Wednesday, May 22, 2013

GST: Rakyat Tidak Setuju Kerana Menambah Kos Sara HidupSHAH ALAM :Rata-rata rakyat berpendapatan sederhana dan rendah tidak bersetuju dengan tindakan Kerajaan Pusat untuk memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada tahun ini.
Bagi Mohd Nazri Rahmat, 51, cukai GST hanya akan menambahkan beban yang sedia ditanggung oleh rakyat dan seharusnya Kerajaan Persekutuan menyemak semula sistem ini supaya tidak menekan golongan berpendapatan rendah.
“Sebagai negara membangun, kita tak dapat elak daripada cukai, cukai pendapatan, GST dan lain-lain yang digunakan untuk pembangunan rakyat.
“Saya tak setuju kerana barangan seharusnya bebas daripada sebarang cukai.
“Saya ingat cukuplah dengan pelbagai cukai, tak payah bebankan orang lagi,” katanya ketika ditemubual TVSelangor di sekitar Shah Alam hari ini.
Sebelum ini, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala baru-baru ini bercadang untuk memperkenalkan cukai GST sebanyak 7 peratus dengan menjadikan Singapura sebagai model perlaksanaan cukai berkenaan.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin Pakatan Rakyat (PR) menyangkal pelaksanaan cukai itu dengan mengatakan pendapatan perkapita rakyat di negara ini jauh lebih rendah berbanding Singapura.
Sementara itu, Mohd Maamur Miftah, 52, pula berpendapat Kerajaan Persekutuan seharusnya mengamalkan sikap lebih bertanggungjawab selepas diberi mandat baru pada Pilihan Raya Umum ke-13(PRU-13) lalu.
“Saya tak setuju, kita ni kalau boleh nak ringankan beban rakyat, itu yang lebih penting. Tak perlu ada cukai-cukai jika pendapatan rakyat masih tidak berubah,” ujarnya yang bekerja sebagai ahli perniagaan.
Dalam pada itu, Raja Jamilah Raja Noor, 49, berkata GST hanya akan menambahkan beban rakyat kerana terpaksa menanggung kos sara hidup yang semakin tinggi tetapi manfaat daripada GST dikhuatiri tidak diterima oleh pembayar cukai sepertinya.
“Ia merupakan beban kepada saya yang berpendapatan rendah tetapi terpaksa pula membayar cukai GST ini dan saya memang tidak bersetuju sama sekali,” ujarnya yang bekerja sebagai kerani.
Manakala seorang surirumah, Roslina Tukiman, 45, merasa kecewa jika cukai berkenaan benar-benar dilaksanakan. 
“Ia hanya menambah beban kepada kita sebagai surirumah dan juga yang lain-lain, sangat-sangat tidak patut dilaksanakan. Lagi-lagi kalau pada yang berpendapatan rendah,” katanya.

Bumbung masjid di Terengganu runtuh lagi.HULU TERENGGANU: Tiada hujan dan tiada ribut yang melanda, tiba-tiba Masjid Kampung Binjai Kertas yang terletak di jalan Manir ke Kuala Berang yang siap dibina pada tahun 2007 telah runtuh sebahagian bumbungnya, seusai jamaah menunaikan solat Isyak, malam tadi.

Menurut saksi kejadian, dua keping atap masjid tersebut telah luruh, sekali sejurus selesai para jamaah menunaikan solat Maghrib dan sekali lagi ketika waktu hampir solat Isyak, sebelum ia runtuh sepenuhnya.
"Selepas solat sunat Isyak tu, ada jatuh sekali (lagi) gummm...jatuh, selepas (kira-kira) dalam masa empat saat atau lima saat saat, brummmmm...selalu, sekejap saja dalam masa (lebih kurang) dua.....tiga minit habis (runtuh semuanya).

"Bahagian beranda...kira-kira bukan ruang solat...bahagian luar yang tak ada karpet," jelasnya yang tidak mahu dikenali.

Katanya, nasib baik kerana tiada sesiapa yang cedera dalam kejadian runtuh tersebut kerana ada dua orang ahli jamaah masjid yang keluar dari masjid beberapa ketika sebelum ia runtuh.

Manakala, kata beliau, ada seorang tua yang hampir-hampir ditimpa runtuhan itu apabila kejadian runtuh itu berlaku ketika beliau sampai di pintu masjid dan berundur semula apabila bumbung tersebut runtuh keseluruhannya.

Sehubungan itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Muhyiddin Abdul Rashid ketika ditemui berkata, beliau sangat terkejut apabila mendengar kejadian runtuh itu.

Beliau yang bergegas ke tempat kejadian sebaik mendapat khabar melahirkan rasa sangat dukacitanya kerana kejadian itu berlaku di tempat awam, lebih-lebih lagi melibatkan masjid yang menjadi tempat ibadat orang Islam.

"Saya rasa sangat terkejut dan sangat dukacita atas apa yang berlaku ini kerana ia melibatkan tempat kepentingan awam, lebih-lebih lagi melibatkan tempat ibadat orang Islam.

