Thursday, August 25, 2011

Polis siasat kes terima peluru hidup

2011/08/25

KUALA LUMPUR: Polis akan menjalankan siasatan kes mengenai Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menerima dua butir peluru hidup, di bawah Seksyen 507 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan menakutkan secara jenayah. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah dalam satu kenyataan berkata, polis menerima laporan mengenai kejadian itu pada kira-kira 4.30 petang semalam, yang menyatakan bahawa pejabat menteri itu menerima peluru serta nota berbaur ugutan.
Semalam, pejabat menteri itu di Putrajaya menerima dua butir peluru hidup dalam sebuah sampul surat yang dihantar melalui pos kira-kira 2 petang.
Hishammuddin dilaporkan berkata sampul surat itu turut mengandungi sebuah buku yang mana di dalamnya ditebuk dan diletakkan peluru berkenaan. 

Katanya muka surat pertama buku itu mengandungi ugutan yang bertulis tangan. 
- BERNAMA 

Dua sindiket ah long dikesan

PETALING JAYA 24 Ogos – Polis daerah ini berjaya mengesan dua sindiket pemberi pinjaman wang yang beroperasi secara haram atau ah long yang turut aktif menampal pelbagai jenis iklan di bandar raya ini.
Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Daerah, Deputi Supritendan Mazelan Paijan berkata, kedua-dua sindiket itu dikesan selepas polis menyiasat 77 nombor telefon yang tertera pada iklan itu.
Menurut beliau, nombor-nombor telefon itu dikenal pasti oleh polis ketika menjalankan operasi menurunkan iklan-iklan haram di bandar raya ini sejak awal tahun ini.
“Hasilnya, dua sindiket ah long yang beroperasi di Pandan Indah, Ampang Jaya dan Klang telah dikesan sebagai pihak yang bertanggungjawab melekat iklan berkenaan,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika menjalankan operasi menurunkan iklan haram ah long yang diadakan secara bersepadu bersama Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sekitar Sungai Way di sini hari ini.
Mazelan menambah, ketika ini, pihak polis masih melakukan siasatan terperinci tentang aktiviti pinjaman wang yang dijalankan dua sindiket itu.
“Kita akan menjejaki sindiket itu sehingga dapat menangkap ketua mereka atau pihak yang bertanggungjawab menyalurkan wang,” ujarnya.
Dalam perkembangan lain, Mazelan berkata, operasi menurunkan iklan haram ah long adalah operasi mingguan yang dijalankan polis mengikut kawasan.
Menurutnya, penduduk sekitar Petaling Jaya juga dialu-alukan untuk membantu menanggalkan iklan haram tersebut jika menemuinya sebagai usaha mewujudkan bandar raya selamat dan bersih.-utusan

7,307 kompaun dalam sebulan
Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (depan, tengah) diiringi Ahmad Fuad Ismail melakukan lawatan ke bazar Ramadan di sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Masjid India, kelmarin.


KUALA LUMPUR 24 Ogos - Sebanyak 7,307 kompaun dikeluarkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ke atas kenderaan yang melakukan kesalahan trafik di sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) dan Jalan Masjid India sepanjang bulan Ramadan ini.
Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, kompaun itu yang membabitkan pelbagai kesalahan itu bernilai antara RM100 dan RM300.
Beliau berkata, selain saman, DBKL juga telah menunda sebanyak 114 kenderaan kerana menganggu lalu-lintas manakala 10 gerai disita kerana melanggar syarat.
Menurutnya, dari sudut yang positif, jumlah kompaun yang besar itu menunjukkan perniagaan di sekitar Jalan TAR dan Masjid India semakin mendapat sambutan.
“Dari maklum balas yang diterima, sambutan bazar Ramadan pada tahun ini bagi semua kawasan di ibu negara mendapat sambutan yang baik dengan jumlah pengunjung yang semakin bertambah.
“Kebanjiran pengunjung ini menunjukkan ekonomi kita sudah mulai pulih dan orang ramai memang suka berkunjung ke bazar untuk membeli barang pada bulan Ramadan ini,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas mengadakan tinjauan ke Bazar Ramadan Jalan TAR dan Jalan Masjid India di sini, semalam.
Turut hadir, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Ahmad Fuad Ismail dan Timbalan Ketua Pengarah Pembangunan Sosio-Ekonomi DBKL, Datuk Mhd. Amin Nordin Abdul Aziz.
Sementara itu, Raja Nong Chik berkata, sistem zoning yang diperkenalkan oleh DBKL di bazar tersebut pada tahun ini dilihat tidak membawa sebarang masalah kepada pengunjung, malah ia lebih memudahkan mereka.
“Sistem ini diperkenalkan untuk memberi suasana yang lebih baik di bazar ini tetapi atas permintaan peniaga yang masih tidak biasa dengan sistem itu, kelonggaran telah diberikan kepada mereka sejak dua minggu lalu,” jelasnya.
Mengikut sistem zoning itu, kawasan perniagaan di bazar itu dibahagikan mengikut jenis perniagaan bagi memudahkan orang ramai terutama untuk membuat perbandingan.-utusan

