Thursday, February 28, 2013

TEGANGKapal aktivis antipemburuan ikan paus Bob Barker terhimpit ke kapal tangki minyak Sun Laurel selepas dilanggar kapal pemburu ikan paus, Nisshin Maru, di perairan sejuk Antartika, kelmarin. - AFP
Kapal pemburu ikan paus Jepun dan kapal milik aktivis alam sekitar sekali lagi berbalah di perairan sejuk Antartika kelmarin, apabila mereka saling tuduh menuduh antara satu sama lain.
Aktivis Persatuan Pemuliharaan Sea Shepherd, Paul Watson berkata, insiden itu berlaku apabila kapal pemburu ikan paus Jepun, Nisshin Maru yang cuba mengisi minyak dari kapal tangki Sun Laurel melanggar kapal Bob Barker yang jauh lebih kecil
Bagaimanapun, di dalam laman web Institut Penyelidikan Cetacean Jepun yang memiliki kapal tersebut menuduh beberapa bot milik Sea Shepherd melanggar Nisshin Maru ketika kapal itu cuba mengisi minyak.
Perbalahan itu berlangsung dalam suasana yang tegang selama lima jam.
Kata Watson, pihaknya cuba menghalang Nisshin Maru untuk mengisi minyak dari kapal tangki minyak Sun Laurel dan mereka melanggar Bob Barker sebanyak dua kali menyebabkan beberapa bahagian kapal itu rosak sebelum menghimpitnya ke kapal Sun Laurel. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130227/lu_03/TEGANG#ixzz2MCyyiYvq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Petani, polis bertempur di MyanmarYANGON 27 Feb. - Seorang anggota polis terbunuh, manakala berpuluh-puluh lagi cedera dalam pertempuran antara pasukan polis dan petani yang membantah pemilikan tanah di Lembah Irrawaddy, Myanmar.
Polis Myanmar, hari ini berkata, sebanyak 26 anggota polis cedera dalam pertempuran malam tadi, dalam bantahan oleh petani yang menuntut supaya tanah mereka seluas 200 hektar yang didakwa dirampas oleh junta pada 1996 di wilayah itu dikembalikan.
Kira-kira 300 petani mengadakan tunjuk perasaan di situ, sejak minggu lalu.
Pertempuran malam tadi berlaku di pekan Maubin, antara insiden terburuk, selepas tunjuk perasaan di ladang tembaga pada November lalu yang mencederakan berpuluh-puluh orang penduduk. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130228/lu_07/Petani-polis-bertempur-di-Myanmar#ixzz2MCydKvUE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Roket meletup di selatan Israel


BAITULMAQDIS 26 Feb. - Sebuah roket meletup di selatan Israel, hari ini, serangan pertama oleh pergerakan Hamas dari Genting Gaza, sejak perjanjian gencatan senjata diadakan November lalu bagi menamatkan serangan Israel di wilayah Palestin itu, dakwa polis Israel.
Serangan tersebut merupakan susulan daripada bantahan yang dilancarkan penduduk Palestin di seluruh Tebing Barat, berikutan kematian seorang tahanan Palestin, Arafat Jaradat di dalam penjara Israel pada Sabtu lalu.
Jurucakap polis Israel, Micky Rosenfeld berkata, roket itu menyebabkan jalan berdekatan bandar Ashkelon rosak, namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.
"Satu letupan kedengaran di wilayah Ashkelon dan selepas sepasukan pakar menjalankan siasatan, mereka menemui roket yang merosakkan jalan berkenaan," katanya.
Sehingga kini belum ada sebarang pengakuan dibuat oleh kumpulan Hamas di Gaza.
Dalam keganasan terbaharu di wilayah itu, tentera Israel menembak ke arah penduduk Palestin menyebabkan lima cedera, termasuk seorang remaja berusia 15 tahun ketika berlaku pertempuran dengan penunjuk perasaan di kawasan Bethlehem.
Kematian Jaradat dan mogok lapar yang dilancarkan empat lagi tahanan Palestin di dalam penjara Israel, menyebabkan tekanan semakin meruncing menjelang lawatan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama ke Israel bulan depan. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130227/lu_04/Roket-meletup-di-selatan-Israel#ixzz2MCySLAWs
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Masjid Ummayad rosak terukBEIRUT 27 Feb. - Sebuah masjid bersejarah di bandar Aleppo, yang tersenarai sebagai satu daripada warisan dunia, mengalami kerosakan teruk akibat pertempuran antara tentera Syria dan pemberontak di bandar itu, semalam.
Ia merupakan kali kedua Masjid Ummayad yang disenarai sebagai Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) mengalami kerosakan teruk, selepas kali pertama ketika pertempuran antara tentera kerajaan dan pemberontak pada Oktober lalu.
Agensi berita Syria melaporkan, kumpulan pemberontak meletupkan bom dekat dinding bahagian selatan masjid berkenaan, menyebabkan beberapa bahagian masjid itu mengalami kemusnahan teruk.
Sejak pemberontakan tercetus di Syria dua tahun lalu, banyak warisan dunia dan tapak arkeologi penting di negara ini musnah akibat perang saudara.
Menurut UNESCO, sekurang- kurangnya lima daripada enam tapak Warisan Dunia di Syria musnah dalam pertempuran antara kedua-dua belah pihak.
Selain itu, ada pihak tidak bertanggungjawab memecah masuk istana bersejarah Crac des Chevaliers dan merosakkan bandar bersejarah Palmyra.
Pihak tentera dan pemberontak saling menggunakan tapak bersejarah di negara ini sebagai pangkalan mereka, manakala kumpulan pencuri pula mencuri sejumlah artifak penting dari tapak arkeologi dan muzium.
Dalam perkembangan lain, pertempuran sengit dilapor tercetus dekat sebuah akademi polis yang menjadi kawasan penting tentera kerajaan di bandar Aleppo sejak dua hari lalu.
Pertubuhan Pemerhati Hak Asasi Manusia bagi Syria melaporkan, kedua-dua pihak saling berbalas-balas serangan menggunakan meriah menyerang kedudukan masing-masing.
Pertubuhan yang berpangkalan di Britain itu berkata, tentera kerajaan turut melancarkan serangan udara di kawasan berkenaan.
Angka korban dalam pertempuran sejak dua hari lalu berjumlah 71 orang termasuk 26 pemberontak dan 45 tentera kerajaan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130228/lu_03/Masjid-Ummayad-rosak-teruk#ixzz2MCy3LpDm
© Utusan Melayu (M) Bhd 

SYAIKH AMMAR BUGIS, PENAKLUK KEMUSTAHILAN


Syeikh Ammar yang kelahiran Amerika Serikat sejak lahir sudah dalam keadaan cacat. Tidak ada anggota tubuh yang bisa digerakkan kecuali mulut dan mata. Dokter Amerika sendiri ketika kelahiran beliau bahkan menyampaikan bahwa paling sang bayi (beliau) bisa hidup hingga usia 8 tahun saja. Namun atas Qudratullah jua lah, hingga tua seperti sekarang beliau masih hidup bahkan lebih unggul hidupnya dari kita yang tidak cacat secara fisik.

Cacat tidak menghalangi beliau untuk menuntut ilmu dan bersekolah hingga kuliah dan mencapai predikat Professor. Sejak usia 11 tahun sudah mulai menghafal Quran dan ketika menginjak 13 tahun sudah hafal Quran 30 Juz. Selain itu, ketika Universitas mampu meraih nilai tertinggi (cumlaude) pada jurusan penyiaran dan komunikasi. Beliau juga sebagai dosen di universitas yang ada di AS dan Dubai. Yang menarik juga adalah bahwa beliau telah mempunyai anak yang sekarang sudah 14 tahun usianya. Subhanallah! Sungguh mulia wanita yang mau dan ridha bersuamikan beliau.

Sungguh keadaan Syaikh Ammar yang cacat dapat menjadi pelajaran bagi kita yang sempurna secara fisik. Beliau yang cacat saja mampu berprestasi, lalu bagaimana dengan kita? Sehingga menurut beliau bahwa cacat yang sesungguhnya adalah orang yang cacat berpikir, cacat kemauan, cacat perjuangan dan sejenisnya. Dan beliau pun menyampaikan bahwa Allah subhanahu wa ta'ala akan menanya kalian (jamaah yang hadir), yang cacat saja mampu menghafal, sedang kalian yang bisa bergerak?

Bagi bangsa Indonesia, ihwal Syaikh Ammar ini pun dapat menjadi pelajaran berharga. Biasanya di negeri kita orang cacat sering ditemui sebagai pengemis. Ini bisa ditemui di kota besar. Orang buta di negeri kita sering diarahkan kepada pengamen atau menjadi penyanyi, bisa jadi artis hanya beberapa. Jarang sekali yang diarahkan pada prestasi, terlebih pada keunggulan agama, semisal menjadi ulama ataupun menjadi hafizh Al-Quran.

