Friday, September 23, 2011

JPJ lelong 25 kenderaan

2011/09/23

KOTA BHARU: Sebanyak 25 kenderaan pelbagai jenis yang tidak dituntut pemiliknya sejak 1999, dilelong Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada orang awam dan memperoleh hasil lelongan berjumlah RM32,900. 

Pengarah JPJ negeri, Abd Ghani Che Kassim, berkata dalam lelongan kali kedua bagi tahun ini, 54 pembida kalangan pelesen barangan lusuh dan orang awam mendaftar untuk membida pelbagai kenderaan termasuk sebuah pikup hilux yang mendapat harga bidaan tertinggi RM15,000, manakala nilai terendah RM50 bagi sebuah motosikal.
Katanya, daripada keseluruhan kenderaan dilelong itu, 12 kenderaan boleh didaftarkan semula, manakala 13 lagi akan dilupuskan dan tidak boleh didaftarkan dengan JPJ.
"Pada lelongan awam itu, JPJ melelong 10 motosikal, tujuh kereta, dua lori dan masing-masing satu pikup serta satu kenderaan pacuan empat roda, selain empat motosikal bernombor pendaftaran Thailand. 

"JPJ turut memperoleh hasil jualan dokumen tender berjumlah RM2,700 dengan setiap satu naskhah dijual RM50 kepada orang awam untuk diisi pembida sebelum dikembalikan kepada jawatankuasa lelongan awam kenderaan disita JPJ sepanjang tahun ini," katanya pada sidang media di sini, semalam. 

Abd Ghani berkata, antara kesalahan dikesan JPJ daripada 25 kenderaan yang disita itu ialah pemiliknya cuba mengganggu nombor casis, tamat tempoh cukai jalan, menggunakan cukai jalan palsu, kenderaan dipotong dan sambung serta kenderaan tiada lesen. 

"Kita menghadapi masalah tempat menyimpan kenderaan yang tidak dituntut pemiliknya sejak 1999 hingga tahun ini. Kawasan pekarangan JPJ termasuk di enam stesen penguat kuasa JPJ di seluruh negeri kini dipenuhi 351 pelbagai kenderaan yang sedang menunggu untuk proses lelongan awam," katanya. 

DAP boleh keluarOleh Norliza Wasilan dan Haspaizi Mohd Zain
bhnews@bharian.com.my
2011/09/23

pix_gal0
PAS tetap laksana hukum hudud walaupun dapat tentangan Kit Siang, Karpal

KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, berkata beliau tidak kisah DAP keluar daripada pakatan pembangkang jika tidak setuju dengan pendiriannya mengenai pembentukan negara Islam dan pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, DAP pernah keluar daripada kerjasama pembangkang ketika dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU) sebelum ini dan menyertai semula pakatan pembangkang selepas itu.
"Nak jumpa berapa kali jumpa dah... DAP dah keluar sekali dalam APU dulu. Tak apa saya kata... bye bye tak ada apa, sekarang ini dia masuk balik, jadi itu dia punya pasal.

"Kalau tak mahu buat negara Islam, kita buat bumi sendiri, jangan menumpang bumi Allah, buat udara sendiri, jangan menumpang udara Allah, buat matahari sendiri, jangan menumpang matahari Allah. Selagi kita menumpang di bumi Allah maka agama yang Allah rasmikan ialah Islam," katanya ketika ditemui selepas Himpunan Peserta Kursus Kenegaraan 2011, di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (PUTIK), di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai hasrat PAS menubuhkan negara Islam meskipun mendapat tentangan, terutama daripada DAP. 

Semalam, akhbar melaporkan Pengerusi DAP, Karpal Singh terkejut dan mempersoalkan hasrat Kerajaan PAS Kelantan melaksanakan juga hudud kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. 
Selain itu, Tun Dr Mahathir dilaporkan membidas Nik Aziz kerana menganggap beliau penghalang utama pelaksanaan hukum itu ketika menjadi Perdana Menteri dan bukannya Karpal. Dr Mahathir juga mencabar Nik Aziz melaksanakannya kerana beliau kini bukan lagi Perdana Menteri dan tidak boleh menghalangnya berbuat demikian.

