Thursday, July 22, 2010

Melayu Felda jangan jadi bodoh...!!

Ramai yang berkata Felda adalah Fixed Deposit kepada umnGokapco/bn. Walau macam mana cara sekalipun melayu2 felda ini di beri kefahaman berkaitan penindasan yang di lakukan terhadap mereka ianya tidak akan berkesan, kerana mereka jenis melayu2 yang mudah di ugut dan di perkotak-katikkan oleh pemimpin2 umno dan wakil2 pencacai mereka.

Melayu Felda ini boleh di anggap seperti kanak2 yang di beri umpan gula2..., lupa seketika masalah bertahun dek kerana sedapnya gula2 sehari... itulah mentaliti melayu felda kebanggaan umnGokapco ini.

Contoh seperti dibawah, banyak laporan di dedahkan tetapi masih ramai lagi melayu2 Felda yang bongok dan buta hati masih terus memangkah parti penipu itu. Dah lebih 50 tahun beb.... sedar2 lah sikit, janganlah biarkan diri lu orang semua (melayu felda) masih di perbodohkan.

5 TAHUN PENEROKA FELDA GUNA AIR HUJAN
Utusan Malaysia 23 Jun 2010 - Penduduk Felda Palong 2 di sini pula terpaksa mengharapkan air hujan sejak lima tahun lalu. Pelbagai aduan telah dibuat namun sehingga kini masih tiada sebarang tindakan. Sebanyak 44 buah keluarga yang juga merupakan peneroka menetap di kawasan tersebut merayu pihak terbabit melakukan sesuatu.

LULUS SEGERA PROJEK TANAM SEMULA
Sinar Harian 4 Jun 2010 – Anak peneroka Felda Bukit Jalur meluahkan rasa kecewa mereka apabila proses tanam semula bagi tanah seluas kira-kira 3.2 hektar yang dimohon sejak tanaman mereka ditebang, Ogos 2008 masih belum mendapat kelulusan pihak berkaitan.

DERITA 28 TAHUN AIR TERPUTUS DI FELDA
Kosmo 15 Mac 2010 - Ketika kebanyakan rakyat di negara ini menikmati kemudahan asas yang sempurna, lain pula ceritanya bagi 1,200 penduduk di Felda Palong 7 dan Palong 8 di sini yang terpaksa berhadapan dengan masalah bekalan air terputus hampir setiap hari.

28 TAHUN WARGA FELDA HADAPI MASALAH TEKANAN AIR RENDAH
Utusan Malaysia 15 Mac 2010 - Itulah 'derita' yang dihadapi oleh lebih 1,200 penduduk di kawasan Felda Palong 7 dan 8 berikutan masalah tekanan air rendah sejak menduduki kawasan itu 28 tahun lalu.

KOS UKUR TANAH TIDAK MASUK AKAL
Sinar Harian 17 Feb 2010 – Peneroka di Felda Raja Alias 4, di sini, melahirkan rasa tidak puas hati dengan kos dikenakan Felda bagi mengukur lot tanah peneroka untuk tujuan penebangan pokok dan pembangunan. Menurut mereka, kadar sebanyak RM1,145 bagi setiap peneroka untuk keluasan 1.2 hektar setiap peneroka adalah tidak masuk akal dan meragukan.

MASALAH BEKALAN AIR TIADA KESUDAHAN
Sinar Harian 17 Feb 2010 - Penduduk Felda Raja Alias, di sini, masih menaruh harapan agar masalah air yang berlaku di kawasan rumah mereka sejak seminggu lalu, dapat diselesaikan segera supaya mereka boleh menjalani kehidupan seharian dengan lebih selesa.

PENDUDUK FELDA BERANG TIADA BEKALAN AIR
Sinar Harian 13 Feb 2010 – Penduduk Felda Raja Alias Dua, di sini menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains) berikutan masalah ketiadaan air di kawasan mereka.

ORANG FELDA PALONG DIANAKTIRIKAN
Sinar Harian 19 Jan 2010 - Ketiadaan lampu jalan terutama di persimpangan masuk ke Palong 2 memang mengecewakan penduduk yang mendakwa kawasan mereka seperti ‘dianaktirikan’ apabila kemudahan yang sudah lama dipohon itu tidak mendapat maklum balas daripada pihak-pihak yang berkenaan.

FELDA PALONG DAIF
Berita Harian 21 Dis 2009 - Palong 4, 5 dan 6 adalah pusat bandar bagi gugusan Felda Palong, kawasan dikenali sebagai skim tanah rancangan terbesar di negeri ini membabitkan Felda Palong Satu hingga 16, yang mempunyai bilangan penduduk kira-kira 100,000 orang. Namun, gelaran pusat bandar itu hanya indah dari segi nama tetapi dari aspek prasarana, jauh ketinggalan berbanding pusat bandar lain yang lengkap dengan pelbagai kemudahan untuk penduduknya.

GANGGUAN BEKALAN AIR DI FELDA JEJAS PERAYAAN
Sinar Harian 2 Dis 09 - Kemeriahan penduduk Felda Bukit Rokan, di sini, menyambut musim perayaan bersama keluarga dan sanak saudara kian menjadi lesu berikutan masalah gangguan bekalan air yang kerap berlaku tanpa penyelesaian.

PENEROKA PROTES DAKWA FELDA TIDAK TUNAI JANJI
Sinar Harian 14 Okt 2009 - Seramai 300 peneroka Felda Raja Alias 4 mengadakan perhimpunan sebagai tanda menunjukkan rasa ketidakpuasan hati terhadap pihak pengurusan Felda yang tidak menunaikan janji sewajarnya kepada pihak peneroka Felda berkenaan. Penduduk Felda Raja Alias 4 ingin menuntut hak pembayaran daripada hasil jualan kayu getah yang sudah ditebang beberapa bulan lalu hingga tahun depan.

PENDUDUK FELDA 52 TAHUN MERDEKA TIADA AIR
21 Feb 2009 - Sudah lebih 50 tahun merdeka, penduduk Felda Kemahang, Bentong tak menikmati bekalan air. Terpaksa tadah air hujan. Laporan TV3 jam 1.30 tengahari 21 Februari 2009.

BONUS PENEROKA FELDA GETAH GIGIT JARI
Sinar Harian 24 Dis 08 - Felda diminta mengkaji semula syarat setiap peneroka perlu melepasi sasaran hasil yang ditetapkan sebelum layak menerima bonus insentif produktiviti untuk mengelakkan rasa tidak puas hati di kalangan peneroka.

