Sunday, October 17, 2010

Ungkit kebaikan hilang pahala

BN Perlu beritahu jasa dan budi yang dilakukan - Najib

KUALA LUMPUR -- Datuk Seri Najib Tun Razak berkata sudah sampai masanya Barisan Nasional (BN) memberitahu rakyat akan jasa dan budi yang dilakukan parti pemerintah itu selama ini untuk mensejahterakan kehidupan mereka.

Perdana Menteri berkata kerajaan BN tidak banyak mengembar gemburkan apa yang dilakukan untuk rakyat berbanding parti pembangkang, walaupun mereka hanya membuat sedikit sahaja untuk rakyat.

"Kita buat banyak tapi tak riuh rendah. Mereka buat sedikit tapi riuh sekampung. Kita buat bangunan tak gembar gembur...kita buat setinggi gunung...(tapi kadang kadang) orang tak hargai," katanya berucap melancarkan Karnival Skuad Sayang Wanita Umno di Taman Datuk Ahmad Razali, Ampang, dekat sini, hari ini.

Turut hadir isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Najib berkata walaupun kerajaan memberikan pengecualian pembayaran bil eletrik bagi pengguna yang bil eletriknya berjumlah RM20 ke bawah kepada lebih kurang sejuta isi rumah di seluruh negara, tetapi tidak mengembar gemburkannya seperti sebuah negeri di bawah Pakatan Rakyat yang memberikan air percuma bagi setiap penggunaan 20 meter padu ke bawah.

Najib berkata dalam sistem demokrasi berparlimen, hati nurani rakyat jelata harus sentiasa dijaga kerana merekalah yang mendokong kejayaan sesebuah parti apabila sampai masanya.

"Sebab itu dalam Bajet 2011 saya telah cuba memasukkan kepentingan semua pihak untuk mensejahterakan rakyat," katanya.

Menurut Perdana Menteri pelbagai insentif disediakan demi kepentingan rakyat dalam bajet ini, antaranya Skim Rumah Pertamaku melalui Cagamas bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah di mana skim itu akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000. 

Katanya dalam Bajet ini, buat pertama kali dalam sejarah negara, kerajaan menubuhkan Majlis Konsultasi Gaji Negara untuk menjadi platform dalam penetapan upah golongan pekerja di negara ini.

'Jadi usaha untuk mensejahterakan rakyat akan kita teruskan," tambah beliau. 

Najib juga meminta Wanita Umno dan BN agar terus mengadakan program-program seumpama ini untuk kepentingan rakyat di kawasan-kawasan "mencabar" seperti Ampang di sini yang kini dipegang oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Tak kira kita dikutuk...tak kira...asal atas nama perjuangan kita tidak akan undur. Kalau nak tebus kekalahan di Ampang kena jaga rakyat Ampang," kata beliau yang juga Ketua Badan Perhubungan Umno Selangor.

Perdana Menteri juga berkata beliau akan mempertimbangkan beberapa permintaan Ketua Umno bahagian Ampang Datuk Ismail Kijo yang dalam ucapan di majlis itu meminta jasa baik Najib untuk memberikan peruntukan menukar bumbung asbestos di rumah-rumah pangsa kawasan perumahan itu, selain kemudahan tempat permainan.

Najib berkata Wanita Umno memang merupakan tulang belakang parti dan mereka cukup rajin dan kuat bekerja."Dan Skuad Sayang ini saya lihat lebih menerlah kegiatannya di peringkat akar umbi," katanya.

Skuad Sayang yang dilancarkan pada Oktober tahun lepas merupakan program kesukarelaan dan kebajikan Wanita Umno serta juga Wanita BN bagi menepati hasrat mendampingi rakyat di peringkat akar umbi. -- BERNAMAsumber

Macam pernah dengar saja

Pembangunan di Galas bukan 'projek segera': Mustapa


2010/10/17

KOTA BAHARU: Dakwaan PAS bahawa UMNO telah membuat janji "projek segera" di Galas adalah tidak benar kerana Projek Perumahan Rakyat yang diumumkan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, baru-baru ini sudah lama diluluskan Kerajaan Pusat. 

