Tuesday, December 2, 2014

Nama Muhammad popular di UK


LONDON 1 Dis. – Muhammad menjadi nama paling popular dalam kalangan bayi baru lahir di United Kingdom (UK) sepanjang tahun ini.
Mail Online memetik laporan yang dikeluarkan oleh laman web BabyCentre menyatakan, nama Muhammad menduduki tangga pertama tahun ini selepas berada di tempat ke-27 pada tahun lalu.
Laporan berkenaan turut menyimpulkan bahawa berlakunya peningkatan dalam penggunaan nama-nama Arab di UK de­ngan nama seperti Omar, Ali dan Ibrahim buat pertama kali tersenarai dalam 100 nama paling popular.
Sementara itu, bagi bayi perempuan, nama seperti Maryam terus menjadi pilihan dengan menduduki tangga ke-35, manakala nama Nur buat pertama kali tersenarai dalam lingkungan 100 nama paling popular apabila menduduki tangga ke-29.
Sophia menjadi nama bayi pe­rempuan paling popular di UK di­ikuti Emily dan Lily.
Ketua Editorial BabyCentre, Sarah Redshaw berkata, peningkatan penggunaan nama-nama Arab menunjukkan UK kini mengalami perubahan dari segi ‘kepelbagaian’ agama, bangsa dan fahaman.
Bagaimanapun, nama yang sering digunakan dalam kalangan keturunan diraja iaitu George jatuh lima anak tangga berbanding tahun lalu apabila menduduki tangga ke-13 pada tahun ini.
Nama diraja lain seperti Harry dan William juga semakin kurang popular dalam kalangan penduduk UK.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/nama-muhammad-popular-di-uk-1.31509#sthash.Ytj1DBc2.dpuf

Jangan kaitkan Islam dengan keganasan – Pope Francis


VATICAN CITY 1 Dis. – Pemimpin agama Vatican, Pope Francis semalam menyatakan, tindakan menyamakan Islam dengan keganasan adalah satu perbuatan salah.
Pope Francis
Portal berita Daily Mail melaporkan, beliau meminta pemimpin Islam untuk mengeluarkan kenyataan mengecam keganasan bagi membantu melenyapkan tanggapan stereotaip tersebut.
Francis berkata, beliau faham mengapa penganut Islam merasa tersinggung dengan kebanyakan pihak di Barat yang secara automatik menyamakan agama suci itu dengan keganasan.
Beliau berkata demikian kepada wartawan dalam perjalanan pulang ke Vatican City selepas mengadakan lawatan ke Turki.
Pemimpin agama yang berasal dari Argentina itu cuba membentuk kerjasama dengan penganut Islam berhaluan sederhana bagi mencapai keamanan dan melindungi penganut Kristian di Asia Barat.
Francis yang mempimpin 1.2 bilion penganut Roman Katolik itu menegaskan, mereka yang berang terhadap keganasan tidak patut mengaitkannya dengan Islam.
“Anda tidak boleh menyatakan demikian. Semua agama mempunyai kumpulan kecil seumpama ini (pelampau).
“Mereka (Penganut Islam) percaya al-Quran adalah kitab suci yang membawa keamanan,’’ katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/jangan-kaitkan-islam-dengan-keganasan-8211-pope-francis-1.31516#sthash.FQ1Q7aqX.dpuf