"Sepatutnya tempat ini diberi keutamaan supaya perkara-perkara seperti ini tidak berlaku," ujarnya yang juga Setiausaha PAS Hulu Terengganu.

Sebentar Tadi Himpunan Blackout 505

Sebentar Tadi Himpunan Blackout 505. Suara Rakyat Suara Keramat Puluhan Ribu Rakyat Kedah Menyala Api Solidariti Adam Adli Yang Masih Ditahan Di Lokap Polis Jinjang..

mace mace...

Situasi tanahairku sekarang..

cermin dulu mukamu...

realiti kehidupan...

Zahid, adakah rampasan kuasa BN di Perak tindakan demokratik?Merujuk kenyataan Zahid semalam, kononnya ‘rampasan kuasa tidak demokratik dan perlu terima keputusan PRU’, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengingatkan Zahid Hamidi supaya jangan lupa bagaimana dia mempertahankan rampasan kuasa Perak pada Februari 2009.

Speaker DUN Perak, V Sivakumar terpaksa mengadakan sidang media bawah pokok setelah BN merampas Perak dari Pakatan Rakyat secara haram pada 2009.
Apakah rampasan kuasa di Perak itu cukup demokratik? Mengapa tidak terima sahaja keputusan PRU12 lalu bahawa Perak dimenangi Pakatan Rakyat?
Mengenai kebangkitan rakyat pasca PRU13, Zahid janganlah bersikap munafik. Zahid tahu dan sengaja memutar belit isu dengan menyebut seolah rampasan kuasa akan berlaku.
Rakyat protes bukan kerana mahu merampas kerajaan melalui jalan raya tetapi turun kerana pilihan raya 5 Mei lalu penuh penipuan. Kemenangan rakyat pada 5 Mei telah digelapkan maka rakyat keluar menyatakan bantahan untuk menuntut kembali demokrasi yang dicuri.
Telah diumumkan oleh Gagasan #SuaraRakyat505 bahawa tarikh 25 Mei dipilih sebagai acara kemuncak untuk pesta rakyat menuntut demokrasi, manakala lokasi berhimpun adalah di depan Amcorp Mall bermula petang. Gabungan yang disertai lebih 50 NGO ini menyasarkan j/kuasa tertinggi SPR meletakkan jawatan segera sebagai tuntutan yang pertama dan utama.
SPR menjadi punca utama kecurangan besar PRU-13 dengan pelbagai taktik kotor yang diatur untuk memenangkan pemerintah. Malah, kononnya SRP direformasikan, tetapi senarai daftar undi masih tidak bersih dan paling penting ialah apabila dakwat kekal yang dijamin tahan lebih lima hari tidak mampu bertahan untuk 5 minit.
Kalau beginilah reformasi pilihanraya yang ditunjukkan, bukan bukan sekadar celup jari tetapi celup kepala pun boleh menipu tetap boleh berlaku penipuan.
Oleh demikian, semua rakyat diseru untuk bersama pada 25 Mei nanti yang merupakan kemuncak kesinambungan belasan himpunan besar Blackout505, dalam menyatakan protes dan bantahan terhadap kecurangan PRU-13.

SAMM juga meminta Zahid selaku Menteri Keselamatan Dalam Negeri jangan ulang kesilapan Hishammuddin Hussein yang asyik berpolitik mempergunakan agensi bawah KDN untuk kepentingan politik sehingga jenayah berleluasa.
Wahai Zahid ketahui atau tidak bahawa rumah kakak Muhiyuddin telah dirompak dan rumah adik IGP telah dipecah masuk ketika polis sibuk siasat Adam Adli dan Zahid sibuk mempolitikkan isu bantahan rakyat terhadap PRU yang kotor.
Percayalah, rakyat tetap akan bangkit menuntut demokrasi. Rakyat telah beri peluang, telah bersabar dan beri laluan untuk pilihanraya bersih dan adil.
Malangnya rakyat dikhianat dengan penipuan pilihan raya, kemenangan dirampas dan hak demokrasi bersuara telah ditutup rapat. Rakyat tetap akan bangkit dan kekuatan rakyat tidak mampu dibendung, 25 Mei, Amcorp Mall.

Ku Sangka Orang Gila......26 May 2011.....

Pagi tadi lebih kurang pukul 10.30 aku singgah sarapan di bazar batu buruk sementara menunggu interview di steten minyak kerana sudah tiada kerja di Terengganu yang menggunakan Ijazah aku ini. Sewaktu makan, mata ni terpandang seorang pakcik yang "lusuh " karekternya.. Bau busuk, baju koyak, pakai kain pelikat singkat, tak beralas kaki, tapi berkopiah.

Duduk bersandar di tiang bazar dekat dengan kerusi aku. Terdetik dalam hati, apa pakcik ni kelaparan. Orang gila pun lapar, masih tetap manusia. Aku pesan satu lagi nasi minyak. Pesanan aku sampai ke meja. Terus aku beri pada pakcik tadi. Tuan kedai terkejut dan mengangkat tangan melambai seolah2 memanggilku. Aku pun balas tunggu skejap.