Ketua Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata PAS seharusnya menyelidik terlebih dahulu sebelum menuduh UMNO sudah mula memancing undi untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan berkenaan."Tunggulah pengumuman Timbalan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) mengenai projek perumahan itu di Galas pada 24 Oktober ini. Tidak semua yang kita umumkan itu adalah segera dan mungkin apa yang kita umumkan itu sudah lama dalam perancangan atau sudah diluluskan."Apa yang PAS buat sebab dia tak ada isu dan rakyat perlu faham mengenai perkara itu," kata Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu kepada pemberita, di sini hari ini. 

Beliau yang sebelum itu mengadakan dialog bersama lebih 30 pekilang di Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa mengulas dakwaan PAS bahawa UMNO kini mula membeli undi pemilih DUN Galas dengan mengumumkan "projek segera". 

Jumaat lalu, Tengku Razaleigh yang juga Pengarah Jentera Pilihan Raya Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil DUN Galas ketika melawat Kampung Baru, Gua Musang berkata kerajaan telah menilai keperluan rakyat di situ apabila meluluskan Projek Perumahan Rakyat bernilai RM300 juta. 

Tengku Razaleigh, ketika memaklumkan mengenai projek itu, berkata ia sebenarnya sudah lama diluluskan Kerajaan Pusat dan secara kebetulan berlaku kematian anggota DUN Galas, Che Hashim Sulaima, 46, akibat barah usus pada 27 September lalu. 
Mengulas isu berkaitan, Mustapa juga meminta PAS agar tidak membuat dakwaan kononnya Kerajaan Pusat tidak menunaikan janji sewaktu berkempen pada pilihan raya kecil Manik Urai, Julai tahun lepas. 

"Kalau guna isu Manik Urai mengenai perkara itu adalah tidak betul dan berkempenlah jangan mengikut emosi," katanya. 

Penamaan calon untuk DUN itu ditetapkan pada 26 Oktober dan tarikh pengundian pada 4 November ini. - BERNAMA 
sumber

ROSMAHPUN DAPAT PERUNTUKKANPembentangan bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Razak Najib terganggu seketika dengan nama isterinya ditimbulkan oleh pihak pembangkang ketika beliau mengumumkan langkah menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di rantau Asia.

Ia bermula apabila Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan dimansuhkan.

“Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut...” kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen.

Beberapa ahli parlimen kemudiannya melaungkan “Rosmah!” disambut gelak ketawa rakan-rakan mereka.

Najib senyum sinis dan memperlahankan bacaan teks ucapannya sambil menyambung: “Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.”

Dan sekali lagi lebih ramai yang ketawa.

Namun, sindiran paling tajam dilemparkan ketika Najib mengumumkan peruntukan RM111 juta untuk program PERMATA yang dinaungi oleh Rosmah.

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dengan kuat menjerit “Rosmah! Rosmah!”, sambil sekali lagi disambut Najib dengan senyuman sinis.
Peruntukan itu meliputi projek pembinaan fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, bagi membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.

Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti PERTAMA Pintar, Seni, Insan dan Remaja.

Pembangkang, khususnya PAS berang kerana walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmi, namum program PERTAMA yang diuruskannya didakwa seakan mendapat bajet 'istImewa'.
Ini berbanding peruntukkan RM95 juta sebagai bantuan per-kapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Pembentangan bajet ini juga mendapat sambutan serta bidasan di twitter.
"Pengurangan cukai untuk beg, penyembur rambut, minyak wangi... hadiah Krismas awal Najib untuk Rosmah? Tulis MP Serdang Teo Nie Ching.

"Ini macam Bajet RM (Rosmah Mansor)," jawab MP Bukit Bendera Liew Chin Tong.

