Wednesday, July 28, 2010

jangan ketepi hak bumiputera - NGO


SHAH ALAM 27 Julai - Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili orang Melayu dan bumiputera di negeri ini mengingatkan DAP supaya tidak cuba membuat sebarang cadangan untuk mengenepikan kepentingan dan hak kaum Melayu di negara ini.
Yang Dipertua Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) negeri, Abdullah Mansor berkata, ingatan itu diberikan kerana cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua supaya kerajaan negeri memansuhkan diskaun pemilikan hartanah kepada bumiputera dilihat telah melanggar semangat kerjasama dan perpaduan antara kaum.
Tegasnya, Tony seharusnya memahami dasar pemberian diskaun tersebut yang bertujuan mewujudkan keseimbangan pemilikan dan ekuiti antara kaum di negara ini.
Katanya, langkah itu juga bagi membolehkan kaum bumiputera mencapai sasaran pemilikan ekuiti 30 peratus yang belum dicapai sepenuhnya sehingga hari ini.
Malah katanya, kedudukan kaum bumiputera terutama dari segi keupayaan ekonomi mereka masih ketinggalan berbanding kaum lain sama ada di Selangor mahupun di negeri lain.
''Jadi kita nak ingatkan kepada DAP supaya tidak sesekali membuat cadangan yang meminggirkan hak serta kedudukan bumiputera.
''Sebagai ahli politik, beliau seharusnya faham kedudukan serta keupayaan sebenar antara kaum di negara ini. Jangan membuat cadangan dengan andaian yang tidak sepatutnya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Tambah Abdullah, alasan Tony dengan pemansuhan diskaun itu akan menjadikan ekonomi Selangor lebih kompetitif dan meningkatkan keyakinan pelabur, merupakan pandangan yang sempit serta tidak benar sama sekali.
Sementara itu, Pengerusi Majlis Pertubuhan NGO Selangor (Mgpss), Datuk Mat Yasir Ikhsan menyifatkan alasan Tony yang mengaitkan prestasi ekonomi dengan pemberian diskaun bumiputera sebenarnya tidak menepati keadaan yang berlaku di negara ini.
Ujarnya, meskipun hak dan dasar melibatkan kepentingan bumiputera dilaksanakan dan termaktub dalam perlembagaan, ia sedikitpun tidak memberi kesan pada pertumbuhan ekonomi negara sehingga ke hari ini.
Malah selepas negara mencapai kemerdekaan sejak 1957 hingga ke hari ini katanya, Malaysia telah membuktikan keupayaannya dari segi pencapaian ekonomi termasuk memberi keyakinan kepada para pelabur untuk menjalankan aktiviti mereka di negara ini.
''Jadi atas dasar apa beliau membuat andaian pemansuhan diskaun ini, apakah agenda sebenar beliau membuat cadangan seperti ini," soalnya.
Dalam masa yang sama, Mat Yasir tidak menolak kemungkinan cadangan Tony itu bermotifkan politik untuk menarik sokongan bukan bumiputera.
Malah beliau berpendapat Tony juga mungkin sengaja mahu mewujudkan persepsi tidak baik di kalangan rakyat bahawa ekonomi negara tidak dapat berkembang ekoran dasar-dasar yang berkaitan dengan kepentingan bumiputera.

