Tuesday, July 12, 2011

Surat Rahsia Arahan Pejabat Perdana Menteri Kepada PDRM Tangani BERSIH 2.0.

Kuala Lumpur, 11 Julai - Laman web popular Malaysia Today hari ini membocorkan apa yang dilihat sebagaisurat dari Pejabat Perdana Menteri (PMO) dengan garis panduan mengenai cara untuk menangani perhimpunan Bersih Sabtu lalu.

Surat tersebut, kononnya dikeluarkan pada 17 Jun dan ditandatangani oleh Ketua Komunikasi Negara Jalil Hamid, berkata kaedah itu perlu kerana perhimpunan tersebut "pasti akan melampaui isu-isu pilihan raya yang adil dan bebas" seperti inflasi, Teoh Beng Hock dan juga kontroversi loji Lynas.
Percubaan The Malaysian Insider untuk menghubungi Jalil dan lain-lain pegawai kanan akhbar Jabatan Perdana Menteri tidak berjaya.

"Bantahan, jika tidak ditangani, boleh melemahkan kerajaan, ekonomi dan keselamatan negara. Nota ini menggariskan panduan dasar apa yang patut dilakukan dan larangan-larangan dalam menguruskan isu ini, "garis panduan yang dikeluarkan oleh Malaysia Today pagi ini menyebut.

Dalam nota panduan itu, ia menyatakan ia telah ditulis selepas mesyuarat biro politik Umno untuk membincangkan isu Bersih dan juga diedarkan kepada ahli-ahli biro, kata surat tersebut.

Di dalamnya, PMO mengingatkan para media untuk menjatuhkan Bersih dan pemimpinnya sebagai "kumpulan ahli-ahli politik dan individu-individu yang cenderung kepada politik yang tiada kredibiliti" dan menegaskan bahawa perhimpunan itu adalah "perhimpunan haram".

Bersih juga dilabelkan sebagai satu barisan untuk pembangkang atau ejen asing serta satu cubaan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mencari 'jalan pintas ke Putrajaya' secara yang tidak demokratik dan tidak mengikut perlembagaan.

Media telah diberitahu untuk mengetengahkan cerita-cerita bagaimana perniagaan, pelancong dan rakyat biasa akan terjejas; mengutarakan soalan mengenai pembiayaan Bersih itu; mensasarkan Anwar, Datuk Ambiga Sreenevasan dan "budak suruhan DSAI dan tali Barut DAP" (Anwar dan DAP) Mohamad Sabu; dan menggunakan fail gambar Ambiga dengan pemimpin-pemimpin pembangkang untuk menyerlahkan hubungan rapat mereka.

Akhbar juga diarahkan untuk menggunakan beberapa muka lama seperti Datuk Zulkifli Nordin dan Datuk Ibrahim Ali sebagai "anjing serangan" bagi memihak kepada pimpinan belia Barisan Nasional (BN Youth) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO); menggerakkan para bloggers; dan memainkan imej daripada demonstrasi jalanan yang hodoh di negara-negara lain.

Yang perlu dilakukan dan larangan-larangan terperinci:

* [Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Timbalan Ketua] dan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam akan memberikan taklimat ringkas kepada editor-editor media di KDN (Kementerian Dalam Negeri). Mesyuarat itu adalah untuk mengukuhkan penjenamaan sebagai "Perhimpunan haram" (illegal assembly), dan Bersih itu adalah sebuah pertubuhan yang menyalahi undang-undang dan yang melakukannya adalah untuk mewujudkan keadaan huru-hara.

* KDN, yang mempunyai bidang kuasa ke atas semua media cetak, perlu memastikan semua media mengikut garis panduan.

* Membataskan ahli-ahli politik hanya membuat kenyataan politik. Biarkan polis melaksanakan tugas mereka.

* PDRM boleh mula memanggil penganjur Bersih berdasarkan beratus-ratus laporan polis yang telah dibuat setakat ini.

* Menggalakkan penggunaan pengesahan pihak ketiga.

* Menyediakan perasaan huru-hara dan gangguan (fear paradigm). "Menunjukkan kekerasan" oleh pihak Umno atau kumpulan silat menjelang dan sebelum 9 Julai mungkin berkesan untuk menghalang penunjuk perasaan.