Malaysiakinisumber

ISLAMIC fashion via 1MALAYSIA: Kerajaan Umno promosi pakaian Islamik ala jahiliah..(video inside)

Oleh: Pria Malaya

Rosmah rasmi festival pakaian Islam?..Rosmah Mansor sokong cara pemakaian Islam? Rosmah Mansor berbicara mengenai pakaian wanita Islam?...

Maka tidak peliklah, festival pemakaian islamic yang diadakan Kuala Lumpur April lalu menampilkan cara/fesyen pemakaian muslimah versi 1Malaysia Umnoapco..sungguh memalukan..

Salah satu agenda terbaru dajjal bagi membogelkan pakaian MUSLIMAH Malaysia dan Indonesi yang diterajuai oleh kerajaan 1MALAYSIA, Rosmah Mansor!!..penyokong 'parti Islam' Umno pasti terharu dengan bini PM Najib Razak..


VIDEO: 
Legends Islamic Fashion Show HDISLAMIC FASHION FAST BECOMING LUCRATIVE BUSINESS, SAYS ROSMAH

Bernama - Tuesday, August 10

KUALA LUMPUR, Aug 10 (Bernama) -- Islamic fashion is fast becoming a lucrative business with the current market estimated to be worth more than US$96 billion (RM302 billion) a year, said Datin Seri Rosmah Mansor.

Rosmah, wife of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, said it was an enormous market that had yet to be fully tapped.

"The global Muslim population comprises one of the fastest-growing consumer markets in the world, hence representing a major growth opportunity for businesses around the globe, including in the fashion sector," she said at the opening of the Malaysian-inspired festival, the Islamic Fashion Festival (IFF) Gala Dinner and Fashion Show, at the Monaco Sporting Club in Monte Carlo Monday night. The text of her speech was released here.

The event was attended also by, among others, Prince Albert II of Monaco, Qatar Prime Minister Sheikh Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, Najib and Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Rosmah said that according to the prestigious Dubai French Fashion University Esmod, over half of the world’s 1.6 billion Muslim population is spending a substantial part of their annual income on fashion and accessories.

"This recent interest in Muslim fashion signals the changing dynamics of the ever-increasing interaction among Eastern and Western cultures. Nowadays, Muslim women can choose from a broad selection of designs to create a look that matches their values, traditions and tastes, without compromising any of the three," said Rosmah.

She said that thus "the fashion players would do well to plan ahead so as not to miss the proverbial boat in capturing this lucrative segment of fashion".

Rosmah said major clothing retailers had been busy highlighting how top brands like Anne Klein and Ralph Lauren were already producing fashion lines that met the Islamic requirement of full coverage.

"In the same vein, it is interesting to note that even as the great 'veil' debate raged in France, the country, being the fashion capital of the world, remains as one of the world’s major exporters for Muslim couture 'abayas' and 'niqabs'.

"Clearly, politics notwithstanding, those in the fashion business are increasingly aware of the burgeoning demand for Muslim apparel worldwide," she said.

Rosmah said she hoped that Monaco could emerge as one of the gateways to the European market for Islamic-inspired fashion from Malaysia and the rest of Asia.

On IFF, she said its main mission was to capitalise on fashion as a platform to bring together designers and fashion enthusiasts of different cultures, religious backgrounds and race to bring Islamic Couture into the mainstream of style and fashion.

Since it was started in 2006, IFF has spread its wings to Jakarta, Dubai, Abu Dhabi and New York, featuring the works of more than 200 designers, and had showcased a varied choice of styles and looks for Muslim-dressing, decidedly different from the stereotypical impressions of Islamic apparel held by many.

"The Islamic Fashion Festival is precisely intended to end the myth that a Muslim woman cannot posses a sense of style. On the contrary, Islamic dressing is a style of its own, and today it is beginning to attract more and more attention, as mainstream trends become increasingly bold, sensual and provocative which is unappealing to the more conservative consumers," she said.