Zulkifli Noordin dah teruk seperti kata kat diri sendiri tidur dgn MCA dan MIC

Ada pihak benci perkara maaruf

KUALA LUMPUR 27 Julai - Cercaan yang diterima Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria serta Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali kerana mengadakan pertemuan demi menyelesaikan perpecahan ummah membuktikan telah wujud segelintir orang Islam di negara ini amat bencikan perkara maaruf.
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berkata, golongan terbabit lebih rela tidur sebantal dengan pihak kafir yang secara terang-terangan menolak dan menentang Islam walaupun jelas ia merupakan satu kemungkaran.
Beliau yang sedih dengan keadaan itu percaya pertemuan Harussani dan Hassan menepati seruan Allah seperti mana yang difirmankan di dalam surah Ali-Imran ayat 103 yang bermaksud, 'Berpegang teguhlah kamu sekalian pada tali Allah dan janganlah kamu bercerai berai'.
''Sebagai Mufti, Tan Sri Harussani bersangka baik dan memberi cadangan untuk jalan penyelesaian kepada permasalahan yang dikemukakan. Mereka bertemu, berbincang dan bermuzakarah sesuai dengan seruan Allah di dalam Surah Ali-Imran ayat 103.
''Namun apa mereka dapat. Maki hamun, caci maki, dilabel dengan pelbagai penghinaan dan macam-macam lagi keaiban. Apa yang mereka cuba buat itu suatu perkara maaruf tetapi itu yang menjadi kebencian kepada segelintir umat Islam,'' katanya.
Zulkifli berkata demikian pada entri terbaru di dalam blog beliau, http://zul4kulim. blogspot.com.
Zulkifli di dalam blognya turut memaparkan satu petikan hadis Rasulullah SAW yang amat panjang yang antara lain menyentuh mengenai gambaran mengenai umatnya yang diperintahkan melakukan kejahatan dan ditegah melakukan kebaikan.
''Saya teringatkan hadis tersebut yang pernah dibaca oleh seorang ustaz. Apabila mengenangkan kita umat Islam yang tak habis-habis dirundung perpecahan dan yang paling teruk, kita sanggup bersekongkol dengan kafir untuk menjatuhkan satu sama lain.
''Kita lupa kepada sejarah. Itulah punca kejatuhan kerajaan Khilafah Uthmaniah, apabila sekumpulan badwi padang pasir yang kononnya mahu menumbangkan kerajaan Khilafah Uthmaniah yang didakwa zalim, rasuah dan banyak melakukan mungkar sanggup bersekongkol dengan kafir harbi Eropah, terutamanya dari Britain,'' ujarnya.
Akhirnya beliau berkata, kerajaan Islam yang berpusat di Istanbul, Turki itu runtuh dan peristiwa tersebut di abadikan dalam filem Lawrence of Arabia.
''Sepatutnya ia menjadi iktibar dan pengajaran kepada kita tetapi rupa-rupanya umat Islam akhir zaman ini memang mereka yang mudah lupa pada sejarah,'' katanya.
Dalam pada itu Zulkifli berkata, umat Islam pada zaman ini wajib bersatu sama ada mereka yang datang dari parti pemerintah mahu pun pembangkang.
''Kita boleh berselisih dalam apa juga isu tetapi dalam isu membabitkan Islam dan umat Islam kita wajib bersatu sama ada dalam isu murtad, isu perlaksanaan syariat, isu hukum-hakam, isu perundangan dan kehakiman, isu muamalat, munakahat dan isu halal haram.
''Jika timbul sesuatu isu, sepatutnya kita duduk bersama dengan para mufti dan ulama berbincang untuk mencari kata sepakat. Jika ada perbezaan hendaklah cuba diselesaikan di dalam muzakarah,'' katanya.
Apabila hendak diambil satu pendirian beliau berkata, ia hendaklah berlandaskan pada satu suara dan satu pendapat.
''Ini kerana Tuhan kita hanya satu, Nabi Muhammad hanya satu, kitab kita hanya satu. Pasti kita boleh mengambil satu pendirian. Asalkan ia berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah,'' katanya lagi.

Tidak peduli jalan rosak


Cindy Leong (duduk) bersama beberapa penduduk menunjukkan salah satu daripada lubang besar yang terdapat di Jalan Bunga Mawar, Taman Muda di Ampang baru-baru ini.