Pakcik tadi tenung aku sambil berkata "pakcik dah makan nak.. terima kasih nak.." Dalam hati terdetik sungguh indah bahasa pakcik yang ku sangka gila tadi. Aku bangun dengan kecewa kerana pesanan aku tidak dijamah oleh pakcik. Lalu aku pergi kepada tuan kedai yang memanggil ku tadi.

Ada apa pakcik? Pakcik kedai balas: Jangan bagi dan suruh dia makan kat sini, nanti customer pakcik lari. Aku tersentap. Dan spontan aku membalas. "Jika orang ini ayah kandung pakcik, pakcik halau tak dia?" Pakcik tu diam. Takpe pakcik, saya akan bayar ansuran kalo pakcik rugi hari ni. Saya nak tanya, betul ke pakcik td tu sudah makan? Pakcik kedai jawab, tidak. Dari mula pakcik buka kedai pukul 6.30 tadi pakcik kopiah tu duduk kat tiang tu.

Dalam hati kecil ni cakap, tak pernah aku jumpa pakcik gila semulia ini. Tidak mengemis, tidak pula meminta. Aku pegi semula pada pakcik kopiah tu. "Pakcik, saya sunyi makan sorang2, pakcik teman saya makan jom." Pakcik tu akur dengan pelawaan aku kerana kesungguhan aku. Ramai yang beralih meja kerana bau pakcik tu, namun kerana ingin menjaga hati orang tua yang aku tak kenal, aku tahan bau itu.

Lega tengok pakcik tu makan dengan sangat sopan. Aku lontarkan beberapa soalan pada pakcik tu. Pakcik dari mana, tinggal dimana? Pakcik tu jawab. Pakcik merantau cari redha Allah. Aku terkejut. Dalam hati aku dah syak bukan2. Kot2 wali ke ni? Mana keluarga pakcik?
Pakcik dibuang oleh keluarga pakcik kerana sekeping geran tanah. Kenapa pakcik? Apa masalahnya? Pakcik sedekahkan geran itu untuk seseorang untuk dibangunkan pondok2 mengaji. Keluarga pakcik terus buang pakcik. Allah...

Pakcik tinggal dimana? Pakcik tu diam tak menjawab. Masa terlalu singkat untuk aku menyambung urusan kerja. Aku panggil pakcik kedai untuk kira. Semuanya berharga RM 11.60. Aku celup dompet aku, dan aku lupa yang aku hanya bawa RM 5.00. Aduh.... Pakcik tu nampak raut wajah muka aku seolah2 melihat masalah dalam dompetku. Pakcik tu mencelah. Nak, ambil duit ni, pakcik bayarkan.

Nak tau ape? pakcik keluarkan satu sampul surat sebagai dompet dia (macam dompet TGNA), dalam tu duit seratus setebal setengah inci, dan satu kad BSN dan i.c lama (pakcik tu bekas tentera laut).. Satu kedai dia bayarkan. Allah.. Satu kedai hairan apabila pakcik kedai tu announce yang makanan semua sudah dibayarkan oleh pakcik kopiah tadi. Masing2 semua pandang aku dan pakcik kopiah. Dengan tiba2 pakcik kopiah angkat tangan dan berdoa dengan suara yang agak sederhana kuat, aku pun turut angkat sama. Dan paling terharu apabila aku dengar suara "amin....." dengan suara yang ramai. Bila aku berpaling ke belakang, satu kedai mengangkat tangan bersama pakcik kopiah tu.. Ada yang bangun mendekati kami berdoa dekat2.

Terasa sangat gemuruh dan terharu dengan keperibadian orang yang ku sangka gila ini rupanya seorang guru agama!! Ada yang menangis kerana doa oleh sang guru itu sungguh merdu.. Kecoh seketika.. Selesai berdoa, aku bersalam dengan pakcik tadi dan ucap terima kasih dengan harapan dapat jumpa lagi. Aku terus berjalan ke motor aku. Aku berpaling ke belakang, semakin ramai yang berkerumun pada pakcik tadi. Aku senyum tanda puas bahawa orang sekeliling mula mendekati pakcik. Aku buka semula dompet aku kerana aku simpan kunci motor dalam tu.

Nak tau apa? Aku terkejut kerana ada 2 keping duit seratus dan satu nota kecil yang bertulis: "Ambil duit ni buat beli susu anak dan buah delima untuk orang rumah anak yang mengidam.." Aku terkaku, dan terus pandang ke arah tempat pakcik tadi. Beliau sudah tiada disitu. Aku terus pakai helmet dan tutup pemuka helmet. Aku menangis kerana terharu dan sangat bersyukur. Bagaimana dia tahu aku dalam kesusahan...
Ya Allah.. Kau peliharakanlah pakcik itu..

(Copy pasted - Warta Dari Hati)

*Gambar sekadar hiasan.

Masjid kristal

Mashallah

Keadaan di Kedah tadi...