Diantara pesan yang disampaikan Syaikh Ammar untuk jamaah adalah agar menunaikan rukun Islam yang lima: Bersaksi tiada tuhan selain Allah subhanahu wa ta'ala dan Muhammad rasul-Nya, Sholat 5 waktu, puasa dan zakat serta naik haji ke baitullah bagi yang mampu.

Banyak musuh Allah subhanahu wa ta'ala yang menghina Rasulullah (baru-baru ini), maka pesan beliau bela lah Rasulullah dengan cara melaksanakan Sunnah Rasulullah dalam kehidupan rumah tangga, masyarakat, sekolah, kantor, pabrik dan sebagainya. Bukan dengan jalan teriak-teriak (demonstrasi) dan kekerasan. Juga gunakan lah pula teknologi dalam membela Rasulullah, melalui internet, twiter, facebook dan sejenisnya. Ceritakan keagungan pribadi Rasulullah melalui kisah-kisah dan sebagainya.

Pada kaum wanita, beliau berpesan agar senantiasa menggunakan hijab yang sesuai syariat. Karena wanita ibarat mutiara yang nilainya tinggi. Jika ia mudah dilihat dan dipegang semua orang di jalan-jalan, niscaya murahlah nilainya. Pada jamaah laki-laki beliau berpesan agar berbuat baik pada para istri, jangan pernah mencaci, memukul atau menghinakan istri. Satu yang juga beliau tekankan adalah jangan sampai jamaah pergi ke tukang sihir atau dukun. Juga agar senantiasa beryukur atas nikmat Allah subhanahu wa ta'ala yang agung (kesehatan).

Syaikh Ammar Bugis Sampaikan Ceramah di LIPIA

Bagi seorang muslim, dunia adalah tempat ujian dan ladang pahala. Cobaan yang diberikan oleh Allah kepada para hamba-Nya bermacam-macam bentuknya, salah satunya dengan ketidak sempurnaan fisik.

Sebagai seorang Muslim, cobaan tersebut hendaknya disikapi dengan hati yang sabar dan ikhlas. Sebab di balik kekurangan, Allah pasti memberikan kelebihan yang tidak dimiliki orang lain.

Adalah Syaikh Ammar Bugis, pria lumpuh berdarah Makassar yang lahir di Amerika Serikat, 22 Oktober 1986. Nama Bugis diambil dari nama kakek buyutnya yang berasal dari Sulawesi, Syeikh Abdul Muthalib Bugis. Beliau hijrah dari Sulawesi ke Mekkah dan mengajar Tafsir di Masjidil Haram.

Syaikh Ammar lumpuh total sejak usia 2 bulan, hanya mata dan mulutnya yang masih berfungsi, walau nada bicaranya agak tidak jelas. Itu semua tak mengurangi semangatnya untuk hidup dan berarti.

Luar biasa, ditengah keadaan yang serba mustahil, Ammar sudah hafal 30 juz Qur'an sejak usia 11 tahun dalam waktu 2 tahun saja. Tentunya ini adalah kelebihan yang sangat jarang dimiliki oleh anak-anak zaman sekarang.

Mengawalai nasihatnya dihadapan para dosen dan mahasiswa LIPIA Jakarta, Syaikh Ammar mengomentari sebuah pepatah yang mengatakan bahwa akal yang selamat hanyalah terdapat pada badan yang sehat, menurutnya hal ini kurang tepat.

“Selama ini kita mendengar pepatah bahwa akal yang selamat itu terdapat pada badan yang sehat, padahal semestinya adalah akal yang selamat hanyalah terdapat pada hati yang sehat,”kata Ammar mengawali nasihatnya.

Hal ini, kata Ammar, terdapat didalam hadits “Jika sepotong daging itu baik, maka baiklah seluruhnya. Ketahuilah bahwa ia adalah hati.

Saat beliau menceritakan kesabaran dan ketelatenan ibunya dalam mengurus dan menjaganya sehingga ia saat ini menjadi seorang hafidz Al Quran, para mahasiswa yang hadir menangis tersedu-sedu, bahkan ada beberapa dosen yang bertakbir keras sambil menangis menjerit.

Beliaupun menyayangkan banyak kaum muslimin yang memiliki fisik sempurna tapi hatinya tidak sesempurna fisiknya.“Banyak diantara kita yang memiliki fisik sempurna, tapi hatinya tidak sesuai dengan fisiknya, “katanya.

Beliaupun menyarankan kepada para Mahasiswa agar giat menghafal Al Quran dan jangan mudah putus asa. “Hafalkan Al Quran, lakukan dengan ayat-ayat yang pendek terlebih dahulu, sayapun dulu melakukannya demikian, sampai waktu itu saya bisa menghafal satu juz dalam sehari,” ujarnya.

Setelah kurang lebih satu jam, ceramah di tutup, tiba-tiba seorang dosen dan pakar Ushul Fiqih asal mesir, DR. Azazi menemuinya dan mencium keningnya.

Ahmad Aris, seorang mahasiswa Fakultas Syari’ah yang mendengarkan ceramah beliau, menangis terharu dan merasa termotivasi oleh nasihat Syaikh Ammar.

“Alhamdulillah, ini motivasi yang sangat luar biasa, saya merasa malu terhadap beliau, kondisi saya yang sempurna fisik ini masih belum bisa apa-apa,”

Subhanallah, alhamdulillah , Allahu Akbar ..

Sumber : IslamediaWeb

Bagikan tausiyah ini kepada teman-temanmu dengan meng-klik 'bagikan'/'share' dan undang teman-temanmu gabung dengan klik 'Invite Your Friends'

Para2 kerusi dipaksa sayang PM

mesyuarat pemuda umno

 

beri makan ayam lepas tu sembelih

In hokkien 13 may is chap sa mei. in front Chap Goh Mei behind Chap Sa Mei

United nations of Malaysia

syriaMeanwhile in Syria .............The Children of Aleppo .. martyred in Assad scud attack.

subhanallah!HEARTBREAKING! SUBHANALLAH!!!!

SYRIA # A HUSBAND AND WIFE DIE IN EACH OTHERS ARMS UNDER THE RUBBLE ....# ALEPPO 

SCUD MISSILES CAUSED THIS DESTRUCTION THAT ASSAD IS USING ON AHLUL SUNNAH!

Dunia hanya melihatSYRIA ..THE DAY FINISHED WITH 148 MUSLIMS OF AHLUL SUNNAH KILLED BY ASSAD AND HIS SHIA ALLIES KUFAR ! AND THE WORLD JUST WATCHES ON!!!

syria hancur

syria

Assad, Russia and Iran Crimes in SyriaAssad, Russia and Iran Crimes in Syria
#Syria, #Dar'aa, #Jasem, 20 Feb 2013
.

After patiently waiting for many years, she finally conceived with a twin pregnancy and was on the way to a hospital to deliver but was interrupted at one of Assad's checkpoints! Her husband, Ala'a Ahmad khatab, was killed brutally! She and her mother-in-law were beaten mercilessly and left to die on road! At this point some villagers took her to some place to manage her delivery. She delivered the twins but Alas lost their father and her entire possession!!! The twins were named as Ala'a (after his father) and Basma!
فيديو للشهيد بإذن الله "علاء احمد خطاب"
http://www.youtube.com/watch?v=cN9vuPpe7sE&feature=youtu.be

OUR SISTERS IN SYRIA

OUR SISTERS IN SYRIA ... BY THE ASSAD KUFAR ALAWITE FORCES AND SHIA ALLIES OF IRAN AND LEBANON IRAQ SONS OF MUTAA ARE # 

GANG RAPING THEM
KILLING THEM
IMPRISONING THEM TORTURING THEM INSERTING LIVE RATS!!! INSIDE OF THEM TILL THEY BLEED TO DEATH!!!!!!!!!!!!

SLAUGHTERING THEIR CHILDREN AND BABIES!
KILLING THEIR HUSBANDS, LEAVING THEM WIDOWS!


WHERE ARE YOU UMMAH?! WHY HAVE YOU FORSAKEN THE CRIES OF YOUR SISTERS OF SHAAM?
got killed ,,,,

WHERE ARE YOU WORLD ?
 

MAY ALLAH SWT BE WITH THE MUSLIMS OF BANGLADESH !MAY ALLAH SWT BE WITH THE MUSLIMS OF BANGLADESH !

May Allah swt be with our brothers and sisters of Bangladesh over the kufar

SYRIA

SYRIA # HOMS THE CITY OF THE GREAT SAHABA KHALED BIN WALEED RA........IN COMPLETE RUINS BY THE KUFAR ALAWITE FORCES AND SHIAS SONS OF MUTA KHANAZEER!