In fact, in affirming the coming-of-age of Muslim fashion through the impressive collections, Islamic fashion is now considered as the breath of fresh air in a global culture, she said.
Artikel berkaitan:
Kita seharusnya berbangga isteri Perdana Menteri kita suka menari dan menyanyi...(video inside)sumber

Gembira lihat zuriat yang amat berjaya


Dinasti demokrasi lazim dalam parti pemerintah, pembangkang dan di India serta negara lain 
- TAN SRI ABDULLAH AHMAD

‘Musical Chairs’ adalah permainan yang disukai ramai di Barat dan Malaya zaman kolonial, iaitu merebut kerusi mengikut muzik; kini permainan ‘political musical chairs’ pula popular – memerintah mengikut zuriat atau puak. 

Dalam Bahasa Melayu klasik perkataan putera dan puteri semata-mata digunakan bagi anak-anak raja. Kini putera dan puteri dipakai oleh siapa pun – bergelar atau tidak. Putera sulung Datuk Onn Jaafar, Hussein, jadi perdana menteri ketiga, putera sulung Tun Razak Hussein, Najib, PM keenam; di Singapura anak pertama Lee Kuan Yew, Hsien Loong, Perdana Menteri Singapura ketiga, di India, anak tunggal Nehru, Indira, anak Indira Gandhi, Rajiv, jadi perdana menteri dan amat besar kemungkinan cucu Indira, Rahul, juga akan menjadi perdana menteri selepas Manmohan Singh, Perdana Menteri India yang akan melawat Kuala Lumpur akhir bulan. Khairy Jamaludin, menantu Badawi, juga ada harapan tinggal di Seri Perdana kalau nasibnya baik. Mungkin nasibnya bertukar baik andainya dia tambah Badawi pada namanya: Khairy Jamaludin Badawi – sedap bunyinya kan? Lebih menarik, lebih glamor lagi jika di stailkan berbunyi seperti ini – Khairy Jamaludin Badawi Al-Rembaui! 

Contoh bersambung: Puteri Sukarno, Sukarnoputeri, jadi Presiden Indonesia, anak Bush Sr, George jadi Presiden Amerika Syarikat, anak Assad, Bashir, jadi Presiden Syria dan di Korea Utara dalam 65 tahun bapa, anak dan cucu – Kim II Sung, Kim Jung-Il, Kim Jong-Un jadi kepala negara bukan ‘ceremonial heads’ tetapi berkuasa penuh. Hishammuddin anak Hussein dan cucu Onn bakal menggantikan Najib kalau UMNO terus menang. Muhyiddin Yassin juga bakal tetapi sudah tua dan tiada ‘pedigree’ kecuali dia seperti Badawi jadi ‘accidental prime minister’. Sonia, menantu Indira ditawar menjadi perdana menteri. Dia cerdik dan menolak dan melantik Manmohan Singh. Sonia bukan Khairy, dia bijak membeza menantu dengan anak. Tetapi semua pemimpin dunia yang melawat New Delhi, kata Speaking, ‘worth his/her salt’ dibawa berjumpa Sonia selain dari presiden dan perdana menteri. Sebagai presiden Parti Kongres, parti pemerintah India, Sonia amat berpengaruh dan mempunyai status tertinggi ‘mengikut protokol atau tidak’. Anak bongsu Dr Mahathir, Mukhriz sekarang timbalan menteri. 

