Thursday, May 21, 2015

Semua Pemimpin Iringi Jenazah Bapa Kim Jong-un Dibunuh


Diterbitkan: Jumaat, 15 Mei 2015 12:41 PM
Lima daripada tujuh pegawai yang terlibat mengiringi kenderaan yang membawa keranda bapa Kim dilaporkan hilang, dibuang negeri dan dihukum kejam.

SISTEM pemerintahan pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un dianggap sebagai diktator (pemerintahan zalim) apabila menjatuhkan hukuman mati terhadap beberapa pegawainya.
Empat tahun dahulu, seramai lima daripada tujuh pegawai kanan yang hadir semasa majlis pengebumian bapanya dilaporkan hilang, dihukum kejam atau dibuang negeri.

Lima pemimpin tersebut iaitu Jang Song-thaek, Kim Ki Nam, Choe Tae-bok, Ri Yong-Ho, Kim Yong-chun, Kim Jong-gak dan U Dong-chuk antara yang terlibat mengiringi kenderaan yang membawa keranda milik Kim Jong-il pada Disember 2011.

Bapa saudara kepada pemimpin tersebut, Jang didakwa ditembak mati manakala Ri dipercayai meninggal dunia, salah seorang dilaporkan hilang dan dua lagi dibuang negeri. 
Jan yang juga pak cik Kim ditembak mati.
Hanya ketua propaganda rejim, Kim Ki Nam dan Pengerusi Dewan Rakyat, Choe Tae-bok adalah antara yang masih setia di sisi Kim.
Terbaharu, kezaliman serta kekejaman pemimpin Korea Utara tersebut jelas dilihat apabila menjatuhkan hukuman tembak menggunakan senjata anti pesawat terhadap Menteri Pertahanannya, Hyon Yong-Choi.
Hyon yang dilantik sebagai menteri pertahanan Korea Utara pada 2012, ditembak mati menggunakan senjata anti pesawat dihadapan beratus pegawai lain pada 30 April lalu.
Difahamkan, Hyon ditangkap kerana tertidur semasa acara rasmi tentera dan didakwa menjawab balik kepada Kim beberapa kali.
Hyon ditembak mati menggunakan senjata anti pesawat.
Sementara itu, sejak mengambil alih kepimpinan bapanya pada 2011, Kim merancang melakukan beberapa siri penyingkiran dalam usaha untuk mengekalkan kuasanya.
Kim turut mengarahkan hukuman mati terhadap 15 pegawai kanan pada tahun ini sebagai hukuman kerana mencabar pentadbirannya.
Menurut Perkhidmatan Perisikan Kebangsaan Korea Selatan, secara keseluruhan, kira-kira 70 pegawai dihukum mati sejak Kim mengambil alih tampuk pemerintahan bapanya pada 2011.

'Kekasih' Putin Hamil


Diterbitkan: Khamis, 21 Mei 2015 11:11 AM
Badan Kabaeva (gaun merah) kelihatan berisi.
  (Ubah saiz teks)
SEKEPING gambar bekas atlet gimnas, Alina Kabaeva, 32, yang didakwa sebagai 'kekasih' Presiden Rusia, Vladimir Putin memperlihatkan badannya yang sedikit berisi.
Kabaeva yang pernah beraksi di Sukan Olimpik membuat penampilan pertama di khalayak ramai dalam minggu ini sekali gus mencetuskan spekulasi bahawa dia sedang hamil.

Media di Rusia melaporkan badan Kabaeva kelihatan lebih besar daripada biasa, menguatkan lagi khabar angin dia sedang mengandung yang tersebar pada Februari lalu.

Kabaeva di zaman kegemilangannya dalam sukan gimnas.

Dia tampil pada pertandingan gimnastik di Moscow sempena ulang tahun berakhirnya Perang Dunia Kedua.
Pasukan gimnastik tersebut berpakaian ala tentera semasa pertandingan itu.

Media di Rusia melaporkan bekas gimnas berusia 32 tahun itu sedang mengandung atau baharu sahaja melahirkan anak.

Wanita itu memakai gaun lebih besar, berbeza dengan selera fesyen semasanya.

Media mendakwa Kabaeva cuba untuk menyembunyikan bentuk badannya yang sebenar

Kanak-kanak lima tahun rayu ibu belanja gelandangan

ALABAMA, Amerika Syarikat - Seorang kanak-kanak lelaki di sini telah merayu ibunya agar membelikan makan malam untuk lelaki gelandangan yang duduk di luar sebuah restoran francais di Prattville baru-baru ini.
Ibu kepada kanak-kanak tersebut, Ava Faulk memberitahu, anaknya Josiah Duncan, 5, tidak berhenti bertanyakan pelbagai soalan selepas melihat seorang lelaki yang kusut masai duduk sambil memegang sebuah beg di sebelah basikalnya di luar restoran Waffle House.
Duncan kemudiannya telah merayu ibunya membelikan lelaki tersebut makanan apabila Faulk memberitahu bahawa lelaki itu adalah seorang gelandangan dan tidak mempunyai rumah.
Selepas ibunya bersetuju dengan permintaannya, Duncan terus mempelawa lelaki gelandangan itu memilih makanan yang digemari.
Sebelum lelaki itu menikmati hidangan makan malamnya, Duncan kemudian mahu menyanyikan lagu berunsur ketuhanan sekali gus membuatkan 11 orang pelanggan lain dan lelaki tersebut menangis hiba.
“Melihat tindakan Duncan di Waffle House pada malam itu, sebagai seorang ibu, saya merasakan ia sesuatu yang amat bermakna sepanjang membesarkannya,” ujar Faulk. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0521&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz3aiyzycKS 
Hakcipta terpelihara