Syria

Syria # Imagine the pain and agony going in each and every person in this family , the children to have lost their father, and being homeless and seeing their baby brother injured as they are and seeing their mum distraught Or the Syrian woman our sister, to have lost her husband the father of her children, homeless only having her young children all scared and worried of what tomorrow brings! SubhanAllah !!!...

Manifesto Rakyat: BN bakal tumbang pada PRU13Roketkini.com, 27 Feb 2013KALAU diteliti betul-betul kandungan Manifesto Rakyat yang bertemakan “Pakatan Harapan Rakyat” tidak ada alasan lagi bagi rakyat Malaysia untuk mengelak daripada memberi mandat kepada Pakatan Rakyat mentadbir Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13 nanti.Walaupun kebanyakan pemimpin UMNO-BN memperlekeh dan menganggap manifesto itu tidak realistik atau seperti ‘menanam tebu di bibir’, realitinya rakyat sudah lama tahu hati budi dan perangai jahat UMNO-BN.Kelebihan manifesto itu yang pentingnya ia dirangka bagi menjamin keadilan, kesejahteraan dan kesaksamaan rakyat.Kalangan pemimpin PR memang sudah menjangka komen sedemikian akan dikeluarkan dan media arus perdana kawalan UMNO-BN terutama Utusan Malaysia, Berita Harian dan TV3 pasti akan menyiarkan komen pedas segelintir mereka yang seolah dipaksa supaya tidak menyokong manifesto berkenaan.Setakat ini rakyat belum tahu apa kelebihan pada manifesto BN, tetapi yang pasti memang ‘tanam tebu di bibir’ yang boleh membuatkan hutang negara bertambah dan semakin berleluasa rasuah, salah guna kuasa dan memperkayakan kroni.Rakyat mahu ubahKebanyakan rakyat mahu memberi sokongan untuk memberi peluang PR daripada mengekalkan BN yang sudah lama bermaharajalela melakukan penyelewengan, rasuah dan salah guna kuasa.Jika rakyat Kelantan, Selangor, Pulau Pinang dan Kedah (dan Perak pada 2008 sebelum kuasa dirampas secara haram oleh UMNO-BN) berani menukar kerajaan yang ditadbir BN, tidak ada sebab bagi rakyat negeri lain untuk mengikuti langkah sama bagi menjamin sebuah kerajaan yang lebih berintegriti, bersih, adil dan tidak salah guna kuasa.Kecemerlangan yang dicapai empat negeri berkenaan, tidak ada alasan lagi bagi rakyat Malaysia merasa takut, ragu dan bimbang untuk melakukan perubahan sama supaya negara boleh diterajui dengan lebih baik tanpa penyelewengan, salah guna kuasa dan korup kepada kepemimpinan parti dalam PR iaitu PKR, DAP dan PAS.Tidak mungkin masih ada lagi rakyat yang meragui kemampuan pemimpin PR kerana empat negeri yang diperintah pemimpin daripada parti komponen PR berjaya ditadbir dengan baik dan cemerlang serta memberi banyak manfaat kepada rakyatKejayaan Kelantan sebagai teladanPAS yang menerajui Kelantan sejak 22 tahun ini terbukti mampu mentadbir negeri dengan amanah, tidak melakukan rasuah dan salah guna kuasa. Begitu juga Pulau Pinang, Selangor dan Kedah, masing-masing diterajui DAP, PKR dan PAS.Rekod kepimpinan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz, selama 22 tahun gagal ditandingi pemimpin lain di negara ini dan jauh panggang daripada api jika dibandingkan dengan pemimpin BN termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang paling lama memerintah serta Perdana Menteri sekarang, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mana pentadbiran mereka bergelumang dengan rasuah dan salahguna kuasa.Setakat ini tidak ada pemimpin seperti Tuan Guru Nik Aziz yang begitu hebat daripada segi integriti berbanding negeri yang diperintah UMNO-BN yang hanya pandai menambahkan hutang, bukannya mengurangkan hutang. Malah kerajaan negeri yang ditadbir PR sekarang terpaksa menyelesaikan hutang yang ditinggalkan menteri besar dan ketua menteri BN sebelum ini.Ramai penyokong BN mengatakan tidak mungkin Najib yang bijak ekonomi akan menyebabkan negara muflis. Apa tidaknya selama Najib mentadbir negara kini hutang negara sudah mencecah lebih RM500 bilion dan rezab Bank Negara juga semakin susut.Tidak mungkin rakyat Malaysia yang semakin bijak dan matang sanggup membiarkan negara dan negeri terus diperintah BN yang mana pemimpin hanya tahu berbelanja boros bukannya tahu berjimat demi faedah rakyat.Guan Eng membuktikan peluang saksama untungkan MelayuKetua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng turut dianggap seorang pemimpin yang hebat terutama cekap dan telus mentadbir negeri Pulau Mutiara itu.Guan Eng berani mengakui kesilapan dan kelemahan serta memahami keperluan orang Melayu di Pulau Pinang. Kerana itulah teras pembangunan beliau ialah memastikan hapusnya kemiskinan tegar di negeri itu yang selama ini dibiar melarat oleh UMNO dan rakan komponen BN. Kerana itu juga Guan Eng menambah peruntukan bagi memajukan syiar Islam dan menyediakan perumahan rakyat di negeri itu.Kerana itu jugalah, UMNO melalui media massa yang mereka kuasai hanya mampu menabur fitnah terhadap Guan Eng, DAP dan PR di Pulau Pinang. Memang resmi orang berniat jahat; apabila tak mampu berhujah, dia hanya menipu, berbohong dan menuduh orang lain.Kedah ditadbir penuh hemahMenteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Abdul Razak juga seorang pemimpin yang bersih, tidak rasuah dan salah guna kuasa, sebaliknya mementingkan nasib rakyat walaupun dia sering difitnah UMNO-BN dengan pelbagai penyelewengan, termasuk isu pembalakan.Kedah yang ditinggalkan BN dengan hutang sebanyak RM2,095 bilion pada 2008 dan pertambahan hutang selepas itu sebahagian besarnya adalah untuk pembesaran Taman Berteknologi Tinggi Kulim (KHTP) dan pengurusan bekalan air terawat untuk rakyat.Ini bermakna hutang yang dibuat itu bukan untuk projek mewah, hiburan atau membeli cincin dan beg tangan isteri pemimpin negeri. tetapi betul-betul untuk faedah rakyat.Dalam masa lima tahun pentadbiran PR di Kedah jumlah pelaburan ke KHTP adalah sebanyak RM10.8 bilion berbanding dalam mtempoh sama ketika zaman BN cuma RM4.7 bilion.Selangor terus cemerlang di bawah PRBegitu juga dengan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang cekap melakukan perancangan hinggakan ekonomi Selangor begitu membanggakan dan dinikmati rakyat.Kerajaan PR Selangor berjaya menyumbang 30 peratus pelaburan di Malaysia, melepasi sasaran purata pelaburan negeri itu bagi tempoh Januari hingga Oktober 2012.Pencapaian memberangsangkan ini sekaligus mencatatkan rekod tertinggi berbanding negeri-negeri lain dengan nilai melebihi RM10.5 bilion melibatkan 211 projek perkilangan yang telah diluluskan.Berdasarkan statistik yang dikeluarkan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Selangor menjadi negeri tertinggi menerima pelaburan dengan jumlah keseluruhan RM48.53 bilion dalam tempoh tersebut.PR sedia tadbir MalaysiaSemua empat negeri yang diperintah PR menunjukkan kemampuan yang membanggakan sehingga mendapat pujian dalam laporan Ketua Audit Negara hampair setiap tahun sejak memerintah.Justeru, dakwaan BN kononnya manifesto PR itu tidak munasabah dan boleh menyebabkan negara muflis tidak boleh diterima, sebaliknya jika rakyat membiarkan negara terus diterajui BN akan mencepatkan negara muflis kerana dalam masa empat tahun saja Najib mentadbir, hutang negara sudah mencecah lebih RM500 bilion.Bayangkan jika rakyat memberi peluang lagi kepada BN, hutang negara mungkin mencecah berlipat kali ganda dan membolehkan negara muflis. Bila itu berlaku, habislah kehidupan seharian rakyat kerana kenaikan gaji dibeku, harga barang naik, ekonomi merosot, menyebabkan sengsara hidup.Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebelum ini juga sudah merayu supaya rakyat memberi peluang kepada PR memerintah negara bagi membuktikan model pemerintahan kerajaan yang adil berlandaskan nilai Islam dapat dilakukan.BN yang sudah memerintah lebih 55 tahun tidak wajar lagi terus diberi peluang kerana dalam tempoh yang begitu parti itu gagal memajukan Malaysia, sekurang-kurangnya setanding dengan Korea Selatan.Rakyat sedia terima PR sebagai kerajaan baruRamai yang menyambut baik manifesto rakyat itu dan mereka mahu menjadi realiti apabila PR memerintah nanti demi meringankan beban rakyat.Ramai menyokong janji menghapuskan tol, menurunkan harga petroleum, kereta, hapuskan PTPTN, saman AES, caj elektrik dan air lebih rendah selain beberapa tawaran membantu ekonomi rakyat.Ini tidak termasuk mewujudkan sejuta peluang pekerjaan baru di samping mengurangkan kebergantungan kepada buruh asing. memperkenal gaji minima RM1,100 sebulan, melatih sejuta lepasan sekolah yang tidak melanjutkan pelajaran, membina lima universiti dan 25 sekolah vokasional, Tabung inovasi IKS RM500 juta, menyelaras cukai rakyat- kadar cukai tertinggi 26% untuk cukai pendapatan hanya mula dibayar bagi pendapatan boleh cukai melebihi RM400,00 berbanding RM250,000 sekarang.Menyediakan pengangkutan awam percuma kepada golongan berbeza upaya, tambah bilangan bas, merangka untuk membina sistem keretapi laju antara bandar.Menerusi empat teras utama manifesto itu, PR memastikan setiap isi rumah akan membawa pulang pendapatan isi rumah RM4,000 sebulan.PR juga komited memastikan harga minyak diturunkan, caj elektrik lebih rendah, caj air lebih rendah, penghapusan tol, cukai eksais dan harga kereta serendah RM25,000 sebuah.(Bagaimanapun PR mengakui ‘terlepas pandang’ isu tuntutan bayaran royalti minyak untuk negeri pengeluar minyak yang didapati tidak dimasukkan dalam manifesto ‘Pakatan Harapan Rakyat’ versi cetak. Semakan ke atas manifesto versi digital yang dimuatkan di laman Pakatan Rakyat mendapati ia memuatkan janji untuk “menaikkan royalti kepada negeri pengeluar minyak dan gas dari 5 peratus ke 20 peratus”.)Apapun pilihan sudah terlalu jelas. Sama ada terus dengan UMNO-BN yang korup dan semakin tidak peduli rakyat (kecuali untuk memberi habuan BR1M sekali dua kali seumur hidup) atau PR yang benar-benar komited untuk meningkatkan taraf hidup rakyat serta mengembalikan harga diri dan maruah rakyat.