MASALAH KELAPA SAWIT TIDAK DITUAI BELUM SELESAI
Sinar Harian 8 Jul 2009 - Shamsuri berkata, hasil pendapatan yang mereka terima tidak seberapa akibat buah kelapa sawit yang sepatutnya dikutip oleh pihak kontraktor terbabit dibiarkan begitu sahaja sehingga rosak. “Rata-rata peneroka hanya menerima kurang RM1,500 sebulan. Ia tidak cukup akibat kenaikan harga minyak dan barang-barang keperluan baru-baru ini.

BURUH BANGLA CEROBOH TANAH
Harian Metro 25 Julai 2007 - Perbuatan segelintir buruh asing warga Bangladesh yang dibawa masuk ke tanah rancangan felda di Jempol untuk bekerja di ladang kelapa sawit menceroboh kawasan halaman kediaman peneroka menyebabkan penduduk tempatan dalam kebimbangan.
So... kepada Melayu2 Felda sekalian fikir2 dan renung2 kan nasib lu orang, keluarlah dari kepompong pembodohan umnGokApco ini, buatlah perubahan demi generasi masa hadapan.

Dalam PRU-13 nanti buatlah perubahan... tumbangkan Barisan Najis ini.
IkutSukaAku

Dah lama sangat orang-orang Melayu di Felda dijadikan mangsa. Kini tibalah masanya untuk kita benar-benar MERDEKA daripada penjajahan dalam bentuk apa sekalipun oleh kerajaan yang terlalu lama berkuasa dan terlalu selesa 'berlapik kaki' kan orang-orang Melayu.
Ajijoi: Melayu Felda jangan jadi bodoh...!!

Enggan pindahGEORGETOWN - Seramai 288 peniaga pasar Lorong Kulit menandatangani memo bantahan berpindah ke tapak penjaja di Jalan Perak. 

Ia berpunca daripada kenyataan seorang Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dalam sebuah akhbar berbahasa Cina yang mencadangkan untuk memindahkan peniaga ke sebuah tapak di Jalan Perak. 

Pengerusi Persatuan Penjaja Lorong Kulit, Yeoh Beng Hock berkata, cadangan Ahli Majlis yang dikeluarkan melalui akhbar berkenaan adalah tidak sepatutnya berlaku kerana persatuan sendiri tidak tahu menahu mengenainya. 

Menurutnya, kenyataan itu menimbulkan kemarahan peniaga yang selama ini berniaga lebih 20 tahun di situ yang lebih dikenali dengan nama ‘Rope Walk’ itu.

Kesedar sedia RM38 juta untuk 1,000 peneroka


GUA MUSANG - Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) akan menaik taraf kemudahan bekalan air paip bagi empat Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) membabitkan peruntukan RM38 juta bagi faedah lebih 1,000 keluarga peneroka. 

Pengurus Besarnya, Mohd Arshad Ismail, berkata, empat RKT itu meliputi Paloh Satu, Dua, Tiga dan Chalil yang akan dilaksanakan secara berperingkat itu dibahagi kepada dua pakej dan sebanyak RM13 juta sudah dibelanjakan bagi tujuan itu dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) lagi. 

Katanya, pelaksanaan itu masih diteruskan sekarang membabitkan pakej kedua RM12.5 juta di mana sejumlah RM6 juta sudah dibelanjakan dan sebanyak RM6.5 juta lagi dalam pelaksanaan sekarang.

"Kita dapati projek pakej kedua itu sudah siap 90 peratus dan kita jangka dapat siap sepenuhnya dalam masa terdekat ini supaya dapat menyelesaikan masalah keperluan air bersih kepada peneroka di RKT terbabit," katanya di RKT Kesedar Paloh, hari ini.

Polis geledah ibu pejabat PKR cari bukti


PETALING JAYA – Polis menyerbu Ibu pejabat parti Keadilan Rakyat (PKR) di Pusat Perdagangan Merchant Square, tengah hari semalam, bagi mendapatkan bahan bukti yang digunakan seorang Ahli Majlis Tertinggi Pimpinan Pusat PKR, Badrul Hisham Shaharin berhubung penulisannya dalam blog yang menghina Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Johor, baru-baru ini. 

Bagaimanapun, serbuan oleh 10 pegawai dan anggota polis masing-masing dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPPK) Seremban, Negeri Sembilan dan Unit Forensik Bukit Aman pada jam 12 tengah hari itu gagal mendapatkan bahan bukti yang diperlukan. 

Ketika pemeriksaan di bangunan yang menempatkan pejabat PKR itu dilakukan, Badrul Hisham tidak berada di pejabat, namun muncul tidak lama kemudian setelah dimaklumkan oleh kakitangan PKR yang lain berhubung kehadiran polis. 

:Pengarah Komunikasi PKR, Jonson Chong berkata, pegawai dan anggota polis dari IPPK Seremban kemudiannya membatalkan serbuan itu, berikutan terdapat kesilapan teknikal serta kekeliruan pada waran geledah yang dibawa. 

:“Waran yang dibawa tidak lengkap kerana kandungannya tidak menyatakan secara jelas kesalahan serta barang yang hendak dibawa. 

:“Apa yang tercatat pada waran itu hanya kuasa majistret untuk membenarkan prosedur menggeledah dilakukan,” katanya setelah semua polis beredar kira-kira setengah jam selepas kejadian, semalam. 

:Beliau berkata, setelah pihaknya dan polis meneliti semula waran itu dan membuat perbincangan, kedua-dua pihak kemudiannya bersetuju untuk membatalkan operasi menggeledah Ibu pejabat parti pembangkang itu. 

“Saya tidak pasti jika polis akan datang semula selepas ini untuk melakukan serbuan lain kerana rundingan yang dibuat adalah rundingan secara langsung selama 15 minit antara polis dengan Badrul Hisham,” katanya. 

Difahamkan polis memperoleh waran untuk menggeledah ibu pejabat PKR bagi mendapatkan bahan bukti iaitu set komputer dan peralatan yang digunakan Badrul Hisham dalam penulisannya yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Johor. 

Bahan terbabit dipercayai dapat membantu polis menjalankan siasatan terhadap kes tersebut selepas polis menahannya selama tiga jam pada 10 Julai lalu.

3 hadapi Lembaga Disiplin UMNOKUALA LUMPUR – Tiga ahli UMNO Bahagian Rantau Panjang dirujuk kepada Lembaga Disiplin berikutan pertelagahan yang dilihat menjejaskan imej parti. 

Mereka adalah Ketua UMNO, Abdullah Mat Yassin, bekas ketuanya Datuk Mohd Zain Ismail dan Puteri UMNO, Norhayati Mat. 