* Suara yang memihak kepada kita MESTI datang dari seluruh negara dan merentasi garis etnik. Suara-suara itu perlu bukan sahaja terhad kepada orang Melayu atau mereka yang tinggal di Lembah Klang.

* Kita tidak boleh membenarkan perhimpunan tersebut dieksploitasi oleh unsur-unsur antarabangsa.

* Sebagai langkah pre-emptive, pihak berkuasa perlu menghentikan pelancaran Perhimpunan Bersih 2.0 yang dijadualkan pada 19 Jun di Dewan Perhimpunan Cina. Begitu juga, satu acara Perkasa yang dikenali sebagai "Lawan Persahabatan Bersih" di Kelab Sultan Sulaiman pada hari yang sama juga perlu dihentikan.

* [EC] SPR perlu membalas tuntutan Bersih untuk pilihanraya yang bebas dan adil dengan menonjolkan pelbagai inisiatif yang telah diambil setakat ini. Gunakan PRN Sarawak yang sangat berjaya sebagai model. SPR juga tidak harus bertemu dengan orang-orang daripada Bersih.

Surat itu berkata matlamat panduan tersebut adalah untuk meneutralkan suara pembangkang, mengukuhkan pandangan bahawa sentimen orang awam tidak bersama dengan Bersih dan pembangkang, menghantar mesej yang kuat bahawa kerajaan mengawal keadaan sepenuhnya dan mengelakkan kesan buruk ke atas keyakinan pelabur dalam Malaysia.

Bersih mendakwa kehadiran sebanyak 50,000 untuk demonstrasi jalanan pada hari Sabtu, yang berjalan tanpa kebenaran polis selepas rundingan berlarutan dengan pihak berkuasa.

Gabungan 62 NGO itu meneruskan perhimpunan dijalanan walaupun sebelum ini menerima tawaran Najib untuk menggerakkan perhimpunan ke stadium, selepas kerajaan enggan membenarkan perhimpunan itu berlangsung di Stadium Merdeka.
Musafirlalu: Bongkar: Surat Rahsia Arahan Pejabat Perdana Menteri Kepada PDRM Tangani BERSIH 2.0.

Kebangkitan rakyat menentang pemimpin zalim

Imelda Rosmah dan cincin nilai RM24.4 juta

Ingatkah kita dengan sejarah Imelda Marcos, wanita no.1 Filipina. Satu ketika dahulu negara itu sama tarafnya khusus dalam bidang ekonomi dengan kebanyakan negara rantau ini termasuk Malaysia. Namun negara itu hancur kerana rasuah yang tak terbendung. Lebih cepat kehancurannya kerana wujudnya wanita pertama yang rakus , Imelda, maka negara tersebut seperti tak mampu lagi bangkit hingga kini.

Ketika rakyat susah Imelda berbelanja mewah. Namun bila rakyat bangkit beliau dan suaminya terpaksa hidup dalam buangan.

Dalam negara ini kita telah ada tokoh yang lebih 'menggila dari itu'... Ketika rakyat susah Imelda Malaysia terus bermewah. Seperti di Filipina ketika dulu juga wajah Imelda Malaysia ini juga diwajahkan dengan perbagai propaganda untuk menipu rakyat. Dan jika ada rakyat yang masih bangkit melawan maka akan dilabel perbagai gelaran negatif dan akan berdepan tindakan undang-undang.

Di bawah ini lihatlah 'print screen' dari sistem Kastam. Pembelian cincin belian bernilai RM24.4 juta... Ia dibawa masuk tanpa sebarang cukai !!!

Imelda Malaysia sila jawab dan jelaskan... Ayuh Bangkit Rakyat !!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Imelda Rosmah dan cincin nilai RM24.4 juta

Lebih 100,000 desak Najib letak jawatan

Pengguna Facebook luah kemarahan
KUALA LUMPUR: Lebih 100,000 pengguna laman web sosial, Facebook, semalam mendesak Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak, meletakkan jawatan, selang dua hari selepas Himpunan Gabungan bagi Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) 2.0 diadakan, lapor sebuah laman berita dalam talian.