Somalia: PBB sukar salur bantuan
Seorang wanita Somalia yang sarat mengandung terbaring kelaparan sementara menunggu menerima rawatan di sebuah bangunan yang rosak teruk akibat perang saudara yang dijadikan hospital di daerah Hodan, Mogadishu, kelmarin. - REUTERS


NEW YORK 24 Ogos - Penyelaras Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendedahkan bahawa badan dunia itu masih tidak dapat mengakses kawasan tertentu di Somalia yang mengalami krisis kebuluran terburuk, sekali gus membantutkan usaha untuk mengagih-agihkan bantuan makanan kepada pelarian.
Pegawai Penerangan Awam dan Sokongan OCHA, Kirsten Mildren yang kini bertugas di negara-negara Afrika berkata, masalah itu menyebabkan bantuan makanan tidak dapat diagih-agihkan ke kawasan yang paling kurang menerima kehadiran agensi kemanusiaan.
"Masih terdapat kawasan yang belum dapat diakses pihak kami di Somalia, yang mana pelariannya sangat-sangat memerlukan bantuan makanan," katanya kepada agensi beritaXinhua dalam satu wawancara di sini hari ini.
Krisis makanan di negara-negara Afrika seperti Kenya, Djibouti dan Ethiopia disebabkan kemarau telah mencetuskan masalah kebuluran di lima kawasan di selatan dan tengah Somalia dengan 3.7 juta daripada penduduknya memerlukan bantuan kemanusiaan segera.
Situasi itu bertambah buruk dengan kelemahan kerajaan Pusat Somalia dan kewujudan kumpulan- kumpulan bersenjata seperti al-Shabab, yang mengawal sebahagian besar selatan Somalia dan menyekat kemasukan bantuan makanan oleh agensi kemanusiaan.
"Kami tidak tahu bagaimana keadaan itu akan memberi kesan kepada operasi kemanusiaan dan pengagihan bantuan," jelas Milden.
Katanya, buat masa ini OCHA akan terus mengagihkan bantuan ke bandar-bandar di Somalia melalui kakitangan tempatan.
"Anda masih belum dapat melihat kehadiran kakitangan bantuan kemanusiaan antarabangsa di luar Mogadishu. Kami menyalurkan semua bantuan kami sendiri dengan sokongan kakitangan tempatan," katanya.
Mildren berkata, OCHA juga sedang berusaha mengadakan dialog dengan semua pihak di Somalia bagi urusan kemasukan bantuan kepada pelarian yang memerlukan. - Agensi, utusan

Bapa 14 anak rayu bantuan


ASIAH Manan bersama empat anaknya di rumah mereka di Kampung Makmor, Sungai Siput, baru-baru ini.