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang bermesyuarat memutuskan tindakan itu setelah mengadakan persidangan perwakilan baru-baru ini. 

Menurut Najib, keputusan merujuk mereka berdua kepada Lembaga Disiplin adalah untuk mempertimbangkan keputusan yang wajar diambil. 

“Setakat ini, masih belum ada tindakan yang diambil,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat MT UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam. 

Sehubungan itu, Bahagian Perhubungan UMNO Kelantan akan mengambil alih pentadbiran bahagian itu sehingga keadaan kembali pulih. 

26 Jun lalu dua puak dalam UMNO Bahagian Rantau Panjang mengadakan persidangan perwakilan serentak iaitu yang diketuai Abdullah di Kolej Kemahiran Tinggi Mara dan satu lagi yang dipimpin Mohd Zain di dewan UMNO bahagian itu. 

Najib yang juga Perdana Menteri berkata, MT turut memutuskan untuk meletakkan pentadbiran UMNO Sungai Petani di bawah penyeliaan Badan Perhubungan UMNO Kedah. 

Menurutnya, keputusan itu diambil oleh meredakan keadaan kedua-dua UMNO bahagian tersebut. 

“Sebab apa kita bagi kepada Badan Perhubungan, supaya dua-dua pihak kalau ada masalah boleh rujuk kepada Badan Perhubungan,” kata beliau sambil menambah pentadbiran bahagian akan diserahkan kemudian apabila keadaan reda. 

“Kaedah ini bukan luar biasa, sudah banyak kali masalah wujud dan diatasi. Dalam sejarah UMNO banyak kali berlaku,” katanya. 

Beliau ketika ditanya sama ada parti itu masih lagi diterima masyarakat biarpun menghadapi permasalahan berkata, UMNO masih lagi diterima. 

“Ini dapat dilihat melalui jumlah ahli semakin meningkat setiap bulan. Sehingga kini sejumlah 3, 186850 ahli UMNO berdaftar selepas pemutihan. 

“Jumlah ini adalah selepas ditolak dengan ahli yang meninggal dunia dan yang gagal dikesan,” katanya.

Usah ikut rentak media perdanaSHAH ALAM - Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa meminta ahli-ahli parti itu agar tidak mengikut rentak media arus perdana berhubung isu kerjasama antara UMNO dan Pas sejak dua minggu lalu. 

Dalam satu kenyataan medianya semalam, beliau berkata, isu-isu yang dipaparkan itu boleh merapuhkan kesatuan dalam parti itu sendiri. 

“Kebelakangan ini mereka rancak memainkan isu berkenaan sehingga mengelirukan sebahagian daripada ahli Pas dan masyarakat Malaysia khususnya. 

“Saya nasihatkan semua ahli dan pimpinan Pas supaya jangan terikut-ikut dengan rentak yang dimainkan oleh media arus perdana,” katanya. 

:Sebuah akhbar perdana semalam menyiarkan di muka depannya laporan yang memetik ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan sebagai berkata, UMNO dan Pas perlu mempunyai satu pelan damai atas nama Islam supaya persengketaan yang panjang antara kedua-dua parti tersebut berjaya ditamatkan. 

Kenyataan Nasruddin itu dipetik melalui laman blognya di bawah tajuk ‘Pelan Damai Untuk UMNO dan Pas’. 

Nasharuddin berkata, Pas yang masih berpegang dengan muktamar-muktamar yang sedia ada akan terus memberi tumpuan kepada gerak kerja untuk pilihan raya umum yang ke-13 dalam membina sebuah Kerajaan Persekutuan yang baru. 

“Kita percaya media-media ini akan menimbulkan persepsi baru sehingga boleh merapuhkan wehdah atau kesatuan dalaman Pas sendiri,” katanya. 

Beliau juga menyeru kepada kesemua ahlinya agar lebih berusaha untuk memperkukuhkan parti terutama sekali di peringkat cawangan dan kawasan di samping menambah bilangan ahli baru. 

Sementara itu, Nasrudin berkata, Pas tidak pernah menghantar mana-mana pemimpin tidak kira pemimpin peringkat rendah atau peringkat tertinggi bagi mengadakan perbincangan berkenaan isu perpaduan dengan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria. 

Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan berkata, sekiranya ada, terpulang kepada pemimpin berkenaan untuk tampil menjawab segala persoalan berhubung pertemuan yang diadakan itu. 

“Kemungkinan perjumpaan yang diadakan adalah secara peribadi dan bukannya di atas arahan parti. 

“Isu siapa berjumpa siapa bukan isu penting. Pertemuan itu mungkin hanya pertemuan biasa untuk bertanyakan pendapat,” katanya. 

Menurutnya, jika pertemuan di antara pemimpin Pas dengan Mufti Perak membincangkan isu perpaduan, beliau (pemimpin Pas) tidak boleh membuat sebarang keputusan kerana segala keputusan ditentukan oleh parti. 

Nasrudin berkata, Pas adalah parti yang bertunjangkan Islam dan UMNO hanya perlu menerima Islam serta menjadikan perundangan Islam sebagai asas perpaduan negara.

Nenek uzur jaga lapan cucu

BUTTERWORTH: Seorang ibu tunggal yang terpaksa menjaga lapan cucu merayu pihak tertentu membaiki rumahnya yang reput dan menunggu masa untuk roboh.
Che Ani Din, 53, dari Bagan Jermal di sini, berkata bahagian dapur dan bilik rumahnya reput akibat dimakan anai-anai manakala bumbung pula bocor setiap kali hujan.
Menurutnya, rumah pusaka yang diduduki sejak lebih 20 tahun lalu itu walaupun kelihatan ‘cantik’ di bahagian luar, namun di bahagian dalam sudah usang.

“Sebelum ini, sudah tiga kali wakil Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) mengambil gambar rumah saya, tetapi belum ada perkembangan.

“Malah, ada pihak berjanji membaiki rumah ini, namun hanya tinggal janji. Saya tidak mampu membaiki sendiri kerana sudah uzur selain menghidap darah tinggi,” katanya.

Katanya, dia hanya bergantung kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM135 sebulan dan wang itu digunakan untuk menjaga lapan cucu dengan enam bersekolah berikutan masalah keluarga.

“Kadang kala saya dibantu anak, Rohana Ismail, 20-an, yang bekerja kilang tetapi pendapatannya tidak seberapa,” katanya yang turut mendapat simpati jiran.

Dua daripada cucunya, Mohd Adam Mohd Rosdi dan kembarnya, Mohd Afiq, 9, hanya mendapat bantuan baju dan kasut sekolah.