Halaman itu, yang dipercayai dibentuk selepas ribuan orang membanjiri ibu kota Malaysia, Sabtu lalu, telah menarik sekurang-kurangnya lima pengguna yang menekan butang 'like' setiap saat dan mencecah 100,000 kira-kira 3.50 pagi semalam.

Sebaik sahaja menekankan butang 'like', ratusan pengguna menulis 'Anda Dipecat' pada laman itu, sambil merujuk perkara itu kepada perdana menteri keenam Malaysia itu.

Halaman itu juga menyasarkan sejuta pengguna untuk menyokong dan menarik perhatian Datuk Seri Najib, menurut The Malaysian Insider, semalam.

Malah, ada juga pengguna yang mencadangkan kepada sesiapa yang menekan butang 'like', menekan butang 'unlike' di laman Facebook Datuk Seri Najib.

'Tik tok tik tok, bilangan semakin bertambah setiap saat,' kata pengguna, Iven Leh, seperti ditukil oleh laman berita itu.

'Kita boleh lihat, berapa ramai yang mahu beliau meletakkan jawatan. Beliau sepatutnya berfikir apa yang telah beliau lakukan kepada rakyat yang tidak bersalah dalam perhimpunan aman,' tambahnya.

Kebanyakan yang menekan 'like' pada laman itu dipercayai adalah penyokong Bersih 2.0 kerana ia turut memaparkan komen berbaur kemarahan terhadap pentadbiran Datuk Seri Najib.

'Najib, saya menggesa anda melihat laman rasmi penyokong Bersih 2.0. Tiada serangan fizikal? Tiada keganasan? Jadi apa yang berlaku ini tidak dipanggil keganasan?' kata pengunjung bernama Kenny Chong.

Datuk Seri Najib kelmarin menafikan polis melakukan kekerasan dalam perhimpunan Bersih 2.0 itu, sementara Menteri Dalam Negerinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, menegaskan tindakan pihak berkuasa berjaya menangani perhimpunan itu.

Datuk Seri Najib juga sempat menghabiskan masa melawat sekitar Kuala Lumpur, selang 24 jam selepas pusat bandar itu menjadi medan pertempuran para penyokong Bersih 2.0 dengan pihak berkuasa.

Sementara itu, Datuk Seri Hishammuddin semalam berkata kerajaan Malaysia akan mengambil tindakan terhadap media setempat dan asing jika mereka menerbitkan laporan tidak betul dan kurang tepat mengenai perhimpunan Bersih 2.0.

Menurut beliau, pihak polis sedang melihat semula semua rakaman berlakunya kekerasan polis seperti didakwa oleh penyokong Bersih dan pemimpin Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata tindakan akan dikenakan ke atas media dalam talian dan blog-blog jika mereka membuat laporan 'palsu' itu.

Cyberita Online Luar Negara

Kereta api laju China terjejas elektrik terputus
KERETA api berkelajuan tinggi menghubungkan Beijing dan Shanghai terbantut operasinya semalam, ekoran bekalan elektrik terputus. - AGENSI


BEIJING 11 Julai – Bekalan elektrik yang terputus di China mengakibatkan perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi baru bernilai AS$33 bilion (RM99.3 bilion) antara Beijing dan Shanghai terhenti semalam, hanya 10 hari selepas perasmiannya.
Biro perkhidmatan kereta api Beijing berkata, sebanyak 19 buah kereta api tergendala selama 90 minit ketika ribut petir dan angin kuat menganggu bekalan elektrik di landasan tersebut sekitar pukul 6 petang waktu tempatan.
Menurut penumpang, lampu kereta api yang mereka naiki terpadam dan udara dalam gerabak mereka menjadi panas dengan serta-merta kerana alat penyejuk udara turut terpadam.
“Gerabak kami kini berada dalam keadaan gelap dan sangat panas. Kami tidak mampu melalui keadaan kegagalan tenaga elektrik ketika menaiki kereta api berkelajuan tinggi ini,” tulis salah seorang penulis blog yang menggelarkan dirinya Brother Jiabo terus dari dalam kereta api tersebut.
Ramai penumpang yang merungut di dalam internet dan mempersoalkan kemampuan kereta api yang dikatakan menggunakan teknologi tinggi dan terbaik.
Perdana Menteri China, Wen Jiabao merasmikan laluan kereta api berkelajuan tinggi itu yang mengurangkan separuh daripada masa perjalanan dari dua buah bandar di China pada 30 Jun lalu.
Menurut beliau, kereta api yang dirasmikan sehari sebelum perayaan ulang tahun ke-90 Parti Komunis China itu akan menjadi kunci utama kepada sistem pengangkutan moden yang lebih baik serta memuaskan keperluan penumpang.
Bagaimanapun, pelaburan yang besar bagi rangkaian pengangkutan yang baru itu turut menjadi lubuk rasuah, meningkatkan kerisauan atas tahap keselamatannya.
Akhbar China Daily melaporkan, insiden terputus bekalan elektrik itu telah meningkatkan kembali kerisauan terhadap tanda tempat terbaru China itu yang dibuka awal setahun daripada yang dirancang.
Ramai pengguna Internet menulis di dalam blog dan forum Internet yang mereka tidak mahu menggunakan perkhidmatan kereta api itu lagi kerana ia tidak seperti yang dijanjikan iaitu ketepatan masa walaupun dalam keadaan cuaca buruk. – AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Kerajaan Britain halang Rupert MurdochRUPERT Murdoch bersama Ketua Eksekutif News International, Rebekah Brooks semasa meninggalkan kediamannya di London, semalam. – AFP