Zuriat, dan koneksi samada sebagai anak, cucu, menantu atau duda kepada presiden atau perdana menteri penting. Zuriat yang kamil lagi baik. Akhir-akhir ini Kuala Lumpur dibanjiri oleh muzikal – Muzikal P Ramlee (saya menontonnya dan hebat), Muzikal Puteri Gunung Ledang I dan II (saya menonton yang kedua lebih hebat) dan beberapa muzikal lain yang kepada saya tidak kena pada tempatnya. Masa cuti di London, saya menonton komedi ‘Yes, Prime Minister’ di pentas, satu jenaka politik terkini. Sindiran pedas, lawak jenaka dan kiasan dituju kepada perdana menteri David Cameron, baru tiga bulan memegang jawatan sudah pun ada komedi dipentaskan dan penuh penonton sejak musim panas (summer). Tak payah tunggu negarawan mati atau bersara. Kalau ada sebab kuat dan kukuh untuk dipentaskan. Kalau ada manusia Melayu yang berani buat ‘Yes, Prime Minister’ di Malaysia, saya yakin dia tidak rugi mungkin untung tetapi kalau hanya untuk membodek perdana menteri tak payahlah; cerita ‘Yes, Prime Minister’ yang objektif: puji yang teruji dan yang baik, kritik yang tidak betul dan tidak adil, kecam tindakan dan kelakuan yang keterlaluan dan yang mengada-ngada. Saya percaya berduyun-duyun nanti penonton. Komedi itu harus mempunyai sindiran, ketuk, ketawa, kias, perli, ibarat, tegur dan mengusik. Karektor tidak perlu ramai: perdana menteri, isterinya, ketua setiausaha negara (KSN) dan ketua setiausaha sulit perdana menteri (KSS) dan beberapa lagi dalam kast pembantu. Kesemua tidak sampai satu dozen pun. Bajet mesti besar dan pilihlah aktor-aktor yang berbakat. Kalau saya dalam bidang pementasan teater saya akan buat pementasan ini. 

Sandiwara politik kita bersambung. Sekarang Nurul Izzah Anwar pula mahu bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR, tidak salah mengikut amalan dan tradisi demokrasi, tetapi wajarkah pada saat ini? Tidak dinafikan Izzah muda, baru 30 tahun, lawa, berpendidikan, belum terjejas lagi imejnya, berakhlak dan berpotensi. Bisakah ibu presiden, anak timbalan (kalau menang) dan bapa defacto leader? Saya rasa Izzah tunggu lah dulu; benar trends di seluruh dunia mahu pemimpin muda, David Cameron awal 40an, timbalannya Clegg juga begitu, ketua pembangkang yakni bakal PM Ed Miliband baru 40 tahun. Biarlah ‘pendatang dari UMNO’, Zaid Ibrahim berlawan mati-matian dengan Azmin Ali, sungguhpun lebih muda dari Zaid, Azmin veteran PKR dan sudah teruji. Dalam politik jangan membiarkan perasaaan atau emosi merosakkan kewarasan membuat perhitungan. 

Seperti ditegaskan oleh primadona Star, Joceline Tan, Star 14 Oktober, ‘dalam apa situasi yang berlaku dalam pilihanraya pucuk kepimpinan PKR tindakan Izzah akan dianggap sebagai nepotisme, lebih buruk lagi dari Badawi, Khairy, Lim Kit Siang dan Guan Eng dan dua sepupu Ngeh dan Nga. Izzah mesti melalui banyak rintangan sebelum dia dapat meyakini pengundi PKR untuk menjadi timbalan kepada ibunya’. Saya puji keazaman Izzah, kebebasan berfikir diluar lingkaran ibu dan bapa, tetapi seperti kata Speaking, ‘is it wise to do it now? – wajarkah sekarang?’. Izzah bagai sekuntum bunga yang masih wangi lagi janganlah kerana pertandingan ini keharumannya yakni kewangiannya tidak lagi seperti kayu gaharu. 

