Thursday, May 13, 2010

Al- fatihah untuk Ustaz Ashaari


Ashaari Muhammad Meninggal Dunia

TV SELANGOR


SHAH ALAM : Bekas pemimpin Al-Arqam, Ashaari Muhammad meninggal dunia di Hospital Ipoh Specialist Center pada jam 2 petang berikutan jangkitan paru-paru.

Jenazah beliau dijangka dibawa ke Rembau, Negeri Sembilan selepas solat jenazah di Ipoh.

Ashaari mengasaskan Pertubuhan Al-Arqam Ashaari sebelum diharamkan pada 1994 apabila ajarannya didapati menyeleweng daripada ajaran Islam.

Ashaari juga pernah dikenakan hukuman dibuang daerah.

Allahyarham pada suatu ketika dahulu mempunyai lebih 10,000 pengikutnya dan memiliki perkampungan mereka di Sungai Buluh.

13 Mei 1969 antara fakta dan kenyataanHari ini 13 Mei 2010. Pada tarikh ini tahun 1969 lalu, berlaku rusuhan antara kaum. Ramai yang tidak membaca sejarah peristiwa berdarah itu. Bagi yang masih tidak mempunyai maklumat tentang peristiwa 13 Mei 1969 yang tidak mahu kita lihat berlaku lagi, berikut ialah beberapa artikel yang saya jumpai dan saya salin untuk memberi kefahaman kepada yang tidak mempunyai maklumat mengenai peristiwa itu. Harap baca apa yang saya boldkan dalam kenyataan Akhbar oleh Hajjah Marina Yusoff di bawah:

Ketika berucap pada Majlis Menyambut Kepulangan Lim Guan Eng di Bukit Mertajam 29 September 1999 di Dewan Moral Uplifting Society yang dirakam Pemuda Umno, Naib Presiden Keadilan ketika itu, Marina Yusoff dilaporkan berkata:

"Saya nak cakap pada orang Melayu, Cina, India, punca 13 Mei dimulakan oleh Umno. Masa itu dirancang oleh pemimpin-pemimpin Umno dan Selangor diketuai oleh Datuk Harun (Idris).

"Jadi orang Cina jangan ingat dia sokong Barisan (Nasional) itu bagus kerana dulu orang Umno dalam Barisan yang membunuh orang Cina."Dalam suatu wawancara pada April 1979 menjelang ulang tahun ke-10 peristiwa 13 Mei (Nadi Insan, 1 Mei 1979), jelas Tunku Abdul Rahman menganggap bahawa Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein telah mengkhianatinya (dikutip daripada prakata buku 13 Mei: Sebelum dan Selepas, 1969 terbitan Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd - gambar di sebelah adalah buku asal terbitan Utusan).

Dalam bukunya May 13: Declassified Documents on the Malaysian Riots of 1969, Kuala Lumpur, Dr Kua Kia Soong mendakwa, rusuhan tersebut adalah satu pakatan yang dirancangkan oleh kelas pemerintah kapitalis menentang kelas aristokrat yang dipimpini Tunku. Beliau seterusnya mendakwa, gerakan yang mahu menjatuhkan kepimpinan Tunku diketuai oleh timbalannya, Tun Abdul Razak.

Apa yang menjadi persoalan ialah kenapakah Marina dan Dr Kua tidak dibicarakan habis-habisan serta dijatuhkan apa jua hukuman berikutan dakwaan mereka itu? Apakah yang dibimbangi oleh pihak yang mahu mendakwa? (Sila klik imej Utusan Malaysia di atas untuk besarkan) Kenyataan Akhbar oleh Hajjah Marina Yusoff

Sedar dan Besarlah Hishammuddin

Saya merujuk kenyataan di dalam akhbar New Straits Tsimes bertarikh Rabu, 6 Oktober 1999 serta laporan polis yang dibuat ke atas saya oleh Pemangku Ketua Pemuda UMNO, Datuk Hishammuddin Tun Hussein yang merujuk kepada ucapan yang dibuat oleh saya di Pulau Pinang pada 29 September 1999.