LONDON 11 Julai – Peguam kerajaan Britain sedang mengatur rancangan bagi menyekat percubaan pemilik akhbar News of the World, Rupert Murdoch untuk membeli syarikat penyiaran BSkyB.

Menurut akhbar Independent hari ini, langkah itu boleh menyelamatkan Perdana Menteri, David Cameron daripada terpaksa menghadapi pengundian di Parlimen yang berpotensi menggugat kerajaan campurannya.

Pemimpin parti pembangkang iaitu Parti Buruh, Ed Miliband semalam berkata, beliau akan memaksa Parlimen mengadakan pengundian pada minggu ini jika Cameron tidak mengambil langkah untuk menghalang News Corp milik Murdoch daripada membeli 61 peratus lagi kepentingan dalam BSkyB dengan harga AS$14 bilion (RM42 bilion).

Pengundian di Parlimen boleh memecahkan perikatan antara Parti Konservatif pimpinan Cameron dengan Liberal Demokrat yang sudah menyatakan kemungkinan mereka menyebelahi Parti Buruh dalam pengundian mengenai isu itu.

Ia juga akan memberi peluang kepada Parti Buruh untuk memaparkan parti itu sebagai pembela rakyat selepas timbul kemarahan orang ramai dengan dakwaan bahawa wartawan dan pengarang News of the World bersubahat menggodam peti suara telefon seorang budak perempuan yang mati dibunuh, mangsa serangan bom di London dan waris korban perang Britain, dalam usaha untuk mencari bahan berita.

“Kami sedang merangka pelan untuk menggantung urus niaga itu sementara siasatan polis dijalankan,” kata sumber kanan kerajaan yang dipetik oleh Independent.

Akhbar Sunday Times milik Murdoch sendiri melaporkan, siasatan dalaman News of the World pada 2007 mendapati kegiatan menggodam telefon berlaku dengan lebih meluas daripada apa yang diakui oleh syarikat itu dan kakitangan telah memberi rasuah kepada polis untuk mendapatkan maklumat.

Murdoch, 80, tiba di London semalam untuk mengetuai usaha menyelamatkan urus niaga pembelian BSkyB dan mengehadkan kerosakan terhadap News Corp, konglomerat berita terbesar di dunia.

Ketika dibawa dengan kereta ke ibu pejabatnya di London, Murdoch menunjukkan edisi terakhir News of the World, akhbar berusia 168 tahun yang dibelinya pada 1969 dan diarahnya ditutup minggu lepas dalam usaha untuk membendung skandal tersebut.

Akhbar tabloid itu dikenali kerana tajuk-tajuk berita sensasi yang mendedahkan skandal dan salah laku golongan kaya dan terkenal serta kerabat diraja, dan tajuk berita terakhirnya semalam cuma menyebut Thank You & Goodbye (Terima Kasih & Selamat Tinggal). – Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Pakistan tidak perlukan AS

ISLAMABAD Julai – Tentera Pakistan mampu berperang tanpa bantuan Amerika Syarikat (AS), kata seorang jurucakap tentera hari ini.