Seorang penulis asing James Hookway (james.hookway@wsj.com) telah berkata ‘Mahathir, The Musical’, satu lagi dalil Broadway mempengaruhi pementasan muzikal seluruh dunia dan harus ditiru oleh sesiapa pun yang mampu mementasnya. ‘Mahathir, The Musical’ juga satu ikutan political musical seperti yang terdahulunya: 'Evita' (tentang politik zaman Peron suami dan isteri di Argentina), dan ‘Thatcher, The Musical’!. Kata Dr Mahathir apabila memberi persetujuannya untuk dipentas, ‘saya harap muzikal itu berdasar kepada fakta!’ Saya belum menontonnya dan tidak mungkin menontonnya kerana pementasan sudah selesai. Mengikut ceritanya, satu pementasan yang ‘so so’ sahaja. Kalaulah benar saya tidak akan berasa rugi tidak menontonnya. Saya akan menontonnya kalau ada ‘repeat performance’. 

Jumaat malam saya telah menghadiri majlis makan malam atau jambori sempena 50 tahun wujudnya Parlimen Malaysia di PWTC. Ramai kawan-kawan lama dan baru berada di situ dan sempatlah bertukar-tukar fikiran dengan pemimpin-pemimpin UMNO, Pas, PKR, DAP, bekas Semangat 46 dan pesara. Semua mengakui kemenangan di Galas bergantung kepada pengundi Cina dan orang Asli. Kalaulah begitu dan saya telah pun mengatakan begitu minggu lepas, saya cadang Pas meletak calonnya Cina atau orang Asli dan kalau ini berlaku Pas menembak dengan satu peluru dan mendapat dua matlamat! 

Dr Mahathir Mohamad pula mengikut cakap-cakap orang terus mengecam Najib tentang konsep 1Malaysia yang amat mengelirukan itu. Tegasnya dalam blognya yang terkini; 1Malaysia telah menimbulkan konflik idea, perselisihan pemikiran yang tidak boleh diselesaikan lagi. Sudah menjadi ‘irreconcilable conflicts’ seperti konfliknya dengan Musa Hitam! Pada Cina dan India 1Malaysia bermakna tidak wujud lagi hak-hak istimewa orang Melayu yakni (pemansuhan Artikel 153?). Tafsiran orang Melayu pula 1Malaysia bermakna satu sistem persekolahan sahaja, iaitu sistem nasional yang sebenar, tulin dalam segala erti, makna dan bentuk dan perkongsian kekayaan negara seadil mungkin dan Artikel 153 kekal. Benar, seperti kata Dr Mahathir, ‘bagaimana 1Malaysia boleh diwujudkan dalam situasi begini?’ 

Mengikut NST 15 Oktober, usaha keras Najib, usaha gigihnya mendekati orang Cina sedang berjaya, ‘Chinese voters ready to swing Najib’s way – pengundi Cina sudah sedia untuk mengikut ayunan Najib’. Cara Najib berjinak dengan Cina menjadinya disayangi mereka. Kalaulah ini benar, seperti yang dikatakan oleh kolumnis NST, Zubaidah Abu Bakar, Najib bolehlah tidur dengan selena-lenanya. Saya juga boleh tidur nyenyak. Kata orang Kelantan jendera dan berdengkur! 

Tetapi mengikut kolumnis primadona STAR, Tan, 13 Oktober, usaha memenangi pengundi Cina sukar seperti mendaki gunung Everest yang ‘tricky’ itu. Bezanya NST optimis, STAR realis. 

‘Yes, Prime Minister’, ‘Yes, Datuk Seri Najib’. Semuanya nampak beres: bajet yang memakmurkan, Cina sedia menari bersama, ekonomi meningkat maka bolehlah kita menanti dan menikmati satu zaman yang cerah, satu masa bahagia, satu periode aman sentosa! 

Pembetulan: Walaupun blurp pada hari Sabtu, 16 Oktober 2010, asalnya ‘musical chairs’, repeat ‘musical chairs’, mereka yang lebih bistari telah menukarnya kepada ‘musical chair’. Mana bisa dong? Kalau main ‘musical chairs’, kerusi mesti lebih dari satu! Kalau lebih dari satu, mestilah ‘chairs’ bukan ‘chair’. Kolumnis mohon maaf kepada pembaca.

