Sunday, September 25, 2011

Ketua Polis: BN boleh kalah dek ISA

Tekankan akta terus jadi topik politik hangat, buat pembangkang raih simpati dan sokongan pengundi
KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, mengingatkan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) boleh kalah dalam pilihan raya umum jika tidak menangani isu berkaitan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan baik.

Pendirian itu digariskan dalam satu buku berkaitan 1Malaysia yang diterbitkan sebelum pengumuman pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, mengenai pemansuhan ISA.Menurut Tan Sri Ismail, isu ISA, yang diperkenal pada 1960, akan terus menjadi topik politik hangat dibincang dan hasilnya pembangkang akan terus menagih simpati serta sokongan pengundi.


Beliau berkata demikian dalam bab bertajuk Keamanan dan Keselamatan Ke Arah Pembentukan Negara Maju dalam buku berjudul 1Malaysia Menjana Negara Sejahtera dan Bahagia Menjelang 2020.Buku itu dikeluarkan sebelum Datuk Seri Najib mengumumkan minggu lalu bahawa pentadbirannya akan memansuhkan ISA dan menggantikannya dengan dua undang-undang baru.


Tan Sri Ismail, yang menggantikan Tan Sri Musa Hassan pada September 2010, berkata walaupun kerajaan berjanji akan melihat semula akta tersebut, khususnya dalam hal penahanan tanpa perbicaraan, banyak pihak meragui langkah itu.Penggubalan dan penguatkuasaan ISA terletak di tangan kerajaan pusat, yang diterajui BN sejak Malaysia merdeka.'


Kerajaan dikatakan akan tetap menggunakan ISA sebagai serampang dua mata. Pada pihak kerajaan, ISA penting untuk mengekalkan keamanan dan mengawal keselamatan negara, tetapi pihak pembangkang terus menangih simpati dan sokongan pengundi,' kata beliau, yang ditukil laman berita The Malaysian Insider.


Oleh itu, 'jika kerajaan tidak dapat mengurus isu ini dengan baik, ia akan membawa kepada kekalahan dalam pilihan raya umum akan datang', tambahnya.Tan Sri Ismail berkata tindakan pantas dan pencegahan yang diambil oleh polis Malaysia dalam menangkap elemen-elemen utama dalam kumpulan-kumpulan militan, seperti Jemaah Islamiyah (JI), Darul Islam, Al-Qaeda dan Kumpulan Abu Sayyaf, sejak 2001 adalah faktor utama Malaysia terus selamat daripada sudut ancaman kumpulan militan di rantau ini.


Beliau juga menarik perhatian bahawa senario politik yang disaksikan semasa pilihan raya umum pada Mac 2008 dijangka berlaturan pada masa-masa akan datang.'Dalam pilihan raya umum ke- 12, negeri Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Perak jatuh ke tangan parti pembangkang.


 Di peringkat parlimen pula, BN gagal memperoleh dua pertiga majoriti.'Ini mengakibatkan keadaan politik di peringkat negeri tidak menentu dan rapuh. Keadaan ini dijangka berlarutan pada masa-masa akan datang,' kata Tan Sri Ismail dalam rencananya itu.

Karzai ikrar terus usaha berdamai dengan Taleban

Beberapa rakyat pula ikrar mahu balas dendam atas kematian Rabbani
KABUL: Presiden Afghanistan, Encik Hamid Karzai, semalam berikrar akan meneruskan usaha menjalin perjanjian damai dengan kumpulan pengganas Taleban.


Beliau berkata demikian sedang beribu-ribu penduduk setempat menghadiri majlis pengebumian mantan Presiden Afghanistan, Allahyarham Burhanuddin Rabbani, yang dibunuh Selasa lalu.Allahyarham Rabbani, 71 tahun, yang merupakan Presiden Afghanistan dari 1992 sehingga 1996, telah dilantik sebagai orang tengah dalam rundingan damai dengan kumpulan Taleban oleh Encik Karzai pada tahun lalu.


Allahyarham merupakan pemimpin Afghanistan paling kanan yang dibunuh sejak pencerobohan Amerika Syarikat di negara itu untuk menggulingkan pemerintah Taleban pada 2001.Encik Karzai semalam menegaskan bahawa pembunuhan itu tidak akan menjejas usahanya untuk cuba memeterai perjanjian damai dengan Taleban.'


Darah (Allahyarham Rabbani) yang mati syahid dan golongan syahid lain merupakan sebab kita meneruskan usaha sehingga negara kita mencapai keamanan dan kestabilan,' ujarnya.Jenazah Allahyarham Rabbani dikebumikan di atas sebuah bukit di ibu kota Kabul semalam.


Beberapa rakyat Afghanistan yang menghadiri upacara pengebumian itu bagaimanapun berikrar akan membalas dendam di atas kematian Allahyarham.Seorang penuntut universiti, Encik Enayatullah, berkata: 'Kami semua sedang berkabung. 


Rakyat telah kehilangan seorang pemimpin agung. Kami berikrar akan membalas dendam atas kematian Burhanuddin Rabbani. Kami juga menuntut agar pemerintah menahan mereka yang bertanggungjawab atas pembunuhan Rabbani.'Lebih 3,000 pegawai polis dikerahkan memantau upacara pengebumian semalam.


Encik Karzai berkata pengebom nekad yang menyembunyikan bom dalam serbannya dapat mendekati Allahyarham Rabbani dengan membawa cakera padat yang didakwa mengandungi 'mesej keamanan' daripada Taleban.


Pengebom nekad itu telah menunggu selama empat hari sebelum Allahyarham Rabbani kembali ke tanah air dari lawatan luar negeri.Dia meletupkan bom itu ketika memeluk Allahyarham Rabbani.Agensi perisikan Afghanistan berkata ia percaya badan kepimpinan Taleban, yang dikenali sebagai Quetta Shura, terlibat dalam pembunuhan itu.Taleban kini memimpin pemberontakan ke atas pemerintah Encik Karzai dan sekitar 140,000 askar asing yang ditempatkan di negara itu. -- AFP.

Ahmad Jais dipindahkan ke ICU kerana sukar bernafas25/09/2011 7:42pm

SHAH ALAM 25 Sept. – Penyanyi veteran, Datuk Mohd Jais Ahmad atau dikenali sebagai Ahmad Jais, 75, yang dimasukkan ke Unit Separa Rapi, Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC) di sini semalam, dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) akibat sukar bernafas awal pagi ini.
Anak keempatnya, Maimun, 31, berkata bapanya kini dalam keadaan stabil.
"Ayah sekarang bernafas melalui mesin bantuan pernafasan bagi membolehkan oksigen masuk terus ke paru-parunya, dan doktor sedang melihat progres ayah.
"Ayah memang ada asma dan bila beliau diserang batuk, itu menyukarkan pernafasannya. Doktor beritahu masih terlalu awal untuk tentukan sampai bila ayah akan berada dalam keadaan ini,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Maimun turut meminta agar saudara mara, rakan-rakan dan peminat mendoakan kesihatan bapanya.
Ahmad Jais dimasukkan ke unit rawatan separa rapi di pusat perubatan itu semalam selepas mengalami masalah sesak nafas.
Menurut anaknya, beliau mengadu penat selepas pulang daripada membuat persembahan di Batu Pahat, Johor, pada 8 September lepas, tetapi sakitnya mula serius pada malam Khamis lepas sehingga terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan di Hospital Pakar KPJ Selangor, Seksyen 20 di sini.
Beliau kemudian dipindahkan ke DEMC awal pagi semalam kerana mempunyai rekod perubatan di situ. - Bernama

SPRM tukar tiga pegawai dituduh samun pengurup wang

KOTA BHARU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan tegas menukar tiga pegawainya yang disyaki menyamun pengurup wang rakyat asing pada 15 September lalu, ke bahagian pentadbiran jabatan itu. 
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pengurusan dan Profesionalisme) SPRM, Datuk Zakaria Jaffar, berkata pertukaran itu bagi memastikan ketiga-tiga pegawai berusia 20 hingga 35 tahun itu tidak terbabit dalam kes penyiasatan sepanjang siasatan polis.