Mejar Jeneral Athar Abbas juga berkata, tentera Pakistan belum diberitahu secara rasmi mengenai keputusan Washington untuk menggantung bantuan bernilai AS$800 juta (RM2.4 bilion).

“Tentera Pakistan pada masa lalu dan masa kini berjaya menjalankan operasi tentera dengan menggunakan sumbernya sendiri tanpa sebarang bantuan luar,” tegas Abbas.

Terdahulu, seorang pegawai kerajaan Pakistan berkata, hubungan pertahanan yang semakin erat dan berkesan antara Pakistan dengan China akan membolehkan Islamabad ‘mengisi kekosongan’ berpunca daripada pengurangan bantuan ketenteraan AS kepada negara ini.

Pentadbiran Presiden Barack Obama telah menggantung bantuan ketenteraan bernilai AS$800 juta (RM2.4 bilion) kepada Pakistan sebagai membantah tindakannya mengurangkan bilangan jurulatih tentera AS, mengehadkan visa bagi kakitangan AS dan beberapa tindakan lain yang tidak disenangi oleh Washington.

Serangan komando AS yang membunuh ketua al-Qaeda, Osama bin Laden di Abbottabad pada 2 Mei lalu, dilancarkan tanpa pengetahuan pihak berkuasa Pakistan, juga menyebabkan hubungan dua hala antara dua sekutu itu tegang.

Bagaimanapun pegawai Pakistan itu mengaku pengurangan bantuan ketenteraan AS memang sudah dijangka.

“Di situlah hubungan jangka panjang kami dengan China akan membantu mengisi kekosongan,” kata pegawai itu kepada CBS News.

Diplomat Barat sebaliknya berpendapat, hubungan Pakistan yang semakin keruh dengan AS hanya akan menjejaskan kepentingan Islamabad, tanpa mengira skop bantuan yang diterimanya daripada China.

“AS sudah lama memberikan bantuan ekonomi dan ketenteraan kepada Pakistan, bantuan yang jauh mengatasi bantuan China berdasarkan nilai dolar, dan hubungan semakin tegang dengan AS boleh menyebabkan Pakistan tersisih,” kata seorang diplomat Barat di Islamabad.

Dalam pada itu, bekas Duta Pakistan ke Washington, Mejar Jeneral bersara, Mehmood Durrani menyifatkan keputusan AS untuk membekukan bantuan ketenteraan sebagai langkah yang akan melebarkan lagi jurang antara kedua-dua sekutu, dan bukan memaksa tentera negara ini untuk memperhebatkan kempen memerangi gerila Taliban dan al-Qaeda.

Kenyataan Durrani mencerminkan tanggapan umum di Pakistan bahawa Islamabad berperang bagi pihak Amerika dan dengan itu, Washington mesti membiayai kos kempen tersebut. – AFP/Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Spratly: China beri amaran kepada ASMike Mullen (kiri) dan Chen Bingde semasa pertemuan di Beijing, semalam.


BEIJING 11 Julai – China hari ini menggesa Amerika Syarikat (AS) supaya tidak campur tangan dalam perebutan wilayah di Laut China Selatan ketika ketua tentera dua negara itu bertemu di Beijing bagi memperbaiki hubungan.

Amaran itu disuarakan Ketua Kakitangan Turus Am Tentera Pembebasan Rakyat (PLA), Chen Bingde kepada rakan sejawatnya, Laksamana Mike Mullen dari AS, lapor agensi berita Xinhua.

“Ini bukanlah masa yang sesuai untuk AS mengadakan latihan tentera di Laut China Selatan dengan Filipina dan Vietnam,” katanya selepas satu rundingan ketenteraan.

Menurutnya, AS sebelum ini pernah berjanji tidak akan campur tangan dalam perselisihan maritim itu, tetapi ‘tindakan negara itu adalah sebaliknya’.

Terdahulu, Mullen berkata, AS akan terus mengekalkan kehadirannya di Laut China Selatan berikutan kebimbangan Washington terhadap pertelingkahan di kawasan perairan tersebut yang mungkin boleh menimbulkan konflik lebih serius.