AMPANG 27 Julai - Masalah jalan berlubang dan rosak teruk di persimpangan Jalan Bunga Mawar berhampiran pasar pagi Taman Muda di sini terus menjadi kebimbangan pengguna.
Walaupun masalah itu sudah sering kali diajukan kepada pihak berkuasa tempatan, penduduk mendakwa sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil untuk mengatasinya.
Penduduk juga mempersoalkan kepekaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Jenice Lee terhadap masalah tersebut, sekali gus menunjukkan beliau jarang meronda di kawasan jagaannya.
Jalan sepanjang 10 kilometer itu adalah jalan utama yang digunakan oleh penduduk sekitar dan beberapa taman perumahan di sepanjang jalan berkenaan untuk ke pasar berkenaan serta ke Lebuh raya Lingkaran Tengah 2 (MMR2) melalui Pandan Indah.
Tinjauan Utusan Malaysia di lokasi berkenaan mendapati, pada satu jajaran sepanjang kira-kira 50 meter di situ, keadaan jalan berada dalam situasi yang amat teruk.
Terdapat 10 lubang sedalam kira-kira 15 sentimeter dengan kelebaran sehingga satu meter, yang cukup membahayakan pengguna terutama penunggang motosikal.
Pembantu Khas kepada Ahli Parlimen Pandan, Cindy Leong berkata, keadaan itu sudah berlarutan selama satu bulan dan selama itulah, pengguna kenderaan terpaksa berhadapan dengan risiko kemalangan.
Katanya, berdasarkan aduan penduduk, boleh dikatakan setiap minggu pasti berlaku kemalangan terutama melibatkan penunggang motosikal.
"Ada yang terbabas sendiri, ada pula motosikal bertembung kenderaan lain kerana cuba mengelak jalan yang rosak dan kemalangan itu biasanya berlaku pada waktu malam," ujarnya ketika meninjau ke lokasi berkenaan di sini.
Beliau berkata, alasan tidak mempunyai peruntukan oleh pihak berkuasa tidak boleh diterima oleh penduduk kerana ia melibatkan soal keselamatan.
Sehubungan itu, beliau berharap pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menyegerakan kerja-kerja baik pulih jalan di situ demi keselamatan dan keselesaan semua pengguna.
Dalam pada itu, penduduk mengucapkan terima kasih kepada Alam Flora kerana bertindak segera melakukan kerja-kerja memperbaiki keadaan longkang yang tersumbat di Jalan Bunga Tanjung 10, yang menjadi punca banjir di kawasan berhampiran.
Cindy berkata, penduduk juga kecewa dengan Jenice yang seolah-olah tidak mengambil berat masalah yang dihadapi penduduk walaupun masalah itu sudah dimaklumkan kepada beliau pada minggu lalu.
"Selepas isu longkang selesai, harapan penduduk ialah agar pihak bertanggungjawab akan memulakan kerja-kerja menampal jalan di sini bagi kemudahan penduduk dan pengguna jalan di situ," ujarnya.

Pas Selangor bantah


SHAH ALAM 27 Julai - Pas Selangor membantah gesaan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua yang mahukan pentadbiran pakatan pembangkang memansuhkan pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri ini.
Ketua Penerangannya, Roslan Shahir Mohd. Shahir menyifatkan cadangan itu adalah satu langkah tergesa-gesa kerana sebarang perubahan terhadap dasar pemilikan ekuiti bumiputera memerlukan kajian terperinci terutamanya dari segi kemampuan golongan tersebut untuk bersaing dengan kaum-kaum lain.
Malah, beliau turut mencabar supaya satu kajian diadakan bagi membuktikan sama ada benar pemansuhan pemberian diskaun berkenaan akan meningkatkan lagi persaingan ekonomi serta keyakinan pelabur di Selangor ini.
"Pas Selangor tidak selesa dengan kenyataan Tony Pua berhubung cadangan memansuhkan diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri ini.
"Kita merasakan, sebarang perubahan terhadap dasar yang melibatkan golongan bumiputera khasnya di negeri Selangor mestilah dilakukan dengan memperkenalkan sesuatu yang lebih baik dan menguntungkan golongan berkenaan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Dalam pada itu, Roslan turut menyarankan agar kerajaan negeri pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas supaya tidak terlibat dengan memperkenalkan dasar yang boleh menjejaskan kepentingan golongan bumiputera termasuklah mana-mana kaum di negeri ini.
"Kita menyarankan agar mana-mana cadangan seumpama ini sewajarnya dibincang dan dibahaskan di peringkat pakatan (PKR, DAP dan Pas) di Selangor ini sebelum ia dilontarkan kepada umum," ujarnya.