Sah!! Saifuddin Nasution Bertanding di Kerusi Zulkifli Noordin


Posted by Addin Deen at 2/27/2013
MACHANG - Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail sah akan bertanding di kerusi Parlimen Bandar-Kulim Baharu, sekali gus menamatkan spekulasi beliau tidak akan mempertahankan kerusi Machang.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengadakan ceramah di Padang Majlis Daerah Machang semalam.

Anwar berkata, pertukaran itu dibuat bagi memenuhi permintaan orang ramai sekali gus mengembalikan kepercayaan rakyat khususnya PKR di Kedah.

“Bagi tujuan itu, PKR akan memilih calon terbaik bagi menggantikan kekosongan itu (Machang) malah perbincangan mengenainya berada di peringkat akhir,” katanya.

Dalam Pilihan Raya Umum ke-12, kerusi Bandar-Kulim Baharu dimenangi calon PKR, Zulkifli Noordin dengan majoriti 5,583 undi.

Zulkifli bagaimanapun meninggalkan PKR tiga tahun lalu dan menjadi wakil rakyat Bebas. ~sinar harian

Tak serik-serik menteri judi ni nak bodohkan bangsa melayu!

Tun M kata muflis jika laksana manifestorakyat, anda pula bagaimana?Dr M dakwa manifesto pembangkang boleh buat negara muflis

Manifesto Pakatan Rakyat (PR) boleh menyebabkan kerajaan menjadi muflis kerana pelaksanaannya melibatkan perbelanjaan yang sangat banyak, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, sebuah kerajaan perlu mempunyai wang untuk mentadbir negara, dan manifesto pembangkang itu dilihat akan mengurangkan pendapatan kerajaan.

"Manifesto ini dibuat oleh pihak yang tidak pernah menjadi kerajaan. Dia tidak tahu kerajaan perlu ada wang, tidak boleh belanja sahaja, dan jika kita lihat manifesto mereka ialah nak kurangkan pendapatan kerajaan dengan kurangkan cukai, tol dan sebagainya," katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran kapal latihan kedua Tentera Laut Diraja Malaysia 'Teguh Samudera' oleh isteri beliau,Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, di limbungan NGV Tech Sdn Bhd di Sijangkang hari ini.

Kelmarin, PR melancarkan manifesto 10 perkara menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), antaranya, pendidikan percuma bermula dari prasekolah hingga menara gading, kad keanggotaan DAP, PKR dan Pas boleh diguna di semua plaza tol untuk mendapat tol percuma, selain penurunan cukai eksais kereta secara berperingkat dengan tujuan menghapuskannya dalam tempoh lima tahun.

Mengambil contoh di Eropah, Dr Mahathir berkata, ada negara di benua itu gagal mengurus kewangan dengan baik menyebabkan ia muflis dan hampir muflis.
Sehubungan itu, beliau berkata rakyat harus bijak memilih kerajaan yang lebih berpengalaman mengurus kewangan dalam membangunkan negara, dan bukan kerajaan yang bakal menjejas kewangan negara.

"Kalau kita nak jadi bankrap, bolehlah kita beri semua... kita jangan kutip cukai, lepas itu bagi pendidikan percuma, lebuh raya percuma, semuanya... kerajaan akan muflis, mana nak cari duit.

"Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (Menteri Besar Selangor) juga mengatakan manifesto bukan perjanjian, jadi yang dia buat (manifesto PRU13), buat apa? Kalau dia kata ini bukan janji, tolak sahaja dia, buat serabut sahaja," katanya.

Mengulas isu pencerobohan warga Filipina di Lahad Datu, Sabah, Dr Mahathir berkata, ia perlu diselesaikan melalui pendekatan berhemah, dan bukan kekerasan.

Ditanya sama ada isu itu akan dapat diselesaikan lebih cepat dengan campur tangan pihak beliau, Dr Mahathir berkata: "Saya tak fikir akan ada perbezaan jika saya bertanggungjawab atau orang lain yang bertanggungjawab." -

berita berkaitan gambar - http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2013%2F2%2F14%2Fbusiness%2F20130214182445&sec=business
 —

Nama macam ni pon ada ka???? Ni mesti peminat buah-buahan dan sayur-sayuran ni..

Nama macam ni pon ada ka???? Ni mesti peminat buah-buahan dan sayur-sayuran ni.. 

p/s: agak2 layak mengundi tak anak si kobis ni?
 —

Selangor : Skim Air Percuma Jimat Penggunaan AirSHAH ALAM : Penggunaan air di seluruh Selangor telah menurun sejak Pakatan Rakyat melaksanakan skim 20 metre padu air percuma. Selain itu, lebih 1.3 juta keluarga setahun telah menjimat RM 1,200 sejak lebih empat tahun skim itu dijalankan.

Manakala bagi segelintir pengguna yang masih tidak mendapat skim air percuma, mereka telah menjimatkan sebanyak RM 875 dalam lima tahun. Ini selepas Kerajaan Selangor menyekat kenaikan tarif air oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).
Perangkaan tersebut dibuat berdasarkan tarif 20 metre padu air sebulan yang berjumlah RM 11.40.

Sekiranya Kerajaan Pakatan Rakyat tidak mentadbir Selangor dan Syabas dibenarkan menaikkan tarif air, kos air untuk satu isi rumah mulai Januari 2013 adalah RM 18.80 sebulan untuk 20 meter padu.

Selain menjimatkan wang pengguna, skim tersebut telah menyebabkan penjimatan penggunaan air di seluruh Selangor sejak 2007, menurut satu Laporan Jawatankuasa Pemantauan Air Selangor baru-baru ini.

Jawatankuasa itu mendapati daripada tahap penggunaan sebanyak 35 metre padu untuk satu sambungan pada 2007, penggunaan air telah menurun sebanyak 32.8 metre padu untuk setiap sambungan pada 2011.

Setiap sambungan merujuk kepada bekalan air bermeter yang disambungkan ke premis pengguna domestik.

Penurunan penggunaan sebanyak 2.2 metre padu sebulan itu telah menyangkal kritikan sebelum ini bahawa skim air percuma akan membawa kepada pembaziran.

Sebaliknya, kata Ahli Parlimen Charles Santiago, skim tersebut telah mengajar rakyat Selangor untuk berjimat dalam mengguna air kerana tidak mahu membayar bil air RM 11.40 sebulan.

“Biasanya kita menganggap bahawa kalau sesuatu itu diberi secara percuma, ia akan menyebabkan pembaziran. Tetapi sebaliknya berlaku di dalam kes skim air percuma.

“Pengguna yang mendapat 20 metre padu setiap bulan akan berusaha untuk berjimat cermat supaya tidak membazirkan bekalan air dan mereka tidak payah bayar bil air.