“Sama seperti yang dibimbangi semua pihak, pertelingkahan itu mungkin menimbulkan salah faham dan mencetuskan insiden yang tidak dijangka.

“Kami sudah lama wujud di sini dan kami juga ada tanggungjawab. Kami amat menyokong penyelesaian secara aman berhubung perselisihan ini,” katanya pada satu sidang media.

China, Filipina, Malaysia, Brunei, Vietnam dan Taiwan masing-masing menuntut wilayah di Laut China Selatan dengan China menyaksikan tuntutan paling besar melibatkan 1.7 juta kilometer persegi termasuk kepulauan Spratly dan Paracel.

Kehadiran Mullen ke China juga dilihat sebagai kunjungan balas Bingde ke Washington pada Mei lalu untuk satu rundingan ketenteraan peringkat tinggi antara dua negara. – dpa/Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

12 terbunuh serangan empat bom di selatan ThaiPolis dari skuad antibom menyiasat kenderaan yang musnah dalam serangan bom di wilayah Yala, semalam. – REUTERS


YALA 11 Julai – Empat bom dipercayai dilancarkan pemberontak meletup dan mencederakan 12 orang di selatan Thailand, dalam kejadian yang disifatkan penganalisis sebagai cubaan mendapatkan perhatian kerajaan baru di bawah pimpinan bakal Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra.

Polis berkata, tiga jerangkap samar meletup serentak di sebuah ladang getah di wilayah Yala, yang pertama terkena kaki seorang penoreh sementara dua lagi mencederakan pegawai-pegawai keselamatan dan anggota skuad pemusnah bom yang dikerah di tempat kejadian.

“Ini mungkin cubaan untuk mendapatkan perhatian kerajaan baru berhubung masalah di wilayah ini, terutamanya tuntutan masyarakat tempatan yang mahukan pemerintahan autonomi.

“Insiden keganasan cenderung untuk meningkat apabila berlaku perubahan kerajaan. Saya tidak terkejut jika kadarnya meningkat bulan depan berbanding purata tahunan 70-80 kejadian dalam suku pertama tahun ini,” kata pensyarah sains politik, Srisompob Jitpiromsri dari Universiti Srinakharin di sini.

Srisompob berkata, majoriti penduduk selatan Thai yang beragama Islam mahu melihat Yingluck mengotakan janji pilihan rayanya untuk mewujudkan satu zon pentadbiran khas di wilayah itu yang dijajah Thailand kira-kira 100 tahun lalu.

“Penduduk tempatan akan memberikan reaksi positif kepada rundingan damai atau sebarang langkah untuk mewujudkan zon pentadbiran baru, walaupun saya tidak menjangkakannya dalam masa lima ke enam bulan ini, ketika kerajaan Yingluck sibuk dengan urusan politik di Bangkok,” katanya. – Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Empat lelaki menculik dijel, sebatEmpat lelaki dihukum penjara dan sebatan atas kesalahan menculik seorang kanak-kanak bersama ibunya di Johor Bahru, semalam. Gambar digital : RAJA JAAFAR ALI


JOHOR BAHRU 11 Julai - Empat lelaki terselamat daripada hukuman gantung sampai mati apabila dihukum penjara antara enam dan 13 tahun selain sebatan kerana menculik seorang wanita dan anak lelakinya bagi mendapatkan wang tebusan sebanyak RM2.03 juta, tiga tahun lalu.

Ng Kim Low, 38; Tan Kok Peng, 53; Lim Cheng Yong, 40; Ching Siong Huat, 44, dijatuhi hukuman tersebut oleh Mahkamah Tinggi di sini, hari ini setelah masing-masing mengaku bersalah atas tuduhan pilihan berkaitan kes berkenaan.

Mereka pada asalnya didakwa atas dua tuduhan menculik seorang budak lelaki berusia sembilan tahun dan ibunya berumur 45 tahun bagi mendapatkan wang tebusan RM2.03 juta di hadapan sebuah rumah di Jalan Bulat, Taman Abad di sini pada pukul 11.40 pagi, 6 Oktober 2008.

Kedua-dua tuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati atau penjara seumur hidup.

Bagi tuduhan pilihan pertama dan kedua, keempat-empat lelaki itu mengaku menculik dua beranak tersebut dengan niat untuk menyembunyi dan mengurung mangsa pada masa, tarikh dan tempat yang sama.