Biarlah umat Islam menilai Mahfuz - Harussani


PUTRAJAYA 27 Julai - Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menyerahkan kepada kebijaksanaan umat Islam di negara ini untuk membuat penilaian dalam isu tindakan Pas mempersoalkan penglibatannya dalam usaha mengukuhkan ikatan Islam UMNO-Pas.
Katanya, beliau tidak mempunyai komen tertentu terhadap kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar yang menyifatkannya sebagai pecacai UMNO dalam isu yang menimbulkan kontroversi di kalangan para pemimpin kanan Pas itu.
''Terpulang kepada dia (Mahfuz), biarlah orang ramai menilai. Bagi saya, saya tetap mempertahankan kenyataan saya sebelum ini (menyatakan ada kalangan pemimpin Pas menemuinya bagi mendapatkan pandangan bagaimana untuk mengukuhkan ikatan Islam antara UMNO dan Pas)," katanya ketika dihubungi hari ini.
Mahfuz semalam menyifatkan Harussani sebagai pecacai UMNO kerana didakwanya berbohong mengenai perjumpaannya bersama Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali yang dikatakan menyentuh soal kerjasama UMNO dan parti itu.
Naib Presiden Pas itu menjelaskan, Hassan telah mengaku yang beliau pernah berjumpa dengan Harussani tetapi perjumpaan itu hanya melibatkan perbincangan mengenai Islam dan tidak menyentuh soal kerjasama Pas-UMNO.

Elak keluar surat sokongan berunsur perniagaan: MB Selangor


SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menasihati semua pemimpin di negeri ini supaya mengelak daripada mengeluarkan surat sokongan berunsur perniagaan.

Beliau berkata, hal berkenaan ditujukan kepada semua pemimpin termasuk wakil rakyat, Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan anggota majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi mengelak timbulnya konflik kepentingan serta boleh menjejaskan kepercayaan rakyat terhadap pentadbiran kerajaan negeri.

"Satu surat pekeliling akan dikeluarkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri dalam masa terdekat berhubung saranan ini dan kita minta semua pemimpin mengambil perhatian terhadapnya," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, Abdul Khalid berkata, surat sokongan bagi tujuan untuk mendapatkan bantuan kebajikan amat digalakkan terutamanya bagi membantu golongan kurang berkemampuan dan memerlukan bantuan.

"Surat sokongan seperti anak mahu masuk universiti, orang susah untuk dapatkan bantuan dan bantuan untuk warga emas amat dialu-alukan," katanya.