SUNGAI SIPUT 24 Ogos - Sambutan Hari Raya Aidilfitri ini hambar buat sekeluarga 16 orang apabila bakal kehilangan tempat berteduh untuk meneruskan penghidupan.
Ini kerana tuan tanah tempat Mohd. Razi Mat, 62, menetap bersama isteri, Asiah Manan, 61, dan 14 anaknya di Kampung Makmor di sini sejak 1983 berhasrat mengambil kembali tanah yang disewakan itu.
Kata Mohd. Razi, perasaannya untuk menyambut Aidilfitri kali ini berkecamuk memikirkan nasib keluarganya selepas ini.
"Tak tahulah apa nasib kami selepas ini. Hidup kami ibarat 'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang' kerana kemiskinan yang tidak berkesudahan.
''Kini masalah tempat tinggal menghantuinya dan oleh itu saya memohon Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Lintang membantunya menyelesaikan masalah yang dihadapainya," katanya ketika ditemui di rumahnya baru-baru ini.
Menurut Mohd. Razi, empat anaknya sudah mendirikan rumahtangga manakala 10 lagi masih dalam tanggungannya dengan dua lagi masih bersekolah.
Katanya, anak sulungnya, Mohd. Fuzilan, 31, kini dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) setelah kehilangan sebahagian kaki dan tangan akibat kemalangan.
"Saya mohon bantuan kerajaan negeri untuk memberikan rumah di bawah Program Perumahan Mesra Rakyat bagi membolehkan 10 anak saya berteduh termasuk memohon bantuan dari Yayasan Bina Upaya Perak, sehingga kini masih belum mendapat jawapan," katanya.
Difahamkan, sebidang tanah telah disediakan di kawasan berhampiran namun Pejabat Daerah dan Tanah Sungai Siput belum meluluskannya. Menurutnya, dengan hanya bekerja kampung dia terpaksa menyara kehidupan mereka sekeluarga.
"Saya membuat kerja-kerja kampung seperti meracun dengan pendapatan RM40 sehari. Sepanjang Ramadhan ini kami makan sekadar termampu sahaja," katanya.
Jelasnya, akibat pendapatan yang tidak mencukupi, rumah yang didudukinya sekarang terlalu uzur dan terlalu sempit untuk diduduki walaupun sebelum ini pernah mendapat bantuan pembinaan rumah.
"Akibat rumah yang sempit juga anak-anak terpaksa tidur berhimpit- himpit dan kadang-kadang mereka yang sudah besar terpaksa menumpang tidur di rumah jiran," katanya.
Tinjauan Utusan Malaysia mendapati sebahagian besar daripada dapur rumah Mohd. Razi sudah berlubang akibat dimakan anai-anai manakala atapnya hanya ditutupi dengan plastik untuk mengelak ditimpa hujan.
Akibat kemiskinan juga, dia terpaksa mendapatkan bekalan air dari rumah jiran.
Sementara itu, Mohd. Fuzilan turut merayu kepada pihak berkuasa supaya memberikannya bantuan kaki dan tangan palsu supaya boleh berdikari.
"Kaki palsu yang digunakannya sekarang sudah rosak. Saya merayu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Baitulmal memberi bantuan untuk mendapatkan kaki dan tangan palsu bagi meneruskan kehidupan," katanya yang kini menjadi pembantu kedai.
Kepada sesiapa yang berhasrat membantu keluarga Mohd. Razi boleh mengunjungi mereka di No. 10D, Kampung Makmor, Sungai Siput Utara, Perak atau menghulurkan bantuan ke akaun Maybank 166010044077 atau boleh menghubunginya di talian 013-4140170.-utusan

14 maut hari pertama Ops Sikap Ke-24

KUALA LUMPUR 24 Ogos - Hari pertama Ops Sikap Ke-24 semalam menyaksikan sebanyak 14 kematian dicatatkan dan sejumlah 1,433 kemalangan direkodkan di seluruh negara.
Berdasarkan statistik laman web rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM), angka kematian itu dicatatkan menerusi 13 kes kemalangan maut yang berlaku di seluruh negara sepanjang tempoh 24 jam semalam.
Lima daripada kemalangan maut itu berlaku di jalan negeri, diikuti empat di jalan persekutuan serta masing-masing dua kejadian di lebuh raya dan jalan bandaran.
Menurut kenyataan itu lagi, penunggang motosikal mencatatkan angka kematian tertinggi iaitu sebanyak enam kes, diikuti tiga pejalan kaki, masing-masing dua pengguna lori dan basikal serta seorang pengguna kereta.
Jalan bandaran merekodkan jumlah kemalangan terbanyak iaitu 579 kes, diikuti jalan persekutuan (357), jalan negeri (264), lebuh raya (138) serta lain-lain jalan (95).
Sepanjang tempoh 24 jam semalam juga, PDRM telah mengeluarkan sejumlah 10,304 saman atas pelbagai kesalahan.
Ops Sikap Ke-24 dilancarkan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar kelmarin sempena Hari Raya Aidilfitri dan ia akan berlangsung sehingga 6 September depan.utusan