“Ini satu lagi pencapaian bagi Kerajaan Selangor,” kata Charles yang juga pengerak Gabungan Menentang Penswastaan Air.

Laporan jawatankuasa itu digubal menggunakan data Panduan Industri Air Malaysia (MWIG) 2009, 2011 dan 2012 yang diperakui oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Menurut data MWIG pada tahun 2008, penggunaan per sambungan sebulan adalah 34.8 meter padu berbanding dengan 2007 iaitu 35 metre padu.

Selepas 2008 trend menunjukkan penurunan kepada 34.5 meter padu (2009), 34.0m.padu (2010) dan 32.8m.padu (2011).

UMNO BIN TINGGAL

UMNO BIN TINGGAL

No Kad Pengenalan:670511135277

Info:http://daftarj.spr.gov.my/DaftarjBM.aspx
 

Bekas Bendahari UMNO Disaman Oleh Pelabur British Kerana Menipu RM12.8 jutaEnam puluh pelabur British hari ini memfailkan saman ke atas Doxport Technologies Sdn Bhd milik bekas bendahari Umno, Datuk Azim Zabidi (gambar), serta dua defendan kerana didakwa menipu dan memalsukan dokumen pelaburan.

Saman tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 20 Februari lalu melalui firma guaman, The Chambers of Kamarul Hisham & Hasnal Rezua.

“Pelaburan ini dikatakan untuk membeli enam suis telekomunikasi dan saham di dalam syarikat Doxport,” Hasnal memberitahu The Malaysian Insider hari ini.

“Mereka dijanjikan suis telekomunikasi itu akan menjana keuntungan, serta menjadi pemegang saham dalam Doxport, tetapi dokumen itu dipalsukan,” katanya lagi.

Ketua wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin, berkata, 60 pelabur British melalui syarikat Fiscal Capital City Sdn Bhd (FCC) jelas ditipu oleh Doxport, syarikat milik Azim, dan mereka menemui beberapa pemimpin tertinggi negara, antaranya Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Namun tiada sebarang tindakan diambil ke atas Azim,” kata Zuraidah di ibu pejabat PKR hari ini.

Menurut Hasnal, 60 warga British itu melabur sebanyak AS$4 juta (RM12.3 juta) kepada Doxport Technologies pada Januari 2009 semasa Azim menjadi bendahari Umno. Azim yang kini ketua Umno bahagian Bukit Bintang, digantikan oleh Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah sebagai bendahari Umno pada April 2009.

Hasnal berkata pelabur tersebut membuat laporan polis pada 2011 selepas mendapati tidak ada suis Telekom itu beroperasi di Malaysia.

“Sesetengah dokumen sengaja dibuat untuk menunjukkan suis tersebut menerima panggilan melalui mereka. Semua klien kami percaya suis tersebut beroperasi, tetapi apabila mereka tiba di Malaysia, suis itu tidak wujud, mereka akhirnya tidak memiliki ekuiti di Doxport dan tidak memiliki suis tersebut,” katanya lagi.

Peguam itu menambah pelabur tersebut mensasarkan pendapatan melalui trafik panggilan yang dirakam oleh suis tersebut, yang Doxport mendakwa ia akan dilaksanakan di Malaysia, Vietnam dan Filipina.

“Para pelabur ditipu bahawa Doxport menjalankan perniagaan di Kemboja dan untuk memperkukuhkan kedudukan, mereka diminta untuk melabur, namun didapati Doxport tidak mempunyai lesen untuk beroperasi apa-pun di Kemboja,” katanya lagi.

Peguam tersebut berkata pelabur tersebut menyaman untuk mendapatkan semula pelaburan mereka, disamping ganti rugi am dan tauladan.

Azim — yang menjadi pengerusi Bank Simpanan Nasional dari 1999 hingga 2009, dan Institut Bank Simpanan Dunia dari 2006 hingga 2009 — juga berhadapan dengan skandal Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ) selalu pengerusi Kuala Dimensi Sdn Bhd, pemaju utama projek tersebut. -TMI

KATAK BERSALAH..??Bersih: Ahli Parlimen Padang Serai, N.Gobalakrishnan Dan Seorang Pekerja Bank Di Denda RM6,000 Oleh Mahkamah !


KUALA LUMPUR 27 Feb - Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan dan pekerja sebuah bank Muhd. Harith Fatillah Shahabudin (foto) masing-masing didenda RM6,000 selepas didapati bersalah menyertai perhimpunan Bersih 1.0 pada 2007. Hakim Mahkamah Sesyen, Datuk Jagjit Singh membuat keputusan itu selepas mendapati pembelaan Gobalakrishnan, 53, dan Muhd. Harith, 30, gagal menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan. "Muhd. Harith telah berada di sekitar tempat perhimpunan pada jangka masa yang lama sejak dia turun dari LRT Masjid Jamek sehingga dia ditangkap, manakala Gobalakrishnan hanya membuat penafian kosong semata-mata dan tidak ingat dengan jelas apa yang berlaku pada hari kejadian, walaupun video menunjukkan beliau terlibat," kata Jagjit Singh dalam penghakimannya. Beliau menjatuhi hukuman denda RM3,000 bagi pertuduhan utama dan RM3,000 bagi pertuduhan pilihan. Sementara itu, pada prosiding sama, mahkamah melepas dan membebaskan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu; Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dan 11 yang lain selepas mendapati mereka tidak bersalah atas pertuduhan sama. Mereka didakwa menyertai perhimpunan haram dan mengingkari arahan polis untuk bersurai di beberapa tempat sekitar ibu negara seperti Jalan Raja Laut, Jalan Istana Baru dan Jalan Tun Perak antara 1 petang dan 4 petang, 10 November 2007. Turut didakwa melakukan kesalahan sama ialah Mohd. Zad Abdullah, Mohd. Salim Yeslam, Abdul Razali Abdul Rahman, Razali Abdul, Mohd Harith Fathillah, Azahar Yusop, Sulaiman Ahmad, Taib Abdullah, Mohd. Shafie Ismail, Mohd. Nazreen Mohd. Nasir, Mohd. Abi Salam Ariffin dan Ishak Othman. Bagi pertuduhan utama, mereka didakwa mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara enam bulan atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Pertuduhan pilihan pula mengikut Seksyen 27(5)(a) Akta Polis 1967 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 27(8) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara setahun dan denda RM10,000. Dalam penghakimannya, Jagjit Singh berkata, mereka yang dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan itu berjaya timbulkan keraguan munasabah selepas dipanggil membela diri. Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Ishrakh Saad manakala peguam Jason Tay, S. Vijayaretnam dan Nasar Khan mewakili pihak tertuduh. Bernama

The true face of HezbushaytaanThey claim to fight the Israeli's but the reality is, there guns are aimed towards the ahlul sunnah of Syria

May Allah destroy Hezbushaytaan and Hassan Nasrushaytaan, Ameen

Sokongan makin PADU!

PECAH TEMBELANG: KETUA CAWANGAN UMNO @ KETUA MUNDU?SELURUH Malaysia digegarkan dengan berita pencerobohan sekumpulan 'Lanun' (Mundu) yang kononnya tentera 'Sultan Sulu' sehingga Kampung Tanduo menjadi 'Medan Perang'; gara-gara 'kebijaksanaan' Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi @ Mat Bom melakukan percubaan 'Reverse Take Over' sebagaimana yang saya jangkakan akan berlaku sejak 1999 lagi iaitu selepas saya memberi keterangan dalam Petisyen Pilihanraya DUN Likas.

Ketika Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya bahawa Tentera Sultan Sulu menyerang dan menawan Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu, saya tergelak besar kerana saya tahu siapa yang tinggal di sana dan kenapa mereka mendarat di sana.
Sebagai Mantan Setiausaha Eksekutif UMNO Silam, saya kenal hampir kesemua 402 Ketua Cawangan UMNO Silam ketika itu (1995-1997) yang majoritinya 'Warga Penyu' termasuk Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi yang mempunyai akal Abu Nuwas.

Ahmad yang mempunyai akal kancil memang 'Pakar Bom' terutama membuat bom ikan dengan hanya menggunakan baja urea yang menjadi sumber pendapatan beliau sebelum FELDA 'menceroboh' tanah beliau dan saudara maranya seluas lebih kurang 100 hektar.

Ahmad menjadikan 'Penjara Air Panas' Tawau sebagai rumah kedua kerana usahanya tidak pernah putus-putus mengugut Pegawai dan kakitangan FELDA yang beliau dakwa menceroboh tanah pusakanya.

Sebenarnya Kerajaan Berjaya telah membatalkan semua permohonan tanah di Sahabat Pinggir dan Zon Keselamatan ketika menyerahkan kawasan yang menjadi Zon Persembunyian Lanun kepada FELDA untuk dibangunkan sebagai Rancangan Penempatan Tanah.