Sultan selamat dirawat

KOTA BHARU: Selepas enam hari menerima rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura, Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra akhirnya dibawa pulang menaiki pesawat khas Kerajaan Malaysia, petang semalam.
Kepulangan baginda diiringi Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Hamid dan anakanda kedua baginda yang juga Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Faiz, kira-kira jam 1.20 tengah hari.
Baginda disorong menggunakan kerusi roda khas menuruni lif sebelum menuju ke permaidani kuning yang dibentangkan di sepanjang laluan keluar sehingga ke pintu kenderaan rasmi.

Terdahulu, Pengelola Istana Diraja, Datuk Abdul Halim Hamad dilihat berada di kawasan lapangan terbang terbabit bersama beberapa orang kenamaan menunggu kepulangan Sultan Kelantan itu.

Sebaik Tuanku Ismail Petra tiba pada jam 1.20 tengah hari, sekumpulan wartawan dan jurugambar tidak dibenarkan melepasi kawasan pintu masuk bilik menunggu khas, sebaliknya merakamkan gambar dari jarak jauh.

Bagaimanapun, suasana di pekarangan agak kecoh seketika apabila seorang kerabat diraja menghalau sekumpulan wartawan dan jurugambar yang ingin mendapatkan maklumat membabitkan kepulangan Tuanku Ismail Petra.

Kerabat terbabit kemudian bertindak mengarahkan polis bantuan menghalau wartawan daripada berada di kawasan berkenaan sedangkan lokasi terbabit adalah kawasan awam.

Tindakan terbabit nyata tidak disenangi sekumpulan wartawan yang berada di situ kerana mereka sekadar menjalankan tugas membuat liputan kepulangan Tuanku Ismail Petra.

Sementara itu, Abdul Halim berkata, Tuanku Ismail Petra bertolak dari Lapangan Terbang Changi, Singapura pada jam 12 tengah hari selepas menerima rawatan enam hari di Hospital Mount Elizabeth.

“Baginda bertolak dengan menaiki pesawat khas Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dari Lapangan Terbang Changi, Singapura dan tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail, pada jam 1.20 tengah hari.

“Turut mengiringi kepulangan baginda, Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Faiz dan keluarga terdekat manakala Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra berada di Singapura,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Pi mai pi mai tang tu

Isyarat positif Pas mahu berdamai

KUALA LUMPUR 21 Julai – Gesaan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan supaya UMNO dan Pas segera menamatkan persengketaan melalui satu pelan damai, menghidupkan kembali harapan orang Melayu untuk melihat kedua-dua parti itu bersatu.
Timbalan Pengerusi Tetap UMNO, Datuk Mohamed Aziz berkata, kenyataan Ketua Dewan Pemuda Pas itu boleh disifatkan sebagai isyarat positif bahawa Pas juga mahukan perdamaian sama seperti UMNO.
Menurutnya, gesaan itu perlu dipandang serius oleh pucuk pimpinan kedua-dua parti kerana ia boleh menjadi titik-tolak terhadap permuafakatan orang Melayu.
‘‘Majlis tertinggi kedua-dua parti perlu menubuhkan satu jawatankuasa yang dianggotai oleh para pemimpin dan ulama untuk sama-sama mencari jalan ke arah perdamaian demi kepentingan agama, bangsa serta negara.
‘‘Bagi merealisasikan hasrat itu, saya tawarkan diri sebagai wakil UMNO untuk menjadi sebahagian daripada jawatankuasa tersebut,’’ katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.
Mohamed mengulas kenyataan Nasrudin dalam laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini bahawa UMNO dan Pas perlu mempunyai satu pelan damai supaya persengketaan kedua-dua pihak berjaya ditamatkan.
Beliau yang tersentuh hati membaca laporan itu menyifatkan Nasrudin seorang yang berjiwa besar.
‘‘Saya bangga negara kita mempunyai anak bangsa seperti beliau yang berfikiran positif dan jauh ke depan.
‘‘Kalau Pas boleh berlapang dada, kita di pihak UMNO juga perlu berlapang dada. Kita tamatkan persengketaan, buangkan sifat ego dan kepentingan peribadi,’’ tambah beliau.
Mohamed yang juga Ketua UMNO Bahagian Sri Gading dan Ahli Parlimen Sri Gading turut menyeru para pemimpin parti melupakan perbezaan pemikiran dan cari persamaan yang boleh membawa kebaikan kepada kedua-dua pihak.
‘‘Selama ini kita terlalu membesar-besarkan perbezaan yang terlalu sedikit sehingga lupa UMNO dan Pas sebenarnya mempunyai lebih banyak persamaan.
‘‘Kalau dulu Tunku Abdul Rahman dan Chin Peng yang berbeza agama dan ideologi boleh duduk semeja dan berbincang, kenapa tidak kita yang sama-sama Melayu dan beragama Islam,’’ katanya.

Media perdana putaq belit

Media perdana dituduh timbulkan persepsi baru

KUALA LUMPUR 21 Julai – Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa hari ini menuduh media arus perdana cuba menimbulkan persepsi baru berhubung isu kerjasama antara UMNO dan Pas.
Sehubungan itu beliau mengingatkan semua ahli serta pemimpin Pas supaya tidak terikut-ikut dengan rentak yang dimainkan oleh media tersebut kerana ia boleh merapuhkan kesatuan dalam parti berkenaan.
‘‘Pas masih berpegang dengan ketetapan yang dibuat dalam muktamar-muktamar lalu iaitu akan terus memfokus pada gerak kerja bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 dengan bermatlamat membentuk Kerajaan Persekutuan yang baru.
‘‘Saya juga menyeru kepada seluruh pimpinan dan ahli agar dapat melipatgandakan usaha memantapkan organisasi terutama di peringkat cawangan dan kawasan serta menambahkan keahlian semaksimum mungkin,’’ katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.
Kenyataan itu merupakan reaksi pertama Nasharudin terhadap usaha untuk menemukan UMNO dan Pas bagi membincangkan isu berkaitan dengan kepentingan Islam dan ummah.
Usaha tersebut mendapat sokongan sepenuhnya daripada golongan ulama, para pemimpin orang Melayu dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berasaskan Islam dan Melayu.
Bagaimanapun nada Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan semalam berhubung perkara itu nyata berbeza apabila beliau mahu UMNO dan Pas berdamai atas nama Islam supaya persengketaan yang panjang antara kedua-dua parti tersebut berjaya ditamatkan.
Nasharudin dalam perkembangan sama berkata, paparan berita kerjasama UMNO dan Pas oleh media arus perdana telah mengelirukan sebahagian ahli Pas serta rakyat Malaysia secara umumnya.
‘‘Pihak media juga telah mendapatkan beberapa pandangan daripada pemimpin-pemimpin Pas di peringkat pusat, negeri dan kawasan berhubung perkara ini,’’ ujarnya.