Mangsa tanah runtuh Sungai Ruil pindah ke Kem Brinchang

CAMERON HIGHLANDS 24 Ogos – Kesemua 137 keluarga di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil, Tanah Rata di sini akan dipindahkan ke sebuah perumahan sementara di Kem Brinchang seawal-awalnya Oktober ini.
Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa), Datuk Mohd. Sani Mistam berkata, kerja-kerja pembersihan tanah seluas 1.8 hektar bagi membina 137 unit rumah teres sudah bermula hari ini dan dijangka siap pada minggu pertama Oktober ini.
“Pusat transit tersebut terletak kira-kira lima kilometer dari perkampungan asal dan mereka dijangka tinggal di pusat tersebut untuk tempoh maksimum dua tahun.
“Kita akan pindahkan mereka secara berperingkat-peringkat sementara menunggu kajian daripada agensi teknikal untuk memastikan kampung mereka benar-benar selamat,” katanya pada sidang akhbar sempena program Ihya Ramadan bersama masyarakat Orang Asli Cameron Highlands di Dewan Jubli Perak, Tanah Rata di sini semalam.
Hadir sama Ahli Dewan Negara, Senator Mohd. Olian Abdullah dan Pengarah Jakoa Pahang, Isa Abdul Hamid.
Pada 7 Ogos lalu, tujuh penduduk Kampung Orang Asli Sungai Ruil, Tanah Rata maut selepas rumah mereka musnah akibat kejadian tanah runtuh
Dalam pada itu, Mohd. Sani berkata, perumahan sementara di atas tanah ihsan pemaju swasta itu juga bakal dilengkapi dengan kemudahan tandas, bekalan air serta elektrik.
Menurut beliau, segala bantuan makanan juga akan diteruskan meskipun penduduk Orang Asli telah berpindah ke kawasan tersebut.
“Sekiranya kawasan itu didapati tidak selamat untuk didiami selepas tempoh dua tahun, kita mungkin buat kerja-kerja pembaikan cerun atau memindahkan mereka ke tempat lain, tetapi itu belum pasti lagi,” katanya.
Mengenai sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini, beliau berkata, pihaknya akan mengadakan majlis sambutan di Dewan Jubli Perak di sini bagi meraikan 38 keluarga beragama Islam bersama-sama dengan masyarakat Orang Asli bukan Islam yang lain.
Sementara itu, Tok Batin perkampungan Orang Asli Sungai Ruil, Kader Ahsan, 42, berkata, mereka akan berpindah sekiranya ia merupakan pilihan yang terbaik bagi mereka.
“Kami akan berpindah sekiranya kawasan tersebut sudah didapati tidak sesuai lagi untuk diduduki demi faktor keselamatan,” katanya.utusan

Wanita sorok duit palsu

DUBAI: Seorang pengunjung wanita dari Congo dituduh terbabit dengan penghasilan wang kertas palsu pelbagai mata wang bernilai dua juta dinar (RM1.62 juta) selepas dia cuba menyeludup wang berkenaan ke negara ini dalam beg pakaiannya.
Pendakwa raya mendakwa suspek, 32, cuba membawa masuk wang palsu dolar Amerika dan euro dengan menyembunyikannya di dalam tiga beg tangannya.

Suspek, bagaimanapun, tidak membuat sebarang pengakuan sama ada bersalah atau menafikan tuduhan itu ketika hadir di mahkamah kerana tiada jurubahasa bahasa Perancis.