"SPRM memandang serius kes ini dan tidak akan melindungi pegawai-pegawai berkenaan yang didakwa terbabit dalam perbuatan jenayah.
"Justeru tindakan diambil untuk menukar pegawai-pegawai berkenaan ke Bahagian Pengurusan Sumber Manusia berkuatkuasa serta merta dan hanya akan menjalankan tugasan pentadbiran sepanjang siasatan polis," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian penyerahan Kompleks Pejabat SPRM Kelantan di sini hari ini. 

Tiga pegawai SPRM yang dilaporkan bertugas di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya sebelum ini ditahan kerana disyaki menyamun seorang pengurup wang rakyat asing kira-kira RM900,000 pada 15 September lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). 

Zakaria berkata, pihaknya kini sedang menjalankan siasatan dalaman berhubung kes itu bagi menentukan sebarang pelanggaran peraturan yang serius dan jika terdapat pelanggaran, SPRM tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang lebih berat dan setimpal. 

Beliau berkata, ketiga-tiga pegawai terbabit terdiri daripada pegawai berpangkat Pemangku Penolong Pesuruhjaya (Gred P48), Penolong Kanan Penguasa (Gred P32) dan Penolong Penguasa (Gred P29). 
Sementara itu, Zakaria berkata, bangunan baru SPRM Kelantan bernilai RM24.6 juta itu akan beroperasi sepenuhnya pada 1 November ini. 

Beliau berkata, bangunan yang mula dibina pada Ogos 2008 di atas tanah seluas 0.727 hektar di Mukim Kenali, berhampiran bandar Kota Baharu itu dilengkapi pelbagai prasarana termasuk bilik temubual dan rakaman saksi, bilik menunggu saksi serta tiga unit lokap untuk lelaki dan wanita selain kemudahan untuk golongan kelainan upaya seperti lif, bilik air dan kawasan parkir khas. 

"Aspek keselamatan turut diberi perhatian khusus dengan dilengkapi kamera litar tertutup (CCTV) di luar dan dalam kawasan bangunan, tingkap yang dipasang jeriji besi serta pintu masuk yang dilengkapi sistem 'kad akses'," katanya. 

Majlis penyerahan replika kunci itu disempurnakan oleh Pengarah Kanan Cawangan Kerja Bangunan Am, Jabatan Kerja Raya Kuala Lumpur, Datuk Dr Amer Hamzah Mohd Yunus kepada Zakaria. - BERNAMA 

Peringatan Dari Hishamuddin Rais


Untuk yang kurang sedar
Hishamuddin Rais
Sep 17, 11
2:19pm

British telah berjaya dihambat keluar dari Tanah Melayu kerana anak semua semua bangsa telah bangun mengangkat senjata melawan mereka. Perjuangan angkat senjata ini adalah fakta sejarah. Fakta yang selama ini telah cuba ditenggelamkan oleh United Malay National Organisation. Niat busuk menenggelamkan fakta ini bertujuan untuk menipu orang ramai agar percaya bahawa gerombolan United Malay National Organisation ini sahaja yang berhak menjadi 'raja' memerintah Tanah Melayu/Malaysia sampai hari kiamat.

Semenjak tahun 1958 United Malay National Organisation telah ke hulu ke hilir menjajakan ikan busuk - Merdeka dicapai tanpa tumpah darah. Setiap bulan Ogos United Malay National Organsation jadi mamai dengan kisah-kisah dongeng tentang bagaimana mereka menentang gerila Pembebasan Rakyat Malaya yang dipimpin oleh Parti Komunis Malaya (PKM). United Malay National Organisation ini agak bebal kerana kesah kesah dongeng ini membuktikan bahawa mereka - dalam Bahasa Inggerisnya menjadi British's running dogatau budak suruhan British. Rakyat Tanah Melayu bangun menentang British tetapi United Malaya National Organisation menentang orang yang menentang British. Jelas ini perbuatan dan kerja budak suruhan British.

Perjuangan mengangkat senjata melawan British bermula pada 20 Jun 1948. Sebelum angkat senjata melawan British ini dilancarkan, Parti Komunis Malaya telah juga melancarkan gerakan gerila bersenjata menentang kuasa fascis Jepun. Ini adakah jawapan anak semua bangsa terhadap fascis Jepun yang telah menawan Tanah Melayu pada tahun 1941-1945. Ini fakta sejarah.

Babak-babak sejarah sejarah gilang gemilang bermandi darah ini cuba dilupuskan kerana dalam sejarah ini nama United Malay National Organisation tidak pernah muncul. Bau kentut mereka pun tidak terdengar dalam babak-babak sejarah ini. Gerombolan United Malay National Organisation tidak pernah wujud dalam perjuangan antiimperialis.

Kuasa imperialis kulit putih (white colonial power) - Portugis, Belanda dan British - datang ke Tanah Melayu ini kerana mencari harta kekayan. Kuasa imperial ini datang untuk mengambil hasil bumi - bijih, emas, getah dan rempah rampai. Buktinya, gerombolan yang datang awal untuk menjarah harta kekayaan di kepulauan nusantara adalah lanun seperti Raffles dari East India Company.

Semenjak kuasa imperialis ini - Portugis, Belanda, Inggeris dan Jepun - menjejakkan kaki ke Tanah Melayu - mereka terus diserang. Nama seperti Mat Kilau, Datuk Bahaman, Tok Jaggut, Maharaja Lela, Haji Abdul Rahman Limbong - adalah pemula gerakan anti-imperialis di Tanah Melayu. Ini fakta yang tidak mungkin luput hingga hari kiamat.

Mari saya cerahkan para pembaca dengan beberapa fakta-fakta sejarah yang juga tidak mungkin akan berubah hingga hari kiamat. Para pembaca yang budiman , sila buka minda dan pakukan ke dalam otak kita semua bahawa parti dan pertubuhan politik Melayu yang tertua di Tanah Melayu ialah Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang ditubuhkan pada tahun 1938 dibawah pimpinan Ibrahim Yacoob. Ini diikuti pula dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang ditubuhkan pada tahun 1945 dengan sayap mudanya Angkatan Pemuda Insaf (API) dan Angkatan Wanita Sedar (AWAS).