Korea Utara bebaskan 16 nelayan China 
BEIJING: Korea Utara membebaskan 16 nelayan China dan bot mereka, kata media tempatan di sini semalam selepas laporan bahawa penyerang bersenjata menawan kelasi dan menuntut wang tebusan.

“Semua nelayan bersama bot mereka selamat dan sedang dalam perjalanan pulang,” kata agensi berita Xinhua, memetik pegawai kedutaan China di Pyongyang sebagai berkata ia mendengar berita itu daripada pemilik kapal.
Xinhua berkata nelayan ditahan “pihak Republik Demokratik Rakyat Korea”, menggunakan nama rasmi Utara tanpa memberi butiran lanjut.

Pemilik kapal, Yu Xuejun memberitahu AFP bahawa Korea Utara yang bersenjata merampas bot di perairan antara kedua-dua negara 6 Mei lalu dan menuntut bayaran 600,000 yuan (RM294,867) untuk membebaskan nelayan, menambah mereka kemungkinan tentera Pyongyang.

Insiden itu adalah ketegangan terbaru dalam hubungan antara kedua negara jiran terbabit.

Beijing adalah sekutu tunggal utama Pyongyang dan penyedia penting bantuan dan perdagangan, namun China berkata ia “dengan tegas membantah” ujian atom Utara Februari lalu.

“China masih “berhubung rapat” dengan Korea Utara mengenai insiden itu,” kata jurucakap kementerian luar Hong Lei dalam satu taklimat berita kelmarin.
Penahanan itu mencetuskan kemarahan secara online di China, dengan pengguna Internet menuduh pihak berkuasa tidak membuat usaha mencukupi untuk membantu pembebasan lelaki terbabit.

Dalam ruangan pengarang semalam sebelum pembebasan diumumkan, akhbar tempatan Global Times berkata China “sepatutnya membiarkan pihak Korea Utara tahu kami sedang marah.”

“Jika Korea Utara terus berkasar, China perlu mengambil tindakan lebih tegas,” katanya.

Insiden itu berlaku setahun selepas kepulangan 29 nelayan yang turut diculik pihak tidak dikenali Korea Utara yang menuntut bayaran tebusan 1.2 juta yuan (RM589,629.66). -AFP

Selatan Thailand 'bergelap'


 
Bangkok: Satu kejadian terputus bekalan elektrik terbesar dilaporkan melanda 14 wilayah di selatan Thailand semalam, menjejaskan lebih lapan juta penduduk termasuk di kawasan tarikan pelancong terkenal seperti Koh Samui dan Phuket.

Kejadian berlaku jam 7 malam dan keadaan dilaporkan kembali pulih di beberapa kawasan tertentu sekitar jam 8 malam. Bagaimanapun kebanyakan kawasan pelancongan di Phuket dilaporkan masih bergelap walaupun selepas dua jam kejadian. Pihak berkuasa berkata beberapa kawasan hanya akan pulih sebelum awal pagi.
Pihak berkuasa menolak kemungkinan ia perbuatan pengganas.

Semua wilayah di selatan Surat Thani terjejas termasuk Chumphon, Krabi, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Pattani, Phang Nga, Phatthalung, Phuket, Ranong, Satun, Songkhla, Surat Thani, Trang dan Yala. - AGENSI

SPRM terima tujuh laporan berhubung politik wang selepas PRU13


 
GEORGETOWN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerima tujuh laporan berhubung politik wang selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), kata Pengarah SPRM negeri Pulau Pinang, Samarajoo Manikam.

Beliau berkata pihaknya juga membuka kertas siasatan berhubung laporan yang diterima dan siasatan masih diteruskan.
"Semasa tempoh berkempen ketika PRU13, kita juga ada menerima maklumat tetapi SPRM hanya buat pemantauan saja, tetapi selepas PRU13, semua laporan yang kita terima, khususnya yang membabitkan politik wang, kita buka kertas siasatan," katanya kepada pemberita, di sini.

Terdahulu, Samarajoo membentang kertas kerja bertajuk 'Rasuah Menjejaskan Perkembangan Ekonomi Negara dan Peranan Agensi Swasta dan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) Dalam Memperbaiki Skor Indeks Persepsi Rasuah' pada majlis makan tengah hari dan dialog bersama badan bukan kerajaan (NGO) dan GLC, hari ini.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut laporan itu memandangkan ia masih di peringkat siasatan.

Samarajoo juga berkata, bagi tempoh Januari hingga 21 Mei 2013, SPRM Pulau Pinang menerima 215 maklumat berkaitan rasuah dan melakukan 14 tangkapan.

"Daripada 14 tangkapan itu, lapan orang adalah penjawat awam iaitu tujuh di kumpulan pengurusan dan profesional dan seorang lagi adalah daripada kumpulan sokongan manakala enam orang lagi terdiri daripada orang awam," katanya.
Selain itu, daripada keseluruhan 215 kes, sebanyak 39 dibawa ke mahkamah.