Hakim Al Saeed Mohammad Barghout menangguhkan kes itu kepada 4 September ini hingga jurubahasa bahasa Perancis dapat hadir.hmetro

Pusat sembelih ayam masih tiada sijil halal

PERIKSA...Jailani memeriksa ayam yang disembelih dalam operasi, semalam.
PERIKSA...Jailani memeriksa ayam yang disembelih dalam operasi, semalam.
KUALA LUMPUR: Walaupun sudah berulang kali diserbu pihak berkuasa dan diberi ‘tarbiah’, segelintir pemilik pusat pemprosesan ayam di beberapa pasar di sini, berdegil dan enggan membuat permohonan sijil halal.
Lebih membimbangkan apabila pelanggan pusat penyembelihan terbabit bukan saja di kalangan peniaga bukan Islam, malah dipercayai turut dibeli pemborong dan peniaga kecil yang beragama Islam.

Dalam pemeriksaan kira-kira jam 4 pagi semalam, di Pasar Borong Selayang dan Pasar Jinjang, di sini, yang dilakukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati selain tidak mempunyai sijil halal, beberapa aspek penyembelihan turut diabaikan.

Menurut Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah, setiap ayam yang disembelih tidak dilakukan pemeriksaan, malah pisau yang digunakan pula tidak dibasuh setiap kali sembelihan.

“Sepatutnya setiap ayam yang disembelih perlu diperiksa untuk memastikan ia benar-benar disembelih dan sah mengikut hukum syarak.

“Malah, hanya dua tukang sembelih yang bekerja dalam dua jam bagi menyembelih 4,000 ayam,” katanya yang turut serta operasi terbabit.


Menurut Jailani, tiga pusat penyembelihan yang diperiksa juga mengabaikan aspek kebersihan iaitu kotor dan menjijikkan apabila ayam mati dilonggokkan di atas lantai.

Bagaimanapun, beliau berkata, dua daripada tiga pusat penyembelihan itu menggunakan khidmat tukang sembelih yang bertauliah dan memiliki kad penyembelihan dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (Jawi).
Katanya, hasil pemeriksaan juga mendapati ayam yang dibekalkan mereka tidak sihat dan mungkin berpenyakit berdasarkan bahagian yang lebam dan hitam.

“Permintaan tinggi ketika Ramadan dan menjelang Syawal menyebabkan pengusaha agresif menghabiskan stok ayam sehingga mengabaikan aspek pematuhan halal.

“Atas sebab itu, kami mahu menyedarkan masyarakat dan jabatan agama negeri membuat pemeriksaan dan memantau pusat penyembelihan ayam supaya penguasa yang memiliki sijil halal turut mengambil berat,” katanya.

Operasi itu disertai pegawai Bahagian Pelesenan dan Kesihatan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang memastikan penguasa memiliki lesen sah dan mematuhi syarat.hmetro

‘Laporan tak lengkap’

KUALA LUMPUR: Seorang pakar forensik memberitahu Mahkamah Tinggi, semalam, bukan sesuatu yang ganjil jika tiada kecederaan dialami oleh bekas pembantu peribadi, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat bekas majikannya, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Prof Madya Dr David Lawrence Noel Wells, saksi ketiga pihak pembelaan, berkata demikian ketika menjawab soalan balas Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden apabila dirujuk dengan kes itu dan juga jurnal perubatan yang dikemukakan.

Menurutnya, terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi termasuk penggunaan pelincir, tahap paksaan selain kelewatan membuat aduan boleh menyebabkan kecederaan hilang.

Menjawab soalan berhubung jangka hayat sperma, Dr David mengakui terdapat kes calitan sampel sperma masih boleh diperoleh dari dubur seorang individu walaupun selepas dua hari melakukan hubungan seks.

Bagaimanapun, dia tetap bertegas mengatakan sampel yang baik perlu diambil sebelum tempoh 36 jam. Beliau berkata demikian ketika Mohamed Yusof merujuk kepadanya satu kes yang diterima Makmal Sains Forensik Polis Metropolitan London yang diterbitkan dalam Jurnal Forensic Science International.

Berdasarkan jurnal itu, calitan sperma masih boleh diperoleh dalam tempoh 65 jam di bahagian rektum dan 46 jam dari bahagian dubur, selepas hubungan seks. Dr David juga memberitahu mahkamah bahawa penemuan di dalam jurnal itu dilaporkan pada 1982 dan tiada lagi penemuan terbaru yang boleh menyokong kes itu serta kemungkinan terdapat kesalahan ketika mengambil sejarah pesakit.