Bantu SAR: Perak beri 2,023 hektar tanah


IPOH 21 Julai – Kerajaan negeri hari ini mengumumkan pemberian sebidang tanah seluas 2,023 hektar bagi memperkasakan semua Sekolah Agama Rakyat (SAR) di Perak.
Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, tanah tersebut akan dimajukan oleh Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Perak (PKEINPk) sebagai ladang kelapa sawit.
Katanya, hasil daripada aktiviti di ladang itu akan disalurkan ke sebuah tabung khas yang diwujudkan untuk menampung perbelanjaan SAR yang memerlukan bantuan.
Beliau berkata, tanah tersebut terletak di Besout, Sungkai iaitu berdekatan dengan tanah yang diberikan kepada sekolah persendirian Cina.
“Selain peruntukan tahunan berjumlah jutaan ringgit yang diberikan kerajaan negeri dan Pusat untuk pengurusan dan penyelarasan SAR selama ini, tabung khas ini diwujudkan untuk menampung keperluan SAR yang daif dan perlu dibantu.
“Kita harap dengan dana yang diperoleh daripada projek penanaman kelapa sawit ini, ia akan memberi pulangan yang baik bagi kita membantu SAR di negeri ini,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Ahli Majlis Kerajaan Negeri (Exco) Perak di sini hari ini.
Semalam, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangkutan Awam dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Datuk Dr. Mah Hang Soon mengumumkan pemberian sebidang tanah seluas 1,012 hektar oleh kerajaan negeri kepada sembilan sekolah persendirian Cina di sini untuk dibangunkan sebagai ladang kelapa sawit.
Tanah berkenaan yang terletak di Besout, Sungkai akan diuruskan oleh Semangat Suwa Sdn. Bhd. yang ditubuhkan oleh lembaga pengurusan sembilan buah sekolah tersebut.
Pemberian tanah kepada sembilan sekolah persendirian Cina itu dibuat berikutan keputusan yang telah diambil pada era pemerintahan kerajaan pakatan pembangkang sebelum ini.
Menurut Zambry, tanah diberikan kepada SAR itu dijangka mampu memberikan pendapatan jutaan ringgit setahun apabila dibangunkan kelak.
“Keuntungan yang diperoleh akan disalurkan kepada tabung khas, sama ada secara terus melalui kerajaan negeri atau Yayasan Perak.
“Wakil Pertubuhan Pendokong Sekolah-sekolah Agama Rakyat Negeri Perak (PPSR) ada datang jumpa saya minggu lalu untuk berbincang dengan kerajaan negeri bagaimana mereka boleh terlibat sama dalam menguruskan dana tersebut,” katanya.

Tuduhan Guan Eng melampau- KSN


KUALA LUMPUR 21 Julai - Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan mempertahankan Pegawai Pembangunan Negeri Pulau Pinang, Nik Ali Mat Yunus dan menyifatkan kenyataan berupa tuduhan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng terhadap Nik Ali sebagai melampau.
Mohd. Sidek berkata, Guan Eng sebagai Ketua Menteri tidak sepatutnya melemparkan kenyataan terbuka kepada seorang Pegawai Persekutuan yang berkhidmat di negeri berkenaan.
Beliau yang juga Setiausaha Jemaah Menteri, berkata Jemaah Menteri dalam mesyuaratnya hari ini memberi perhatian serius atas kenyataan berupa tuduhan oleh Guan Eng terhadap Nik Ali khususnya mengenai isu curi pasir di Balik Pulau, perobohan Pintu Gerbang Taman Botani Pulau Pinang dan dakwaan tiada tempat duduk disediakan untuk Ketua Menteri Pulau Pinang semasa majlis pelancaran projek Kereta Api Bukit Bendera.
"Tiga isu berbangkit tersebut yang mana Nik Ali Mat Yunus telah dipersalahkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang bukanlah perkara-perkara di bawah bidang kuasa pegawai berkenaan sebagai Pegawai Pembangunan Negeri," kata Mohd. Sidek dalam kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang sepatutnya mematuhi prosedur yang betul dengan menyalurkan aduan mengenai isu-isu tersebut kepada jabatan atau agensi yang berkenaan.
Laporan berita sebelum ini menyebut, ketegangan antara Guan Eng dan Nik Ali timbul apabila Ketua Menteri tersebut didakwa beberapa kali mengeluarkan kenyataan menyerang pegawai terbabit.
Antaranya, Guan Eng dikatakan mendakwa pegawai berkenaan sebagai 'tidak profesional, tidak kompeten, pengecut dan patut dipecat' berhubung isu curi pasir di Balik Pulau.
Ketua Menteri itu juga didakwa telah mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Nik Ali ketika majlis pelancaran projek Kereta Api Bukit Bendera dengan menuduh tidak disediakan tempat duduk untuknya.
Guan Eng juga didakwa menyalahkan Nik Ali berhubung keputusan Kerajaan Pusat merobohkan dua pintu gerbang Taman Botani Pulau Pinang dengan menuduhnya membazirkan wang kerajaan sedangkan projek itu dilaksanakan agensi kerajaan negeri iaitu Jabatan Pengairan Saliran dan Jabatan Taman Botani.
Dakwaan Guan Eng itu menyebabkan Nik Ali tampil membuat kenyataan dalam media untuk mengkritik Ketua Menteri berkenaan dengan menyifatkannya sebagai biadab manakala tindakannya menyerang Pegawai Pembangunan Negeri itu telah merendahkan statusnya sebagai Ketua Menteri. — BERNAMA