Samarajoo juga menasihatkan orang ramai supaya tidak terbabit dengan gejala rasuah dan berkata SPRM sentiasa mengambil langkah proaktif untuk mempertingkat kesedaran orang awam.

"Semuanya bermula daripada diri sendiri, jika kita tidak memulakan, maka gejala ini tidak akan berleluasa dan keharmonian negara akan tetap terjamin," katanya. - BERNAMA

PTI menang di Karachi
21 Mei 2013
PTI menang di Karachi
Penyokong Imran Khan meraikan kemenangan dalam pilihan raya semula di Karachi.
ISLAMABAD - Parti Tehriki-Insaf (PTI) diketuai bekas pemain kriket antarabangsa Imran Khan, memenangi pilihan raya semula di Karachi, kelmarin.

Keputusan tidak rasmi itu menyaksikan, PTI mendahului pesaing dari Parti Muttahida Quami Movement (MQM) pimpinan Asif Hussain dengan kelebihan satu kerusi.

PTI diwakili Dr Arif Alvi memperoleh 77,000 undi manakala MQM diwakili Khushbakht Shujaat hanya memperoleh 30,000 undi.

Jika keputusan itu kekal, kerusi Parlimen wilayah Sindh bakal diwakili calon PTI sekali gus melenyapkan dominasi MQM yang selama ini mendapat sokongan daripada Muslim Urdu.

Kelmarin, sebanyak 43 daripada 200 kawasan di Karachi terpaksa melakukan pengundian semula selepas mendapat bantahan daripada kedua- dua parti selepas Pilihan Raya Umum, 11 Mei lalu. Bantahan itu juga turut menyebabkan pemimpin PTI, Zahra Shahid Hussain terbunuh.

Imran Khan mendakwa parti MQM bertanggungjawab terhadap kejadian itu dipetik daripada laporan AP

Terkejut isteri turun berat 100 paun
21 Mei 2013
Terkejut isteri turun berat 100 paun
Larry Shaffer menerima kejutan melihat isterinya, Misty Shaffer yang ditinggalkan setahun dan anak mereka Nevaeh, 3.
NORTH CAROLINA - Seorang tentera Amerika Syarikat (AS) menerima kejutan terbaik dalam hidupnya apabila melihat tubuh isterinya berubah mendadak sebaik beliau melangkah turun dari pesawat selepas bertugas selama setahun di Afghanistan.

Pakar pesawat tentera, Larry Shaffer, 27,  berkata, beliau benar-benar tidak menyangka melihat isterinya yang dahulu yang mempunyai berat 250 paun telah menurun sehingga 100 paun sepanjang ketiadaan beliau.

Apabila pesawat yang dinaiki Shaffer mendarat di kampung halamannya di Wilmington, beliau telah disambut oleh hampir 50 rakan-rakan dan keluarga yang telah berkumpul untuk ketibaan beliau sambil memegang plakad dan menjerit "Surprise!"

Ketika dalam keriuhan itu, akhirnya isterinya Misty Shaffer bergegas datang menyambut tangannya.

“Saya kehilangan kata-kata. Saya menjangkakan hanya keluarga terdekat sahaja yang akan datang menyambut kepulangan saya dan begitu terkejut melihat orang ramai.

“Kemudian Misty muncul dan dia menjadi  “separuh” daripada insan yang saya kenali. Saya tidak boleh percaya," katanya.

Sementara itu, sepanjang suaminya berada di luar negara, Misty, 24, tidak pernah memberitahu suaminya yang beliau sedang menjaga berat badan dan ia kekal menjadi sebahagian besar rahsianya.

Misty sekadar memberitahu suaminya bahawa beliau telah cuba untuk menurunkan beberapa paun dan hanya menghantar gambar dirinya dari bahu ke atas supaya suaminya tidak akan mengesyaki transformasi yang dramatik.

"Terdapat beberapa kali saya begitu teringin untuk menghantar gambar-gambar comel saya tetapi saya hanya pendamkan sahaja kerana benar-benar mahu ia menjadi satu kejutan," ujar Misty, Rabu lalu.

Menurut Misty, beliau berjaya menurunkan berat badan dengan memakan bahagian yang lebih kecil, minum air yang banyak, tidak makan tiga hingga empat jam sebelum tidur dan mengelakkan diri dari menyentuh cip kentang.

Tambah Misty, sokongan suami tanpa syarat juga penting.

"Beliau tidak pernah meminta saya untuk mengurangkan berat badan dan sentiasa berkata beliau suka saya tidak kira bagaimana saya kelihatan," kata Misty.

Nik Aziz : Apa guna popular jika tiada keadilanWARTAWAN SINAR HARIAN
22 Mei 2013
Nik Aziz
Nik Aziz
 KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kejayaan Umno memperoleh undi popular hasil salah guna jentera kerajaan selain ketidakadilan media arus perdana.

Menurutnya, Nabi Muhammad SAW juga tidak popular pada awalnya walaupun cuba mengembangkan Islam di Makkah.

