Thursday, September 9, 2010

Jumaat Ini Hari Raya, Tapi Ada Sambut Pagi Semalam.
Pegawai JAIPs menyoal siasat ahli kumpulan Jamiatul Al-Nadzir Awwallun di sebuah rumah kedai di Seriab, Kangar semalam.

Ketua Jamiah Al-Nadzil Awwalun, Shuit Ismail, 51, (kanan sekali) bersama lapan pengikutnya termasuk dua wanita dibawa ke Mahkamah Tinggi Syariah Kangar selepas mereka ditahan kerana meraikan Aidilfitri lebih awal.

Mereka ditahan ketika kyusuk mendengar khutbah di sebuah surau di Taman Pertiwi Indah, Seriab, Kangar, 8.30 pagi semalam. Shuit kemudian dijatuhi hukuman denda RM1,000 atau empat bulan penjara, manakala lapan yang lain didenda RM900 atau tiga bulan penjara.Foto: Adha Ghazali.

KL, 9 Sept 10:Umat Islam di negara ini akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada Jumaat, demikian diumumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah malam tadi. Pengumuman itu disiarkan menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM). Tarikh ditetapkan berdasarkan rukyah dan hisab menerusi 30 tempat pencerapan di seluruh negara.

Sementara itu, di Kangar, sembilan anggota termasuk empat sekeluarga ditahan selepas didapati menyambut Aidilfitri lebih awal di sebuah surau di Seriab, dekat sini. Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs), Abdul Malik Hussin berkata kumpulan berkenaan, dipercayai membawa ajaran dari Dumai, Indonesia, ditahan selepas dikesan menunaikan solat Aidilfitri di surau berkenaan pada pukul 8.30 pagi semalam.

Semasa ditahan, kumpulan itu sedang mendengar khutbah yang disampaikan oleh ketua kumpulan itu, Shuit Ismail, 51, di surau berkenaan yang dipercayai menjadi markas kumpulan itu. Kesemua anggota kumpulan itu kemudian dihadapkan di Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada sebelah petang dan mereka didakwa mengikut Seksyen 28 Enakmen Jenayah Dalam Syariah 1991 Negeri Perlis kerana mengingkari titah perintah Raja Perlis berhubung kentetuan tarikh bermulanya puasa dan Hari Raya.

Kesemua anggota kumpulan itu berusia antara 19 dan 52 tahun itu, yang tidak diwakili peguam, mengakui bersalah atas tuduhan itu dan memohon hukuman ringan dengan pelbagai alasan termasuk menanggung beban hidup.

Ketua Hakim Syarie Perlis, Othman Ibrahim, kemudian menjatuhi hukuman denda RM1,000 atau empat bulan penjara ke atas Shuit manakala lapan yang lain dijatuhi hukuman denda RM900 atau tiga bulan penjara termasuk dua anak Shuit iaitu Zulhaq, 21 dan Hakimul Ariff, 19 dan isterinya Haslina Md Hashim, 50.

Lima lagi ialah Shahrizal Ahmad, 26, Ahmad Darus, 62, Kamaridan Man, 54, Shahrulnizan Yusof, 21, dan Norazlina @ Aghata Abdullah, 53. Othman, ketika menjatuhi hukuman itu, hairan dengan tindakan kumpulan itu yang menyambut Aidilfitri lebih awal sedangkan anak bulan hanya akan dicerap petang semalam.

“Perbuatan ini memalukan. Orang bukan Islam tengok hari ini ada yang dah beraya dan selepas ini ada lagi raya. Jangan buat celaru,” katanya. Pendakwaan dijalankan oleh Fakhrurrazi Md Akhir. (Sumber: Bernama/2MA)

Ibnu Hasyim: Jumaat Ini Hari Raya, Tapi Ada Sambut Pagi Semalam.

No comments:

Post a Comment