Tuesday, November 10, 2015

Wanita Britain bekerja percuma lebih sebulan
AFP - SEKUMPULAN pekerja wanita kilang Ford di Dagenham, England mogok kerana menuntut bayaran gaji saksama pada 1968.


LONDON – Wanita Britain kini bekerja secara percuma hingga hujung tahun ini disebabkan oleh jurang gaji antara mereka dan pekerja lelaki, kata sepasukan penyelidik semalam.
Wanita yang bekerja sepenuh masa dibayar purata kurang AS$7,500 (RM32,688) setahun berbanding pekerja lelaki, menurut laporan pertubuhan promosi hak wanita dalam pasaran buruh, Persatuan Fawcett.
Jurang pendapatan antara pekerja lelaki dan wanita itu berada pada paras 14.2 tahun ini, berkurangan berbanding 15.7 peratus pada tahun lalu.
Satu kaji selidik berkaitan yang disiarkan oleh Yayasan Thomas Reuters dan Yayasan Rockfeller pada bulan lalu mendapati lebih 50 peratus wanita Britain menyatakan kesaksamaan gaji menjadi isu paling utama mereka di tempat kerja.
Namun, perkara itu menjadi kebimbangan paling utama dalam kalangan wanita di Amerika Syarikat, Perancis, Kanada, Brazil dan Australia.
Dalam pada itu, Perdana Menteri, David Cameron menyifatkan jurang tersebut sebagai satu skandal dan berikrar untuk memaksa syarikat-syarikat besar supaya mendedahkan purata gaji bagi pekerja lelaki dan wanita.
“Sudah tiba masanya untuk berbincang dan bertanya kepada majikan anda jika mereka bersedia untuk keperluan melaporkan jurang gaji,” kata ketua eksekutif Persatuan Fawcett, Sam Smethers.
Pada 2014, Britain merosot dari tangga ke-18 ke tangga ke-26 dalam Laporan Jurang Gender Global.
Iceland, Finland, Norway, Sweden dan Denmark pula tersenarai sebagai negara paling saksama gender di dunia, manakala Yemen pula di tempat tercorot. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3r5CAXS9x 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment