Perdana Menteri Hungary, Viktor Orban berkata, pihaknya akan menggunakan khidmat pasukan polis sebelum mendapat kebenaran Parlimen untuk menggunakan khidmat tentera dalam menangani isu pelarian di sempadan.
“Namun, tidak ada pihak yang boleh memaklumkan bila kawalan sempadan secara selamat akan dapat dilaksanakan, tapi yang pasti, kami akan melakukan sesuatu bagi memastikan perkara ini berjaya,” ujar beliau.
Hungary bercadang untuk menutup pintu sempadannya dengan pembinaan pagar yang lebih tinggi pada pertengahan bulan ini.
Pada masa sama, pihaknya menegaskan tidak ada bas akan disediakan untuk membawa pelarian ke sempadan Austria selepas kumpulan pelarian dibenarkan masuk, kelmarin dengan sebahagiannya dibenarkan menaiki kereta api.
Sementara itu, ribuan pelarian Islam yang bertindak berjalan kaki dari Hungary menuju ke Austria telah mula tiba di Austria dan Jerman, sejak semalam selepas Budapest melonggarkan kawalan kemasukan pelarian terbabit.
Kelmarin, ribuan pelarian kebanyakan mereka terdiri daripada pelarian Syria tiba dengan menaiki bas, kereta api dan juga berjalan kaki ke sempadan Austria sebelum bergerak ke Vienna, Munich dan beberapa negara lain.
Austria dan Jerman kini menyediakan lebih banyak perkhidmatan kereta api untuk menangani kemasukan pelarian.
Menurut pihak berkuasa Austria, semalam, lebih 10,000 pelarian telah menyeberangi ke sempadan Austria.
“Ramai yang tiba di Austria terus menuju ke Munich di selatan Jerman, di mana penduduk tempatan menyambut mereka dengan terbuka dan memberikan gula-gula kepada kanak-kanak pelarian.
Semalam, kira-kira 7,000 pelarian tiba di stesen kereta api Munich dan kesemua mereka dihantar ke pusat penempatan di seluruh negara itu untuk didaftarkan sebelum menerima pakaian dan makanan. – AGENSI