Laporan akhbar New Straits Times pada 6hb Oktober 1999 dan media yang di-kuasai Kerajaan , termasuk Utusan Malaysia bertarikh 11 hb dan 12 hb Oktober 1999, adalah salah, mengelirukan dan juga berniat jahat serta bertujuan untuk menimbulkan hubungan buruk antara kaum. Hakikat bahawa pembohongan buruk ini yang telah menyebabkan Datuk Harun terlantar di hospital adalah suatu perkara yang amat serius dan seandainya berlaku sesuatu kepada Datuk Harun, saya memegang pihak UMNOlah yang bertanggungjawab, terutamanya Datuk
Hishammuddin dan pasukan pemuda UMNOnya.Saya amat memandang berat perkara ini dan tindakan yang tidak bertanggungjawab dalam memutar –belitkan keadaan sehingga menjadikannya suatu pembohongan jahat yang berhasrat untuk menimbulkan hubungan buruk antara saya dan Datuk Harun. Datuk Harun adalah pelanggan saya dalam satu kes undang-undang di mana Kerajaan dan pihak berkuasa telah gagal melaksanakan keadilan. Ini berlaku apabila beliau hampir tamat menjalani hukuman penjara dan hampir dibebaskan, pihak berkuasa dengan sengaja dan secara tidak sah mengubah dokumen penjara dengan memadamkan perkataan “serentak” (concurrent) dan menggantikannya dengan perkataan “berturutan” (consecutive), dengan itu memanjangkan hukuman penjaranya. Ini mengakibatkan ketidakadilan terhadap Datuk Harun.

Seperti yang diketahui umum, Datuk Harun pada pertengahan tujuh-puluhan, begitu berkuasa dan popular dan mungkin menjadi calun untuk Perdana Menteri. Pendakwaan memilih telah dilakukan terhadapnya untuk menjadikannya mangsa dan menghapuskan kareer politiknya, seperti yang berlaku terhdapa Datuk Seri Anwar.

Saya juga berpendapat kenyataan Datuk Seri Dr Mahathir sekiranya Barisan Nasional tidak memenangi Pilihanraya Umum nanti akan berlaku tumpahan darah seperti peristiwa 13 Mei sebagai ugutan terhadap masyarakat Cina dan merupakan satu kesalahan di bawah Akta Hasutan serta satu ancaman keselamatan terhadap negara.

Dengan menamakan saya sebagai pembelot kerana berani menyatakan kebenaran terhadap salah laku UMNO adalah amat tidak patut. Pembelot sebenar adalah Datuk Hishammuddin sendiri yang belot kepada perjuangan politik bapa serta datuknya, Datuk Onn bin Jaafar. Bapanya, Tun Hussein Onn telah disalahkan oleh Dr Mahthir yang dalam antara lain skandal Maminco. Ini telah menghancurkan hatinya dan beliau menyesali tindakannya melantik Dr Mahathir sebagai penggantinya dan telah cuba sedaya upayanya untuk membetulkan kesilapannya. Bahkan semasa beliau meninggal dunia beliau tidak menyertai UMNO Baru di bawah kepimpinan Dr Mahathir. Dalam masa perjuangannya yang diteruskan dan dilaksanakan oleh Tengku Razaleigh, Datuk Hishammuddin masih terlalu kecil dan mentah untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, terutamanya rusuhan 13 Mei.

Saya bertugas di Kuala Lumpur sebagai Peguamcara Jabatan, di Jabatan Amanah Raya pada 13 Mei 1969. Pada pagi itu beberapa orang termasuk dari Pemuda UMNO telah datang menemui saya dan menyuruh saya pulang secepat mungkin. Mereka memberitahu saya bahawa rusuhan akan berlaku oleh kerana semua pemuda Melayu telah dipanggil dan berhimpun secara besar-besaran di Kampong Baru. Disebabkan hasutan dari parti pembangkang yang menang, pemuda Melayu telah merusuh.

Sungguhpun UMNO mungkin tidak menjangka peristiwa tersebut akan mengakibatkan pembunuhan dan tumpah darah, merekalah yang seharusnya bertanggungjawab terhadap peristiwa ini. Pihak yang berkuasa terutamanya pihak Polis sedar apa yang berlaku oleh kerana mereka telah mengeluarkan permit kepada UMNO untuk mengadakan perhimpunan dan perarakan di bandar. Dengan yang demikian pihak polis juga adalah sama bertanggungjawab kerana gagal mengawal keadaan.

Sekiranya UMNO Baru dan sayap Pemudanya terus menyalahgunakan undang-undang dan proses Kehakiman untuk kepentingan politik mereka dan menekan sesiapa yang menentang mereka, pada masa yang bersesuaian, saya akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Datuk Hishammuddin serta mereka yang bertanggungjawab terhadap pembohongan dan kenyataan palsu serta aduan polis yang palsu terhadap saya serta akibat dan kesan dari tindakan tidak bertanggungjawab mereka terhadap orang lain, seperti Datuk Harun.

Hajjah Marina Yusoff
Naib Presiden,
Parti Keadilan Nasional
11 Oktober 1999

Ketika rusuhan antara kaum itu bermaharajalela terutamanya di Kuala Lumpur, apa terjadi di Kelantan? Berikut ialah sebahagian dari penulisan mengenai 13 Mei 1969 di Kelantan:

Ketika itu, ketegangan akibat rasukan perkauman menjalar ke seluruh negara. Namun semua itu hampir tidak berlaku di Kelantan. Kalau ada pun, cetusan itu cepat-cepat dipadamkan oleh kerajaan PAS di Kelantan ketika itu.

Tidak dinafikan bahang rusuhan kaum itu mendorong kira-kira 50 hingga 60 orang pemuda berkumpul di atas Jambatan Yahya Petra. Menurut bekas Setiausaha Agung PAS yang juga pembantu kanan Menteri Besar Kelantan ketika itu, Ustaz Salahuddin Abdullah, dengan penuh semangat pemuda-pemuda itu dibakar dengan kata-kata "jangan biar orang-orang Melayu di Selangor dianiayai dan tak ada pembelaan kita".

Salahuddin mendakwa, pemuda-pemuda itu, termasuk dari Umno dan PAS, diapi-apikan beberapa pemimpin Umno Kelantan.

Mendengar kekecohan itu, Allahyarham Tan Sri Asri Muda yang ketika itu menjadi Menteri Besar Kelantan meminta Salahuddin dan beberapa yang lain pergi memujuk para pemuda itu. Setelah dipujuk, mereka dibawa ke kediaman Menteri Besar yang terkenal dengan panggilan JKR10.

Ketika di bawa ke JKR10, kira-kira 100 orang berhimpun termasuk pemuda-pemuda yang dipujuk itu. "Mereka dijamu dengan mee dan nasi lemak," kata Salahuddin.

Asri menjelaskan kepada mereka bahawa PAS yang ketika itu memerintah Kelantan berjuang berdasarkan landasan Islam. PAS, katanya, sentiasa tunduk kepada ajaran Islam. Beliau menasihatkan mereka supaya berwaspada dan jangan terjebak dengan perkara-perkara yang dilarang oleh Islam termasuk hasutan rusuhan perkauman.

Ketika pertemuan itu berlangsung, seorang kontraktor yang banyak melaksanakan projek-projek membuat jalan di Kelantan tanpa sebarang bayaran awal dari kerajaan negeri ketika itu (dia buat dahulu, kira hutanglah tu), Chua Say Paw, datang le JKR10. Sebelum datang ke kediaman Menteri Besar itu, beliau tidak tahu-menahu tentang kejadian yang berlaku dan datang kerana urusan lain.

Asri terus memanggil beliau ke hadapan dan memberitahu jika berlaku kejadian menganiaya kaum Cina di mana-mana tempat di Kelantan, beliau akan pegang penghulu tempat berkenaan. Menteri Besar itu tak mahu dengar apa-apa berlaku.

Sambil memandang Chua yang dianggap tauke besar di Kelantan ketika itu, Asri juga memberi jaminan tidak ada apa-apa yang akan berlaku ke atas kaum Cina di Kelantan di mana PAS memerintah.

Selepas itu, kehidupan seharian di Kelantan berjalan seperti biasa.

Benarlah kata Menteri Besar Kelantan kini, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, sepanjang rusuhan perkauman pada tahun 1969 itu, "bulu roma orang Cina pun tak gugur di Kelantan"

Program realiti jual dara

LAS VEGAS: Sebuah program realiti yang bakal diterbitkan tidak lama lagi akan menyaksikan gadis dan lelaki remaja melelongkan dara dan teruna mereka kepada pembida paling tinggi.
SEORANG gadis antara yang menawarkan dirinya untuk dilelong.
SEORANG gadis antara yang menawarkan dirinya untuk dilelong.
Program berkenaan akan diteribitkan oleh penerbit dokumentari, John Sisely yang sebelum ini dipaksa meninggalkan Australia selepas pihak berkuasa negara itu mengancam mendakwanya berhubung projek itu.

Dia kemudian memindahkan projek berkenaan ke Nevada, Amerika Syarikat, tempat terletaknya ‘bandar dosa,’ Las Vegas.

Siseley berharap memperoleh pembeli dalam lelongan yang akan disiarkan secara langsung dari sebuah rumah pelacuran.

Sisely menghabiskan masa lebih setahun mencari peserta lelaki dan wanita yang masih dara untuk menjual diri mereka di depan kamera.
Bercakap kali pertama sejak memilih peserta, Siseley berkata dia akan membayar setiap peserta sebanyak AS$20,000 (RM65,000).

Peserta juga akan menerima 90 peratus daripada harga jualan mereka. Baki 10 peratus itu akan diserahkan kepada rumah pelacuran itu.
Penerbit filem yang berpusat di Melbourne itu mengadakan saringan di Sydney tahun lalu dengan poster berbunyi ‘Dara Dikehendaki’ yang berlatarbelakangkan imej Virgin Mary.

Katanya: “Bahagian paling sukar ialah memberitahu ibu bapa. Mereka membenci saya.”

Seorang pelayan yang menggunakan nama samaran Veronica berkata, ibu bapanya begitu marah apabila dia mendedahkan hasrat untuk menjual dirinya.

Katanya, dia bersetuju menyertai projek kontroversi itu kerana mahukan wang dan menukarkan tanggapan terhadap seks.

“Secara teknikalnya, saya menjual dara saya untuk wang. Secara teknikalnya juga, ia akan diklasifikasikan sebagai pelacuran. Tetapi ia tidak akan berlarutan.

“Kerana itu, pada pendapat saya, saya tidak akan menjadi pelacur.”

Seorang peserta lelaki yang dikenali sebagai Alex, 20 berkata, dia menyertai projek itu sebagai cara untuk berkenalan dengan seseorang.

Seorang lagi calon, Ronan, berkata, dia sudah bosan menunggu calon sesuai untuk menjadi teman wanita dan akan menimbang sebarang tawaran.

Calon ketiga pula yang menamakan dirinya John berkata, dia bersedia mengadakan seks dengan pembida lelaki mahupun wanita.

“Wang adalah insentif yang baik tetapi saya lebih teruja dengan perjalanan projek itu,” katanya.

Projek berkenaan mencetuskan kemarahan aktivis keluarga.

Seorang senator di Australia menyifatkannya sebagai tidak masuk akal, mengarut dan meloyakan. - Agensi

Keanehan di langit PerthGAMBAR menunjukkan seorang jurugambar amatur merakamkan sebuah objek ganjil di langit Perth, Australia.