Ezam serah bukti ke Istana


KUALA LUMPUR 21 Julai - Fail yang mengandungi segala bukti agenda jahat beberapa individu dan pengamal media bagi memburukkan imej pembinaan Istana Negara telah diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.
Bekas Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Senator Ezam Mohd. Noor menyerahkan bukti tersebut kepada Seri Paduka melalui Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohd. Zuki Ali di Istana Negara hari ini.
Ezam memberitahu, fail itu antara lain mengandungi bukti-bukti penglibatan beberapa individu, salinan catatan blog dan Twitter serta keratan akhbar.
"Saya turut lampirkan catatan seorang pegawai kerajaan negeri Selangor yang membandingkan kos pembinaan Istana Negara dengan kos satu taman tema di Amerika Syarikat di dalam Twitter.
"Selain itu, salinan surat bertarikh 13 Julai 2010 yang saya hantar kepada Kementerian Dalam Negeri juga diserahkan kepada Seri Paduka,'' katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar pekarangan Istana Negara di sini hari ini.
Awal Julai lalu, Ezam mendakwa akhbar The Star dan portal berita propembangkangMalaysiakini mempunyai niat jahat tersembunyi apabila menyiarkan laporan yang bersifat provokasi bagi menimbulkan rasa marah rakyat terhadap institusi diraja negara ini.
Laporan itu menyifatkan pembinaan Istana Negara yang baru sebagai "istana air mata" kerana menghadapi masalah dalam pembayaran gaji membabitkan pekerja asing.
Dalam pada itu Ezam menjelaskan, tindakan beliau menyerahkan bukti itu ialah bagi menyatakan pendirian teguh beliau yang tidak akan berkompromi dengan agenda jahat pihak terbabit untuk menjatuhkan maruah Istana Negara.
"Hari ini saya tampil untuk mengotakan apa yang saya katakan dulu, iaitu menyerahkan bukti wujudnya konspirasi tersembunyi yang berniat jahat terhadap Istana Negara.
"Saya tidak akan berganjak daripada pendirian ini kerana saya mempunyai bukti kukuh,'' katanya.

KSSB punca curi pasir berleluasa


BANGI 21 Julai – Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mungkin menafikan penglibatan Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. (KSSB) dalam kegiatan mengorek pasir tanpa permit namun bagi pemandu lori pasir haram, syarikat itu adalah punca aktiviti berkenaan berleluasa.
Beberapa pemandu lori yang diupah mengangkut pasir curi ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini mendakwa tindakan kerajaan negeri menjadikan KSSB sebagai syarikat tunggal mengurus dan mengawal perlombongan pasir menyebabkan pelombong pasir lain tiada pilihan kecuali bergerak secara haram.
Menurut mereka, terdapat beribu-ribu syarikat dan orang perseorangan memohon permit untuk menjalankan kegiatan melombong pasir secara sah di negeri ini tetapi tiada satupun diluluskan.
Seorang pemandu lori, Ahmad Ridwan, 23, berkata, dia terpaksa menjual pasir curi kerana tiada pilihan setelah permohonannya mendapatkan permit melombong pasir daripada kerajaan negeri tidak diluluskan.
“Saya memang mahu melombong dan menjual pasir secara sah tetapi tidak mendapat peluang walaupun sudah menghantar lebih 10 permohonan dan memenuhi semua syarat yang ditetapkan,” katanya.
Seorang lagi pemandu lori yang mahu dikenali sebagai Tan, 29, berkata, dia sudah menjalankan perniagaan sewa lori kepada sindiket curi pasir di negeri ini sejak beberapa tahun lalu.
Menurutnya, dia tidak pernah mengambil tahu siapa individu yang mengupah asalkan memperoleh pendapatan untuk menyara ibu bapanya yang sudah tua.
“Sepanjang pengetahuan saya, tiada satupun syarikat yang mengupah saya mempunyai permit melombong pasir, malah saya sendiri tidak kenal pemilik syarikat terbabit,” katanya.

Pengelola Istana tidak dibenar buat kenyataan?


KOTA BHARU 21 Julai - Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad dinasihatkan supaya tidak membuat sebarang kenyataan berhubung kesihatan dan rawatan Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra di Singapura, bagi mengelak kekeliruan di kalangan masyarakat.
Peringatan itu dititahkan oleh Tuanku Ismail sendiri melalui Doktor Pakar Peribadi baginda, Kolonel Dr. Amir Ramli sekembali baginda dan rombongan dari Singapura hari ini.
Perkara itu dimaklumkan oleh Dr. Amir dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Menurut Dr.Amir, beliau telah dititahkan oleh Tuanku Ismail untuk 'menasihatkan' Abdul Halim dan semua anggota di bawah seliaannya yang sedang berkhidmat di Istana Kelantan supaya tidak membuat apa-apa kenyataan akhbar mengenai kesihatan dan rawatan yang telah dilakukan oleh baginda di Singapura tempoh hari.
Beliau berkata, langkah itu diambil kerana Abdul Halim tidak mengikuti rombongan tersebut dan tidak berada di Singapura.
"Beliau juga tidak pernah berhubung atau dihubungi oleh mana-mana pihak dari rombongan perubatan Tuanku yang bertugas di sana. Ia ditakuti akan menyebabkan kenyataan akbar beliau nanti tidak tepat dan mengelirukan masyarakat umum.
"Memandangkan Abdul Halim bukanlah doktor perubatan, maka ada ketikanya kenyataan akhbar beliau telah melanggari etika perubatan pesakit dan mengaibkan Sultan Kelantan dan keluarga baginda.
"Pada masa yang sama, Sultan Kelantan juga murka kerana Abdul Halim atau wakilnya tidak pernah datang menjenguk baginda di Istana Mahkota sejak keberangkatan pulang Tuanku pada Mac lalu," katanya.
Tuanku Ismail selamat tiba di negeri ini kira-kira pukul 1.20 petang selepas menerima rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth Singapura sejak 15 Julai lalu.
Baginda diiringi Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid dan dua anakanda baginda iaitu Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Fa-iz Petra dan Tengku Muhammad Fakhry Petra yang juga Tengku Temenggung Kelantan.
Turut berada di lapangan terbang bagi menyambut kepulangan Tuanku Ismail ialah kekanda baginda, Tengku Salwani, Tengku Merjan, Tengku Rozan dan kerabat baginda yang lain kecuali Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra.
Dalam kenyataan itu juga, Dr. Amir turut memaklumkan bahawa keberangkatan pergi dan balik Tuanku Ismail tidak pernah diuruskan oleh Abdul Halim.
Sebaliknya kata beliau, ia dikendalikan oleh Setiausaha Sulit Sultan, Datuk Wan Hashim Wan Daud dan beberapa individu lain melalui Jabatan Perdana Menteri serta beberapa saluran setelah mendapat persetujuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa melawat baginda tidak lama dahulu.
"Jika Abdul Halim masih berminat juga menguruskan urusan rombongan perubatan Sultan Kelantan ini, hanya urusan pembayaran balik bil hospital dan penginapan kepada Tengku Temenggung yang belum selesai.
"Ini memandangkan bayaran bil hospital dan hotel telah dibayar oleh Tengku Temenggung menggunakan wang poket baginda sendiri. Urusan-urusan lain telah dapat diselesaikan oleh pihak kami dengan baik dan teratur," katanya.

