Sokongan Afrika Antarabangsa ke Mali (Afisma) turut berperanan untuk mengukuhkan misi politik PBB.

“Kami akan bekerjasama dengan Kesatuan Afrika untuk meningkatkan keupayaan operasi di Afrika,” katanya dalam laporan Reuters.

Pengawal peribadi Datu Piah serang polis mati ditembak
BEBERAPA anggota polis mengangkat mayat Salib yang mati ditembak di sebuah rumah di Simunul, Semporna semalam.


LAHAD DATU - Seorang panglima yang juga pengawal peribadi kepada Datu Piah mati selepas ditembak oleh pasukan keselamatan ketika menyerang polis di sebuah rumah atas air di Simunul, Semporna semalam.
Lelaki yang dikenali sebagai Salib Sampang atau Imam Mas berusia 50-an itu dipercayai adalah orang kuat Datu Piah yang menetap di kampung tersebut.
Dalam operasi pada pukul 10 pagi itu, pasukan keselamatan turut menahan enam orang termasuk dua wanita dengan salah seorang daripadanya dipercayai isteri kepada Salib serta seorang lelaki lain dikenali sebagai Totok.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kejadian berlaku apabila sepasukan anggota keselamatan pergi ke perkampungan tersebut yang majoritinya didiami warga Filipina untuk melakukan operasi pemeriksaan.
Katanya, bagaimanapun, penghuni di salah sebuah rumah kayu di kampung itu enggan memberi kerjasama kepada pihak polis yang mahu memeriksa rumah tersebut.
"Apabila seorang pegawai berpangkat Deputi Superintendan memecahkan pintu, seorang lelaki yang bersenjata parang bertindak agresif menyerang dan cuba menetak pegawai itu bertubi-tubi.
"Ketika kejadian, pegawai polis itu bernasib baik kerana sempat mengelak manakala suspek yang enggan menyerah diri mati ditembak," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0329&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2Ow1eRJqQ 
Hakcipta terpelihara 

Kampung Tanduo tinggal namaBEBERAPA wakil penduduk dikawal oleh pasukan polis ketika melihat keadaan rumah mereka yang ditinggalkan di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah kelmarin.


LAHAD DATU - Insiden pencerobohan pengganas Sulu di Kampung Tanduo di sini bukan sahaja mengorbankan banyak nyawa, malah turut melenyapkan identiti kampung nelayan itu yang telah wujud sejak 50 tahun lalu.
Atas aspek keselamatan, kampung yang terletak dalam gugusan Tanjung Labian di Felda Sahabat itu bakal tinggal nama apabila 20 keluarga yang merupakan penghuni asal kampung tersebut akan dipindahkan ke Kampung Sungai Mira dekat sini.
Jarak antara Kampung Sungai Mira dengan Kampung Tanduo ialah kira-kira 20 kilometer.
Proses pemindahan penduduk yang kebanyakannya kini ditempatkan di pusat penempatan sementara akan dilakukan dalam masa terdekat.
Pegawai Daerah Lahad Datu, Zulkifli Nasir ketika mengesahkan perkara itu memberitahu, cadangan pemindahan tersebut telah dipersetujui Majlis Keselamatan Negara dan pasukan keselamatan sebelum dikemukakan kepada kerajaan negeri.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0329&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2Ow1YReqC 
Hakcipta terpelihara 

Lady Gaga dapat AS$17 juta menerusi TwitterLOS ANGELES - Penyanyi yang kerap tampil dengan imej pelik, Lady Gaga (gambar) memperoleh pendapatan sebanyak AS$17 juta (RM52.6 juta) menerusi laman Twitter, lapor portal Capitalfm kelmarin.
Penyanyi itu mempunyai lebih 30 juta pengikut di Twitter.
Akhbar Wall Street Journal melaporkan, dia berada di tempat kedua selepas pengasas bersama Twitter, Jack Dorsey yang menggunakan rangkaian sosial untuk membuat keuntungan.
Penyanyi itu menggunakan Twitter untuk memberikan para peminatnya kandungan yang eksklusif, mengemas kini maklumat kehidupannya dan gambar-gambar pengembaraannya.
Menurut majalah Forbes pula, angka tersebut mewakili satu pertiga daripada jumlah keseluruhan pendapatannya sebanyak AS$52 juta (RM161 juta) antara Mei 2011 hingga Mei tahun lalu.
Lady Gaga atau nama sebenarnya Stefani Germanotta juga menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-27 tahun semalam.
Baru-baru ini, dia menjalani pembedahan pada pinggul selepas cedera sehingga menyebabkannya tidak boleh berjalan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0329&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2Ow1K4ucP 
Hakcipta terpelihara 

Ceramah UBAH @ Negeri Sembilan

Ceramah UBAH @ Negeri Sembilan malam tadi (malam DUN N.9 terbubar secara automatik)...fuhh, suasana yg xpernah dilihat di nogori...xperlu panggil KPOK, xperlu upah PSY, xperlu bayar Jacky Chan.....melaut manusia!!...NI KALI LAH!...SAY NO TO BE-END!!!