halang Melayu miliki hartanah


KUALA LUMPUR 27 Julai - Pergerakan Pemuda UMNO menyifatkan, cadangan agar kerajaan Selangor memansuhkan dasar pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu sebagai usaha terancang menghalang orang Melayu memiliki hartanah di kawasan bandar.
Justeru Pengerusi Biro Ekonomi dan Pembangunan Usahawan pergerakan itu, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, cadangan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara dari DAP, Tony Pua tersebut perlu menjadi peringatan awal kepada orang Melayu bahawa lebih banyak hak keistimewaan golongan itu akan diganggu gugat jika DAP memerintah.
Sambil menyifatkan tindakan tersebut sebagai melambangkan sikap cauvinis DAP, beliau yang juga Ketua Pemuda UMNO bahagian Selayang berkata, DAP sengaja bermain api apabila membangkit atau mencadangkan sesuatu perkara yang boleh mengguris perasaan orang Melayu.
''DAP memang sentiasa mencari ruang untuk merampas dan menghapuskan hak-hak istimewa orang Melayu dengan pelbagai helah terancang dan cadangan Tony itu adalah salah satu daripada contohnya," kata beliau dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Ketika mengemukakan cadangan itu Tony yang juga Penasihat Ekonomi kepada Setiausaha Agung DAP turut mengkritik pelaksanaan diskaun itu yang disifatkan tidak adil kerana mungkin digunakan oleh pihak tertentu untuk mengaut keuntungan..
Sohaimi berkata, tindakan DAP itu secara tidak langsung boleh dianggap sebagai usaha halus parti tersebut untuk melemahkan orang Melayu daripada memiliki hartanah terutamanya di kawasan bandar.
Beliau juga menggesa pemimpin-pemimpin Melayu di dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyatakan pendirian mereka berhubung isu berkenaan.
''DAP sudah menunjukkan belang mereka, apakah pemimpin-pemimpin Melayu PKR hanya diam sahaja sedangkan sebelum ini mereka yang melaung-laungkan soal negeri berkebajikan,'' tegasnya.

Petanda awal DAP mahu mansuh hak Melayu


KUALA LUMPUR 27 Julai - Cadangan terbaru seorang Ahli Parlimen DAP memansuhkan diskaun bumiputera bagi pembelian hartanah komersial dan rumah mewah di Selangor disifatkan sebagai satu petanda awal bahawa parti itu sedia menghapuskan semua hak istimewa Melayu sekiranya diberi kuasa memerintah.
Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail berkata, melalui konsep 'Malaysian Malaysia', DAP sudah tentu akan berusaha untuk mencapai misi tersebut termasuk melakukan pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan.
Beliau berkata, sekiranya igauan buruk itu benar-benar berlaku, nasib kehidupan orang Melayu bukan sahaja bertambah perit malah kepentingan Islam juga boleh terjejas.
''Adakah ini yang kita mahukan? Adakah kita mahu melihat nasib kaum kita seumpama mengemis di tanah air sendiri? Adakah kita mahu melihat Islam sebagai agama kita yang suci ini terjejas?
''Insaflah, sedarlah, lebih-lebih lagi kepada pemimpin-pemimpin Melayu dan pengikut-pengikut mereka yang terlalu seronok bersekongkol dengan DAP. Cuba lihat Singapura apa sudah jadi dengan orang Melayu di sana?,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Mohd. Hilmi berkata, secara peribadi beliau meminta kumpulan pemimpin Melayu yang sanggup bekerjasama serta bersekongkol dengan DAP supaya segera bermuhasabah.
''Jangan nanti kita menyesal setelah melihat negara ini tergadai kepada kaum lain,'' katanya.
Ketika menjawab satu soalan, Mohd. Hilmi turut mengakui cadangan Tony Pua itu akan melebarkan lagi jurang dalam bentuk pegangan ekuiti antara bumiputera khususnya orang Melayu dengan kaum-kaum lain.
''Umum mengetahui kedudukan orang Melayu dengan kaum-kaum lain dalam konteks pegangan ekuiti adalah terlalu jauh. Orang Melayu masih lagi ketinggalan. Ini adalah fakta dan bukannya kenyataan kosong.
''Berapa sangat orang Melayu boleh memberi hartanah komersial dan rumah mewah? Saya percaya ia boleh dikira dengan jari. Selama ini pun sejak berpuluh-puluh tahun sistem diskaun pembelian hartanah oleh bumiputera diamalkan tidak pula timbul masalah,'' katanya.
Sementara itu, Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Selangor, Mohd. Faizal Mohd. Salleh memberi amaran kepada Tony supaya tidak bermain api dengan sengaja membangkitkan isu tersebut.
Beliau berkata, walaupun cadangan itu hanya melibatkan hartanah komersial dan rumah mewah tetapi ia memberi mesej cukup jelas iaitu DAP mahu memansuhkan hak keistimewaan orang Melayu.
''Lihat, inilah bibit-bibit permulaan DAP untuk menghapuskan segala keistimewaan orang Melayu. Mereka sememangnya bercadang untuk melakukan perkara ini jika diberi kuasa memerintah.
''Pulau Pinang adalah contoh yang terbaik. Cuba jenguk nasib orang Melayu di negeri itu. Pelbagai cara dibuat untuk meminggirkan orang kita di sana. Terbaru mengenai isu projek rumah mewah di Kampung Jalan Pokok Asam, Jelutong,'' ujarnya.