Namun Ahmad yang mempunyai akal panjang telah membuat permohonan Tanah Adat dan disahkan PPHT Lahad Datu berdasarkan banyak pokok langsat dan buah-buahan yang kononnya beliau tanam; sedangkan kesemua tumbuhan tersebut adalah langsat liar yang bercambah semula jadi hasil daripada najis binatang yang memakan langsat, rambutan, terap dan sebagainya.

Tambahan pula ketika itu, Ahmad dan saudara maranya telah bersetuju menyerahkan tanah tersebut kepada FELDA dan turut mendapat kontrak membangunkan tanah dan menuai buah sawit daripada FELDA.

FELDA telah banyak bertolak ansur dengan karenah Ahmad; malah sehinggalah saya dan Mantan Adun Lahad Datu, Datuk Mohd Yusof Ahmad Jamli membuat perundingan untuk menyelesaikan masalah tuntutan tanah Ahmad dengan FELDA.

Ahmad boleh hidup senang kerana memperolehi pendapatan bersih antara RM5,000 sehingga RM20,000 sebulan daripada hasil kontraknya dengan FELDA, namun akal Abu Nuwas membuatkan beliau dijangkiti sikap 'Tamak dan Haloba' sehingga menuntut dan menceroboh semua tanah yang dipohonnya bersama Haji Mahmood Mallang dan saudara maranya sebelum ini.

Dengan ehsan Datuk Seri Najib sebagai menteri yang menjaga FELDA ketika itu, Ahmad telah mendapat dua lot tanah masing-masing seluas 15 ekar sebagai jalan penyelesaian tuntutannya.

Tetapi bak kata pepatah, Ahmad yang telah diberi betis oleh FELDA, bukan sahaja mahu 'peha'; bahkan yang berada di 'celah peha' meneruskan gertakan dan pencerobohan sehingga saya dan polis sudah lali dengan perbuatannya yang melampaui batas.

Ahmad suka mereka cipta cerita baru setiap hari; termasuk membawa ke sana ke mari kisahnya yang saya bukukan dalam buku 'Koleksi Sabah' serta keratan surat khabar yang ditulis rakan saya, Ruhaidini Abdul Kadir daripada Utusan Malaysia untuk dijadikan asas tuntutan.

Ahmad bukan sahaja sering menimbulkan provokasi dengan membawa 'bom ikan'; sebenarnya tidak boleh dikategorikan sebagai bom kerana tidak mempunyai alat peledak disebabkan tidak mempunyai detanator; melainkan pasir, beras, tepung dan garam; semata-mata untuk mengugut Polis Bantuan FELDA agar membuka pagar hadangan bagi membolehkan beliau mengeluarkan buah yang dituainya daripada ladang FELDA.

Sejak meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Eksekutif UMNO Silam pada 1997, saya hanya menemui Ahmad dua kali iaitu tiga tahun lalu di Kota Kinabalu, namun tidak sempat bercerita panjang kerana masing-masing sibuk dengan urusan.

Bagaimanapun Ahmad meminta saya membantu menulis surat kepada Sultan Sulu kerana beliau begitu yakin bahawa perjuangan beliau tidak lama lagi akan berhasil dengan bantuan saudara maranya di Sulu dan akan datang membantu beliau mendapatkan bukan sahaja 100 hektar 'Tanah Adat'; malah keseluruhan tanah FELDA.

Saya hanya tersenyum mendengar ceritanya (impian kosongnya) tetapi menyatakan tidak dapat membantu beliau menulis surat kerana saya akan terbang ke Pulau Pinang; apatah lagi saya kenal siapa dan apa kebolehan Ahmad; namun darah saya tersirap apabila beliau begitu serius ingin menjemput saudara maranya daripada Sulu jika beliau kalah dalam kes mahkamah.

Sejak daripada itu saya tidak lagi mengambil peduli kisahnya sehinggalah Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya berhubung 'lawatan mengejut' saudara maranya daripada Sulu dan telah dikepung pihak berkuasa ketika Ahmad nazak terlantar di Hospital Lahad Datu akibat darah tinggi dan angin ahmar.

Saya hanya mampu berjenaka dengan Pasukan Perisik Sabahkini.net bahawa "Mereka datang mengambil BR1M," kerana majoriti mereka ini telah dianugerahkan IC Projek dan tidak terniat untuk membuat liputan di Kampung Tanduo kerana hati kecil saya berbisik 'Gertak Keling' Ahmad yang sebelum ini telah kecewa setelah semua jalan perundangan buntu.

Dalam keadaan Kesultanan Sulu yang sudah mengalami kehancuran sejak 1936 dan telah menjadi sebahagian daripada sejarah; maka 'Golongan Sultan Oportunis' mengambil kesempatan untuk melawat Ahmad yang sakit tenat di Hospital Lahad Datu; di samping menganyam rapi niat tersembunyi mereka untuk merampas kembali Borneo Utara daripada Kerajaan Malaysia.

Secara kebetulan Ahmad mempunyai hubungan rapat dengan 'Sultan Sulu' yang menabalkan diri sendiri tanpa melalui 'Ruma Bichara' (Majlis Raja-Raja) dan mungkin telah membuat kajian dan perancangan rapi bersama anaknya Mohd Ali.

Mengikut risikan saya, koresponden Sabahkini.net di Langunyan, memaklumkan bahawa mengikut sumber, Sultan Jamalul Kiram III telah melancarkan serangan 'Diplomatik Reverse Take Over' dengan menghantar 1,500 tenteranya ke Sabah; masing-masing 300 orang tentera Tungku, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Sandakan.

Namun tidak diketahui apakah kesemua tentera berkenaan telah mendarat melainkan dilaporkan antara 100 hingga 300 yang mendarat di Kg Tanduo, Tungku kerana masih mengkaji modus operandi dan jejak mereka masuk ke Sabah; tanpa dapat dikesan oleh pihak berkuasa; apatah lagi perbatasan Malaysia yang sentiasa bolos dan mudah dibolosi PATI.

Pasukan Perisik Sabahkini.net masih cuba mengesan kedudukan Ahmad dan anaknya Mohd Ali yang dipercayai menjadi dalang 'pencerobohan' ini kerana mengikut maklumat Hospital Lahad Datu, Ahmad sudah nazak dan dibenarkan dibawa pulang ke Kg Sungai Nyamuk, kerana dinantikan saudara maranya 'Tentera Sulu' yang terkepung oleh Pihak Berkuasa Malaysia.

Anak perempuannya juga tidak dapat dihubungi untuk mengetahui keadaan bapanya yang semakin tenat. Bagaimanapun Perisik Sabahkini.net di Tanduo mengesahkan bahawa kunjungan 'Tentera Sultan Sulu' ini atas jemputan Ahmad dan anaknya Mohd Ali.

Tambahan pula, Haji Musa yang merupakan pemimpin Nombor 2 dalam rombongan tentera berkenaan adalah besan Ahmad kerana anaknya, Mohd Ali bernikah dengan anak Haji Musa.

Manakala pemimpin Nombor 1 kumpulan tersebut, Datu Ibrahim @ Datu Kuin Jamalul Kiram pula bernikah dengan anak Ketua Cawangan UMNO Sungai Bilis 2, Hussin Oyung.

Agak mengejutkan kerana saya mendapat tahu anak Datu Ibrahim @ Amirul Kiram di Malaysia iaitu Datu Amir Datu Amirul, ialah Ahli UMNO Cawangan Sungai Bilis 2.

Oleh itu tidak hairan jika kehadiran mereka tidak dapat dikesan Pihak Berkuasa yang belum pernah menggunakan 'kecanggihan satelit' di Jabatan remote Sensing negara untuk mengesan sebarang pergerakan keluar masuk bot besar atau perahu; apatah lagi 'Pusu' yang tidak mengeluarkan sebarang bunyi kerana eksosnya dibenamkan ke dalam laut.

Dalam keadaan penuh curiga, orang awam sukar bekerjasama dengan pihak berkuasa yang disifatkan sering menyalahguna kuasa dan bertindak kasar dan menuduh pemberi maklumat sebagai penjenayah yang bersubahat.

Saya terpaksa menahan ketawa membawa segala komen dan ulasan daripada semua pihak; apatah lagi 'kependekan akal' pihak berkuasa yang menghantar satu batalion tentera berkubu di Kampung Tanduo, Kampung Sungai Nyamuk, Kampung Sungai Merah untuk mengawal dan memantau 'Tentera Sultan Sulu'; sedangkan pada hakikatnya hanyalah 'Tentera Upahan' Ahmad Malandi @ Mat Bom.

Mengikut risikan Sabahkini.net hanya 76 orang sahaja 'Tentera' yang berjaya mendarat di Tanduo termasuk enam wanita untuk mempertahankan tanah adat yang didakwa milik Ahmad di FELDA Sahabat 18 setelah Ahmad menjanjikan mereka akan mendapat tanah yang telah ditanam kelapa sawit seluas beribu ekar di Felda Sahabat 18.