Mengulas hasrat pelaksanaan hudud di Kelantan yang mungkin menjejaskan hubungan PAS dengan rakan dalam pakatan pembangkang, Nik Aziz menegaskan beliau tetap dengan pendirian itu.
"Saya tetap dengan agama Islam dan itu adalah yang diperjuangkan waktu mula-mula PAS diwujudkan. Ia bukan benda baru lagi... (mengenai) dialog, berapa kali dialog dah kami lakukan, sudah 20 tahun," katanya.

Di KUALA LUMPUR, Karpal berkata cadangan Nik Aziz mewujudkan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud sebagai membelakangi keputusan Muktamar Tahunan PAS ke-57, pada Jun lalu yang menukar dasar penubuhan negara Islam kepada negara berkebajikan.

Ia bukan saja dilihat tidak pragmatik, malah tidak kena pada masanya selain bercanggah dengan dasar pakatan pembangkang dan boleh menimbulkan ketakutan masyarakat bukan Islam.

Beliau juga hairan dengan kenyataan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang secara peribadi menyokong hasrat Nik Aziz menubuhkan negara Islam dan melaksanakan hukum hudud.

“Pelaksanaan hukum hudud boleh mengundang kebimbangan masyarakat bukan Islam bahawa ada usaha untuk mewujudkan negara Islam seperti Arab Saudi dan Sudan yang melaksanakan hukum hudud sehingga wujud jurang antara masyarakat Islam dan bukan Islam,” katanya ketika dihubungi.

Karpal juga berkata, Kerajaan PAS Kelantan harus pragmatik dan menerima hakikat bahawa Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi negara dan apa juga undang-undang berhubung kesalahan jenayah adalah termasuk dalam bidang kuasa Perlembagaan Persekutuan. 

Katanya, pakatan pembangkang juga perlu menyatakan pendirian berhubung isu berkenaan bagi meredakan kebimbangan masyarakat bukan Islam, tetapi menyifatkan kenyataan Anwar sebagai pandangan peribadi dan tidak mewakili PKR.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang, dalam laman sosial Twitter, berkata DAP konsisten dengan pendirian menolak penubuhan negara Islam serta hukum hudud yang dicadangkan PAS dan menganggap ia tidak sesuai dilaksanakan di negara ini.

Lim berkata, hasrat PAS menubuhkan negara Islam dan hukum hudud bertentangan dengan dasar pakatan itu sebelum ini dan sebarang perubahan perlu diputuskan ketiga-tiga parti.

Sementara itu Anwar berkata, secara peribadi beliau menyokong usaha kerajaan PAS Kelantan melaksanakan hukum hudud kerana ia tidak melanggar hak orang bukan Islam dan pentadbiran adil adalah dijamin.

“Buat masa ini, secara umum pada dasarnya saya percaya ini boleh dilaksanakan. Dalam perkara tertentu, terdapat jaminan yang jelas mengenai pentadbiran yang adil. Ia tidak mencabuli hak orang bukan Islam dalam apa cara sekalipun," katanya.

'Jangan cakap ikut sedap mulut'JOHOR BAHRU - Timbalan Ketua Polis Negara menasihatkan Ahmad Saiful Islam, anak kepada Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu supaya tidak membuat kenyataan sembarangan terhadap polis tanpa mempunyai bukti.
Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata, kenyataan anak lelaki Timbalan Presiden Pas itu yang menuduh pihak polis sebagai dalang dalam kejadian cubaan membakar rumah mereka baru-baru ini adalah menghairankan dan tidak masuk akal.
"Jangan cakap sembarangan. Sudahlah bapak dia (Mohamad Sabu) cakap lepas, janganlah anak pun sama juga. Jangan cakap ikut sedap mulut," katanya kepada pemberita selepas melawat pangkalan Pasukan Gerakan Marin Wilayah Dua di Tampoi di sini semalam.