Anak Sosilawati rasa sedih, tertekanKUALA LUMPUR - Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25, mempunyai kecekalan luar biasa dan beliau sangat tabah dalam melalui episod tragis yang menyaksikan ibunya menjadi mangsa pembunuhan kejam. 

Mesra dipanggil Rita, anak sulung kepada jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, yang disahkan dibunuh bersama tiga individu lain, mempunyai aras ketahanan emosi yang cukup tinggi. Maka tidak hairanlah ketabahan beliau dikagumi. 

Rita ketika ditemui berkata, sekuat mana sekalipun hatinya cuba menahan air mata daripada menitis, hakikatnya hanya Tuhan yang mengerti penderitaan dan kesedihan yang dilalui beliau lima beradik. 

“Memang nampak saya tenang. Kalau ikutkan hati, saya memang sangat bersedih, tetapi saya tidak mahu layan kesedihan dan berendam air mata kerana saya tidak rela melihat adik lain turut menangis. 

“Kesedihan kami biarlah hanya keluarga yang tahu. Kami tidak mahu kelak dikatakan meminta simpati. Kami perlu kuat melalui masa mendatang dan teruskan kehidupan meskipun tanpa ibu di sisi,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Kampung Baru, di sini. 

Bagi mengurangkan rasa sedih dan tertekan, Rita berkata, setiap hari beliau dan adiknya akan berlagak seperti biasa dengan menceriakan dan menggembirakan satu sama lain. 

“Walaupun bersedih, masing-masing cuba menggembirakan satu sama lain. Meskipun kehilangan ibu merentap kebahagiaan kami adik-beradik, namun kami tidak akan lupa tanggungjawab kami masing-masing,” katanya. 

Anak-anak Allahyarham Sosilawati yang lain ialah Erwan Suwari Ridzuan, 24, Erni Erinawati Sofea, 21 tahun, Md Erwan Nasri, 23, Erni Reenilawati, 20, dan Siti Nur Fatimah, 13, hasil perkahwinan pertamanya dengan Buhari Mohamad. 

Rita, bagaimanapun, tidak dapat menyembunyikan rasa sedih dan kecewa terhadap sikap keluarga kepada rakan-rakan sekolah Siti Nur Fatimah dan pihak sekolah antarabangsa, yang seperti kurang peka terhadap perasaan adik bongsunya itu. 

Katanya, pihak berkenaan seharusnya memahami situasi mereka sekeluarga, terutamanya perasaan Siti Nur Fatimah, yang tertekan apabila kejadian yang menimpa ibunya itu sering ditanya berulang-ulang kali saban hari. 

“Di sekolah, guru-guru dan rakan-rakan yang menerima pesanan daripada keluarga, kerap bertanya mengenai ibu kepada adik. Saya khuatir soalan itu akan membuatkan adik semakin tertekan dan mengganggu fikirannya. 

“Adik sering bersedih apabila pulang dari sekolah kerana sering ‘diingatkan’ mengenai kejadian yang menimpa ibu. Saya cuma mahu pihak berkenaan membaca akhbar jika mahu mengetahui perihal kes itu. Jangan tanya pada adik lagi,” katanya. 

Rita berkata, beliau tidak membenarkan adik bongsunya itu membaca surat khabar kerana dikhuatiri apa yang dipaparkan media akan terserap ke dalam ingatannya. 

Bagi mengelakkan Siti Nur Fatimah berasa tertekan akibat berita tidak tepat, mereka akan memberitahu sendiri fakta perkembangan kes berkenaan kepada adik bongsu mereka itu, hasil ‘update’ daripada pihak polis. 

“Saya kesal dengan paparan dan andaian yang dicetuskan pihak luar, termasuk media, kerana ia tidak datang daripada mulut saya atau pihak polis. Saya khuatir pengaruh akhbar akan membuatkan keluarga lebih tertekan dan orang di luar keliru,” katanya. 