United Malay National Organisation hanya ditubuhkan pada tahun 1946. Sila baca betul-betul. Buka mata dan buka kepala: KMM 1938, PKMM, API dan AWAS pada tahun 1945. United Malay National Organisation ditubuh pada tahun 1946. Baca sekali lagi, sembilan belas empat puluh enam United Malay National Organisation ditubuhkan dan bukan sembilan belas tiga puluh lapan. Tarikh 1946 ini pun untuk United Malay National Organisation telah ditalkinkan. United Malaya National Organisation yang baru ini ditubuhkan pada tahun 1988. Ini fakta sejarah yang tidak akan berubah hingga hari kiamat.

Kemudian mari kita lihat garis-garis perjuangan parti-parti ini. Kesatuan Melayu Muda dan Parti Kebangsaan Melayu Malaya telah memekikkan slogan merdeka! Laungan ini telah menghantui kuasa imperial British. Tuntutan kemerdekaan ini telah mengampuh dan ini menakutkan kuasa kolonial British.

United Malay National Organisation bukan sahaja tidak berani melaungkan merdeka malah gerombolan ini telah mengeluarkan slogan lawak seram yang berbunyi: Hidup Melayu! Slogan lawak seram ini seolah-olah orang Melayu 'kurang oksigen'. Masih tidak jelas, apakah pada tahun 1946 dahulu orang Melayu sedang nyawa-nyawa ikan atau kurang oksigen untuk bernafas sehinggakan perlu dilaungkan 'hidup Melayu'. Atau kerana hakikatnya United Malay National Organisation ini satu gerombolan yang bebal dan tidak dapat memikirkan slogan yang masuk akal.

Lawak seram , hidup Melayu, masih ditakbirkan ke hulu ke hilir hingga ke hari ini. Adalah satu fakta bahawa yang masih lantang melaungkan hidup Melayu hari ini adalah kaum mamak yang semakin disangsikan teromba dan salasilah kerurunan mereka. Kenapa mereke ini suka melaungkan hidup Melayu memerlukan satu kajian yang lebih rapi.

Adalah juga fakta sejarah bahawa United Malay National Organisation tidak - diulangi sekali lagi dengan huruf besar: TIDAK - berjuang untuk mendapat kemerdekaan. Apabila kuasa imperial British merasa tekanan senjata dan gerakan masa politik di Tanah Melayu semakin melonjak dan mengampuh maka kuasa imperial memerlukan budak suruhan yang setia. Justeru, diwujudkan satu gerombolan yang dipanggil United Malay National Organisation. Nama Inggeris kumpulaan ini masih dipakai hingga ke hari ini. Nama Inggeris ini sahaja sudah memadai sebagai bukti bahawa gerombolan ini ditelor, dieram dan dinetaskan oleh British.

Pada 20 Jun 1948 kuasa kolonial British telah mengistiharkan apa yang dipanggil 'darurat'. Perkataan 'darurat' ini adalah kelentong besar dari pihak British. British dengan licik telah menggunakan perkataan 'darurat' agar orang Melayu tidak sedar bahawa apa yang sedang berlaku pada tahun 1948 sebenarnya ialah perjuangan bersenjata untuk menghalau British. Tidak ada warga Tanah Melayu dalam darurat. Yang darurat ialah kuasa kolonial dan soldadu British yang telah diserang oleh gerila Pembebasan Rakyat Malaya.

Apabila darurat diistiharkan, kuasa kolonial British telah mengharamkan KMM, PKMM, PKM, API, AWAS, Hisbul Musliman dari bergerak bebas di Tanah Melayu. Ramai pemimpin parti, kader politik dan aktivis dalam gerakan nasionalis ini telah di tangkap oleh soldadu British. Nama-nama seperti Burhanuddin al- Helmy, Ishak Haji Muhamad, Chin Peng, Rashid Maidin, Shamsiah Fakeh, Ahmad Boestaman, Kamaruzaman Teh, Abdullah Sidi adakah nama-nama nasionalis yang dikehendaki oleh British.

Apabila pemimpin dan kader dari gerakan nasionalis ini ditangkap, diburu atau dibunuh maka barulah United Malay National Organisation dapat berkembang. Gerombolan United Malay National Organisation dapat bernafas dengan slogan hidup Melayunya kerana ramai pemimpin rakyat telah memulakan kerja dibawah tanah atau masuk ke hutan mengangkat senjata untuk menjadi gerila Pembebasan Rakyat Malaya.

British dengan licik telah lebih awal merancang satu strategi untuk memastikan United Malaya National Organisation dapat mara ke hadapan. Strateji ini cukup senang: Dua tahun sebelum darurat diistiharkan kuasa kolonial British telah menimbulkan konsep politik yang dinamakan Malayan Union. Ini adalah taktik Britsih untuk mematahkan gerakan nasionalis Melayu yang anti- British. Dengan mencadangkan konsep Malayan Union ini British telah memberi nafas kepada United Malay National Organisation untuk mengumpulkan orang-orang Melayu.

Justeru apabila darurat diisytiharkan dua tahun kemudian pada tahun 1948, pucuk pimpinan nasionalis Melayu dari KMM, PKMM, PKM telah dipatahkan. Gerakan yang tidak diganggu gugat malah mendapat sokongan British hanyalah United Malaya National Organisation, Malayan Indian Congress dan Malayan Chinese Association - semuanya menggunakan nama Inggeris. Ketika pemimpin gerakan nasionalis dalam penjara atau kini di hutan bergerila maka ketika inilah United Malay National Organisation mencelah masuk menawarkan diri untuk menjadi barua British yang setia. Ini fakta sejarah yang sampai kiamat pun tidak akan berubah.

Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman bukan perjuang menentang Britsih. Mereka berebut-rebut menawarkan diri untuk menjadi budak suruhan British yang setia. Justeru, kuasa kolonial British memiliki dua pilihan. British akan memilih kuda yang lebih setia. Akhirnya Tunku menjadi pilihan British.

Dengan kemunculan budaya internet segala pembohongan United Malay National Organisation telah diketahui umum. Satu demi satu tipu helah dan fakta songsang tentang perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu telah mula dibongkar. Anak-anak muda semakin sedar kenapa pada ketika ini United Malay National Organisation sedang bermati-matian cuba memesongkankan fakta perjuangan bersenjata melawan British.

Hari ini, pada September 2011, United Malay National Organisation sedang bernafas dalam lumpur untuk mempertahankan babak serangan gerila Pembebasan Rakyat Malaya keatas rumah pasung Bukit Kepong. United Malay National Organisation melihat serangan ini sebagai detik sejarah perjuagan mereka.

Serangan gerila ini telah dipimpin oleh Mat Indera - seorang guru agama, seorang kader dari Parti Komunis Malaya dan aktivis API. Kemunculan Mat Indera pada tahun 2011 telah meledakkan mitos bahawa Parti Komunis hanya dianggotai oleh orang China. Roh Mat Indra juga telah meledakkan mitos bahawa kaum komunis tidak ada agama. Roh Mat Indra yang muncul tahun ini telah juga mensahihkan bahawa United Malay National Organistaion adalah budak suruhan setia British. Ini kerana sarjan ketua rumah pasung Bukit Kepong pada malam serangan itu ialah Ray Dancey. Sila baca namanya sekali lagi. Namanya bukan Mat Rais bin Lebai Dasi tetapi Ray Dancey - seorang Mat Salleh yang sebelum ini kerjanya mengharubirukan rakyat Palestin.