Dikhuatiri Ahmad dan Mohd Ali yang membiayai pembelian senjata api berkenaan di pasaran gelap di Tawi-Tawi dan segala makan minum mereka setelah kecewa dengan keputusan mahkamah yang memenangkan FELDA dalam kes tuntutan tanah beliau.

Kelicikan Ahmad berjaya mengaburi mata pihak berkuasa yang menyangka memang benar Tentera Sulu setelah Datu Ibrahim @ Datu Kuin berjaya mempengaruhi saudaranya, Sultan Jamalul Kiram III mengakui kumpulan tersebut sebagai 'Tentera Sultan Sulu' yang mendapat suaka sementara kerana Kerajaan Filipina sudah pasti akan menangkap mereka dan dibawa ke muka pengadilan.

Setelah tidak mempunyai harapan mendapat tanah yang dijanjikan Ahmad kerana dalam keadaan fizikalnya yang nazak; maka berlaku pertengkaran dan berselisihan pendapat sehingga Haji Musa dan Majid terbunuh dalam kejadian tembak menembak sesama mereka.

Sabahkini.net mendapat tahu bahawa Datu Ibrahim @ Kuin Jamalul Kiram turut tercedera terkena peluru sesat; malah mereka berbalah dan tidak sehaluan lagi setelah perunding dengan pihak berkuasa melalui jalan buntu.

Setelah membuat pertimbangan dan siasatan rapi, saya menganggap 'Drama' Ahmad Malandi hanya merupakan gertakan dan dalam keadaan fizikalnya sekarang, Mohd Ali tidak mampu melakukan apa-apa; malah terpaksa menggadai nyawa jika rundingan tamat. Lazimnya, jika mereka boleh masuk dengan senyap, maka sudah pastinya mereka akan keluar dengan lebih senyap daripada mereka masuk; sekalipun ketika pigak berkuasa sedang berkawal!

Mungkin tiba masanya Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Ketua APMM, Panglima Angkatan Tentera dan pihak berkuasa untuk bermuhasabah diri dan meletakkan jawatan kerana kejadian ini merupakan 'kemaluan' yang tidak dapat disorok daripada mata dunia yang melihat betapa rapuhnya sistem pertahanan Sabah; sehinggakan Ahmad Malandi @ Mat Bom boleh merancang 'Pintomen' serangan yang menyebabkan seluruh negara terpinga-pinga dan ketakutan.

Masa untuk berunding telah tamat. Bagaimanapun 76 tentera palsu Sultan Sulu yang terpedaya oleh 'Janji Terang Bulan' Ahmad Malandi ini wajar diberi peluang menyerah diri secara sukarela dan perlu diadili di mahkamah Malaysia kerana masuk secara haram dengan niat untuk menderhaka kepada yang DiPertuan Agong!

Sabahkini.net akan membongkar institusi Kesultanan Sulu dan apa relevannya lagi dengan Sabah dapat episod akan datang.

(NOTA : Sabahkini.net telah menarik keluar Pasukan Perisikan di Tungku kerana hanya membuang masa dan keringat melaporkan 'Drama' yang mahu menyebarkan dakyah Sultan Palsu dari Sulu)

- Sabahkini.net

Sultan Brunei Arah Tutup Premis Perniagaan Semasa Solat Jumaat Dan Haram Arak Dalam Penerbangan !!


Semua pihak amat terkejut dengan tersebarnya video kenyataan oleh Sultan Brunei agar semua premis perniagaan ditutup semasa solat Jumaat di negara terbabit dan haram arak penjualan arak dalam penerbangan. Apapun tahniah kepada Sultan Brunei dan semua rakyat yang menyokong dan mampu melaksanakan hukum hakam yang lebih baik berteraskan Al-Quran dan Sunnah. Kenyataan rasmi dari Jabatan Penerangan Brunei sempena titah baginda beberapa hari lepas. NEGARA MAKMUR DAN SEJAHTERA DENGAN ISLAM: Sultan Titah Semua Premis Di Tutup Waktu Solat Jumaat dan Tiada Hidangan Arak Dalam Penerbangan Dalam usaha untuk merealisasikan Brunei Darussalam sebagai sebuah Negara Zikir iaitu negara yang mendaulatkan hukum dan undang-undang Islam, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien (foto), Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam menekankan mengenai penguatkuasaan peraturan menutup sementara premis-premis perniagaan pada hari Jumaat sehingga selesai Solat Jumaat dan melarang dihidangkan arak dalam penerbangan Brunei. Mesej ini disampaikan oleh Sultan Hassanal Bolkiah dalam ucapan baginda sempena sambutan Hari Kebangsaan Brunei ke-29 pada petang Jumaat 22.02.2013 yang dibuat secara langsung melalui siaran radio dan televisyen ke seluruh Negara Brunei. Dalam titah baginda, baginda menzahirkan kekesalan kerana ada pihak yang mengangap peraturan ini menjejaskan ekonomi negara. Baginda menekankan bahawa peraturan ini adalah penting bukan sahaja untuk menjaga imej negara tetapi juga juga imej Islam kerana kedua-dua perkara ini adalah penting agar iannya sentiasa nampak terpelihara dan indah. Tambah baginda lagi Syarikat yang menghidangkan arak juga didapati ada yang rugi malah kerugiannya lebih besar dari Syarikat yang tidak menghidangkan arak.


Petikan titah Sultan Brunei ialah :- "Ini semua adalah langkah-langkah besar ke arah peningkatan. Sayugia diingat bahawa kita membangun adalah meliputi pembangunan fizikal dan rohani. Malah pembangunan jenis kedua inilah yang lebih-lebih lagi dituntut, kerana impaknya mencakup dua keuntungan sekali gus : keuntungan dunia dan keuntungan di akhirat," "Ini sama halnya apabila kita melarang dari dihidangkan arak di dalam penerbangan, ada yang berkata rugi kerana penerbangan akan dikhuatiri tidak laku. Tetapi orang tidak ingat keuntungan di akhirat dan keuntungan rahmat serta berkat daripada Allah SWT".

[Bayangkan jika apa yang dilakukan oleh Sultan Brunei ini turut dipraktikkan di negara Islam Malaysia yang tercinta ini. Bukankah, sejuk hati mendengar kenyataan sebegini daripada seorng ketua negara. Sememangnya pada waktu solat Jumaat begitu ramai umat Islam yang masih berpeleseran dan bertugas tanpa menyedari mereka itu wajib tunaikan solat Jumaat. Malah, banyak pekerjaan rakyat Malaysia yang tidak menjurus ke arah itu. Malah, ramai yang tanpa segan silu bertugas ketika waktu Jumaat. Tidak kurang juga yang melepak atau membeli belah di pasaraya tanpa menghiraukan masuknya waktu solat. Ini berlaku di seluruh negara dan semakin kritikal sekarang ini. Justeru, langkah yang dibuat oleh Sultan Brunei ini wajar dicontohi oleh kerajaan Malaysia jika benar-benar mahu menerapkan nilai-nilai Islsam sebenar dalan jiwa rakyat. Jika tidak, sudah pastilah masa depan generasi Islam di Malaysia akan terus punah ranah dibuatnya jika situasi seperti ihari ini dibiarkan terus berlarutan tanpa apa-apa perubahan].

Sumber Artikel: http://pahangdaily.blogspot.com/#ixzz2M9MJvSpL

Jalan UMNO selepas 50 tahun

GEMPAR TAPI "BENAR"!!!.. KAIN RENTANG "BN DITAHI KU" DIPASANG DI KUALA TERENGGANU, TERENGGANU!!!!

GEMPAR TAPI "BENAR"!!!.. KAIN RENTANG "BN DITAHI KU" DIPASANG DI KUALA TERENGGANU, TERENGGANU!!!!

Diberitakan ini "benar-benar terjadi" bukannya gambar diedit????

Rakaman gambar ini disnap di jejantas jalan kaki depan SMKA, Khairiyyah, Kuala Terengganu, Terengganu.

Sekiranya benarlah apa yang dipaparkan digambar ini menunjukkan betapa bencinya rakyat kepada UMNO/BN . Sampai begitu sekali mereka meluahkan perasaan.

Kena lihat dari sudut kebencian rakyat dalam meluahkan isi hatinya.

Harap warga Kuala Terengganu dapat mengesahkan akan kewujudan kain rentang ini.

INI KALI LAH.... JOM TUKAR... SELAMATKAN MALAYSIA.-OMAKKAU!!!!
 