“Pada saya, popular atau tidak, itu bukan soal utama. Kebenaran tidak semestinya popular, bahkan Rasulullah SAW di Makkah tidak popular, tetapi tiba di Madinah, baginda terus jadi popular.

“Dengan seluruh jentera kerajaan digunakan untuk mempromosi Umno serta Barisan Nasional siang dan malam televisyen tidak henti-henti menyiarkan propaganda, jika hanya setakat itu sahaja Umno popular, saya kira ini masih satu kegagalan buat Umno,” katanya, semalam.

Nik Abdul Aziz yang juga Pesuruhjaya Pas Kelantan berkata demikian ketika mengulas laporan Sinar Harian semalam berhubung laporan Kajian Pasca PRU13 yang menunjukkan bahawa Umno paling popular termasuk di Kelantan.

Dalam PRU13 lalu, Pas Kelantan kembali membentuk kerajaan setelah berjaya kuasai 33 kerusi Dun berbanding Umno, 12 kerusi.

Laporan Kajian Pasca PRU13 semalam turut menyatakan  BN terus diberi mandat memerintah negara ini apabila memperolehi majoriti mudah 133 kerusi Parlimen pada PRU13 lalu, sementara pakatan pembangkang yang dibarisi PKR, DAP dan Pas hanya memperoleh 89 kerusi sahaja.

Manakala dari segi undi popular, secara keseluruhan pengundi yang keluar mengundi dalam pilihan raya pelbagai parti itu, BN berada di tempat pertama dengan memperoleh undi sebanyak 5,237,699; kedua, PKR (2,254,328), ketiga, DAP (1,736,267), keempat, Pas (1,633,389) manakala parti-parti lain dan Bebas (192,904).

Selain itu, berdasarkan analisis Sinar Harian mengenai keputusan undi PRU13 juga menyaksikan BN peroleh undi popular di Perlis, Kedah dan Perak berbanding PR.

Tawan hampir semua ibu negeriTawan hampir semua ibu negeri
Suasana ketika PRU13 di Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya pada 5 Mei lalu. Orang ramai, termasuk warga emas, telah berkumpul sejak awal pagi lagi untuk membuang undi.
KEPUTUSAN PRU13 pada 5 Mei lalu menyaksikan persaingan sengit di antara BN dan PR. Sementara BN menguasai 133 kerusi Parlimen, lebih 44 daripada pembangkang, analisisyang dibuat Sinar Harian mengenai pecahan undi menunjukkan dari segi undi popular bagi kerusi Parlimen pula, PR mendapat lebih 300,000 undi.

Bersandarkan kepada analisis itu, PR didapati mendominasi semua kawasan ibu negeri, kecuali di Kangar dan Johor Bahru, yang dikuasai BN.

Antara kawasan ibu negeri yang dimenangi PR adalah Alor Setar, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Ipoh, Tanjong, Kuantan, Shah Alam, Seremban, Kota Melaka, Kota Kinabalu dan Kuching.

PR juga berjaya mengekalkan dominasi di Wilayah Persekutuan dengan memenangi sembilan daripada 13 kerusi yang dipertandingkan. BN menang di kawasan Parlimen Putrajaya, Labuan, Setiawangsa dan Titiwangsa.

Bagi kerusi Parlimen Selangor pula, PR berjaya mengekalkan dominasi kawasan bandar dan pinggir bandar, iaitu di Petaling Jaya, Serdang, Ampang, Puchong, Kelana Jaya, Gombak, Subang, Shah Alam, Kapar, Klang dan Kota Raja.

BN menang di kawasan luar bandar, iaitu Sabak Bernam, Sungai Besar, Tanjong Karang, Hulu Selangor dan Kuala Selangor.

Negeri Sembilan turut mencatat kemenangan PR di kawasan bandar, iaitu di Seremban dan Rasah, manakala BN unggul di kawasan luar bandar seperti Jelebu, Jempol, Kuala Pilah, Rembau dan Tampin.

Secara keseluruhan, PR dilihat mempunyai sokongan yang kuat di kawasan bandar sehingga berjaya menang hampir kesemua ibu negeri, termasuk di Sabah dan Sarawak. Kekuatan ini dibantu oleh sokongan pengundi bukan Melayu kepada calon-calon PR, terutama bagi kerusi yang ditandingi DAP.

Bagaimanapun, BN masih didapati dominan di luar bandar, terutama di kawasan pendalaman, Felda dan pinggir bandar.

Antara faktor yang dilihat menyukarkan PR untuk menembusi kawasan luar bandar adalah halangan maklumat untuk sampai kepada pengundi, khususnya di kawasan yang tiada kemudahan internet.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berpendapat, pengundi PRU13 terbahagi kepada dua, iaitu yang membawa harapan demokrasi dan harapan pembangunan.

"Keputusan PRU13 menyaksikan jika kawasan-kawasan yang majoriti penduduknya meletakkan harapan pembangunan itu lebih tinggi, di situlah BN menang.