United Malay National Organsation ini bukan sahaja budak suruhan yang setia malah telah menjadi amat bebal. Tidakkah mereka sedar bahawa serangan ke atas rumah pasung Bukit Kepong ini berlaku pada 23 Februari 1950. Tahun seribu sembilan ratus lima puluh Tanah Melayu masih dibawah British. Bendera yang berkibar di rumah pasung Bukit Kepong ialah bendera Union Jack. Lagu yang dinyanyikan ialah lagu God Save the Queen.
http://mountdweller.blogspot.com/

Malaysia tidak akan laksana hudud: NajibBATU GAJAH - Kerajaan tidak akan melaksanakan undang-undang hudud di negara ini, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, walaupun hudud adalah undang-undang Tuhan namun pelaksanaannya mesti berpaksikan realiti.

“Jika ditanya ulama sekalipun, undang-undang Islam itu tidak boleh dilaksanakan melainkan kita sudah mengambil kira persekitaran dan realiti sebenar masyarakat ketika itu,” katanya.

Najib berkata, kerajaan mengambil kira prinsip “Maqasid Syariah” iaitu matlamat sebenar dalam pentadbiran untuk menyelesaikan permasalahan rakyat.

“Lagipun, matlamat sesuatu pentadbiran mengikut Islam ialah prinsip Maqasid Syariah yang antara prinsipnya ialah mempertahankan agama, nyawa, akhlak dan harta benda. Jadi dengan undang-undang yang sedia ada, prinsip maqasid syariah boleh dan mampu kita pertahankan,” kata Najib.

Beliau berkata matlamat sebenar perlu dicapai, yang antaranya memastikan rakyat dan negara ini sentiasa aman serta sejahtera.

Beliau menyifatkan langkah Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat memutarkan kembali cerita lama mengenai hudud sebagai taktik parti itu bertujuan menagih perhatian rakyat.

Beliau berkata, taktik ini dilakukan selepas parti itu menerima kritikan hebat daripada rakyat negara ini berikutan kenyataan Timbalan Presiden parti itu, Mohamad Sabu yang mempertikaikan peranan anggota polis dalam peristiwa Bukit Kepong dan menyanjung pengganas komunis sebagai pejuang tanah air.

Najib berkata, isu hudud ini turut memperlihatkan kemelut persefahaman antara parti pakatan pembangkang sudah tidak dapat ditutup lagi dan beliau yakin rakyat bijak menilai kelemahan mereka.

“Dalam soal undang-undang hudud ini, telah timbul satu keadaan di mana perbezaan ideologi mereka sudah tidak boleh ditutup lagi, tidak boleh diselindung di hadapan mata rakyat.

“Saya berharap ini dapat disedari oleh rakyat, kita tidak boleh meletakkan harapan kepada satu gabungan yang tidak sehaluan daripada segi prinsip dan ideologi,” katanya.

KPN jangan nampak sangat bela BN

Abdul Aziz Mustafa

 KUALA LUMPUR, 25 Sept: Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar didesak agar tidak menampakkan sangat beliau berkhidmat untuk Barisan Nasional (BN) apabila begitu risau parti itu kalah pilihan raya, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar. Kenyataan dan pandangan Ismail secara terbuka bahawa kerajaan BN boleh kalah dalam pilihan raya umum jika tidak menangani isu berkaitan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan baik, dilihat tidak septutnya dikeluarkan seorang kakitangan kerajaan. "Apa masalah kepada pasukan polis kalau BN kalah? Mengapa Ketua Polis Negara nampak risau sangat? "Saya harap sangat tidak ada kaitan dengan apa yang disebut oleh (Tun) Dr Mahathir (Mohamad) bahawa sudah jadi parti perasuah," kata beliau. Mahfuz mempersoalkan, mengapa Ketua Polis Negara sibuk sangat sama ada BN menang atau kalah? "Kalau Ismail dah terlupa, rakyat perlu bangkit beramai-ramai untuk mengingatkannya bahawa tugas polis menjaga kepentingan negara dan rakyat, bukan menjadi suruhan BN dan menjadi pengawal keselamatan parti itu. "Polis sepatutnya dilihat tidak memihak," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu yang menyifatkan Ketua Polis Negara itu memperlihatkan dirinya lebih Umno dari Umno. Mahfuz juga mempersoalkan apa perlunya pihak polis mengadakan sesi memerah otak, diskusi dan juga forum sehingga berbulan-bulan lamanya sebelum ISA dan lain-lain undang-undang darurat dihapuskan. "Adakah polis sudah mengambil alih tugas Jabatan Peguam Negara? "Kerja polis bukan menggubal undang-undang, kerja polis menguatkuasakan undang-undang," katanya. Sambil mengakui pihak polis boleh dipanggil untuk memberikan pandangan dalam penggubalan sesuatu undang-undang yang berkaitan dengan bidang kuasanya, Mahfuz berkata adalah pelik kalau Ketua Polis Negara pula yang nampak lebih sudu dari kuah. Beliau juga berharap Ismail mengurangkan kenyataan-kenyataan yang boleh memudaratkan dirinya sendiri. "Sekarang semakin ramai yang menuduh (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) kelihatan lebih tidak cerdik dari (Tun) Abdullah (Ahmad Badawi). "Saya harap Ismail lebih berhati-hati agar beliau tidak popular dengan tuduhan tidak cerdik seperti Abdullah," katanya.
-harakahdaily

Hudud: Keris Umno tikam tuan

Abdul Aziz Mustafa  
KUALA LUMPUR, 25 Sept: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan tindakan Umno menyerang PAS dengan isu hudud ibarat "keris makan tuan".

Ia kerana, sejak isu itu dibangkitkan dan pelbagai percanggahan pandangan antara pemimpin Umno menyebabkan parti komponen BN mula meragui pendirian Umno.

"Mungkin pemimpin tertinggi Umno fikir isu hudud boleh kuatkan kembali perpaduan BN.

"Tiba-tiba keris makan tuan apabila MCA dan Gerakan mengugut mahu keluar BN kerana isu hudud," katanya.

Bagi Mohamad, isu hudud membuktikan Umno tidak pernah belajar dari sejarah.

"Sejak berpuluh-puluh tahun terutama selepas PAS kembali memerintah Kelantan pada tahun 1990, Umno mempermain-mainkan isu hudud untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS.

"Tiba-tiba hari ini, Umno yang ditolak oleh majoriti pengundi bukan Islam.

"Lebih buruk lagi, parti-parti di dalam BN pula berbalah sesama sendiri kerana hudud," katanya.

Mohamad menegaskan, PAS tidaklah terdesak untuk menggunakan isu hudud dengan harapan isu interpretasinya terhadap sejarah akan tenggelam ketika Umno dan BN semakin berbalah sesama sendiri.

"Umno dan BN semakin berbalah sesama sendiri kerana tindakan mendakwa saya.