TIDAK BERHENTI! Gejala SAMSENG di Bilik Gerakan DAP DUN Johor Jaya

TIDAK BERHENTI! Gejala SAMSENG di Bilik Gerakan DAP DUN Johor Jaya, Taman Desa Harmoni, 28hb March 2013. Seorang penduduk tempatan nampak dua orang lelaki yg berbaju biru gelap dengan lambang Barison Nasional, merosakkan bendera-bendera parti kami, sebahagian telah dibakar, pada pukul 8 pagi. laporan polis telah dibuat.

Aman ke kita..aman ke kita kalau jenayah semakin meningkat.

Aman ke kita..aman ke kita kalau jenayah semakin meningkat..aman ke kita kalau pihak penceroboh senang2 boleh bolos masuk dalam negara kita..aman ke kita kalau rakyat asing diberi i/c secara ekspres.aman ke kita kalu kroni lebih diutamakan.aman ke kita kalau segala hasil dan harta rakyat di selewengkan.. aman ke kita kalau hutang negara mencecah 500 bilion yang sudah tentunya cukai,harga barang dan segala keperluan asasi rakyat akan melambung kosnya jika Umno/Bn diberi peluang sepenggal lagi untuk berkuasa..Fikir2kanlah..!!!

Ayuh semua Rakyat Malaysia!!!!

Tolak BN..Tumbang BN..
Undilah Pakatan Rakyat...

Takbir!!!!!!!!!!!!!!!
Ini Kali lah!!!!!!!!

like page : https://www.facebook.com/ambang13anakMudaBangkit

Selamatkan Johor. Kelantan(PAS) vs Johor(UMNO)Kelantan:-
Keluasan:1,510,462.00 hektar.
Baki Keluasan:1,307,153.40 hektar.
Peratus Tanah Rezab:86.40%

Johor:-
Keluasan:1,898,688.00 hektar.
Baki Keluasan:195,262.42 hektar.
Peratus Tanah Rezab:10.28 %

Siapa yang menggadai hak orang melayu?

Ayuh semua Rakyat Malaysia!!!!

Tolak BN..Tumbang BN..
Undilah Pakatan Rakyat...

Takbir!!!!!!!!!!!!!!!
Ini Kali lah!!!!!!!!

like page : https://www.facebook.com/ambang13anakMudaBangkit

Lagi liputan tentang UAI kita

Lagi liputan tentang UAI kita. Kali ini dalam Harakah edisi 29-31 Mac 2013. Jika hendak tahu maklumat lanjutnya silalah beli ya... :)

Kalau tidak mahu beli pun tidak mengapa. Tiada orang yang paksa2. Jangan gadoh2 "kurang cerdik" semua nanti ya.... :)

BN.....TAPI sayang sekali takut nak bubar Parlimen...kuikuikuiAyuh semua Rakyat Malaysia!!!!

Tolak BN..Tumbang BN..
Undilah Pakatan Rakyat...

Takbir!!!!!!!!!!!!!!!
Ini Kali lah!!!!!!!!

like page : https://www.facebook.com/ambang13anakMudaBangkit

Beberapa soalan yang perlu dijawab oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar...1: Apakah Tuan kenal individu yang bergambar dengan Tuan dalam gambar ini..?

2: Apakah Tuan tahu individu yang bergambar dengan Tuan ini ialah Wan Muhammad Azri Wan Deris@Papagomo..?

3: Adakah Tuan tahu bahawa Wan Muhammad Azri Wan Deris@Papagomo ialah Bekas Anggota Polis yang telah dibuang kerja kerana kesalahan Rasuah..?

4: Benarkah gambar ini diambil di Kediaman Tuan..?

5: Apakah hubungan Tuan dengan Wan Muhammad Azri Wan Deris@Papagomo..?

6: Adakah hubungan istimewa Tuan dengan Wan Muhammad Azri Wan Deris@Papagomo menjadi sebab utama mengapa Wan Muhammad Azri Wan Deris@Papagomo tidak pernah dikenakan sebarang Tindakan atau Pertuduhan walaupun berkali2 mengeluarkan artikel lucah dalam blog beliau..?

7: Adakah Tuan pernah menerima Arahan dari mana2 Pihak Pimpinan Tertinggi Negara supaya mengabaikan semua Laporan yang dibuat oleh pelbagai Pihak keatas Wan Muhammad Azri Wan Deris@Papagomo atas Pelbagai pertuduhan..?

Mohon jawapan Brooo...!!!

Ayuh semua Rakyat Malaysia!!!!

Tolak BN..Tumbang BN..
Undilah Pakatan Rakyat...

Takbir!!!!!!!!!!!!!!!
Ini Kali lah!!!!!!!!

like page : https://www.facebook.com/ambang13anakMudaBangkit