PERTH, Australia - "Adakah sesuatu yang aneh berlaku di ruang angkasa di sini?", soal sebuah akhbar kelmarin.
Seorang lelaki yang cuma mahu dikenali sebagai Mark menganggap berlaku keanehan di ruang angkasa Perth setelah dia merakamkan beberapa objek ganjil di sekitar bandar raya itu.
"Kebanyakan orang hanya meluangkan masa untuk melihat di sekeliling mereka.
"Namun, mereka jarang mendongak ke langit sedangkan perkara aneh dan menarik berlaku di langit pada setiap masa," kata Mark yang merakamkan gambar di langit Perth lebih 10 tahun lalu.
"Sesetengah benda yang saya rakam kelihatan aneh dan saya tidak dapat menerangkannya," tambahnya. - Agensi

Musa Hassan marah SaifulMOHD. SAIFUL hadir pada perbicaraan kes liwatnya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Mohd. Saiful Bukhari Azlan mengaku ada menghubungi Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan bagi menceritakan masalah dirinya yang mendakwa diliwat dan dianiaya Datuk Seri Anwar Ibrahim beberapa kali.
Bagaimanapun, dakwa Mohd. Saiful, 25, dalam perbualan telefon selama seminit itu, Musa bukan sahaja memarahinya malah turut melarang dia menghubungi beliau lagi selepas itu.
Bekas pembantu Anwar itu berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh peguam Karpal Singh dalam perbicaraan kes liwat Ketua Pembangkang itu di Mahkamah Tinggi di sini semalam.
Karpal: Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ada hubungi kamu?
Mohd. Saiful: Saya yang hubungi dia kerana saya telah dianiaya.
Saya telefon Musa pada pagi 25 Jun 2008 untuk ceritakan masalah saya, tapi tak sampai seminit sebab dia letakkan telefon.
Itu saja?
Ya, Musa marah saya jangan telefon, mungkin dia ingat itu panggilan main-main.
Siapa beri nombor telefon dia?
Saya terdengar perbualan di rumah Najib (Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak), waktu itu Najib ada minta nombor telefon Musa daripada seseorang.
Berhubung soalan Karpal sama ada saksi mengenali bekas Setiausaha Politik Anwar, Mohamad Ezam Mohd Noor, Mohd. Saiful menjawab kenal tapi bukan kawan.
Di antara 26 dan 28 Jun 2008, ada jumpa Ezam?
Ya, saya jumpa dia pada 27 Jun 2008, di antara pukul 12 dan 1 pagi di Bandar Tasik Puteri, Rawang bersama Rahimi dan bapa saudara, Tuah.
Ada apa perbincangan dengan Ezam?
Saya beritahu Ezam yang saya telah dianiaya Anwar.
Terdahulu, saksi memberitahu, dia telah dibawa ke kediaman Najib oleh pembantu khas Perdana Menteri pada ketika itu, Khairil Anas pada pukul 8 malam, 24 Jun 2008.

Polis tidak akan mohon maafSHAH ALAM - Walaupun keluarga Aminulrasyid Amzah, 15, mendesak supaya polis memohon maaf atas kematian arwah remaja itu akibat terkena tembakan anggota perondanya namun permintaan itu enggan dilayan oleh pihak berkuasa itu.
Sebaliknya, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berpendapat, individu yang patut memohon maaf berhubung kejadian itu adalah individu yang membenarkan arwah remaja tersebut memandu kereta pada hari kejadian.
Ini kerana, menurut beliau, individu tersebut pasti mengetahui arwah Aminulrasyid tiada lesen memandu dan tidak seharusnya dibiarkan memandu kenderaan walaupun dalam apa keadaan sekalipun.
"Saya enggan minta maaf kerana ketika kejadian anggota polis yang terlibat hanya menjalankan tugas.
"Mujur tiada orang awam yang cedera teruk atau mati akibat dilanggar oleh arwah yang tiada lesen memandu semasa melarikan diri daripada orang awam dan juga polis," kata beliau ketika dihubungi di sini semalam.