"Bukan setakat kenyataan kenyataan Naib Presiden MCA sahaja yang memberikan gambaran kerajaan (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) tidak cerdik kerana pendakwaan tersebut, malah beberapa tokoh Umno sendiri menemui dan menghubungi saya secara peribadi menyatakan rasa tidak setuju terhadap serangan-serangan seperti histeria semata-mata kerana interpretasi sejarah," kata beliau.

Semalam, Naib Presiden MCA Gan Ping Sieu berkata, tindakan mendakwa Mohamad boleh memberi negatif tanggapan terhadap kerajaan.

Mohamad seterusnya berkata, walaupun kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad cuba memberikan gambaran yang negatif terhadapnya, "tetapi orang melihat kenyataan bekas Perdana Menteri mendedahkan sifat tidak cerdik kerajaan Najib kerana pendakwaan itu".

"Malang Dr Mahathir, nak perli saya, Najib yang orang nampak tidak cerdik," kata Mohamad.
-harakahdaily

Anak muda perlu bangkit, kata Anwar

Khairul Azlam Mohamad

KUALA NERUS, 25 Sept: Fenomena pencetus kesedaran rakyat yang berlaku di seluruh dunia termasuk di Mesir, Tunisia dan sebagainya lahir di kalangan anak-anak muda.

Ketua Umum Parti KeADILan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menaruh keyakinan tinggi perubahan politik boleh berlaku di kalangan rakyat di negara ini.

Katanya, kebangkitan luar biasa tersebut tercetus dengan kewujudan laman-laman web social, twitter, facebook dan blog.

“Kesedaran rakyat dimulakan dengan anak-anak muda. Ini yang mencetuskan perubahan. Perkembangan yang berlaku hari ini, semua mengatakan tentang kebangkitan yang luar biasa anak muda.

“Dan yang uniknya, yang istimewanya kebangkitan ini anak-anak muda lelaki dan wanita terlibat.  Semua orang terlibat, orang dewasa, orang tua dan muslimat terlibat.

“Kita melihat melalui rangkaian laman web, twitter, blog dan facebook hingga timbul kesedaran baru di kalangan anak-anak muda menuntut keadilan,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Ceramah Perdana Pakatan Rakyat Sempena Siri Jelajah Terengganu di Pekan Batu Enam, Kuala Nerus, semalam.

Menurutnya, dengan kebangkitan serta kesedaran di kalangan anak muda Umno dan Barisan Nasional tidak boleh lagi menipu rakyat.

Katanya, pelbagai khazanah negara ‘dirompak’ oleh pemimpin Negara dengan memperbodohkan orang Melayu.

“Di Terengganu ini kita hendak anak-anak muda yang berfikir. Mana boleh tanah kita dirampas, saham kita diambil, balak kita hilang, keluarga kita hidup dalam miskin, tidak ada peluang pekerjaan, diperbodohkan dan tidak boleh tegur pemimpin.

“TV3 macam TV Mesir, Utusan Malaysia macam Utusan Mesir, perbodohkan orang Melayu. Ini anak muda kena bangkit,” tegasnya.

Beliau yang juga Ketua Pembangkang Malaysia menyifatkan perubahan dan kesedaran tersebut boleh berlaku di seluruh negara dalam pilihan raya akan datang.

Ini kerana, katanya rakyat Malaysia terutama orang Melayu bukan lagi bodoh untuk mudah ditipu oleh pemimpin Umno-BN.

Menurutnya, perubahan boleh berlaku di Terengganu bahkan di Melaka yang mempunyai sejarah tersendiri.

“Kita boleh buat perubahan di Terengganu ini, termasuk di Melaka pun saya yakin kita boleh buat perubahan berdasarkan sambutan rakyat kepada Pakatan Rakyat, kerana negeri yang mempunyai sejarah.

“Saya minta kawan-kawan fikirkan. Jadi saya haraplah PAS, KeADILan (PKR) dan DAP diberi ruang dan jika kita tengok pada laporan media kerajaan, beratlah,” ujarnya dihadapan 5000 hadirin.

Datuk Seri Anwar mendakwa Umno akan lingkup jika rakyat tahu keadaan sebenar cara pemerintahan di negeri Pakatan Rakyat.

Justeru itu, katanya Umno-BN sanggup melakukan pelbagai fitnah, pendustaan serta mengaibkan pemimpin Pakatan Rakyat bagi menimbulkan kecurigaan.

Hadir sama pada majlis tersebut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dato’ Abu Bakar Chik, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dr Alias Razak, Pengerusi PKR Terengganu, Azam Ismail dan Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing.
harakahdaily

Hudud: Pemuda PAS Kelantan sokong Khairy


KOTA BHARU, 25 Sept: Dewan Pemuda PAS Kelantan menyokong gesaan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin agar kerajaan pusat meminda perlembagaan bagi membolehkan kerajaan Kelantan melaksanakan hudud.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, ketua penerangannya Ahmad Fadhli Shaari (gambar) berkata kenyataan Khairy tersebut mempamerkan sikap seorang jauh terbuka dan berani berbanding dengan mana-mana pemimpin yang ada di dalam Umno.

"Kita menyambut baik dan menyifatkan kenyataan Khairy itu mewakili suara Pergerakan Pemuda Umno Malaysia keseluruhannya yang mahukan agar Kelantan diberikan peluang untuk melaksanakan hudud seperti yang telah dibentangkan hampir 20 tahun yang lampau," katanya.

Kenyataan Khairy tersebut dilaporkan di dalam akhbar Mingguan Malaysia, hari ini 25 September 2011 di halaman 11.

"Sekalipun bertentangan dengan pandangan Presidennya (Datuk Seri Najib Razak) sendiri, kami mengharapkan agar Khairy dapat meneruskan desakan ini di peringkat parti dan kerajaan serta tidak tunduk dengan mudah kepada ugutan parti MCA dan Gerakan seperti yang ditunjukkan oleh Presidennya," katanya.

Selain pusat, mereka juga mahu cadangan Khairy itu disambut baik oleh pemuda dan Umno Kelantan demi melihat undang-undang yang berteraskan syariah ini dapat dilaksanakan.
-harakahdaily

Takut hudud Ibarat takut ‘hantu’

Khairul Azlam Mohamad
 KUALA TERENGGANU, 25 Sept: PAS menyifatkan golongan yang takut kepada hukum hudud sama seperti manusia yang takut kepada ‘hantu’. Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata ketakutan itu hanya disebabkan momokkan pihak tertentu sedangkan mereka belum dan tidak pernah pun melihatnya. 