Mereka didakwa di bawah Seksyen 365 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Pesuruhjaya Kehakiman, Samsudin Hassan menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun bagi setiap tuduhan pilihan itu dan memerintahkan hukuman tersebut berjalan berturut-turut mulai tarikh mereka ditahan pada 8 Oktober 2008.

Kim Low dan Kok Peng masing-masing juga dihukum penjara tujuh tahun dan sebatan tiga kali setelah mengaku bersalah atas tuduhan pilihan ketiga mengikut Seksyen 5 Akta Culik 1961.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa dengan niat menerima wang tebusan berjumlah RM2.03 juta di tepi pagar kilometer 130, Lebuh Raya Utara Selatan arah selatan pada pukul 12.30 tengah hari, 7 Oktober 2008.

Utusan Malaysia Online - Mahkamah

Hitler arah anak patung seks dibekalkan kepada tentera Nazi di Perancis

LONDON: Adolf Hitler pernah mengarahkan anak patung seks ciptaan Jerman dibekalkan kepada tentera Nazi selepas kebanyakan tenteranya menghidap penyakit kelamin.

Dokumen terbaru menunjukkan, penyakit kelamin di kalangan tentera Nazi sangat serius kerana mereka selalu berfoya-foya ketika bertugas di Paris.


Masalah itu dikatakan begitu serius sehingga mereka gagal menjalankan tugas di medang perang.

Pegawai kanan Hitler, Heinrich Himmler, pernah berkata bahaya terbesar bagi Jerman di Paris ialah penularan penyakit kelamin daripada pelacur.


“Menjadi tugas kita menghalang tentera daripada membahayakan kesihatan mereka,” katanya.


Hitler dilaporkan mengarahkan penghantaran anak patung berbentuk wanita berambut perang dan bermata biru itu untuk diedarkan kepada tenteranya.

Saiz anak patung itu sengaja direka kecil supaya muat disimpan dalam beg sandang.


Bagaimanapun, pada 1942, tentera Jerman enggan membawa bersama mereka anak patung itu kerana bimbang akan ditertawakan jika ditangkap tentera Britain. - TS

myMetro | Hitler arah anak patung seks dibekalkan kepada tentera Nazi di Perancis

Restoran hidang bangkai kambing

MADINAH: Sebuah restoran terkenal diserbu pihak berkuasa tempatan semalam selepas pemilik premis itu didakwa menghidangkan pelanggannya dengan daging tercemar.

Menurut maklumat, pemilik restoran berkenaan membeli kambing berpenyakit kerana harganya yang murah sebelum ia digunakan dalam hidangan kepada pelanggan.


Malah, dalam kes tertentu, pemilik restoran itu turut menggunakan daging kambing yang lama mati sebagai bahan masakannya.

Selepas mendapat aduan daripada orang ramai, penguat kuasa kesihatan Madinah melakukan lawatan mengejut ke premis berkenaan, selain beberapa restoran lain di bandar raya itu bagi memeriksa standard kesihatan serta kelayakan kakitangannya.


Pegawai Jabatan Kesihatan Madinah, Dr Hamza Seebaih, berkata restoran terkenal itu kini ditutup sementara selepas semakan mendapati, pekerja di situ tidak memiliki sijil pengesahan kesihatan.


Empat daripada kakitangannya juga tidak memiliki permit kerja sah.

“Apabila pemeriksaan dijalankan di kediaman pekerja terbabit di belakang restoran berkenaan, kami terkejut kerana mendapati ia dijadikan pusat penyembelihan,” katanya.


Turut ditemui, kata Dr Hamza, kambing berpenyakit dan bangkai haiwan berkenaan.

Katanya, kebanyakan daging disimpan dalam peti sejuk tidak sesuai dimasak.


“Turut ditemui, sejumlah ayam beku yang tidak diketahui sumbernya,” katanya.


Semua daging itu dirampas dan dimusnahkan. - AN

myMetro | Restoran hidang bangkai kambing

Pemisah Thai tingkat serangan

YALA: Dua belas orang cedera akibat tiga letupan bom yang dipasang kumpulan pemisah Islam di wilayah selatan Thai, semalam.