Menjawab soalan Mohamed Yusof, Dr David mengakui maklumat dalam borang protokol perubatan (proforma) dan laporan perubatan yang diambil dari Mohd Saiful Bukhari serta disediakan oleh doktor di Hospital Kuala Lumpur, tidak lengkap “Maklumat yang ada dalam kedua-dua laporan tidak lengkap bagi tujuan pemeriksaan dan ada perkara relevan tidak dilaporkan serta begitu juga sebaliknya. “Maklumat yang lebih terperinci perlu diambil dan menggunakan perkataan asal mangsa seperti bagaimana dia dipaksa melakukan seks oral dan sebagainya,” katanya.hmetro

Jakarta keluar larangan pada Aidilfitri

2011/08/25

Langkah untuk keselamatan semua pegawai dilarang mengadakan jamuan sempena raya

JAKARTA: Pentadbiran bandar raya ini mengumumkan satu senarai panjang larangan untuk Aidilfitri tahun ini bagi memastikan ibu negara Indonesia selamat dan aman. 

Gabenor Fauzi Bowo, berkata bagi memastikan satu dasar yang diperkenalkan tahun lalu dikekalkan, pentadbiran tidak akan mengadakan rumah terbuka di Dewan Bandar Raya.
Pada masa lalu, penduduk akan berkumpul di Dewan Bandar Raya pada hari kedua Aidilfitri untuk menikmati juadah raya dan kadangkala menerima duit raya.
“Semua pegawai bandar dilarang mengadakan acara seperti itu di kediaman persendirian mereka. Pihak lain yang mahu membuat rumah mereka kepada orang awam diminta memaklumkan polis Jakarta dan datuk bandar terlebih dulu, bagi memastikan agihan hadiah dilakukan secara adil,” katanya. 

Pada masa lalu rumah terbuka Aidilfitri pernah mengakibatkan kematian apabila penduduk terperangkap dalam usaha mendapatkan hadiah. Insiden terburuk sejak beberapa tahun lalu berlaku pada 2008 di Pasaruwan, Jawa Timur apabila 21 orang maut di luar rumah seorang ahli perniagaan. 

Pada 2003, di bandar ini, empat wanita terbunuh di sebuah rumah terbuka anjuran penduduk tempatan. 

Fauzi akan mengadakan rumah terbuka terhad di kediaman rasminya di Jalan Taman Suropati di Tengah Jakarta selepas solat Aidilfitri. 
Timbalan Ketua Polis Jakarta, Brig Jeneral Suhardi Alius, berkata mana-mana pegawai bandar dan kerajaan yang merancang mengadakan majlis besar-besaran perlu memaklumkan polis terlebih dulu. 

“Dengan cara itu kami boleh mengerahkan kakitangan daripada polis Jakarta atau Agensi Arahan Awam di kediaman mereka, bagi mengurangkan risiko. Kami meminta mereka yang mahu membuat kebajikan untuk golongan miskin dan anak yatim supaya menggunakan saluran sesuai,” katanya. 

“Tolong jangan agihkan makanan di persimpangan jalan kerana ia akan memburukkan kesesakan lalu lintas. Gesaan ini ditujukan kepada individu, organisasi dan parti.” 

Katanya, bandar itu juga melarang konvoi kenderaan pada Aidilfitri bagi menghalang kesesakan dan kemalangan, walaupun memandu kenderaan dan melaungkan ‘takbir’ adalah cara tradisi meraikan hari terakhir Ramadan. 

Polis Jakarta akan memantau berhampiran sempadan bandar pada malam terakhir Ramadan bagi menghalang konvoi dari bandar berjiran memasuki ibu kota ini. Sebarang konvoi yang masuk akan diarahkan kembali ke bandar mereka, kata Fauzi. – Agensi 

Di mana Gaddafi?TRIPOLI - Sejak kumpulan pemberontak berjaya memasuki Tripoli kelmarin kini yang masih menjadi tanda tanya masyarakat dunia sehingga kini adalah di manakah pemimpin Libya, Muammar Gaddafi bersembunyi? Bagaimanakah nasib Libya selepas kejatuhan rejim pemerintahan yang dipimpin oleh beliau selama 42 tahun?