"Walaupun BN memang pakar menjaga harapan pembangunan, namun ia masih perlu bekerja keras untuk menangani harapan demokrasi. Ini kerana, jika di situ majoriti pengundi lebih meletakkan harapan kepada demokrasi, BN akan kalah," katanya.

Tentera Korea perhamba wanita ketika Perang VietnamTokyo: Datuk Bandar Osaka semalam berkata, tentera Korea Selatan bersalah kerana mencabul wanita pada zaman perang, beberapa hari selepas beliau dikecam kerana melabelkan hamba seks pada Perang Dunia Kedua sebagai satu keperluan tentera.

Dalam kenyataan yang mendapat kecaman daripada Seoul dan meningkatkan lagi ketegangan kedua-dua negara, Toru Hashimoto mendakwa tentera Korea Selatan menggunakan wanita untuk memuaskan nafsu seks mereka pada Perang Vietnam.
Perhambaan seks adalah isu sensitif di Korea, bekas tanah jajahan Jepun yang 200,000 wanitanya dipaksa menjadi hamba seks di rumah pelacuran untuk memenuhi nafsu seks tentera Jepun pada Perang Dunia Kedua.

Hashimoto minggu lalu berkata, hamba seks satu keperluan untuk mengekalkan tentera di barisan peperangan. Kenyataan itu mendapat kecaman daripada negara yang berperang dengan Jepun pada 1930-an dan 1940-an, termasuk daripada AS.


Dalam kenyataannya di satu mesyuarat parti semalam, beliau berkata: “Jepun memang teruk. Adalah benar kita menggunakan wanita untuk menyelesaikan masalah seks di medan tempur. AS, Britain, Jerman dan Perancis, malah tentera Korea Selatan di Vietnam selepas Perang Dunia Kedua juga menggunakan wanita menangani isu itu. - AP

Wanita ‘bom jangka’ ada 8 ketumbuhan di otak, tulang belakang


She has had surgery to remove a lump from her ear but she now has to decide whether to have one of her brain tumours removed and risk deafnessWorcester: Seorang ibu menyifatkan dirinya sebagai ‘bom jangka’ selepas disahkan menghidap penyakit ganjil yang menyebabkannya terpaksa hidup dengan lapan ketumbuhan.

Derrie Tustin, 25, dijangkiti lima ketumbuhan bukan barah di otak dan tiga di tulang belakang.


Doktor memberi amaran lebih banyak ketumbuhan akan muncul bila-bila masa.

Derrie dari Worcester didiagnos dengan penyakit neurofibromatosis jenis dua (NF2), yang menyebabkan ketumbuhan pada sistem saraf.


DECISION: Derrie Tustin has the rare life-changing condition neurofibromatosis type two, which causes nervous system tumours (lumps) in the brain and spine. 2013314901NF2 menyebabkan ketumbuhan pada sistem saraf pendengaran dan keseimbangan badan, menyebabkan kehilangan pendengaran, tinitus dan masalah keseimbangan badan.


Ketumbuhan boleh juga berlaku dalam otak atau tulang belakang dan saraf ke lengan dan kaki.

Ia boleh menyebabkan lemah pada kaki dan tangan serta pening.


“Penyakit saya menjadikan saya seperti ‘bom jangka. Ketumbuhan boleh muncul bila-bila masa sepanjang hidup saya. “Saya tidak boleh mengelaknya. Doktor memantau ketumbuhan itu tetapi ia seperti bermain ‘Russian roulette’ kerana anda tidak tahu apa yang akan berlaku,” katanya ketika ditemui, semalam.

NF2 disebabkan oleh mutasi genetik dan dalam sebahagian kes, mutasi itu diwariskan kepada anak daripada ibu bapa.


Dalam kes lain seperti yang dialami Derrie, mutasi itu berkembang sendiri pada seorang kanak-kanak yang keluarganya tidak menghidap penyakit itu.


Tidak ada ubat untuk NF2. Rawatan yang dijalankan ialah mengawalnya ketika ia berlaku, sebagai contoh, pembedahan untuk membuang ketumbuhan. Bagaimanapun, ia boleh menyebabkan pesakit pekak atau lemah.


Semangat Derrie hancur selepas mengetahui penyakit itu mungkin diwarisi oleh anak lelakinya, Kai yang kini berusia empat tahun. Bagaimanapun, dia perlu menunggu sehingga kanak-kanak itu berusia 18 tahun sebelum doktor dapat mengesahkannya.