Seorang penganalisis menyifatkan kejadian itu sebagai usaha untuk menarik perhatian bakal kerajaan baru pimpinan Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra mengenai masalah di wilayah berkenaan.


Polis berkata, tiga jerangkap samar meletup selang beberapa minit di sebuah ladang getah di Yala.

Sebelah kaki seorang penoreh hancur akibat letupan pertama dan dua letupan berikutnya mencederakan dua anggota pasukan keselamatan dan seorang pegawai pemusnah bom yang dikerah ke tempat kejadian.


Mereka berkata, bom terakhir yang dipasang dalam sebuah trak di sebuah daerah lain di wilayah itu meletup tanpa menyebabkan sebarang kecederaan.


“Ia mungkin usaha untuk menarik perhatian kerajaan baru mengenai keadaan di selatan, khususnya berhubung tuntutan autonomi penduduk Islam,” kata pensyarah sains politik Srisimpob Jitpiromsri dari Universiti Srinakharin di Pattani.

“Keganasan meningkat setiap kali berlaku perubahan kerajaan. Saya tidak terkejut jika kejadian seumpamanya meningkat bulan depan, mengatasi purata bulanan 70 hingga 80 keganasan sebulan yang berlaku sejak awal tahun ini,” katanya.

Malah sebelum pilihan raya, jumlah dan skala serangan di wilayah Yala, Pattani dan Narathiwat, tiga wilayah selatan yang majoritinya penduduk Islam, menyaksikan peningkatan dengan penduduk kampung, anggota tentera dan polis menjadi mangsa.

Menurut Srisompob, penduduk Islam mahu melihat sama ada Yingluck akan memenuhi janjinya ketika kempen pilhan raya untuk membentuk zon pentadbiran khas di selatan Thai. - AFP

myMetro | Pemisah Thai tingkat serangan

Penduduk di sekitar gunung berapi Lokon dipindah

JAKARTA: Kerajaan Indonesia semalam berkata, ia akan memindahkan ratusan penduduk di sekitar Gunung Lokon di Sulawesi selepas meningkatkan tahap berjaga-jaga ke paras tertinggi.

“Kami meningkatkan tahap berjaga-jaga ke paras tertinggi malam tadi.


“Aktiviti volkanik yang berlaku semakin ketara sejak 9 Julai lalu. Gunung berapi itu menghamburkan debu setinggi 500 meter ke udara pada hujung minggu.

“Kami akan memindahkan penduduk yang mendiami sekitar 3.5 kilometer dari gunung berkenaan sebagai langkah berjaga-jaga kerana bimbang berlaku letupan lebih kuat yang mungkin mengeluarkan gas panas berbahaya,” kata pakar gunung berapi kerajaan, Kristianto. Kira-kira 28,000 orang mendiami sekitar zon pindah tetapi hanya beratus-ratus daripada mereka dipindahkan semalam.


Mereka yang terlibat tinggal di laluan aliran debu.


Pegawai berkata, pelancong juga tidak dibenarkan mendaki gunung setinggi 1,580 meter itu yang terletak 20 kilometer dari Manado, ibu negeri Sulawesi Utara. - AFP

myMetro | Penduduk di sekitar gunung berapi Lokon dipindah

Mangsa dera majikan mahu tunai umrah

JEDDAH: Seorang pembantu rumah warga India cedera ketika cuba melarikan diri daripada majikannya mahu mengerjakan umrah sebelum pulang ke kampung.

Media semalam melaporkan, pembantu rumah itu dikenali sebagai Shabana dan berasal dari Hyderabad, India.


Laporan menyatakan, Shabana bekerja dengan sebuah keluarga Arab di selatan bandar Abha.

Ketika ditemui, Shabana berkata, dia melarikan diri dari majikannya kerana tidak tahan didera.


Tidak lama kemudian, katanya, dia ditangkap polis dan diserahkan semula kepada keluarga terbabit.


Shabana berkata, sejak insiden itu, dia dikurung dalam bilik, memaksanya menggunakan cadar untuk melarikan diri melalui tingkap. Ketika turun dari rumah pangsa itu, dia jatuh terlentang dan dimasukkan ke hospital untuk menjalani pembedahan. - AN

myMetro | Mangsa dera majikan mahu tunai umrah