Beliau merujuk kepada dakwaan bahawa banyak pihak pula yang takut kepada penubuhan Negara Islam dan hukum hudud yang diperjuangkan oleh PAS. “Banyak orang takut Negara Islam. Usahkan hudud malah takut kepada Negara Islam. Orang takut kepada Negara Islam ini macam takut ke ‘hantu’. Orang yang takut kepada hantu itu tidak tahu pun bagaimana hantu tetapi takut kepada hantu. “Hudud Islam pun begitu juga, takut kepada hudud. Kenapa takut hudud, tidak tahu. Melayu, India, Cina sama,” jelasnya ketika berucap pada Majlis Makan Malam Dana Kebajikan Insaniah di Dewan Permata, Permai Inn, dekat sini, 23 September lalu. Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan pernah menjemput para ilmuan di kalangan ahli pondok dan pensyarah Universiti bagi membincangkan isu hudud sebelum diluluskan di Kelantan. “Sekarang timbul balik hudud, alhamdulillah. Kita sampai kiamat pun selagi umur kita ada (hidup) kita mesti tegakkan Negara Islam. “Hudud kita (PAS) buat, kita jemput para ilmuan, di kalangan ahli pondok, kalangan Universiti, golongan pensyarah di Kuala Lumpur, di Kelantan. “Kita (PAS) buat Enakmen Hudud yang telah dilulus oleh Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan. 100 peratus dan Umno pun sokong masa itu, Parti Melayu Semangat 46 sokong, kerana kita (PAS) pegang kerajaan,” ujarnya. Namun begitu, Tuan Guru Nik Aziz melahirkan rasa dukacita hingga sekarang masih belum dapat melaksanakan undang-undang tersebut kerana halangan kerajaan pusat. Katanya, “amaran” kerajaan pusat akan bertindak jika kerajaan negeri melaksanakan perundangan hudud di Kelantan. “Bila kita (PAS) buat hudud, Perdana Menteri Malaysia yang masih hidup (Tun DR Mahathir) sekarang ini beri “Amaran” dalam bulan Ramadan. Jika Kelantan buat hudud dia (pusat) akan bertindak. “Antara tindakan yang pernah Umno-BN buat suatu masa dahulu ialah “mageran”. Dia bakar tayar, dia bakar bangsal polis seorang dua, dia istihar darurat, dia ‘rampas’ semua kerajaan Kelantan.

 “Semua kerajaan negeri dirampas oleh kerajaan pusat. Kita (PAS) bimbang dia (pusat) buat pula kali kedua di Kelantan. “Sepatutnya, orang Melayulah yang sokong hudud tapi dukacita kerana dia juga antara orang yang menentangnya. Kita kempen, kita doa mudah-mudahan mereka semua boleh terima hudud Islam,” ujarnya. Hadir sama pada majlis tersebut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut, Adun Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar, Setiausaha PAS Kawasan Kuala Terengganu, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah dan pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus.
-harakahdaily

Hudud tak sesuai dulu, kini dan selamanya...dah 54 tahun perintahpun masih tak sesuai


Hudud Belum Sesuai Dilaksanakan - Zahid Hamidi
BAGAN DATOH: Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata hukum hudud belum dapat dilaksanakan kerana masalah kesesuaian dalam masyarakat majmuk negara ini.
Beliau berkata sebagai orang Islam, keyakinan terhadap hukum hudud itu tidak timbul tetapi kesesuaian pelaksanaannya menyebabkan ia tidak dapat dilakukan kerana rakyat yang berbilang kaum.
"Masalah (berhubung isu Hudud) yang dihadapi oleh DAP dan PAS, biarlah mereka selesaikan tetapi pendirian kita sebagai kerajaan Barisan Nasional (BN), hukum hudud belum sesuai dilaksanakan di negara ini, " katanya kepada pemberita selepas melancarkan program 'Kami Anak 1Malaysia' membabitkan 2,000 pelatih dan 500 bekas pelatih Program Latihan Khidmat Negara(PLKN) di sini, Ahad.
Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan seluruh kepimpinan kerajaan BN berpendirian sama bahawa hukum hudud belum sesuai dilaksanakan.
Mengenai cadangan mewujudkan jawatan Timbalan Pengerusi BN kedua dilantik daripada kalangan parti komponen, beliau berkata perkara ini perlu dibawa pada mesyuarat majlis tertinggi BN.
"Perkara ini tidak boleh dilontarkan tanpa dibawa ke mesyuarat majlis tertinggi kerana sebarang keputusan perlu mendapat persetujuan sebulat suara kerana itu merupakan konvensyen BN dari dulu," tambahnya. - BERNAMA

Mat Sabu punya pasal Kanang dapat ' Datuk'


Temenggong Kanang dianugerah gelaran Datuk

Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng menyampaikan anugerah Datuk kepada Kanang anak Langkau di Kuching, Sawarak, semalam. - BERNAMA


KUCHING 24 Sept. — Temenggong Kanang anak Langkau, 67, merupakan antara mereka yang menerima Darjah Utama Yang Amat Mulia Bintang Kenyalang Sarawak 'Panglima Gemilang Bintang Kenyalang' yang membawa gelaran Datuk daripada Yang Dipertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng hari ini.
Kanang berkata, penganugerahan itu merupakan satu penghormatan kepada seorang pegawai rendah tentera sepertinya.
"Ia bukannya satu penganugerahan untuk diri sendiri sebaliknya untuk seluruh pegawai rendah seperti saya yang sanggup berjuang dan berkorban untuk negara," katanya ketika ditemui selepas istiadat pengurniaan darjah dan pingat kebesaran sempena sambutan ulang tahun ke-90 Yang Dipertua Negeri Sarawak di Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.
Kanang berkata, beliau terharu dengan pengurniaan itu dan amat berterima kasih kepada kerajaan negeri serta rakan-rakan seperjuangan lain sama-sama berjuang dan berkorban untuk mempertahankan keselamatan negara.
Kanang yang menerima pingat Panglima Gagah Berani dan Seri Pahlawan Gagah Perkasa daripada Yang di-Pertuan Agong pada Jun 1981, mula berkhidmat dalam Sarawak Ranger sebagai Iban Tracker pada 1962 dan jawatan terakhirnya dalam Angkatan Tentera Malaysia ialah sebagai Pegawai Waran 1 sebelum bersara pada 1986.
Pada istiadat pengurniaan darjah dan pingat kebesaran itu, Speaker DUN Sarawak Datuk Seri Mohamad Asfia Awang Nasar yang menerima darjah Bintang Kenyalang Sarawak dengan gelaran Datuk Amar mendahului senarai 909 penerima pingat dan darjah kebesaran negeri.
Selain Kanang, turut menerima darjah kebesaran Panglima Gemilang Bintang Kenyalang yang membawa gelaran Datuk ialah Menteri di Jabatan Ketua Menteri, Datin Fatimah Abdullah; Menteri Muda Kemudahan Awam, Syelvester Entri Muran; Menteri Muda Perancangan dan Pengurusan Sumber, Naroden Majais; Menteri Muda Pelancongan dan Warisan, Mong Dagang; ADUN Tarat, Roland Sagah Wee Inn; Mejar Jeneral Datuk Mazelan Kasap dan Brigedier Jeneral Stephen Mundaw.
Dua orang menerima darjah Jasa Bakti Sarawak yang membawa gelaran Datu iaitu Pengarah Perbendaharaan Persekutuan Sarawak, Jabidah Monseri dan Ketua Hakim Syarie, Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak, Mahamed Ali Mohd. Sheriff.
Seramai 13 lagi menerima darjah Panglima Setia Bintang Sarawak yang membawa gelaran antaranya ialah Datuk iaitu Hakim Mahkamah Tinggi Rhodzariah Bujang; Rektor Universiti Teknologi Mara Sarawak Prof Dr Jamil Hamali; Pengurus Besar Kanan Bahagian Hal Ehwal Korporat Kumpulan Petronas, Mohammad Medan Abdullah; Ketua Wanita Parti Rakyat Bersatu Sarawak, Datin Janet Lau Ung Mie dan pakar bedah kardiotorasik Pusat Perubatan Pakar Normah, Dr. Liew Wee Lik.
; Presiden Persatuan Melanau Miri Alexander Maiyor; Ketua Pegawai Eksekutif/Ketua Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri, Mohamad Sais Ahmad; Presiden Persatuan Melayu Miri, Wan Morshidi Tuanku Abdul Rahman; bekas ADUN Lambir, Usop Wahap@Sani Wahap; Ketua Pegawai Eksekutif Sacofa Sdn. Bhd., Abang Jemat Abang Bujang; bekas Pengarah Penjara Sarawak, Abang Talhata Abang Hazemi; ahli perniagaan, Koh Yaw Hui dan Datin Rugayah Abdul Majid.
Naib Presiden dan juga Pengarah Urusan Hitachi Global Storage Technologies Seyed, Ali Dabier Moghaddam menerima darjah Panglima Setia Bintang Kenyalang Sarawak-Kehormat yang turut membawa kepada gelaran Datuk. — BERNAMA