Ada perompak beragama Islam, kemudian dikejar oleh bukan Islam, anda bantu perompak itu atau tolong orang yg mengejar itu?Ada perompak beragama Islam, kemudian dikejar oleh bukan Islam, anda bantu perompak itu atau tolong orang yg mengejar itu?

israel jahat

Mengejutkan, tatkala umat Islam Indonesia geram atas kebiadaban Isra3l terhadap Muslim Palestina, ternyata ada import dari Isra3l, tidak tanggung-tanggung, kurma dari Israel, walau jumlahnya sedikit tapi sumbernya dari Negara Mesin Pembunuh, Zeonis.

Demikian temuan Badan Pusat Statistik (BPS) pada Juni 2012 tercatat Impor kurma Isra3l tersebut sebanyak 20,6 ton dengan nilai US$ 191,3 ribu dan baru dilakukan satu bulan sejak bulan Januari 2012.

Selain itu, ada juga buah Jeruk Shantang yang berasal dari negara zionis ini. Sebanyak 0,666 ton jeruk shantang dengan nilai US$ 709 masuk dari Israel pada bulan April tahun ini.

Melalui finance.detik.com
http://finance.detik.com/read/2012/08/07/105515/1985016/4/sssttt-ri-ternyata-impor-buah-dari-israel
Journalis Islam melaporkan

Penganiayaan terhadap Muslimah Palestin

Penganiayaan terhadap Muslimah Palestina dan pencoptan paksa jilbab oleh perempuan Yahudi yang religius, di stasiun kereta Yerusalem. Menurut saksi, seorang perempuan muda Yahudi tiba-tiba memepet muslimah Palestina saat ia lewat stasiun. Seorang teman Yahudi si penyerang ikut membantu menganiaya muslimah Palestina, mendorongnya ke dinding, dan akhirnya merobek jilbabnya. Seorang pria tua Palstina mencoba melindungi dari penyerangan tapi sia-sia

"Ada sekitar 100 siswa Ortodoks dan yeshiva yang turun dari trem dan melihat seorang wanita Arab disertai dengan pria yang lebih tua," kata seorang saksi, yang difoto pada peritiwa itu

Menurut saksi, seorang aktivis bernama Dorit Jordan Dotan, petugas keamanan kota itu hanya diam, menonton insiden tersebut dan tampak tersenyum. Banyak warga juga berdiri. "Selama itu, penjaga berdiri dan tersenyum dan bahkan tidak mencoba untuk menghentikan perkelahian tersebut,"

Saksi Dotan menegaskan bahwa insiden itu terjadi di stasiun dimana sekelompok anak muda baru saja turun dari kereta, dan menyuruh pemabuk untuk menyerang. "Pemuda Yahudi yang mabuk banyak minum anggur untuk Purim Screams. Seorang wanita mencoba melawan [siswa Yahudi] tetapi mereka berteriak padanya untuk tidak berani menyentuh orang-orang Yahudi dan terus untuk mengalahkan [wanita Arab]," .

Setelah Surat kabar Ma'ariv Israel mempublikasikan, polisi meluncurkan penyelidikan kasus ini. Seroang perwira polisi Israel, Ariel Shapiro menulis status Facebook: "Ini memalukan bahwa pelacur Arab tidak mati"tulis Shpiro

Melalui al-akhbar.com
http://english.al-akhbar.com/content/palestinian-assailed-israeli-women-stripped-hijab

Bentuk dan Rupa Jin


SALAM-ONLINE: Pada dasarnya bentuk dan rupa Jin tidak banyak berbeda dari bentuk rupa manusia, yaitu mereka memiliki jenis kelamin, memiliki hidung mata, tangan, kaki, telinga dan sebagainya, sebagaimana yang dimiliki manusia. Pada dasarnya 80 hingga 90 persen Jin menyerupai manusia.

Hanya perbedaan fisik Jin adalah lebih kecil dan halus dari manusia. Bentuk tubuh mereka itu ada yang pendek, ada yang tinggi dan bermacam-macam warnanya, yaitu putih, merah, biru, hitam dan sebagainya. Jin kafir dan Jin Islam yang fasik itu memiliki rupa yang buruk dan menakutkan. Sedangkan Jin Islam yang shaleh memiliki paras yang elok.

Menurut beberapa pendapat, tinggi Jin yang sebenarnya adalah sekitar tiga hasta saja. Pengetahuan mereka lebih luas dan berumur sangat panjang sampai beribu-ribu tahun umurnya.

Kecepatan Jin bergerak melebihi kecepatan cahaya dalam suatu waktu. Karena Jin terdiri dari mahkluk yang tersembunyi, tidak zahir seperti manusia dan tidak sepenuhnya ghaib seperti Malaikat, maka ruang yang kecil pun bisa diduduki oleh jutaan Jin dan juga dapat merasuki dan menghuni tubuh manusia.

Jumlah Jin terlalu banyak sehingga menurut beberapa pendapat, jika jumlah semua manusia dari Nabi Adam sampai hari kiamat dikalikan dengan hewan-hewan, dikalikan dengan batu-batu, dikalikan dengan pasir-pasir dan semua tumbuh-tumbuhan, itu pun hanya sepersepuluhnya dari total Jin.

Sedangkan total Jin adalah sepersepuluh dari total Malaikat. Total Malaikat hanya Allah dan Rasulnya saja yang mengetahuinya.

Alam tempat berdiamnya Jin adalah di lautan, daratan, di udara dan di Alam Mithal yaitu suatu alam yang terletak di antara alam manusia dan alam malaikat. Jika kita diberikan oleh Allah kemampuan untuk melihat Jin, sudah tentu kita akan melihat jarum yang jatuh dari atas tidak akan jatuh ke bumi, tetapi jatuh di belakang Jin, karena sangat banyaknya jumlah mereka.

Oleh sebab itu orang tua kita selalu berpesan agar anak-anaknya segera kembali ke rumah apabila tiba waktu maghrib dan pintu serta jendela rumah harus di tutup, agar tidak dimasuki oleh setan dan iblis.

Sebagaimana sebuah hadist yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Rasulullah: “Bila kamu menghadapi malam atau kamu telah berada di sebagian malam maka tahanlah anak-anakmu karena sesungguhnya setan berkeliaran ketika itu dan apabila berlalu sesuatu ketika malam maka tahanlah mereka dan tutuplah pintu-pintu rumahmu serta sebutlah nama Allah, padamkan lampu-lampumu serta sebutlah nama Allah, ikatlah minumanmu serta sebutlah nama Allah dan tutuplah sisa makananmu serta sebutlah nama Allah (ketika menutupnya) .“

Hadist di atas menunjukkan bahwa Jin dan setan tidur di waktu siang dan menjelang petang mereka keluar untuk mencari rezeki dan makanan, baik laki-laki maupun perempuan, baik yang dewasa atau anak-anak. Wallahu A’lam bish-shawab. Sumber: islampos. (salam-online)

Masjid Al Aqsha adalah wilayah ‘haram’ dimasuki nonmuslim

Masjid Al Aqsha adalah wilayah ‘haram’ dimasuki nonmuslim, bila Obama bersikeras akan masuk ke Masjid Al Aqsha, maka harus tunduk beberapa syarat yang ditetapkan pengurus Masjid Al Aqsha sejak tahun 1967. Demikian menurut Mufti Yerusalem, Ketua Dewan Umat Islam, mantan pengurus Masjid Al-Aqsha, Ekrima Sabri. "Kunjungan tersebut harus tidak memiliki tema politik karena Al-Aqsa adalah milik umat Islam saja dan itu adalah tempat ibadah kami dan kami menolak bahwa setiap pejabat Israel menyertai pengunjung, Jika Obama tidak mematuhi syarat itu maka kami menolak kunjungan dia ke Al-Aqsha," 

Kunjungan Obama tidak boleh ditemani pengawal atau penjagaan pejabat zionis Israel, ini hanya akan membahayakan semua langkah untuk mendirikan sebuah Negara di Al-Quds.

Pengunjung boleh memasuki Masjid Al-Aqsha melalui sebelas gerbang yang ada. Namun dilarang memasukinya melalui Gerbang Mughrabi yang terhubung ke Dinding Barat melalui sebuah jembatan.

Presiden Prancis Jacques Chirac, Paus Yohanes Paulus II, dan Paus Benediktus XVI pernah berkunjung ke kawasan Masjid Al Aqsha dan Mereka memenuhi syarat tersebut. tambahnya.

Hamas menyerukan Obama untuk membatalkan kunjungan ini, karena akan membahayakan hubungan politik di kawasan, selain menunjukkan keberpihakan AS yang jelas kepada Zionis. Hamas juga minta Negara-negara Arab, terutama Mesir untuk menghalangi kunjungan ini. Jika Obama ke Masjidil Haram, maka peristiwa tersebut akan menjadi ‘bencana diplomatik’ terparah. Lebih membahayakan ketimbang memindahkan kantor kedutaan suatu negara ke Yerusalem.

Melalui timesofisrael.com
http://www.timesofisrael.com/hamas-local-clergy-warn-obama-against-temple-mount-visit/
Journalis islam melaporkan