Hanya SPR boleh tentukan pilihan raya


SEOUL 27 Julai - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, hanya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada pilihan raya umum diadakan serentak di seluruh negara atau berasingan bagi negeri-negeri yang di bawah pentadbiran pakatan pembangkang.
Menurut Timbalan Perdana Menteri, terserah kepada SPR untuk membuat keputusan berkenaan berdasarkan keadaan kewangannya.
Jelas beliau, berdasarkan pengalaman mengadakan pilihan raya umum yang lepas, penentuan hari pengundian dilakukan oleh SPR.
''Sama ada SPR beranggapan untuk mengadakan pilihan raya secara berasingan lebih baik atau tidak sesuai dengan keadaan kewangannya, terpulang kepada mereka.
''Pokoknya bukan kita (kerajaan) yang tentukan perkara ini secara mutlak. Soal berkaitan pilihan raya terserah kepada SPR," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar sejurus selepas bersarapan dengan wartawan Malaysia yang mengikuti lawatan rasmi beliau di sini bermula semalam hingga Khamis ini.
Menurutnya, walaupun kerajaan boleh membubarkan Parlimen untuk mengadakan pilihan raya umum, namun SPR sebagai sebuah badan yang bebas mempunyai kuasa untuk menetapkan hari pengundian.
Beliau berkata, sekiranya, negeri-negeri pakatan pembangkang berpendapat pilihan raya berasingan perlu dilakukan jika ia diadakan dalam tempoh terdekat ini, itu adalah pandangan mereka.
''Jika negeri-negeri berkenaan enggan mengadakan pilihan raya secara serentak di seluruh negara berikutan masalah dalaman yang melanda parti-parti pembangkang, itu adalah masalah mereka,'' katanya.
Bagi Barisan Nasional (BN) jelas beliau, parti itu mempunyai pengalaman yang lama dalam menghadapi pilihan raya dan faham mengenai perjalanannya. - UTUSAN

Penulis blog perlu ada kod etika - Dr. Mahathir


28/07/2010 2:22pm

KUALA LUMPUR 28 Julai – Setiap penulis melalui media alternatif iaitu blog di negara ini perlu mempunyai kod etika bagi memastikan hasil tulisan mereka adalah berasaskan pada fakta dan kebenaran.
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kod etika itu juga merupakan peraturan asas untuk mendisiplin diri setiap penulis blog.
"Kalau tidak ada kod etika, penulis blog akan menulis apa sahaja yang disukai tanpa menghiraukan sama ada ia berasaskan fakta atau tidak.
"Penulis blog seharusnya memainkan peranan membentuk minda masyarakat bukan sahaja di negara ini malah di seluruh dunia melalui hasil penulisan yang tepat dan berkuliti.
"Oleh itu, kod etika diperlukan sebagai peraturan dalam diri (penulis blog) supaya menulis berasaskan kepada fakta dan kebenaran bukannya sekadar sesesuka hati," katanya.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Persidangan Media Sosial dan Blogger 2010 di Hotel Berjaya Times Square di sini hari ini.
Dr. Mahathir berkata, blog merupakan antara medium terbaik untuk menyalurkan maklumat kepada seluruh masyarakat di negara ini. - Utusan

Tidak perlu orang tengah: Nik AzizKOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kesediaan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria mahu menjadi orang tengah berhubung isu rundingan UMNO-Pas sebagai tindakan tidak betul. 