UMNO sekarang seperti ' hidung tak mancung pipi tersorong-sorong'

Jangan kenakan syarat – Khairy

KUALA LUMPUR 21 Julai – “Jangan kenakan sebarang syarat jika hendak mewujudkan pelan damai.” Demikian tegas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin ketika diminta mengulas mengenai pelan damai antara UMNO dan Pas yang diutarakan oleh Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan semalam.
Jelas Khairy, Nasrudin sebenarnya menggariskan satu syarat secara tidak langsung kepada UMNO dalam usaha untuk mewujudkan pelan damai berkenaan.
“Kalau kita baca dan teliti kenyataan beliau secara keseluruhan, Nasrudin tidak menyatakan kesediaan Pas untuk menyertai kerajaan sebaliknya beliau meminta UMNO supaya menyertai pakatan pembangkang.
“Sehubungan itu, saya tidak bersetuju dengan rancangan pelan damai tersebut kerana Pas dilihat tidak ikhlas dan meletakkan syarat yang tidak sepatutnya,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Nasrudin sebelum ini mencadangkan agar satu pelan damai atas nama Islam diwujudkan di antara UMNO dan Pas supaya persengketaan yang panjang antara kedua-dua parti tersebut berjaya ditamatkan.
Sementara itu, bekas Exco Pemuda UMNO, Datuk Firdaus Ismail berkata, beliau menyambut baik hasrat untuk mewujudkan pelan damai tersebut.
“Sekiranya pelan damai itu dilaksanakan, saya yakin perpaduan Melayu dan Islam akan menjadi lebih kukuh lagi.
“Sudah sekian lama kita nantikan pelan damai seumpama ini,” katanya.
Menurut Firdaus, Pas di dalam pakatan pembangkang tidak memainkan peranan yang menampakkan mereka sebagai pejuang yang mahu menegakkan bangsa dan agama.
Namun sebaliknya, UMNO lebih dominan ke arah itu untuk membela nasib bangsa dan agama dalam Barisan Nasional.
“UMNO tiada sebarang halangan untuk melaksanakan pelan damai itu, namun pihak Pas harus ikhlas dan bersungguh-sungguh untuk menjayakannya.
“Jika pelan damai ini menjadi kenyataan, saya yakin kaum Melayu dan agama Islam tidak akan mudah untuk dieksploitasikan,” katanya.

Rundingan dua parti politik berbeza perkara biasa – Azizan


ALOR SETAR 21 Julai – Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menyifatkan sebarang rundingan antara dua parti politik yang berbeza seperti UMNO dengan Pas merupakan amalan biasa bukan sahaja di negara ini malah di luar negara.
Beliau selaku Pesuruhjaya Pas Kedah berkata, di luar negara seperti England, parti Konservatif dengan parti Liberal Demokrat juga mengadakan rundingan untuk menyelesaikan beberapa perkara yang berlaku dalam negara.
“Malah sewaktu Perang Dunia Kedua, pernah berlaku kesemua parti di England bersatu untuk menentang Hitler dan di Malaysia juga pada 1974, kerajaan campuran iaitu UMNO dan Pas terbentuk selepas berlakunya rundingan antara dua parti berbeza pendapat.
“Hari ini, mungkin diadakan perundingan antara UMNO dengan Pas sekiranya banyak perkara yang tidak dapat diselesaikan selepas pilihan raya demi kebaikan rakyat,” ujarnya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kedah di Wisma Darulaman di sini hari ini.
Menteri Besar Kedah itu mengulas laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini mengenai saranan Dewan Pemuda Pas supaya UMNO dan Pas mempunyai satu pelan damai atas nama Islam supaya persengketaan yang panjang antara kedua-dua parti tersebut dapat ditamatkan.
Dalam masa sama, Azizan yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat berkata, rundingan antara kedua-dua parti tersebut mungkin boleh dijadikan tempat untuk Pas menegur UMNO berhubung beberapa perkara yang dilakukan parti tersebut sehingga melanggar amalan demokrasi.
Ditanya lebih lanjut mengenai pelan damai itu, beliau menjelaskan, Pas di negeri ini tidak memerlukan langkah seumpama itu kerana tidak pernah ‘bergaduh’ dengan UMNO, sebaliknya hanya merupakan dua buah parti politik yang bertentangan pendapat.
“Di mana-mana negara di dunia, apabila ada kerajaan sudah tentu ada pembangkang, biasalah parti kerajaan akan mempertahankan kerajaannya manakala parti pembangkang pula mahu menjatuhkan kerajaan. Itu perkara biasa dalam amalan demokrasi, bukannya bergaduh.
“Jadi kita tidak memerlukan pelan damai, sebaliknya UMNO yang memerlukan pelan damai kerana masalah dalaman parti seperti berlaku dalam Mesyuarat Perwakilan UMNO, tapi saya tak mahu campur, itu urusan rumah-tangga mereka,” tambah beliau.

Bukan PAS terkongkong tapi pasai UMNO perangai Yahudi dulu, kini dan selamanya

Pas usah terlalu terkongkong

KUALA LUMPUR 21 Julai – Pas digesa supaya tidak terlalu terkongkong dengan sejarah permusuhan lama antara parti itu dengan UMNO sehingga menggagalkan usaha perpaduan yang dituntut oleh seluruh masyarakat Melayu.
Ketua Penerangan UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, Pas harus terbuka kerana semua pihak termasuk mufti dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu telah menyuarakan gesaan agar kedua-dua parti itu duduk semeja.
“Buat apa kita bersikap sombong dan bongkak, seolah-olah berpolitik seperti mahu menongkat langit. Sedangkan masyarakat menjerit meminta kita bersatu atas landasan yang sama.
“Kita tidak boleh terlalu memberatkan ‘luka politik’ lama yang memisahkan UMNO dan Pas. Ini bukan soal siapa lebih terluka dan siapa yang lebih memerlukan siapa,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan yang mahu kedua-dua parti itu mempunyai satu pelan damai atas nama Islam supaya persengketaan yang panjang dapat ditamatkan.
Menurut Nasrudin, hasrat itu wajar disegerakan kerana UMNO dan Pas tidak mempunyai banyak masa lagi untuk menyelesaikan masalah yang telah dihadapi oleh dua parti berkenaan sejak berdekad-dekad lalu.
Mengulas lanjut, Reezal Merican berkata, beliau menghargai pendirian Nasrudin yang lebih terbuka demi melihat harapan baru kepada politik Malaysia kerana jelas beliau minda strategik politik orang Melayu dan umat Islam mestilah digerakkan ke arah yang betul dan tepat.
Mengenai perpaduan, beliau menegaskan, ia tidak bermakna penyatuan antara UMNO dan Pas sebaliknya lebih kepada kerjasama dan perbincangan demi kepentingan orang Melayu.
“Pendekatan ini bukannya boleh merugikan sesiapa dan tiada siapa yang rugi pun. Malah, rakyat lebih yakin jika suasana politik yang menjadi hambatan sekian lama dapat dipadamkan.
“Kita jangan terlalu sangat ‘terkongkong’ dengan luka politik tahun 1978. Rata-rata pimpinan UMNO dan Pas sekarang tidak pun merasai sendiri suasana pada ketika itu. Suasananya lain. Asas politiknya pun berbeza,” jelasnya.