Iktiraf Palestin - AbbasNEW YORK 24 Sept. - Presiden Mahmoud Abbas menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara merdeka, selain mengiktirafnya menjadi negara anggota ke-194 badan dunia itu.
Untuk tujuan itu, pihaknya telah menyerahkan permohonan kepada PBB berasaskan garis sempadan yang wujud sebelum Perang Enam Hari 1967 dengan Baitulmuqaddis diisytihar sebagai ibu negara Palestin.
Jelasnya, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon turut digesa mempercepatkan penyerahan permohonan Palestin itu kepada Majlis Keselamatan PBB.
''Atas dasar itu, saya meminta negara anggota dalam majlis berkenaan untuk mengundi dan menyokong hasrat Palestin ini.
''Di sini juga saya mengumumkan bahawa Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) bersedia kembali berunding berdasarkan terma-terma yang dipersetujui, selain aktiviti penempatan haram (Yahudi) dihentikan,'' katanya ketika berucap pada Perhimpunan Agung PBB (UNGA), semalam.
Abbas berkata, usaha Palestin dalam mendapatkan pengiktirafan sebagai sebuah negara bukan bertujuan untuk mengetepikan Israel tetapi ia demi keadilan bagi rakyat Palestin.
''Kami hanya mahu menyelesaikan isu penempatan haram, penjajahan dan aparteid serta tindakan kekerasan oleh Israel.
''Oleh yang demikian, kami percaya semua negara akan menyokong Palestin berhubung hasrat kami itu,'' tambahnya. - AFP

Seorang terbunuh dalam letupan bom di Somalia

MOGADISHU 25 Sept. - Sekurang-kurangnya seorang terbunuh akibat letupan bom yang kuat di pejabat Perkhidmatan Tindakan Perlombongan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Mogadishu, Somalia, kata saksi.
Letupan tersebut memusnahkan sebuah kereta di tempat meletak kereta pejabat itu dan membunuh sekurang-kurangnya seorang yang berada di dalam kereta itu, kata saksi Abdullahi Ahmed kepada AFP.
Seorang wakil PBB di Mogadishu turut mengesahkan letupan tersebut namun tidak memberikan sebarang maklumat lanjut.

Singapura tidak akan mansuh ISASINGAPURA 24 Sept. - Singapura menolak gesaan bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) supaya memansuhkan akta itu kerana undang-undang itu membenarkan kerajaan memerangi ancaman keselamatan.
Menurut Kementerian Dalam Negeri, bekas tahanan ISA yang menggesa pemansuhan akta berkenaan telah ditahan kerana terlibat dalam aktiviti subversif dan bukan kerana ideologi politik mereka.
Kementerian itu berkata demikian dalam laman webnya, semalam bagi mengulas gesaan 16 bekas tahanan ISA di republik ini supaya memansuhkan akta berkenaan selepas Malaysia mengumumkan akan berbuat demikian.
ISA dikecam oleh pengkritik di Singapura dan Malaysia sebagai alat untuk membendung perbezaan pendapat.
Kementerian berkenaan berkata, undang-undang itu perlu bagi memerangi ancaman keselamatan seperti keganasan.
''Bekas tahanan ISA itu bukan ditahan kerana ideologi politik mereka tetapi kerana mereka terlibat dalam kegiatan subversif yang mengancam keselamatan negara,'' ujar kementerian itu.
Menurut kementerian itu, sembilan daripada mereka terlibat dalam aktiviti komunis untuk menggulingkan kerajaan Singapura dan Malaysia paa 1960-an dan 1970-an.
''Mereka menyusup ke dalam kesatuan pekerja dan pertubuhan pelajar dan menghasut diadakan mogok dan demonstrasi bagi mewujudkan satu revolusi komunisme,'' kata kementerian itu.
Sementara itu, tujuh daripada mereka terlibat dalam rancangan komunis untuk menggulingkan kerajaan Singapura pada 1980-an, tambah kementerian itu. - AFP

Hudud boleh dilaksana jika isu perundangan diselesaikan

KUALA LUMPUR 24 Sept. - Hukum hudud tidak boleh dilaksanakan ketika ini kerana ia tidak selari dengan Perlembagaan Persekutuan.
Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara, Prof. Dr. Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, ini kerana hukum hudud merupakan sebahagian daripada undang-undang Jenayah Syariah yang sudah pun wujud dalam Perlembagaan biarpun kuasa pelaksanaan hudud tertakluk di bawah bidang kuasa negeri.
Justeru, katanya, pelbagai konflik bakal timbul membabitkan isu perundangan terutama dari segi hukuman jika undang-undang hudud dilaksanakan serentak dengan undang-undang jenayah syariah.
‘‘Hukum hudud sama dengan undang-undang jenayah syariah seperti hukuman membunuh, mencuri, atau minum arak sedangkan undang-undang itu sudah ada dalam undang-undang persekutuan.
‘‘Sebagai contoh, kalau seseorang itu ditangkap kerana mencuri di Kelantan, adakah dia akan dihukum di bawah undang-undang hudud atau di bawah kanun keseksaan yang memberi kuasa kepada Mahkamah Syariah. Jadi undang-undang mana mahu dipakai?,’’ katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Nik Aziz perlu perjelas isu hududOleh Khairul Anuar Abdul Samad, Azman Mahmood, Norliza Wasilan dan Tuty Haryanti Ahmad Rodzi

2011/09/25

Tun Mahathir mahu pemimpin PAS komen bukan Islam boleh dihukum

SEREMBAN: Tanya Nik Aziz dia nak laksana hukum hudud ini ke atas orang Islam saja atau orang bukan Islam pun kena. Yang itu saya nak tahu sebab dia belum kata lagi, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Malah, tegasnya, jika benar Nik Aziz mahu melaksanakan hukuman itu, ia perlu diterangkan dengan terperinci termasuk jenis huku-man yang akan dilaksana.
Mesti adil jika mahu jatuhkan hukuman, bila potong tangan orang Islam, kena potong tangan orang bukan Islam juga. Jika ada dua orang pencuri, seorang Islam dan seorang lagi bukan Islam, yang Islam kena potong tangan, tapi yang bukan Islam dua bulan penjara.
Saya nak tahu Nik Aziz nak buat apa. Suruh dia kata kami nak laksana hukum hudud ke atas orang bukan Islam sama, katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Kebangsaan Ke-50 di sini, semalam. Hadir sama, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan. 