“Kai menghadapi 50 peratus peluang mewarisi penyakit berkenaan. Tiada ibu bapa yang sanggup berdepan dengan keadaan itu,” katanya ketika ditemui. - Daily Mail

SPR tubuh pasukan khasKUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam menubuhkan pasukan khas bagi mengenal pasti punca yang menyebabkan dakwat kekal yang digunakan pada Pilihan Raya Umum ke-13 lepas tidak kekal lama selepas dicalit.
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, berdasarkan pengalaman pertama itu, SPR yang mengadakan mesyuarat semalam memutuskan untuk menubuhkan Pasukan Khas Menyemak Masalah-Masalah Penggunaan Dakwat Kekal PRU ke-13 untuk meneliti hal-hal berkaitan dakwat kekal itu.
Beliau berkata, pasukan itu antara lain akan mengkaji aspek ramuan, syarat Kementerian Kesihatan, cara penggunaan dakwat kekal dan kaedah calitan dakwat kekal di jari.
Pasukan itu juga akan meneliti hasil ujian yang telah dibuat sebelum dan selepas dakwat itu dihantar ke Malaysia.
"SPR menggunakan dakwat kekal bagi mengelakkan percubaan mengundi lebih daripada sekali oleh seseorang pengundi namun penggunaan itu menimbulkan pelbagai reaksi daripada parti politik, calon dan pengundi bahawa dakwat kekal itu tidak kekal lama melekat di jari pengundi," katanya dalam kenyataan di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0522&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm#ixzz2TyJFW3Gg 
Hakcipta terpelihara 

Azri nafi pemilik blog Papa GomoKUALA LUMPUR - Wan Muhammad Azri Wan Deris yang disaman Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung paparan video seks dengan seorang lelaki, menafikan beliau pemilik blog 'Papa Gomo'.
Wan Muhammad Azri, 30, menerusi pernyataan pembelaan yang difailkan kelmarin di Mahkamah Tinggi di sini berkata, alamat kediaman yang dinyatakan menerusi saman itu juga bukan miliknya dan beliau tidak pernah mengenali Anwar secara peribadi.
Beliau turut menafikan pernah menyiarkan sebarang perkataan atau imej berunsur fitnah terhadap Anwar serta tiada sebarang niat jahat untuk merosakkan reputasi Anwar seperti mana didakwanya.
Peguam Mohd. Afiq Mohd. Noor yang mewakili Anwar memberitahu pemberita bahawa dalam prosiding semalam, Pesuruhjaya Kehakiman Lee Heng Cheong telah menetapkan 5 Jun ini untuk pengurusan kes.
Pada 21 Mac lepas, Anwar memfailkan saman menuntut ganti rugi berjumlah RM100 juta kerana mendakwa Wan Muhammad Azri menyiarkan empat siri perkataan fitnah di laman blog www.papagomo.com pada 16, 17, 19 dan 20 Mac lepas.
Selain ganti rugi am, teruk, teladan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah, beliau memohon satu perintah injunksi bagi menghalang defendan terus menerbitkan perkataan fitnah dan imej berkenaan. - Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0522&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz2TyJ2xwr3 
Hakcipta terpelihara 

Menteri Sarawak bergaji besarYANG Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abang Muhammad Salahuddin (tiga dari kiri) bersalaman dengan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud pada majlis pembukaan penggal ketiga Dewan Undangan Negeri Sarawak di Kuching kelmarin.


KUCHING – Semua wakil rakyat di Sarawak mendapat nafas baharu untuk berkhidmat dengan lebih dedikasi apabila mereka bakal menerima kenaikan gaji bulanan tiga kali ganda antara RM9,000 hingga RM26,000 sebulan berkuat kuasa 1 Januari 2012.
Mereka mendapat durian runtuh itu apabila Rang Undang-Undang (Gaji, Pencen dan Gratuiti) 2013 diluluskan pada Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-17 di sini semalam.
Rang undang-undang yang meliputi pelarasan gaji, pencen dan ganjaran itu diluluskan sebulat suara selepas bacaan kali ketiga dilakukan oleh Menteri Kewangan II negeri, Datuk Seri Wong Soon Koh (gambar kecil).
Soon Koh berkata, wakil rakyat termasuk Setiausaha Politik, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Menteri Muda, Menteri, Menteri Kanan, Timbalan Ketua Menteri dan Ketua Menteri akan menerima kenaikan sekurang-kurangnya tiga kali ganda atau 200 peratus.
Beliau berkata, kali terakhir DUN Sarawak membuat pelarasan gaji wakil rakyatnya ialah 21 tahun lalu iaitu pada tahun 1992.
“Pelarasan gaji ini mengambil kira faktor seperti peningkatan kos semasa, tanggungjawab dan cabaran ketika berkhidmat di wilayah yang besar,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Mengulas lanjut, Soon Koh memberitahu, gaji Setiausaha Politik akan dinaikkan daripada RM3,000 kepada RM9,000, ADUN (RM4,500 kepada RM15,000), Menteri Muda (RM7,000 kepada RM21,000) serta Menteri (9,000 kepada 27,000).
“Gaji Menteri Kanan pula dinaikkan daripada RM9,000 kepada RM30,000, Timbalan Ketua Menteri (RM11,000 kepada RM35,000) serta Ketua Menteri (RM13,000 kepada RM39,000),” katanya.
Pada masa sama, Soon Koh menjelaskan, pelarasan berkenaan akan mengambil kira tunggakan gaji bermula 1 Januari 2012 dengan melibatkan peruntukan keseluruhan berjumlah RM17 juta.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0522&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2TyGdald1 
Hakcipta terpelihara