Hari-hari utusan sebar cerita perpaduan bagi pehak UMNO

Isyarat positif Pas mahu berdamai

KUALA LUMPUR 21 Julai – Gesaan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan supaya UMNO dan Pas segera menamatkan persengketaan melalui satu pelan damai, menghidupkan kembali harapan orang Melayu untuk melihat kedua-dua parti itu bersatu.
Timbalan Pengerusi Tetap UMNO, Datuk Mohamed Aziz berkata, kenyataan Ketua Dewan Pemuda Pas itu boleh disifatkan sebagai isyarat positif bahawa Pas juga mahukan perdamaian sama seperti UMNO.
Menurutnya, gesaan itu perlu dipandang serius oleh pucuk pimpinan kedua-dua parti kerana ia boleh menjadi titik-tolak terhadap permuafakatan orang Melayu.
‘‘Majlis tertinggi kedua-dua parti perlu menubuhkan satu jawatankuasa yang dianggotai oleh para pemimpin dan ulama untuk sama-sama mencari jalan ke arah perdamaian demi kepentingan agama, bangsa serta negara.
‘‘Bagi merealisasikan hasrat itu, saya tawarkan diri sebagai wakil UMNO untuk menjadi sebahagian daripada jawatankuasa tersebut,’’ katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.
Mohamed mengulas kenyataan Nasrudin dalam laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini bahawa UMNO dan Pas perlu mempunyai satu pelan damai supaya persengketaan kedua-dua pihak berjaya ditamatkan.
Beliau yang tersentuh hati membaca laporan itu menyifatkan Nasrudin seorang yang berjiwa besar.
‘‘Saya bangga negara kita mempunyai anak bangsa seperti beliau yang berfikiran positif dan jauh ke depan.
‘‘Kalau Pas boleh berlapang dada, kita di pihak UMNO juga perlu berlapang dada. Kita tamatkan persengketaan, buangkan sifat ego dan kepentingan peribadi,’’ tambah beliau.
Mohamed yang juga Ketua UMNO Bahagian Sri Gading dan Ahli Parlimen Sri Gading turut menyeru para pemimpin parti melupakan perbezaan pemikiran dan cari persamaan yang boleh membawa kebaikan kepada kedua-dua pihak.
‘‘Selama ini kita terlalu membesar-besarkan perbezaan yang terlalu sedikit sehingga lupa UMNO dan Pas sebenarnya mempunyai lebih banyak persamaan.
‘‘Kalau dulu Tunku Abdul Rahman dan Chin Peng yang berbeza agama dan ideologi boleh duduk semeja dan berbincang, kenapa tidak kita yang sama-sama Melayu dan beragama Islam,’’ katanya.

Tuanku Ismail Petra dukacita sikap MB

SULTAN Kelantan, Tuanku Ismail Petra yang selesai menjalani rawatan susulan di Singapura diiringi Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, semalam. – UTUSAN/AZRAN FITRI RAHIM


KOTA BHARU 21 Julai – Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra menzahirkan rasa dukacita dan kecewa dengan sikap Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, barisan Exco serta pegawai tertinggi kerajaan negeri kerana tidak menyambut keberangkatan pulang baginda daripada menjalani rawatan susulan di Singapura hari ini.
Rasa dukacita Tuanku Ismail itu dinyatakan oleh anakanda baginda, Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry Petra dalam satu kenyataan yang difakskan kepada media lewat petang ini.
Tengku Muhammad Fakhry berkata, ia merupakan satu tindakan biadab yang ditunjukkan oleh pembesar negeri ini ketika baginda berangkat pulang.
Beliau bagaimanapun berkata, Tuanku Ismail menzahirkan ucapan terima kasih kepada rakyat Kelantan yang sentiasa mendoakan kesihatan baginda supaya segera sembuh dan selamat kembali daripada menjalani rawatan tersebut.
“Keadaan kesihatan Tuanku berada pada tahap yang amat baik dan berdasarkan laporan terkini pemeriksaan doktor-doktor pakar di Singapura, Tuanku mempunyai keupayaan minda dan fizikal yang baik dan boleh membuat apa-apa keputusan dengan sendiri.
“Di sini, Tuanku ingin menzahirkan rasa dukacita dan kekecewaan baginda dengan ketidakhadiran menteri besar, exco-exco negeri Kelantan termasuk juga Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd. Aiseri Alias; Pengelola Istana Diraja, Datuk Abdul Halim Hamad dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan negeri untuk menyambut keberangkatan pulang baginda.
“Tindakan ini adalah satu tindakan yang amat biadab dan diharapkan tidak berulang lagi,” katanya.
Tuanku Ismail selamat tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra kira-kira pukul 1.20 petang ini selepas menerima rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth Singapura sejak 15 Julai lalu.
Baginda diiringi Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid dan anakanda baginda iaitu Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Fa-iz Petra dan Tengku Muhammad Fakhry.
Turut berada di lapangan terbang bagi menyambut kepulangan Tuanku Ismail ialah kekanda baginda, Tengku Salwani, Tengku Merjan, Tengku Rozan dan kerabat baginda yang lain kecuali Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra.
Bagaimanapun tidak kelihatan pembesar negeri termasuk Nik Abdul Aziz dan barisan exco kerajaan negeri menyambut kepulangan baginda.
Sebelum ini, krisis Istana Kelantan mencetuskan polemik yang berpanjangan termasuk tindakan pihak berkuasa yang menggunakan anggota Unit Tindakan Khas (UTK) untuk membawa baginda ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) ketika dalam perjalanan dari Istana Mahkota menuju ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra sebelum berangkat ke Hospital Mount Elizabeth pada 4 Mei lalu.
Pada masa yang sama, banyak pihak menuding jari kepada Nik Abdul Aziz kerana gagal melaksanakan tugas memberikan nasihat kepada institusi diraja tersebut untuk menyelesaikan kemelut itu sehingga ia berlarutan.
Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas bagaimanapun menjawab ‘senyap adalah nasihat’, disebabkan itu beliau mengambil sikap mendiamkan diri kerana menganggap isu tersebut hanya melibatkan masalah kekeluargaan