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, sebelum ini bertegas meneruskan pelaksanaan hukum hudud di negeri itu walaupun Kelantan dikatakan dalam keadaan tidak kondusif bagi pelaksanaannya. Kenyataannya mengundang reaksi Pengerusi DAP, Karpal Singh yang mempersoalkan hasrat Kelantan melaksanakan juga hudud kerana bertentangan Perlembagaan Persekutuan. 

Di KOTA BHARU, pakar undang-undang Perlembagaan yang juga Pensyarah Kuliyyah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa (UIAM), Prof Madya Dr Shamrahayu Abdul Aziz, berkata pelaksanaan hukum hudud tidak dapat dilakukan berikutan kekangan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) sedia ada yang hanya memperuntukkan denda, penjara dan sebatan kepada pelaku kesalahan jenayah. 

Perlembagaan Persekutuan tidak sekat bidang kuasa syariah dan perundangan negeri tetapi yang menyekat badan perundangan negeri ialah Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah), (hukuman berdasarkan akta itu) memperuntukkan denda RM5,000, tiga tahun penjara dan enam sebatan, katanya. 
Bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Rozali Isohak, menyifatkan tindakan PAS membangkitkan semula isu hukum hudud sebagai memenuhi janji pada pilihan raya 1990 , sedangkan hakikatnya tidak berkemampuan melaksanakannya. 

Di KUALA TERENGGANU, Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan, mencabar PAS atau DAP keluar pakatan pembangkang berikutan pendirian berbeza terhadap isu hudud dan pembentukan negara Islam seperti dinyatakan Nik Aziz. 

Jika kedua-dua parti itu tidak sanggup keluar pakatan pembangkang, bererti mereka hanya bermain politik menjelang pilihan raya umum, katanya selepas merasmikan Majlis Konvokesyen Keenam Kolej Teknologi Bestari di Taman Tamadun Islam di sini, semalam. 

Ahmad Jais dimasukkan ke unit separa rapi

SHAH ALAM - Penyanyi irama pop yeh yeh, Datuk Mohd. Jais Ahmad (gambar) atau lebih dikenali sebagai Ahmad Jais dimasukkan ke Unit Rawatan Separa Rapi Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC) di sini awal pagi semalam akibat sesak nafas.
Anak keempatnya, Maimun Mohd. Jais berkata, bapanya pernah mengadu penat selepas pulang daripada membuat persembahan di Batu Pahat pada 8 September tetapi sakitnya mula serius pada malam Khamis lalu dan mengambil alat bantuan pernafasan di Hospital Pakar KPJ Selangor.
Bagaimanapun kata Maimun, bapanya dipindahkan ke hospital itu awal pagi semalam kerana mempunyai rekod perubatan di situ.

Norman, Memey sebak disatukan
NORMAN menyarung cincin pada jari Memey sambil diapit oleh Mohamed Danish dan Marissa Dania di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi semalam.


KOTA TINGGI - Pasangan pelakon, Mohammad Norhakim Zaidon, 35, yang lebih dikenali sebagai Norman Hakim dan Suhaiza Suhaimi, 23, atau Memey masing-masing sebak dan menangis pada majlis akad nikah mereka yang berlangsung di rumah keluarga pengantin perempuan di Felda Tenggaroh Selatan 1 di sini semalam.
Pasangan pengantin itu mulai sebak sebaik Jurunikah Mukim Kamdau, Zulkipli Tarmizi membacakan khutbah nikah.
Sebelum itu, dengan sekali lafaz, Norman sah menjadi suami Memey yang menerima mas kahwin RM22.50 berserta wang hantaran RM24,000.
Pasangan itu mengenakan pakaian berwarna coklat hasil sentuhan dan sumbangan Ezuan Ismail.
Dua anak Norman ketika bersama bekas isterinya, Abby Abadi, iaitu Mohamed Danish Hakim, 8, dan Marissa Dania Hakim, 6, turut berada di sebelah Norman ketika majlis akad nikah yang bermula kira-kira pukul 5 petang manakala anak bongsunya, Maria Danisha Hakim, 3, tidak hadir.
Rombongan lelaki membawa lima dulang hantaran dengan dibalas tujuh dulang oleh pihak pengantin perempuan.
Dalam sidang akhbar selepas selesai diijabkabulkan, Norman berkata, perasaan sebak tersebut datang selepas dia terasa kehidupan masa lalunya yang tidak sempurna.

Siaran klip Undilah ditarik balik
PETIKAN rakaman video Undilah yang dalam adegan ini menampilkan Tony Fernandes telah ditarik balik atas alasan ia belum mendapat kebenaran LPF.


KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menjelaskan bahawa arahan penarikan video Undilah adalah kerana pengumuman khidmat awam (PKA) tersebut masih belum mendapat kelulusan daripada Lembaga Penapisan Filem (LPF) untuk disiarkan di televisyen.
Menurut kenyataan yang dikeluarkan SKMM semalam, arahan tersebut dibuat hasil pemantauan pematuhan secara rutin mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM 1998) yang dijalankan SKMM ke atas video karya pemuzik Pete Teo itu.
"Di dalam kes pengumuman khidmat awam yang dihasilkan oleh pemuzik Pete Teo dan atas hasil pemantauan pematuhan secara rutin yang dibuat oleh SKMM, didapati PKA tersebut belum mendapat kelulusan daripada LPF untuk disiarkan di televisyen.
"Oleh itu PKA tersebut tidak sepatutnya disiarkan di televisyen sehingga ia telah mendapat kelulusan," kata SKMM.
Menurut SKMM, demikian juga di bawah AKM 1998, semua penyiar mesti menghentikan penyiaran klip video berkenaan.
"Arahan ini adalah mengenai pematuhan oleh pihak penyiar dan bukannya kandungan PKA tersebut," kata kenyataan itu.
Video itu menampilkan 40 personaliti, antaranya Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abd. Rashid Shirlin, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong dan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.
Tampil mewakili Pakatan Pembangkang ialah Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad.
Turut disenaraikan ialah pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes.
Pelakon Afdlin Shauki dan penulis lirik kontroversial Namewee pula antara individu terpilih untuk mendendangkan lagu Undilah.
Video selama 4.38 minit yang dilancarkan sempena Hari Malaysia minggu lepas menyeru rakyat untuk keluar mengundi.
Sementara itu, Ka Siong yang juga Ketua Pemuda MCA menuntut penjelasan SKMM mengenai motifnya melarang stesen penyiaran lokal menyiarkan klip video Undilah.
Menurutnya, penerbitan itu bukan bahan berkontroversi, sebaliknya hanya satu makluman awam menyeru rakyat Malaysia mendaftar dan mengundi.