Rita, lulusan Sarjana Perniagaan Antarabangsa Universiti Nottingham, United Kingdom, yang kini mengambil alih segala tugas dan peranan arwah ibunya, berkata, perniagaan masih berjalan lancar, walaupun berita mengenai kematian pengasas produk kecantikan itu mendapat liputan luas seluruh negara. 

Beliau mengakui masih banyak perlu dipelajari untuk menerajui Nouvelle Beauty Centre Sdn Bhd kerana tanggungjawab dipikulnya sebagai pengarah syarikat terlalu berat dan memerlukan tumpuan penuh. 

“Ini peninggalan ibu, saya tidak mahu hampakannya. Giliran saya untuk meneruskan perjuangan dan legasi perniagaan ibu dan doakan saya agar perniagaan ini akan terus berjaya, maju dan bertahan sampai bila-bila,” katanya. 

Dalam pada itu, beliau turut berharap agar polis dapat menyegerakan keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) terhadap sampel tulang yang ditemui di lokasi pembunuhan bagi mengetahui ia milik siapa. 

“Kita minta pihak polis siasat kes ini dengan lebih lanjut dan lebih mendalam berdasarkan bahan-bahan bukti yang ditemui. Saya percaya polis telah menjalankan tugas dengan baik, malah mereka turut ‘update’ pada kita tentang berita ter:kini. 

“Namun, kita masih berharap keputusan DNA akan dikeluarkan dengan cepat, kami masih tertanya-tanya apa yang berlaku. Kami mahukan kepastian,” katanya.: 

Rita berharap agar keadilan menyebelahi mereka dan keluarga tiga mangsa lain, dengan melihat pembunuh yang bertanggungjawab dihukum setimpal dan keadilan ditegakkan. 

Katanya, hidup mereka sekeluarga tidak tenang selagi pembunuh kejam itu tidak dihukum sekeras-kerasnya setimpal dengan perbuatan kejam mereka terhadap ibunya dan tiga lagi individu lain. 

Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shamsuddin, 44, pegawai CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu, selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah. 

Pada 12 September, polis mengesahkan keempat-empat mangsa dipukul sampai mati sebelum mayat mereka dibakar dan abu dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting. 

Rabu lalu, peguam N Pathmanabhan, 41, pekerja ladang, T Thilaiyalagan, 19, R Matan, 20, dan R Khatavarayan, 30, didakwa di mahkamah yang sama atas tuduhan membunuh Sosilawati dan tiga individu lain. 

Kelmarin, dua lelaki dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Teluk Datok di sini, atas tuduhan melupuskan bahan bukti dengan membakar mayat dan membuang abu keempat-empat mangsa berkenaan. - Bernama

Keadaan Ibrahim stabil
2010/10/17

AMPANG: Keadaan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Datuk Ibrahim Ali yang dimasukkan ke Hospital Pakar Ampang Puteri, di sini pagi kelmarin stabil dan dirawat di Unit Rawatan Rapi Jantung (CCU). 

Jurucakapnya berkata, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas, Kelantan dimasukkan ke hospital itu pada jam 9.45 pagi kelmarin dan dinasihatkan berehat. Beliau dijangka menjalani pembedahan pintasan jantung di hospital sama pada jam 10.30 Isnin ini.“Semalam, beliau meminta kebenaran kepada doktor untuk mendengar pembentangan Bajet 2011 di Parlimen dan pulang semula ke Hospital Pakar Ampang Puteri,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.Sementara itu, ahli keluarga Ibrahim, yang enggan namanya disiarkan berkata, keadaan Ibrahim stabil dan beliau dinasihat berehat. 

Katanya, ahli keluarga dan sahabat Ibrahim akan menunaikan solat hajat di surau Hotel De Palma, di sini selepas solat Maghrib dan Isyak malam ini memohon kepada Allah SWT supaya beliau selamat menjalani pembedahan itu.sumber