Pemberontak Libya dipercayai telah menguasai hampir keseluruhan kawasan di Libya yang terletak di bawah kekuasaan Gaddafi.

Tetapi, kehilangan Gaddafi dan kegagalan mereka untuk menahan beliau selepas mengepung kediamannya dilihat sebagai satu kekurangan untuk mengisytiharkan kejayaan penuh mereka.

Pemimpin veteran Libya itu dipercayai tidak muncul di khalayak ramai selama lebih daripada dua bulan.

Beliau hanya membuat penampilan melalui rakaman mesej suara akhir, Ahad lalu dan menggesa semua penduduk bangkit untuk menentang pemberontak.

Sehingga kini kumpulan pemberontak masih tidak mengetahui lokasi sebenar di mana Gaddafi bersembunyi.

Jurucakap Pentagon di Washington percaya beliau masih berada di Libya tetapi pelbagai spekulasi berhubung kehilangannya mula tersebar secara meluas.

Berikut adalah antara lokasi yang didakwa menjadi tempat persembunyian Gaddafi sejak berlakunya pemberontakan di negara itu kira-kira enam bulan lalu;


1. Hotel Rixos, Tripoli

Pada Mei lalu, Gaddafi pernah muncul dalam sebuah rakaman stesen televisyen semasa beliau menginap di Hotel Rixos di Tripoli tanpa disedari petugas media yang turut berada di situ. Kaki tangan hotel mendedahkan terdapat sebuah terowong rahsia yang menghubungkan hotel itu ke laluan bawah tanah. Laluan tersebut dipercayai mungkin digunakan oleh Gaddafi untuk memudahkan pergerakannya secara rahsia di seluruh Libya.


2. Tunisia

Gaddafi mungkin tidak bersendirian di Tunisia kerana Perdana Menteri , Al Baghadadi al-Mahmoudi dan ketua kesatuan televisyen, Abdallah Mansour sudah pun berada di Pulau Djerba di Tunisia. Petugas media masih gagal menjejaki beliau di lapangan terbang selepas khabar angin menyatakan pemimpin Libya itu dijangka akan menghantar isteri dan anak perempuannya untuk melarikan diri ke Tunisia.


3. Afrika Selatan

Terdapat spekulasi mendakwa Gaddafi diberi perlindungan di Afrika Selatan selepas sebuah pesawat negara itu dilihat mendarat di Tripoli, Ahad lalu. Bagaimanapun, Menteri Luar., Maite Nkoana-Mashabane menolak khabar angin tersebut dan menyatakan pesawat tersebut digunakan untuk mengambil sekumpulan pekerja.


4. Kompleks Bab al-Aziziya

Kediaman Gaddafi di Kompleks Bab al-Aziziya dipercayai menjadi lokasi utama tempat persembunyian beliau sejak dahulu lagi. Tetapi usaha kumpulan pemberontak mengepung kediamannya sejurus selepas memasuki Tripoli tidak memberi sebarang tanda bahawa pemimpin Libya itu bersembunyi di rumahnya.


5. Sirte

Sokongan terhadap Gaddafi masih terus kekal di bandar kelahiran beliau di Sirte di Mediterranean. Ada pihak mendakwa beliau melarikan diri ke bandar itu untuk bersembunyi.


6. Hospital di luar Tripoli

Stesen televisyen Al-Arabiya melaporkan Gaddafi bersembunyi di sebuah hospital di Tajoura terletak di pinggir timur Tripoli. Pada Mei lalu, ketua keselamatan Britain mendakwa Gadaffi berpindah-randah dari pelbagai lokasi hospital kerana dipercayai ia menjadi ’tempat’ paling selamat dari sebarang bentuk serangan.


**Kerajaan Venezuela, Arab Saudi, Zimbabwe, Uganda turut percaya hospital di luar Tripoli menjadi lokasi utama persembunyian Gaddafi.-SH