Nik Abdul Aziz berkata, Pas tidak perlukan orang tengah sekiranya ingin berunding dengan UMNO sebaliknya pertemuan itu akan diatur sendiri. 

“Kalau saya nak berunding dengan UMNO, saya akan bertemu sendiri dengan Presiden UMNO dan tak perlukan orang tengah,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mempengerusikan satu mesyuarat di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) di sini, semalam. 

Walau bagaimanapun, Nik Abdul Aziz berkata, Harussani tetap mempunyai hak untuk campur tangan dalam isu politik negara kerana ia selari dengan peranannya sebagai mufti. 

“Campur tangan kerja orang alim, tetapi dengan sebab dia (Harussani) tidak biasa dengan politik, dia (terus) kira nak jadi orang tengah di antara parti (Pas-UMNO), mana boleh nak jadi orang tengah,” katanya. 

Mengenai tindakan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub yang didakwa pernah mengetuai delegasi Pas mengadakan pertemuan dengan pemimpin UMNO ketika menerajui Dewan Pemuda Pas sebelum ini, Nik Abdul Aziz enggan mengulas lanjut. 

Katanya, tindakan Salahuddin itu disifatkan sebagai tindakan peribadi dan menjelaskan beliau tidak tahu menahu pertemuan itu mendapat persetujuan pucuk pimpinan tertinggi parti.

Politik wang kian menular

KUALA LUMPUR: Politik wang kini dipercayai menular ke dalam pergerakan koperasi menjelang pemilihan kepemimpinan tertinggi Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA), Disember ini. 

Amalan dikesan sejak beberapa bulan lalu itu dikatakan membabitkan pelbagai cara seperti pengedaran kad nama untuk memudahkan ahli menghubungi bakal calon, mengadakan jamuan dan membiayai pakej pelancongan.Ketika mendedahkan perkembangan itu, Timbalan Presiden Transperancy International (TI-Malaysia), Prof Datuk Mohamad Ali Hassan (kanan) berkata pemimpin koperasi dan wakil mereka didapati menawarkan pelbagai habuan kepada ahli ketika menghadiri mesyuarat, kursus dan seminar anjuran ANGKASA peringkat negeri atau Pusat.
Sehubungan itu, beliau menyarankan supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hadir bagi memantau kegiatan rasuah di kalangan pihak tertentu untuk mendapat jawatan dalam ANGKASA peringkat negeri mulai bulan depan dan Pusat, akhir tahun ini. 

Menyedihkan apabila amalan sebelum ini lebih sinonim dengan parti politik kini menular dalam pertubuhan koperasi dan dikhuatiri menjejaskan integriti pemimpin dan koperasi itu sendiri, katanya ketika ditemui, di sini, baru-baru ini. 

Sebanyak 4,500 koperasi seluruh negara terbabit dalam proses pemilihan tahunan dengan koperasi kurang 500 ahli diwakili seorang ahli atau satu undi, 500 hingga 1,000 ahli (dua undi), lebih 1,000 ahli (tiga undi) dan dua undi bagi koperasi menengah. 

Mohamad Ali yang juga Ahli Jawatankuasa ANGKASA Johor, berkata cubaan merasuah ahli koperasi lebih rancak di peringkat Pusat membabitkan jawatan tertinggi, iaitu Yang Dipertua, Timbalan dan tiga Naib Yang Dipertua berbanding koperasi negeri. 

Guru gred 41 hingga 48 dibenar berpolitikGURU gred tertentu kini boleh melibatkan diri dalam politik selagi tidak mengabaikan tugas hakiki mereka dalam mendidik anak bangsa. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Bermula 1 Ogos ini, pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 akan dibenarkan melibatkan diri dalam politik.
Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan berkata, langkah itu berlandaskan hakikat bahawa guru suatu masa dahulu memainkan peranan penting memimpin masyarakat dalam senario politik negara.
"Masanya sudah tiba mereka dibenar aktif semula dalam politik," katanya dalam satu kenyataan semalam.